UDVALG

FORRETNINGSUDVALGET

MØDE

FORRETNINGSUDVALGET

STED

H6

STARTTIDSPUNKT

09-10-2012 10:00:00

SLUTTIDSPUNKT

09-10-2012 14:00:00


PUNKTER

1. Projekt om implementering af medicingennemgang til beboere i kommunale plejeboliger
2. Rammebevilling til anskaffelse af EL-senge
3. Indretning af patienthotel på Hillerød Hospital
4. Særlig pulje til kulturarrangementer
5. Regionale TV-indslag om Region Hovedstaden
6. Forårsevent om en region i særklasse
7. Afrapportering af regionens arbejde med at iværksætte udviklingsprojekter på ungdoms- og voksenuddannelser
8. Årshjul for det politiske arbejde 2013
9. Energibesparende foranstaltninger efterår 2012
10. Anskaffelse af hyperpolarisator til Rigshospitalet
11. Etablering af pavillon ved akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital
12. Ændret disponering af tidligere bevillinger til standardiseret udskiftning af medicoteknisk apparatur
13. Delegationsrejse for politikere til Jiangsu-provinsen i Kina april 2013 i forbindelse med indgåelse af samarbejdsaftale
14. Nyt medlem til overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet
15. Generel orientering fra ledelsen
16. Lukket punkt
17. Lukket punkt
18. Lukket punkt
19. Lukket punkt
20. Lukket punkt
21. 22. Eventuelt



1. Projekt om implementering af medicingennemgang til beboere i kommunale plejeboliger

REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales, idet forretningsudvalget konstaterer, at den ønskede effekt ikke er opnået, og udbeder sig administrationens forslag til alternative metoder for medicingennemgang der kan optimere ældre beboeres medicinering. I den forbindelse ønskes relevante erfaringer fra igangværende projekter inddraget.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.


KOMMUNIKATION

Rapporten offentliggøres på regionh.dk og Medicinfunktionens hjemmeside.


SAGSFREMSTILLING

Baggrund

I december 2009 bevilgede regionsrådet 1,5 mio. kr. fra forebyggelsespuljen til et projekt med formålet: at nedbringe vanedannende nerve- og sovemedicin blandt beboere i kommunale ældre- og plejeboliger. I projektet blev der ved brug af fire modeller arbejdet med barrierer for implementering af medicingennemgang identificeret i et projekt udført i Frederiksborg Amt 2006.

Modellerne var følgende: 1) Medicingennemgang ved farmaceut. 2) Medicingennemgang ved farmaceut samt fokus på kompetenceudvikling af plejepersonalet. 3) Medicingennemgang ved farmaceut med fokus på samarbejde med almen praksis og plejehjem. 4) Medicingennemgang i forbindelse med praktiserende læges opsøgende hjemmebesøg.

Projektet er nu afsluttet, og der foreligger en projektrapport samt en kort sammenfatning (bilag 1 og 2).

Projektets resultater

Gennem arbejdet med medicingennemgang blev ældre beboeres medicinering optimeret i forhold til udvalgte lægemiddelgrupper i de tre modeller, hvor farmaceuter udførte medicingennemgang. I model 4, hvor praktiserende læge lavede medicingennemgang i forbindelse med opsøgende hjemmebesøg sås ingen stigning i antal opsøgende hjemmebesøg, hvorfor effekten ikke kan vurderes.

Projektet kunne ikke påvise en ændring i plejehjemspersonalets viden om farmakologi eller selvoplevet handlekompetence. Derimod blev modellen for samarbejde med almen praksis og plejehjem vurderet positivt af alle parter.

Det skal understreges at undersøgelsen hverken omfatter en vurdering af den kliniske effekt/relevans for den enkelte borger eller af omkostningerne ved de forskellige modeller.

Anbefalinger

I projektet er medicingennemgang i tre af modellerne blevet gennemført af farmaceuter. En vurdering af den kliniske effekt/relevans for den enkelte borger, samt omkostningerne ved brug af modellerne kan ikke nærmere vurderes. En undersøgelse med dette fokus findes meget vanskelig at gennemføre, specielt den kliniske effekt for borgerne.

Da medicingennemgang er en kerneopgave i almen praksis, anbefales det at anvende erfaringerne fra projektet ved implementering af medicingennemgang i almen praksis på følgende områder:

Erfaringerne fra projektet vil løbende blive inddraget i arbejdet med den ældre medicinske patient og patienter med kroniske sygdomme.


