Udvalget for forskning, innovation og uddannelse mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Orienteringssag: Program for besøg på Københavns Professionshøjskole
  2. Orienteringssag: Indsatser for bedre rammer til klinisk undervisning på sygeplejeruddannelsen
  3. Eventuelt

Medlemmer

1. Orienteringssag: Program for besøg på Københavns Professionshøjskole

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forskning, innovation og uddannelse

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning

Per Roswall (V) og Stinus Lindgreen (B) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Administrationen omkring udvalget for forskning, innovation og uddannelse har i samarbejde med Københavns Professionshøjskole udarbejdet et program for besøg i Praksis- og Innovationshuset d. 26. oktober 2021.

SAGSFREMSTILLING

Programmet for besøget er som anført:

Den formelle invitation og beskrivelse af arrangementet kan læses i bilag 1.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen tager udvalget for forskning, innovation og uddannelse programmet for besøget i Praksis- og Innovationshuset til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forskning, innovation og uddannelse den 26. oktober 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Konstitueret centerdirektør Mads Monrad Hansen / Kirstine Vestergaard Nielsen / Charlotte Hess

JOURNALNUMMER

21055993

Bilag

Bilag 1: Program for besøget i Praksis- og innovationshuset

Bilag 2: Stefan Hermanns slides til møde med Region H 26. oktober 2021

2. Orienteringssag: Indsatser for bedre rammer til klinisk undervisning på sygeplejeruddannelsen

INDSTILLING

Administrationen indstiller over for udvalget for forskning, innovation og uddannelse:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning

Per Roswall (V) og Stinus Lindgreen (B) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Ved et møde i hospitalsdirektørkredsen den 18. marts 2021 blev der bakket op om at igangsætte tre indsatser, der skal bidrage til at øge kvaliteten i klinisk vejledning på sygeplejerskeuddannelsen. Indsatserne skal understøtte, at regionen kan løfte den store og voksende opgave på grunduddannelsesområdet, optimere ressourceanvendelsen og samtidig ruste de studerende bedre til at løse sundhedsopgaverne og træde ind i arbejdslivet. Indledningsvist er der fokus på sygeplejerskeuddannelsen, men der er ambitioner om, at arbejdet også skal komme uddannelsen af andre faggrupper til gode på sigt. Indsatserne sker i tæt samarbejde med relevante uddannelsesinstitutioner, f.eks. ved oplæg på relevante samarbejdsmøder og ved sparring med relevant semesteransvarlig underviser på Københavns Professionshøjskole. Det blev i budgetprocessen derudover drøftet, om arbejdet kunne løftes budgetmæssigt, men det blev ikke prioriteret i det endelige resultat.

SAGSFREMSTILLING

I denne sag gøres der status på projektets indsatser og på, hvordan administrationen vil arbejde videre med dem inden for rammerne af det nuværende budget.

De tre indsatser er: 

  1. Skabe bedre muligheder for at løfte uddannelsesopgaven i klinisk praksis, ved bl.a. at undersøge mulig optimering af organiseringen af den kliniske undervisning, antallet af kliniske vejledere og deres kompetencer og styrket forankring af uddannelsesopgaven i praksisfællesskabet.
  2. Videreudvikle supplerende kliniske læringsformer og -miljøer herunder koncepter og rammer for simulationsbaseret undervisning lokalt og på tværs af regionen.
  3. Følge, videndele og udbrede resultater og erfaringer fra større forsknings- og udviklingsprojekter i regionen der udvikler ny viden om klinisk undervisning. 

Indsats 1: Bedre muligheder for at løfte uddannelsesopgaven i klinisk praksis
Administrationen har i foråret 2021 foretaget en kortlægning af organiseringen af den kliniske vejledning og undervisning på Region Hovedstadens hospitaler, herunder afdækket antallet af kliniske vejledere. Kortlægningen er sket ved at sende spørgeskemaer til samtlige godkendte kliniske undervisningssteder på hospitalerne og ved at interviewe centrale ledelsesrepræsentanter på hospitalerne. Administrationen har derudover hen over sommeren og efteråret afholdt workshops med uddannelsesansvarlige/kliniske undervisere på hospitalerne, hvor pointer og opmærksomhedspunkter fra afdækningen er blevet kvalificeret. Endelig er pointer fra kortlægningen og de afholdte workshops drøftet med ledende oversygeplejersker på alle regionens hospitaler. 

