Administrationen indstiller til trafikudvalget:
Godkendt
Paw Karslund (O) deltog ikke i sagens behandling
I juni 2021 kom Movias Ungeudvalg med en række anbefalinger til rabatter i den kollektive trafik.
Movia vil holde et oplæg om anbefalinger for både trafikudvalget og udvalget for forskning, innovation og uddannelse på trafikudvalgets møde den 26. oktober 2021.
På udvalgsmødet den 26. oktober vil administrationen forelægge en drøftelsessag samlet for trafikudvalget og udvalget for forskning, innovation og uddannelse vedr. Movias Ungeudvalgs anbefalinger til rabatter i den kollektive trafik. Movia vil i forbindelse med sagen komme ud og holde et oplæg, som præsenterer anbefalingerne fra Ungeudvalget.
Trafikudvalgsmødet flyttes til Københavns Professionshøjskole i Sigurdsgade 36 på Nørrebro, da udvalget for forskning, innovation og uddannelse på deres udvalgsmøde skal se og opleve skolens faciliteter i Praksis- og Innovationshuset. Af logistisk grunde må møderne afholdes samme sted, for at sikre at udvalget for forskning, innovation og uddannelse kan deltage i behandlingen af sagen om Movias Ungeudvalgs anbefalinger - herudover sidder to medlemmer i udvalget for forskning, innovation og uddannelse i trafikudvalget.
Trafikudvalgetsmødet vil starte kl. 19.15 i stedet for kl. 19.00.
Ved tiltrædelse af indstillingen afholdes udvalgsmødet for trafikudvalget den 26. oktober 2021 på Københavns Professionshøjskole i Sigurdsgade 36.
Sagen forelægges trafikudvalget den 28. september 2021.
Mads Monrad/Josephine Sandal
21056707
Administrationen indstiller til trafikudvalget at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:
a) at bestille lokalbanedrift i 2022 svarende til det antal afgange, frekvenser, tidsrum for betjening mm., der udgør driften i 2021.
b) at bestille busdrift svarende til de ruter, afgange, frekvenser, tidsrum for betjening mm., der udgør driften i 2021, med undtagelse af linje 150S, hvor der bestilles ekstra aftendrift mellem Gl. Holte og Kokkedal st.
c) at den samlede trafikbestilling inklusiv administrationsomkostninger og øget drift i Ring 3 til Movia udgør 521,8 mio. kr. i 2022, svarende til Movias 1. behandling af budget 2022 samt annullering af besparelser og øget drift som en del af budgetaftalen for 2022.
Anbefalet
Paw Karslund (O) deltog ikke i sagens behandling
Hvert år i oktober afgiver Region Hovedstaden en trafikbestilling til Trafikselskabet Movia. Det sker normalt ved første regionsrådsmøde efter budgetvedtagelsen. Trafikbestilling for 2022 skal afgives senest den 29. oktober 2021.
Region Hovedstaden har ansvaret for at skabe sammenhæng på tværs af regionen med de regionale busser og Lokaltog. Regionen beslutter og bestiller den regionale bus- og lokalbanekørsel hos Movia, som står for den konkrete planlægning og tilrettelæggelse med operatørerne.
Region Hovedstadens trafikbestilling til Movia angiver, om der i det kommende år skal laves ændringer i regionens bus- og lokaltogstrafik i forhold til den nuværende drift. Det besluttes her, om der skal ske ændringer i antal afgange og/eller afgangsfrekvens, tidsrummet for betjening, betjening af stoppestederne, linjeføring mm. Der er ikke tale om en godkendelse af konkrete køreplaner, men af det driftsomfang, som ligger til grund for køreplanerne. Movias budget angiver det forventede tilskudsbehov til et uændret driftsomfang.
