Social- og psykiatriudvalget - mødesag

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Drøftelse: Behandling af patienter med spiseforstyrrelser i Region Hovedstadens Psykiatri
  3. Orientering: Hændelse på den sikrede institution Sølager
  4. Orientering: Status på den organisatoriske sammenlægning af psykiatri og somatik
  5. Aktuelle orienteringer
  6. Drøftelse: Årsplan for social- og psykiatriudvalget, 2025
  7. Orientering: Opfølgning på budgetaftale 2025 vedr. ansættelse af sikkerhedsassistenter i psykiatrien
  8. Orientering: Status på overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien Region Hovedstaden
  9. Eventuelt
  10. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

INDSTILLING

Administrationen indstiller overfor social- og psykiatriudvalget: 

POLITISK BEHANDLING

Godkendt. 

2. Drøftelse: Behandling af patienter med spiseforstyrrelser i Region Hovedstadens Psykiatri

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget: 

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Drøftet.

Grethe Olivia Nielsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Social- og psykiatriudvalget har efterspurgt en orientering omkring Region Hovedstadens Psykiatris tilgang til behandling af patienter med spiseforstyrrelser. Social- og psykiatriudvalget vil med denne sag blive orienteret om, hvordan der i Region Hovedstadens Psykiatri arbejdes med behandling af patienter med spiseforstyrrelse, herunder hvordan der skabes en positiv kultur og tilgang til patienter i svære situationer. 

På mødet i social- og psykiatriudvalget vil Ann Colleen Nielsen, udviklingschef og Jens Drachmann Bukh, cheflæge fra Psykiatrisk Center Ballerup præsentere, hvordan der arbejdes med behandlingen af patienter med spiseforstyrrelser og hvordan de fagligt håndterer de dilemmaer, der kan opstå i behandlingen, såsom splittelsen mellem ønsket om at slippe spiseforstyrrelsen og frygten for de nødvendige forandringer, der kræves for at opnå bedring.

*Sagen er pr. 9. januar opdateret med bilag.

 

SAGSFREMSTILLING

Organisering
Al behandling af voksne patienter med spiseforstyrrelser i Region Hovedstaden finder sted på Psykiatrisk Center Ballerup. Organiseringen af spiseforstyrrelsesområdet omfatter flere specialiserede enheder og afsnit, der alle er placeret i Ballerup. Behandlingen er centreret omkring tre hovedtyper af spiseforstyrrelser: Anoreksi, bulimi og atypiske spiseforstyrrelser, og der tilbydes behandling af de forskellige former for spiseforstyrrelser i moderat til svær grad.

Behandlingen er fordelt på 4 enheder. Der er et dagafsnit for spiseforstyrrelser, hvor behandlingen typisk strækker sig over ½-1 år og inkluderer daglig miljøterapi, spisning i fællesskab og støtte til normalisering af vægt og spisemønstre. Derudover er der to specialiserede døgnafsnit for spiseforstyrrelser: Døgnafsnit 5 og Døgnafsnit 38. Døgnafsnit 5 er et højtspecialiseret tilbud til patienter med primært anoreksi og har plads til 8 patienter, mens Døgnafsnit 38 er et åbent specialiseret tilbud med plads til 16 patienter. Derudover er Psykoterapeutisk Ambulatorium for Spiseforstyrrelser en del af det samlede spiseforstyrrelsesområde på Psykiatrisk Center Ballerup. Psykoterapeutisk Ambulatorium for Spiseforstyrrelser er et fusioneret ambulatorium med tre tværfaglige behandlerteams, der tilbyder målrettet behandling for forskellige typer spiseforstyrrelser. Ambulant behandling af patienter med moderat til svær BED bliver med midler fra SSA-reserveaftalen 2022-2025 midlertidigt tilbudt på Psykoterapeutisk Ambulatorium for Spiseforstyrrelser. Ambulatoriet samarbejder tæt med dag- og døgnafsnittene og tilbyder en flersporet behandling. Spiseforstyrrelser varierer i symptomer, sygdomsgrad og individuelle behov, hvilket danner grundlag for inddelingen i tre teams:

Patientgruppe og behandling
På Psykiatrisk Center Ballerup er der stor opmærksomhed på den splittelse, patienter med spiseforstyrrelser kan opleve mellem et ønske om at komme ud af spiseforstyrrelsen og en frygt for de ændringer, der er nødvendige for at opnå bedring. For de fleste patienter er behandlingen frivillig. Enkelte patienter er dog i en sådan somatisk tilstand, at spiseforstyrrelsen er fysisk livstruende, og behandling med tvang er derfor nødvendig. Patienter med spiseforstyrrelse lider typisk af samtidig psykisk lidelse, såsom depression og angst. Behandlingstilbuddet til patienter med spiseforstyrrelse er derfor et omfattende tværfagligt tilbud, som består af psykoterapi individuelt og i grupper, fysiske undersøgelser, i nogle tilfælde medicinsk behandling, kostvejledning ved diætister, spisestøtte, fysioterapi og socialrådgivning. Behandlingen er individuelt tilrettelagt ud fra sygdomsbillede, sværhedsgrad, sygdomsfase samt patientens ønsker og mål for behandlingen, og der anvendes flere forskellige psykoterapeutiske tilgange.

