Godkendt.
Anne Ehrenreich (UFP) og Annie Hagel (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Anne Ehrenreich (UFP) og Annie Hagel (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen vil med denne sag orientere fastholdelses- og rekrutteringsudvalget om, hvordan Nordsjællands Hospital arbejder med at sikre fortsat tilknytning og rekruttering, og hvordan hospitalet har reduceret vakancerne markant på sygeplejerområdet og på den måde styrket den faglig kvalitet og patientsikkerheden.
I forbindelse med behandlingen af punktet vil hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth fra Nordsjællands Hospital deltage med et oplæg om hospitalets forskellige initiativer og gunstige situation.
Nordsjællands Hospital har igangsat en række forskellige succesfulde initiativer, der har betydet, at hospitalet har høj tilknytning og klarer sig godt i forhold til rekruttering af sygeplejersker.
Blandt andet arbejder hospitalet med projektet Uddannelseshospitalet. På Uddannelseshospitalet samarbejder Nordsjællands Hospital og Københavns Professionshøjskole med Frederikssund Kommune og Halsnæs Kommune. Uddannelseshospitalet har til formål at skabe et uddannelsestilbud, der kan bidrage til at indfri det politiske ønske om at uddanne flere sygeplejersker, og samtidig skabe en uddannelsesmodel, som gør overgangen fra uddannelse til praksis mindre belastende for de nye sygeplejersker.
Endvidere er der også tiltag i Akutafdelingen, hvor sygeplejerskestuderende følger og hjælper de erfarne sygeplejersker med henblik på fastansættelse efter endt uddannelse. Desuden er Afdeling for Multisygdom etableret. Der er sket reduktion af ikke fagligt uddannet personale og sikret specialespecifikke kompetencer.
Godkendes indstillingen, tages orienteringen til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 8. februar 2024.
Kirstine Vestergård Nielsen/ Bente Ourø/ Jon Rantzau Harne
23076766
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Anne Ehrenreich (UFP) og Annie Hagel (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
I budget 2023 blev der samlet afsat 10 mio. kr. om året i 2023 til og med 2025 til initiativer, der understøtter fastholdelse og rekruttering inden for fem områder.
På udvalgsmødet den 23. november 2022 besluttede fastholdelses- og rekrutteringsudvalget fordelingen af midlerne. Udvalget blev den 21. marts 2023 orienteret om den foreløbige anvendelse. Denne sag beskriver, hvordan midlerne er benyttet i hele 2023 i henhold til den besluttede fordeling.
I budgetaftalen fra 2023 fremgår det, at der anvendes 10 mio. kr. årligt indtil 2025, fra handlingsplan til initiativer der understøtter fastholdelse og rekruttering på følgende fem områder:
Af tabellen nedenfor fremgår fordelingen i budgetårene 2023-2025:
Område | 2023 | 2024 | 2025 |
Medmenneskelig ledelse og omsorg | 1,0 mio. kr. | 1,0 mio. kr. | 1,0 mio. kr. |
Arbejdsmiljø - styrkelse af det tværgående arbejde med trivsel | 2,5 mio. kr. | 2,5 mio. kr. | 2,5 mio. kr. |
Pulje til uddannelse af kliniske vejledere | 2,5 mio. kr. | 2,5 mio. kr. | 2,5 mio. kr. |
Fokus på de erfarne medarbejdere | 2,0 mio. kr. | 2,0 mio. kr. | 2,0 mio. kr. |
Teknologi til gavn for medarbejdere og patienter | 2,0 mio. kr. | 2,0 mio. kr. | 2,0 mio. kr. |
I alt | 10,0 mio. kr. | 10,0 mio. kr. | 10,0 mio. kr. |
Status på anvendelse ved de fem fokusområder:
Medmenneskelig ledelse og omsorg
Nærværende ledelse og menneskelighed skal være i fokus både i patientbehandlingen og i mødet mellem ledere og medarbejdere. For at kunne stå på et solidt fundament er der i 2023 foretaget en kortlægning af erfaringer nationalt og international med at bruge tænkningen fra medmenneskelig ledelse på sundheds- og socialområdet mhp. at kunne sprede løsninger, som fungerer allerede.