Kortlægningen viser blandt andet, at: 

På baggrund af ovenstående udarbejder administrationen anbefalinger om organisering, kompetenceudvikling, rammer og vilkår for den kliniske undervisning. Anbefalingerne drøftes i november 2021 i det nye Strategiske Forum for Uddannelse og HR nedsat af hospitalsdirektørkredsen. 

Indsats 2: Videreudvikling af supplerende kliniske læringsmiljøer
For bedst muligt at kunne understøtte hospitalerne med den store og voksende uddannelsesopgave åbnes et trænings- og simulationsafsnit på Amager Hospital den 1. november. Der er stillet et tomt sengeafsnit til rådighed på Amager Hospital, som er ved at blive istandsat og indrettet (se også bilag 1). Trænings- og simulationsbaseret undervisning er i denne sammenhæng undervisning, der involverer mulighed for at træne kliniske og praktiske færdigheder og kompetencer i et risikofrit og autentisk hospitalsmiljø.

Det nye træningsafsnit tages straks i brug, når der i uge 46 afvikles supplerende klinisk læringsforløb for alle 1. semester-sygeplejestuderende (650 personer) i et samarbejde mellem kommuner, hospitaler og administration. Afsnittet vil fremover danne ramme om sygeplejestuderendes træning af kliniske færdigheder i åbne workshops eller som planlagte elementer på specifikke semestre. På nuværende tidspunkt arbejdes der blandt andet med et kort forløb (1 dag) på 2. semester, hvor alle studerende på årgangen skal træne medicinhåndtering i forskellige sammenhænge og med samtidig brug af Sundhedsplatformens træningsmiljø.

Derudover vil afsnittet danne ramme for at udvikle og afprøve forskningsbaserede undervisningskoncepter for præ-graduat lavteknologisk simulationsbaseret undervisning i tæt samarbejde med uddannelses- og simulationsmiljøerne på hospitalerne samt relevante uddannelsesinstitutioner herunder Københavns Professionshøjskole. På de fleste kliniske uddannelsessteder på hospitalerne i Region Hovedstaden arbejdes der i forvejen med forskellige supplerende kliniske forløb. I arbejdet med at udvikle træningsforløb på tværs af hospitaler, tager administrationen i høj grad udgangspunkt i de gode lokale koncepter der allerede findes, men som indtil nu kun tilbydes til studerende på et enkelt kliniksted.

På tegnebrættet er også et supplerende klinisk læringsforløb for social- og sundhedsassistentelever indeholdende elementer som f.eks. medicinhåndtering, færdighedstræning, infektionshygiejne og kommunikation. Administrationen har derudover ønske om at gennemføre kompetenceudviklingsforløb på træningsafsnittet for kliniske vejledere og øvrige sygeplejersker i relation til den daglige uddannelsesopgave.

Indsats 3: Videndeling om og spredning af udviklings- og forskningsprojekter vedrørende klinisk undervisning i sygeplejerskeuddannelsen
Administrationen har fortsat fokus på at understøtte, at viden og erfaringer fra udviklings- og forskningsprojekter på området løbende udveksles samt deles og udbredes på tværs af regionen, som led i at styrke bedre rammer om klinisk undervisning.

Aktuelt er der fokus på følgende:

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen tager udvalget for forskning, innovation og uddannelse orienteringen om klinisk undervisning på sygeplejeruddannelsen til efterretning. Udvalgets bemærkninger tages med i administrationens videre arbejde med indsatserne. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forskning, innovation og uddannelse den 26. oktober 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Kirstine Vestergård Nielsen / Charlotte Hess

JOURNALNUMMER

21062814

Bilag

Bilag 1: Klinisk undervisning på sygeplejeruddannelsen i Region H

3. Eventuelt

Eventuelt

Tomt indhold

Udvalget for forskning, innovation og uddannelse meddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Meddelelser - Årsplan 2021

Medlemmer

1. Meddelelser - Årsplan 2021

Meddelelser

Årsplanen for emner til kommende møder er vedlagt som bilag. Årsplanen er foreløbig, og der kan opstå behov for udskydelser af emner eller supplering med ekstra punkter, hvilket vurderes løbende af administrationen.

Journalnummer

19053440

Bilag

Bilag 1: Årsplan 2021