Godkendt.
Jesper Melander Hammer (D) og Helle Bonnesen (C) deltog ikke i behandlingen af denne sag.
Administrationen indstiller til forskningsudvalget:
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Jesper Melander Hammer (D) og Helle Bonnesen (C) deltog ikke i behandlingen af denne sag.
Formålet med denne sag er at give udvalgsmedlemmerne en introduktion til Greater Copenhagen Health Science Partners (GCHSP), som er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Region Sjælland, Danmarks Tekniske Universitet og Region Hovedstaden.
På mødet vil Per E. Jørgensen, vicedirektør på Rigshospitalet og direktør for GCHSP, holde oplæg med introduktion til GCHSP, herunder de forskningssamarbejder – de såkaldte CAG´s (Clinical Academic Groups” der er etableret under GCHSP. Oplægget vil berøre bl.a. baggrund, organisering, resultater og fremtidige udvikling.
Med inspiration fra bl.a. England ”King´s Health Partners” etablerede Region Hovedstaden og Københavns Universitet i 2017 Greater Copenhagen Health Science Partners, som skulle være rammen om en række tværgående forskningsgrupper kaldet ”Clinical Academic Groups” til dagligt omtalt som CAG´s. I 2019 udvidede man partnerkredsen med Danmarks Tekniske Universitet og Region Sjælland, og dermed blev GCHSP et mere komplet Health Science Center for hele Østdanmark.
Formålet med GCHSP er at styrke samarbejdet inden for forskning, uddannelse og innovation, dels mellem organisationerne, og for Region Hovedstadens vedkommende også internt i regionen imellem de forskellige hospitaler. Centralt for GCHSP er at få den nyeste viden omsat til gavn for patientbehandlingen. Et særligt fokus har i den forbindelse været på at styrke den translationelle forskning dvs. sammenhængen mellem den grundforskning der foregår på universiteterne og den kliniske forskning der foregår på hospitalerne i de to regioner, og med det formål at forbedre patientbehandlingen og at styrke sundhedsinnovation i Østdanmark.
På nuværende tidspunkt er der etableret 18 Clinical Academic Groups (CAG´s), som bl.a. beskæftiger sig med forskning inden for blodkræft, allergiske sygdomme, infektionssygdomme hos børn, slidgigt mm.
Den nuværende finansiering/aftale om GCHSP udløber med udgangen af 2023. I forbindelse hermed er der iværksat et arbejde, der skal sætte en ny retning/ramme for GCHSP´s arbejde i de kommende år, og hvor regionsrådet også vil blive involveret.
Ved tiltrædelse af indstillingen tages en generel introduktion til Region Hovedstadens arbejde i regi af Greater Copenhagen Health Science partners til efterretning.
Sagen forelægges forskningsudvalget d. 31. august 2022.
Dorthe Crüger / Nadja Ausker
22045715
Administrationen indstiller til forskningsudvalget:
Drøftet.
Jesper Melander Hammer (D) og Helle Bonnesen (C) deltog ikke i behandlingen af denne sag.
Jævnfør Kommissorium for forskningsudvalget skal udvalget forberede og udvikle Region Hovedstadens kommende forskningsstrategi forud for politisk forelæggelse i sundhedsudvalget og regionsrådet.
Forskningsudvalget fik på mødet d. 28. marts og d. 25. maj 2022 en introduktion til Region Hovedstadens forskningsområde.
På mødet vil der forud for udvalgets indledende drøftelse af ønsker til Region Hovedstadens sundhedsforskningsstrategi være oplæg af:
Dorthe Crüger og Allan Linneberg udgør desuden formandskabet i Region Hovedstadens Strategiske Forskningsråd, som rådgiver regionens øverste ledelse i forhold, der har relevans for forskningen på tværs af organisationen. Rådet består af repræsentanter (forskere og ledere) fra alle hospitaler, Region Hovedstadens Akutberedskab, Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse. Derudover indgår ledelsesrepræsentanter fra Clinical Academic Groups i regi af Greater Copenhagen Health Science Partners og fra Institut for Kliniske Medicin (Københavns Universitet).