Der har i 2023 været et ekstraordinært stort arbejdspres hos lederne ift. at få indhentet udskudt patientbehandling efter COVID-19. Det har påvirket hele ledelseskæden, og dele af ledelsesudviklingsaktiviteterne er derfor skubbet til 2024. I mellemtiden har der i 2023 været fokus på at udbrede medmenneskelig ledelse og omsorg ved at indarbejde tilgangen i det eksisterende ledelsesudviklingsprogram, i den store fælles ledelseskonference den 8. november med temaet ”Menneske først” med 700 deltagere og ved at samarbejde med Nordsjællands Hospital om et stort projekt, hvor alle ledere har arbejdet med medmenneskelig ledelse.
Der er søgt om at overføre 500.000 kr. til 2024 for at gennemføre de planlagte lederudviklingsaktiviteter, som ikke kunne gennemføres i 2023.
Arbejdsmiljø - styrkelse af det tværgående arbejde med trivsel
Der er stor efterspørgsel efter hjælp til konkrete forbedringer i de afdelinger, der har lav trivsel. Aktuelt er der iværksat akutte trivselsindsatser på mere end 30 afdelinger på tværs af regionens arbejdspladser – primært på hospitalerne. De tre hyppigste drivkræfter bag trivselsproblemerne er:
Udover at hjælpe ledere og medarbejdere i de konkrete afdelinger, arbejdes der systematisk på at finde tværgående tendenserne i de iværksatte trivselsindsatser. Ambitionen er på sigt at kunne arbejde mere forebyggende. I slutningen af året har der været flere henvendelser, hvor situationen har været så konfliktfyldt, at den har krævet bistand fra eksterne erhvervspsykologer. Der forventes fortsat at være høj efterspørgsel i 2024, hvor der i første halvår 2024 gennemføres den obligatoriske arbejdspladsvurdering (APV).
Nogle af de igangsatte aktiviteter afregnes først i 2024, og der er derfor søgt om overførsel af 300.000 kr. som led i en almindelig periodisering. Samlet set er budgetmidlerne i 2023 derfor brugt.
Pulje til uddannelse af kliniske vejledere
Af de 2,5 mio. kr. der årligt er afsat til at uddanne og kompetenceudvikle kliniske vejledere, er 2 mio. kr. udmøntet til hospitalerne øremærket til uddannelse af flere kliniske vejledere (10 ECTS-diplommodul). Midlerne har primært været målrettet kommende vejledere på de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser. I forlængelse af udmøntningen skal hospitalerne primo 2024 afrapportere anvendelsen af midlerne. Udmøntning og afrapportering forventes at fortsætte på samme måde i 2024 og 2025.
De resterende 500.000 kr. er afsat til at understøtte, at erfarne kliniske vejledere på tværs af regionens hospitaler får mulighed for at vedligeholde og udvikle deres kompetencer til at sikre høj kvalitet i vejledning og undervisning. I 2023 er den største del af midlerne gået til kursusafgifter for 16 kliniske vejledere fra regionens hospitaler, der er startet på diplommodulet ”Forandrings- og læringsprocesser” på Københavns Professionshøjskole. Et diplommodul, som Københavns Professionshøjskole i samarbejde med Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har udviklet målrettet erfarne kliniske vejledere. Modulet forventes fremover udbudt 1-2 gange årligt.
Derudover er der udviklet et uddannelseskoncept på Enhed for Klinisk Træning på Amager Hospital, der har fokus på at styrke de kliniske vejlederes faciliterende rolle i relation til de studerendes læring i både simulationsbaserede og kliniske situationer. Uddannelseskonceptet er afprøvet i foråret 2023, hvor ca. 30 vejledere har fået én dags intensiv uddannelsesdag. Det er forventningen, at der over en treårig periode kan deltage op til 3-400 kliniske vejledere i dette kompetenceudviklingstilbud.