Region Hovedstadens Psykiatri oplever, at flere patienter ikke er indstillet på at indgå i en specifik behandling af spiseforstyrrelsen, og de tilbydes i stedet behandlinger, som fokuserer på andre aspekter, f.eks. ønsker for fremtiden, følelsesregulering og samspil med andre, for at skabe forudsætninger og motivation for de ændringer, som er nødvendige for at opnå varig bedring af spiseforstyrrelsen. Mange patienter fortsætter derefter i mere målrettet behandling af spiseforstyrrelsen, når de er klar til at arbejde direkte med kropsbillede, kost, vægt og adfærd, mens andre fravælger yderligere behandling. Den specifikke behandling opleves ofte som mere krævende af patienten, fordi der arbejdes med de grundlæggende egenskaber ved spiseforstyrrelsen, der er forbundet med angst og ubehag, samt de nødvendige adfærdsændringer, som samtidig er svære for patienten. 

Patient- og pårørendeinddragelse
Der er et løbende fokus på at inddrage patientens pårørende i behandlingen. Pårørende ses som en ressource og inddrages i behandlingen efter behov og relevans. Fx er der faste mødeaftener for pårørende, mulighed for deltagelse i behandlingsplansmøder og individuelt aftalte pårørendemøder. Pårørende inviteres med, når der er arrangementer på døgnafsnittene. Omfanget af pårørendeinddragelse er meget forskelligt fra forløb til forløb. Alle patienter opfordres til at inddrage pårørende, men pårørendeinddragelsen er naturligvis afhængig af samtykke fra patienten.

KONSEKVENSER

Såfremt indstillingerne tiltrædes, vil social- og psykiatriudvalget have taget orientering vedr. behandling af patienter med spiseforstyrrelser på Psykiatrisk Center Ballerup til efterretning, samt drøftet oplæg vedr. behandling af patienter med spiseforstyrrelser på Psykiatrisk Center Ballerup .

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 13. januar 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/ Nicoline Mie Tesch/ Jane Lykke Nielsen

JOURNALNUMMER

24077601

Bilag

Bilag 1: Bilag_Politikerspørgsmål_spiseforstyrrelsersamtgenindlæggelsesprocent

3. Orientering: Hændelse på den sikrede institution Sølager

INDSTILLING

Administrationen indstiller til Social- og psykiatriudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Grethe Olivia Nielsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Den 9. november 2024 skete der en alvorlig hændelse på den sikrede institution Sølager, som er et tilbud for unge under 18 år i sociale anbringelser og varetægtssurrogat under Den Sociale Virksomhed. Der er i pressen bragt artikler om den alvorlige hændelse og om Sølagers alarmsystem og stedets pædagogik. 

Sølagers opgave er at arbejde med de unges udvikling og uddannelse og at arbejde kriminalitetsforebyggende med målgruppen. En målgruppe, som har betydelige udfordringer og en adfærd, der stiller store krav til den pædagogfaglige tilgang.

Hændelsen var et slagsmål, hvor fem personer var involveret, og hvor en ung blev overfaldet og blev påført overfladiske skader. 

Udvalget blev kort mundtligt orienteret om sagen på udvalgsmødet den 19. november 2024 af formanden for udvalget. På mødet i social- og psykiatriudvalget den 13. januar vil Søren Torpegaard Bech, direktør for Den Sociale Virksomhed, orientere om sagen. 

SAGSFREMSTILLING

Den Sociale Virksomheds håndtering af sagen

Den Sociale Virksomhed har iværksat en grundig analyse af hændelsesforløbet den 9. november 2024 med det formål at afdække, hvad der kan læres af hændelsen, hvad der kan forbedres, og hvordan lignende hændelser kan undgås fremtiden. Analysen vil munde ud i en handleplan med konkrete initiativer. Handleplanen forventes at være færdig primo 2025.  

Den Sociale Virksomhed oplyser desuden, at der gennem et stykke tid har været udfordringer med alarmsystemet på Sølager. Der er gennemført en grundig afdækning af mulige fejl i alarmsystemet, og alarmsystemet virker nu, som det skal på alle afdelinger. Udfordringerne med alarmsystemet havde ikke nogen forbindelse til overfaldet. 

KONSEKVENSER

Hvis social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, vil orienteringen om hændelsen på Sølager være taget til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og Psykiatriudvalget den 13.januar, 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Anja Methling

JOURNALNUMMER

24082780

4. Orientering: Status på den organisatoriske sammenlægning af psykiatri og somatik

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget: 

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Grethe Olivia Nielsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Den politiske aftale om en sundhedsreform lægger op til en organisatorisk sammenlægning af psykiatrien og somatikken. 

På baggrund af en endelig aftale mellem regeringen og regionerne, vil forretningsudvalget og regionsrådet medio 2025 blive forelagt et oplæg om en organisatorisk sammenlægning af psykiatrien og somatikken. På Danske Regioners bestyrelsesmøde den 21. november 2024 godkendte bestyrelsen en række fællesregionale mål for en sammenlægning af psykiatrien og somatikken [bilag 1]. På møde den 3. december, 2024 tilsluttede Region Hovedstadens forretningsudvalg sig de fællesregionale mål og bakkede op om, at administrationen går i gang med at forberede den organisatoriske sammenlægning [bilag 2]. 

