Administrationen indstiller til miljø- og klimaudvalget over for forretningsudvalget og regionsrådet at anbefale:
Anbefalet.
Administrationen har i 2022-2023 udført en indledende undersøgelse af forureningen fra det tidligere stålvalseværk og dets slaggedeponier i Frederiksværk. Midlerne til undersøgelsen kom fra staten som en del af den engangsbevillig, regionerne fik i 2020 til undersøge af 400 risikogrunde på landsplan. Undersøgelsen viser, at der er områder, hvor afdækningen af deponierne, der er etableret af det tidligere stålvalseværk, er nedbrudt. Undersøgelsen viser også, at der kan være en risiko for, at PFAS og fenoler spredes til Roskilde Fjord.
For at kunne belyse risikoen i forhold til vandmiljøet i fjorden nærmere er der behov for yderligere undersøgelser af, om forureningen spredes til fjorden og i så fald hastigheden og omfanget heraf.
Miljøministeren har den 1. februar 2024 orienteret miljøordførerne i Folketinget om, at der i foråret 2024 forventes at blive indledt forhandlinger mellem staten og regionerne om midler til den videre indsats i forhold til vandmiljøet. I lyset af at forhandlingerne er nærtforestående, anbefaler administrationen, at de yderligere undersøgelser af forureningen fra det tidligere stålvalseværk igangsættes nu, og at midlerne til undersøgelserne i første omgang tages fra de midler, der er afsat til undersøgelse af grundvandet.
Miljø- og klimaudvalget modtog den 14. februar 2024 et notat med orientering om sagen.
På miljø- og klimaudvalgets møde den 20. marts 2024 vil udvalget blive præsenteret for en orientering om mulige udfald af de yderligere undersøgelser.
Administrationens indledende undersøgelse af forureningen fra det tidligere stålvalseværk viser, at grundvandet tæt på fjorden er forurenet med en lang række miljøfarlige stoffer – også stoffer, der ikke tidligere er undersøgt for, herunder PFAS.
Undersøgelsen er gennemført efter et koncept, der er fastlagt af Miljøstyrelsen, hvor vandprøver fra selve fjorden ikke skulle analyseres. Risikoen i forhold til vandmiljøet i fjorden er derfor foretaget ved hjælp af beregninger. Beregningerne viser, at de fleste af de påviste stoffer ikke vurderes at påvirke vandmiljøet i fjorden, men der kan være en risiko for, at PFAS og fenoler kan spredes til fjorden. Den indledende undersøgelse viser også, at der er områder, hvor den afdækning, der er etableret af det tidligere stålvalseværk, er nedbrudt, hvilket på sigt kan øge risikoen for spredning af forurening til fjorden.
De yderligere undersøgelser anbefales igangsat snarest
Administrationen vurderer derfor, at der er behov for yderligere undersøgelser af forureningen for kunne vurdere risikoen i forhold til vandmiljøet i fjorden nærmere. De yderligere undersøgelser forventes at koste omkring 1,5 mio. kr. Desuden anbefaler administrationen, at de yderligere undersøgelser af forureningen og risikoen i forhold til fjorden igangsættes snarest. Anbefalingen skal ses i lyset af, at
Indsatsen i forhold til vandmiljøet er ikke en del af den politisk vedtagne Jordplan, da regionerne endnu ikke har fået penge til at løse denne opgave. I forbindelse med engangsbevillingen til de indledende undersøgelser blev det aftalt, at den videre indsats overfor vandmiljøet skulle forhandles i 2023. Her skulle staten og regionerne bl.a. drøfte behovet for og finansieringen af yderligere undersøgelser og afværge, men drøftelsen kom ikke i gang som planlagt. Administrationens anbefaling betyder derfor, at midlerne til de yderligere undersøgelser i første omgang skal tages fra de midler, der er afsat til undersøgelse af grundvandet. Det vil sige en særlig prioritering i forhold til udkastet til ”Indsatsplan for jordforurening 2024”, der forelægges regionsrådet til endelig godkendelse den 18. juni 2024.
Prioriteringen af yderligere undersøgelser ved det tidligere stålvalseværk vil forventeligt betyde en midlertidig udskydelse af en grundvandsundersøgelse. Hvis staten bevilger midler til opgaven med vandmiljø, vil beløbet til de yderligere undersøgelser af forureningen fra det tidligere stålvalseværk gå tilbage i puljen til grundvandsundersøgelser. Prioritering af de yderligere undersøgelser vil derfor ikke få betydning for opfyldelsen af målene i Jordplanen på langt sigt.
Administrationen skal samtidig understrege, at hvis der sker spredning af forurening til fjorden, vil det skulle afklares, hvordan en afværgeløsning kan se ud. På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at sige, hvad en eventuel afværgeløsning vil omfatte og koste. Afværge af forureningen kan ikke forsvares i regi af Jordplanen, da indsatsen i forhold til vandmiljøet som nævnt ikke er en del af planen.
Indstillingen medfører prioritering af igangsættelse af yderligere undersøgelser af forureningen fra det tidligere stålvalseværk i Frederiksværk, og at midler til de yderligere undersøgelser i første omgang tages fra midler, der er afsat til undersøgelse af grundvandet.
Sagen forelægges miljø- og klimaudvalget den 26. februar 2024, forretningsudvalget den 5. marts 2024 og regionsrådet den 12. marts 2024.
David Meinke / Ole Frimodt Pedersen
22018451
Tomt indhold
Tomt indhold