Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng
Godkendt.
Karsten Skawbo-Jensen (C) deltog ikke i behandlingen af sagen.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng drøftede på møde den 15. januar 2020 kapaciteten i speciallægepraksis. Af sagen fremgik, at den gældende speciallægepraksisplan løber til udgangen af 2022. I forbindelse med drøftelserne har udvalget udtrykt ønske om tidlige inddragelse af de relevante parter i arbejdet med en ny speciallægepraksisplan. Udvalget forelægges med denne sag forslag til overordnet tids- og procesplan for arbejdet med en ny praksisplan.
Praksisplanen for speciallægeområdet har til formål at tilrettelægge den ambulante speciallægebetjening i regionen. Praksisplanen udarbejdes i samarbejde mellem repræsentanter for de praktiserende speciallæger og regionen i regi af Samarbejdsudvalget for speciallæger. Den nuværende praksisplan løber frem til udgangen af 2022. Den nye praksisplan skal godkendes af forretningsudvalget og regionsrådet, inden den kan træde i kraft.
Udkast til en ny praksisplan planlægges udarbejdet af en styregruppe med repræsentanter fra Foreningen af Praktiserende Speciallæger og regionsadministrationen. Administrationen vil i arbejdet sikre en tidlig og bred inddragelse af interessenter, herunder kommunerne. En del af arbejdet består i at beskrive og vurdere kapaciteten i speciallægepraksis på tværs af specialer og planområder og set den i sammenhæng med kapaciteten på regionens hospitaler. Der er 15 specialer i speciallægepraksis, hvilket gør dette analysearbejde tidskrævende.
Der planlægges med nedenstående overordnede proces- og tidsplan for arbejdet. Planen vil senere blive detaljeret i samarbejde med repræsentanter fra de praktiserende speciallæger.
Forberedende fase og udarbejdelse af planudkast
Høringsfase og godkendelse af endelig praksisplan
Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil administrationen arbejde videre ud fra den i sagen beskrevne overordnede tids- og procesplan.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng forelægges i første halvår af 2021 forslag til målsætninger og fokusområder i en ny speciallægepraksisplan.
Anne Skriver / Jesper Lihn
20060282.
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng
Taget til efterretning.
Karsten Skawbo-Jensen (C) og Torben Kjær (Ø) deltog ikke i behandlingen af sagen.
I Budget 2020 blev afsat 15 mio. kr. i 2020 og 20 mio. kr. årligt fra 2021 og frem til omstilling og udbredelse af indsatser i driften, der styrker det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, og dermed understøtter regionens ambition om at mere behandling skal ske i eller tæt på borgerens hjem. Midlerne blev fordelt med 3 mio. kr. til hvert af de fire somatiske samordningsudvalg og samordningsudvalget for psykiatri i 2020. Der gives med sagen en status på samordningsudvalgenes udmøntning af midlerne.
Midlerne i Budget 2020 blev afsat til indsatser, der understøtter målsætningerne i Sundhedsaftalen 2019-2023 og bidrager til, at regionen samlet set klarer sig bedre på indikatorerne for de nationale kvalitetsmål om "Sammenhængende patientforløb" og "Styrket indsats for kronikere og ældre medicinske patienter". De enkelte hospitaler har udmøntet midlerne efter drøftelse med kommuner og almen praksis i samordningsudvalgene. Udmøntningen er på grund af COVID-19 og aflysning af møder blevet forsinket i flere af samordningsudvalgene.
Status på udmøntning af midler til samordningsudvalgene
Samordningsudvalg Syd (Amager/Hvidovre Hospital, Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje Taastrup, Ishøj, København, Tårnby og Vallensbæk kommuner)
Samordningsudvalget holdt d. 5. marts 2020 en workshop, hvorefter samordningsudvalget bakkede op om at udmønte midlerne i 2020 til følgende områder.
Efter workshoppen er udmøntningen i fællesskab konkretiseret. Midlerne udmøntes med sigte på, at der kommer midler de følgende år. Beløbende under punkt 1 og 2 er ved helårseffekt:
Samordningsudvalg Midt (Herlev/Gentofte Hospital, Ballerup, Egedal, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Rødovre kommuner)
Samordningsudvalget i Planområde Midt har i fællesskab besluttet, at der skal arbejdes videre i følgende tre spor, som over de næste uger skal drøftes nærmere og omsættes til konkrete indsatser:
Hvis der, efter prioritering af disse tre områder, måtte være overskydende midler, vil de blive anvendt til at styrke det tværsektorielle samarbejde og forebygge genindlæggelser for de mest sårbare patienter i neurologien (patienter med epilepsi) og nefrologien (patienter i dialyse).
Samordningsudvalg Byen (Bispebjerg/ Frederiksberg Hospital, Frederiksberg og Københavns kommuner)
På møde 11. december 2019 drøftede i samordningsudvalget udmøntningen. Midlerne anvendes til nedenstående tre områder:til:
Samordningsudvalg Nord (Nordsjællands Hospital, Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød og Hørsholm kommuner)
På møde i samordningsudvalget d. 9. december 2019 drøftede samordningsudvalget udmøntning af midlerne. Der var enighed om at fortsætte udviklingen af de gode resultater fra Tværsektoriel Stuegang og Tværsektorielt Team. Derudover ønskes der at arbejde med forbedrede udskrivelser, så patienten gøres færdig første gang patienten er indlagt på hospitalet.