RESUME

Der er gennemført et projekt om medicingennemgang til beboere i kommunale plejeboliger i Region Hovedstaden. Projektet afprøvede forskellige modeller for implementering af medicingennemgang hos ældre. Projektet viste et behov for en indsats for implementering af medicingennemgang, men ikke hvilken model der giver størst sundhedsmæssig betydning for borgerne. Erfaringerne fra projektet vil indgå i det videre arbejde med implementering af medicingennemgang i almen praksis.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

at redegørelsen for det gennemførte projekt om implementering af medicingennemgang til beboere i kommunale plejeboliger tages til efterretning.


PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


1
2

Bilag

Projekt medicingennemgang
Notat, projektresume


2. Rammebevilling til anskaffelse af EL-senge

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Af den samlede udgift afholdes 6,1 mio. kr. i 2012 og 32,8 mio. kr. i 2013. Udgifterne i 2012 finansieres af det i 3. økonomirapport afsatte beløb til formålet, mens udgifterne i 2013 er afsat til formålet i budget 2013.


KOMMUNIKATION

Der planlægges en presseindsats.


SAGSFREMSTILLING

  

I forbindelse med budget 2013 er der afsat i alt 39 mio. kr. til anskaffelse af el-senge til hospitalerne, heraf 6 mio. kr. i 2012 og 33 mio. kr. i 2013. Anskaffelse af el-senge i dette omfang kræver investeringsbevilling, som forelægges med denne sag.

 

Nye el-senge vil øge patienternes mulighed for egenomsorg, hurtigere mobilisering og vil bedre patientsikkerheden. Endelig vil sengene give væsentlig forbedring af arbejdsmiljøet for plejepersonalet.

 

De nye senge vil indebære en udskiftning af nedslidte el-senge og for visses vedkommende også en ændring fra almindelige hospitalssenge. El-senge har indstillingsfunktioner, hvor patienterne fra liggende tilstand selv kan indstille visse dele af sengen. Herunder kan nævnes indstilling af hældning og højderegulering, hvorved patienten ved behov kan komme ud af sengen og op i sengen ved egen hjælp. Den elektroniske betjening gør det i øvrigt langt lettere for personalet at opnå hensigtsmæssige arbejdsstillinger i forbindelse med plejen.

 

Der lægges på denne baggrund op til, at der anskaffes i alt ca. 1.580 nye senge inden for seks rammebevillinger på i alt 38,9 mio. kr. i løbet af 2012 og 2013 efter følgende fordeling på hospitalerne.

 

Figur kommer senere.

 

Ændringer i prisniveauet vil kunne føre til, at der anskaffes flere eller færre senge i forhold til det anførte.


RESUME

I 3. økonomirapport 2012 og budget 2013 er afsat i alt 38,9 mio. kr. til anskaffelse af el-senge på hospitalerne. Nye el-senge vil øge patienternes mulighed for egenomsorg, hurtigere mobilisering og bedre patientsikkerheden. Endelig vil sengene give væsentlig forbedring af arbejdsmiljøet for plejepersonalet.

 

Beløbet fordeles til seks af hospitalerne. Der forventes anskaffet i alt 1.580 senge.

 

Af den samlede udgift afholdes 6,1 mio. kr. i 2012 og 32,8 mio. kr. i 2013. Udgifterne i 2012 finansieres af det i 3. økonomirapport afsatte beløb til formålet, mens udgifterne i 2013 er afsat til formålet i budget 2013.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet godkender seks rammebevillinger på i alt 38,9 mio. kr. til anskaffelse af el-senge,

  2. at 6,1 mio. kr., der afholdes i 2012, finansieres af det i 3. økonomirapport afsatte beløb til formålet, og

  3. at 32,8 mio. kr., der afholdes i 2013, finansieres af det i budget 2013 afsatte beløb til formålet.




3. Indretning af patienthotel på Hillerød Hospital

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Projektets samlede udgifter udgør 18 mio. kr. og forventes at fordele sig med 9 mio. kr. i 2012 og 9 mio. kr. i 2013.

 

Udgifterne i 2012 er disponeret i 3. økonomirapport 2012 i den centralt afsatte pulje på 100 mio. kr. til fordeling efter konkret vurdering.

