Udvalg for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Orientering: International arbejdskraft på Bodil Eskesen Centeret
  3. Drøftelse: Digitalisering der frigiver tid i den kliniske praksis
  4. Orientering: Introduktion til budgetprocessen i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget
  5. Drøftelse: Opfølgning på udvalgets studietur til Cardiff
  6. Eventuelt
  7. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

Godkendt.

Lartey Lawson (B) og Anne Ehrenreich (UFP) deltog ikke i sagens behandling.

2. Orientering: International arbejdskraft på Bodil Eskesen Centeret

INDSTILLING

Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Lartey Lawson (B) og Anne Ehrenreich (UFP) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget ønskede ved deres møde den 8. februar 2024, at blive orienteret om indsatser der kan understøtte regionens hospitaler og virksomheder i forhold til evalueringsansættelser af udenlandske sygeplejersker.

Ved Bodil Eskesen Centeret (Rigshospitalet Glostrup) har der det seneste år været mange udenlandske sygeplejersker i evalueringsansættelser.

Til behandlingen af punktet vil chefsygeplejerske Louise Lund-Møller og overlæge Robbert-Jan Van Hoof fra Bodil Eskesen Centeret deltage med et oplæg om deres erfaringer med sygeplejersker i evalueringsansættelser.

SAGSFREMSTILLING

På afdelingen for hjerne- og rygmarvsskader ved Bodil Eskesen Centeret er der siden medio august 2023 blevet ansat 18 sygeplejersker i evalueringsansættelser, hvor hovedparten er fra Iran. Seks af sygeplejerskerne har aktuelt opnået dansk autorisation og må derfor kalde sig ’sygeplejerske’ og kan indgå i hospitalets bemanding på lige vilkår med de øvrige sygeplejersker.

Der er aktuelt fem der afventer en endelig godkendelse af arbejdstilladelse fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). De sidste syv er fortsat i evalueringsansættelse og skal planmæssigt evalueres endeligt inden sommerferien.

Afdelingen for hjerne- og rygmarvsskader har gjort sig mange erfaringer med ansættelsen af udenlandske sygeplejersker. Blandt andet har der været fokus på:

Introduktion

Der er lagt store kræfter i at lave en god introduktion. Det er forskelligt fra person til person hvordan det gribes an. Nogle introduceres ”ved sengen” af en mentor, mens andre starter i introduktionsunit, som er et særligt introafsnit, hvor nyansatte starter i et roligt tempo som gradvist øges, og hvor sygeplejerskerne i evalueringsansættelser altid superviseres af specialister.

En særlig mentorordning

Der er lavet en mentorordning med en med læge, og en dansk- og iransk uddannet sygeplejerske.

Tid til sprogskole

Afdelingen hjælper med tilrettelæggelse af tjenestetiden, så der tages hensyn til sygeplejerskernes sprogskoleforløb.

Med udgangspunkt i ovenstående, har udvalget også mulighed for at stille yderligere spørgsmål til de erfaringer man har gjort sig på Bodil Eskesen Centeret og til international arbejdskraft generelt.

KONSEKVENSER

Godkendes indstillingen, tages orienteringen om international arbejdskraft på Bodil Eskesen Centeret til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 25. april 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Kirstine Vestergård Nielsen / Jon Rantzau Harne

JOURNALNUMMER

24015052

3. Drøftelse: Digitalisering der frigiver tid i den kliniske praksis

INDSTILLING

Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Drøftet.

Lartey Lawson (B) og Anne Ehrenreich (UFP) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev den 12. juni 2023 præsenteret for et oplæg af Mette Harbo, direktør i Center for IT og Medicoteknologi, om digitalisering i sundhedsvæsenet. Ved dette møde ønskede udvalget at blive holdt ajour med, hvordan digitalisering kan skabe mere tid til patienterne og en status på udrulningen af Min Sundhedsplatform. I denne sag orienteres udvalget om den aktuelle status på digitaliseringsarbejdet.

