Godkendt
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling samt miljø- og klimaudvalget,
Drøftet
Den nuværende regionale udviklingsstrategi udløber med udgangen af 2023. Udvalget for trafik og regional udvikling har ansvar for forberedelsen af en ny regional udviklingsstrategi. For at sikre tæt koordination og dialog med miljø- og klimaudvalget om strategiens indhold har udvalget for trafik og regional udvikling på deres møde den 8. februar 2023 besluttet at invitere miljø- og klimaudvalget ind til en fælles temadrøftelse om strategispor, målsætninger og prioritering af særlige indsatsområder i den kommende strategi. På fællesmødet deltager også regionsrådsformand Lars Gaardhøj for at sikre koordination forud for forretningsudvalgets senere behandling af strategien.
Direktør, David Meinke, vil mundtligt præsentere administrationens forslag til strategispor som afsæt for fællesdrøftelsen på mødet i udvalget for trafik og regional udvikling.
Administrationen har udarbejdet skitsen til den kommende regionale udviklingsstrategi. Med skitsen lægges der op til, at regionsrådet skal udpege de udfordringer og indsatser, regionen vil invitere aktører på tværs af hovedstadens geografi til at samarbejde om – til gavn for borgerne. I hovedstadsregionen står vi med en lang række store og komplekse udfordringer indenfor trafik, miljø, klima, uddannelse og kultur. Det er udfordringer, der går på tværs af kommunegrænser og fagområder. Den regionale udviklingsstrategi skal sætte rammen for, hvordan Region Hovedstaden fra 2024 og de kommende år skal arbejde med at løse nogle af disse udfordringer.
Udvalget for trafik og regional udvikling godkendte den 20. juni 2022 en samskabende proces for udviklingsstrategien. Den indledende politiske dialog om den strategiske retning for strategien blev påbegyndt i miljø- og klimaudvalget og udvalget for trafik og regional udvikling den 10. januar 2023. Administrationen har efterfølgende arbejdet videre på formulering af tre strategispor for den kommende strategi. Det er gjort på baggrund af de administrative og politiske dialoger og møder, der har været med regionale samarbejdsparter siden juni 2022, herunder dialogmødet den 1. februar 2023.
Strategien fokuserer på, hvordan vi som region kan bidrage til et styrket samarbejde om at løse store, komplekse samfundsudfordringer, som rækker langt ud i fremtiden. Der lægges op til, at strategiens udfordringer og ambitioner sætter retningen for regional udvikling i Region Hovedstaden frem til 2035. Mens indsatsområderne under de tre strategispor skal revurderes løbende, eksempelvis hvert andet år. I nærværende skitse til strategien foreslår administrationen, at indsatsområderne gælder for 2024 og 2025. Det vil dermed være særligt de oplistede initiativer under indsatsområderne, som administrationen vil have fokus på. De indsatsområder, der udpeges i strategien, kan indgå i de politiske budgetforslag fremadrettet.
Strategiens tre spor
Skitsen til strategien (bilag 1) består af tre spor, der er opdelt i udfordringer, ambitioner og indsatsområder. De udfordringer, der italesættes i strategiudkastet, er ikke nye. I stedet har administrationen bygget videre på den igangværende strategi særligt med fokus på, hvor vi kan kvalificere indsatser, der skal prioriteres, omformuleres eller nedtones. Det er derfor vigtigt at afklare, hvor ambitiøse vores mål skal være - og hvad der skal til for at kunne realisere strategien.
De tre strategispor:
I nedenstående afsnit opridses de tre spor med særligt forslag til indsatsområder for 2024 og 2025. Se udkastet til strategiteksten for at læse uddybende om de tre spor.
Miljø- og klimaudfordringer på tværs
Strategisporet om miljø- og klimaudfordringer på tværs har fokus på de udfordringer, der er opstået på baggrund af fortidens valg, og som påvirker borgernes trivsel og sundhed. Der er særligt fokus på: forureninger, klimaforandringer og trafikstøj.
Indsatsområder:
Nye løsninger på klima- og ressourcekrisen
Strategisporet om nye løsninger på klima- og ressourcekrisen har fokus på udfordringerne om CO2-udledning og brug af knappe ressourcer. Det kræver en grøn omstilling af den måde, vi lever og forbruger. Der er særligt fokus på: råstoffer, transport, energi- og varmesektoren og kompetencer til den grønne omstilling.
Indsatsområder:
Sammenhæng og lige muligheder
Strategisporet om sammenhæng og lige muligheder har fokus på at sikre gode muligheder for transport, uddannelse og kultur på tværs af regionen. Der er særligt fokus på: kollektiv trafik og mobilitet, uddannelse og kultur.
Indsatsområder:
Temadrøftelsen: Oplæg og fælles drøftelse
Formålet med de to udvalgs fællesdrøftelse er at drøfte de tre strategispor og indsatser, der er lagt op til i vedlagte skitse for den kommende strategi. Administrationen vil på baggrund af drøftelsen arbejde videre med at færdiggøre høringsudkast, der skal politisk behandles af udvalgene i maj med henblik på, at regionsrådet kan sende udkastet i formel høring. Temadrøftelsen skal give udvalgene mulighed for at prioritere, hvad regionen særligt vil sætte fokus på indenfor regional udvikling både på kort og langt sigt.
Til at understøtte drøftelsen har administrationen udarbejdet spørgsmål, som drøftelsen kan tage udgangspunkt i:
Udfordringer i strategien
Ambitioner
Indsatser i 2024 og 2025
Drøftelsen indledes med et kort oplæg fra David Meinke.
