Udvalget for erhvervsuddannelser - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Drøftelsessag: Anbefalinger for regionens videre arbejde med flere til erhvervsuddannelserne
  3. Eventuelt
  4. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

Godkendelse af dagsorden

Godkendt.

Benedikte Kiær (C) og Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling. 

2. Drøftelsessag: Anbefalinger for regionens videre arbejde med flere til erhvervsuddannelserne

INDSTILLING

Administrationen indstiller overfor udvalget for erhvervsuddannelser:

  1. at godkende anbefalinger til at sikre stærke og attraktive uddannelser i Region Hovedstaden (bilag 1).
  2. at drøfte ønsker til det videre arbejde med anbefalingerne.

POLITISK BEHANDLING

Indstillingspunkt 1: Godkendt, i det udvalget beder administrationen om at foretage mindre sproglige ændringer.

Indstillingspunkt 2: Drøftet.

Benedikte Kiær (C) og Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling. 

Vedhæftet som bilag 2 findes de opdateret anbefalinger efter udvalgets drøftelse den 18. november 2024. 

BAGGRUND

Udvalget for erhvervsuddannelser drøftede på deres møde d. 2. oktober 2024 retning for udvalgets arbejde fremmod regionsrådsvalget i 2025. Udvalget igangsatte på mødet udarbejdelsen af anbefalinger, som skal sætte retning for rådets arbejde med at sikre flere faglærte, herunder i særdeleshed i relation til udkast til reform af ungdomsuddannelser og oprettelse af en ny ungdomsuddannelse.

Udvalget skal på dette møde godkende anbefalingerne og drøfte det videre arbejde med anbefalingerne.

SAGSFREMSTILLING

Af kommisoriet for udvalget for flere unge på erhvervsuddannelserne fremgår det, at udvalget skal skal have fokus på udviklingen af, hvordan erhvervsskolerne kan bæres ind i fremtiden, og hvordan opmærksomheden på, at en erhvervsuddannelse er et attraktivt uddannelsesvalg, kan øges. Det kræver, at kvaliteten på uddannelserne sikres og udvikles; at skolerne har de bedste faciliteter til at uddanne kompetente faglærte, som bl.a. kan understøtte den grønne udvikling i Danmark, og at undervisningen følger ønsker og behov fra erhvervslivet og arbejdsmarkedet.

Samtidigt er regeringen kommet med et udspil til en reform af ungdomsuddannelserne, som fra 2030 vil omkalfatre ungdomsuddannelserne, som vi kender dem i dag, bl.a. ved at oprette en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasial uddannelse, epx, som skal bidrage til, at flere unge på sigt søger mod erhvervs- og professionsuddannelserne. 

Administrationen har på baggrund af udvalgets drøftelser udarbejdet forslag til fem anbefalinger, som skal understøtte det fortsatte arbejde med at sikre stærke og attraktive uddannelser i Region Hovedstaden med et særligt fokus på erhvervsuddannelserne (bilag 1). Anbefalingerne tager alle afsæt i udvalgets kommisorium og i regeringens udspil til en reform af ungdomsuddannelserne og oprettelsen af en ny ungdomsuddannelse. Anbefalingerne kan bruges til at skabe debat om rammerne for en ny uddannelsen med et særligt regionalt perspektiv, og til at give forslag til, hvordan regionen kan understøtte placering og etablering af uddannelsen.

Fremtidens Kompetenceråd holdt møde d. 12. november 2024, hvor reform af ungdomsuddannelserne blev drøftet. Formand for udvalget for erhvervsuddannelser Magnus Von Dreiager fremlagde udkast til anbefalinger. Drøftelsen i kompetencerådet omhandlede særligt nødvendigheden af, at epx-uddannelsen bliver et attraktivt alternativ til de almene gymnasiale uddannelser. Der var generel enighed om, at hvis ikke der i fremtiden skal dannes a- og b-hold, så skal unge aktivt tilvælge en ny ungdomsuddannelse. Det skal ikke være en restuddannelse for dem, som ikke har karaktergennemsnittet til at komme på stx og hhx. Det kræver, at der er fokus på kvaliteten af uddannelsen, samt at uddannelsen ikke lukker nogen døre.

Herudover blev placering af uddannelsen drøftet; særligt for udbud, hvor elevgrundlaget for epx ikke er ret stort, kan der være bekymring for, om der kan opretholdes en volumen af uddannelsen, som er nødvendig, hvis den skal have den rette kvalitet, og eleverne skal kunne vælge mellem flere specialiseringer. Særligt for hovedstadsområdet gælder det, at uddannelsen vil kunne placeres flere steder, og her er det vigtigt med nogle klare kriterier for udbuddet.

Der var enighed i kompetencerådet om, at uddannelsestilbuddene til de udsatte unge, dem som skifter spor undervejs og den voksne målgruppe fortsat skal sikres. Der skal være uddannelsestilbud, som griber de målgrupper, som hidtil har været målgruppen for den kommunale 10. klasser, HF og VUC.

Slutteligt blev der peget på, at der også er udfordringer i reformen på andre områder, fx ændring af taxameter til gymnasierne, som vil betyde at, flere gymnasier i Region Hovedstaden vil miste en del af deres bevilling. Desuden pointerede rektor for Københavns Professionshøjskole, at der fortsat skal være fokus på muligheden for merituddannelser.

Rådets pointer er indarbejdet i anbefalingerne efter mødet.

Anbefaling 1: De gode uddannelsesmiljøer kræver et særligt fokus og et regionalt kendskab

Anbefaling 2: Kvaliteten er afgørende, hvis epx skal lykkes

Anbefaling 3: Der skal fortsat være gode indsatser rettet mod de unge uden for job og uddannelse

Anbefaling 4: Der skal være gode uddannelser til den voksne målgruppe

Anbefaling 5: Husk fokus på stærke og attraktive ungdomsuddannelser – også inden 2030

Anbefalingerne er uddybet i bilag 1.

Det videre arbejde med anbefalingerne

Den endelige reform forventes at komme inden jul. Hvis udvalget skal have mulighed for at påvirke forhandlingerne, vil det derfor være oplagt, at det sker inden da. Administrationen foreslår følgende muligheder:

Der var flere medlemmer af Fremtidens Kompetenceråd, som udtrykte ønske om samarbejde med hinanden og bakkede op om den koordinerende rolle, regionen har taget.

Regionsrådet har afsat 3 mio. kr. til pulje for uddannelse i budget 2025, som kan anvendes til at understøtte oprettelsen af den nye ungdomsuddannelse, enten til at understøtte samarbejde mellem institutioner eller prøvehandlinger ifm. nye didaktiske forløb.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for erhvervsuddannelser den 18. november 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke / Lise Lotte Toft

JOURNALNUMMER

24072527

Bilag

Bilag 1: Anbefalinger til at sikre stærke og attraktive uddannelser i Region Hovedstaden 

Bilag 2: Anbefalinger til at sikre stærke og attraktive uddannelser i Region Hovedstaden - opdateret efter udvalgets behandling den 18. nov. 2024

3. Eventuelt

4. Underskriftsark