I forbindelse med behandlingen af punktet vil Kim Veber Carlsen, enhedschef i Center for IT og Medicoteknologi deltage med et oplæg.

SAGSFREMSTILLING

Digitalisering spiller en afgørende rolle i løsningen af de centrale udfordringer i sundhedsvæsenet, såsom fastholdelse og rekruttering af medarbejdere samt lange ventetider til udredning og behandling. Region Hovedstaden er allerede langt med digitaliseringsarbejdet og står et godt sted i forhold til at afhjælpe udfordringerne. IT-driften er præget af høj stabilitet, vi har sammenhængende systemer og mange gode digitale løsninger, der letter arbejdsgange i den kliniske praksis.

En styrket strategisk tilgang til digitalisering skal fremover sikre et endnu større fokus på, hvordan vi skaber mest mulig værdi for patienterne og personalet på hospitalerne med de tilgængelige IT-midler. Nedenfor er eksempler på nogle af de digitaliseringstiltag, vi har implementeret i Region Hovedstaden, som virker arbejdskraftbesparende og frigiver tid i den kliniske praksis, som medarbejderne kan bruge på opgaver tættere på patienterne. Det skaber bedre behandlingsforløb til gavn for både patienter og medarbejdere.

MinSP

App’en MinSP (Min Sundhedsplatform) giver patienter overblik over deres prøvesvar, aftaler og sundhedsfagligt team. Når patienterne får en mere aktiv rolle og større mulighed for at følge med i deres behandling, giver det bedre behandlingsforløb og et styrket samarbejde mellem patienter og personale.

I app’en kan patienter selv booke tid til visse typer af undersøgelser på hospitalet (fx graviditetsscanninger og tid til blodprøvetagning). Desuden sender app’en en påmindelse til patienterne om aftaler på hospitalet, og patienter bliver bedt om at bekræfte deres aftale 7 dage før. MinSP sparer dermed tid hos sekretærer, fordi færre patienter skal have flyttet tider. Samtidig kan det være med til at sikre, at flere dukker op til deres tider på hospitalet.

En anden funktion er en virtuel ”koloskopi-assistent”, som hjælper patienterne, så de møder velforberedte op til deres undersøgelse. Det betyder en bedre udnyttelse af kapaciteten og medarbejdere og patienters tid, fordi de patienter, der møder op, er mere forberedte og derfor i højere grad kan gennemføre undersøgelsen.

Robotic Process Automation (RPA)

RPA-teknologi er software-robotter, der præcist og sikkert kan automatisere fx administrative og repetitive arbejdsgange. I Region Hovedstaden har vi udviklet og idriftsat RPA-løsninger, som kan hjælpe med i højere grad at tilpasse Sundhedsplatformen til sundhedspersonalets arbejdsgange, Det frigør tid til patientnære opgaver, sikrer højere kvalitet i opgaveløsningen og reducerer udgifter til den manuelle drift af IT-systemet.

Pilotforsøg har desuden vist, at RPA kan hjælpe læger og sygeplejersker, når de skal dokumentere. Her kan RPA udfylde forudsigelige felter, som medarbejderen så blot skal tjekke efter. Det kan betyde, at medarbejderne kan spare væsentlig tid på dokumentation, som i stedet kan bruges på patienterne.

Indsatserne er bl.a. finansieret via én af de fem indsatser fra handleplanen til initiativer der understøtter fastholdelse og rekruttering: 'Teknologi til gavn for patienter og medarbejdere' (2. mio. kr. årligt i 2023-2025).

