Godkendt.
Christine Dal (V) og Frida Groth (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Charlotte Hosbond/Line M. Rasmussen
24048327
Administrationen indstiller, at sundhedsudvalget over for forretningsudvalget og regionsrådet anbefaler:
Anbefalet.
Christine Dal (V) og Frida Groth (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Forretningsudvalget godkendte den 7. maj 2024 at sende forslag til ændring af Hospitalsplan 2025 i høring. Forslaget har været i offentlig høring fra den 8. maj til 23. juni 2024. Med afsæt i de indkomne høringssvar foreslår administrationen fortsat dels en ændring af akutstrukturen i planområde Midt, så akut syge patienter med behov for vurdering og eventuel indlæggelse fremover modtages på akuthospitalet ved Herlev-matriklen, dels etablering af Hjertecenter Hovedstaden med forankring under Rigshospitalet og en enhed på henholdsvis Rigshospitalet og Gentofte-matriklen.
For en nærmere og mere detaljeret beskrivelse af ændringerne og konsekvenserne henvises til sagsfremstillingen med ændringsforslaget, som blev forelagt forretningsudvalget den 7. maj 2024. Sagen kan tilgås her.
Ny akutstruktur og ændring i medicinsk behandling i planområde Midt
Ændringerne vil betyde, at modtagelse og indlæggelse af alle akutte medicinske patienter i planområde Midt fremover skal til akutmodtagelsen på Herlev-matriklen fremfor både til Herlev og Gentofte matriklerne. Udenfor åbningstiderne i almen praksis behandles patienter med mindre skader og almen medicinsk sygdom (lægevagt) fortsat på begge matrikler, men fremover i større omfang i akutklinikken på Gentofte-matriklen.
Samling af modtagelse af den akutte medicinske patient giver en robust organisering, der fagligt understøtter den akutte hospitalsbehandling i et samlet patientforløb og skaber mulighed for at arbejde ensartet ud i det nære sundhedsvæsen og bidrage til et behandlingstilbud tæt på patienten.
Den nye organisering skal sammen med de nye fysiske rammer på Nyt Hospital Herlev, med blandt andet en nybygget akutmodtagelse, sikre:
Etablering af Hjertecenter Hovedstaden
Med etableringen af Hjertecenter Hovedstaden samles den invasive specialiserede kardiologiske behandling i et fælles center - organiseret under Hjertecentret på Rigshospitalet - med to fysiske matrikler på Rigshospitalet (Blegdamsvej) og Herlev og Gentofte Hospital (Gentofte). Der vil fortsat være modtagelse af hjertepatienter på alle regionens akutmodtagelser ligesom ukompliceret behandling af hjertesygdomme (hovedfunktionsniveau) og udvalgt ikke-invasiv specialiseret behandling fortsat vil foregå på Region Hovedstadens øvrige intern medicinske/kardiologiske afdelinger.
Samlingen af den invasive specialiserede kardiologiske behandling giver mulighed for at samle ekspertisen og sikre et stærkt fagligt miljø til gavn for patienterne. Samtidig giver det mulighed for en mere optimal udnyttelse af dyrt udstyr og personalemæssige ressourcer. Region Hovedstaden kan med en ny organisering i dele af kardiologien positionere sig både nationalt og internationalt med optimale behandlings-, forsknings- og udviklingsmuligheder.
På Gentofte-matriklen etableres en af Europas største elektive enheder for specialiseret invasiv behandling af hjerterytmeforstyrrelser - både tilstande hvor hjertet “løber løbsk”, som kan behandles med overbrænding af hjertevæv, og tilstande hvor hjertet slår langsomt, som kræver pacemaker eller en indopereret hjertestarter (ICD).
På Rigshospitalet, Blegdamsvej etableres Danmarks største enhed for invasiv udredning med KAG (kateterbaseret røntgenundersøgelse af hjertet) og behandling med ballonudvidelse (PCI) af forkalkning i hjertets kranspulsåre. Ved at samle denne udredning og behandling på Rigshospitalet udnyttes både den fysiske kapacitet og vagtlagene bedre i en mere robust organisering.
Med etablering af Hjertecenter Hovedstaden vil regionen skulle ansøge Sundhedsstyrelsen om godkendelse til at varetage den specialiseret behandling på andre matrikler end i dag.