Trafikbestillingstidspunktet er ens for alle kommuner og regioner i Movias område. Dermed er det muligt for Movia at sikre sammenhængende og koordinerede køreplaner mellem de forskellige transportmidler. Samtidig undgås for mange løbende ændringer i den kollektive trafik og dermed i køreplanerne, så det bliver lettere for passagererne at planlægge deres rejser. De fleste køreplansændringer træder i kraft den efterfølgende sommer, så de bl.a. passes sammen med hensyn til skolebuskørsel og mødetider på uddannelsesstederne. Det betyder, at ændringer besluttet i forbindelse med Trafikbestilling 2022, træder i kraft medio 2022 medmindre andet er angivet.
Annullerede besparelser og øget aftendrift
Et flertal i regionsrådet besluttede i 2020 besparelser på en række buslinjer, herunder på linjerne 350S, 40E og 400S, hvor besparelsen på linje 350S var planlagt til at træde i kraft december 2021. Besparelserne på disse linjer er med budgetaftalen for 2022 blevet annulleret. For at sikre rettidig melding til operatøren og dermed undgå en midlertidig afkortning og/eller bodsbetaling, har administrationen allerede meddelt Movia dette. Annullering af besparelsen på linje 350S vil medføre øgede udgifter til busdriften på 3,0 mio. kr. årligt i forhold til Movias 1. behandlingsbudget for 2022. Besparelsen på 2,6 mio. kr. vedr. 40E/400S har ikke været indregnet i Movias budget.
Linje 400S og 40E er centrale i arbejdet med BRT (bus rapid transit) i Ring 4, som indgår i statens infrastrukturinvesteringsplan. Som led i dette arbejde analyseres driftskonceptet på de to linjer, herunder frekvens, stoppestedsbetjening og driftsdøgn, med henblik på at understøtte en kommende BRT. Trafikudvalget vil løbende blive orienteret om arbejdet med BRT og dertilhørende bustilpasninger.
I budgetaftalen for 2022 er der desuden afsat 0,6 mio. kr. årligt til at øge aftendriften på linje 150S på strækningen mellem Gl. Holte og Kokkedal st. Midlerne er afsat frem til 2024, hvor en ny kontrakt træder i kraft og aftendrift indgår heri. Med øget aftendrift på linjen, vil der være forbindelse til og fra Kokkedal st. hvert 20. minut frem til midnat på alle aftener. Den ekstra aftendrift træder i kraft medio 2022. Den øgede aftendrift vil medføre øgede udgifter til busdriften på 0,6 mio. kr. årligt (helårsudgift) i forhold til Movias 1. behandlingsbudget for 2022.
Trafikbestilling 2022
Regionens forventede udgifter til Movia i 2022 udgør 521,8 mio. kr., når der ikke indregnes forventede merudgifter som følge af Covid-19. De 521,8 mio. kr. dækker over udgifterne til busdrift inkl. øget drift i Ring 3, lokaltog og regionens andel af Movias administrationsomkostninger og svarer til følgende trafikbestilling:
Covid-19
Budgettet er udarbejdet under større usikkerhed end sædvanligt grundet omstændighederne med Covid-19. Det er forventningen, at staten kompenserer trafikselskaberne i 2022 for de merudgifter, der har været i forbindelse med Covid-19, som ekstra rengøring i busser og tog samt tabte billetindtægter grundet færre passagerer under nedlukningerne og som følge af restriktionerne, hvorfor der i budgettet for 2022 og trafikbestillingen for 2022 ikke er inkluderet øgede udgifter til kollektiv trafik.
Såfremt indstillingen i denne sag godkendes, vil administrationen afgive trafikbestilling til Movia for 2022 som beskrevet i sagen.
Tiltrædes indstillingen ikke, kan regionen ikke afgive sin trafikbestilling til Movia inden for fristen. Eventuelle ændringer kan ikke gennemføres til i 2022, men vil først kunne træde i kraft i 2023.
Opnås der ikke en aftale om kompensation for covid-relaterede merudgifter for regionen i 2022, kan en mulig konsekvens være, at trafikbestillingen skal genåbnes.
Regionens tilskud til Movia i 2022 ligger med regionens og Movias budgetter for 2022 fast og indgår i bevillingsrammen for kollektiv trafik. De endelige udgifter kan dog afvige og bliver opgjort primo 2023.
