Region Hovedstaden har i den regionale udviklingsstrategi 2024 sat som mål, at flere skal cykle i regionen. Øget sikkerhed og tryghed i trafikken kan få flere borgere til vælge cyklen til. Ifølge Region Hovedstadens cykelregnskab er den årlige sundhedsgevinst ved cyklisme 7,8 mia. kroner, og de mange cyklede kilometer fører til 1,1 mio. færre sygedage om året.
Regionsrådet afsatte i budgetaftalen for 2022 midler til at kortlægge farlige strækninger for regionens cykelinfrastruktur. På den baggrund igangsatte regionen et pilotprojekt om at indsamle, stedfæste og analysere nye data om trafikulykker (uddybende beskrivelse er vedlagt i bilag 1). Formålet med pilotprojektet er at bidrage til øget cyklisme igennem øget trafiksikkerhed for cyklister. Vej- og trafiksikkerhedsmyndigheder får gennem de nye data et konkret kendskab til, hvor der helt præcist i vejinfrastrukturen er en overrepræsentation af ulykker og kan gå ud og lave forebyggende tiltag, og flere borgere vil have lyst til at cykle, hvis og hvor de føler sig sikre og trygge i trafikken.
Data og viden til pilotprojektet indhentes i forbindelse med, at der har været en borgerkontakt til en af regionens akutmodtagelser eller lægevagten. Der er cirka 1.000 borgerkontakter som følge af trafikulykker om måneden.
Pilotprojektet blev igangsat ultimo 2022 og vil inden for nuværende plan fortsætte frem til primo 2024.
På Kommunekontaktudvalgsmødet vil regionen præsentere de foreløbige resultater af pilotprojektet. Oplægget holdes af
Pilotprojektet for indsamling af data for trafikulykker
Region Hovedstaden er i pilotprojektet i gang med at udvikle en model til at høste og dele de nye data fra registreringer på akutmodtagelserne med kommuner og andre relevante myndigheder, så disse data kan indgå i den forebyggende indsats. Formelt er det godkendt af Sundhedsdatastyrelsen som et forskningsforsøg. Aktuelt samler kun politiet data ind om trafikulykker, hovedsageligt fra bilulykker.
Konkret har regionens administrationen og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital siden 2022 samarbejdet om at udvikle og teste en model for dataindsamling fra hospitalers akutmodtagelser og lægevagten. Der indsamles data fra Landspatientregisteret (Sundhedsdatastyrelen) og fra de tilskadekommendes selvevalueringer via e-Boks. Metoden er inspireret og videreudviklet ud fra tidligere forsøg på skadestuer i Syddanmark og Nordjylland. Den indsamlede data fra akutmodtagelserne skal som noget nyt kobles sammen med viden fra andre relevante registre og databaser, såfremt forsøget forlænges.
Forud for pilotprojektet og undervejs har regionen været i bred dialog med især kommuner, videninstitutioner og politikredse. Fra dialogen har regionen fået indtryk af, at der fra begge sider er stor interesse for at få adgang til de nye data fra akutmodtagelserne samt mere viden. Interessenterne har peget på, at den bedste måde at blive bedre til at kortlægge farlige steder for cyklister på vejene, ville være at gøre trafikulykkesdata fra hospitalerne tilgængelige for de myndigheder, som arbejder med at forbedre sikkerheden omkring vejinfrastruktur.
Som det er i dag, bliver trafiksikkerhedsforbedringer primært baseret på politiets ulykkesdata, som er stedfæstede og kvalitetssikrede. Politiets ulykkesdata udgør imidlertid kun en mindre del af alle trafikulykker. Kommunerne har peget på, at hvis kommunerne fremover også kunne få adgang til data fra hospitalernes akutmodtagelser, ville det være et brugbart supplement, og ville gøre kommunerne bedre stillet i arbejdet med trafiksikkerhed.
Med de nye data fra akutmodtagelserne opnår kommunerne kendskab til flere og andre typer trafikulykker. De nye data indeholder især oplysninger om cykelulykker (ca. 65%) og kommer relativt hurtigt ind.
Aktuelt er Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i gang med at evaluere og videreudvikle på data og metode for dataindsamling af data fra akutmodtagelserne. Dataindsamlingen startede april 2023, og der er gennemført tre indsamlingsrunder. Evalueringen fra de tre indsamlingsrunder viser, at de nye data bidrager med flere data og ny viden og er brugbare i forebyggelsesindsatsen, som et supplement til de eksisterende data fra politiets registreringer. Kommuner og politi, som regionen har været i dialog med, har bekræftet denne vurdering.