Den videre proces
Administrationen vil på baggrund af fællesdrøftelsen den 20. marts 2023 arbejde videre med strategien. Udvalget for trafik og regional udvikling vil på sit møde den 22. maj 2023 få forelagt administrationens udkast til den endelige strategi med henblik på videre behandling i regionsrådet den 20. juni 2023. Udvalget for trafik og regional udvikling vil høre miljø- og klimaudvalget om udkast til strategien, inden sagen behandles på mødet den 22. maj 2023 (se endvidere bilag 2 med procesplan).
Hvis regionsrådet godkender udkast til strategi, vil den efterfølgende sendes i høring i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Bestyrelsen skal på sit møde den 27. september 2023 behandle strategien. Herefter ventes det, at strategien sendes i offentlig høring i otte uger. På baggrund af høringssvarene vil administrationen revidere strategien, inden den forventeligt forelægges for udvalget for trafik og regional udvikling i januar 2024 og efterfølgende i forretningsudvalget og regionsrådet i februar 2024.
Ved tiltrædelse af indstillingerne drøfter og prioriterer udvalget for trafik og regional udvikling og miljø- og klimaudvalget administrationens forslag til strategispor med fokus på udfordringer, ambitioner og indsatsområder for en kommende udviklingsstrategi. Administrationen vil på baggrund udvalgenes prioriteringer arbejde videre med udkast til en strategi.
Sagen forelægges for udvalget for trafik og regional udvikling samt miljø- og klimaudvalget den 20. marts 2023.
Udvalget for trafik og regional udvikling vil på sit møde den 22. maj 2023 få forelagt administrationens udkast til den endelige strategi med henblik på videre behandling i regionsrådet den 20. juni 2023. Udvalget for trafik og regional udvikling vil høre miljø- og klimaudvalget om udkastet til strategien, inden sagen behandles på mødet den 22. maj 2023.
David Meinke / Iben Fibiger
22034731
Bilag 1: Skitse for den regionale udviklingsstrategi 2024-2035 (udkast)
Bilag 2: Procesplan for RUS 2024
Administrationen indstiller at udvalget for trafik og regional udvikling anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Det Socialistiske Folkeparti - SF, Radikale Venstre, Venstre og Enhedslisten fremsatte ændringsforslag til indstillingspunkt 2:
2. at godkende, at administrationen i udmøntningen af kulturpuljen vil fordele midler til mindre kulturprojekter med fokus på at skabe trivsel gennem aktiviteter og mindre fællesskaber
Ændringsforslaget indebærer derfor også en konsekvensrettelse af bilag 1 således, at tematik a) udskrives fra det.
Udvalgsformand satte dermed ændringsforslaget til indstillingspunkt 2 til afstemning
For stemte: B(1), F(1), V(1) Ø(2), i alt 5
Imod stemte: A(2), C(3) O(1), i alt 6
Undlod stemte: 0, i alt 0
I alt: 11
Ændringsforslaget til indstillingspunkt 2 faldt hermed.
Udvalgsformand satte hermed indstillingen til afstemning.
For stemte: A(2), C(3), O(1) i alt 6
Imod stemte: F(1), V(1), Ø(2), i alt 5
Undlod stemte: B(1), i alt 1
I alt: 11
Indstillingen blev hermed godkendt.
I budgetaftalen for 2023 afsatte regionsrådet 2 mio. kr. om året over en 3-årig periode til kulturindsatser i Region Hovedstaden. Den faste bevilling skaber gode forudsætninger for, at kulturindsatsen i Region Hovedstaden bidrager til at sikre sammenhæng og attraktivitet på tværs af regionen, samtidig med at den flerårige bevilling sikrer mere forudsigelighed for aktørerne.
I budgetaftalen lægges der op til at udvalget for trafik og regional udvikling skal revidere kriterierne for kulturpuljen. Administrationen forelægger nærværende sag om revidering af administrationsgrundlag for uddeling af kulturmidler på baggrund af udvalget for trafik og regional udviklings drøftelse den 8. februar 2023 om kulturens fremtid i Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden ønsker at fremme et mangfoldigt og varieret kulturudbud, der bidrager til aktive og sunde borgere, der trives fysisk og mentalt, hvilket fremgår af den regionale udviklingsstrategi. I henhold til lov om kulturaftaler § 3a, kan regionerne medvirke til at igangsætte kulturbegivenheder samt udvikle kulturelle tilbud, som kan videreføres af andre parter i en mere permanent drift.
Region Hovedstadens kulturindsats har tidligere været rettet mod events og turisme gennem eventpuljen, hvor store turismefremmende kultur- og sportsbegivenheder modtog støtte. Fra 2019 til 2021 udmøntede regionen midler gennem ”Puljen til kulturfremme”, hvor mellemstore og store kulturbegivenheder blev støttet.
I 2022 udmøntede Region Hovedstaden "Kulturpulje til Næste Generation" på 3,3 mio. kr. Her var temaet trivsel og fællesskaber blandt børn og unge og projekterne væsentligt mindre end hidtil. Puljen var meget populær blandt regionens kulturaktører og blev overansøgt med 2,3 mio. kr.
Udvalget for trafik og regional udvikling drøftede d. 8. februar 2023 anvendelsen af kulturmidlerne afsat i budgetaftalen for 2023. Der var et ønske om både at støtte større begivenheder og at støtte mindre initiativer, der knytter sig til andre af regionens opgaver. På den baggrund har administrationen udarbejdet forslag til administrationsgrundlag, som gør det muligt at søge medfinansiering til kulturelle aktiviteter inden for to tematikker:
Med den 3-årige bevilling til kulturområdet muliggøres en fast udmøntning gennem de to puljer i 2023,
2024 og 2025. Dette vil gøre det muligt for administrationen at gå i dialog med kulturaktørerne om at modne gode kulturprojekter som understøtter målsætningerne i den regionale udviklingsstrategi.
