Administrationen indstiller, at forretningsudvalget over for regionsrådet anbefaler:
Regionsrådet godkendte den 18. august 2020 et nyt målbillede for Region Hovedstaden.
Målbillet er forholdsvis overskueligt og indeholder alligevel de væsentligste elementer i Region Hovedstadens strategiske arbejde. Det er blevet godt modtaget og anvendes i forskellige sammenhænge fx ved rekruttering og onboarding, i strategidrøftelser på arbejdspladserne og som rettesnor i de politiske beslutningssager.
Administrationen foreslår, at målbilledet nu opdateres, så det i højere grad afspejler de politiske prioriteringer i budgetaftalen for 2022 og konstitueringsaftalen for 2022-2025.
Den 18. august 2020 vedtog regionsrådet, at dette målbillede skulle udgøre den strategiske ramme for det politiske og administrative arbejde i Region Hovedstaden:
Målbilledet består af flere elementer:
Med denne sag lægges der op til at udskifte to af de fem fælles fokusområder, så målbilledet i højere grad afspejler de politiske prioriteringer i budgetaftalen for 2022 og konstitueringsaftalen for 2022-2025. Fokusområderne ’lighed i sundhed’ og ’patienttilfredshed’ indarbejdes, mens fokusområderne ’digitalisering’ og ’fremtidens hospital’ udgår af selve målbilledet.
Samtidig forslås det, at teksten 'Den regionale udviklingsstrategi (RUS)’ erstattes af det mere værdiladede navn på strategien ’En region for den næste generation - Den regionale udviklingsstrategi’, hvorved emner som klima, uddannelse og FN’s Verdensmål træder lidt mere frem.
Ændringen foreslås ikke på baggrund af en strategiproces med fx politikere og medarbejdere. Den foreslås – lige som det oprindelige målbillede – på baggrund af de politiske signaler og prioriteringer, der er givet i budgetaftalen for 2022 og konstitueringsaftalen for 2022-2025.
Efter opdateringen ser målbillet sådan ud:
Videreførte fokusområder:
Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen: Vi skaber gode patientforløb ved at sikre bedre overgange mellem egen læge, kommune og hospital.
Patientrettigheder: Vi respekterer patientens tid ved at sikre hurtig udredning og behandling.
Børnenes region: Vi tager godt mod regionens nyfødte og møder den moderne families forventninger med tryg behandling tæt på familiernes hverdag.
Nye Fokusområder:
Lighed i sundhed: Vi vil forbygge, behandle og være sundhedsvæsen for alle, der har brug for det, uanset deres forudsætninger.
Patienttilfredshed: Vi vil have tilfredse patienter, som bliver inddraget og oplever at vores tilbud om behandling tager udgangspunkt i deres ønsker, behov og situation.
Ændringen giver samtidig et renere snit, sådan at alle de fem fælles fokusområder nu er mål, mens de to tidligere fokusområder ’digitalisering’ og ’fremtidens hospital’ i højere grad er midler.
De to tidligere fokusområder udgår således heller ikke af det strategiske arbejde, men vil for administrationen sammen med det tredje tema ”fastholdelse og rekruttering” udgøre nogle af de forudsætninger, der skal arbejdes allermest med, for at fremtidssikre regionen. Der er derfor også udarbejdet ikoner for de tre temaer, som dog ikke indarbejdes i målbilledet.
På samme måde indgår verdensmålslogoet i vores sæt af ikoner, selv om det ikke er indarbejdet i målbilledet (se bilag 1):
Muligheden for at udskifte fokusområderne har fra starten været indbygget i målbilledet. Når målbilledet opdateres, understøtter det i højere grad de aktuelle politiske prioriteringer. Samlet set er målbilledet med til at skabe mål og retning for arbejdet i Region Hovedstaden.
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Det opdaterede målbillede kommunikeres til regionens ledere og medarbejdere og lægges på regionens intranet og hjemmeside. Der udarbejdes materialer, som både administrationen og politikerne kan bruge i fx PowerPoint-præsentationer om Region Hovedstaden.
Sagen forelægges for forretningsudvalget den 15. marts 2022 og Regionsrådet den 22. marts 2022.
Marie Kruse/Charlotte Skaaning Larsen
[Sagsummer i Workzone]
Bilag 1: Bilag med fokusområder, temaer, verdensmål og målbillede