Administrationen indstiller over for forretningsudvalget:
Forretningsudvalgets beslutning den 23. juni 2020:
Oplæg fra mødet er vedlagt som bilag 2.
Indstillingspunkterne 1 og 2 blev godkendt.
Formanden satte indstillingspunkt 3 under afstemning:
For stemte: A (4), B (1), C (2), F (1), O (1), V (2), og Å (1), i alt 12.
Imod stemte: 0.
Undlod at stemme: Ø (1).
I alt 13.
Indstillingspunkt 3 var herefter godkendt.
Flemming Pless (A) og Martin Geertsen (V) deltog ikke i sagens behandling.
Der blev d. 29. maj 2020 indgået økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner om de økonomiske rammer og forudsætninger for det kommende års budgetlægning.
Sundhedsområdet
Aftalen mellem regeringen og Danske Regioner giver en samlet forøgelse af råderummet på sundhedsområdet for regionerne på 1.349 mio. kr. Aftalen er vedlagt som bilag 1. For Region Hovedstaden betyder det en forøgelse på 422 mio. kr.
Ændringer i bloktilskudsfordelingen betyder en reduktion på 44 mio. kr. Der tages forbehold, da tallet ikke er endeligt udmeldt.
Kompensation for opgaveændringer (DUT) og andre reguleringer drejer sig først og fremmest om finanslovsmidler til 1.000 sygeplejersker og til styrkelse af psykiatrien, som tilføres regionerne i 2020 ved midtvejsreguleringen og i 2021 i forbindelse med økonomiaftalen. Der er med finansloven afsat i alt 188 mio. kr. for regionen til en stigning i antallet af sygeplejersker. Midlerne er fordelt til hospitalerne i 1. økonomirapport 2020. Der er endvidere afsat 141 mio. kr. til øgede driftsudgifter på psykiatriområdet. Social- og psykiatriudvalget udarbejder forslag til udmøntning af disse midler, og dette forelægges til godkendelse i forretningsudvalget og regionsrådet på møderne i august.
Dertil kommer mindre ændringer som følge af omfordelingen af gevinsterne ved kvalitetsfondsbyggerierne, samt medfinansiering af fællesoffentlige it-projekter, i alt en reduktion på 3 mio. kr.
Samlet udvides regionens ramme med 721 mio. kr., jf nedenstående tabel. Heraf er 345 mio. kr. til øremærkede formål, og der er således 376 mio. kr. til dækning af regionens merudgifter.
På baggrund af økonomiaftalen samt arbejdet med afklaring af budgettets forskellige poster siden vurderingen i april måned, kan der opnås balance i regionens økonomi, som det fremgår af nedenstående tabel. Det indebærer en politisk prioriteringspulje på 27 mio. kr.
Dermed udmøntes ikke generelle besparelser. På nogle hospitaler vil der være behov for at gennemføre interne omprioriteringer, og i koncerncentrene gennemføres de administrative besparelser, der blev besluttet i forbindelse med budget 2018.
Som det fremgår, er der opgjort en række merudgifter samt indarbejdet konsekvenserne af beslutningerne ved 1. økonomirapport 2020 vedr. it infrastruktur og førtidsindfrielse af leasinggæld. Merudgifterne udgør i alt 438 mio. kr.
Der er med 1. økonomirapport 2020 disponeret og taget hul på en plan for at konsolidere regionen på it-området og truffet beslutninger, som rækker ind også i de kommende år. Regionens anvendelse af moderne teknologi og it-understøttende redskaber som led i diagnostik og behandling med patienter har været stærkt stigende. For at sikre en fortsat stabil drift og rimelige svartider for de kliniske medarbejdere er truffet beslutning om reinvesteringer i den basale it-infrastruktur. Der er lagt varige midler ind fra 2021 med en stigende profil.
Det er herudover vurderet, at der er behov for at afsætte varige midler, 20 mio. kr., til udvikling af brugergrænseflader på it-området, jf. overvejelserne ifm. 1. økonomirapport, således at man kan understøtte de fire politisk fastsatte mål på det digitale område.
Regionen investerer hvert år i nyt apparatur til diagnostik og behandling af patienter. Men det koster også i service og vedligeholdelse af medicoudstyret. Dette betyder, at der er en løbende opdrift i udgifterne til vedligeholdelse af apparatur hos Center for It, Medico og Telefoni. Dette er ikke holdbart i længden, idet opdriften på medico-området presser it-budgettet. Der er for 2021 indarbejdet en et-årig løsning på problemstillingen, og der vil frem mod budget 2022 blive set muligheder for at skabe en hensigtsmæssig finansieringsmodel, som har den rette afvejning mellem incitamenter og økonomisk konsekvens.