Fokus på de erfarne medarbejdere
Midlerne målrettet fokus på de erfarne medarbejdere er i 2023 anvendt til tre forskellige initiativer:
Fokuserede uddannelsesdage
Der er udviklet og afholdt to fokuserede uddannelsesdage med henholdsvis 70 og 30 erfarne medarbejdere på tværs af fag med overskrifterne ”Styrket trivsel – en dag for dig og dine kolleger” samt ”Det gode forløb – Sammen skaber vi det”. Uddannelsesdage gentages i 2024. Derudover planlægges to nye Fokuserede Uddannelsesdage med start i efteråret 2024, hvor den ene målrettes regionens driftspersonale.
Erfarne medarbejderes rolle i teamsamarbejde og patientsikkerhed
Der er udviklet to kurser, som giver kursisterne bedre forudsætninger for at vurdere og behandle patienten og samtidig være professionel, udvise situationsbevidsthed, samarbejde og træffe gode beslutninger til gavn for patientsikkerheden.
Det første kursus giver kursisterne mulighed for at simulere en situation, hvor en afdeling skal i gang med et udviklingsarbejde. Det kan eksempelvis være ved ændringer af arbejdsgange på et bestemt område. Kursisterne får kompetencer til at spotte, at der bliver taget højde for alles faglige meninger, så sikkerheden er i orden og så man opnår det bedste resultant med ændringen. Første kursus blev afviklet i sidste kvartal af 2023, og der planlægges med tilsvarende kurser i 2024.
Det andet kursus fokuserer på at give kursisterne kompetencer til at uddanne i de usynlige lægeroller (samarbejder, leder, kommunikator og professionel i kliniske situationer). Kurset er målrettet uddannelsesansvarlige og koordinerende læger på tværs af alle specialer. Ved at fokusere på erfarne læger med uddannelsesansvar får kurset en afsmittende effekt på læger under uddannelse og kan således styrke næste generation af læger i disse roller. Kurset udbydes planmæssigt i foråret 2024.
Fellowship-program med fokus på forbedringskompetencer
Midlerne var øremærket til, at et mindre antal erfarne medarbejdere kan deltage i et fellowship-program i Skotland. Det har dog vist sig, at det vil kun være muligt at få maximalt to deltagere med fra Region Hovedstaden om året. Det skyldes, at programmet fra skotsk side ønskes drevet som et internationalt program med deltagere fra flere lande. Administrationen har efterfølgende undersøgt mulighederne for at lave en dansk evt. nordisk version af fellowshipprogrammet. Hospitalerne vurderer imidlertid ikke, at dette vil give faglig mening. Administrationen anbefaler på den baggrund at fastholde muligheden for, at 1-2 medarbejdere i regionen kan deltage i det skotske fellowhipprogram.
Det har ikke været muligt at anvende alle midlerne i de tre indsatser. Det skyldes blandt andet, at der i en stor del af året er brugt tid på udvikling og planlægning. Derfor har administrationen søgt om en overførsel af 750.000 kr. til 2024. I 2024 vil midler benyttes til at udbyde de kurser der efterspørges.
Teknologi til gavn for medarbejdere og patienter
Anvendelse af nye, teknologier i den kliniske praksis er højt prioriteret. Administrationen har primært fokuseret på tiltag vedr. RPA (Robotic Process Automation), dvs. software-robotter, der præcist og sikkert kan automatisere fx administrative og repetitive arbejdsgange. Brug af RPA på hospitalerne kan dermed bidrage til at frigøre mere tid til patienterne samt skabe mere kvalitet i opgaveløsningen.
I 2023 har administrationen udviklet og idriftsat en række RPA-løsninger, der for nuværende er målrettet den løbende tilpasning af Sundhedsplatformen. Via RPA-løsninger er det nu muligt at tilrette de lokale IT-værktøjer løbende. Det frigør tid til lægelige opgaver og reducerer udgifter til den manuelle drift af IT-systemet.