 

Udgifterne i 2013 afholdes af det afsatte beløb til sagen i investeringsbudget 2013.

 

Driftsudgifter til bemanding og bygningsdrift m.m. afholdes inden for hospitalets budgetramme.


KOMMUNIKATION

Der planlægges en presseindsats.


SAGSFREMSTILLING

Patienthoteller skal skabe et attraktivt hotellignende miljø for patienter, som kan klare sig selv, men stadig har behov for at være tæt på det kliniske miljø og modtage behandling.

 

Det foreslås, at regionsrådet godkender en investeringsbevilling på 18 mio. kr. til indretning af et patienthotel med 16 værelser på Hillerød Hospital. Det foreslåede projekt er indeholdt i budgetvedtagelsen for 2013.

 

Funktionen tilbydes i første omgang ophold for kvinder, som er indlagt i forbindelse med fødsel samt ophold for indlagte ortopædkirurgiske patienter. Begge afdelinger har aktuelt et større antal indlæggelser, hvor patienterne er så selvhjulpne, at det vil være oplagt, at de i stedet bor på patienthotellet.

 

Patienthotel-konceptet bidrager til, at patienten ved hjælp af egne resurser hurtigere kan vende tilbage til en normal tilværelse. Målet er at skabe et attraktivt, hotellignende miljø med værelser, reception og kantine, hvor patienterne kan opleve en større grad af ro, frihed og selvbestemmelse, og hvor patienterne har mulighed for at bo sammen med sine pårørende under behandlingsforløbet.

 

Etableringen af 16 hotelværelser på Hillerød-matriklen vil samtidig give en vis lettelse i hospitalets fysiske sengekapacitet.

 

Patienthotellet kan indrettes i dele af bygning 51, der tidligere har huset Sygeplejeskolen Hillerød, og ombygningen vedrører ca. 800 m2, der indrettes med 16 værelser. Arealet er placeret i tilknytning til grønne omgivelser og en stor atrium-gård.

 

Projektet indebærer en ny opdeling af de tidligere undervisningslokaler med opsætning af skillevægge, etablering af bad/toilet/vand/afløb/ventilation, installering af supplerende el, nye døre og vinduer, forsænkning af lofter, samt gulv- og malerarbejde. Derudover etableres reception, fællesrum m.v.

 

Det er endvidere nødvendigt at forbedre de eksisterende fysiske rammer med bl.a. flugtveje og redningselevator, fordi anvendelsen af bygningen ændres.

 

De samlede omkostninger udgør 18 mio. kr., fordelt med 9 mio. kr. i 2012 og 9 mio. kr. i 2013.


RESUME

Det foreslås, at regionsrådet godkender en investeringsbevilling på 18 mio. kr. til indretning af et patienthotel med 16 værelser på Hillerød Hospital. Projektet indgår i budgetvedtagelsen for 2013.

 

Med det foreslåede projekt etableres patienthotel der giver et tilbud for selvhjulpne patienter om ophold uden for hospitalsmiljø som et supplement til tilbuddet om almindelige indlæggelse. Funktionen får 16 værelser, der primært skal huse indlagte patienter/gæster under ortopædkirurgisk og obstetrisk behandleransvar.

 

Funktionen medvirker til at skabe bedre forhold for patienter og pårørende i overgangsperioden indtil det planlagte nye hospital ved Hillerød står færdigbygget.

 

Projektets samlede udgifter udgør 18 mio. kr. og forventes at fordele sig med 9 mio. kr. i 2012 og 9 mio. kr. i 2013.

 

Udgifterne i 2012 disponeres af den i 3. økonomirapport 2012 afsatte pulje på 100 mio. kr. til central fordeling.

 

Udgifterne i 2013 kan afholdes af det afsatte beløb til sagen i investeringsbudget 2013.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet godkender en investeringsbevilling på 18 mio. kr. til indretning af et patienthotel på Hillerød Hospital,

  2. at de forventede udgifter på 9 mio. kr. i 2012 finansieres af det afsatte beløb til sagen i 3. økonomirapport 2012, og

  3. at de forventede udgifter i 2013 på 9 mio. kr. afholdes af det afsatte beløb til sagen i investeringsbudget 2013.




