UDVALG

FORRETNINGSUDVALGET

MØDE

Meddelelser

STED

H6

STARTTIDSPUNKT

18-09-2012 10:00:00

SLUTTIDSPUNKT

18-09-2012 14:00:00


PUNKTER

1. Rigsrevisionsundersøgelse af den borgerrettede forebyggelse i kommunerne
2. Rigsrevisionen, forundersøgelse af sygehusbyggeri I
3. Satspuljen om tvang i psykiatrien
4. Orienteringsmøde med byrådet i Helsingør Kommune om sundhedsbetjeningen af planlægningsområde Nord
5. Akkreditering ved den Danske Kvalitetsmodel
6. Premiere på nye film i Region Hovedstadens patientportal ”Grib om livet”
7. Københavns Kommunes planforslag om fire store vindmøller ved Kalvebod Syd
8. Analysesamarbejde mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden: Pjece med fremskrivning af de regionaløkonomiske perspektiver for arbejdsmarked og er-hverv i Østdanmark
9. Publikationen ’Flere udenlandske videnarbejdere til Hovedstadsregionen’
10. Nye kontrakter for den siddende patientbefordring fra den 1. oktober 2012
11. Trængselskommissionen – 2. møde
12. Orientering om Distortion
13. Indgåelse af aftaler med Region Skåne om patientbehandling ved brist- og mangelsituationer
14. UDVIKLING I FORBRUG PÅ PRIVATE HOSPITALER
15. INDBERETNING AF INFORMATIONER TIL STATSLIGE MYNDIGHEDER, DANSKE REGIONER MV.
16. ORIENTERING FRA ØVRIGE FORA
17. Lukket punkt
18. Konferencer mv.:



1. Rigsrevisionsundersøgelse af den borgerrettede forebyggelse i kommunerne

Rigsrevisionen iværksætter nu en revisionsundersøgelse vedrørende rammerne for borgerrettet forebyggelse i kommunerne. Hovedfokus er på, om Sundhedsministeriet understøtter kommunernes borgerrettede forebyggelsesindsats gennem nationale tiltag, puljemidler samt - i fællesskab med regionerne - ved at stille relevant viden og rådgivning til rådighed for kommunerne.

Vurderingen af, om regionerne og Sundhedsstyrelsen stiller relevant viden til rådighed bliver bl.a. baseret på en undersøgelse af, om Sundhedsministeriets opsamling af viden om forebyggelsesindsatsen i kommunerne er tilfredsstillende. Desuden vil det blive undersøgt, om fx Sundhedsministeriet stiller statistiske data til rådighed, og om kommunerne får rådgivning i form af vejledningsmateriale og anbefalinger.

Regionerne bidrager med dokumentation for udvikling og udgivelse af sundhedsprofiler, sundhedsaftaler samt dokumentation for rådgivningsindsatsen i forholdt til kommunerne. Regionerne bliver ligeledes interviewet herom.

Relevansen og anvendelighed af den viden og rådgivning, Sundhedsstyrelsen og regionerne stiller til rådighed vil i undersøgelsen blive bedømt af kommunerne. Datagrundlaget for vurderingerne vil være kvalitative interviews samt dokumentation fra henholdsvis udvalgte kommuner, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og regionerne. Region Hovedstaden inddrages således via et interview om varetagelse af rådgivningen til kommunerne om borgerrettet forebyggelse.

Undersøgelsen er afgrænset til borgerrettet forebyggelse, idet en undersøgelse af den patientrettede forebyggelse er en del af evalueringen af kommunalreformen, som pågår frem til oktober 2012. Rigsrevisionsundersøgelsen forventes afsluttet i foråret 2013.




2. Rigsrevisionen, forundersøgelse af sygehusbyggeri I

Rigsrevisionen har 4. september 2012 orienteret om, at Rigsrevisionen har besluttet at gennemføre en forundersøgelse med henblik på en beretning om kvalitetsfondsfinansierede sygehusbyggerier.