På det sundhedsadministrative område er der gennemført en række pilotforsøg, der indikerer, at RPA-løsninger er brugbare, når fx en kliniker kender den konkrete kontekst og skal færdiggøre den påkrævede dokumentation. Her kan en RPA-løsning udfylde det forudsigelige og i kombination med få afklaringer/stillingtagen indlejret i arbejdsgangen reducere tiden til dokumentation betydeligt. Klinikeren vil i den forbindelse altid selv skulle validere og godkende software-robottens arbejde.
Endeligt har kompetenceopbygning inden for anvendelse af RPA på hospitalerne været i fokus i 2023.
Det er forventningen, at administrationen i 2024 kan udvikle og idriftsætte flere RPA-løsninger med særlig fokus på det sundhedsadministrative område og skalering af de afprøvede løsninger.
Godkendes indstillingen, tages orienteringen om status på anvendelsen af budgetmidler fra puljen til fastholdelse og rekruttering til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 8. februar 2024.
Kirstine Vestergård Nielsen/Jon Rantzau Harne
23073596
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget godkendte administrationens indstilling om at justere fordelingen af budgetmidler fra puljen til fastholdelse og rekruttering. Med justeringen kan 700.000 kr. i ubrugte budgetmidler fra 2023 benyttes til at tilknytte regionale sprogkompetencer, som kan bistå hospitalerne i ansættelser af udenlandske medarbejdere i 2024 og 2025. Udvalget understreger, at indsatserne vedrørende medmenneskelig ledelse og omsorg samt fokus på de erfarne medarbejdere fortsat prioriteres højt, og at justeringen i økonomien i 2023 ikke vil påvirke de planlagte indsatser i den resterende del af budgetperioden.
Endvidere ønsker udvalget, at administrationen op til udvalgets behandling af budget 2025, afdækker om der er behov for yderligere indsatser, som kan aflaste hospitalerne i forhold til evalueringsansættelser og sprogkompetencer, og præsenterer disse for udvalget.
Anne Ehrenreich (UFP) og Annie Hagel (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Region Hovedstadens hospitaler har det seneste år oplevet en stigning i henvendelser fra udenlandske sygeplejersker bosat i Danmark. Administrationen har derfor i samarbejde med hospitalerne iværksat en række tiltag, der har til formål at aflaste hospitalerne mest muligt i forhold til deres opgaver og gøre ansøgningsprocessen mere enkel for ansøgere til evalueringsansættelser. Et af tiltagene omhandler behovet for at tilknytte regionale sprogkompetencer, som kan øge hastigheden for hvornår udenlandske sygeplejersker har opnået de de relevante kompetencer til at løse sygeplejefaglige opgaver på regionens hospitaler.
Derfor foreslår administrationen, at der benyttes ubrugte midler fra handlingsplan til initiativer der understøtter for fastholdelse og rekruttering i 2023 til tilknytning af regionale sprogkompetencer i 2024 og 2025, som bistand til hospitalerne.
Alle tiltag, der iværksættes, har primært fokus på at lette ansættelsen af udenlandske sygeplejersker i evalueringsansættelse. En evalueringsansættelse har til formål at sørge for, at arbejdsgiver kan vurdere medarbejderens kliniske kompetencer og evner til at kommunikere med patienterne og det øvrige sundhedspersonale. En evalueringsansættelse sikrer, at der er de nødvendige fundamentale sygeplejefaglige og sproglige kompetencer så medarbejderen har de bedste forudsætninger for behandling af regionens patienter.