Social- og psykiatriudvalget forelægges med denne sag en overordnet status for den organisatoriske sammenlægning af psykiatrien og somatikken i Region Hovedstaden.

Erik Jylling, koncerndirektør i Region Hovedstaden, vil på mødet give en status på arbejdet med at forberede den organisatoriske sammenlægning af psykiatri og somatik.

Erik Jylling vil på mødet også orientere om den nye organisering af direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri som følge af at Eva Zeuthen Bentsen, direktør i RHP, har fået nyt job som hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital pr. 1. april, 2025. 

SAGSFREMSTILLING

Overordnet tidsplan for sammenlægning af psykiatri og somatik

Forretningsudvalget bakkede på deres møde den 3. december op om, at administrationen går i gang med at forberede en organisatorisk sammenlægning af psykiatri og somatik. Det forberedende arbejde danner grundlaget for et oplæg om en organisatorisk sammenlægning af psykiatri og somatik til politisk godkendelse i forretningsudvalget og i regionsrådet - forventeligt medio 2025.

Processen med det forberedende arbejde for en sammenlægning er politisk forankret i forretningsudvalget, men social- og psykiatriudvalget vil også blive involveret i det forberedende arbejde med at sammenlægge psykiatri og somatik. På forretningsudvalgets møde den 28. januar vil social- og psykiatriudvalgets rolle i det forberedende arbejde blive besluttet. Social- og psykiatriudvalget vil blive orienteret om status for sammenlægningen på kommende møder. 

Processen med en organisatorisk sammenlægning af psykiatrien og somatikken vil bestå af et involverende arbejde, hvor administrationen i samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri, relevante ledere og fagpersoner fra somatikken og psykiatrien i første kvartal af 2025 vil drøfte scenarier for og opmærksomhedspunkter til sammenlægningen. Politikere og relevante interessenter samt samarbejdspartnere vil også blive involveret i arbejdet med at forberede en organisatorisk sammenlægning. 

I det forberedende arbejde vil der være et stort fokus på, hvordan forskning og kvalitetsudvikling i psykiatrien kan styrkes i den nye organisering, herunder hvordan det sikres, at de to sundhedsfaglige råd (SFR) i psykiatrien bliver et omdrejningspunkt for den faglige udvikling i en ny sammenlagt organisation. I det forberedende arbejde vil der også være et stort fokus på at fastholde, bevare og styrke den fremdrift og udvikling, som psykiatrien er lykkedes med at skabe de seneste år. 

I den forberedende proces vil der være en tæt dialog med Region Sjælland, hvor status for processen og opmærksomhedspunkter til sammenlægningen løbende drøftes. Sammenlægningen skal være meningsfuld i en fusion med Region Sjælland til en ny Region Østdanmark. Der vil sideløbende være informationsmøder med kommunerne i regionen for at sikre, at de er orienterede om status.

I det forberedende arbejde vil der løbende være dialog med MED-organisationen, så betydningen af forandringerne for de lokale medarbejdere, ledere og deres arbejdsmiljø kan drøftes. Både psykiatrien og de modtagende hospitaler vil sikre dialogen, så medarbejderrepræsentanterne løbende orienteres om processen og kan give deres input til sammenlægningen til kende.

Regionens MED-udvalg (RMU) får også mulighed for at drøfte det konkrete oplæg til organisatorisk sammenlægning før det lægges op til beslutning i forretningsudvalget og regionsrådet. 

Aktuelt er det forventningen, at den organisatoriske sammenlægning kan træde i kraft pr. 1. januar 2026. 

Erik Jylling vil på mødet give en uddybende status på arbejdet med at forberede den organisatoriske sammenlægning af psykiatri og somatik.

Kommende ny direktionsstruktur i Region Hovedstadens psykiatri

Eva Zeuthen Bentsen, direktør i RHP, har fået nyt job pr. 1. april som hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital.  

Da en del af sundhedsreformen handler om en organisatorisk sammenlægning af somatik og psykiatri bliver stillingen som hospitalsdirektør for Region Hovedstadens Psykiatri ikke genopslået. De to vicedirektører Ida Hageman og Lone Bjørklund bliver derfor 1. april konstitueret som hospitalsdirektører, og med Ida Hageman i rollen som ordførende direktør.

Erik Jylling vil på udvalgsmødet orientere om den nye direktionsstruktur i Region Hovedstadens Psykiatri. 

KONSEKVENSER

Hvis social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, vil orienteringen om status på den organisatoriske sammenlægning af psykiatri og somatik samt status på den nye direktionsstruktur i Region Hovedstadens Psykiatri være taget til efterretning. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 13. januar, 2025.  Social- og psykiatriudvalget vil blive orienteret om status for sammenlægningen af psykiatri og somatik på kommende udvalgsmøder. 