Forundersøgelsen vil omfatte regionernes arbejde med at sikre, at effektiviseringskravene i tilsagnsbetingelserne indfries. Forundersøgelsen vil derudover omfatte Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses arbejde med den lånepulje til energieffektiviseringerne i kvalitetsfondsstøttede byggerier, der blev etableret i forbindelse med Aftale om regionernes økonomi for 2013.

Forundersøgelsen skal give Rigsrevisionen tilstrækkelig information om området til at beslutte, om der er grundlag for at gennemføre en større undersøgelse.

Rigsrevisionen gennemførte i 2011 en undersøgelse om regionernes sygehusbyggerier på baggrund af en anmodning fra Statsrevisorerne. I notat fra juni 2012 til Statsrevisorerne indgik, at Rigsrevisionen i kommende beretninger bl.a. vil undersøge regionernes arbejde med at indtænke effektiviseringer af driften i byggerierne.




3. Satspuljen om tvang i psykiatrien

Sundhedsstyrelsen har den 27. juni 2012 indkaldt ansøgninger fra regionerne til yderligere et satspuljeprojekt om at nedbringe brug af tvang i psykiatrien. Der udmøntes således 15. mio. kr. fra satspuljen for perioden 2012 – 2015.

Det overordnede formål er at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien, samtidig med at det sikres, at kvaliteten af den tvang der anvendes, er så høj som mulig. Formålet er desuden at fastholde de gode erfaringer fra det nationale gennembrudsprojekt om tvang fra 2004 – 2007. Region Hovedstadens Psykiatri søger om at få del i puljen.

Ministeriet har indkaldt ansøgninger med ansøgningsfrist den 31. august 2012, som Psykiatriudvalget er blevet orienteret om. Region Hovedstaden har efter aftale med ministeriet fremsendt ansøgning den 4. september 2012.




4. Orienteringsmøde med byrådet i Helsingør Kommune om sundhedsbetjeningen af planlægningsområde Nord

Byrådet fra Helsingør Kommune var den 23. august 2012 inviteret til orienteringsmøde omkring sundhedsbetjeningen i planlægningsområde Nord, herunder HOPP2020, lukningen af Helsingør Hospital og planerne for etableringen af et sundhedshus i Helsingør Kommune.

På mødet deltog otte byrådsmedlemmer og tre embedsmænd fra Helsingør Kommune samt regionsrådsformanden og repræsentanter fra Koncerndirektionen.




5. Akkreditering ved den Danske Kvalitetsmodel

Alle regionens hospitaler, Region Hovedstadens Psykiatri og den Præhospitale Virksomhed har i perioden 16. januar – 14. juni 2012, gennemgået akkrediteringsbesøg ved Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM).

Samlet er der tale om meget tilfredsstillende resultater, der bringer regionen i front på området. I alt er ni hospitaler ”Akkrediteret uden bemærkninger”, hvilket betyder at alle 104 standarder og tilhørende indikatorer er bedømt opfyldt og at der er et eller få mindre fund, der ikke påvirker denne bedømmelse. fire hospitaler er akkrediteret med bemærkninger, hvilket indebærer krav om opfølgning på de områder hvor der har været bemærkninger til opfyldelsen af enkelte standarder.

Region Hovedstadens Præhospitale Virksomhed gennemgik som den første af de fem nationale præhospitale enheder i landet, præhospital akkreditering ud fra et særskilt og mindre sæt standarder for området. Akkrediteringsnævnet har den 30. august 2012 meddelt at regionens præhospitale virksomhed også er akkrediteret uden bemærkninger.

Der vedlægges notat med en nærmere gennemgang af resultatet.


1

Bilag

FM 31.05 - bilag


6. Premiere på nye film i Region Hovedstadens patientportal ”Grib om livet”

Kronikerprogrammets patientportal lancerer sine nye film om livet med demens, hjertekar-sygdomme og lænderyglidelser onsdag den 21. november 2012 kl. 14-16 i Bio Asta i Cinemateket i København.

