Det indstilles, at RMU
Mundtlig orientering ved Jens Gordon Clausen.
Det indstilles at RMU drøfter anbefalinger og gode råd fra Ungetopmøde med henblik på, at
’Det handler om arbejdsliv’ - plan for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsnet, blev vedtaget 22. juni 2022. Her blev det besluttet at afholde et ungetopmøde. Hensigten med at holde et ungetopmøde var at få viden om de unges forventninger og ideer til arbejdslivet og styrke rekrutteringsindsatsen, så flere vælger regionen som arbejdsplads. Med denne sag er der lagt op til, at RMU drøfter og give et bud på, hvordan der skal arbejdes videre med de unges anbefalinger.
Rammen for ungetopmødet
Den 19. september 2023 holdt Region Hovedstaden ungetopmøde i Lille Vega på Vesterbro. På dagen deltog 60 unge medarbejdere fra alle regionens hospitaler, med en bred repræsentation af fagligheder blandt deltagerne. Der deltog både sygeplejersker, læger, bioanalytikere, portører, social- og sundhedsassistenter, lægesekretær, jordemødre, radiografer, psykologer samt ergo- og fysioterapeuter i mødet. Resultater, tematikker, dilemmaer, anbefalinger og spørgsmål fra dagens arbejde er samlet i bilag 1: Opsamling fra ungetopmøde.
De unge medarbejdere brugte dagen på først at definere de væsentligste temaer, som de på tværs af fagligheder og arbejdspladser var enige om, ville kunne sikre attraktive arbejdspladser for unge medarbejdere i fremtiden. Der blev identificeret fem temaer: Udvikling og innovation, følelser på arbejde, plads til dialog, work-life-balance og diversitet & forskellighed.
De unge medarbejdere bidrog ærligt og modigt til forståelsen af, hvad der er på spil for dem – som generation – i forhold til at sikre gode arbejdsliv.
På baggrund af det samlede materiale peges der på følgende seks anbefalinger, med de unges egne ord:
”HJÆLP MED DET UPERFEKTE. Del ud af din livserfaring! - Fortæl mig om din største fejl, og dine bump på vejen. Skab rum for det uperfekte. Vis os at fejl skaber karakter, og er kilde til potentiel læring. Skab rammer for en mestringskultur fremfor en præstationskultur. Skab rammer for arbejdet - hvornår har vi præsteret godt nok?”
”MINDRE HIERARKI. Brug vores nysgerrighed og selvstændighed til at tænke med på kreative løsninger. Brug vores kompetencer – vi har det nyeste med fra uddannelserne. Inkluder vores stemme og lad ikke vores kompetence og gå-på-mod blive kvalt i hierarki.”
”FÆLLESSKAB. Lad ikke de unge være alene i præstationsboblerne - skab et rum for dialog og fællesskab mellem de unge indbyrdes og på tværs af alder. Vi er hinandens forudsætning – vi kan gå over broen fra begge sider. Ingen kan alt, alle kan noget, sammen kan vi det hele.”
”NYSGERRIGHED. Vis os oprigtig nysgerrighed. Og ikke først når det hele er ved at brænde sammen. Anerkend mennesket bag professionen. Giv os plads til uddannelse og udvikling.”
”ANSVAR. Giv de unge ansvar, men ikke for meget. Work-life balance er vigtig. Giv mere plads til de unges energi. De unge både kan og vil gerne bidrage. Der skal være mere fleksibilitet. Inddrag de unge i arbejdstilrettelæggelse – de unge kan godt tage ansvar for helheden. Men der skal være plads til det hele menneske og det liv, de unge har udenfor deres arbejde.”
”FØLELSER. Følelser på arbejdet – det gør vi ikke for at være til besvær. Vi ønsker at bidrage til et bedre psykosocialt arbejdsmiljø. Vi er mere bevidst åbne omkring og motiverede af følelser. Vi er sårbare, ikke skrøbelige. Det kan være en styrke, især hvis vi tør dele den.”