4. Særlig pulje til kulturarrangementer

REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales, idet O (2) tilkendegav, at de ville stemme imod forslaget ved regionsrådets behandling.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Tilskuddet til de to begivenheder afholdes inden for den ramme, der er afsat til kulturinitiativer under øvrig regional udvikling, og sådan at der for budgetoverslagsårene tages forbehold for den samlede budgetramme for regional udvikling.


KOMMUNIKATION

Ved bevilling udsender arrangørerne en pressemeddelelse, hvis indhold aftales med Region Hovedstaden. Efterfølgende planlægges Region Hovedstadens deltagelse ved yderligere presseaktiviteter i samarbejde med arrangørerne.


SAGSFREMSTILLING

Baggrund

I forbindelse med Budget 2010-2013 blev der af regionsrådet afsat 2 mio. kr. til en særlig pulje til kulturarrangementer øremærket rytmisk musik og moderne kunst. Puljen blev første gang fordelt i efteråret 2010. Puljen, der kan søges én gang årligt, kan medfinansiere store, nyskabende kulturarrangementer på et regionalt eller øresundsregionalt niveau, som flere aktører samarbejder om.

Administrationen har indkaldt ansøgninger bl.a. gennem annoncering i dagspressen. Ved udløb af ansøgningsfristen den 1. september 2012 var der indkommet tre ansøgninger.


De udvalgte projekter

CPH World Music Festival

CPH World Music Festival er en verdensmusikfestival arrangeret af en forening, der består af mere end 50 arrangører, spillesteder og musikforeninger fra hovedstadsregionen. Festivalen blev første gang afholdt i august og september 2012.

Foreningen bag CPH World Music Festival søger om midler til udvikling af festivalen i 2013 og 2014. Fokus er på at udbrede netværket yderligere, på at udvikle publikumsoplevelsen og på udvikling af nye typer af kulturarrangementer på tværs af og i samarbejde med regionale musikaktører.

CPH World Music Festival udbygger det store netværksarbejde, der blev lagt under den internationale verdensmusikfestival WOMEX, som Region Hovedstaden støttede. Derved skabes en større platform for arrangører og kunstnere, der sikrer blivende værdier i hovedstadsregionen.

Foreningen bag CPH World Music Festival ansøger om 900.000 kr. Det samlede budget er på 6.600.000 kr., og det ansøgte beløb svarer således til 13,6 % af det samlede budget. CPH World Music Festival får også støtte fra Statens Kunstråd og fra flere af hovedstadsregionens kommuner.

Administrationen indstiller CPH World Music Festival til tilsagn, fordi det vurderes, at festivalen lever op til kriterierne for denne særlige pulje til kulturinitiativer. CPH World Music Festival har en regional forankring og et internationalt perspektiv, og der er tale om et nyskabende samarbejde mellem flere aktører på et regionalt niveau. Det vurderes ligeledes, at Festivalen vil understøtte de målsætninger, der er sat i den regionale begivenhedsstrategi.

Frost

Frost er en festival for rytmisk musik, der afholdes i februar måned og har specialiseret sig i at iscenesætte musikken i nye rammer for at skabe anderledes oplevelser. Frost blev første gang afholdt i 2010.

Volcano, der arrangerer Frost, søger om midler til udvikling af festivalen i 2013 og 2014. Frost har i 2011 og 2012 holdt til i København, men fremover vil festivalen gerne arbejde regionalt. Derfor søges midler til at etablere netværk og samarbejdsprojekter med kulturelle aktører på tværs af hovedstadsregionen. Formålet er med afsæt heri at udvikle en række unikke koncertformater og tværkulturelle begivenheder i alternative rum.

Volcano ansøger om 1.200.000 kr. Det samlede budget er på 5.573.000 kr., og det ansøgte beløb svarer således til 21,5 % af det samlede budget. Frost forventes i bl.a. 2013 og 2014 finansieret af Statens Kunstråd, private sponsorer og flere af hovedstadsregionens kommuner.

Administrationen indstiller Frost til tilsagn, fordi det vurderes, at festivalen lever op til kriterierne for denne særlige pulje til kulturinitiativer. Frost har en regional forankring og et internationalt perspektiv, og der er tale om et nyskabende samarbejde mellem flere aktører på et regionalt niveau. Det vurderes ligeledes, at festivalen vil understøtte de målsætninger, der er sat i den regionale begivenhedsstrategi.