Portalen blev åbnet officielt i februar ved et velbesøgt arrangement samme sted. Der er foreløbigt lavet omkring 30 webfilm, hvor patienter fortæller om livet med enten KOL eller type 2 diabetes.

Portalen udvides nu med film om demens, hjerte-kar sygdomme og lænderyglidelser, som er omfattet af forløbsprogrammerne i Kronikerprogrammet.

Efter visningen af de nye film fejres premieren med lidt mad og drikke til deltagerne i foyeren.

Der er plads til 140 deltagere i biografen.

Regionsrådet, Kvalitetsudvalget og Patientudvalget får tilsendt invitationer i god tid inden premieren, men sæt gerne allerede nu kryds i kalenderen ved den 21. november 2012. Derudover inviteres patientforeninger, medarbejdere i regionen, samarbejdsparter i kommuner og almen praksis og de medvirkende i filmene.

Portalen er målrettet patienter og pårørende indenfor de fem sygdomsområder. Målet med portalen er at motivere og styrke patienterne i at leve bedst muligt med sin sygdom gennem videndeling med andre ligestillede. Det primære indhold er webfilm, hvor almindelige mennesker fortæller om livet med deres sygdom. Portalen kan ses på nettet på adressen: www.gribomlivet.dk og på facebook www.facebook.com/gribomlivet




7. Københavns Kommunes planforslag om fire store vindmøller ved Kalvebod Syd

Region Hovedstaden har modtaget åbent brev fra formanden fra Borgergruppen Stop Kalvebod Møller, Jørn Uffe Christiansen, med anmodning til regionsrådets administration om at videresende brevet med bilag til samtlige regionsrådsmedlemmer.

Det åbne brev er stilet til Borgerrepræsentationens medlemmer i Københavns Kommune med kopi til Hvidovres Kommunalbestyrelse.

Administrationen kan oplyse, at Københavns Kommune i brev af 6. juni 2012 har anmodet regionsrådet om en afgørelse af, hvorvidt Københavns Kommunes planforslag om vindmøller ved Kalvebod Syd har væsentlig betydning for Hvidovre Kommunes udvikling, idet Hvidovre Kommune i brev af 6. februar 2012 har gjort indsigelse mod ovennævnte planforslag efter planlovens § 29 b, stk. 1.

Administrationen har den 21. august 2012 afholdt et møde med Københavns Kommune og Hvidovre Kommune om sagen. På mødet blev Hvidovre Kommunes indsigelse og Københavns Kommunes svar herpå gennemgået. Det fremgik af mødet, at Miljøministeriet, Naturstyrelsen, har nedlagt veto mod planforslagene, idet vindmøllerne foreslås placeret i en grøn kile (Kalvebod kilen) inden for strandbeskyttelseslinjen, ligesom området er fredet. Københavns Kommune er i dialog med Miljøministeriet, Naturstyrelsen, om statens veto. Der var enighed mellem parterne på mødet om, at Region Hovedstadens realitetsbehandling af sagen må afvente Miljøministeriets, Naturstyrelsens, afgørelse på statens veto.

Som bilag vedlægges åbent brev med bilag.


2

Bilag

FM 31.07 - bilag


8. Analysesamarbejde mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden: Pjece med fremskrivning af de regionaløkonomiske perspektiver for arbejdsmarked og er-hverv i Østdanmark

Region Hovedstaden har de seneste år deltaget i et analysesamarbejde med Region Sjælland om langsigtede fremskrivninger af udviklingen indenfor erhverv og arbejdsmarked i de to østdanske regioner.

Fremskrivninger til 2024 peger blandt andet på stigende koncentration af arbejdsstyrke og job i og omkring København; mange nye job i forbindelse med de store investeringer i Femern Bælt, metro, jernbanenet og sygehuse; udsigt til fortsat høj ledighed blandt ufaglærte; stigende efterspørgsel efter langt videregående uddannede i især den offentlige sektor.

Pjece er uddelt til medlemmerne.

Pjece og baggrundsrapport er endvidere tilgængelig på www.regionh.dk/vaekstforum.