Derudover realiseres de administrative besparelser, som besluttet i budgetaftalen for 2018, hvoraf de 10 mio. kr. i 2021 vedrører sundhedsområdet. Optimeringer på indkøbsområdet bidrager i 2021 med 40 mio. kr., og som det fremgår af økonomiaftalen, er der fokus på at reducere brugen af konsulenter, og det forudsættes, at der realiseres 31 mio. kr. i besparelser, svarende til regionens andel af det nationale niveau på 100 mio. kr.
Effektiviseringsgevinster vedr. kvalitetsfondsbyggerier vedrører i 2021 ibrugtagningen af de nye bygninger på Rigshospitalet. Indflytningen sker i 4 kvartal 2020.
Fokusområder i økonomiaftalen
I forlængelse af de seneste års økonomiaftaler indgår i aftalen om regionernes økonomi for 2021 en række særlige fokusområder. Håndteringen af situationen vedr. covid-19 indgår i aftalen, herunder belastningen af regionernes kapacitet og økonomi. Derudover kan særligt fremhæves den fortsatte omstilling til det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, herunder arbejdet med en national sundhedsaftale, samt indsatsen i forhold til at sikre mere personale og arbejdet med en 10-årsplan for psykiatrien.
På nationalt niveau videreføres den nye styringsmodel for sundhedsområdet. Fokus i den nye model er at styrke sammenhæng og nærhed for patienten. Hovedelementerne i den nye styringsmodel er det årlige teknologibidrag og nærhedsfinansieringen.
Teknologibidraget udgør i 2021 400 mio. kr. årligt for alle regioner tilsammen. Teknologibidraget tilvejebringes gennem realisering af de løbende gevinster ved at modernisere og udvikle opgaveløsningen, bl.a. via ny teknologi, nye behandlingsmetoder og forbedrede arbejdsgange. Dertil kommer som ovenfor nævnt, at det indgår i aftalen, at regionerne reducerer udgifterne til eksterne konsulenter med 100 mio. kr. fra 2021.
Teknologibidraget og besparelsen vedrørende konsulenter fastholdes på sundhedsområdet som finansieringsbidrag til prioritering af bedre behandling og kapacitet til håndtering af det demografiske udgiftspres.
Nærhedsfinansieringen er betinget af, at fire kriterier opfyldes i hver region. Kriterierne er opstillet med henblik på at opnå øget sammenhæng og omstilling i behandlingen og er uændrede ift. 2020. Opfyldelsen af kriterierne har betydning for regionens finansiering, men ikke for udgiftsloftet. Der planlægges ikke med at videreføre en økonomisk konsekvens til hospitalerne. Det vil være en ledelsesopgave at sikre, at der sker konkrete indsatser på områderne, og der vil løbende skulle ske opfølgning på kriterierne i forhold til nærhedsfinansiering.
Regional udvikling
Økonomiaftalen indeholder på det regionale udviklingsområde en uændret økonomisk ramme sammenlignet med 2020.
For så vidt angår covid-19 merudgifter i 2020 hos trafikselskaberne er der den 17. juni 2020 indgået en aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner, som kompenserer trafikselskaberne direkte for merudgifter og mindreindtægter, som kan relateres til covid-19. Aftalen indeholder endvidere en formulering om, at parterne efter sommerferien af hensyn til kommunernes og regionernes budgetlægning vil se på situationen for 2021.
Ud af de forudsatte samlede administrative besparelser på 20 mio. kr. er de 10 mio. kr. henført til det regionale udviklingsområde, jf. forretningsudvalgets beslutning den 14. april 2020.
Der er med sag nr. 3 i regionsrådet den 19. maj 2020 besluttet og aftalt, at der gennem mindreforbrug i 2019 og 2020 kan tilvejebringes midler til løsning af det regionale udviklingsområdes samlede udfordringer i 2021 og 2022. Regionsrådets beslutning om anvendelse af mindreforbruget til løsning af udfordringerne i 2021 og 2022 vil fortsat kunne realiseres.
Det regionale udviklingsområde bliver i 2020 påvirket af faldende priser på primært brændstoffer, og områdets udgiftsramme bliver derfor reduceret i indeværende år. De faldende priser kan i altovervejende grad henføres til kollektiv trafik og forventes at ville resultere i en stort set tilsvarende tilbagebetaling fra Movia i 2022. Dette betyder, at der kommer en tidsforskydning i forhold til, hvornår en del af mindreforbruget realiseres, men at dette fortsat kan håndtere den aftalte model jf. regionsrådets beslutning den 19. maj 2020.