Administrationen foreslår, at den årlige bevilling på 2 mio. kr. udmøntes ligeligt mellem de to tematikker for kulturbegivenheder, hvorved 1 mio. kr. tildeles kulturindsatser, der støtter større kulturbegivenheder og projekter med fokus på at fremme den regionale udvikling og 1 mio. kr. tildeles mindre kulturprojekter, der har fokus på at skabe trivsel gennem kulturaktiviteter og fællesskaber.
Dermed vil det være muligt både at støtte store projekter og begivenheder, der understøtter den regionale udvikling og bidrager til mangfoldighed på tværs af geografien samt mindre projekter, der har en stor værdi for mindre grupper og som er meget afhængig af regionens støtte for gennemførsel.
Udvalget for trafik og regional udvikling vil med den foreslåede fordeling mellem kulturpuljerne kunne støtte to store kulturprojekter og mindst fire mindre projekter om året i 2023, 2024 og 2025.
Støtte til kulturfremmende indsatser:
I administrationsgrundlaget (bilag 1 litra a) fremgår følgende tildelingskriterier for støtte til kulturindsatser, der støtter større kulturbegivenheder og projekter med fokus på at fremme den regionale udvikling:
Støtte til trivselsfremmende indsatser:
I administrationsgrundlaget (bilag 1 litra b) fremgår følgende tildelingskriterier for støtte til mindre kulturprojekter, der har fokus på at skabe trivsel gennem kulturaktiviteter og fællesskaber:
På baggrund af udvalget for trafik og regional udvikling, forretningsudvalgets og regionsrådets beslutning vil administrationen igangsætte en proces for annoncering af kulturpuljen og indkaldelse af ansøgninger.
Administrationen vil invitere kulturaktører til et samlet informationsmøde om kulturpuljen efter annonceringen og vil efterfølgende afholde sparringsmøder med interesserede ansøgere.
Udvalget for trafik og regional udvikling og regionsrådet præsenteres for ansøgningerne i ultimo 2023.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil det reviderede administrationsgrundlag for kulturpuljen blive godkendt med henblik på at administrationen igangsætter udmøntningsprocessen, hvor der indhentes ansøgninger til årets udmøntning af kulturpuljen inden for de to tematikker.
Udvalget for trafik og regional udvikling og regionsrådet præsenteres for de indkomne ansøgninger i ultimo 2023.
Ved tiltrædelse af indstillingerne, vil administrationen annoncere puljen på regionens hjemmeside og sikre at annonceringen deles bredt i regionen, så flest muligt får mulighed for at søge.
Der vil i forbindelse med udmøntningen blive fokus på regionens engagement på kulturområdet. Administrationen vil hertil sikre, at Region Hovedstadens bidrag til kulturindsatserne tydeligt fremgår af relevant kommunikationsmateriale i forbindelse med afholdelsen af begivenhederne.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling 20. marts 2023, forretningsudvalget 11. april 2023 og regionsrådet 18. april 2023.
David Meinke/Anne Søndergaard Brüel
23010941
Administrationen indstiller over for udvalget for trafik og regional udvikling:
Udvalget godkendte, at Magnus Von Dreiager (C) erklærede sig inhabil, og Magnus Von Dreiager (C) forlod mødelokalet under sagens behandling.
Godkendt
Regionsrådet koordinerer i samarbejde med voksenuddannelsescentrene og disses driftsoverenskomstparter indsatsen for forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisning for voksne (OBU). Formålet er at sikre et tilstrækkeligt og varieret tilbud til alle i målgruppen (bilag 1). Regionsrådet er høringspart i forhold til indgåelse eller afslag på driftsoverenskomster.
Regionsrådet delegerede d. 12. marts 2019 sin kompetence som høringsberettiget part til det tidligere udvalg for forskning, innovation og uddannelse, og kompetencen er videreført til udvalget for trafik og regional udvikling.
Forberedende voksenundervisning (FVU) er et tilbud henvendt til personer, som er over 25 år og som har brug for almen voksen- og efteruddannelse indenfor dansk, matematik, engelsk og IT. Ordblindeundervisning for voksne (OBU) er henvendt til personer over 25 år, som ønsker at blive bedre til at læse, stave og skrive. For personer under 25 år er den Forberedende Grunduddannelse (FGU) det primære tilbud. I Region Hovedstaden er der syv voksenuddannelsescentre, som Børne- og Undervisningsministeriet hver har tildelt et geografisk dækningsområde. Lovgivningen fastlægger, at hvert voksenuddannelsescenter skal supplere sit eget tilbud af FVU og OBU med tilbud på andre typer uddannelsesinstitutioner inden for det geografiske dækningsområde for at sikre et tilstrækkeligt og varieret tilbud. Dette betyder, at voksenuddannelsescentrene kan indgå driftsovernskomster med eksterne institutioner fra fx FOF eller AOF, i forhold til at udbyde og afholde undervisning på en anden lokation end voksenuddannelsescentrets egen lokation. Formålet med dette er, at undervisningen tilbydes geografisk tættere på de enkelte borgere.
Regionsrådet koordinerer i samarbejde med voksenuddannelsescentrene og disses driftsoverenskomstparter indsatsen for FVU og OBU. Formålet er at sikre et tilstrækkeligt og varieret tilbud til alle i målgruppen. Regionsrådet er desuden høringspart i forhold til indgåelse eller afslag på driftsoverenskomster, men har udover sin koordinerende rolle ingen yderligere beføjelser på området. Voksenuddannelsescentrene fører fagligt tilsyn med driftsoverenskomstparterne.
Anmodning om høringssvar fra VUC Lyngby
VUC Lyngby har modtaget en en fælles ansøgning om driftsoverenskomst på FVU og OBU-området fra Vestegnens Voksenskole Center (VVC) og Skolen for Voksne (SFV) (bilag 2 og 3).
