Godkendt.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Regionsrådet har den 7. december 2021 vedtaget en ny styrelsesvedtægt for Region Hovedstaden. Af styrelsesvedtægten fremgår, at der skal nedsættes seks stående udvalg i valgperioden, heraf følgende tre udvalg på sundhedsområdet; sundhedsudvalget, social- og psykiatriudvalget og udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Det fremgår endvidere af styrelsesvedtægten, at det enkelte udvalgs medlemmer selv vælge sin formand. Endvidere har de valgte partier i konstitueringsaftalen 2022-2025 aftalt, at de stående udvalg også har en næstformand. Formand og næstformand er ansvarlige for at sikre politikudvikling i udvalget og samarbejder om udvalgets koordinationsopgaver.
Social- og psykiatriudvalget skal jf. styrelsesvedtægten for Region Hovedstaden selv udpege udvalgets formand.
Med konstitueringsaftalen for Region Hovedstaden for 2022-2025 er det samtidig besluttet, at der skal udpeges en næstformand for social- og psykiatriudvalget. Yderligere fremgår det af konstirueringsaftalen, at formandsposten i social- og psykiatriudvalget besættes af Socialistisk Folkeparti og næstformandsposten af Nye Borgerlige. Socialistisk Folkeparti har udpeget Peter Westermann (F) som formand og Nye Borgerlige har udpeget Jesper Hammer (D) som næstformand for social- og psykiatriudvalget i indeværende valgperiode.
Såfremt social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, vil udvalgets formandskab være valgt.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 8. februar 2022.
Charlotte Hosbond / Malene C. Jacobsen
22001189
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag til sagen:
Den foreslåede ændring til det første afsnit i §11 slettes, så der fremover blot står den sætning, som også var gældende i sidste periode, nemlig: Det er muligt for enkeltpersoner eller grupper at få foretræde for udvalget såfremt det er inden for udvalgets ressortområde”.
Formanden satte Radikale Venstres ændringsforslag under afstemning:
For stemte: C (2), A (2), B (1), F (1), V (1), Ø (2), D (1) i alt 10.
Imod stemte: 0
Undlod at stemme: 0
I alt 10.
Ændringsforslaget er herefter godkendt, og forretningsordenen er herefter godkendt med tilsvarende justering.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Regionsrådet har den 7. december 2021 andenbehandlet en ny styrelsesvedtægt for Region Hovedstaden. Ifølge styrelsesvedtægten skal det enkelte udvalg fastsætte sin forretningsorden.
Jævnfør styrelsesvedtægten har alle udvalg en forretningsorden. En forretningsorden er et sæt etablerede og anerkendte spilleregler for arbejdet i udvalgene. Den indeholder blandt andet regler om, hvornår dagsorden udsendes, hvordan medlemmerne kan få et punkt på dagsordenen til et kommende møde, hvordan afbud meddeles og registreres. Desuden regler om, hvornår et udvalg er beslutningsdygtigt, om mødehandling, medlemmernes habilitet i beslutninger og om referater (protokol).
Administrationen har udarbejdet vedlagte forslag til forretningsorden (bilag 1). Der er taget udgangspunkt i de forretningsordener, som var gældende for henholdsvis forretningsudvalget og de stående udvalg i den foregående valgperiode. Der er i forhold til den tidligere version sket nogle få præciseringer og tilføjelser i overensstemmelse med styrelsesloven. Herved er nu samlet i forretningsordenen de parlamentariske værktøjer, et udvalgsmedlem har i forbindelse med den politiske behandling af sager. For så vidt angår forretningsordenens bestemmelser om foretræde - som ikke er en rettighed i henhold til styrelsesloven, men en ordning, forretningsudvalget og de stående udvalg selv har indført med henblik på at være mest mulig borgerinddragende - har der vist sig behov for at få simplicificeret og ensrettet retningslinjerne for foretræde i de forskellige udvalg.