3

Bilag

FM 31.08 - Pjece


9. Publikationen ’Flere udenlandske videnarbejdere til Hovedstadsregionen’

RegLab har ledet et analysesamarbejde mellem Region Hovedstaden, Erhvervsstyrelsen, Københavns Kommune, Copenhagen Capacity, Væksthus Hovedstadsregionen og Öresundskomitéen om tiltrækning af udenlandske videnarbejdere. Analysen bygger på data fra danske og en række europæiske regioner og på interviews med virksomheder og udenlandske videnarbejdere i hovedstadsregionen.

Elementer i analysen:

Rapportens anbefalinger vedrører: Mindre virksomheders rekruttering; brobygning til arbejdsmarkedet; skattevilkår; myndigheders administrative praksis; internationale skoler.

Pjece med konklusioner samt baggrundsrapport er uddelt til medlemmerne.

Pjece og baggrundsrapport endvidere tilgængelig på www.regionh.dk/vaekstforum.


4

Bilag

FM 31.09 - Pjece


10. Nye kontrakter for den siddende patientbefordring fra den 1. oktober 2012

Der træder nye kontrakter i kraft for den siddende patientbefordring fra den 1. oktober 2012.

Movia kommer til at varetage kørslen af siddende patienter til hospitaler og psykiatriske centre i Planlægningsområde Syd og med Falck om at varetage kørslen for hospitalerne og psykiatrien i Planlægningsområderne Byen, Midt, Nord og på Bornholm.

Det forventes at overgangen vil kunne påvirke kørselskvaliteten i en periode før og efter den 1. oktober

Administrationen har udarbejdet et kort notat om overgangen og ændringerne i forbindelse med de nye kontrakter.


5

Bilag

FM 31.10 - Bilag


11. Trængselskommissionen – 2. møde

Trængselskommissionen holdt den 22. august sit andet møde. På mødet blev det aftalt at nedsætte følgende syv arbejdsgrupper:

  1. Incitamenter for mere miljørigtige transportvaner,

  2. Alternativ finansiering af projekter til reduktion af trængsel,

  3. Bedre trafikafvikling på vejene i hovedstadsområdet,

  4. Bedre kollektiv trafikbetjening i hovedstaden,

  5. Tiltag til reduktion af biltrafikkens miljøpåvirkning,

  6. Landsdækkende roadpricing,

  7. Sammenhæng og organisering af den kollektive trafik.

Regionsrådsformanden deltager i gruppe 1 om mere miljørigtige transportvaner, gruppe 4 om bedre kollektiv trafikbetjening og gruppe 7 om organiseringen af den kollektive trafik. Det blev endvidere besluttet, at der afholdes en opstartskonference den 1. oktober 2012. Referat med bilag fra mødet vedlægges. Der kan læses om Trængselskommissionens arbejde på www.trm.dk/da/temaer/trængselskommissionen


6

Bilag

FM 31.11 - Bilag


12. Orientering om Distortion

Distortion er en gadekulturfestival, der har været afholdt siden 1998. Regionsrådet besluttede den 10. april 2012 at støtte et udviklingsprojekt til udvikling af regionale partnerskaber og afholdelse af regionale events i samarbejde med flere kommuner og DSB.

Den 30. maj bragte dagbladet Politiken et par artikler, der antydede, at der foregik uhensigtsmæssig økonomistyring i selskabet bag Distortion. Administrationen var ikke vidende om de i artiklerne nævnte forhold, og administrationen udbad sig derfor en redegørelse fra Distortion om sagen. Distortions redegørelse er vedlagt i bilag.

Udviklingsprojektet er et særligt projekt, der økonomisk er adskilt fra Distortions øvrige drift. Administrationen fulgte i forbindelse med ansøgningen sædvanlig praksis og vurderede alene udviklingsprojektets holdbarhed og budget.