Vestegnens Voksenskole Center og Skolen for Voksne skriver i deres ansøgning til VUC Lyngby, at de pt. har en driftsoverenskomst med Vestegnen HF og VUC og i dette dækningsområde har en stabil FVU og OBU aktivitet på hhv. 24 og 12 årsleveler Ifølge Vestegnens Voksenskole Center og Skolen for Voksne søger de om driftsoverenskomst indenfor VUC Lyngbys dækningsområde, for at udvide deres samarbejder med jobcentre, ungecentre, Kommunale unge-indsatser (KUI) samt virksomheder i og omkring Storkøbenhavn.
VUC Lyngby anbefaler, at der gives afslag på ansøgningen (bilag 4). Dette sker med henvisning til, at der er et tilstrækkeligt og varieret udbud indenfor VUC Lyngbys geografiske dækningsområde samt at Vestegnens Voksenskole Center og Skolen for Voksne ikke har adresse og lokaler i deres dækningsområde.
Administrationen vurderer, på baggrund af planerne for FVU og OBU fra 2022, som udvalget for trafik og regional udvikling godkendte 24. maj 2022, at VUC Lyngbys geografiske dækningsområde er sikret et tilstrækkeligt og varieret udbud. Dette baserer sig på, at det forventede behov for 2022 er sat ned på grund af en lavere aktivitet end forventet i 2021. Altså er der umiddelbart ikke behov for at indgå nye driftsoverenskomster i dækningsområdet - se udkast til høringssvar i bilag 5. Ansøgninger fra Vestegnens Voksenskole Center og Skolen for Voksne blev også behandlet politisk på et møde i udvalget for trafik og regional udvikling den 24. november 2022, da Vestegnens Voksenskole Center og Skolen for Voksne her søgte om driftsoverenskomst hos Københavns Voksenuddannelsescenter samt HF og VUC Nordsjælland. Ved begge ansøgninger blev det ligeledes vurderet, at der var et tilstrækkeligt og varieret udbud i det geografiske dækningsområde.
Planer og prognoser for 2023, samt resultater for 2022 skal først behandles på et møde i udvalget for trafik og regional udvikling i maj 2023 og er derfor ikke inddraget i ovenstående vurdering.
Ved tiltrædelse af indstillingen fremsendes vedlagte høringssvar til VUC Lyngby (bilag 5).
Sagen forelægges for udvalget for trafik og regional udvikling d. 20. marts 2023.
David Meinke / Jesper Lillelund
22072734
Bilag 1: Faktaark om FVU og OBU samt regionsrådets opgave
Bilag 2: Skolen for Voksne - Anmodning om FVU-driftsoverenskomst med VUC Lyngby - med underskrift
Bilag 3: Skolen for Voksne - Anmodning om OBU-driftsoverenskomst med VUC Lyngby - med underskrift
Bilag 4: VUC Lyngby - indstilling ansøgning om driftsoverenskomst OBU og FVU til bestyrelsen
Bilag 5: Høringsvar til VUC Lyngby
Administrationen indstiller, at udvalget for trafik og regional udvikling anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet.
Anbefalet
Administrationen fik mandag d. 16. januar 2023 tilsendt en orientering fra Technical Education Copenhagens (TEC) direktør Morten Emborg, omhandlende nedlukningen af de to erhvervsuddannelser til hhv. skiltetekniker og motorcykelmekaniker, se bilag 1. Da regionsrådets koordinerende rolle er henvist til grundforløbene på erhvervsskolerne, og ikke hovedforløbene, vil det kun være uddannelsen til skiltetekniker, hvor der skal afgives høringssvar. Dette skyldes, at det stadigt vil være muligt at tage grundforløbet til motorcykelmekaniker hos TEC.
Regionsrådets rolle og proces
Regionsrådet har en koordinerende rolle i forhold til at sikre et tilstrækkeligt og varieret uddannelsestilbud i Region Hovedstaden. I samarbejde med erhvervsskolerne skal regionsrådet sikre sammenhæng i udbuddet for så vidt angår den geografiske placering og kapaciteten på uddannelserne.
Regionsrådet og Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser (REU) er høringsparter ved tilbagekaldelse af et uddannelsesudbud. Regionsrådets høringssvar sendes til institutionen, der efterfølgende videresender regionsrådets høringssvar og anden dokumentation til Børne- og Undervisningsministeren, som træffer afgørelse om lukning af udbuddet. Normaltvist har institutioner ret til at tilbagetrække et udbud, hvorfor administrationen forventer at nedlukningen af uddannelserne vil blive gennemført.
Orientering fra TEC om årsager til lukning
Uddannelsen til skiltetekniker udbydes på nuværende tidspunkt på to erhvervsskoler i Danmark. Det er henholdsvis TEC i Gladsaxe og College360 i Silkeborg. Ifølge TEC er aktiviteten begge steder nogenlunde lige stor. TEC har orienteret administrationen om, at de vil nedlægge udbuddet af uddannelsen til skiltetekniker på baggrund af følgende årsager:
Ovenstående gør det derfor, ifølge TEC, ikke muligt at fastholde et økonomisk, samt pædagogisk bæredygtigt uddannelsesmiljø på to skoler i Danmark. Derfor har TEC har lavet en aftale med College360 om, at TEC's i alt 53 skilteteknikerelever/lærlinge kan færdiggøre uddannelsen i Silkeborg hos College360. Udover faldende elevtal henviser TEC også til, at økonomien er presset på grund af højere energipriser, materialepriser samt opdatering af bygninger og udstyr.TEC har sørget for at eleverne, der skal gøre deres uddannelse færdig i Silkeborg, får muligheden for at bo helt eller delvist gratis på et skolehjem.