For at sikre ensartede arbejdsvilkår i alle udvalg, lægges der op til, at udvalgene har den samme forretningsorden. Vedrørende protokolbemærkninger er det derfor tilføjet, at der kun kan gives protokolbemærkning i den situation, hvor man stemmer imod et forslag/indstilling, og ikke når man undlader at stemme.
Som bilag vedlægges forslag til forretningsorden (bilag 1) samt en version, hvor rettelserne i forhold til eksisterende forretningsorden fremgår (bilag 2). Endelig vedlægges ny webtekst til hjemmesiden vedrørende foretræde (bilag 3).
Såfremt social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, er forretningsordenen for social- og psykiatriudvalget vedtaget.
Såfremt social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, vil udvalgets forretningsorden og webtekst om foretræde blive lagt offentligt tilgængeligt på regionens hjemmeside.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 8. februar 2022.
Charlotte Hosbond / Malene C. Jacobsen
22001189
Bilag 1: Forslag til forretningsorden for social- og psykiatriudvalget 2022
Bilag 3: Web-tekst om foretræde
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Godkendt.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Hvert af de stående udvalg skal på deres første møde godkende en mødeplan med dato og tidspunkt for møder i deres respektive udvalg. I nærværende sag fremgår administrationens forslag til sundhedsudvalgets mødeplan for 2022.
Stående udvalg skal selv vedtage sin mødeplan, jf. styrelsesloven. Det er dog hensigtsmæssigt, at udvalgets mødeplan tager hensyn til regionsrådets øvrige mødeplanlægning.
Administrationen har derfor med baggrund i den mødeplan, som er vedtaget for regionsrådets og forretningsudvalgets møder, udarbejdet et forslag til mødeplan for social- og psykiatriudvalget. Administrationen har i sit forslag til mødeplan desuden taget højde for de medlemmer, der sidder i mere end ét udvalg samt at en sag normalt skal kunne behandles færdigt i udvalg, forretningsudvalg og regionsråd i løbet af en måned eller halvanden.
Mødeplanen indeholder møder frem til udgangen af 2022, og social- og psykiatriudvalgets møder vil som udgangspunkt blive afholdt på Regionsgården i Hillerød. Administrationen foreslår, at social- og psykiatriudvalget frem til december 2022 holder udvalgsmøder på følgende dage:
Foruden de ovenstående datoer for udvalgsmøder foreslås det også, at udvalget fastlægger datoer for dialogmøder med Psykiatriforeningens Fællesråd, som er en paraplyorganisation for en række forskellige bruger-, patient- og pårørendeforeninger på psykiatriområdet. I regionsrådsperioderne 2014-2017 og 2018-2021 har der været afholdt dialogmøder med Psykiatriforeningernes Fællesråd to gange om året. Dialogmøderne har til formål at styrke dialogen med regionens samarbejdspartnere, samt skabe muligheder for samarbejde og udveksling af synspunkter mellem politikere og patient- og pårørendeforeninger. Foreningerne kan bidrage med patient- og brugernær viden fra deres foreningsarbejde, ligesom de kan viderebringe spørgsmål, erfaringer og nyheder fra regionen til deres medlemmer. Det foreslås, at der fortsat holdes to årlige møder, og at dialogmøderne i 2022 holdes på følgende datoer:
Såfremt social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, er forslaget til udvalgets mødeplan for 2022 vedtaget.
Såfremt social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, vil forslaget til udvalgets mødeplan for 2022 blive offentligt tilgængeligt på regionens hjemmeside.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 8. februar 2022.
Charlotte Hosbond / Malene C. Jacobsen
22001189
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Drøftet, idet social- og psykiatriudvalget kom med talrige, gode inputs, som genbesøges i den kommende arbejdsplan for 2022.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Af hensyn til tilrettelæggelsen af arbejdet i social- og psykiatriudvalget i valgperioden og for at kunne prioritere de opgaveområder, som udvalget finder det særligt vigtigt at fokusere på, lægges der op til en drøftelse af, hvilke emner, som udvalget ønsker at fokusere på i dets arbejde. Administrationen vil på næste udvalgsmøde i marts forelægge en tentativ arbejdsplan for 2022 til godkendelse.