Eventuelle afvigelser opkræves/udbetales ved årsskiftet 2023/2024 og kan dermed tilskrives budgetåret for 2023 eller 2024.
Movia kommunikerer om køreplansændringer gennem de relevante kanaler, herunder DOT's hjemmeside og Rejseplanen. Det vil blive kommunikeret særskilt, at der med budgetaftalen for 2022 annulleres besparelser for 350S og 40E/400S, samt at der kommer øget aftendrift på 150S.
Sagen forelægges trafikudvalget den 28. september 2021, forretningsudvalget den 5. oktober 2021 og regionsrådet den 12. oktober 2021.
Mads Monrad Hansen/Birgitte Leolnar
21054686
Administrationen indstiller over for trafikudvalget:
Taget til efterretning
Paw Karslund (O) deltog ikke i sagens behandling
Cityringen og tilhørende bustilpasning, Nyt Bynet, er den største strukturændring af den kollektive transport i Storkøbenhavn siden metroen blev introduceret i 2002-03. Nyt Bynet trådte i kraft natten til 13. oktober 2019, to uger efter åbningen af Cityringen. I forbindelse med Nyt Bynet blev der gennemført større ændringer af busbetjeningen i oktober 2019.
I Nyt Bynet indgik flere regionale busser. Nyt Bynet er nu evalueret og præsenteres for trafikudvalget i denne sag.
Movia har evalueret Nyt bynet i dialog med de berørte kommuner og Region Hovedstaden. Evalueringen er vedhæftet i bilag 1 (side 66-67 er specifikt om det regionale net). Se desuden kort med linjeføring i Nyt Bynet i bilag 2.
Hovedformålet med Nyt Bynet var at optimere samspillet mellem busnettet og Cityringen, så værdien af den nye Cityring blev tilgængelig for en større del af de rejsende i Storkøbenhavn. Målet var en mere sammenhængende by i forhold til kollektive transportmuligheder med en samlet passagervækst og nye og attraktive skiftemuligheder. Overordnet viser analyserne af passagerudvikling, kundetilfredshed og medieomtale, at Nyt Bynet har opnået målet om en sammenhængende og attraktiv kollektiv transport, og at borgerne har været velforberedte på det nye net med mere metro og nye buslinjer og taget det nye net til sig.
Cityringens 17 nye metrostationer medførte, at mange buslinjer skulle ændre rute og køre nye steder hen, så tog, bus og metro bedre supplerede hinanden, og så man kunne komme hurtigt og direkte til og fra metro og tog ind og ud af byen i et nyt transportnet – Nyt Bynet. Konkret gennemførte 12 kommuner og Region Hovedstaden i tæt samarbejde med Movia ændringer for 33 buslinjer. Det har inkluderet omlægninger på de regionale linjer: 250S og 350S. Forventningen var, at ca. en femtedel af passagererne i København og Frederiksberg ville forlade busserne til fordel for Cityringen.
COVID-19 restriktionerne i den kollektive trafik har medført et markant fald i antallet af passagerer i den kollektive transport. Movias bestyrelse vedtog på den baggrund den 26. maj 2020, at den planlagte evaluering af Nyt Bynet måtte vente til foråret 2021. Evalueringen blev behandlet og godkendt i Movias bestyrelse d. 29. juni 2021. Passagertabet forventes dog at være langvarigt og først nærme sig niveauet før krisen i løbet af de næste par år. Det påvirker muligheden for at indhente tilstrækkelige og retvisende data om passagerbenyttelse for de enkelte linjer, og det er i stedet blevet prioriteret at anvende data fra november 2019 til februar 2020 til at udarbejde analyser for skiftemønstre, kollektiv transportdækning og passagerbenyttelse.
I perioden september 2019 til februar 2020 efter åbningen af Nyt Bynet ses en vækst i antallet af rejser i den kollektive transport koncentreret om Cityringen med knap 10 pct. i gennemsnit, gennemsnitligt kortere rejsetider - med de største rejsetidsgevinster i København og på Frederiksberg - og en marginal stigning i antallet af skift.