Valby Summer Jazz 2013

Valby Summer Jazz er en Jazzfestival, der foregår samtidig med Copenhagen Jazz Festival. Valby Summer Jazz er en årligt tilbagevendende begivenhed, der har fundet sted i siden 2010.

Valby Summer Jazz er lokalt forankret i Valby, hvor initiativtager Benjamin Koppel og hans musikselskab Cowbell Music siden 2010 har samlet internationale jazzmusikere til en række fælles koncerter. Valby Summer Jazz vil servicere børn og unge i Valby og omegn og gøre Valby til et kulturcentrum for hele det Københavnske opland.

Til Valby Summer Jazz søger Cowbell Music om en underskudsgaranti til det budgetterede underskud på 490.000 kr. Det samlede budget er på 2.009.000 kr., og det ansøgte beløb svarer således til 24,3 % af det samlede budget. Valby Summer Jazz har ansøgt Statens Kunstråd og Valby Lokaludvalg samt en række private fonde og sponsorer om tilskud. Cowbell Music søgte også om midler til Valby Summer Jazz i 2011, men fik afslag.

Administrationen indstiller Valby Summer Jazz til afslag, fordi det vurderes, at begivenheden ikke lever op til kriterierne for denne særlige pulje til kulturinitiativer. Administrationen har været i dialog med Cowbell Music, om hvordan festivalen kunne få en større regional forankring. Valby Summer Jazz forbliver dog en lokal jazzfestival, og det er derfor uklart, hvordan arrangementet uden et samarbejde med de øvrige regionale aktører skal forankres regionalt. På denne måde fremstår arrangementet i højere grad som en videreførelse af en eksisterende produktion end et nyskabende samarbejde mellem forskellige aktører.

I forhold til de to begivenheder, der er indstillet til tilskud, vil administrationen sikre sig, at der generelt bliver sikret adgang til handicappede.

Økonomi

Det samlede budget for den særlige pulje til kulturarrangementer er på 2 mio. kr. Administrationen foreslår bevillinger for 2,1 mio. kr. De resterende 100.000 kr. foreslås tilført fra den generelle bevilling til kulturinitiativer.

Begivenheder

CPH World Music Festival

900.000 kr.

Frost

1.200.000 kr.

i alt

2.100.000 kr.

Administrationens kriterier og samtlige indkomne ansøgninger er vedlagt som bilag.


RESUME

Der foreslås tilsagn om tilskud fra Region Hovedstaden på i alt 2,1 mio. kr. til to regionale begivenheder inden for rytmisk musik og moderne kunst.

Projekterne ligger inden for anvendelsesområdet for Region Hovedstadens midler til støtte af kulturelle formål, og støtten vil bidrage til at nå de opsatte mål i Region Hovedstadens Begivenhedsstrategi.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at der gives tilsagn om et tilskud til CPH World Music Festival på 900.000 kr. til finansiering af udgifterne ved udvikling og afholdelse af ”CPH World Music Festival” i 2013 og 2014,

  2. at der gives tilsagn om et tilskud til Volcano på 1.200.000 kr. til finansiering af udgifterne ved udvikling og afholdelse af ”Frost” i 2013 og 2014, og

  3. at der gives afslag til Cowbell Music angående deres ansøgning om dækning af budgetteret underskud i forbindelse med afholdelsen af ”Valby Summer Jazz” i 2013.


PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


3
4
5
6

Bilag

Kriterier
Ansøgning CPH World Music Festival
Ansøgning Frost
Ansøgning Valby Summer Jazz 2013


5. Regionale TV-indslag om Region Hovedstaden

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

1. at regionsrådet godkender rammen for initiativet, og

2. at der frigives 6 mio. kr. af rammen for øvrig regional udvikling i 2012.


RESUME

Det fremgår af 3. økonomirapport 2012, at der arbejdes med bl.a. en mere aktiv synliggørelse af RUP’en mv. i samarbejde med TV2-Lorry for at øge kendskabet til regionens arbejde, og at udgifterne hertil vil kunne afholdes af mindreforbrug inden for området regional udvikling.