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Jens Christian Reventlov Petersen 

JOURNALNUMMER

25000186

Bilag

Bilag 1: Sag_FU_3_dec_2024_psyksomatik

Bilag 2: Fællesregionale mål for organisatorisk integration af psykiatri og somatik

5. Aktuelle orienteringer

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Administrationen orienterede om at høringsfristen for den regionale psykiatriplan er blevet forlænget fra d. 18. december 2024 til d. 18. februar 2025. Samtlige høringsparter er orienteret om dette. Godkendelsen af psykiatriplanen i social- og psykiatriudvalget bliver således rykket til udvalgsmøde den 17. marts.

Udvalget tog orienteringen til efterretning.

Grethe Olivia Nielsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling. 

BAGGRUND

Der er på social- og psykiatriudvalgets møder et fast punkt, hvor administrationen orienterer om aktuelle sager.

SAGSFREMSTILLING

Administrationen orienterer om aktuelle sager, der vedrører udvalgets opgaveområde.

KONSEKVENSER

Såfremt udvalget ønsker yderligere behandling af en sag, vil administrationen gå videre med sagen. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 13. januar, 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond / Jens Christian Reventlov Petersen 

JOURNALNUMMER

24082771

6. Drøftelse: Årsplan for social- og psykiatriudvalget, 2025

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget: 

POLITISK BEHANDLING

Drøftet. 

Grethe Olivia Nielsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling. 

BAGGRUND

Social- og psykiatriudvalget forelægges årligt en årsplan for sager til udvalgets møder for året. Med denne sag lægges der op til, at udvalget drøfter vedlagte forslag til årsplan for 2025, herunder ønsker til mulige temaer mv. der kan behandles i udvalget.

SAGSFREMSTILLING

Administrationen har udarbejdet et forslag til årsplan for social- og psykiatriudvalget i 2025 med kommende sager for udvalget. Årsplanen tager højde for udvalgets politikudviklende og -opfølgende opgaver, samt punkter fra regionens budgetaftale mv. Årsplanen er vedlagt som bilag 1.

Årsplanen har til formål at danne ramme for de kommende møder i udvalget for 2025 og sikre det nødvendige overblik og planlægning af sager henover året. Årsplanen er et dynamisk redskab for både udvalget og administrationen, og der vil derfor kunne ske ændringer i forhold til aktuelle sager, ligesom der forventes at være sager, der afføder opfølgende drøftelse på et senere møde. Mødedatoerne godkendte udvalget på mødet den 27. august 2024, og de er således lagt fast. 

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen vil forslag til udvalgets årsplan for 2025 være drøftet. Der vil løbende kunne ske ændringer i forhold til aktuelle sager.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 13. januar, 2025

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Jens Christian Reventlov Petersen 

JOURNALNUMMER

22003076

Bilag

Bilag 1: Tentativ årsplan for social- og psykiatriudvalget 2025 (D13412407)

7. Orientering: Opfølgning på budgetaftale 2025 vedr. ansættelse af sikkerhedsassistenter i psykiatrien

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget

POLITISK BEHANDLING

Udvalget besluttede at udskyde sagen til møde den 24. februar.

Grethe Olivia Nielsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling. 

BAGGRUND

I regionens budgetaftale 2025 blev der afsat midler til ansættelse af sikkerhedsassistenter i psykiatrien. Social- og psykiatriudvalget får med denne sag en status på udmøntningen af midlerne. 

*Der er pr. 9. januar sket en redaktionel ændring af sagen med præcisering af, at finansieringen af sikkkerhedsassistenter sker uden reduktion af midler til de områder, der er prioriteret i 10-årsplanen. 

SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet iværksatte i foråret 2024 en handleplan, som skal styrke sikkerheden og trygheden for personale og patienter i voksenpsykiatrien. I budgetaftalen for 2025 er der afsat 17,5 mio. kr. årligt til at ansætte sikkerhedsassistenter med henblik på, at ordningen udvides til at omfatte de fem store psykiatriske akutmodtagelser. Endvidere blev der afsat 1,2 mio. kr. årligt til, at der også ansættes sikkerhedsassistenter på til de to retspsykiatriske ambulatorier. 

De fem store akutmodtagelser

Siden 1. oktober 2024 har der været sikkerhedsassistenter i de fem store psykiatriske akutmodtagelser døgnet rundt alle ugens syv dage. Region Hovedstadens Psykiatri er fuldt i mål med ansættelserne og der mangler ikke yderligere ansættelser. Sikkerhedsassistenterne tilknyttes et center i en given periode og roterer herefter med jævne mellemrum til et andet center.

Sikkerhedsassistenternes baggrund varierer. De kan fx have en baggrund som vagt i et privat firma, fængselsbetjent, securitymedarbejdere i lufthavn eller politibetjente. Der er ikke specifikke krav til kompetencer inden ansættelse, da Region Hovedstadens Psykiatri selv uddanner sikkerhedsassistenterne.

Nyansatte sikkerhedsassistenter uddannes i konflikthåndtering og deeskalerende teknikker og øvrige sikkerhedsforanstaltninger og bliver præsenteret for diagnoser og behandling, samt hvordan det er at være patient i psykiatrien. Derudover får sikkerhedsassistenterne løbende træning i de forskellige greb, begreber og arbejdsmetoder i psykiatrien svarende til minimum 12 timers vedligeholdelsestræning i hvert kvartal.