Der er i forlængelse af økonomiaftalen endvidere afsluttet forhandlinger om økonomisk kompensation (DUT) til regionerne vedr. jordforureninger, der påvirker overfladevand og natur. Regionerne modtager i 2021 og 2022 i alt 32,5 mio. kr. i hvert af årene, svarende til at Region Hovedstaden modtager godt 10 mio. kr. i hvert af de to år.
Samlet set er det vurderingen, at det vil være muligt at fastholde et råderum til politisk forhandling for 2021 på ca. 5 mio. kr. Dette er dog med forbehold for, at Movias bestyrelse endnu ikke har behandlet budgettet for 2021 og er i øvrigt under forudsætning af, at staten medvirker til at finansiere eventuelle afledte konsekvenser af covid-19 i den kollektive trafik i 2021.
Investeringsbudgettet
Økonomiaftalen for 2021 resulterede for Region Hovedstadens vedkommende i et anlægsloft på 1.096 mio. kr., hvilket er over det hidtidige niveau. Med det planlagte niveau på allerede igangværende projekter vil det i 2021 være muligt i begrænset omfang at træffe beslutning om igangsætning af nye investeringsprojekter i 2021.
Af finanslovens midler til styrkelse af psykiatrien udmøntes 44,5 mio. kr. som anlægsmidler til Region Hovedstaden i 2021, og henholdsvis 34,9 mio. kr. og 31,8 mio. kr. i 2022 og 2023. Disse øremærkede midler til investeringer inden for psykiatrien er aktuelt ikke disponeret og vil derfor kunne indgå i den politiske behandling.
I tillæg til det almindelige anlægsloft blev der i efteråret 2018 oprettet en ny investeringsfond, der skal bidrage til, at nye teknologier afprøves, og velafprøvede digitale velfærdsløsninger udbredes hurtigere i kommuner og regioner til gavn for borgerne. Region Hovedstaden modtager således i 2021 ca. 4,7 mio. kr. til investeringer inden for området for kunstig intelligens.
Økonomiaftalen for 2021 indeholder en ramme til kvalitetsfondsbyggerier på landsplan på i alt 4 mia. kr. Rammen er baseret på statens skøn for afløb i 2021, idet staten har set på det afløb, som har været realiseret i de seneste år for alle kvalitetsfondsbyggerier. Økonomiaftalen indeholder fortsat en formulering om, at der lægges vægt på, at byggerierne fortsat realiseres i overensstemmelse med indgåede kontrakter og planer (den såkaldte ”kranformulering”).
Der er ingen tvivl om, at der har været en tendens til, at byggeriernes tidsmæssige forudsætninger ofte har vist sig at være for optimistiske, og at der dermed ikke har været et økonomisk forbrug som forudsat. Byggeriernes egne forventninger til det økonomiske afløb i 2021 ligger betydeligt over den statslige vurdering. Byggerierne arbejder til stadighed på, at deres tids- og betalingsplaner skal være realistiske, men der vil i sagens natur altid være en vis usikkerhed om, hvorvidt de aktuelle planer holder.
Den videre proces
Der er fortsat en proces i gang i administrationen med at foretage en nærmere kvalificering af elementerne i budgetgrundlaget frem til udarbejdelse af et budgetforslag for 2021. Der vil som følge heraf kunne forekomme justeringer i vurderingen af udgiftsbehov.
I forbindelse med hospitalernes budgetlægning opgøres interne udgiftspres, behov for omprioriteringer og genopbygning af eventuelle centrale puljer / reserver. Hospitalerne har aktuelt opgjort et behov for interne omprioriteringer i størrelsesordenen 160-170 mio. kr. Ved budgetseminaret i august måned vil der indgå en temadrøftelse af hospitalernes udfordringer og muligheder de kommende år.
Det foreslås herudover, at der gives en orientering for regionsrådets medlemmer d. 25. august 2020 om hospitalernes interne omprioriteringer.
Processen efter sommerferien ser således ud:
Administrationen vil udarbejde et forslag til budget 2021-24 på baggrund af de trufne beslutninger. Forslaget vil blive førstebehandlet i regionsrådet d. 18. august 2020.
Regionsrådet vil på et møde d. 25. august 2020 blive orienteret om hospitalernes interne omprioriteringer.
Administrationen udarbejder intern og ekstern nyhed.
Sagen forelægges forretningsudvalget den 23. juni 2020.
Jens Gordon Clausen/Jette Sylow Rasmussen
20002802
Bilag 1: Aftale om regionernes økonomi for 2021
Bilag 2: Oplæg - Økonomiaftalen og konsekvenser for budget 2021