Det foreslås derfor at producere en række programmer på TV2-Lorry med det formål, at styrke kendskabet til regionen og regionens internationale gennemslagskraft. Tanken er at fremhæve regionen som vækstdynamo for hele Danmarks udvikling, når det gælder vækst, beskæftigelse og erhvervsudvikling, og når det gælder forskning, udvikling, sundhedsfremme, byggeri, innovation, klima, uddannelse og hele den regionale udvikling.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales, idet forretningsudvalget samtidig udbad sig en redegørelse for det juridiske grundlag for sponsoratet, forud for sagens behandling i regionsrådet.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Udgiften til sponsorat og de to film til hhv. det amerikanske og kinesiske marked udgør 6 mio. kr. og kan afholdes af budgettet i 2012 for øvrig regional udvikling.


KOMMUNIKATION

Kommunikationsindsats aftales nærmere med samarbejdspartner.


SAGSFREMSTILLING

Med overskriften "den internationale metropol" produceres og sendes en række programmer for at styrke regionens omdømme som attraktiv og internationalt førende. Tanken er at oplyse borgerne om regionen og øge kendskabet til og viden om, at hovedstadsregionen spiller en central rolle for Danmarks udvikling i forhold til at skabe vækst og udvikling og klare sig i den internationale konkurrence.

Konceptet udvikles i 2012 og produceres og sendes i 2013.

TV2-Lorry har nu fået deres egen tv-kanal. Kanalen er et godt vindue til borgerne i Region Hovedstaden, hvilket 6.000 seere til regionsrådsmøder kl. 23 om aftenen kan bevidne. Derfor foreslås det, at sponsere en programrække, hvor regionens arbejdsområder: vækst, beskæftigelse, erhvervsudvikling, forskning, udvikling, men også sundhedsfremme, byggeri, innovation, klima og uddannelse diskuteres. Alt sammen i et metropolperspektiv.

Det er tanken at søge at bruge TV2-Lorrys udsendelser, efter de er sendt, i regionens egne sammenhænge på websites, og i forbindelse med foredrag, undervisning og til arrangementer såsom Sundhedsdage, Folkemødet på Bornholm og RUP- kampagne i 2013, der ligeledes handler om at profilere Region Hovedstadens arbejde med at udvikle regionens position som internationalt førende.

Det foreslås desuden, at producere en film til henholdsvis det amerikanske og kinesiske marked for at øge regionens internationale tiltrækningskraft og søge at få filmene sendt i de respektive lande.

Sagen er en del af den samlede kommunikationsindsats i 2013, og har sammenhæng med den planlagte forårsevent, se den følgende sag på dagsordenen.

Den samlede udgift til produktionen af programmer i 2012 udgør 6 mio. kr.




6. Forårsevent om en region i særklasse

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet frigiver 4 mio. kr. i 2012 og 4 mio. kr. i 2013 til en event – en region i verdensklasse – der skal profilere Region Hovedstadens arbejde med at udvikle regionens position som internationalt førende, og

  2. at eventen finansieres af øvrig regional udvikling.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales, idet forretningsudvalget samtidig ønsker at få forelagt et endeligt program for den samlede event.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Eventen kan afholdes inden for midler afsat til øvrig regional udvikling i 2012 og 2013.


KOMMUNIKATION

I forbindelse med arrangementet vil der blive planlagt en massiv kommunikation til borgere i regionen.


SAGSFREMSTILLING

Baggrund

Regionsrådet har i budgettet for 2013 afsat midler til en event, der skal profilere regionens arbejde inden for regional udvikling med at udvikle en international førende metropol. Samtidig skal sundhedsvæsenet også spille en rolle i eventen.

Regionsrådet har den 25. september 2012 vedtaget en ny regional udviklingsplan for hovedstadsregionen. Visionen heri er, at vi gi’r Nordeuropa et nyt gear. Region Hovedstaden er landets største region, hvor hovedstaden, de internationale forbindelseslinjer, de toneangivende uddannelses- og forskningsinstitutioner, de forskningstunge hospitaler og de tungeste virksomheder og organisationer er placeret. Det giver regionen en særlig betydning som vækstdynamo for hele Danmarks udvikling.

Formål og målgruppe

Formålet med eventen er at øge borgernes viden om, at hovedstadsregionen spiller en helt central rolle for Danmark, når det kommer til at skabe vækst og udvikling og sikre den internationale konkurrenceevne. Eventen skal give borgerne et kendskab til den rolle, som Region Hovedstaden spiller i forhold at skabe en international førende metropol. Eventen skal samtidig formidle til borgerne, at en international stærk metropol, der kan tiltrække vækst og udvikling, også er central for deres hverdag. Således skal eventen øge borgernes kendskab til og interesse for, hvor vigtigt det er, at vi hele tiden arbejder på at være førende inden for eksempelvis forskning, sundhedsvæsenet, uddannelse, klimatiltag, turisme, erhvervsudvikling mv.

