Sundhedsudvalget - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Beslutning: Placering af akutbil i Nordsjælland
  3. Eventuelt
  4. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

Godkendt.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond / Line M. Rasmussen

JOURNALNUMMER

24021869

2. Beslutning: Placering af akutbil i Nordsjælland

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at sundhedsudvalget over for forretningsudvalget og regionsrådet anbefaler:

  1. at tage status for idriftsættelse af de tre akutbiler finansieret af puljemidler fra Sundhedsstyrelsen til efterretning.
  2. at godkende, at den tredje akutbil i Nordsjælland, som blev bevilget i budget 2024, placeres i Hundested.

POLITISK BEHANDLING

Anbefalet.

Et enigt sundhedsudvalg ønskede følgende tilføjet til protokollen:

”Sundhedsudvalget bakker op om Akutberedskabets anbefaling om at placere en akutbil i Hundested, men anbefaler også, at der – for at imødekomme udfordringer med responstiderne i området – idriftsættes endnu en akutbil i Hornbæk. Det forudsætter, at denne akutbil kan finansieres af midler fra Sundhedsstyrelsens pulje til et styrket akutberedskab".

BAGGRUND

Region Hovedstadens politiske målsætning om, at 93 % af alle A-kørsler skal være fremme indenfor 15 minutter, imødekommes ikke i visse områder af regionen. En A-kørsel er en akut ambulancekørsel med udrykning til en livs- og førlighedstruende tilstand. Tilsvarende er en B- og C-kørsel henholdsvis en akut ambulancekørsel til hastende opgaver, hvor der ikke umiddelbart er risiko for liv og førlighed og en ambulancekørsel til ikke-hastende ambulanceopgaver og planlagte transportopgaver. C-kørsel afvikles uden udrykning. 

For at forbedre dækningen i disse områder og således at skabe større og hurtigere ambulancedækning i regionen, har regionen i december 2022 ansøgt og fået bevilget midler fra Sundhedsstyrelsens pulje til et styrket akutberedskab. Dette har givet mulighed for at supplere de to eksisterende akutbiler placeret i Hvidovre og på Frederiksberg med tre ekstra akutbiler. Yderligere blev der med budget 2024 bevilliget 2,2 mio. kr. i 2024 og 3,8 mio. kr. varigt fra 2025 og frem til endnu en akutbil. Akutbilen kan indsættes, hvor behovet er størst, hvilket oftest er i Nordsjælland. Regionen råder med disse tilførsler over i alt seks akutbiler.

Der er i Finanslov 2024 afsat midler til et varigt løft af de regionale akutberedskaber. Muligheder i forhold til puljemidler er i gang med at blive afsøgt.     

Akutbilen er en enmandsbetjent personbil bemandet med en paramediciner og fuldt medicinsk udstyr. Den kan benyttes på to måder; enten som en ren akutbil ved livs- og førlighedstruende hændelser eller som præhospital visitator (PHV). Akutbilen er som ren akutbil med til at sikre hurtig hjælp i tilfælde, hvor ambulancerne i området er optaget af andre opgaver eller har lang kørevej. PHV-funktionen giver mulighed for at tilbyde en borgernær behandling i situationer, hvor en ambulance med udrykning ikke vurderes at være det bedste tilbud for borgerens situation, og den kan på den måde være med til at frigive ambulancer til mere akutte opgaver.  

Med nærværende sag forelægges udvalget en status på etablering af de tre akutbiler finansieret af puljemidler fra Sundhedsstyrelsen. Udvalget skal endvidere beslutte placeringen af en tredje akutbil i Nordsjælland.

SAGSFREMSTILLING

Status på idriftsættelse af de tre akutbiler finansieret af puljemidler fra Sundhedsstyrelsen

De tre akutbiler, der er finansieret af midler fra Sundhedsstyrelsen, blev idriftsat den 1. juni 2023. Akutbilerne i Dragør Kommune og Frederikssund Kommune har i 2. halvår af 2023 fået deres faste placeringer i henholdsvis Dragør og Skibby. Akutbilen i Gribskov Kommune driftes fra en midlertidig lokation i Helsinge, og det forventes, at den vil blive flyttet til Græsted. Der udestår fortsat endelig afklaring af den konkrete lokation i Græsted. Der har senest været afsøgt mulighed for placering af akutbilen på et plejecenter i Græsted, hvilket efter afdækningen har vist sig ikke at være mulig grundet krav til indretning af en akutbilbase. Akutberedskabet er blevet orienteret om dette og har den 20. marts 2024 aftalt med kommunens administration, at de vender tilbage med en anden egnet lokation i Græsted.

De tre akutbiler er døgnbemandet.

Akutbilen placeret i Dragør fik sin faste base i august 2023 og har haft i alt 905 kørsler, heraf er 159 A-kørsler, 743 B-kørsler og 3 C-kørsler. Akutbilen placeret i Skibby fik sin faste base i oktober 2023 og har siden november 2023 haft i alt 76 kørsler, heraf er 33 A-kørsler og 43 B-kørsler. Akutbilen i Helsinge har fra sin midlertidige placering siden juni 2023 haft i alt 709 kørsler, heraf er 191 A-kørsler, 512 B-kørsler og 6 C-kørsler. Det skal bemærkes, at antallet af kørsler skal ses i sammenhæng med antallet af hændelser. Der er fx færre hændelser i Skibbyområdet end de øvrige områder. Generelt ses dog en positiv effekt på responstiderne efter placeringen af akutbilen i Skibby.

Det er svært at se en direkte effekt af akutbilernes placering i de områder, hvor der generelt er en god beredskabsdækning ift. A-kørsler. Ca. 80% af alle akutbilernes kørsler er B-kørsler, da de i høj grad anvendes til at tilse borgerne i eget hjem og hjælpe til at vurdere, om det er nødvendigt med indlæggelse (PHV-funktionen). Til gengæld ses en stor effekt af akutbilen i Skibby ift. A-kørsler, da der ikke er mange beredskaber/baser indenfor 15 minutters kørsel. Akutbilerne er en del af beredskabsdækningen i hele regionen, hvorfor det kan være svært at se en direkte sammenhæng mellem placeringen af akutbilerne og de forbedrede responstider.   

De tre akutbiler har fra juni til december 2023 været første præhospitale enhed i 12,7 % af hændelserne i Frederikssund Kommune, i 12,6 % af hændelserne i Dragør Kommune og i 11,1 % af hændelserne i Gribskov Kommune.

Sundhedsudvalget modtog sidst en orientering om status på de tre akutbiler på møde den 27. september 2023. 

Placering af den tredje akutbil i Nordsjælland bevilliget i budget 2024  

I budget 2024 blev der givet midler til en tredje akutbil i Nordsjælland. Det fremgår af Budgetaftalen, at "Når der er behov for at ringe efter hjælp, skal de regionale uligheder heller ikke være for store. Vi afsætter derfor 2,2 mio. kr. i 2024 og derefter 3,8 mio. kr. årligt til en akutbil, der kan indsættes, hvor behovet er størst - oftest i Nordsjælland." Til at understøtte udvalgets beslutning omkring placeringen af akutbilen, har administrationen bedt Akutberedskabet om at udarbejde en analyse af responstider og beredskabsdækning i regionen. Analysen er vedlagt som bilag.

I Nordsjælland er der allerede idriftsat to akutbiler i henholdsvis Frederikssund Kommune og Gribskov Kommune (lokation er ikke endelig vedtaget). Placeringen af en tredje akutbil i Nordsjælland sker med udgangspunkt i udfordringer med at overholde det politiske fastsatte servicemål for A-kørsler.

Analysen er baseret på data for perioden 1. februar 2023 til og med oktober 2023. I perioden har følgende ni postnumre været under det regionale responstidsmål: Hundested, Melby, Tisvildeleje, Vejby, Gilleleje, Dronningmølle, Hornbæk, Ålsgårde og Hellebæk, alle beliggende langs nordkysten, hvor der er længere mellem baserne, end det ses i de øvrige dele af regionen. Det vil sige, at der potentielt kan være lang kørevej for beredskabet, som starter med A-kørsel fra base. Det vil derfor give god mening at have en akutbil placeret i området. Derudover ses en tendens til, at postnumre, der er udfordret i forhold til at overholde responstider på A-kørsler, også er de postnumre, hvor der ses den laveste andel af B-kørsler inden for 30 minutter. Også her vil en akutbil kunne afhjælpe problemet med overholdelse af responstiderne qua akutbilens PHV—funktion. Det gør sig gældende i syv af de ni postnumre nævnt her. På baggrund af responstider er en placering af akutbilen omkring Hundested eller langs nordkysten således relevant. 

I 2023 har beredskabsdækningen blandt andet været udfordret af, at Falck har haft svært ved at stille de beredskaber, som de kontraktuelt er forpligtet til. Der ses dog en væsentlig forbedring på dette i starten af 2024, hvilket også afspejles i responstiderne i Nordsjælland.

Akutberedskabet flytter de sundhedsfaglige beredskaber derhen, hvor hændelserne er. Det sker altså, at et beredskab fra andre dele af regionen sendes i A-vagt i Nordsjælland for at hjælpe med beredskabsdækningen, hvis der er beredskaber, der mangler på nogle af baserne eller, der er mange hændelser i det pågældende område på den pågældende dag.

Akutberedskabet har ud fra nuværende beredskabsaktiviteter i Nordsjælland og responstider valgt at analysere Hundested og Hornbæk, som de to mulige lokationer for akutbilen. Analysen er baseret på et sammenligneligt antal hændelser i de områder, som akutbilen vil kunne nå fra baselokationen i Hundested eller Hornbæk indenfor 15 minutter. 

Opsummeret anbefaler Akutberedskabet, at den bevilligede akutbil i Nordsjælland placeres på lokation i Hundested. Anbefaling om at placere akutbilen i Hundested fremfor Hornbæk bunder i et generelt ønske om en god akut hjælp og beredskabsdækning i hele Region Hovedstaden og herunder at udligne forskelle i responstiderne i Nordsjælland. Det forventes, at akutbilen i Gribskov Kommune, finaniseret af midler fra Sundhedsstyrelsen, flyttes fra Helsinge til Græsted, hvilket vil øge beredskabsdækningen og derved bidrage til at sænke responstiderne i denne del af Nordsjælland

Fordele og ulemper for placeringen af akutbilen i henholdsvis Hundested og Hornbæk fremgår nedenfor:

Den anbefalede placering er Den Sociale Virksomheds bygninger i Hundested:  

Ved hjertestop arbejdes med en metode, der hedder pit-crew. Til udførsel af denne metode afsendes to ambulancer, en lægebil og en akutbil for ekstra ressourcer ift. håndtering af patienten. Der er længere for både nummer to ambulance, akutbilen og lægebilen end der vil være, hvis hændelsen var i Gilleleje, Hornbæk og Helsingør, hvilket ikke stiller hjertestopspatienterne lige. Det er derfor vurderingen, at en akutbil i Hundested vil kunne bidrage til hurtig igangsættelse af avanceret hjertestopbehandling ved brug af denne metode i området. Det bemærkes, at såfremt metoden ikke kan anvendes, forsinker det ikke håndteringen af hjertestoppet, men metoden giver mulighed for, at ekstra ressourcer kan træde til ved håndteringen af patienten. Basefaciliteterne lever desuden op til Akutberedskabets krav til basefaciliteter. 

Den anden mulige placering er brandstationen i Hornbæk:  

Administrationen anbefaler i samarbejde med Akutberedskabet lokation i Hundested for den tredje akutbil i Nordsjælland.

KONSEKVENSER

Såfremt indstillingen tiltrædes har sundhedsudvalget taget orienteringen om status på idriftsættelse af de tre akutbiler finansieret af puljemidler fra Sundhedsstyrelsen til efterretning og godkendt placering af den tredje akutbil i Nordsjælland.

KOMMUNIKATION

Der kommunikeres om akutbilens placering, når den endelige beslutning er truffet.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges sundhedsudvalget den 3. april 2024, forretningsudvalget den 9. april 2024 og regionsrådet den 16. april 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond / Mette Thøgersen Grønkjær

JOURNALNUMMER

24006699

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 : Analyse af placering af ny akutbil i Nordsjælland

3. Eventuelt

Eventuelt

Intet at bemærke. 

4. Underskriftsark