Forretningsudvalg - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Tiltag for at styrke sikkerheden som opfølgning på hændelsen på Psykiatrisk Center Amager
  3. Generel orientering fra ledelsen
  4. Eventuelt
  5. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

Forretningsudvalgets beslutning den 28. juni 2024:

Dagsordenen blev godkendt. 

Thomas Rohden (B) forlod mødet kl. 10.10.

Der var modtaget afbud fra Carsten Scheibye (V) og Marianne Frederik (Ø).

Mødet sluttede kl. 10:26.

2. Tiltag for at styrke sikkerheden som opfølgning på hændelsen på Psykiatrisk Center Amager

INDSTILLING

Administrationen indstiller til forretningsudvalget:

  1. at tage orientering om status efter hændelsen på Psykiatrisk Center Amager til efterretning.
  2. at tage orienteringen om Region Hovedstadens Psykiatris implementering af to medarbejdere ved patientsamtaler i akutmodtagelserne til efterretning
  3. at tage orienteringen om, at Region Hovedstadens Psykiatri indenfor egen ramme ansætter sikkerhedsassistenter på Psykiatrisk Center Amager til døgndækning til 4. mio. kr. til efterretning 
  4. at tage orienteringen, om at Region Hovedstadens Psykiatri igangsætter et pilotprojekt med anvendelse af håndholdte metaldetektorer i akutmodtagelsen på Psykiatrisk Center Amager, til efterretning
  5. at godkende 5 mio. kr. fra budgetreserven til ekstra tiltag, herunder mindre bygningstilpasning, ekstra personale som kompensation for længere ventetid, pilotforsøg med scannere m.v. i 2024
  6. at tage orienteringen, om længerevarende og mere omfattende tiltag samt deres økonomiske konsekvenser vil blive  forelagt forretningsudvalget den 20. august 2024, til efterretning

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 28. juni 2024:

Administrationen stillede teknisk ændringsforslag til indstillingspunkt 5, hvor der tilføjes ”som teknisk set udmøntes med tredje økonomirapport”.
Et enigt forretningsudvalg godkendte ændringsforslaget.

Formanden satte ændringsforslag fra Dansk Folkeparti om tilføjelse af følgende indstillingspunkt til afstemning:
”at godkende, at Region Hovedstaden ligeledes igangsætter en extern og helt uvildig undersøgelse af et firma/institution/myndighed, som skal undersøge hele sagen og forløbet på Digevej.” :

For stemte: O (1), i alt 1.
Imod stemte: A (3), B (2), C (3), F (1),, V (1), Ø (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 12.
Undlod at stemme: 0.
I alt 13.
Ændringsforslaget fra Dansk Folkepartis var herefter bortfaldet.

Finn Rudaizky (O) ønskede følgende tilføjet protokollen:
”DF finder ikke, at de undersøgelser som Region Hovedstaden, ofte foretager sig af sig selv og tragiske ulykkesforløb, for tilstrækkelige. De seneste tragiske hændelser bekræfter efter DF’s opfattelse dette. Det er derfor væsentligt, at man genskaber den nødvendige tillid og stopper med at lave undersøge sig selv og derefter fælde dommen. DF har i skriftligt Politikerspørgsmål af 18/6-24, forespurgt om “Region Hovedstaden, vil lade en extern og helt uvildigt person/firma undersøge hele sagen på Digevej, og dens forløb. Af besvarelsen den 26/6, har man ikke svaret på spørgsmålet, men udelukkende anført, at “Region Hovedstadens Psykiatri har påbegyndt arbejdet med en patiensikkerhedsanalyse”. 

Formanden satte herefter ændringsforslag til nyt indstillingspunkt fra Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Jesper Hammer(ufp) til afstemning, herunder det af Radikale Venstre forslåede tilføjelse ”/september”: 
“Forretningsudvalget beder om, at der ved opfølgningen i august/september også præsenteres mulighed for samt økonomisk overslag på implementering af metaldetektorer på de øvrige psykiatriske akutmodtagelser samt matrikler i psykiatrien hvor retspsykiatriske patienter har fast gang.”

For stemte: A (3), B (2), C (3), F (1), O (1), V (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 12.
Imod stemte:  Ø (1), i alt 1.
Undlod at stemme: 0.
I alt 13.
Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Jesper Hammer(ufp) ændringsforslag med tilføjelse af Radikale Venstres ændringsforslag var herefter godkendt.

Formanden satte herefter ændringsforslag fra Enhedslisten til nyt indstillingspunkt til afstemning (punkt nr 1 i bilag 1):
For stemte: Ø (1), i alt Ø.
Imod stemte:  A (3), B (2), C (3), F (1), O (1), V (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 12.
Undlod at stemme: 0.
I alt 13.
Enhedslistens ændringsforslag (bilag 1 punkt nr. 1) var herefter bortfaldet.