Ændringer på regionale buslinjer
Der er lavet omlægninger på linjerne 250S og 350S. (Se nye ruter i bilag 3 og 4)
På Amager blev linje 250S flyttet fra at være en lokal buslinje på Islands Brygge til at overtage betjeningen ad Amagerbrogade og videre til Tårnby og Dragør ad Tårnbyvej – Englandsvej i stedet for linje 350S. På Sjællandssiden blev linjen lagt om for at sikre opkobling til Cityringen ved Nørrebro Station og ført ad Hillerødmotorvejen til Bagsværd med henblik på at gøre betjeningen af Tingbjerg/Høje Gladsaxe og Mørkhøj/Bagsværd bedre. Linje 350S blev afkortet til at betjene strækningen mellem Nørreport Station og Ballerup Station, men med noget lavere frekvens, fordi Nørrebrogade fik to metrostationer, og dermed et ændret behov for regional busdrift.
Status på forbindelsen til Hvidovre hospital
En af de mest markante ændringer i busbetjeningen i København i Nyt Bynet var at omlægge linje 1A væk fra indre By, hvor Cityringen overtog betjeningen. En væsentlig årsag til omlægningen af linje 1A ad Gammel Køgelandevej – Folehaven var ønsket om at forbedre koblingen til Regionaltog og S-tog på Ny Ellebjerg Station og på sigt Sydhavnsmetroen. Dette med henblik på at give det centrale Hvidovre med Hospitalet og Folehaven bedre forbindelse til de mange togforbindelser.
Men der har bl.a. været rejst kritik af, at gangafstanden ved skift mellem bus og især S-tog er meget lang, og at det centrale Hvidovre mistede den direkte forbindelse til centrum. Kritikken er især kanaliseret gennem Facebookgruppen Bevar 1A. Hvidovre og Københavns Kommune er blevet enige med Movia om en løsning, der med trafikbestilling 2021, genetablerer den direkte forbindelse fra Rådhuspladsen til Byvej og Hvidovre Hospital med etableringen af en ny linje 11. Løsningen implementeres til sommer 2021, og vil blive fulgt de kommende år. Movia anbefaler desuden, at der frem mod åbningen af Sydhavnsmetroen i 2024 gennemføres forbedringer af skifteforholdene fra Ny Ellebjerg Station til busserne på Gammel Køgelandevej.
Anbefalinger fra evalueringen
Fokus i evalueringen har været at analysere processen fra planlægning, implementering og opfølgning, og der er opsat en række anbefalinger, som kan bruges i fremadrettede tværgående planlægningsopgaver. Fra evalueringen kan fremhæves følgende med særlig relevans for Region Hovedstaden:
Behovet for regionalt finansierede S-buslinjer i centralkommunerne er faldet, som følge af ændringer i rejsemønstre og nye skiftesteder. For eksempel mistede linje 15E/150S passagerer på strækningen mellem Nørreport station og Vibenshus Runddel Station, men fik til gengæld fremgang i form af skift til/fra Cityringen ved Vibenshus Runddel. Linje 250S og 350S er begge efterfølgende blevet justeret efter tilpasningen til Cityringen i forbindelse med trafikbestilling 2021. Det betyder, at der er fundet løsninger for flere afgange på linje 15E og 350S i myldretiden for at sikre tilstrækkelig kapacitet til DTU både i Lyngby og i Ballerup, og at der er blevet rettet op på køretidsudfordringer på linje 250S.
Der viste sig et regnskab for regionale busser (250S, 350S, 15E og 150S), der lå under gennemsnittet. Movia tilskriver udviklingen, at ungdomsuddannelser, videregående uddannelser, kulturliv, mm. var nedlukket og det i særlig grad har ramt 15E og 150S. Passagererne forventes derfor at vende tilbage i takt med, at samfundet genåbner.
Et af planlægningsprincipperne har været at skabe attraktive trafikknudepunkter for at binde den kollektive trafik sammen. Her er bl.a. erfaret, at tilstrækkelig trafikinformationen ved stoppesteder og skiftesteder ifm. wayfinding til busser er essentiel for passagerernes oplevelse af rejsen.