En af de helt afgørende opmærksomhedspunkter at tage med fra ungetopmødet er at vi skal skabe fleksibilitet i arbejdet; Være lydhør og villige til at omstrukturere arbejdsforhold og -strukturer efter behov. Vi skal være opmærksomme på behovet for at beskytte medarbejderes fritid og privatliv og overvej at tilbyde større incitamenter for at belønne dem, der giver afkald på personlig tid til fordel for arbejdet. De unge opfordrer os til som arbejdsplads at sikre gode rammer og strukturer for eksempel gennem at etablere et effektivt buffersystem i tilfælde af sygemeldinger. Dette vil motivere de unge medarbejdere til at yde deres bedste, så længe de kan finde glæde i det.
I sidste ende handler det om at skabe en arbejdsplads, hvor unge medarbejdere føler sig set, hørt og værdsat. Ved at hjælpe dem med at navigere gennem udfordringer, støtte deres udvikling og skabe et miljø, der opmuntrer til åbenhed og samarbejde, kan vi som arbejdsplads bidrage til de unges personlige og professionelle vækst samtidig med, at organisationen styrkes.
Bilag 1: Opsamling fra Ungetopmøde_RMU-møde 21.12.2023
Det indstilles, at RMU
Hospitalsdirektør Annemarie Hvidberg Hellebek deltager under behandling af punktet.
Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital indgik i oktober 2023 en aftale om partnerskab med henblik på at sikre en større robusthed og udviklingskraft, og for at understøtte høj faglig, patientoplevet kvalitet på Bornholms Hospital. Partnerskabsaftalen blev drøftet på ekstraordinært møde i RMU den 3. oktober 2023 og endelig godkendt af koncerndirektionen den 11. oktober 2023. Partnerskabsaftalen er vedhæftet.
I forbindelse med partnerskabsaftalen bliver der aktuelt blandt andet arbejdet på at beskrive en konkret model for en udefunktion på Bornholms Hospital inden for neurologien. Udefunktionen indebærer, at speciallæger i neurologi på Bornholms Hospital vil få ansættelse i Neurologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, mens øvrige faggrupper fortsat vil være ansat på Bornholms Hospital. Det forventes, at der kan indgås frivillige aftaler med medarbejdere på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital om tjeneste på Bornholms Hospital.
Der er på møder i VMU og LMU i december på både Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Bornholms Hospital, blevet informeret om den planlagte udefunktion. Hospitalsdirektør Kristian Antonsen og hospitalsdirektør Annemarie Hvidberg Hellebek vil på RMU-mødet fortælle om drøftelserne i VMU på henholdsvi Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Bornholms Hospital.
Bornholms Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Center for Sundhed har indledningsvist haft en drøftelse med Sundhedsstyrelsen om etableringen af udefunktionen, og vil indhente rådgivning hos Sundhedsstyrelsen løbende i processen. Sundhedsstyrelsen vil desuden se den endelige beskrivelse af modellen for udefunktionen for specialfunktioner til orientering, men der er i forbindelse med etableringen ikke behov for en officiel godkendelse.
Der lægges op til en politisk orientering om etablering af udefunktionen i regionens sundhedsudvalg den 6. februar 2024.
Der vil i Neurologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og i Medicinsk Afdeling på Bornholms Hospital være en løbende involvering af medarbejdere i forbindelse med etablering af funktionen. Den egentlig model for udefunktionen skal aftales nærmere mellem afdelingerne og forventes at starte op i løbet af første halvår 2024. Tidsplanen for opstart afhænger bl.a. af frist for varsling af medarbejdere og hvilke foranstaltninger, der i øvrigt skal være på plads, inden udefunktionen kan implementeres.
Bilag 1: Partnerskabsaftale BOH BFH aftalegrundlag v.1.1 (underskrevet)
Det indstilles, at RMU drøfter
Jens Buch, centerdirektør, Center for Økonomi, deltager på mødet med et oplæg.