Styrelsesvedtægten for Region Hovedstaden skal danne rammerne for social- og psykiatriudvalgets arbejde i konstitueringsperioden. Ifølge Styrelsesvægten beskæftiger "social- og psykiatriudvalget sig med behandling af psykisk sygdom i psykiatrien. Derudover har udvalget fokus på det sociale område. Udvalget varetager rådgivende funktioner over for forretningsudvalget og regionsrådet i form af politikudvikling og politikopfølgning på følgende områder:
Udvalget følger op på, om fastsatte mål i planer, politikker mv. realiseres inden for de ovennævnte områder."
Der vil i arbejdsplanen desuden blive taget udgangspunkt i udvalgets egne ønsker til konkrete emner, Konstitueringsaftalen for Region Hovedstaden for 2022-2025 samt de dagsordener, som administrationen anbefaler, at social- og psykiatriudvalget beskæftiger sig med i det kommende år. Social- og psykiatriudvalget introduceres nedenfor til større dagsordener og planer vedr. udvalgets ressortområder samt til det tidligere social- og psykiatriudvalgs anbefalinger til, hvilke emner udvalget kan beskæftige sig med. De beskrevne sager er et udpluk af overordnede dagsordener og er ikke fyldestgørelse i forhold til social- og psykiatriudvalgets ansvarsområder.
Planer på psykiatri- og socialområdet
Sammen om Psykiatriens udvikling- Treårsplan 2020-2022
Regionsrådet vedtog i november 2019 Treårsplan 2020-2022 som en udbygning af den tidligere treårsplan 2017-2019. Treårsplan 2020-2022 er en visionær politisk plan, der på et overordnet niveau fremlægger regionsrådets visioner på psykiatriområdet. Planen indeholder en række politiske pejlemærker og anbefalinger. Planen er vedlagt som bilag 1.
Med finanslovsaftalen for 2020 og budgetaftalen for 2021 udmøntede regionen 141 mio. kr. til psykiatriområdet. Midlerne understøtter Treårsplan 2020-2022.
National 10- årsplan for psykiatrien
Med aftalen om Finansloven for 2020, indgået mellem Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, blev det besluttet at igangsætte arbejdet med en 10-års plan for psykiatrien, der skal sætte en langsigtet retning for udviklingen af psykiatrien og sammenhængen på tværs af områder. Sundhedsstyrelsen offentliggjorde "Bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser - Fagligt oplæg til 10-årsplan" den 13. januar 2022. Det faglige oplæg skal danne grundlag for regeringens udspil til en samlet 10-årsplan for udvikling af psykiatrien senere i 2022. Det faglige oplæg er omfattende og berører en lang række områder, hvor de to højst prioriterede indsatser er opbygning af et lettilgængeligt tilbud til børn og unge med mistrivsel og psykiske symptomer og styrkede indsatser til mennesker med svær grad af psykisk lidelse. Oplægget er vedlagt som bilag 2.
Større dagsordener
Lighed i sundhed
Det fremgår af konstitueringsaftalen, at alle mennesker er ligeværdige og skal have lige muligheder og adgang til behandling. Ulighed i sundhed er en gennemgribende udfordring inden for psykiatrien, hvor mennesker med svær psykisk sygdom har en forhøjet risiko for at dø 15-20 år tidligere end resten af befolkningen.
Lighed i sundhed er imidlertid et bredt fokusområde. I forhold til psykiatrien og det sociale område kan det fx dreje sig om at understøtte lige adgang til udredning og behandling i psykiatrien, og om lige adgang til det somatiske sundhedsvæsen for borgere med psykisk sygdom.
Der er igangsat flere initiativer på psykiatri- og socialområdet, som skal øge ligheden i sundheden. Bl.a. er der den 1. januar 2022 trådt en ny aftale i kraft mellem Danske Regioner og praktiserende læger om sundhedstjek for sårbare borgere på botilbud.