Behandling i hjemmet

I Region Hovedstaden har vi gennemført en række strategiske pilotprojekter: Omstilling af ambulatorier og indlæggelse af syge patienter i eget hjem. Ambulatorier omstilles til at behandle patienterne ud fra en populationslogik, hvor data og indmeldinger fra de ambulante patienter er styrende for hyppighed af kontroller, behandling mv. Pilotprojekterne peger på, at det kliniske personale skal bruge mindre tid på de velbehandlede patienter og dermed kan bruge mere tid på de mest behandlingskrævende. MinSP er et helt centralt omdrejningspunkt i omstillingen af ambulatorier. På det indlagte område var ambitionen, at syge patienter kan indlægges derhjemme, og at den ansvarlige afdeling samtidig har samme digitale værktøjer, som hvis patienten var indlagt på afdelingen. De første ca. 10 neurologiske patienter har efter eget ønske og lægernes anbefaling været indlagt i eget hjem, og der pågår nu en evaluering af indsatsen. Udenlandske erfaringer indikerer, at mellem 5 og 10 % af indlæggelser med fordel for patienten kan ske i eget hjem. Før skalering af indlæggelse i hjemmet kan igangsættes, udestår der dog fortsat nogle udfordringer, herunder indberetningsmæssige forhold, der skal på plads.

Fokus er nu på at skalere omstillingen af ambulatorier, hvor særligt diabetes, hjerteområdet og psykiatri er oplagte specialer. De digitale værktøjer er på plads. Der er dog en betydelig forandring af de kliniske arbejdsgange mv. forude, hvis potentialet skal udnyttes. På det indlagte område er der en stigende interesse fra forskellige specialer. De næste afprøvninger vil ske på området for ældresygdomme, hvor også et direkte samarbejde med to kommuner afprøves. På det indlagte område forudsætter skalering og idriftsættelse store organisatoriske og arbejdsgangsrelaterede forandringer i klinikken, ligesom den digitale understøttelse skal færdigudvikles. For begge tiltag gælder, at der er store potentialer i at frigøre tid for personalet, gøre behandlingen mere behovsdreven og inddrage patienterne.

Data og AI (kunstig intelligens)

Udnyttelse af AI kan potentielt revolutionere fremtidens sundhedsvæsen ved at effektivisere arbejdsgange og sikre højere kvalitet i behandlingen. Eksempelvis har Region Hovedstaden udviklet og implementeret et værktøj til brystkræftscreening (AI Mammo), som frigør tid for radiologer (røntgenlæger) og sikrer hurtigere prøvesvar på et område, hvor der er stor mangel på medarbejdere.

Digitalisering af diagnostikken

Der er i Region Hovedstaden stort fokus på at styrke digitalisering af det diagnostiske område, som også er præget af mangel på arbejdskraft. Fokus er især på implementering af et nyt billeddiagnostisk system (RIS/PACS) og digitalisering af patologien (celle- og vævsprøver). Begge dele indebærer et væsentligt potentiale i forhold til at mindske ventetider, løfte kvaliteten i udredning og behandling og effektivisere arbejdsgange på området til gavn for patienter og medarbejdere.

Digitalisering er et fælles ansvar

Succesfuld implementering af digitale løsninger kræver foruden den optimale IT-understøttelse også høj grad af ledelseskraft på hospitalerne til at understøtte den forandring, det medfører. På politisk niveau er der en opgave i strategisk prioritering, finansiering og kommunikation i forhold til digitale løsninger for at sikre mest mulig værdi for patienter, pårørende og medarbejdere i sundhedsvæsenet.

KONSEKVENSER

Perspektiver og input fra drøftelsen indgår i det videre arbejde med arbejdskraftbesparende digitalisering på hospitalerne.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 25. april 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Mette Harbo/Laura Thordahl

JOURNALNUMMER

24007431

4. Orientering: Introduktion til budgetprocessen i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget

INDSTILLING

Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Lartey Lawson (B) og Anne Ehrenreich (UFP) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Forretningsudvalget godkendte den 5. marts 2024, at de stående udvalg drøfter bidrag til budgetprocessen på deres udvalgsmøder i maj og juni. Forud for drøftelserne bliver de stående udvalg forelagt en sag, som skitserer tidsplanen for budgetdrøftelserne

SAGSFREMSTILLING

Forud for budgetforhandlingerne i august/september skal de stående udvalg drøfte og prioritere forslag til nye budgetinitiativer, som de enkelte udvalg ønsker skal indgå i de efterfølgende reelle budgetforhandlinger.