Det fremhæves, at det gode samarbejde, den fælles inddragende indsats af borgere og politikere, og den fælles planlægningsproces har ført til én sammenhængende plan, der bl.a. har resulteret i, at Nyt Bynet har bidraget til at få mest mulig værdi af Cityringen i en større geografi end det ellers havde været muligt, til gavn for rigtig mange borgere i hovedstadsområdet.
Implementeringen af Nyt Bynet har fungeret gnidningsløst, hvilket formentlig kan tilskrives den intensive og målrettede informationsindsats, og det, at kommunerne har haft tid til at tilpasse nødvendige ændringer af infrastruktur, så eksempelvis stoppestedforhold og signalprioriteringer fungerede fra lanceringen af Nyt Bynet.
Regionale opmærksomhedspunkter i evalueringen og afledte handlinger
Københavns Kommune har et ønske om at få belyst mulighederne for at styrke betjeningen af Lundtoftegade med et ekstra stop, hvor Movia vurderer, der findes et tilstrækkeligt passagerpotentiale. Administrationen har været i dialog med Movia, som vurderer, at det ikke vil give øgede driftsomkostninger for Region Hovedstaden. Administrationen meddeler Københavns Kommune, at stoppestedet kan oprettes.
I takt med, at flere passagerer vender tilbage efter pandemien, holder administrationen og Movia skarpt øje med kapaciteten i 350S, i forhold til, om frekvesen er tilstrækkelig.
Linje 165 i Gladsaxe kommune har efter tilpasning til Nyt Bynet et lavere passagertal end ventet, hvilket blandt andet kan tilskrives, at strækningen mellem Gladsaxe Trafikplads og Bagsværd Station i myldretiderne også betjenes af linje 250S. For at forbedre betjeningen af Bagsværd Erhvervskvarter og sikre en effektiv drift på linje 165, anbefaler Movia, at det undersøges, om linje 250S med fordel kan omlægges ad Krogshøjvej i stedet for linje 165. Administrationen tager derfor kontakt til Gladsaxe Kommune vedrørende dette.
For linje 250S gælder desuden, at der var forudsat betjening af Tingbjerg/Høje Gladsaxe med stoppesteder på Hillerødmotorvejen, som dog ikke er etableret, og Movia vurderer, at det kan være en årsag til et lavere passagertal end forventet på strækningen. Administrationen vurderer, at regionen kan medfinansiere stoppestederne ved udmøntning af indfasningsmidlerne, som blev besluttet i forbindelse med trafikbestilling 2021.
Ved tiltrædelse af indstilling tages orienteringen om evaluering af Nyt Bynet til efterretning.
Sagen forelægges trafikudvalget den 28. september 2021.
Mads Monrad Hansen/Birgitte Leolnar
21051305
Bilag 1: Nyt Bynet Evaluering 2021
Bilag 2: Nyt Bynet linjeføringskort
Administrationen anbefaler over for trafikudvalget:
Taget til efterretning
Paw Karslund (O) deltog ikke i sagens behandling
D. 1. november 2021 skydes en kampagne for fremme af samkørsel i gang i fire af landets fem regioner. Region Hovedstaden er sammen med Gate 21 initiativtager til kampagnen. Kampagnen er en god anledning til at gøre status på regionens igangværende samkørselaktiviteter.
Region Hovedstaden arbejder for at skabe bedre mobilitet for borgerne i hele regionens geografi. Regionen har med Trafik- og mobilitetsplanen fra 2019 sat fokus på indsatser, som skal bidrage til at skabe bedre rammer for sammenhængende hverdagsliv uden unødig spildtid i den daglige transport og bidrage til en grøn omstilling af persontransporten.