De to retspsykiatriske ambulatorier

Den aktuelle status er, at de første sikkerhedsvagter er ansat, og der forventes dækning af de to retspsykiatriske ambulatorier fra februar 2025.

Bornholm

Der arbejdes henimod at dække Psykiatrisk Center Bornholm med sikkerhedsassistenter. Rekrutteringen er i gang og opstart forventes omkring 1. februar 2025. I første omgang dækkes nattevagter og derefter aften- og dagvagter.

Opgaver og foreløbige erfaringer

Sikkerhedsassistenters primære opgave er at være trygheds- og sikkerhedsskabende for både patienter og personale. Sikkerhedsassistenternes er ressourcepersoner i forhold til sikkerhedsopgaven og indgår i bemandingen af centrenes funktioner på lige fod med øvrige medarbejdere, hvor de bl.a. kan deltage i eventuelle tvangssituationer. Der vedlægges stillingsbeskrivelse for sikkerhedsassistenterne.

De foreløbige erfaringer med sikkerhedsassistenterne på de fem store akutmodtagelser er positive, men også svære at måle og opgøre. Der er en oplevelse af, at sikkerhedsassistenterne bidrager til større tryghed for både patienter og medarbejdere og til forebyggelse af konflikter.

De Særlige Pladser

I forbindelse med regionsrådets disponering af engangsmidler til sikkerhed fra Folketingets psykiatriaftale "Bedre Psykiatri" fra november 2023 blev det i forbindelse med regionsrådets godkendelse af Handleplan for styrket sikkerhed og tryghed den 12. marts 2024 afsat 1,7 mio. kr. til ansættelse af sikkerhedsassistenter i et halvt år. Der var tale om en test på ét afsnit, nemlig afsnit D20 på Brøndbyøstervej, som fra 1. juli 2024 modtog patienter fra De Særlige Pladser. I de første 14 dage supplerede Region Hovedstadens Psykiatri med én ekstra, så der var to sikkerhedsassistenter døgnet rundt på matriklen. Derefter gik man som forudsat ned på én i døgndrift. Testen er finansieret frem til årsskiftet 2024/25.

Region Hovedstadens Psykiatri har imidlertid besluttet at have en sikkerhedsassistent i døgndrift på matriklen til og med sommerferien 2025. I dagtimerne på hverdage varetager sikkerhedsassistenten opgaver i det retspsykiatriske ambulatorium (finansieret af budget 2025-midler). Resten af døgnet på hverdage og hele weekenden er sikkerhedsassistenten i de særlige pladser (finansieret af Region Hovedstadens Psykiatri). Fra 1. august 2025 er det planen af klare sig uden sikkerhedsassistent i de særlige pladser.

KONSEKVENSER

Såfremt indstillingen godkendes, vil orienteringen være taget til efterretning. 

ØKONOMI

På regionsrådsmødet den 20. august 2024 blev det forudfor budgetforhandlingerne oplyst, at de samlede udgifter for alle seks centre, inkl. Bornholm, beløber sig til 24 mio. kr. årligt, hvilket samlet svarer til ca. 48 årsværk. I budget 2025 er der afsat 17,5 mio. kr. til sikkerhedsassistenter i akutmodtagelserne og 1,2 mio. kr. til de to retspsykiatriske ambulatorier. Dette svarer til ca. 31 årsværk fordelt på fem akutmodtagelser.

De samlede udgifter er siden steget med 2,8 mio. kr. til 28 mio. kr. Stigningen skyldes et nyt 300-timerstillæg (0,4 mio. kr.), et fleksibilitetstillæg (1,6 mio. kr.) samt en mere præcis beregning (0,8 mio. kr.). Da 300-timerstillægget allerede er finansieret via trepartsmidler, mangler der en varig finansiering på 8,9 mio. kr. (27,6 mio. kr. minus 18,7 mio. kr.). Denne finansiering vil Region Hovedstadens Psykiatri dække gennem omprioriteringer inden for egne rammer. For 2025 kan udgiften dækkes af overførte midler fra 2024.

 

Emne

Beløb (mio. kr.)

Årsværk

Bemærkninger

Samlede estimerede udgifter medio 2024

24

48

Dækker seks centre inkl. Bornholm.

Budget 2025

17,5 (akutmodtagelser) + 1,2 (retspsykiatri)

31

Fordelt på fem akutmodtagelser.

Stigning i udgifter

2,8

Nyt 300-timerstillæg (0,4), fleksibilitetstillæg (1,6) og præcis beregning (0,8).

Samlede udgifter (2025)

27,6

Inkl. tillæg; finansiering mangler.

Finansiering, der mangler

8,9

17

Udgiften i 2025 dækkes af overførte midler fra 2024. Fra 2026 vil udfordringen skulle løses via omprioriteringer*.

*Omprioriteringerne vil skulle behandles ifm. budgetprocessen for Budget 2026.

Center for Økonomi har vurderet sagen og har ingen yderligere bemærkninger til, at Region Hovedstadens Psykiatri finansierer ekstra udgifter til sikkerhedsassistenter gennem overførsler og omprioriteringer inden for egen budgetramme. Finansieringen sker uden reduktion af midler til de områder, der er prioriteret i 10-årsplanen.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 13. januar 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Thomas Pihl.

