Udvalg for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Temamødedrøftelse om "Fælles om ledelse"
  3. Beslutning: Konference om omsorg i fremtidens sundhedsvæsen
  4. Orientering: Status på vagtplanlægning
  5. Eventuelt
  6. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

Godkendt.

Turan Akbulut (C) deltog ikke i sagens behandling.

2. Temamødedrøftelse om "Fælles om ledelse"

INDSTILLING

Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:

  1. at tage oplæg og drøftelser om ledelse til efterretning.

POLITISK BEHANDLING

Udvalget tog sagen til efterretning og drøftede, hvordan input kan indgå i det videre arbejde.

Turan Akbulut (C) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Med udgangspunkt i Region Hovedstadens plan ’Det handler om arbejdsliv’ har fastholdelses- og rekrutteringsudvalget løbende drøftet ledelse.

Administrationen har på baggrund af tidligere drøftelser udarbejdet program for et temamøde om ledelse med særligt fokus på ledelsesteams og ledelse som noget, ledere og medarbejdere skaber sammen.

På temamødet præsenteres udvalget for et oplæg om ledelsesteams af en af landets førende eksperter inden for ledelses- og organisationspsykologi, Anders Trillingsgaard, forskningschef og partner i UKON. Derudover præsenteres udvalget for et oplæg om egne erfaringer med duoledelse af Hanne Pedersen og Peter Kampmann, hhv. chefsygeplejerske og cheflæge på Afdelingen for blodsygdomme, Rigshospitalet. Mødet indledes med et kort oplæg om Region Hovedstadens Ledelsesudviklingsprogram.

SAGSFREMSTILLING

I Region Hovedstadens plan for fastholdelse og rekruttering er ’Nærværende ledelse’ en af målsætningerne.

Fra trivselsmålinger og forskning ved vi, at dårlig ledelse er en af de hyppigste årsager til, at medarbejdere forlader deres arbejdsplads. Tilsvarende kan god ledelse medvirke til at sikre følgeskab, fastholde medarbejdere gennem travle og udfordrende perioder og styrke et fagligt udviklende og motiverende arbejdsmiljø.

Ledelse blev tidligere anset som en individorienteret disciplin, hvor lederens primære opgave var at lede og fordele arbejdet til medarbejderne samt kontrollere, at opgaverne blev løst med den rette kvalitet. Den tilgang bygger på en meget hierarkisk forståelse. I langt de fleste organisationer er det en forældet forståelse af ledelse. Også i Region Hovedstaden.

Ledelse i Region Hovedstaden er mange steder bygget op om ledelsesteams og ledelsesduoer/-trioer, der arbejder sammen om at sætte retning for opgaverne. Ledelse er en holdsport; og i større eller mindre grad involveres medarbejdere uden personaleansvar også i at definere og udføre den valgte kurs. Det kan være fx afsnitsansvarlige afdelingslæger, vagtplanlæggere, kliniske sygepleje specialister eller projektledere. Disse medarbejdere leder ”noget” - ikke ”nogen”.

Ledelse bliver dermed noget, som ledere og medarbejdere skaber sammen. På den måde kan den samlede ledelseskraft øges til gavn for den faglige kvalitet; ligesom den oplevede trivsel hos både ledere og medarbejdere kan styrkes.

På temamødet udfoldes denne forståelse af ”Fælles om ledelse” med afsæt i teori og praksiseksempler, og der præsenteres et konkret eksempel på, hvordan et ledelsespar arbejder med og oplever det at være fælles om ledelse.

KONSEKVENSER

Godkendes indstillingen, tages indholdet fra temamødet til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 28. april 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Kirstine Vestergård Nielsen / Hanne Fredslund

JOURNALNUMMER

25022904

3. Beslutning: Konference om omsorg i fremtidens sundhedsvæsen

INDSTILLING

Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:

  1. at udvalget drøfter og godkender rammerne for ’Konference om omsorg i fremtidens sundhedsvæsen’.

POLITISK BEHANDLING

Godkendt.

Turan Akbulut (C) og Anne Ehrenreich (UFP) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

I forbindelse med Region Hovedstadens budgetaftale for 2025 blev der afsat midler til at afholde et omsorgstopmøde, som skal bidrage til at skabe en bedre indsigt i og forståelse for, hvorfor omsorg har så stor betydning i den daglige praksis i sundhedsvæsenet, og hvordan et styrket fokus på omsorg kan bidrage til at optimere behandlingen for patienterne og styrke Region Hovedstaden som en attraktiv arbejdsplads.  Administrationen er derfor i gang med at planlægge en konference om omsorg i fremtidens sundhedsvæsen, som finder sted den 12. august 2025 (datoen er markeret i den politiske kalender). I denne sag præsenteres de foreløbige rammer for konferencen med henblik på at udvalget kan drøfte og komme med input til planlægningen.

SAGSFREMSTILLING

Rammer for ’Konference om omsorg i fremtidens sundhedsvæsen’

Fokus for konferencen er omsorgskulturen i sundhedsvæsenet, og hvordan den kan styrkes. Omsorg og medmenneskelighed er kernen i et velfungerende sundhedsvæsen. Men hvordan skaber vi en kultur, hvor omsorgen for patienter, borgere og pårørende har de bedste betingelser? På konferencen er det planen at samle sundhedspersonale, ledere og eksperter for at forsøge at svare på det spørgsmål.