Administrationens vurdering
Det er administrationens vurdering, at lukningen af udbuddet ikke påvirker det samlede udbud af uddannelser i regionen, men i stedet primært har både sociale og økonomiske konsekvenser for den enkelte elev, som skal færdiggøre sin uddannelse hos College360.
Flere af eleverne på uddannelsen til skiltetekniker vil på grund af den længere distance til deres uddannelsessted, kunne have en højere sandsynlighed for at afbryde deres uddannelse eller skifte til en anden uddannelse. Dette skyldes både de sociale konsekvenser ved at skulle flytte bopæl i en kortere periode, men også de ekstra økonomiske omkostninger, som dette medfører. Administrationen vil derfor foreslå regionsrådet i sit høringssvar at angive, at TEC i samarbejde med College360 bør arbejde for også at kunne tilbyde enten forlagt undervisning eller lignende, således at risikoen for frafald formindskes.
Administrationen vurderer dog også, at udfordringerne med at skaffe praktikpladser, den faldende søgning, mindre bæredygtige faglige miljøer og økonomiske hensyn er berettigede årsager til, at samle udbuddet af uddannelsen hos én institution. Særligt når det gælder en uddannelse som trods dimensionering i 2019 og 2020 ikke har formået at forbedre sine søgetal. Lukningen af uddannelsen vurderes heller ikke at ændre på, at der samlet set for erhvervsuddannelserne er et tilstrækkeligt og varieret udbud i Region Hovedstaden.
Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings database kaldet arbejdsmarkedsbalancen viser også, at der ikke er mangel på arbejdskraft indenfor branchen i hovedstaden (se bilag 2). Tværtimod har der de seneste år primært været mindre gode jobmuligheder. Beskæftigelsesfrekvensen, der bruges som en indikator for at måle beskæftigelsen af nyuddannede, viser også, at uddannede skilteteknikere fra TEC de sidste par år har ligget under landsgennemsnittet i forhold til deres beskæftigelsesgrad (se bilag 3). Derfor tyder intet på, at en samling af uddannelsen til skiltetekniker i Vestdanmark vil få en væsentlig negativ indflydelse i forhold til rekruttering og jobmuligheder i Region Hovedstaden.
Ovenstående argumentation ligger grund for det høringssvar, der sendes til TEC på vegne af regionsrådet, og er vedlagt denne sag.
Ved tiltrædelse af indstillingen fremsendes vedlagte høringssvar til TEC, som sender samlet dokumentation til Børne- og Undervisningsministeren, der træffer endelig afgørelsen om lukningen af udbuddet (bilag 4).
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 20. marts 2023, forretningsudvalget den 11. april 2023 og regionsrådet den 18. april 2023.
David Meinke / Sarah Johanneson
23001152
Bilag 1: Pressemeddelse fra TEC omkring lukning af udbud
Bilag 2: Data fra Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering - Arbejdsmarkedsbalancen
Bilag 3: Beskæftigelsesfrekvenser for uddannelsen til skiltetekniker
Bilag 4: UDKAST - Høringsvar til TEC om lukning af EUD udbud
Administrationen indstiller overfor udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning
I forbindelse med at Letbanen i Ring 3 åbner i 2025, skal der ske en tilpasning af bustrafikken med henblik på at skabe bedre sammenhæng i den kollektive trafik i hovedstadsområdet, det såkaldte Nyt Ringnet. Ændringerne skal koordineres mellem kommuner og regioner i en proces med henblik på at konkretisere indholdet i en trafikbestilling i samarbejde med Movia.
Fredag den 20. januar 2023 blev status for Nyt Ringnet og forslag til proces og borgerinddragelse præsenteret på et borgmestermøde, hvor regionsrådsformand, Lars Gaardhøj, og formand for udvalget for trafik og regional udvikling, Marianne Frederik, deltog.
Som en del af regionens Trafik og Mobilitetsplan (2019) blev der gennemført en række trafikanalyser, som viste et behov for trafikal infrastruktur på tværs af byfingrene – og særligt med kollektiv trafik. Med etablering af Letbanen i Ring 3 får den kollektive trafik på tværs af hovedstadens byfingre et væsentligt løft, der giver anledning til at tilpasse det omkringliggende busnet. Den tværkommunale/-regionale indsats, Nyt Ringnet skal bidrage til god nytte af letbanen for borgere i et større opland end i den umiddelbare nærhed til letbanen. I Nyt Ringnet planlægges, afstemmes og aftales et nyt busnet i oplandet til Hovedstadens Letbane. Movia har udarbejdet et notat med nøgletal for bustrafikken i Ring 3-korridoren (Bilag 1)
Sammenhæng mellem letbane, bus og tog
Gode forbindelser og opkoblinger bidrager til et samlet set mere attraktivt kollektiv trafiknet og et løft af den kollektive trafik i hovedstadsområdet.
Nyt Ringnet kan sikre gode forbindelser mellem letbanen og regionens S-busser og mellem letbanen og de A-busser, der forbinder til det centrale København. De tilhører alle det strategiske net og sikrer gode forbindelser til såvel et stort opland uden for Ring 3 som inden for Ring 3 og i de centrale dele af København.
En stor del af de kollektivt rejsende i korridoren benytter de nuværende busser i Ring 3, 300S og 30E i kombination med den øvrige kollektive trafik, særligt S-toget. Flere af regionens øvrige buslinjer enten krydser eller kører parallelt med den kommende letbane. Flere af linjerne vil derfor være vigtige fødelinjer til letbanen, og flere linjer er også relevante at se på mulige tilpasninger af. Tilpasningerne kan sikre en god sammenhæng til letbanen samt øge letbanens opland ved at skabe gode forbindelser til de nye letbanestationer, således at den kommer flest muligt til gavn.