 

 

JOURNALNUMMER

24078203.

Bilag

Bilag 1: Sikkerhedsassistenter stillingsbeskrivelse

8. Orientering: Status på overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien Region Hovedstaden

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget: 

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning, idet udvalget ser frem til en afrapportering på det arbejde, der pågår i den fælles regionale arbejdsgruppe, der skal sikre ensartet registreringspraksis, og som det fremgår af sagen skulle have afrapporteret december 2024.

Grethe Olivia Nielsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling. 

BAGGRUND

Social- og psykiatriudvalget besluttede på sit møde den 19. marts 2024, at udvalget fremadrettet på hvert møde orienteres om status på overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien. Udvalget orienteres yderligere kvartalsvist om opgørelse af sygefravær i børne- og ungdomspsykiatrien.

Overholdelse af udredningsretten er et regionalt udviklingsmål i Region Hovedstaden, som er besluttet i forlængelse af regionsrådets arbejde med værdibaseret sundhed. Forretningsudvalget vedtog i juni 2020 et delmål om, at 70 % af patienterne skal være udredt inden for 30 dage, og at udredningsretten skal være overholdt for 95 % af patienterne. Forretningsudvalget følger månedligt regionens overholdelse af udredningsretten for både somatik og psykiatri. Der er flere patienter i kategorien ”overholdelse af udredningsretten” end kategorien ”udredt indenfor 30 dage”, da overholdelse af udredningsretten også medtager de patienter, der færdigudredes efter 30 dage, hvis der eksempelvis ligger faglige årsager eller patientens ønske til grund for forsinkelsen.

Social- og psykiatriudvalget forelægges med denne sag status på overholdelse af udredningsretten for børne- og ungdomspsykiatrien. 

På baggrund af ønske fra udvalget er sagen udvidet med data for varigheden af udredningsforløbet opdelt på hhv. 1-30 dage, 31-60 dage, 61-90 dage og >90 dage. Dertil er sagen udvidet med udvikling i antal medarbejdere opdelt på overordnede faggrupper. Formålet er at give et mere nuanceret billede af overholdelsen af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien. 

SAGSFREMSTILLING

Overholdelse af udredningsretten pr. oktober 2024

Der har gennem en længere årrække været en kraftig stigning i antallet af børn og unge, der bliver henvist til børne- og ungdomspsykiatrien i regionen. Antallet af henvisninger stiger hurtigere, end børne- og ungdomspsykiatriens mulighed for at tage patienter ind, hvilket har medført udfordringer i forhold til at overholde udrednings- og behandlingsretten. Det samme billede ses i resten af landet. Stigningen i antallet af henvisninger forventes at fortsætte i de kommende år. Der henvises til vedlagte bilag 1 for en oversigt over udviklingen i antal henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien fordelt pr. måned i perioden januar 2021 til og med oktober 2024. Udsvinget i antallet af henvisninger pr. måned kan skyldes perioder med ferier og helligdage, særligt i sommerferieperioden.

Af nedenstående tabel 1 fremgår udviklingen i overholdelsen af udredningsretten fra maj 2024 til og med oktober 2024 sammenholdt med de politiske mål for udredningsretten. Det bemærkes, at der kan forekomme efterregistreringer. Af vedlagte bilag 2 fremgår data for overholdelse af udredningsretten fra oktober 2022 til oktober 2024.

I oktober 2024 var udredningsretten overholdt for 15 % af patienterne, og 11 % af patienterne blev udredt inden for 30 dage. Det bemærkes, at antallet af udredningsforløb er højere end de foregående måneder, samt at overholdelsen af udredningsretten ligeledes er højere. Region Hovedstadens Psykiatri oplyser, at stigningen i overholdelsen af udredningsretten kan være en afspejling af de initiativer, der er igangsat i børne- og ungdomspsykiatrien, herunder arbejdet med de 10 hovedanbefalinger fra taskforce i forbindelse med fremtidssikring. Ligeledes er der igangsat en FEA-indsats (frivilligt ekstraarbejde) med fokus på pukkelafvikling. Derudover har psykiatrien fokus på at udnytte potentielle ubrugte tider, når patienter melder afbud, så andre patienter kan fremrykkes.

Efter Rigsrevisionens kritik af uens registreringspraksis ved overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien blev der i sommeren 2023 nedsat en fællesregional arbejdsgruppe for at sikre ensartet praksis. Gruppen er genetableret efter behov for yderligere dialog om fælles retningslinjer. Selvom retningslinjerne har ført til mere ensartet registrering, oplever plan- og registreringsmedarbejdere fortsat regionale forskelle i praksis. Arbejdsgruppen arbejder nu på at afklare og ensrette områder med variation og vil afrapportere til psykiatridirektørkredsen på møde den 20. december 2024.

Indenrigs- og Sundhedsministeren har nedsat et bredt sammensat rådgivende udvalg, som ser på, hvordan patientrettighederne i børne- og ungdomspsykiatrien bedre kan understøtte gode patientforløb på hospitalet. De nye patientrettigheder forventes at blive politisk behandlet inden udgangen af 2024. Administrationen afventer fortsat ministeriets tilbagemelding om en beslutning.