I slutningen af 2020 blev der endvidere udarbejdet en rapport i Region Hovedstaden ved navn "Akutte patienter med samtidig psykiatrisk og somatisk sygdom", som identificerer en række udfordringer omkring patientsikkerheden for denne gruppe patienter. Rapporten indeholder en række anbefalinger til at øge kvaliteten i behandlingen af patienter med psykisk sygdom, der kommer ind på akutmodtagelserne på et somatisk hospital. I foråret 2021 blev besluttet at påbegynde arbejdet med at udarbejde en regional samarbejdsaftale mellem psykiatrien og somatikken på området. Arbejdet har konkret udmøntet sig i, at der er en samarbejdsaftale under udarbejdelse mellem psykiatrien og obstetrikken i forhold til gravide eller barslende kvinder med akut opstået psykiatrisk lidelse eller akut forværring af kendt psykiatrisk lidelse.
Med budgettet for 2021 blev der endvidere på social- og psykiatriudvalgets foranledning afsat 10,5 mio. kr. årligt til socialoverlæger- og sygeplejersker, der skal forbedre indsatsen for socialt udsatte borgere i både psykiatrien og somatikken. I efteråret 2022 gøres der status over initiativet.
En stor gruppe patienter, som pt. oplever øget ulighed i sundhed er endvidere patienter med både psykiske og somatiske sygdomme, herunder misbrug. Denne patientgruppe er særligt udfordret på at søge somatisk lægehjælp, hvilket betyder, at de ofte er mere syge og dør tidligere.
Dette område har Region Hovedstaden et stort fokus på, og der eksisterer i dag et tæt samarbejde med rusmiddelcentrene. I den forbindelse er Region Hovedstadens Psykiatri i samarbejde med rusmiddelcentrene i gang med at udvide en model for samtidig og koordineret udredning og behandling af borgere med ikke-psykotiske lidelser og samtidigt misbrug. Hertil kommer, at psykiatrien er i gang med at udvikle et ambulant psykiatrisk behandlingstilbud til svært psykisk syge med et samtidigt misbrug.
Mange borgere med psykisk sygdom og samtidigt misbrug falder ofte mellem to stole, fordi misbrugsbehandlingen sker i kommunerne, mens regionerne behandler den psykiske sygdom. På den baggrund arbejder man på at samle behandlingsansvaret for dobbeltdiagnosticerede i regionerne. Dette vil skre et mere sammenhængende behandlingsforløb. Den seneste model som Danske Regioner og KL er blevet forelagt af de nationale myndigheder kobler etableringen af et samlet regionalt dobbeltdiagnosetilbud med en omlægning af de særlige pladser i psykiatrien (150 nye psykiatriske pladser på landsplan til borgere med et særligt behov for rehabilitering og misbrugsbehandling), således at antallet af særlige pladser reduceres og regionerne overtager visitations- og finansieringsansvaret.
Nedbringelse af tvang
Nedbringelse af tvang, herunder særligt bæltefikseringer, har gennem længere tid været et stort fokus område i Region Hovedstaden. På nuværende tidspunkt er Region Hovedstaden, som den eneste af de 5 regioner, i 2021 kommet i mål med målsætningen om halvering af bæltefikseringer (andelen af personer der bæltefikseres ud af alle indlagte), jf. Sundhedsstyrelsens monitorering af tvang.
Med budget 2021 blev der bevilget 17,8 mio. kr. til en bred opnormering af personalet på alle intensive afsnit i psykiatrien og 4,5 mio. kr. til uddannelse af plejepersonale. Formålet er at styrke behandlingen, nedbringe brugen af tvang og forebygge genindlæggelser. I Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan fremgår det desuden, at det er et mål, at brugen af tvang, både tvangsindlæggelser og tvang under indlæggelse, er nedbragt til et absolut minimum. Der er således tale om mere end blot fokus på nedbringelse af bæltefikseringer. Ydermere fremgår det, at der et behov for at blive sat nye ambitiøse mål for nedbringelse af tvang. Arbejdet med en ny monitoreringsmodel for tvang er igangsat af Sundhedsstyrelsen, og må forventes at få betydning i den kommende valgperiode.