Høring af ændringsforslagene
Forslagene har været sendt ud i bred høring fra den 8. maj til 23. juni 2024. Der er indkommet 34 høringssvar fra Patientinddragelsesudvalget, LMU- og VMU-udvalg, statslige myndigheder, kommuner, regioner, sundhedsfaglige råd (SFR) og faglige organisationer. Der har desuden været afholdt et høringsmøde den 11. juni 2024, hvor der var mulighed for at blive orienteret om baggrunden for ændringsforslagene samt konsekvenser ved forslagene. Ligeledes var der mulighed for at stille spørgsmål til ændringsforslagene.
De indkomne høringssvar vedrører primært etableringen af Hjertecenter Hovedstaden. Høringssvarene bakker generelt op om de to ændringsforslag og giver ikke anledning til grundlæggende justeringer af forslagene. Administrationen har udarbejdet et høringsnotat med et resumé af de indkomne høringssvar samt administrationens bemærkninger hertil (bilag 1). Mange af høringssvarene adresserer en række reelle opmærksomhedspunkter, når man står overfor store og omfattende ændringer i organisationen. Der bliver et stort arbejde med disse ændringer i både planområde Midt og med etablering af Hjertecenter Hovedstaden, hvor mange medarbejdere blandt andet vil opleve ændringer til deres nuværende hverdag. Der er en stor opmærksomhed på, at forandringerne skal gennemføres under stort hensyn til både personale og patienter, og ledelsesmæssigt vil der derfor i den kommende tid blive arbejdet fokuseret med at planlægge og gennemføre ændringerne bedst muligt. De høringssvar, som vedrører etablering af Hjertecenter Hovedstaden og samling af specialiseret kardiologi, herunder opmærksomhedspunkter på nye patientforløb, forskning, uddannelsesforløb mv., vil, som det fremgår af bilag 1, indgå i det arbejde, som sundhedsfaglig råd kardiologi og nedsatte styregrupper med hospitalerne og relevante koncerncentre er ansvarlige for. Der er et stort fokus på i fællesskab at finde de gode løsninger for både personale og patienter, så vi også med den nye struktur har effektive patientforløb af højeste kvalitet på hjerteområdet. Alle høringssvarene er desuden vedlagt i deres fulde længde i bilag 2.
Generelle pointer fra høringssvarene:
Bemærkningerne i de indkomne høringssvar kan inddeles i følgende syv temaer:
Såfremt ændringerne til Hospitalsplan 2025 godkendes, vil administrationen implementere ændringerne i planen. Herlev og Gentofte Hospital vil medio november 2024 gennemføre de organisatoriske ændringer ved at flytte de medicinske sengepladser og ændre modtagelsen for de akutte patienter, som har behov for vurdering og eventuel indlæggelse. I medio november etableres Hjertecenter Hovedstaden også, som forventes at være fuldt etableret i løbet af foråret 2025.
Flere styre- og planlægningsgrupper bestående af hospitalerne og relevante koncerncentre vil stå for planlægning af implementeringsarbejdet med fokus på alle de elementer, som er beskrevet.
Som ved andre organisationsændringer er der risiko for, at personalet ikke ønsker at flytte med opgaven. Det søges der taget bedst muligt hånd om på hospitalerne. Det er dog også forventningen, at mange vil kunne se en faglig meningsfuldhed i at sikre et mere robust fagligt set-up til de akutte og medicinske patienter i planområde Midt, samt et stort center med optimale forsknings- og udviklingsmuligheder i kardiologien til gavn for patienter og personale. Med forslaget om at etablere Hjertecenter Hovedstaden vil der være personale på akuthospitaler (Nordsjællands Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital), som vil opleve det som en stor ændring at skulle arbejde i Hjertecenter Hovedstaden under Rigshospitalet, da deres arbejde med invasiv kardiologi flytter til enten Rigshospitalet, Blegdamsvej eller Gentofte-matriklen.