Gennem oplæg, borddrøftelser, paneldebat og en workshop får deltagerne mulighed for både at få ny viden og selv bidrage aktivt med idéer og erfaringer.

Følgende temaer vil bl.a. være en del af programmet:

KONSEKVENSER

Administrationen tager udvalgets input med i den videre planlægning af konferencen.

ØKONOMI

Der er i budget 2025 afsat 0,3 mio. kr. til indsatsen.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 28. april 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Kirstine Vestergård Nielsen / Charlotte Hess

JOURNALNUMMER

25024450

4. Orientering: Status på vagtplanlægning

INDSTILLING

Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:

  1. at tage status for arbejdet med vagtplanlægning, herunder vagtplansystemet Optima, til efterretning.

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Turan Akbulut (C) og Anne Ehrenreich (UFP) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

På tværs af Region Hovedstaden arbejdes der løbende med en fælles ambition om at styrke og professionalisere vagtplanlægningen til gavn for patienter, medarbejdere og regionen. Denne sag giver en aktuel status på arbejdet med vagtplanlægning i regionen - herunder arbejdet med det fælles vagtplanlægningssystem Optima.

SAGSFREMSTILLING

Vagtplanlægning i Region Hovedstaden berører størstedelen af regionens ansatte, og derfor er det et område, som administrationen i tæt samarbejde med hospitaler og øvrige virksomheder har stort fokus på. Aktuelt arbejder administrationen med to primære indsatser, der lanceres i løbet af de kommende måneder henholdsvis vagtplanlæggerkonferencen og et nyt uddannelsesforløb for nye vagtplanlæggere.

For andet år i træk afholder regionen en vagtplanlæggerkonference i maj 2025. Her inviteres ca. 400 af regionens vagtplanlæggere til en fælles dag i DGI-byen med fokus på netværk, sparring og faglig udvikling under temaet ”Vagtplanlægning og arbejdsglæde”. Temaet er valgt, da vagtplanlægning er en afgørende faktor i at skabe arbejdsglæde og dermed fastholde dygtige medarbejdere i regionen. Konferencen blev udsolgt på under en uge.

Derudover arbejder administrationen på et nyt uddannelsesforløb for nye vagtplanlæggere. Uddannelsesforløbet er et væsentligt element i den fortsatte professionalisering af vagtplanlægningen og skal sætte fokus på rollen som vagtplanlægger, samarbejdet med både ledelse og medarbejdere, arbejdstidsregler, økonomi, samt systemunderstøttelse. Det første hold forventes opstartet efter sommerferien 2025 og vil fremadrettet være et tilbud til alle nye vagtplanlæggere i regionen.

Sideløbende med disse indsatser har administrationen i samarbejde med hospitaler og virksomheder i regionen prioriteret 3 indsatsområder, der skal fokuseres på de kommende år med henblik på at styrke vagtplanlægningen i regionen. Det drejer sig om følgende:

Indsatserne løftes i samarbejde mellem administrationen, hospitaler og virksomheder og vil blandt andet fokusere på, hvordan best-practice erfaringer deles bedre på tværs af regionen.

Status på Optima

Siden august 2023 har alle brugere været på Optima. Efter en længere stabil periode har systemet i perioden december til februar oplevet en midlertidig stigning i fejlforekomsten, herunder også hastighedsudfordringer. En række målrettede opdateringer, hvoraf den første blev implementeret i marts, adresserer disse udfordringer, og en væsentlig del af fejlene forventes løst gennem yderligere systemopdateringer i marts og april.

Sideløbende har administrationen haft fokus på implementeringen af medarbejderappen Loop, som giver medarbejderne mulighed for nemt at se egen og kollegers arbejdsplan, samt kommunikere med kolleger. Udrulningen af Loop er blevet forsinket ca. 6 måneder grundet juridiske afklaringer, men pilotprojektet er startet op i marts 2025 og forventes at være fuldt udrullet i 3. kvartal 2025.

Derudover udestår implementeringen af en række tillægsmoduler til Optima fortsat. Modulerne udvider blandt andet funktionaliteten i Optima med bedre styring af bemanding og økonomi. På nuværende tidspunkt er det ikke endelig besluttet hvornår disse implementeres. Dette skal også ses i lyset af den kommende sammenlægning med Region Sjælland, der anvender et andet vagtplanlægningssystem. Administrationen vil i samarbejde med hospitaler og virksomheder og leverandøren løbende afsøge muligheden for i mindre omfang at afprøve udvalgte moduler for at afprøve funktionalitet og værdi.

KONSEKVENSER

Godkendes indstillingen, tages orienteringen om status på vagtplanlægningssystemet Optima til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 28. april 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Kirstine Vestergård Nielsen / Carina Krath Jørgensen

JOURNALNUMMER

25026128

5. Eventuelt

Eventuelt

Punkter til eventuelt.

6. Underskriftsark