Pårørende inddragelse
Af konstitueringsaftalen fremgår det, at der skal sættes mere fokus på pårørendeinddragelse, blandt andet i lyset af, at det er hårdt at være pårørende, ligesom de pårørende er vigtige for den syges behandling og tilværelse.
Region Hovedstadens Psykiatri har udarbejdet en pårørendepolitik, som forventes offentliggjort primo 2022. Pårørendepolitikken er en fælles ramme og retning for samarbejdet mellem patient, pårørende og medarbejdere i Region Hovedstadens Psykiatri. Den forventes forelagt social- og psykiatriudvalget på et af de næstkommende møder.
Børne- og ungdomspsykiatrien
Region Hovedstaden har i flere år haft fokus på børn og unge, der har psykisk sygdom eller som mistrives. Det er samtidig et fokusområde i Treårsplan 2020-2022, hvor det blandt andet fremgår, at regionsrådet ønsker, at region, kommune og praksissektor samarbejder om tidlig opsporing og koordineret indsats for børn og unge i mistrivsel. Endvidere fremgår det, at ambitionen er, at der er hurtige og rettidige udrednings- og behandlingsforløb inden for 30 dage, samt at unge får gode, fleksible og velforberedte overgange fra børne- og ungdomspsykiatrien til voksenpsykiatrien, der tager udgangspunkt i den enkeltes behov. Endvidere fylder tidlig opsporing meget inden for dette område.
En styrket indsats overfor børn og unge er, sammen med en indsats overfor de sværest syge, fremhævet som det mest presserende i Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan, jf. ovenfor.
Med budgetaftalen for 2022 blev der afsat 29 millioner kr. ekstra til børne- og ungdomspsykiatrien til brug på yderligere styrkelse af behandlingskapaciteten. Dette skal ses i lyset af et fortsat stigende antal børn og unge, der bliver henvist til psykiatrien. Endvidere er der med budgetaftalen afsat midler til at udvide projektet ’STIME’, som er et samarbejde med en række kommuner i regionen om at tilbyde hjælp i børnenes nærmiljø med henblik på at håndtere udfordringer, før de potentielt udvikler sig til egentlig psykisk sygdom.
Det specialiserede socialområde
Regeringen har i Aftale om Finansloven for 2020 aftalt at iværksætte en evaluering af den nuværende planlægning og organisering af handicapområdet med henblik på at styrke indsatsen, den nationale vidensdeling og sikre den mest hensigtsmæssige opgavefordeling mellem kommuner og regioner. Ifølge kommissoriet for evalueringen er der brug for at styrke det specialiserede socialområde. Retssikkerheden skal højnes, og der skal være de rette specialiserede tilbud, anbringelsessteder og indsatser af høj kvalitet. Evalueringen er stadig under udarbejdelse og skal danne grundlag for at nå frem til en national specialeplanlægning på det specialiserede socialområde. Udvalget præsenteres for resultaterne af evalueringen i 2022.
Samarbejde med kommuner, praksissektor og civilsamfund
Som det fremgår i ovenstående, er det et gennemgående tema i de mange indsatser og udviklingsområder inden for psykiatri- og socialområdet, at samarbejdet med omverdenen er velfungerende. Samarbejdet sker bl.a. ifm. organisering og afholdelse af netværksmøder, til sikring af tilbud tæt på patientens nærmiljø. Der eksisterer imidlertid et stigende pres på at øge sammenhængen i behandlingen for både somatiske og psykiatriske patienter, og understøtte mere samarbejdet mellem de forskellige behandlingssektorer (hospitaler, kommuner mv.). Dette sker bl.a. også af hensyn det voksende pres, der er på sundhedsvæsenet. En del af løsningen på dette pres kan ligge i mere behandling i nærmiljøet. Der kan derfor med fordel arbejdes endnu mere med initiativer, der sikrer sammenhængende forløb for de psykiatriske patienter.