På pendlerture til arbejdspladser og uddannelser sidder der på landsplan i gennemsnit blot 1,05 personer i hver bil. Det giver både meget trængsel på vejene, men er også belastende for klimaet og miljøet. Derfor er attraktiv deletransport et af de fem strategiske udviklingsområder i regionens trafik og mobilitetsplan, hvor regionen arbejder for at gøre deletransport mere attraktivt. Regionen finansierer på nuværende tidspunkt to projekter, der har til formål at fremme samkørsel, foruden selv at drive en samkørselsordning for regionens medarbejdere.
Projekt for fremme af samkørsel blandt kommuner og virksomheder
Regionsrådet udmøntede d. 17. december 2019 1,5 mio. kr. af overskudsmidlerne fra det tidligere LOOP City projekt til fremme af samkørsel blandt kommuner og virksomheder i regionen – med særligt fokus på de trængselsplagede områder. Dette skulle ske gennem virksomhedsnetværk som Moving People. Projektet er sidenhen blevet gearet gennem Interreg ØKS-projektet, 'Mobilitet på Tværs'. 'Mobilitet på Tværs' skal fremme grøn mobilitet for borgerne med nye mobilitetsløsninger, som for eksempel delebiler, samkørsel og nye højhastighedscykler, for at understøtte tilgængeligheden i og på tværs af geografien i Greater Copenhagen. 'Mobilitet på tværs' består af 17 partnere.
KKR Hovedstaden har undervejs i projektet vedtaget at iværksætte syv tværkommunale klima VIP-projekter, der kan sætte fart på den grønne omstilling. Et af disse projekter har overskriften Grønne pendlervaner med formålet at øge udbredelsen af samkørsel. Denne indsats er Region Hovedstaden blevet tovholder for sammen med Ballerup Kommune grundet vores eksisterende samkørselsindsatser. Koblingen med KKR Hovedstaden har givet projektet en stærk kommunal forankring, og endnu flere kommuner, der prioriterer samkørsel.
Som en del af projektet er en regional samkørselskampagne planlagt til at løbe af stablen d. 1. november 2021. Kampagnen vil vare i fire uger, og vil foregå lokalt på arbejdspladserne. Regionen, Gate 21 og Ballerup Kommune har fået udviklet fælles kampagnematerialer, film, konkurrencer mm., der kan bruges lokalt på tværs af deltagende virksomheder og kommuner.
I kampagnen deltager 14 kommuner, hvoraf nogle deltager som egen arbejdsplads, andre med et borger-, virksomheds- og uddannelsesrettet fokus og flere med begge dele. Derudover forventes flere større virksomheder fra Moving People netværket at deltage.
For at skabe endnu mere synlighed og opmærksomhed på kampagnen har regionen og Gate 21 rakt ud til de øvrige regioner samt Transportministeriet. Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland har også samkørselsindsatser og -projekter, og vil også deltage i kampagnen, så der kommer et mere landsdækkende fokus på samkørsel. Transportministeriet har givet positive tilbagemeldinger, men intet endeligt endnu.
Samkørselspladser og knudepunktskilte
Regionen finansierer også et RUS-projekt med formål at skabe bedre rammer for samkørsel uden for de større byer og bedre sammenhæng mellem samkørsel og kollektiv trafik. Til projektet udmøntede trafikudvalget 1 mio. kr. fra RUS-puljen d. 26. november 2019. Projektet gennemføres i samarbejde med Movia.
I projektet etableres 51 samkørselspladser i 18 kommuner, der markeres med knudepunktskilte. Eksempler på samkørselspladserne og visualisering af knudepunktskiltet kan ses i bilag 1. Samkørselspladserne etableres i sammenhæng med den kollektive trafik, så samkørsel får bedre vilkår som til- og frabringer mulighed til det kollektive hovednet, og flere får mulighed for at køre sammen. Knudepunktskiltene er letgenkendelige, så det er let at finde sit samkørselslift ved skiltet, og det skaber noget synlighed og opmærksomhed omkring samkørsel som transporttilbud til borgerne. Regionen og Movia samarbejder om understøttende tiltag som kommunikation og events, der kan skabe opmærksomhed omkring de nye samkørselspladser.