Foreløbige resultater fremgår af bilag 2.
Videre proces og dialog
Regionens administrationen og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse skønner, at der er behov for en yderligere bevilling på minimum 1,2 mio. kroner til og med 2025, hvis dataindsamlingen skal drives videre, og de foreløbige resultater skal konsolideres og forberedes til drift. Midlerne går således kun til at udvikle et forslag til driftsløsningen, ikke til at drifte løsningen. Med et budget på 1,2 mio. kroner opnås fortsat dataindsamling og behandling i en to-årig periode. Regionen er i dialog med KKR Hovedstaden om kommunal medfinansiering af den videre udvikling. Kommunerne er sammen med politikredsene allerede inviteret ind som sparringspartner i forhold til at få udviklet et forslag til en permanent driftsløsning for datadeling. Sparringen med kommunerne og politi skal sikre brugbare resultater fra et kommunalt synspunkt og fra politiets side.
Der er desuden dialog med en række eksterne interessenter, herunder interesseorganisationer og statslige myndigheder. Andre interne og eksterne finansieringsmuligheder undersøges af regionen i 2024, eksempel statslige puljer og private fonde.
Forventet brugsværdi
Fordelene ved dataindsamlingen er, at man hurtigere vil kunne se effekter af indsatser, da flere ulykker registreres i samme område, end hvad der hidtil har været muligt. Undersøgelsens resultater kan bl.a. bruges af hovedstadskommuner, politiet og Region Hovedstaden til at kortlægge fysiske steder og typer af trafikinfrastruktur, der er forbundet med høje ulykkesfrekvenser, med henblik på at sætte forebyggende ind mod trafikulykker. Undersøgelsen vil endvidere på sigt, når datagrundlaget er tilstrækkeligt stort, kunne benyttes til at undersøge, hvordan forhold hos trafikanterne kan have været medvirkende faktorer til ulykkerne, og hvordan disse faktorer påvirker efterfølgende konsekvenser af ulykkerne. Hvis muligt, identificeres grupper af særligt sårbare trafikanter, hvilket vil muliggøre målrettede indsatser hos myndighederne.
Udbredelse af løsningen
Når driftsløsningen er klar, vil det være nemt at skalere den til hele landet, og Region Hovedstaden har derfor også indledt dialog med de øvrige regioner. Regionen er i gang med at lave et overslag over, hvad forskellige modeller til en driftsløsning vil kræve og koste for kommunerne, og hvordan man kan organisere og håndtere en driftsløsning. Regionen har endvidere dialog med forskere fra Aalborg Universitet, som også arbejder med emnet sammen med kommuner i Nordjylland.
Taget til efterretning.
Bilag 1: Uddybet beskrivelse af Region Hovedstadens dataindsamling vedrørende trafikulykker
Bilag 2: Afrapportering fra Center for klinik Forskning og Forebyggelse
For at opretholde en effektiv og bæredygtig sundhedssektor er det afgørende at rekruttere og tilknytte sundhedspersonale i tilstrækkeligt omfang og med de nødvendige kompetencer. Med en aldrende befolkning, en stigende kompleksitet i de sundhedsmæssige behov og med færre unge, der træder ind på arbejdsmarkedet, er dette både vigtigere og vanskeligere end nogensinde. I en tid - og i særdeleshed en fremtid - med knappe ressourcer i det fælles arbejdsmarked mellem regioner og kommuner er det afgørende med et tæt samarbejde for at sikre et sammenhængende og bæredygtigt sundheds- og socialfagligt arbejdsmarked, og så kompetencer kan bringes mere fleksibelt i spil. Det er derfor vigtigt med et stabilt samarbejde om en god uddannelsesindsats, dels for at sikre attraktive uddannelser med høj kvalitet og dels for til stadighed at kunne tiltrække de nyuddannede til job i sundhedssektoren.
På mødet i kommunekontaktudvalget er der derfor en temadrøftelse om fælles fokus på fastholdelse og rekruttering, herunder prioriteringer på uddannelsesområdet med henblik på at erfaringsudveksle og drøfte politisk og strategisk samarbejde på området.
Program
Drøftet.
Intet.