Det fremgår af procedureretningslinje vedrørende budgettes konsekvenser for arbejds- og personaleforhold, at RMU drøfter rapporterne, når de har været forelagt Regionsrådet.
Økonomirapport 3 blev drøftet i Regionsrådet ultimo september og økonomirapport 4 bliver behandlet på møde i i december.
Status på RMU-mødet sker på baggrund af 4. økonomirapport 2023.
Bilag 1: Oplæg om økonomi baseret på ØR4_RMU-møde 21.12.2023
Det indstilles, at RMU godkender
Akutberedskabet har gennem de seneste år vækstet blandt andet med baggrund i hjemtagelse af delopgave med ambulancekørsler. Der opleves på baggrund heraf et stigende behov for at etablere et niveau med lokale MED-udvalg (LMU’er) for at sikre medarbejdernes medindflydelse og medbestemmelse på rette niveauer. Der er tale om LMU på niveau 3.
I henhold til Regionens MED- og Arbejdsmiljøaftale skal beslutninger om tilpasninger i MED-strukturen godkendes i Regionens MED-udvalg.
Oprettelsen af LMU har været drøftet på møde i Virksomheds MED-udvalget i Akutberedskabet på VMU-seminarer, senest den 1. november 2023. Efter drøftelsen i VMU indstilles det, at der oprettes fem LMU’er som udspringer af den nuværende organisationsstruktur.
Sammensætningen af de lokale MED-udvalg vil være individuelt opbygget ud fra de behov, det enkelte LMU har. Overordnet set er der et mix af afdelingschefer/stabschefer og sektionsledere i hvert LMU og en blanding af TR, medarbejderrepræsentanter samt arbejdsmiljørepræsentanter i forhold til, hvilke der er valgt ind hvor. Alle valgte TR indgår i et lokalt LMU til der er fyldt op på medarbejderrepræsentantpladserne (minus arbejdsmiljørepræsentantpladserne). Såfremt, der ikke er TR til at fylde op vælges medarbejder-repræsentanter for det pågældende område.
VMU og ledelse bakker op om, at de to afdelinger 112 og Disponering går sammen i et LMU, da de er placeret fysisk sammen med mange overlap i arbejdsgange og arbejdsmiljøforhold.
VMU og ledelse bakker ligeledes op om Ambulances ønske om, at samtlige AMR i ambulance (p.t. tre arbejdsmiljørepræsentanter) deltager i LMU. Dette grundet tilknytning til forskellige matrikler og områder, der vil være essentielle at få AMR-repræsentation fra.
VMU og ledelse bakker desuden op om, at LMU Stabe & Forskning sammensættes af repræsentanter fra hver stab både ledelses- og medarbejdermæssigt samt en medarbejderrepræsentant fra valgfri stab. Medarbejderrepræsentanter vælges således, at der er mindst 3 fra AC og 1 fra HK (grundet medarbejdersammensætning i stabene). Der søges dispensation for, at der alene er 1 AMR og ikke 2 som MED-strukturen foreskriver, da det alene vedr. administrativt arbejde. Samt at der ikke vælges suppleanter til posten som arbejdsmiljørepræsentant.
Idet LMU’erne starter op i et lige år, vil Akutberedskabet anmode om, at de supplerende medarbejderrepræsentanter (foruden de allerede valgte AMR og TR), der vælges til LMU’erne i forbindelse med oprettelsen, vælges for en 3-årig periode for at opnå kontinuitet i LMU-arbejdet.
Såfremt RMU godkender oprettelse af LMU-struktur, er planen, at LMU’erne starter op senest 1. april 2024. Dette giver de respektive LMU’er mulighed for at få rammerne på plads i forhold til mødestruktur og evt. valg af supplerende medarbejderrepræsentanter inden endelig opstart.
Opsummerende fra drøftelser i VMU
Bilag 1: Organisationsdiagram_AKUT november2023_RMU-møde 21.12.2023