Region Hovedstadens seneste strategi Region Hovedstadens forskningsstrategi for Sundhedsforskning 2018-2022 har haft fokus på fire prioriterede forskningsområder:
Region Hovedstaden udmønter årligt 24 mio. kr. direkte til sundhedsforskning. De seneste år har midlerne være udmøntet til støtte for post doc. stillinger mhp. at understøtte forskerkarriereforløb og dermed sikre et aktivt forskningsmiljø.
Derudover er der en række driftsomkostninger i understøttelsen af forskningsområdet, f.eks. støtte til udarbejdelse af forskningsansøgninger til EU, licenser for adgange til videnskabelige artikler, forskernes barselsfond mm. Se bilag.
Oplæg
Forskningsudvalget har til opgave at sætte de forskningspolitiske mål og succeskriterier for regionens forskning. Dette kan være i forhold til den administrative infrastruktur, der skal gøre det nemt at være forsker, herunder regionens generelle forpligtelser til forskning jf. sundhedsloven. Desuden kan det være i forhold til at skabe mere værdi for patienten blandt andet ved at sikre lige adgang til sundhed for patienterne, høj kvalitet i behandlingen og høj patienttilfredshed.
Forud for forskningsudvalgets drøftelser vil Dorthe Crüger sætte rammen for udvalgets drøftelse, hvor hun vil perspektivere arbejdet med en ny strategi for forskning i relation til Region Hovedstadens målbillede og de fem fokusområder.
Derefter vil Allan Linnebergs oplæg forholde sig til balancen mellem regionens tre kerneopgaver: behandling, forskning og uddannelse. Han vil desuden konkretisere nogle af de udfordringer, der gælder for sundhedsforskningsområdet.
Proces for udvikling af strategi
31. august 2022: Forskningsudvalget har første drøftelse af forslag og ønsker til udvikling af forskningsstrategien.
5. oktober 2022: Udvalgets anden drøftelse af emner relateret til kommende forskningsstrategi, evt. oplæg eller besøg.
Administrationen forelægger udvalgets ønsker i Region Hovedstadens Strategiske Forskningsråd mhp. at udarbejde forslag til strategi.
22. november 2022: Endeligt forslag til forskningsstrategi forelægges forskningsudvalget mhp. at blive videresendt til sundhedsudvalget, forretningsudvalget og derefter regionsrådet til godkendelse i starten af 2023.
På baggrund af forskningsudvalgets ønsker og input arbejder administrationen videre med oplæg til forskningsstrategi i samspil med Region Hovedstadens Strategiske Forskningsråd.
Sagen forelægges forskningsudvalget d. 31. august 2022.
Nadja Ausker / Bette Anthonisen
22045351
Bilag 1: Bilag Region Hovedstadens finansiering af forskning
Administrationen indstiller til forskningsudvalget:
Godkendt.
Jesper Melander Hammer (D) og Helle Bonnesen (C) deltog ikke i behandlingen af denne sag.
I nærværende sag fremgår administrationens forslag til forskningsudvalgets mødeplan for 2023.
Administrationen har med baggrund i den mødeplan, som er vedtaget for regionsrådets og forretningsudvalgets møder, udarbejdet et forslag til mødeplan for forskningsudvalget. Administrationen har i sit forslag til mødeplan desuden taget højde for de medlemmer, der sidder i mere end ét udvalg samt at en sag normalt skal kunne behandles færdigt i udvalg, forretningsudvalg og regionsråd i løbet af en måned eller halvanden.
Mødeplanen indeholder møder frem til udgangen af 2023, og forskningsudvalgets møder vil som udgangspunkt blive afholdt på Regionsgården i Hillerød. Administrationen foreslår, at forskningsudvalget frem til december 2023 holder udvalgsmøder på følgende dage:
Såfremt forskningsudvalget tiltræder indstillingen, er forslaget til udvalgets mødeplan for 2023 vedtaget.
