Godkendt.
Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Besøget starter med morgenmad og efterfølgende rundvisning på SOSU H. Undervejs i rundvisningen vil udvalget blive orienteret om bl.a. de indsatser, som SOSU H har med Region Hovedstaden.
Socialfondsprojekt 2025 -2027: Nye broer til flere faglærte
- Regionen har medfinansieret med 7 mio. kr. Samarbejde med alle VUC-centre i regionen, om rekruttering til SOSU-uddannelserne.
Nyt budgetinitiativ 2025 - 2026: Rekruttering fra Sverige til social- og sundshedsuddannelserne i Region Hovedstaden
- Regionen har afsat 0,5 mio. kr. til projektet. Samarbejde med SOSU H og Københavns Kommune om rekruttering af ledige fra det sydlige Sverige til SOSU-uddannelserne på SOSU H.
Administrationen indstiller over for udvalget for flere unge på erhvervsuddannelserne
at drøfte retning for udvalgets arbejde det kommende år
at igangsætte administrationens arbejde med et oplæg til udvalgets politiske anbefalinger
Drøftet.
Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Udvalget blev på mødet d. 13. august 2024 enige om at drøfte retningen for udvalgets videre arbejde. Det foreslås, at drøftelsen peger hen mod en beslutning om anbefalinger inden for udvalgets resort.
Regionsrådet nedsatte primo 2024 det midlertidige opgaveudvalg for flere unge på erhvervsuddannelserne. Udvalgets opgave er at bidrage til at understøtte målsætningen i den regionale udviklingsstrategi om at sikre flere faglærte i Region Hovedstaden. Udvalget skal ifølge kommissoriet (bilag 1) virke som rådgivende og politikudviklende i spørgsmål, som vedrører erhvervsuddannelserne. Udvalget afrapporterer sine anbefalinger til regionsrådet via udvalget for trafik og regional udvikling.
Udvalget har fem møder tilbage, og med denne sag skal udvalget drøfte den retning, som udvalgets arbejde skal tage i resten af valgperioden. Det foreslås, at drøftelsen munder ud i et antal politiske anbefalinger, som evt. kan behandles i udvalget for trafik og regional udvikling og i regionsrådet.
Anbefalingerne kan anvendes som et udgangspunkt for at gå i dialog med omverdenen om de regionale udfordringer og løsninger, fx i en fælles kronik, en drøftelse med ministeren eller en drøftelse med uddannelser og arbejdsmarkedets parter i Fremtidens Kompetenceråd.
Udvalgets tidligere møder
Udvalgets hidtidige møder har haft fokus på udfordringerne på uddannelsesområdet; på det første møde i marts holdt Nina Smith oplæg om udfordringerne for de unges valg af en erhvervsuddannelse og reformkommissionens forslag til en ny ungdomsuddannelse. I april besøgte udvalget DM i Skills, der viste den store variation af erhvervsuddannelser. På mødet sammen med Fremtidens Kompetenceråd i maj blev regionens uddannelsesanalyse Uddannelse i tal 2024 præsenteret, med et særtema om de faglærte uddannelser, herunder en kvalitativ afdækning af årsager til frafald på uddannelserne. På det seneste møde i august måned gav FH, DEG og DA deres input til løsninger på udfordringerne.
Møderne har udpeget disse væsentlige udfordringer på området:
En lav og stagneret andel af unge, som søger mod erhvervsuddannelserne
Stort frafald fra erhvervsuddannelserne
Faldende ungdomsårgange
Studenter som ikke kommer videre i uddannelse efter studentereksamen
Udfordringer med at opretholde attraktive uddannelser og en bred uddannelsesdækning udenfor de større byer
20.000 unge udenfor job og uddannelse
Mange af udfordringerne har regionen allerede indsatser for. Udvalget har udmøntet 3 mio. kr. til et ambitiøst helskoleprojekt om mindsket frafald på en af regionens største erhvervsskoler. Samtidigt er regionen involveret i flere gode projekter om rekruttering til erhvervsskolerne og projekter med regionens FGU-institutioner. Danske Regioner lavede sidste år et fælles politisk indspil om campus, som ministeren bakker op om, og regionen er i dialog med flere skoler om muligheden for at understøtte campusdannelser og attraktive uddannelsesmiljøer.
Hvis de negative tendenser for alvor skal vendes, så kalder det dog på en omkalfatring af ungdomsuddannelsessystemet. De unges valg skal gøres mere simpelt og der skal være et attraktivt alternativ til de eksisterende gymnasiale uddannelser. Ministeren arbejder på en helt ny ungdomsuddannelse, hvor elementer fra nuværende uddannelser lægges sammen til en mere praksisorienteret ungdomsuddannelse. Uddannelsen forventes at skulle tiltrække op mod 40% af en ungdomsårgang.
Administrationen foreslår, at udvalget drøfter følgende:
Et øget karakterkrav til gymnasiet:
Vil et øget karakterkrav til de gymnasiale uddannelser øge attraktiviteten af en ny ungdomsuddannelse? I forbindelse med etablering af en ny ungdomsuddannelse, diskuterer parterne, om der skal indføres et øget karakterkrav til gymnasiet på 6 eller 7. Det kan bidrage til et højere faglig niveau på de gymnasiale uddannelser, men vil også ramme demografisk skævt og kan gøre en ny ungdomsuddannelse til et tvunget valg fremfor et aktivt førstevalg.
Campus:
Hvor skal nye ungdomsuddannelser placeres? Det vil være oplagt at tænke i campus, hvor flere uddannelser lægges på samme lokation. Det kan sikre bæredygtigheden af uddannelserne i yderområderne, og samtidigt skabe attraktive uddannelsesmiljøer, hvor skolerne kan deles om faglige lokaler, lærerressourcer og sociale arrangementer.
Udsatte unge:
Hvordan kan man fortsat sikrer et godt uddannelsestilbud til de unge, som har behov for ekstra støtte? Der skal fortsat være et andet tilbud til de unge, som ikke kommer ud fra folkeskolen med 2 i dansk og matematik eller som på anden måde kræver ekstra støtte for at få fodfæste på uddannelses- eller arbejdsmarkedet.
Den voksne målgruppe:
Hvordan erhvervsuddannelser fortsat skal være et attraktivt valg for den voksne målgruppe og gruppen af afklarede unge? Det er vigtigt fortsat at have et stærkt fokus på den voksne målgruppe, samt den gruppe af unge, som allerede i grundskolen ved, at de vil være faglærte. Et stærkt fagligt niveau på erhvervsskolerne skal gøre det attraktivt for den afklarede elev.
Hvis indstillingen tages til efterretning, vil administrationen udarbejde et udkast til udvalgets anbefalinger på området, som vil blive endeligt godkendt i udvalget på deres møde i november 2024.
Udvalget har mulighed for at prioritere midler afsat til den regionale udviklingsstrategi i 2025 til arbejdet med at understøtte at sikre bedre uddannelsesmiljøer og campusdannelser eller forsøg med en ny ungdomsuddannelse.
Sagen forelægges udvalget for på erhvervsskolerne den 2. oktober 2024. En opfølgende sag med udkast til politiske anbefalinger forelægges udvalget for erhvervsuddannelserne i den 18. november 2024.
David Meinke / Lise Lotte Toft
24056473
Bilag 1: Bilag Kommissorium for flere på erhvervsuddannelserne