Administrationen indstiller til udvalget for erhvervsuddannelser:
Drøftet.
Benedikte Kiær (C) deltog ikke i sagens behandling.
Den 8. oktober præsenterede regeringen sit nye reformudspil af ungdomsuddannelserne, hvor det er regeringens ambition at langt størstedelen af unge i fremtiden skal gå i gymnasiet efter endt folkeskole (bilag 2). Denne sag vil give en introduktion til det nye uddannelsesudspil som udgangspunkt for udvalgets videre drøftelse af temaer for anbefalinger.
Lise Lotte Toft, uddannelseschef, holder et oplæg på mødet.
Regionsrådet nedsatte primo 2024 det midlertidige opgaveudvalg for flere unge på erhvervsuddannelserne. Udvalgets opgave er at bidrage til at understøtte målsætningen i den regionale udviklingsstrategi om at sikre flere faglærte i Region Hovedstaden. Udvalget skal virke som rådgivende og politikudviklende i spørgsmål, som vedrører erhvervsuddannelserne. Udvalget afrapporterer sine anbefalinger til regionsrådet via udvalget for trafik og regional udvikling.
Samtidig har regeringen præsenteret et udspil til en længeventet reform af ungdomsuddannelsessystemet. Reformen skal bl.a. imødekomme den tiltagende tendens til at unge fravælger erhvervsuddannelserne til fordel for bl.a. det sociale miljø på gymnasierne og et ønske om at udskyde deres uddannelsesvalg. Det betyder, at alle unge, som har bestået 9. klasse, fremadrettet kan komme på gymnasiet (bilag 2). Det primære greb i reformen er oprettelsen af en ny erhverv- og professionsrettet gymnasial uddannelse, epx. Administrationen udsendte mandag den 14. oktober 2024 et notat til regionsrådet, som kort redegører for det nye udspil (bilag 1).
På den nye epx vil de unge blive mødt af en kombination af praktisk og teoretisk undervisning. Uddannelsen vil tage to år og give adgang til erhvervsuddannelser og være adgangsgivende til erhvervsakademiuddannelserne samt visse professionsbacheloruddannelser som eksempelvis bioanalytiker, radiograf og socialrådgiver. Det er muligt at tage en etårig overbygning og få adgang til korte og mellemlange videregående uddannelser, evt. suppleret med fagpakker, der giver adgang til universitetet.
På mødet den 2. oktober 2024 drøftede udvalget en række anbefalinger til regionsrådet, men ønskede at afvente de endelige drøftelser af anbefalingerne til det nye udspil var præsenteret.
Følgende emner blev nævnt på mødet:
Efter drøftelsen på mødet, vil administrationen udarbejde et oplæg til endelige anbefalinger fra udvalget, som præsenteres på udvalgets møde d. 18. november. Fremtidens Kompetenceråd afholder møde d. 12. november, hvor udspillet til en ny reform for ungdomsuddannelserne er tema. Rådets drøftelse vil kunne bruge til yderligere at kvalificere udvalgets anbefalinger. Formålet med Fremtidens Kompetenceråd er at kvalificere uddannelsesindsatsen i hovedstadsregionen gennem viden, erfaringer og synspunkter inden for uddannelses– og arbejdsmarkedssektoren, herunder at kvalificere det politiske arbejde.
Anbefalingerne vil kunne bruges som udgangspunkt for et møde med ministeren, en samlet kronik fra udvalget eller i andre sammenhænge, hvor udvalgets fælles position vil kunne bruges til at understøtte arbejdet med at sikre flere faglærte.
Ved tiltrædelse af indstillingen drøftes udvalgets anbefalinger til regionsrådet, og administrationen vil arbejde videre med en konkretisering, som præsenteres for udvalget den 18. november 2024.
Sagen forelægges udvalget for erhvervsuddannelser den 29. oktober 2024.
David Meinke/Lise Lotte Toft
Bilag 1: Orientering om regeringens udspil til uddannelsesreform - ungdomsuddannelser
Bilag 2: Forberedt-paa-fremtiden-V---Flere-i-gymnasiet