De konkrete tiltag fremgår i punktform nedenfor og er nærmere beskrevet i bilag 1:
Ansættelse før evalueringsansættelse
Én indgang for evalueringsansættelser
Sprogkrav
Kompetencevurdering og -evaluering
Kompetenceudvikling af vejledere
Sprogundervisning
Tilknytning af regionale sprogkompetencer
Hospitalerne efterspørger regionale sprogkompetencer i forbindelse med ansættelse af udenlandske sygeplejersker. Der er blandt andet brug for at tilknytte kompetencer, der kan stå for undervisning i dansk, sprogscreening af udenlandske sygeplejersker og andre faggrupper inden ansættelse, rådgivning af vejledere på de enkelte afdelinger samt udvikling af og undervisning på det tiltænkte undervisningstilbud i sygepleje.
Administrationen vurderer, at tilknytning af sprogkompetencer vil øge hastigheden, hvormed de udenlandske sygeplejersker kan opnå relevante kompetencer for at kunne løse de sygeplejefaglige opgaver i det danske sundhedsvæsen. Administrationen vurderer, at projektet foreløbigt skal afprøves i en periode over de næste to år.
Der er gode erfaringer med tilknytning af regionale sprogkompetencer fra Region Sjælland. I 2021 traf regionsrådet i Region Sjælland beslutning om, at alle udenlandske sygeplejersker skal realkompetencevurderes i forhold til sprogkompetencer, og har ansat et team af sprogkonsulenter. Region Sjællands sprogkonsulenter står for sprogscreening, forberedende danskundervisning samt undervisning i dansk og dansk arbejdskultur under evalueringsansættelsen. Sprogscreeningerne foretages i erkendelse af, at bestået prøve i Dansk 3 ikke altid er tilstrækkeligt til at kunne varetage stillingen som sygeplejerske. Erfaringerne fra Region Sjælland viser, at sprogscreeningen sikrer, at der tidligt opnås kendskab til medarbejdernes dansksproglige og kulturelle forståelse, så det er muligt at tilbyde relevant undervisning.
Forslag om at benytte ubrugte midler til regionale sprogkompetencer
Handleplanen til initiativer, der understøtter fastholdelse og rekruttering, har fokus på nedenstående fem områder.
Administrationen foreslår på baggrund af erfaringerne med anvendelsen af midlerne, at tilknytningen af regionale sprogkompetencer finansieres af ubrugte midler på områderne ”Fokus på de erfarne medarbejdere” og ”Medmenneskelig ledelse og omsorg” 350.000 kr. fra hvert område. Det betyder, at administrationen foreslår, at de ubrugte for i alt 700.000 kr. fra de to områder overføres til at tilknytte regionale sprogkompetencer i 2024 og 2025. En nærmere redegørelse over ubrugte midler fra handlingsplanen til initiativer, der understøtter fastholdelse og rekruttering kan læses i forrige sag på denne dagsorden.
Midlerne regionale sprogkompetencer kan findes på disse områder, fordi:
Politisk aftale vedrørende udenlandsk arbejdskraft
Administrationen bemærker, at der d. 24. januar 2024 blev indgået en aftale om ’bedre og smidigere rammer for rekruttering af udenlandske sundhedspersoner fra tredjelande’ mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Initiativerne i den politiske aftale bygger på anbefalinger fra taskforcen om udenlandsk arbejdskraft, som regeringen nedsatte i 2023 som led i akutplanen for sundhedsvæsnet. Aftaleteksten kan læses i bilag 2 og taskforcens anbefalinger kan læses i bilag 3.
Flere af elementerne i aftalen skal besluttes i Folketinget. Tidshorisonten og eventuelle økonomiske konsekvenser i forhold til i forhold til tiltagene kendes aktuelt ikke.
Ved tiltrædelse af indstillingen anbefaler fastholdelses- og rekrutteringsudvalget at omfordele uforbrugte midler; 350.000 kr. fra ”erfarne medarbejdere” og 350.000 kr. ”medmenneskelig ledelse og omsorg”, så der i alt er 700.000 kr. til tilknytning af regionale sprogkompetencer i 2024 og 2025
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 8. februar 2024. Endvidere vil forretningsudvalget blive orienteret om ændringen på deres næstkommende møde den 5. marts 2024.