Redegørelsen viser, at Distortion har begået flere regnskabstekniske procedurefejl, men at alle de nævnte forhold er bragt i orden. Distortion forsikrer i redegørelsen, at de nævnte forhold ikke har nogen konsekvenser for det udviklingsprojekt, som Region Hovedstaden har støttet.

Administrationen tog samtidig kontakt til Københavns Kommune, der gennem en årrække har støttet Distortion økonomisk, for at høre deres vurdering af sagen. Københavns Kommune var allerede bekendt med de i artiklerne nævnte forhold, og kommunen har gennem årerne haft tæt dialog med Distortion om udfordringerne. Kommunen påpegede, at der er tale om forhold af ældre dato, og forhold, som Distortion havde rettet op på. Distortion har bl.a. i 2011 igangsat en række tiltag til styrkelse af organisationen for bl.a. at sikre øget fokus på økonomistyring.

Københavns Kommune har forelagt en intern redegørelse for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg. Københavns Kommunes

redegørelse er vedlagt i bilag.


7

Bilag

FM 31.12 - Bilag


13. Indgåelse af aftaler med Region Skåne om patientbehandling ved brist- og mangelsituationer

Med baggrund i hensigtserklæring fra 2008 om sundhedsberedskabssamarbejde mellem Region Skåne og Region Hovedstaden, samt hensigtserklæring fra 2009 om samarbejde vedrørende gensidig kapacitetsudnyttelse og nedbringelse af ventetider, godkendte regionsrådet i juni 2011 indgåelse af rammeaftale mellem Region Hovedstaden og Region Skåne. Rammeaftalen omfatter udveksling af elektive og akutte patienter for gensidigt at kunne udnytte en eventuel ledig kapacitet i den anden region til gavn for patientbehandlingen.

I fortsættelse af denne rammeaftale er der nu indgået fire leveranceaftaler om patientbehandling af akutte patienter ved brist- og mangelsituationer i de to regioner. Aftalerne omhandler patientbehandling inden for intensiv terapi, neonatal behandling, infektionsmedicinsk behandling og trykkammerbehandling.

Der har været nedsat en arbejdsgruppe med klinikere fra begge regioner for udarbejdelse af aftalerne. Arbejdsgruppen vil følge samarbejdet om leveranceaftalerne, og vil have mulighed for at udarbejde leveranceaftaler inden for andre akutte patientbehandlingsområder, såfremt det findes hensigtsmæssigt.




14. UDVIKLING I FORBRUG PÅ PRIVATE HOSPITALER

Regionen følger løbende udviklingen i omvisiteringer af patienter til private udbydere, som følge af lovgivningen vedr. udvidet frit sygehusvalg.

I vedlagte notat opgøres udviklingen i antallet af omvisiteringer pr. måned, og fordelingen på forskellige ydelsesgrupper. Desuden findes en opgørelse af, fra hvilke hospitaler patienterne er omvisiteret og en opgørelse over, hvilke private hospitaler, der er de oftest anvendte. Opgørelserne er på antal og viser ikke den økonomiske fordeling.

I 2011 anvendte Region Hovedstaden 179 mio. kr. på udvidet frit sygehusvalg.

Antallet af omvisiteringer på baggrund af det udvidede frie sygehusvalg er steget fra 2011 til 2012. Udgiften forbundet med disse omvisiteringer er dog faldet i samme periode. Årsagen hertil er, at stigningen i omvisiteringerne kan forklares med stigningen i omvisiterede MR-skanninger fra 2011 til 2012, og der er vedrørende MR-skanningerne gennem regionens udbud opnået ganske favorable priser på.

I august måned 2012 har der været 1.554 omvisiteringer til private hospitaler, 55 % er omvisiteret efter reglerne om udvidet frit valg og 45 % er omvisiteret inden for rammerne af de udbudsaftaler, regionen har med en række private udbydere.

87 % af omvisiteringerne finder sted inden for områderne radiologiske procedurer (MR-skanninger), øjenoperationer (grå stær), operationer på nervesystemet, ”uden kode” og operationer på fordøjelsesorganer og milt.