Aftaler med det private

Region Hovedstaden har haft en udbudsaftale med Hejmdal Privathospital siden den 12. august 2021. I efteråret 2024 har der i en periode været mulighed for at gøre brug af Carelink, men som bemærket i sidste sag til møde den 19. november 2024 informerede Danske Regioner ultimo oktober regionen om, at Carelink Psykiatri havde opsagt deres aftale med Danske Regioner under det udvidede frie sygehusvalg med 30 dages varsel. Aftalen trådte oprindeligt i kraft den 5. august 2024. Administrationen kan oplyse, at der fra Region Hovedstaden på nuværende tidspunkt er omkring 7 patienter henvist til behandling og udredning hos Carelink Psykiatri. Administrationen samarbejder med Danske Regioner om at give patienter, der er henvist til Carelink Psykiatri, de bedst mulige patientforløb.

Forretningsudvalget bestilte på deres møde den 5. november et uddybende notat om den opsagte aftale med Carelink. Notatet er tidligere fremsendt til både forretningsudvalget og social- og psykiatriudvalget. Af notatet fremgår det også, at at Danske Regioner pr. 23. oktober 2024 aktiverede en aftale under det udvidede frie sygehusvalg med Skovhus Privathospitals klinik i Lyngby for både voksen- og børne- og ungdomspsykiatri for udredningsforløb. Siden udsendelse af notatet har Danske Regioner oplyst, at aftalen, efter at have været aktiv i få dage, igen er ophørt med henvisning til økonomi. Region Hovedstaden nåede ikke at ibrugtage aftalen. 


Uddybende data fra børne- og ungdomspsykiatrien 

På baggrund af ønske fra udvalget er sagen udvidet med flere data på børne- og ungdomspsykiatriområdet.

Administrationen bemærker, at Region Hovedstadens Psykiatri er ved at opbygge et system, der vil kunne vise de forskellige aspekter, der gør sig gældende i forbindelse med monitorering af udredningsretten. Indikatorerne, som Region Hovedstadens Psykiatri fremover vil følge, er:

Ovenstående indikatorer vil forventeligt indgå i sag til social- og psykiatriudvalgsmøde i februar 2025, når psykiatrien har færdigudviklet indikatorerne. Indtil da følges nedenstående data som tentative indikatorer på deskriptivt niveau, som først kan uddybes med faglige forklaringer, når psykiatriens indikatorer er klar til at indgå i sagen. "Antal patienter opstartet i udredningsforløb" og "antal patienter, der afventer færdigudredning", indgår ikke i sagen, da disse ikke indgår i psykiatriens indikatorer, som fremadrettet følges i sagen.

Varighed af udredningsforløb

I oktober 2024 blev 500 patienter i børne- og ungdomspsykiatrien i regionen færdigudredt. Heraf blev 57 patienter (11 %) udredt inden for 1-30 dage, 50 patienter (10 %) inden for 31-60 dage, 52 patienter (10 %) inden for 61-90 dage, mens 341 patienter (68 %) havde en udredningstid på over 90 dage.

Data er fra Sundhedsplatformen, opgjort på dato for 'udredning slut', opdateret pr. den 29. november 2024

Udvikling i antal medarbejdere i børne- og ungdomspsykiatrien

Alle hovedstillingsgrupper (teknik/service udeladt) har oplevet en stigning i årsværk siden januar 2021 til og med oktober 2024. Graf 1 viser udviklingen i antal medarbejdere opgjort på årsværk fra januar 2021 til og med oktober 2024. Det ses, at: 

Graf 1: Udvikling i antal medarbejdere (årsværk)

 

 

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen vil udvalget have taget orienteringen om status på overholdelse af udredningsretten for børne- og ungdomspsykiatrien til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 13. januar 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Nathalie Knudsen

JOURNALNUMMER

24022663

Bilag

Bilag 1: Bilag 1: Udvikling i antal henvisninger til BUP Region H

Bilag 2: Bilag 2: Overholdelse af udredningsretten

9. Eventuelt

Eventuelt

Intet. 

10. Underskriftsark

Social- og psykiatriudvalget - meddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Meddelelse - Midlertidig lukning af Røde Kors Omsorgscenter Eirsgaard for hjemløse
  2. Meddelelse - Bemanding på Psykiatrisk Center Sct. Hans
  3. Meddelelse - Forsinkelse vedr. etablering af sengeafsnit med særlige pladser

Medlemmer

1. Meddelelse - Midlertidig lukning af Røde Kors Omsorgscenter Eirsgaard for hjemløse

Røde Kors Hovedstaden har orienteret Region Hovedstaden om, at de er nødt til at lukke Omsorgscenter Eirsgaard midlertidigt, i forbindelse med at lederen og en sygeplejerske har sagt op. De forventer, at lukningen varer fra 12. december 2024 til 6. januar 2025, måske med mulighed for at visitere borgere på telefon fra den 3. januar, når den nye leder er startet.

Omsorgscenter Eirsgaard har 10 pladser, hvor hjemløse borgere efter udskrivelse fra hospitalet kan få et 14 dages ophold for at komme sig helt. Region Hovedstaden finansierer hovedparten af udgifterne til tilbuddet, og Røde Kors Hovedstaden finansierer resten. Det er hospitalernes socialsygeplejersker, der er de primære henvisere.