Såfremt forskningsudvalget tiltræder indstillingen, vil forslaget til udvalgets mødeplan for 2023 blive offentligt tilgængeligt på regionens hjemmeside.
Sagen forelægges forskningsudvalget den 31. august 2022.
Nadja Ausker / Helene Buch Jürs
22028080
Administrationen indstiller til forskningsudvalget:
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Jesper Melander Hammer (D) og Helle Bonnesen (C) deltog ikke i behandlingen af denne sag.
Center for Sundhed (CSU) og Rigshospitalet (RH) har siden omorganiseringen af forskningsområdet 1. maj 2022 arbejdet målrettet på at nedbringe de oparbejdede sagspukler og sikre en god integration af de juridiske forskerstøttefunktioner, Videnscenter for Dataanmeldelser, Jura & Kontrakter, Tech Trans og Sekretariatet for de Videnskabsetiske Komiteer (VEK). Det er lykkes at sikre nye, gode rammer for de overdragede funktioner både på RH og hos CSU, og flere tiltag har allerede haft positiv effekt på både sagspukler og arbejdsgange.
I forlængelse af omorganiseringen besluttede regionens budgetforligskreds inden sommerferien ekstraordinært at bevillige hhv. 1 mio. kr. til arbejdet med sekretariatsbetjeningen af VEK og 1 mio.kr. til Videnscenter for Dataanmeldelser i 2022. De ekstra midler har understøttet og finansieret flere tiltag, der har bidraget til sikre sagsafvikling og nedbringelse af ventetiden.
Videnscenter for Dataanmeldelser, Jura & Kontrakter og Tech Trans, RH
Rigshospitalet har siden omorganiseringen 1. maj 2022 kommet helt til bunds i bunken med dataanmeldelser, og ventetiden er derfor på et minimum. Derudover bemærkes det, at de to teams Jura & Kontrakter samt dataanmeldelser vil blive lagt sammen til én enhed, således at der vil være én indgang og én udgang for forskningsanmeldelserne.
De Videnskabsetiske Komiteer, CSU
Der har siden 1. maj 2022 været igangsat en række målrettede indsatser i VEK, der har medført en betydeligt reduceret ventetid for protokoller, som nu er på 4 mdr. og for tillægsprotokoller 3 mdr. Til sammenligning var ventetiden ved omorganiseringen 1. maj 2022 på 5 mdr. for både protokoller og tillæg. Grundet ferieafvikling ville der under normale omstændigheder kunne forventes en stigning i ventetiden hen over sommeren, men grundet de mange initiativer til robustgørelse af VEK-sekretariatet, har dette ikke været tilfældet i år.
Af tabellen nedenfor ses udviklingen i sagsafviklingen i VEK samt aktuel status. Pr. 24/8 2022 er der 103 protokoller, der afventer sagsbehandling, og den aktuelle ventetid for nyanmeldelser er 3,5 mdr. For tillægsprotokoller er den aktuelle ventetid 3,4 mdr. og 139 tillægsprotokoller afventer behandling. Fremdriften i sagsafviklingen af tillægsprotokoller hen over sommeren kan i høj grad tilskrives komiteformændenes store indsats for løbende at vurdere disse.
Det er forventningen, at den ekstra bevilling samt de initiativer, der allerede er sat i gang omkring VEK, vil medføre, at ventetiderne reduceres løbende og igen vil være acceptable inden udgangen af 2022.
Initiativer målrettet reducering af sagspukkel:
Styrket VEK-sekretariat: VEK-sekretariatet har arbejdet intensivt med fastholdelse og rekruttering af sekretariatets medarbejdere for sikre et solidt fundament for de Videnskabsetiske komiteers arbejde. Den ekstraordinære bevilling har gjort det muligt at opnormere med en AC-medarbejder og en ekstra student og at bidrage til, at de erfarne studerende har kunnet arbejde på fuld tid i sommerperioden.