Formanden herefter satte ændringsforslag fra Enhedslisten til afstemning (punkt nr. 2, 3, 5, 6 og 7 i bilag 1):
For stemte: Ø (1), i alt Ø.
Imod stemte:  A (3), B (1), C (3), F (1), O (1), V (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 11.
Undlod at stemme: 0.
I alt 12.
Enhedslistens ændringsforslag (punkt nr. 2, 3, 5, 6 og 7 i bilag 1) var herefter bortfaldet.
Thomas Rohden (B) deltog ikke i afstemningen.

Formanden satte herefter ændringsforslag fra Enhedslisten til sagens oprindelige indstillingspunkt 3 til afstemning (punkt nr. 4 i bilag 1):
For stemte: Ø (1), i alt 1.
Imod stemte:  A (3), B (1), C (3), F (1), O (1), V (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 11.
Undlod at stemme: 0.
I alt 12.
Enhedslistens ændringsforslag (punkt nr. 4 i bilag 1) var herefter bortfaldet .
Thomas Rohden (B) deltog ikke i afstemningen.

Formanden satte herefter ændringsforslag fra Enhedslisten til sagens oprindelige indstillingspunkt 1 til afstemning (punkt nr. 8 i bilag 1):
For stemte: Ø (1), i alt 1.
Imod stemte:  A (3), B (1), C (3), F (1), O (1), V (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 11.
Undlod at stemme: 0.
I alt 12.
Enhedslistens ændringsforslag (punkt nr. 8 i bilag 1) var herefter bortfaldet.
Thomas Rohden (B) deltog ikke under afstemningen.

Formanden satte herefter administrationens indstillingspunkt 1 til afstemning:
For stemte: A (3), B (1), C (3), F (1), V (1), Ø (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 11.
Imod stemte:  O (1), i alt 1.
Undlod at stemme: 0.
I alt 12.
Indstillingspunkt 1 var herefter godkendt.
Thomas Rohden (B) deltog ikke i afstemningen.

Formanden satte herefter administrationens indstillingspunkter 2-6, herunder det teknisk ændrede indstillingspunkt 5 til afstemning:
For stemte: A (3), B (1), C (3), F (1), O (1), V (1), Ø (1) og Jesper Hammer (ufp), i alt 11.
Imod stemte: 0.
Undlod at stemme: 0.
I alt 12.
Indstillingspunkt 2-6 inkl. det teknisk ændrede indstillingspunkt 5 var herefter godkendt.
Thomas Rohden (B) deltog ikke i afstemningen.

Carstens Scheibye (V) og Marianne Frederik (Ø) deltog ikke under sagens behandling.

BAGGRUND

Regionsrådet blev den 16. juni 2024 orienteret om håndteringen af den konkrete hændelse i Psykiatrisk Center Amagers (PCA) akutmodtagelse tidligere samme dag. En status på de iværksatte tiltag som opfølgning på den tidligere godkendte handleplan for at styrke sikkerheden og trygheden i Region Hovedstadens Psykiatri indgik i orienteringen. Forretningsudvalget forelægges med denne sag konkrete tiltag, som iværksættes straks for at styrke sikkerheden samt plan for drøftelse af yderligere sikkerhedstiltag og økonomiske konsekvenser i forretningsudvalget efter sommerferien.

Sagen vil på selve mødet indledningsvis blive gennemgået af administrationen. På mødet vil Eva Zeuthen Bentsen, direktør for Region Hovedstadens Psykiatri, give status efter hændelsen på Psykiatrisk Center Amager.

Dagsordenspunktet er udsendt med kortere frist end 4 hverdage, idet forretningsudvalget på ekstraordinært møde mandag den 24. juni aftalte et nyt ekstraordinært forretningsudvalgsmøde fredag den 28. juni med henblik på at fremskynde behandling af sag om sikkerhed i psykiatrien efter den kritiske hændelse i psykiatrien den 16. juni 2024.

SAGSFREMSTILLING

Tiltag iværksat hurtigt

Psykiatrisk Center Amager

Håndholdte metaldetektorer:

Efter knivstikkeriet på Psykiatrisk Center Amager er meldingen fra flere faglige organisationer, at man ønsker, at der også tages tiltag med scannere for at styrke personalets fysiske sikkerhed. For at styrke den fysiske sikkerhed planlægger Region Hovedstadens Psykiatri på Psykiatrisk Center Amager at implementere et pilotprojekt med håndholdte metaldetektorer, som er den eneste type scannere, som psykiatriloven aktuelt giver mulighed for at anvende i akutmodtagelserne.