Udvalgene må maksimalt indstille fem forslag til budgetinitiativer, som videregives til budgetforhandlingerne. Initiativer, som er besparende, tæller dog ikke med i de fem forslag, og kan således indstilles herudover. Udvalget har derudover mulighed for at fremsætte tekststykker, som ikke har budgetmæssige konsekvenser.

På mødet d. 25. april kan udvalget drøfte de overordnede tanker og forslag til budgetinitiativer, som udvalget ønsker at indstille til budgetdrøftelserne i august.

Overordnet tidsplan for fastholdelses- og rekrutteringsudvalget

  1. Fremsendelse af forslag til budgetinitiativer

Udvalgets medlemmer kan frem til d. 1. maj fremsende forslag til budgetinitiativer, der skal indgå i udvalgets første drøftelse på møde d. 13. maj.

Forslagene skal sendes til udvalgssekretær Jon Rantzau Harne på e-mail jon.rantzau.harne@region.dk. Forslag skal indskrives i skabelonen, som fremgår af bilag 1. 

  1. Drøftelse af budgetinitiativer

På mødet d. 13. maj skal udvalget drøfte de indkomne forslag til budgetinitiativer. Her kan der prioriteres op til 10 forslag til budgetinitiativer, som udvalget ønsker at administrationen ser nærmere på.

I tiden frem mod 2. drøftelse på mødet d. 20. juni vil administrationen i dialog med forslagsstillerne bidrage til en kvalificering af initiativerne. Administrationen vil blandt andet foretage en vurdering af initiativets økonomiske konsekvenser, samt beskrive hvis initiativet bidrager til at indfri regionens klimamålsætning om 50 pct. CO2-reduktion i 2030.

  1. Udvælgelse af budgetinitiativer

På møde d. 20. juni skal udvalget drøfte og vælge maksimalt 5 forslag til budgetinitiativer (og eventuelle besparende initiativer), som udvalget vil fremsende til budgetforhandlingerne efter sommerferien.

Udvalgsformanden præsenterer udvalgets prioriterede initiativer på budgetseminaret for regionsrådet i august måned. De samlede politiske forhandlinger om en budgetaftale for 2024-27 finder sted på møder efter 1. behandlingen af budgetforslaget i august 2024.

KONSEKVENSER

Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget er med introduktionen orienteret om den kommende budgetproces.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 22. april 2024. Udvalget har første drøftelse af budgetinitiativer den 13. maj 2024 og sidste drøftelse af budgetinitiativer den 20. juni 2024. Udvalgets forslag til budgetinitiativer vil indgå i et samlet katalog, som der kan tages udgangspunkt i ved forhandlingerne om budget 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Kirstine Vestergård Nielsen/ Jon Rantzau Harne

JOURNALNUMMER

24004554

Bilag

Bilag 1: Skabelon til kvalificering af budgetinitiativer

5. Drøftelse: Opfølgning på udvalgets studietur til Cardiff

INDSTILLING

Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Drøftet.

Lartey Lawson (B) og Anne Ehrenreich (UFP) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget var på studietur i Cardiff den 17-19. april 2024. Med nærværende punkt følger udvalget op på turens indhold og læring.

SAGSFREMSTILLING

Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev på deres studietur til Cardiff i Wales, præsenteret for en række af oplæg om hvordan der arbejdes med medmenneskelig ledelse, arbejdsstyrkeplanlægning, velfærdsteknologi og tilknytning og fastholdelse af medarbejdere. Udvalget besøgte University Hospital of Wales og Health Education and Improvement Wales (HEIW), som er en del af NHS Wales.

Administrationen lægger op til, at udvalget drøfter turen med henblik på, at bringe læring og nye indsigter ind i udvalgets videre arbejde.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen drøfter udvalget studieturens indhold.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 25. april 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Kirstine Vestergård Nielsen / Jon Rantzau Harne

JOURNALNUMMER

22061607

6. Eventuelt

Eventuelt

Punkter til eventuelt.

7. Underskriftsark