Følgende regionale linjer indgår i undersøgelserne af tilpasninger af busnettet til letbanen: 123, 350S, 400, 400S, 600S, 40E, 500S og 55E. Tilpasningerne er inddelt i basisløsninger og tilkøbsløsninger. Samlet vurderes basisløsningerne at være omkostningsneutrale for regionen, mens tilkøbsløsninger vil medføre meromkostninger. Nyt Ringnet koordineres løbende med det øvrige arbejde med regionens trafikbestilling.
Nedenstående tabel viser oversigt over mulige tiltag inklusiv effekt og konsekvenser. Uddybende beskrivelser af tiltagende kan læses i bilag 2.
Linje | Basis/tilkøb | Beskrivelse | Årlige passagerer | Ændret tilskudsbehov | |
Basis (mio. kr. pr. år) | Tilkøb (mio. kr. pr. år) | ||||
40E | Basis | ·Undgå paralleldrift · Betjening af 300S-strækning, der udgår | +210.000 | -1,2 til -1,5 mio.kr. | - |
55E | Basis | Forlænges til letbanestationen Rødovre Nord. | +110.000 | +1,0 til +1,2 mio.kr | - |
500S | Basis | · Undgå paralleldrift · Styrket betjening af Hersted Industripark | +40.000 | +0,2 til +0,4 mio.kr. | - |
123 | Basis | Uændret betjeningsomfang | Uændret | Uændret | - |
Tilkøb | Driftsomfanget øges – 2 ekstra afgange i myldretid + 20 minutters drift i weekender | +550.000 | - | +3,6 til +3,8 | |
400 | Basis | Sammenlægning med 400S | -200.000 | -3,0 mio.kr. | - |
400S | Basis | Sammenlægning med 400 | +220.000 | +3,0 mio.kr. | - |
Tilkøb | Linjen afkortes ved Ishøj St. | -340.000 | - | +0,9 til +1,1 mio.kr. | |
600S | Basis | Uændret betjeningsomfang | Uændret | Uændret | - |
Tilkøb | Linjen forlænges fra Hundige St. til Ishøj St | +460.000 | - | +2,2 til +2,4 mio.kr. | |
350S | - | Afventer igangværende proces om mulig sammenlægning med 5C | - | - | - |
I alt | Basis | · Forenklet busnet · Bedre sammenhæng i nettet · Paralleldrift undgås | +380.000 | +0,0 til +0,1 mio. kr. |
|
| Tilkøb | · Øget frekvens på linje 123 · Ombytning af 400S og 600S | +670.000 |
| +6,7 til +7,3 mio. kr. |
Samlet effekt af Basis og Tilkøb | 1.050.000 | +6,7 til +7,4 mio. kr. |
Alle tiltag (både basis og tilkøb) er mulige tiltag, og skal vedtages under hensyntagen til driftsøkonomi. Udvalget har mulighed for at drøfte ønsker til tiltag og ambitionsniveau eller økonomisk ramme for mulige bustilpasninger til letbanen. Drøftelserne koordineres med drøftelserne om de kommende års trafikbestillinger, som forventes at pågå efter sommerferien. Den endelige beslutning tages ved den ekstraordinære trafikbestilling i april 2024.
Proces
Hovedstadens Letbane forventes at blive taget i brug i 2025. Nyt Ringnet kan medføre relativt mange ændringer i busserne i en del kommuner og Region Hovedstaden og i en del kontrakter med busoperatører. Derfor er det aftalt, at trafikbestillingen for Nyt Ringnet i 2025 bestilles af alle kommuner og regioner senest april 2024, hvor det normale trafikbestillingstidspunkt ville være oktober 2024. Dermed skal regionsrådet beslutte evt. tilpasninger til letbanen i april 2024. Flere detaljer om processen herunder kommunale borgerhøringer og administrative processer kan læses i bilag 2.
Evt. tilpasninger for 350S og 600S vil der på grund af udbudstekniske årsager, være behov for fastlæggelse af fremtidig driftsomfang og ruteforløb senest til oktober 2023. Der vil derfor være selvstændige processer omkring disse tiltag med beslutningssager i oktober 2023. For 350S er det vedtaget i regionsrådet d. 17. august 2021 at undersøge muligheden for sammenlægning med 5C, da de to buslinjer kører parallelt på store dele af ruterne, og da en sammenlægning vil give passagerne en enklere, mere genkendelig og rettidig betjening.
Oktober 2023 - Beslutninger: Udbud af 350S/5C og fastlæggelse af fremtidig driftsomfang og ruteforløb for 600S.
April 2024 - Beslutning: Tilpasning af busdrift til letbanen.
Betjening af hospitalerne i korridoren
Herlev Hospital og Rigshospitalet Glostrup er begge placeret i letbanekorridoren, og der vil være stationer meget tæt på begge hospitaler med åbningen af Hovedstadens Letbane. Begge hospitaler får dermed en mere højklasset kollektiv trafikbetjening end i dag. Udover 300S, der erstattes af letbanen, bliver de to hospitaler i dag også betjent af de højfrekvente buslinjer 5C og 350S (Herlev Hospital) og 500S (Rigshospitalet Glostrup). Buslinjerne vil fortsat betjene hospitalerne, men der kan komme tilpasninger af 5C og 350S i et evt. fælles udbud af 5C og 350S. Udvalget får selvstændig sag til beslutning om en evt. sammenlægning af 5C og 350S.
De nyligt udarbejdede tilgængelighedsanalyser af Herlev Hospital og Rigshospitalet Glostrup pegede især på at forbedre mulighederne for at anvende delemobilitet til og fra hospitalerne samt at forbedre forholdene for cyklister.