Kirstine Vestergård Nielsen/ Jon Rantzau Harne
23076479
Bilag 1: Tiltag vedrørende evalueringsansættelser
Bilag 3: Afrapportering fra taskforce om udenlandsk arbejdskraft
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Anne Ehrenreich (UFP) og Annie Hagel (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen har med nærværende sag lagt op til, at fastholdelses- og rekrutteringsudvalget orienteres om administrationens bud på aktuelle politiske temaer, som falder ind under udvalgets ressort, og derfor kan behandles i mødeåret 2024.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets opgaver er beskrevet i Region Hovedstadens styrelsesvedtægt (bilag 1). Det er med udgangspunkt i de beskrivende opgaver i styrelsesvedtægten, at administrationen udarbejder sager. Administrationen vurderer, at der i 2024 er behov for at sætte fokus på nedenstående seks områder:
Administrationen bemærker, at der derudover er en række opfølgningssager på de seneste års budgetinitiativer, og en række ad hoc sager, der ikke fremgår på listen ovenfor. Disse sager fremgår i bilag 2, som er den tentative årsplan der løbende justeres.
Temamøder
Administrationen planlægger endvidere, at udvalget afholder temamøder i løbet af året. Temamøderne kan arrangeres som ekskursioner ”ud af huset” eller være arrangeret som paneldebatter og lignende.
Ved tiltrædelse af indstillingen, tager udvalget administrationens bud på politiske temaer i 2024 til efterretning. Administrationen vil tage konkrete bud og ønsker med i planlægningen af mødeåret.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 8. februar 2024.
Kirstine Vestergård Nielsen/ Jon Rantzau Harne
22001961
Bilag 1: Politisk årsplan 2024
Punkter til eventuelt.
Hospitalsdirektørkredsen har den 4. januar 2024 truffet beslutning om det videre arbejde med ”Sammen om vagtarbejde”.
Det regionale MED-udvalg (RMU) bakkede på møde den 21. december op om hospitalsdirektørkredsens forslag (bilag 1). I RMU var der enighed om, at det er en fælles opgave for ledelser og medarbejdere at ændre fordelingen af vagter.
De væsentligste elementer i arbejdet er:
Nyansatte
Hospitalsdirektørkredsen besluttede den 11. maj 2023, at nyansatte og medarbejdere, der skifter stilling i regionen, skal deltage i vagtarbejdet. Rammerne justeres, så der ikke længere er et regionalt krav om, at den enkelte skal tage et bestemt antal vagter. Omfanget lægges ud til lokal beslutning.
Opfølgning på ”Sammen om vagtarbejde”
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har som led i trepartsaftalen den 4. december 2023 aftalt et mål om, at mindst 85 pct. af sygeplejersker, jordemødre og social- og sundhedsassistenter på hospitalerne regelmæssigt (dvs. 96 timer svarende til 12 vagter om året) skal indgå i vagtarbejdet uden for dagsarbejdstid i 2026. Det er derfor også dette mål, Region Hovedstaden vil forfølge. Derudover vil regionen monitorere trivsel, interne skift og data fra exitundersøgelsen.
Videre proces
Status følges på regionalt plan løbende i hospitalsdirektørkredsen, og det regionale MED-udvalg (RMU) vil halvårligt drøfte arbejdet. Den lokale implementering følges i virksomhedernes MED-udvalg (VMU’erne).
På politisk niveau følges arbejdet af fastholdelses- og rekrutteringsudvalget (FRU). FRU får første gang en status på arbejdet i foråret 2024.
Baggrund
Regionsrådet vedtog i juni 2022 planen for fastholdelse og rekruttering - Det handler om arbejdsliv. Én af de fem målsætninger i planen er ”Sammen om vagtarbejde”, som indebærer, at vagtarbejde skal fordeles på flere medarbejdere, så de medarbejdere, som i dag har meget vagtarbejde, får færre vagter. Formålet er at sikre et godt arbejdsmiljø og et godt arbejdsliv for medarbejderne, så flere har lyst til at blive og til at arbejde i regionen.
23074748