8

Bilag

FM 31.14 - Bilag


15. INDBERETNING AF INFORMATIONER TIL STATSLIGE MYNDIGHEDER, DANSKE REGIONER MV.

På baggrund af beslutning i regionsrådet den 14. december 2010 vil regionsrådet løbende blive orienteret om administrative indberetninger af informationer til statslige myndigheder, Danske Regioner mv. og besvarelser af henvendelser fra andre politikere."

Dette sker via mail umiddelbart efter, at de er indsendt til henholdsvis den rekvirerende myndighed, Danske Regioner eller politikere, og de indsendte informationer lægges herefter på Politikerportalen i kronologisk rækkefølge.

Der har siden sidste møde i forretningsudvalget været følgende underretninger:




16. ORIENTERING FRA ØVRIGE FORA

31.16.01 Vækstforum Hovedstaden

Vækstforum Hovedstaden holder sit næste møde den 20. september 2012. På dagsordenen er blandt andet en tværgående evaluering af erhvervsudviklingsprojekter, etablering af et strategisk forum for satsningen ”Forskning som udviklingsdynamo”, international markedsføring af hovedstadsregionen og en forlængelse af flyruteudviklingsprojektet Copenhagen Connected. Det ordinære møde efterfølges af en minikonference for Vækstforums medlemmer, et antal regionrådsmedlemmer og repræsentanter fra de indstillingsberettigede organisationer. Emnet for konferencen er internationalisering af hovedstadsregionen.

Alle regionsrådets medlemmer har den 5. september 2012 modtaget information via mail om mulighed for deltagelse i konferencen

Sagsnr.: 12001057.

31.16.02 Sundhedskoordinationsudvalget

Sundhedskoordinationsudvalget holdt møde den 11. juni 2012. Udvalgets næste møde holdes den 21. september 2012.

Sagsnr.: 12000105

31.16.03 Kommunekontaktudvalget

Der har ikke været afholdt møde i Kommunekontaktudvalget siden sidste møde i forretningsudvalget. Næste planlagte møde i Kommunekontaktudvalget er mandag den 8. oktober 2012.

Sagsnr.: 12000106

31.16.04 Øresundskomiteen

Øresundskomiteen har den 9. juli 2012 modtaget brev fra Ministeren for Børn og Undervisning, Christine Antorini. Brevet er et svar på en henvendelse, Øresundskomiteen rettede til ministeren vedrørende etablering af et embedsmandsudvalg på tværs af Øresund med henblik på at reducere grænsehindringer på erhvervsuddannelses- og beskæftigelsesområderne. Ministeren afventer forhandlinger med partierne i Folketinget om en forpligtende aftale om indsatsen mod grænsehindringer, inden hun ønsker at svare på det konkrete løsningsforslag.

Det næste møde i Øresundskomiteens Forretningsudvalg er den 27. september 2012.

Sagsnr.: 12001055

31.16.05 Bestyrelsen for Trafikselskabet Movia

Movias bestyrelse afholdt ekstraordinært møde den 16. august 2012.

Bestyrelsesprotokollen for mødets åbne punkter er udsendt til orientering.

Sagsnr.: 120014359

31.16.06 STRING - samarbejdet

Den 26. til den 28. september 2012 afholdes Femern Days i Hamborg og i Lübeck. I forbindelse med Femern Days afholdes Politisk Forum for STRING i Hamborg. Her overtager Region Hovedstaden formandskabet for det næste år.

Sagsnr.: 10003621

31.16.07 Den Skandinaviske Arena (DSA)

Der har ikke været afholdt møde i Den Skandinaviske Arena (DSA) siden d. 26. april 2012. Interreg-projektet COINCO North II, som arbejder med infrastruktur og vækst i korridoren Øresundsregionen-Gøteborg-Oslo, er ved at blive rullet ud. Næste møde i DSA finder sted d. 22. november 2012 i Varberg.

Sagsnr.: 10005200


9

Bilag

FM 31.16.05 - Bilag


17. Lukket punkt



18. Konferencer mv.: