Miljø- og klimaudvalget - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Beslutningssag: Region Hovedstadens deltagelse i ansøgning om projekt under Interreg Europe-programmet

Medlemmer

1. Beslutningssag: Region Hovedstadens deltagelse i ansøgning om projekt under Interreg Europe-programmet

INDSTILLING

Administrationen indstiller til miljø- og klimaudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Godkendt ved skriftlig votering mellem den 30. maj-3. juni 2024.

BAGGRUND

Region Hovedstaden er blevet tilbudt at deltage i en Interreg Europe-ansøgning om projektet "SPRINTCITIES" sammen med en række andre regioner på tværs af EU. Projektet handler om, hvordan regioner og byer arbejder med udfordringer, der bl.a. opstår i relation til stor økonomisk vækst eller befolkningstilvækst. Ved deltagelse i projektet får Region Hovedstaden mulighed for at få EU-midler til det videre arbejde med implementering og realisering af den regionale udviklingsstrategi "Sammen om bæredygtig udvikling i hovedstadsregionen". 

Regionsrådet har uddelegeret kompetencen til at udmønte puljemidler og ressourcer for igangsættelsen af projekter under den regionale udviklingsstrategi til miljø- og klimaudvalget samt udvalget for trafik og regional udvikling. Denne sag sendes i skriftlig votering i miljø- og klimaudvalget parallelt med udvalget for trafik og regional udvikling inden ansøgningsfristen.

SAGSFREMSTILLING

Interreg Europe-projektet "SPRINTCITIES" har fokus på, hvordan regionale politikker, lovgivning og strategier kan understøtte en bæredygtig udvikling, og i sidste ende sikre bedre forhold for regionens borgere. Projektet har et særligt fokus på nye og innovative tilgange til arbejdet med udfordringer, der går på tværs af for eksempel interesser, sektorer og lovgivning. I projektet vil der bl.a. blive arbejdet med fælles metodiske tilgange til, hvordan regioner og byer kan styrke samarbejdet med komplekse udfordringer, som kræver tæt og også ofte en forpligtende involvering af interessenter, borgere og andre relevante aktører på tværs af faggrænser og geografi.

Det er administrationens vurdering, at deltagelse i projektet vil bidrage med ny viden og innovation i arbejdet med at realisere den politisk vedtaget regionale udviklingsstrategi ”Sammen om bæredygtig udvikling i hovedstadsregionen”. Den regionale udviklingsstrategi sætter bl.a. rammen om regionens udviklingssamarbejde på myndighedsområder som miljø og trafik, men den har også ambitiøse målsætninger for fælles regionale samfundsudfordringer omkring mobilitet, energinettet og arbejdskraft. Et centralt tema i strategien er, at regionen vil tage initiativ til samarbejde på tværs af aktører, sektorer og regionens geografi for at finde de fælles løsninger – til gavn for borgerne.

Projektet skal bidrage til, at regionen bliver bedre til at sikre strategier og målsætninger i højere grad bidrager til konkrete forandringer for regionens borgere. Det skal ske i samarbejder og partnerskaber med aktører og interessenter på tværs af regionen. Konkret vil projektet bl.a. bidrage med bedre metoder til at arbejde med regionale udfordringer, som bygger på den nyeste viden og forskning.

Region Hovedstaden skal i projektperioden afprøve metoderne aktivt i relation til projekter og initiativer under den regionale udviklingsstrategi med henblik på at styrke samarbejder, opstarte nye partnerskaber eller lign. og deraf opnå læring og erfaring. Projektet vil derfor også bidrage til større synlighed om regionens rolle i forhold til at være initiativtager og facilitator for nye forpligtende samarbejder, netværk eller partnerskaber på tværs af myndigheder og sektorer.

Regionen vil gennem projektet udveksle viden og erfaring med andre regioner i EU. Det kan både være strategiske tilgange og konkrete samarbejdsmodeller, som andre har haft succes med f.eks. at sikre flere privat-offentlige partnerskaber eller gode modeller for borgerinvolvering og samskabelse af nye løsninger på udfordringerne. Projektet er derfor samtidig en mulighed for både at lære fra regioner, der har sammenlignelige udfordringer inden for fx trafik og mobilitet samt lære om nye tilgange og samarbejdsmodeller, som kan overføres til Region Hovedstadens kontekst. 

I projektansøgningen har administrationen udpeget tre politikområder i den regionale udviklingsstrategi, hvor det vil give særligt værdi at hente inspiration og læring fra andre regioner i Europa. Det er dels ud fra regionens egne erfaringer med temaerne og dels med tanke på at få ny viden og inspiration fra de andre deltagere i projektet. Administrationen vil i projektperioden planlægge specifikke aktiviteter og tiltag i relation til de tre temaer med henblik på at styrke regionens arbejde yderligere.

Projektet forventes at vare fra april 2025 og tre år frem. I løbet af projektperioden vil Region Hovedstaden være vært for en delegation fra de andre regioner. Det kan indbefatte oplæg, besøg og andre aktiviteter på politisk og administrativt niveau. Der er deltagere fra seks andre lande på tværs af EU, nemlig Belgien, Holland, Tyskland, Portugal, Albanien og Bulgarien. Der er lagt vægt på at have en balanceret repræsentation af lande fra både syd, nord, øst og vest i EU. 

Der er deadline for ansøgningen den 7. juni 2024, og der forventes svar på ansøgningen i løbet af efteråret 2024. 

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen vil Region Hovedstaden indgå som partner i projektansøgningen for "SPRINTCITIES". Udvalget vil efterfølgende i løbet af efteråret 2024 blive orienteret om ansøgningen godkendes, og regionen får tildelt bevillingen.

ØKONOMI

Hvis ansøgningen godkendes, får regionen dækket 80 procent af de medarbejderudgifter, der er i løbet af projektperioden fra april 2025 og tre år frem. Det forventes, at regionen samlet vil få tildelt mellem 1 og 2 mio. kr., hvilket svarer til mellem 333.000 kr. og 666.000 kr. årligt. 

En del af de aktiviteter, der kan gennemføres med projektet, er allerede forudsat i realiseringen af strategiens indsatsområder. For eksempel vil dialogmøder med kommuner og interessenter være nødvendigt at gennemføre uanset en EU-bevilling. Med den ekstra bevilling vil administrationen dog have mulighed for at styrke og få nytænkt de involverende samarbejdsprocesser og skabt mere forpligtende netværk på tværs.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen sendes i skriftlig votering parallelt hos miljø- og klimaudvalget samt udvalget for trafik og regional udvikling den 30. maj 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke / Iben Fibiger

JOURNALNUMMER

24035379

Bilag

Bilag 1: Intro - Interreg Europe

Bilag 2: Projektbeskrivelse af SPRINTCITIES