Borgerinddragelse
Det er aftalt kommunerne imellem, at der afholdes en række tværgående borgermøder der dækker en større geografi end den enkelte kommune. Regionen har tilbudt at deltage, hvis kommunerne er interesserede i det. Derudover er det oplægget, at kommunernes ældreråd, handikapråd og ungeråd mv. høres i forbindelse med borgerinddragelsen.
Ved tiltrædelse af indstilling tages orientering om proces for Nyt Ringnet til efterretning, og processen fortsætter som beskrevet med eventuel mulighed for at forholde sig til Nyt Ringnet i forbindelse med behandling af regionens trafikbestilling i sensommeren/efteråret 2023.
Der planlægges ikke kommunikation af administrationen ud over det i sagen beskrevne i forbindelse med den fælleskommunale proces.
Sagen forelægges Udvalget for trafik og regional udvikling den 20. marts 2023.
Der skal træffes beslutning om Nyt Ringnet senest foråret 2024, så regionerne og kommunerne kan afgive trafikbestilling til Movia april 2024. Det kan overvejes at forholde sig til indholdet i Nyt Ringnet samtidig med trafikbestilling 2024, som behandles i sensommeren/efteråret 2023.
David Meinke/Birgitte Leolnar
15005560
Bilag 1: Nøgletal for Region Hovedstaden - Nyt Ringnet
Bilag 2: Notat - Nyt Ringnet - tilpasning af busnettet i Region Hovedstaden
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning
Den 12. marts 2019 vedtog regionsrådet Region Hovedstadens handlingsplan for FN’s verdensmål og besluttede samtidig, at der skulle laves en årlig opfølgning på de 15 vedtagne indsatser i handlingsplanen.
Denne sag og bilag er som forrige år udarbejdet i et bredt samarbejde med de forskellige tovholdere for verdensmålsindsatserne i flere forskellige koncerncentre.
I handlingsplanen er der udpeget tre af FN’s 17 verdensmål, som regionen skal have særligt fokus på frem mod 2030:
• Mål 3. Sundhed og trivsel
• Mål 11. Bæredygtige byer og lokalsamfund
• Mål 12. Ansvarligt forbrug og produktion.
Den årlige opfølgning på FN’s verdensmål 2022-2023 viser, hvordan Region Hovedstaden generelt bidrager til at indfri verdensmål 3,11 og 12 gennem ambitiøse politikker, strategier, handlingsplaner og konkrete indsatser, der styrker helhedstænkningen og blandt andet fokuserer på social, grøn og økonomisk bæredygtighed. (Bilag 1 viser målene fra handlingsplanen fra 2019, samt status på arbejdet med disse). Der arbejdes forskelligt med verdensmålene; nogle har fastsat kvantitative mål, mens andre har kvalitative mål.
Udvalget for trafik og regional udvikling har særligt fokus på verdensmål 11 og 12 og har i ansvaret for indsatserne Grøn busdrift og Flere praktikpladser i byggeri.
Indsatsen Grøn busdrift forløber planmæssigt, og der er i regionsrådet truffet beslutning om omstilling af flere buslinjer til nul-emission for deres fremtidig drift. I december 2022 kørte de første tre af regionen el-busser ud.
Indsatsen Flere praktikpladser i byggeri forløber som planmæssigt, og der er i 2022 blevet oprettet 288 elevpladser i egen organisation.
Ved tiltrædelse af indstillingen tager udvalget for trafik og regional udvikling den årlige opfølgning på de 15 indsatser under Region Hovedstadens Handlingsplan for FN’s verdensmål til efterretning.
Der kan være behov for en fælles kommunikationsindsats for arbejdet med FN's verdensmål i Region Hovedstaden både internt i organisationen og eksternt.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 20. marts 2023.
Mogens Kornbo/Heine Knudsen
23007844
Bilag 1: Opfølgning på Region Hovedstadens Handlingsplan for FN's verdensmål 2022-2023
I regionens budgetaftale for 2023 er der afsat 0,5 mio. kr. til en gennemgang af den kollektive transports natbetjening på tværs af trafikselskaber. Formålet er at opnå flere rejsende, større produktgenkendelighed og mere tryghed.
Der er derfor igangsat et samarbejde med trafikselskaberne Movia, DSB og Lokaltog om at finde frem til anbefalinger til mere hensigtsmæssig natbetjening inden for rammerne af det tilskud, der i dag ydes. Samarbejdet forventes at omfatte en kortlægning af den nuværende natbetjening, samt kortlægning af rejsebehov på hverdage og i weekender. Der forventes en bred, løbende inddragelse med input fra bl.a. kommuner, større virksomheder med natarbejder og interviews med buschauffører på nuværende natbuslinjer. Desuden udføres brugerundersøgelser med henblik på at forbedre den samlede oplevelse med kollektiv trafik om natten, herunder med inddragelse af Passagerpulsens passagerpanel og det regionale passagerråd.
Anbefalinger til en potentiel omlægning af natbetjening forventes at blive forelagt udvalget for trafik og regional udvikling i efteråret 2023.
22020925
Regions Hovedstadens Passagerråd, der drives af Passagerpulsen under Forbrugerrådet Tænk, har været i gang siden foråret 2021 med et ønske om at få passagerernes unikke viden om den kollektive transport i Region Hovedstaden endnu mere i spil. I foråret 2023 har passagerrådet derfor eksisteret i 2 år og vi skal i gang med en ny periode.
Lørdag den 29. april er det nye passagerråd samlet til et seminar for at konstituere sig, og Passagerpulsen og passagerrådet vil derfor gerne invitere det regionale udvalg for trafik og regional udvikling til et hilse-på-møde og en åben dialog omkring passagerernes prioriteringer i og omkring den kollektive trafik. Dialogmødet foregår 10.45-12.00 (obs på nyt tidspunkt ift. invitation sendt pr. mail den 17. januar). Lokation følger snarest.