Midlerne udmøntes flerårigt til:
Psykiatriens samordningsudvalg (Regions Hovedstadens Psykiatri og alle kommuner i regionen)
Region Hovedstadens Psykiatri etablerede ved årsskiftet en ny struktur, hvor der blev etableret et fælles samordningsudvalg for alle 29 kommuner og 4 lokale. Inden COVID-19 nåede det fælles samordningsudvalg kun at holde konstituerende møder. Derfor har udmøntningen af midlerne været forsinket.
Psykiatriens fælles samordningsudvalg har på et møde den 27. august drøftet forslag til udmøntning af de afsatte midler. Der er enighed om, at midlerne skal anvendes til at sikre en stepped-care tilgang til arbejdet med implementering af samarbejdsformer, hvor opgaven initialt forsøges løst så tæt på borgeren og med så lidt indgribende indsatser som muligt. Det blev derfor foreslået, at de afsatte midler anvendes til at implementere i dybden og bredden på følgende områder:
Samordningsudvalgene arbejder videre med udvikling og implementering af indsatserne.
Sagen forelægges udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 30. september 2020
Anne Skriver / Jesper Lihn
19082406
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng
Taget til efterretning.
Karsten Skawbo-Jensen (C) deltog ikke i behandlingen af sagen.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng besluttede den 25. februar 2019, at der skulle arbejdes videre med muligheden for at etablere en mobilklinik i almen praksis, som forsøgsordning i to år for at understøtte arbejdet med at sikre lægedækningen i Region Hovedstaden. Med denne sag gives en orientering om igangsættelse af Den Mobile Lægeklinik samt en beskrivelse af projektet og planen for dets gennemførelse.
Overenskomst om almen praksis 2018 giver mulighed for at etablere tiltag, som kan bidrage til at sikre lægedækningen. Med afsæt heri besluttede udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 25. februar 2019, at der skulle arbejdes videre med at etablere en mobilklinik som forsøgsordning i to år. Der er afsat 600.000 kr. til projektet, som finansieres af midler afsat til implementering af praksisplan for almen praksis 2015-2019.
Projektet blev igangsat den 1. september 2020 og afsluttes den 31. august 2022. Regionen har indrettet en elbil med udvalgt klinikudstyr, som benyttes af de fire projektdeltagende praksisklinikker på Amager.
Formål og konceptbeskrivelse
Formålet med projektet er at afsøge, hvorvidt en mobilklinik, som drives inden for overenskomstens rammer, kan frigive behandlingskapacitet i almen praksis i lægedækningstruede områder samt forbedre behandlingskvaliteten for udsatte patientgrupper. Dette skal ske gennem et velunderbygget og dokumenteret grundlag for rationel brug af mobilklinikken. Herudover skal det afdækkes, om mobilklinikken kan blive et koncept med skalérbart potentiale, minimal administration og selvbærende økonomi, der let kan implementeres i andre lægedækningstruede områder i regionen. Forsøgsordningen henvender sig særligt til praksis med dårlige adgangsforhold og problemer med personaleudvidelse på grund af manglende plads.
Mobilklinikken betjenes at kompetent personale, som på delegation af lægen kører ud til ældre borgere og kronikere eller andre, der ikke kan eller har vanskeligt ved at møde frem i praksis. Det er således en løsning, der skal erstatte et fremmødebesøg i praksis. Det forventes, at mobilklinikken kan frigive behandlingskapacitet i praksis ved, at ansat personale kører sygebesøg og tilser patienter med funktionsnedsættelse, så lægen ikke skal tilse disse patienter og dermed får tid til at se flere patienter i praksis. Det er derfor en målsætning, at deltagende praksis i løbet af projektperioden udvider antallet af patienter i takt med frigivet behandlingskapacitet.
Ordningen afprøves i første omgang i to år, og der vil blive udarbejdet en midtsvejs- og slutevaluering, hvor der følges op på, om projektets mål indfries.
Status på projektet
Administrationen har i samarbejde med en praktiserende læge udarbejdet en projektbeskrivelse, som danner ramme for den to-årige forsøgsordning (bilag 1). Der er rekrutteret fire deltagende praksis på Amager, og heriblandt udpeget en projektleder. En elbil er blevet designet og specialindrettet med nødvendigt klinikudstyr og et termoskab, der beskytter temperaturfølsomt apparatur og prøver. Elbilen har fået fast ladestander/parkeringsplads på Amager Hospital tæt beliggende på de deltagende praksis.
Der er nedsat en projektgruppe bestående af en repræsentant fra de deltagende praksis, projektlederen og en projektmedarbejder fra Region Hovedstaden. Regionen er i samarbejde med projektlederen påbegyndt tilrettelæggelsen af et evalueringsdesign, der skal sikre en fyldestgørende afrapportering af mobilklinikkens potentiale. For nærmere information om projektet og budget se bilag 1.