Ekstern konsulentbistand: Den ekstraordinære bevilling har desuden gjort det muligt at hyre tidligere medarbejdere ind som eksterne konsulenter, herunder en yderst erfaren pensioneret medarbejder, der er hyret 7-15 timer ugentligt indtil årets udgang. Da sagsområdet i VEK er komplekst, og det kræver lang oplæring og erfaring selvstændigt at kunne varetage sagerne med en vis fremdrift, vurderes netop dette tiltag at have stor betydning for pukkelafviklingen.
Samarbejde med Region Syddanmark: Komiteloven giver mulighed for at regionerne kan omfordele ansøgninger mellem sig, så de behandles i en anden region, end hvor den forskningsansvarlige er ansat. Region Syddanmark har behandlet 15 sager for Region Hovedstaden i perioden maj-juli.
National behandling af lægemiddelforsøg: Det er nationalt besluttet, at lægemiddelforsøg pr. 31. januar 2022 overgik fra de regionale komiteer til de nationale Videnskabsetiske Medicinske Komiteer (VMK). På anmodning fra Region Hovedstaden har VMK påtaget sig sagsbehandlingen af de 10 anmeldelser af lægemiddelforsøg indsendt inden 31/1-22, som lå i sagsbunken ved overdragelsen af VEK til CSU 1. maj 2022.
Digitaliseret sagsstyring: I år påbegyndte sekretariatet arbejdet med et tilpasset digitalt sagshåndteringssystem, som kan lette de administrative sagsgange og sagsstyrring. En gennemgribende målretning af det digitale sagshåndteringssystem kan effektivisere sagsgangene og frigive tid til reel sagsbehandling, hvilket vil have en positiv indflydelse på sagsbehandlingstiden. Den ekstraordinære bevilling har gjort det muligt at arbejde et skridt videre på målretning af systemet.
Tiltag i efteråret 2022
Formandskabsmøder genoptages: De seks videnskabsetiske komiteer har i foråret 2022 genoptaget afholdelsen af halvårlige formandsskabsmøder. På møderne har komiteformændene mulighed for at koordinere deres arbejde og således skabe en større sammenhængskraft mellem komiteer og med sekretariat, samt en mere ensartet sagsbehandling på tværs af komiteer til gavn for forsøgspersonerne og forskerne.
Undervisning i anmeldelse til VEK: I løbet af efteråret vil undervisning i forskningsmiljøerne om udarbejdelse af forskningsanmeldelser blive genoptaget efter længere tids nedprioritering. Konkret vil VEK undervise på et ph.d. kursus i procedurerne omkring anmeldelse til VEK med henblik på at sikre bedre og mere sagsbehandlingsparate anmeldelser, der kan behandles hurtigere. Det er forventningen, at undervisningen kan bidrage til at forebygge unødigt komplicerede anmeldelser, der tager langt tid at behandle, og potentielt skaber ventetid for andre. Når sagsbunkerne er væk, er hensigten at VEK skal undervise mere fx ved interne og eksterne kurser, lokalt hos en forskningsgruppe/enhed og ved mindre sparringsmøder før en anmeldelse udformes. Målet er i højere grad at sikre, at nyanmeldte protokoller er sagsbehandlingsparate, samtidig med, at der etableres en større gensidig forståelse mellem forskningsmiljøerne og rammerne omkring de videnskabsetiske komiteer.
Styrket kommunikation via hjemmesiden: Der er et stort fokus på at sikre en god og tydelig kommunikation på Region Hovedstadens hjemmeside for de Videnskabsetiske Komiteer. Frem til årsskiftet er der ansat en student med solid web-erfaring til at re-designe hjemmesiden bl.a. med inspiration fra Region Syddanmark. Fokus i processen vil være på brugervenlighed og let tilgængelig information fx FAQs samt statusbeskeder fx aktuelle ventetider.
Forskningsudvalget vil løbende blive orienteret om status for de juridiske forskerstøttefunktioner.
Sagen forelægges forskningsudvalget den 31. august 2022.
Charlotte Hosbond / Lise Graae
22045790
Administrationen indstiller til forskningsudvalget:
Udvalget tog orientering til efterretning.
Jesper Melander Hammer (D) og Helle Bonnesen (C) deltog ikke i behandlingen af denne sag.
Region Hovedstadens TechTrans funktion varetager opgaver i forhold til at sikre patentrettigheder for opfindelser, der typisk udspringer af forskningsprojekter. Rammerne for opgaverne er reguleret i lovgivningen om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner (forskerpatentloven).
Formålet med TechTrans funktionen er at nyttiggøre offentlige forskningsresultater samt at sikre, at nye behandlingsmuligheder omsættes til konkrete løsninger til gavn for fremtidig patientbehandling. Dette kræver i mange tilfælde markedsføring af et produkt, som der i første omgang skal tages patent på og laves aftaler med private virksomheder om.
Lovgivningen giver regionen mulighed for at overtage rettighederne til de opfindelser, som ansatte laver som led i deres ansættelse. Ved overtagelse af en opfindelse vil der blive indleveret en patentansøgning til beskyttelse af opfindelsen. Det tager typisk flere år at få udstedt et patent, og der skal ansøges om patent i hvert enkelt land/jurisdiktion, hvor patentet skal gælde. Patentprocessen vil typisk foregå ved, at der indleveres en første patentansøgning, som efterfølgende kan udbredes til de fleste lande i verden. Normalt vil man dog begrænse patentansøgningen til større lande eller områder som Europa og USA, da patentansøgningsprocessen er omkostningskrævende.
Det er patentrettighederne, der skaber grundlaget for den videre kommercialisering af en opfindelse. TechTrans-funktionen forsøger typisk at overdrage rettighederne til den private part, der har mulighed og interesse i at udnytte rettighederne. Dette kan være i form af en etableret virksomhed eller et nyt selskab, hvor private investorer indgår. Opfindelsen vil typisk være langt fra markedet, og der vil derfor normalt være behov for et betydeligt udviklingsarbejde og store investeringer til udvikling, fremstilling og markedsføring af et produkt. Selv efter færdigudvikling og markedsføring er det usikkert, hvordan et produkt modtages på markedet og hvilket salg, det kan opnå. Afhængigt af den enkelte opfindelse vil TechTrans-funktionen derfor ofte søge at forhandle aftaler, hvor betaling sker i forhold til opnået produktsalg (royalty).
Regionen har tidligere fastsat vederlagsregler for, hvordan eventuelle indtægter fra kommercialisering skal fordeles. Efter at regionens udgifter til kommercialiseringen er fratrukket, fordeles indtægterne med 1/3 til opfinderne, 1/3 til opfindernes afdeling, 1/6 til opfindernes hospital og 1/6 til regionens patentpulje. Denne fordeling svarer til andre institutioners fordelingsnøgler.
Aktivitet og økonomi
Siden regionen blev dannet i 2007 og frem til 2021 har TechTrans-funktionen modtaget 419 anmeldelser af opfindelser, hvoraf 216 er blevet overtaget. Heraf er 88 opfindelser kommercialiseret, svarende til 41% af de overtagne opfindelser. Det er de enkelte hospitaler, der søger om patent, og derfor forelægges og godkendes alle kommercielle aftaler af de relevante hospitalers direktioner.
Patentudgifterne har de seneste år ligget på omkring 3-4 mio. kr. årligt. Indtægterne fra kommercialisering har de seneste år tilsvarende ligget omkring 3 mio. kr. årligt. I 2022 er der dog kommet en ekstraordinær stor indtægt relateret til IO Biotech på ca. 13 mio. kr.
Indtægterne de kommende år kan ikke forudses, da det afhænger af salg og udviklingsaktiviteter uden for regionens kontrol.
Sagen forelægges forskningsudvalget den 31. august 2022.
Dorthe Crüger / Palle Jørgensen
22028080
Tomt indhold
Tomt indhold
Tomt indhold