I regionens samarbejdsaftale med Røde Kors om driften af Eirsgaard står der, at Røde Kors har beslutningskompetencen vedr. den daglige drift, og at Region Hovedstaden skal orienteres ved væsentlige driftsændringer. Center for Sundhed har været i dialog med Røde Kors om beslutningen om at lukke midlertidigt og drøftet forskellige mulige løsninger. Men det er et lille tilbud, som i høj grad er baseret på frivillige, og derfor er det også sårbart i den aktuelle situation, og det har ikke været muligt at finde en løsning. Det er administrationens indtryk, at de fra Røde Kors’ side har forsøgt at strække sig og finde løsninger. Administrationen har derfor accepteret lukningen fra regionens side.

Center for Sundhed har været i dialog med socialsygeplejerskegruppen, som er opmærksomme på lukningen, fordi det er i løbet af den kolde tid og henover julen. Derudover har regionens Udsatteråd opfordret Center for Sundhed til at rette henvendelse til regionens hospitaler med opfordring til at udvise større fleksibilitet ifm. udskrivelse af hjemløse patienter i perioden.

På den baggrund har Center for Sundhed været i dialog med Den Sociale Virksomhed, hvor regionen også har forsorgshjem for hjemløse, så de er bekendt med problemstillingen. Der er desuden sendt mail til hospitalerne og til Region Hovedstadens Psykiatri med opfordring til at udvise større fleksibilitet ifm. udskrivelse af hjemløse patienter i perioden.  

Journalnummer

24082789

2. Meddelelse - Bemanding på Psykiatrisk Center Sct. Hans

Retspsykiatrisk afsnit på Psykiatrisk Center Sct. Hans

Social- og psykiatriudvalget blev den 25. juni 2024 orienteret om bemandingsmæssige udfordringer på retspsykiatrisk afdeling A2 på Psykiatrisk Center Sct. Hans, som har medført midlertidig lukning af 16 senge. Status i forhold til genetablering af afsnittet er, at centret er i gang med rekrutteringen til det nedlukkede afsnit. Planen er, at de første patienter indlægges 1. april 2025. 

Journalnummer

24083529.

3. Meddelelse - Forsinkelse vedr. etablering af sengeafsnit med særlige pladser

I aftalen om regionernes økonomi for 2024 blev det besluttet, at De Særlige Pladser i psykiatrien fra 1. juli 2024 omlægges til ”…et længerevarende tilbud forankret i den regionale psykiatri målrettet samme målgruppe. For Region Hovedstadens Psykiatri betød dette en forholdsmæssig ændring i antallet af pladser fra 42 til 28. Regionsrådet godkendte den 12. marts 2024 model med flytning af 23 særlige pladser til Psykiatrisk Center Glostrup (Brøndbyøstervej), aflastningsmulighed med én intensiv seng på hver af de fem psykiatriske centre, og fusion af to rehabiliteringsafsnit på Psykiatrisk Center Ballerup samt kapacitetsændring vedr. rehabiliteringspladserne.

Som en start er der etableret 11 sengepladser på Brøndbyøstervej (Døgnafsnit D20). Social- og psykiatriudvalget fik den 1. oktober 2024 i forbindelse med forelæggelse af evalueringen af de særlige pladsers flytning en status på planerne for åbning af de resterende 12 sengepladser ved ombygning på Brøndbyøstervej. Det var på det tidspunkt forventningen, at den endelige indflytning kunne ske i løbet af efteråret 2025.

Det var under forudsætning af, at projekteringsfasen for de udestående og ret omfattende om- og tilbygningsarbejder vedrørende den ny funktion på Brøndbyøstervej kunne nå at blive gennemført i efteråret 2024. Projekteringsfasen omfatter tegning og detaljeret beskrivelse af hele byggeopgaven, udarbejdelse af tidsplan og økonomi samt myndighedsbehandling.

Det har imidlertid ikke været muligt at komme til enighed med totalentreprenøren i den nuværende samarbejdsaftale om prisen for projekteringsopgaven. Derfor er projektering m.v. endnu ikke blevet igangsat. Det kan betyde, at både rådgivningsopgaven og efterfølgende udførelsen skal konkurrenceudsættes.

Det kan dermed ikke undgås, at der bliver en væsentlig forsinkelse i forhold til tidligere oplyste. Den nye tidsplan er ikke afklaret på nuværende tidspunkt og vil afhænge af valget af udbudsstrategi. Der vil blive givet en nærmere redegørelse for forløbet og en ny tidsplan for projektet til mødet i Social- og Psykiatriudvalget den 24. februar 2025.

Forsinkelsen betyder, at behandlingskapaciteten er reduceret i en forlænget periode. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det der ikke er tale om akutte patienter, og at disse har mulighed for behandling i andre relevante funktioner i psykiatrien.

I forhold til forsinkelsens konsekvenser for personalet bemærkes, at der i forbindelse med flytningen af medarbejdere fra Frederikssund var et overskud af medarbejdere, som midlertidigt gør tjeneste i andre afsnit, indtil det nye afsnit med 12 senge kan åbnes. Denne ordning vil blive forlænget.

Journalnummer

24084219.