Der er tæt koordination om fælles udmelding til personalet om ovenstående løsningsforslag. Det er væsentligt, at udmeldingen om de organisatoriske ændringer kommunikeres rettidigt for at sikre, at personalet på de berørte hospitaler vil opleve, at beslutningsprocessen og en eventuel udmøntning foregår i et trygt og tillidsskabende samarbejde. Herlev og Gentofte Hospital, Rigshospitalet, Nordsjællands Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital vil derfor også tilrettelægge en proces med tæt inddragelse af personalet via de respektive MED-udvalg i forbindelse med omorganiseringen.
Det vil være vigtigt at informere borgerne om, at ændringen sker med baggrund i et ønske om et styrket og bedre tilbud til kommunernes borgere, så der vil være et løft i den faglige og organisatoriske kvalitet af de tilbud, som borgerne får. Ligeledes bør der sikres en god dialog med de berørte kommuner om, hvilke beslutninger der træffes og om det beslutningsgrundlag, beslutningerne træffes på baggrund af - herunder ønske om større lighed i det akutte tilbud til borgere i planområde Midt, den faglige kvalitet og arbejdsmiljøet.
Hjertecenter Hovedstaden
Kapaciteten ved udnyttelse af eksisterende rum og udstyr på de to matrikler er fuldt tilstrækkelig til den forventede udvikling, og der er ikke et behov for nye rum og udstyr. Etablering af Hjertecenter Hovedstaden vil ikke føre til ekstra udgifter i forhold til de allerede planlagte genanskaffelser i regionens kardiologiske laboratorierum – snarere tværtimod. Der vil være behov for mindre opgradering af rum til ablationsudstyr i Gentofte, som Center for Ejendomme vurderer kan rummes inden for cirka 400.000 kr.
Der vil ske en omfordeling af midler i forbindelse med etablering af Hjertecenter Hovedstaden, da der er tale om flytning af en andel af et speciale (kardiologi) og udvalgte behandlinger. Ved en samling på Rigshospitalet vurderes det, ud fra indledende estimater, at være cirka 248 mio. kr. i DRG-værdi svarende til 161 mio. kr., som flyttes mellem hospitalerne efter generelle styrings- og bevillingsregler i Region Hovedstaden. Dette skal afklares endeligt mellem hospitalerne og vil være baseret på den faglige beslutning om opdeling af patientforløbene mellem akuthospitalerne og Rigshospitalet. Forudsætningen er, at den nye organisering af patientforløbene vil være udgiftsneutral.
Ny akutstruktur og samling af medicinske senge i planområde Midt
Herlev-matriklen har ledig fysisk kapacitet – både i den nybyggede del og den ældre del af hospitalet (”sengetårnet”). Klargøring og modernisering af sengeafsnit i den ældre del – opgøres til samlet 16 mio. kr., herunder 14 mio. kr. i etableringsudgift og 2 mio. kr. til genhusning, som finansieres af Herlev og Gentofte Hospitals driftsramme. Der blev desuden i juni 2024 afsat 12,5 mio. kr. til istandsættelse i forbindelse med disponering af ekstra midler i 2024 på baggrund af økonomiaftale 2025. Midler til istandsættelsen gør det muligt også at gennemføre en samling af de almene ambulatoriefunktioner i Hjertemedicinsk Afdeling parallelt med en samling af sengene på Herlev matriklen.
Der vurderes at være mulige effektiviseringsgevinster ved forslaget, som kan realiseres via:
Der estimeres mindreudgifter på i alt 15 mio. kr. årligt ved den nye organisering.
MED-organisationen blev orienteret om de foreslåede hospitalsplansændringer tirsdag den 30. april 2024. Senere samme dag blev der udsendt pressemeddelelse om de foreslående ændringer.
Der er ikke for nuværende planlagt yderligere fælles kommunikation regionalt. Hospitalerne har dog løbende kommunikeret lokalt til relevante afdelinger mv.
Sagen forelægges sundhedsudvalget den 14. august 2024, forretningsudvalget den 20. august 2024 og regionsrådet den 27. august 2024.
Charlotte Hosbond/Camilla Lindgreen & Line Rasmussen
24027998
Bilag 1: Bilag 1. Høringsnotat
Bilag 2: Bilag 2. Høringssvar - samlet
Formanden opfordrede udvalget til at deltage i 'Åbent Hospital 2024' den 1. september 2024.
Christine Dal (V) og Frida Groth (Ø) deltog ikke i sagens behandling.