Med projekt Den Mobile Lægeklinik forventes behandlingskapaciteten og behandlingskvaliteten forbedret blandt deltagende praksis og deres patienter på Amager.
Der er afsat 600.000 kr. til projektet, som finansieres af midler afsat til Praksisplan for almen praksis 2015-2019.
Der udsendes pressemeddelelse i forbindelse med igangsættelse af projektet.
Udvalget præsenteres for en status på projektet i folængelse af midtvejsevalueringen.
Anne Skriver/Jesper Lihn
20062112
Bilag 1: Bilag 1. Projektbeskrivelse - Den Mobile Lægepraksis
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng
Taget til efterretning.
Karsten Skawbo-Jensen (C) deltog ikke i behandlingen af sagen.
Med denne sag gives en orientering om lægedækningssituationen i almen praksis i Region Hovedstaden pr. 17. september 2020.
Det går fortsat fremad med at få flere læger i almen praksis i Region Hovedstaden. Siden april 2020 er antallet af aktive kapaciteter øget med 8 fra 1.083 til 1.091 og det gennemsnitlige antal sikrede pr. kapacitet er faldet fra 1.707 til 1.701. Pr. 17. september 2020 var 29 pct. af lægepraksis i regionen således åbne for tilgang af patienter svarende til 175 ud af 614 praksis. Hertil kommer de praksis, som har selektivt åbent. Udviklingen i andel praksis med åbent for tilgang fremgår af bilag 1.
Nedenfor ses udviklingen i antallet af aktive kapaciteter og det gennemsnitlige antal sikrede pr. kapacitet i perioden 2015-2020.
Områder med lægedækningsudfordringer
Pr. 17. september 2020 er der fem områder, hvor 90 pct. eller flere praksis har lukket for tilgang. Det er Amager, Valby, Vesterbro, Glostrup og Vallensbæk. Glostrup og Vallensbæk har helt lukket for tilgang (se bilag 2). Som det fremgår nedenfor, er der to kapaciteter på vej til at åbne på Amager, 1 i Valby, 2 på Vesterbro, 2 i Glostrup og 2 i Vallensbæk.
Pr. 17. september 2020 havde 32 lægepraksis i Københavns Kommune åbent for tilgang af patienter, hvilket er det samme antal som i april 2020. De 32 praksis havde på opgørelsestidspunktet plads til i alt 20.103 sikrede, hvilket er en stigning på 6.347 siden april 2020. Stigningen i antallet af pladser skyldes bl.a., at nye kapaciteter uden tilknyttede patienter er blevet aktiveret i kommunen. På samme tidspunkt havde 9 lægepraksis i Frederiksberg Kommune åbent for tilgang af patienter, hvilket er én praksis mindre end i april 2020. De 9 praksis havde på opgørelsestidspunktet plads til i alt 7.291 sikrede, hvilket er en stigning på 760 siden april 2020.
Kapaciteter i opslag
Aktuelt er der 2 kapaciteter på vej i opslag i Ballerup og Vesterbro. Kapaciteterne annonceres i slutningen af september med ansøgningsfrist d. 9. november 2020. Herudover er der en kapacitet i Rødovre på den faste liste uden ansøgningsfrist, da den har været i opslag to gange uden tildeling.
Tildelte kapaciteter
Pr. 17. september 2020 er der tildelt 22 kapaciteter, som endnu ikke er aktiveret. 6 af kapaciteterne forventes aktiveres i 4. kvartal 2020, 13 i 1. kvartal 2021 og 3 i 2. kvartal 2021. Nedenfor ses fordelingen af de 22 tildelte kapaciteter på planlægningsområder.
Planlægningsområde | Kapaciteter | Frist for etablering |
Amager | 2 | Marts 2021 |
Bispebjerg | 2 | September 2020 |
Brøndby | 1 | Januar 2021 |
Brønshøj-Husum | 2 | Februar og maj 2021 |
Dragør | 1 | Marts 2021 |
Fredensborg | 1 | Oktober 2020 |
Glostrup | 2 | Oktober 2020 |
Halsnæs | 1 | Januar 2021 |
Indre By | 1 | Marts 2021 |
Nørrebro | 1 | Februar 2021 |
Tårnby | 1 | November 2020 |
Valby | 1 | Marts 2021 |
Vallensbæk | 2 | Marts 2021 |
Vesterbro | 2 | Marts og juni 2021 |
Østerbro | 2 | Marts og maj 2021 |
Lægedækningsundersøgelsen 2021
Som en del af den årlige lægedækningsundersøgelse skal regionen foretage en høring af alle almen praksis i Region Hovedstaden. Denne høring er netop afsluttet, og resultaterne af høringen vil indgå i den årlige vurdering af behovet for kapaciteter. Udvalget forelægges en sag herom på mødet d. 25. november 2020.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng orienteres kvartalsmæssigt om status på lægedækningen i regionen.
Udvalget præsenteres for en ny status i 4. kvartal 2020.
Anne Skriver/Jesper Lihn
20062116
Bilag 2: Bilag 2. Åbne-lukkestatus pr. 17. september 2020