Ansættelse af sikkerhedsassistenter:

Desuden vil der blive ansat sikkerhedsassistenter til døgnbemanding på Psykiatrisk Center Amager for at styrke sikkerheden i akutmodtagelsen. Denne indsats, med en udgift på 4 mio. kr., er allerede finansieret af Region Hovedstadens Psykiatri.

Alle psykiatriske akutmodtagelser

To medarbejdere til stede ved samtaler:

For at styrke sikkerheden vil der i fremtiden altid være to medarbejdere til stede under samtaler i Region Hovedstadens fem voksenpsykiatriske akutmodtagelser og i den børne- og ungdomspsykiatriske akutmodtagelse. På Bornholm vil en sikkerhedsassistent, når en sådan er ansat, deltage i de samtaler, som lægen fra Psykiatrisk Center Bornholm har med patienter på Bornholms Hospital. 

Låsning af døre:

Fra og med den 21. juni 2024 er der på alle psykiatriske centre iværksat låsning af yderdøre aften og nat alle ugens dage.

Tiltag på længere sigt (august):

I august vil forretningsudvalget få en opfølgning på de iværksatte tiltag og erfaringerne med disse, samt generelle læringspunkter fra patientsikkerhedsanalysen af hændelsen på Psykiatrisk Center Amager. Derudover vil der være en drøftelse af mulighederne for udbredelse af sikkerhedsassistener og forbyggelsesinstruktører på relevante afsnit i psykiatrien og de økonomiske konsekvenser for 2025 og frem.

En væsentlig del af drøftelsen vil omfatte behovet for bygningsmæssige justeringer i akutmodtagelserne, som forretningsudvalget vil få mere information om til efteråret. Der vil også blive undersøgt behovet for installation af ekstra sikkerhedsudstyr for at styrke sikkerheden og trygheden. Endvidere vil der blive set på eventuelle behov for justeringer i de lovgivningsrammer vedrørende visitation og scanning af patienter.

KONSEKVENSER

Konsekvenserne af de foreslåede sikkerhedstiltag inkluderer forbedret personalesikkerhed og tryghed i akutmodtagelserne. Implementering af håndholdte metaldetektorer og ansættelse af sikkerhedsassistenter på Psykiatrisk Center Amager vil styrke sikkerhedsniveauet, men medføre økonomiske omkostninger og operationelle justeringer. Samtidig kan ændringer i ressourceallokeringen til deltagelse af to medarbejdere i samtaler i de psykiatriske akutmodtagelser påvirke ventetider og arbejdsbyrde for personalet.

RISIKOVURDERING

De væsentligste risici ved de foreslåede sikkerhedstiltag omfatter potentielle implementeringsproblemer, personalemæssige udfordringer ved omprioritering, økonomiske usikkerheder, operationelle komplikationer ved sikkerhedsassistenter og fortsatte risici for sikkerhedsbrud trods tiltagene.

ØKONOMI

Der afsættes midler til at kompensere for ændringer i arbejdsgange og sikre fortsat effektiv drift. Længerevarende og mere omfattende tiltag samt deres økonomiske konsekvenser vil blive drøftet og fastlagt senere på året.

I tabellen opsummeres de økonomiske konsekvenser her og nu i 2024:

Tiltag

Udgift 2024

Finansiering

To metalscanner pilotforsøg på PCA

5.400 kr.

RHP

Kompenserende tiltag 

5 mio. kr.

Budgetreserven

Sikkerhedsassistenter på PCA

4 mio. kr. (finansieret)

RHP

Samlede økonomiske konsekvenser 2024

9,0 mio. kr.

 

KOMMUNIKATION

Efter forretningsudvalget kommunikeres eksternt om de besluttede tiltag.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 28. juni 2024. Forretningsudvalget vil på mødet den 20. august 2024 få forelagt sag om mulighederne for yderligere sikkerhedstiltag på længere sigt og de økonomiske konsekvenser for 2025 og frem.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond / Thomas Pihl.

JOURNALNUMMER

24041274.

Bilag

Bilag 1: 2_1 - Ændringsforslag fraEnhedslisten

3. Generel orientering fra ledelsen

INDSTILLING

Administrationen indstiller:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 28. juni 2024:

Intet. 

Thomas Rohden (B), Carstens Scheibye (V) og Marianne Frederik (Ø) deltog ikke under sagens behandling.

Sagsfremstilling

Koncerndirektionen vil på mødet orientere om aktuelle emner.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.

TIDSPLAN OG VIDERE PROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 28. juni 2024. 

DIREKTØRPÅTEGNING

Jens Gordon Clausen

Journalnummer

24000708.

4. Eventuelt

5. Underskriftsark