Skiltene er opsat i flere kommuner, mens resten vil blive sat op i løbet af efteråret. Der er god synergi mellem de to samkørselsprojekter, der kan understøtte hinanden og skabe bedre vilkår og større opmærksomhed for samkørsel.
Ved tiltrædelse af indstillingen tages orienteringen om status på samkørselsordning til efterretning.
Samkørsel er ændring af folks adfærd, og for at lykkes med dette er kommunikation afgørende. Derfor er hovedelementet i projektet for fremme af samkørsel blandt kommuner og virksomheder en kampagne. Kampagnen understøttes gennem kommunikation via regionens, Gate 21s, samkørselsoperatørers og de deltagende kommuners kommunikationskanaler, og der arbejdes for en fælles presseindsats.
Projektet for samkørselspladser og knudepunktskilte har egen kommunikationsplan, for at skabe den nødvendige opmærksomhed om pladserne og viden om hvad skiltet betyder og hvordan det kan bruges.
Sagen forelægges trafikudvalget den 28. september 2021.
Mads Monrad Hansen/Morten Heile Hass.
19076386
Bilag 1: Bilag 1 Eksempler på samkørselspladser og knudepunktsskilt
Tomt indhold
Årsplanen for emner til trafikudvalget kommende møder er vedlagt som bilag. Årsplanen er foreløbig, og der kan opstå behov for udskydelser af emner eller supplering med ekstra punkter, hvilket vurderes løbende af administrationen.
20059694
Kommune- og regionsorienteringen er et supplement til Status Letbanen, der er den kvartalsvise afrapportering om letbaneprojektet til bestyrelsen og ejerne af Hovedstadens Letbane. Kommune- og Regionsorienteringen for august 2021 afdækker projektaktiviteter, som allerede er i gang eller forventes igangsat i perioden til og med februar 2022. I den periode forventes projektaktiviteter i alle 8 kommuner, som letbanen kører igennem. Projektaktiviteterne vil være ledningsomlægninger og rydning af arealer, men også projektets egne anlægsaktiviteter, herunder større konstruktionsarbejder samt kryds- og strækningsarbejder. Nogle af projektaktiviteterne vil medføre gener for omgivelserne i form af trafikale påvirkninger samt støjgener.
Et særligt opmærksomhedspunkt i denne orientering er, at gangtunnelen under Nordre Ringvej ved Rigshospitalet Glostrup ombygges og forlænges og forventes derfor at være lukket til og med september. Der udføres anlægsarbejde på strækningen til Glostrup Hospital, som frem til november medfører gener for bilister. Også ved Herlev Hospital udføres anlægsarbejde, som påvirker trafikken til og fra hospitalet.
Næste Kommune- og Regionsorientering bliver fremsendt til ejerne medio november 2021.
21054599
Trafikudvalget blev d. 27. april 2021 orienteret om status på projektet, der etablerer +Way for 500S i Brøndby og Hvidovre samt, at projektforslaget blev sendt i høring i de to kommuner hen over sommeren.
Høringen af projektet blev afsluttet den 28. juli 2021. Der har været relativt få spørgsmål og henvendelser, som alle er modtaget og besvaret i forbindelse med borgermøde i Brøndby Kommune den 24. juni 2021. Der er derfor ikke lagt op til væsentlige ændringer i projektet siden orienteringen på Trafikudvalgsmødet den. 27. april 2021.
Trafikudvalgssagen med bilag, herunder projektforslaget kan læses via linket her:
www.regionh.dk/Møde-i-trafikudvalget-den-27.-april-2021
17039684
Regeringen præsenterede den 7. september 2021 reformudspillet Danmark kan mere I. Reformudspillet skal via 10 fremskridt over et tiårigt perspektiv bidrage til et rigere Danmark ved at få flere i arbejde, investere i den grønne omstilling og styrke uddannelse, innovation og forskning. Administrationen har gennemgået udspillet for de områder, som kan pege ind i regional udvikling inden for grøn omstilling, uddannelse og forskning (bilag 1).
21058356
Bilag 1: Notat om Regeringens reformudspil – Danmark kan mere I