Med budget 2020 blev der afsat 15 millioner kr. årligt, som fra 2022 øges til 25 mio. kr. årligt, til samordningsudvalgene mhp. at styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Midlerne går ikke udelukkende til det psykiatriske område, men også til at igangsætte initiativer på det somatiske område.
Social- og psykiatriudvalgets drøftelser og ønsker til dets arbejde vil indgå i administrationens forslag til en arbejdsplan for social- og psykiatriudvalget. Udvalg vil få forelagt arbejdsplanen til godkendelse på møde i marts 2022.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 8. februar 2022.
Charlotte Hosbond / Carine Bududu Heltberg
21043460
Bilag 1: Bilag 1 Treårsplan 2020-2022
Bilag 2: Bilag 2 Fagligt oplæg til enm 10års plan for psykiatrien (pixiudgave)
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Taget til efterretning.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Sundhedsstyrelsen har den 13. januar 2022 offentliggjort det faglige oplæg til en 10-års plan for bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser. Direktør i Center for Sundhed Charlotte Hosbond holder et kort oplæg om planen, herunder tilblivelsen af oplægget, indhold samt forventninger til den videre proces.
Nogle psykiske lidelser er meget alvorlige, og i dag er det sådan, at dem med de sværeste psykiske lidelser lever op til 15-20 år kortere end andre. Samtidig er den mentale sundhed faldende i Danmark. Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen fremlagde derfor den 13. januar 2022 et oplæg til en faglig plan for bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser.
Oplægget går på tværs af sektorgrænser, hvilket betyder, at det samlede løft af psykiatrien skal ske i alle sektorer dvs. i kommuner, almen praksis og på sygehusene, herunder også gennem inddragelse af civilsamfundet. Oplægget skal således danne grundlaget for en langsigtet plan for den samlede indsats både i forhold til mental sundhed og psykisk lidelse.
Arbejdet med 10 års planen blev aftalt som led i finansloven for 2020. Sundhedsstyrelsen har stået i spidsen for arbejdet sammen med Socialstyrelsen. Styrelserne har desuden løbende indhentet rådgivning fra en tværgående følgegruppe og fire faglige arbejdsgrupper, som har haft repræsentation fra myndigheds- og administrativt niveau, faglige selskaber og organisationer samt patientorganisationer – herunder fra de fem regioner. Region Hovedstadens psykiatri har repræsenteret Region Hovedstaden i arbejdet.
Oplægget skitserer fem hovedudfordringer, ti overordnede faglige mål samt 37 konkrete anbefalinger fordelt på ni temaer:
Sundhedsstyrelsen fremhæver to særligt prioriterede målgrupper, hvor anbefalingerne bør implementeres hurtigt. Det gælder hhv. en tidlig indsats for børn og unge samt en styrket indsats til mennesker med de sværeste psykiske lidelser.
Mandag den 17. januar 2022 præsenterede Sundhedsstyrelsen det faglige oplæg på en konference, hvor flere af social- og psykiatriudvalgets medlemmer også deltog.
Det er vurderingen, at der på tværs af de mange aktører på psykiatriområdet, er blevet taget positivt imod oplægget.
Videre proces
Formålet med det faglige oplæg er at danne grundlag for en ambitiøs, langsigtet plan for et løft af den samlede indsats både i forhold til mental sundhed og psykisk lidelse og som går på tværs af sektorgrænser. Det faglige oplæg skal således danne grundlag for regeringens udspil til en samlet 10-årsplan for udvikling af psykiatrien. Social- og psykiatriudvalget vil i den forbindelse få en opgave med at følge implementering af planen, når den måtte blive vedtaget af Folketinget. Det kan fx komme til at præge budgetprocessen på udvalgets område.
Såfremt social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, vil orienteringen om det faglige oplæg til en 10-års plan for psykiatrien være taget til efterretning.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 8. februar 2022.