Dialogen vil foregå som uformelle samtaler ved café-borde, hvor medlemmerne i rådet kan fremføre nogle af de problemstillinger, som de kunne tænke sig at drøfte med politikerne.
På mødet vil du have mulighed for at tale direkte med borgerrepræsentanter om deres perspektiv på den kollektive trafik, og møde det råd, der kommer med input til udvalgte udvalgssager.
Dialogmødet kræver tilmelding senest den 15. april til katrine.helms.ratjen@regionh.dk eller josephine.sandal@regionh.dk
23004687
Bilag 1: Invitation til TRU_møde med passagerrådet 2023
Vejdirektoratet udfører i 2023 en hovedistandsættelse af de tekniske installationer på Kronprins Frederiks Bro i Frederikssund i Nordsjælland. Renoveringen sker med udgangspunkt i at sikre, at broen kan holde i mange år endnu.
Broen vil derfor være lukket for biler og tungere trafik i seks uger, fra mandag den 13. marts til og med lørdag den 22. april. Broen bliver holdt åben i den ene side for cyklister, fodgængere og udrykningskørertøjer, men al anden trafik henvises til at benytte Kronprinsse Marys Bro.
I perioden på seks uger vil der være omlægning af de busruter, som benytter broen til rutekørsel. Det gælder buslinjerne 230R, 65E, 313, 315, 316, 318 og 98N. Linje 230R, 65E og 98N er regionale busruter. Linje 98N er en natbus og er derfor kun omlagt i weekenden i perioden. Linje 65E kører normalt mellem Hillerød St. og Skibby Bymidte, og linje 230R kører mellem Frederikssund St. og Roskilde St. Natbussen 98N kører også mellem Frederikssund St. og Roskilde St., men på en anden rute end linje 230R.
I perioden med omlægning afkørtes linje 65E's rute og får endestation på Frederikssund St. Linje 230R og 98N kører stadig mellem Frederikssund St. og Roskilde St. men af en omlagt rute over Kronprinsesse Marys Bro (omlægningen er illustreret i bilag 1). Frederikssund Campus bliver i hverdagen betjent af 230R og 65E ved at nogle af turene forlænges i en rute til campusområdet. Dette er besluttet, da ruteomlægningen i de seks uger ikke kører ud til Kronprins Frederiks Bro, og derved ikke kører forbi campus.
Vejdirektoratet afholdte den 17. januar et informationsmøde i borgere i og omkring Frederikssund Kommune. På mødet blev der præsenteret årsagen til lukningen af broen, og omlægningen af biltrafikken og busruterne i den pågældende periode. Omkring 70 interesserede borgere dukkede op og lyttede og stillede spørgsmål til arbejdet med renoveringen og til de planlagte ændringer af busruterne.
Der er yderligere blevet orienteret om lukningen af broen på Frederikssund Kommunes hjemmeside og Vejdirektoratets hjemmeside.
22046352
Bilag 1: Renovering af Kronprins Frederiks Bro - Omlægning af busser
Region Hovedstaden inviterer til trafikkonference onsdag den 10. maj 2023 fra kl. 14.30 til 18.30. Konferencen afholdes på Hovedstadens Letbanes kontrol og vedligeholdelsescenter.
Konferencen har udgangspunkt i temaet "Attraktiv kollektiv trafik for flere", og tager afsæt i den stigende udvikling i antallet af bilejere, og de trængselsproblemer som spreder sig på tværs af kommuner og i hele regionen.
Formålet med konferencen er, sammen med kommunerne, interesseorganisationer og trafikselskaber, at udveksle viden og gå i dialog om at skabe attraktiv kollektiv trafik for flere, og dermed at give vores borgere et bedre alternativ til bilen som transportmiddel. Vi inviterer til en eftermiddag med et spændende program, hvor vi med afsæt i en række inspirationsoplæg skal blive klogere på, hvordan der arbejdes med og reflekteres over opgaven med at skabe de gode alternativer til bilen. I mindre grupper skal der drøftes, hvordan vi med samarbejde og udvikling på tværs af komunner, organisationer og trafikselskaber, kan skabe de mest attraktive rammer for borgerne i Region Hovedstaden, så der tilbydes et godt sammenhængende kollektiv trafiknet.
"SAVE THE DATE"-invitationen blev sendt ud fredag den 10. marts. Hermed en opfordring til at udvalgets medlemmer reserverer dette tidspunkt i kalenderen.
Det endelige program for eftermiddagen og det endelige invitationslink sendes ud i løbet af de kommende uger.
21068106
Trafikselskaberne, der er en tværgående samarbejdsorganisation imellem de seks regionale trafikselskaber i Danmark (Movia, Midttrafik, NT, Fynbus, Sydtrafik og BAT), har udgivet en pjece (bilag 1) med fire anbefalinger til hvordan mobiliteten kan styrkes i landområder. Den kollektive trafik er udfordret i landområderne - særligt udenfor myldretiderne - og derfor ser Trafikselskaberne et behov for at finde nye løsninger. Anbefalingerne går på konkrete transportløsninger, der i sammenspil med den eksisterende kollektive transport, kan være næste skridt i en styrkelse af mobiliteten i landområderne. Trafikselskaberne ser dog en udfordring i den eksisterende lovramme for at skalere og drifte de anbefalede løsninger. Trafikselskaberne har fremsendt pjecen til Transportministeren, transportudvalget og transportordførerne.
De fire anbefalede løsninger:
23017788
Bilag 1: Styrk mobiliteten i landområderne - trafikselskaberne bud på løsninger