Charlotte Hosbond / Malene C. Jacobsen
22002929
Formanden for social- og psykiatriudvalget orienterede om:
Der er indgået en ny tidsbegrænset samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden om fortsættelse af samarbejdet om Sociolancen.
Om Sociolancen
Sociolancen er et supplerende tilbud til socialt udsatte i Københavns Kommune, som ofte er i en sådan tilstand, hvor det kan være vanskeligt at vurdere om, der er behov for en primær sundhedsfaglig eller en socialfaglig ydelse. Overordnet skal Sociolancen løfte kvaliteten i den opsøgende og forebyggende indsats for gruppen af socialt udsatte og aflaste det præhospitale beredskab i opgaver, der vurderes at have en mere socialfaglig karakter end en akut sundhedsfaglig karakter. Den særlige kombination af social- og sundhedsfaglig indsats skal sikre, at borgernes problemstilling ikke falder mellem to stole. Sociolancen udsprang oprindeligt af et pilotprojekt fra 2015, drevet for satspuljemidler, som løb indtil 31. marts 2018. Herefter blev sociolancen aftalt videreført i et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Hovedstadens Beredskab. Sociolancen har således i nogle år været i fast drift.
Den tidligere samarbejdsaftale udløb den 31. december 2021, og der er pr. 1. januar 2022 indgået en ny tidsbegrænset samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden om fortsættelse af samarbejdet. Hovedstadens Beredskab indgår ikke længere i samarbejdet. Der skal senest 1. juli 2023 være truffet aftale om en ny varig aftale om driften af sociolancen. Der er i denne forbindelse ønske om at se på en udvidelse af samarbejdet til også at inkludere Frederiksberg Kommune.
21075414
Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Liberal Alliance og Kristendemokraterne indgik den 19. november 2021 aftale om at fordele 860,5 millioner kroner i perioden 2022-2025 fra reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet (midler fra den tidligere satspulje). Pengene går til initiativer, der gør en forskel for udsatte mennesker på social-, ældre-, sundheds-, uddannelses-, beskæftigelses- og ligestillingsområdet.
Den største del af de udmøntede midler går til initiativer på social- og ældreområdet. På sundhedsområdet er der bl.a. afsat penge til behandling af patienter med Binge Eating Disorder, BED (tvangsoverspisning) og en mere fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien. Midlerne er primært afsat til enten ansøgningspuljer eller enkeltindsatser.
Udmøntning af midler med særlig relevans for social- og psykiatriudvalget er følgende:
Mio. kr. | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Behandling af patienter med BED (ansøgningspulje) | 14,8 | 14,8 | 9,7 | 9,7 |
Mere fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien (ansøgningspulje) | 5,0 | 6,0 | 6,0 | 6,0 |
Styrket rådgivningskapacitet i Psykiatrifonden | 0,8 | 0,8 | 0,9 | 0,9 |
Center for Kunst og Mental Sundhed fornakret i Region Hovedstadens Psykiatri | 3,0 | 4,0 | 1,7 | - |
Styrket selvmordsforebyggelse (ansøgningspulje) | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 |
Udbredelse af botilbudsteams og styrkelse af indsatsteamet (ansøgningspulje) | 35,8 | 8,2 | 7,5 | 7,5 |
En vej ud af hjemløsning | 2,3 | 13,5 | 16,9 | 35,4 |
Opfølgning på evaluering af det Specialiserede Socialområde | - | 5,0 | - | - |
Styrket indsats til de mest udsatte borgere med stofmisbrug | 4,2 | 15,6 | 2,8 | 2,5 |
Regionsrådet modtog den 29. november 2021 pr. mail en orientering om udmøntningen.
21071995
Der er som bilag vedlagt følgende publikationer, som vurderes relevant for social- og psykiatriudvalget at orientere sig i:
21073760
Bilag 1: Bilag 1 Treårsplan for psykiatrien 2020-2022
Bilag 3: Bilag 3 Handleplan for forebyggelse af tvang i Region Hovedstadens Psykiatri
Bilag 4: Bilag 4 Den Sociale Virksomhed - Rammer og Retning 2019-2024