Eventen skal især henvende sig til unge under uddannelse, men også med appel til øvrige borgere.

Indhold

Det foreslås, at Region Hovedstaden afholder en stor event i maj/juni 2013. Eventen skal appellere til alle hovedstadsregionens borgere ved at give dem unikke oplevelser af og viden om, på hvilke områder hovedstadsregionen er i særklasse og har særlige spydspidser.

Oplevelser skal være en central del af eventen – borgerne skal inddrages aktivt, og de skal fx have mulighed for at prøve, smage, mærke og se ting, der ellers foregår bag lukkede døre. Her kan fx regionens hospitaler også inddrages. Der skal møde borgerne og pressen en unik og anderledes oplevelse, hvis det skal skabe opmærksomhed og tiltrække besøgende.

Eventen afholdes 1-5 dage i maj/juni 2013 og skal foregå flere steder i regionen – så der sikres geografisk bredde. Der kan fx arrangeres én stor kick off-event med live eksperimenter, underholdning, konkurrencer eller lignende i København. Det kan så suppleres med mindre tematiske arrangementer på centrale pladser i 2-3 større byer i regionen. Desuden vil der både skulle gennemføres en massiv presse- og annonceringskampagne op til eventen – fx via trykte medier, webmedier, plakater, bannere og flyers i bybilledet.

Wonderful Copenhagen forventes at blive tæt tilknyttet kampagnen.

Økonomi

Udgifterne i 2012 på 4 mio. kr. kan afholdes af bevillingsområdet øvrig regional udvikling. Udgifterne i 2013 afholdes af de i budgettet afsatte midler.


RESUME

Regionsrådet har ved budgetvedtagelsen afsat 4 mio. kr. i 2013 til en ”Region i særklasse” - en event, der skal profilere Region Hovedstadens arbejde inden for regional udvikling med at udvikle og styrke regionens position som internationalt førende. Der lægges op til, at regionen afholder en stor event i maj/juni 2013, som henvender sig til borgerne – især unge under uddannelse.

Det fremgår herudover af 3. økonomirapport 2012, at der arbejdes med yderligere aktivitet til forberedelse af bl.a. projektet en ”Region i særklasse” og at udgifterne hertil vil kunne afholdes af mindreforbrug inden for området regional udvikling. Der foreslås derfor afholdt 4 mio. kr. til forberedelse af projektet i 2012, finansieret under bevillingsområdet øvrig regional udvikling.




7. Afrapportering af regionens arbejde med at iværksætte udviklingsprojekter på ungdoms- og voksenuddannelser

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.


KOMMUNIKATION

Der bliver løbende kommunikeret bredt ud om de projekter, som Region Hovedstaden støtter. Hvis regionsrådet beslutter, at der skal gennemføres en ekstern evaluering af de støttede projekter, vil administrationen have fokus på at kommunikere resultaterne fra evalueringen bredt ud, så regionens arbejde og resultater på uddannelsesområdet bliver synliggjort yderligere.


SAGSFREMSTILLING


RESUME

Sagen har været forelagt Udvalget for fremtidens uddannelse og forskning den 2. oktober 2012. Udvalget havde følgende udtalelse:

Administrationen udarbejder en årlig afrapportering til regionsrådet om regionens arbejde med at iværksætte og bevilge midler til nye initiativer på voksen- og ungdomsuddannelserne.

Dette års afrapportering giver et billede af, hvordan regionens arbejde med at udvikle nye initiativer på uddannelsesområdet er forløbet fra regionens oprettelse frem til i dag. Desuden giver den en vurdering af, hvordan det videre arbejde kan styrkes.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionen fremover bevilger midler til uddannelsesprojekter på baggrund af indsatsområderne i den regionale uddannelsesstrategi 2012,

  2. at der bliver udarbejdet en ekstern evaluering af de igangsatte uddannelsesprojekter, og

  3. at afrapporteringen tages til efterretning.


7
8

Bilag

Afrapportering af regionens arbejde med at iværksætte udviklingsprojekter på ungdoms- og voksenuddannelser
Oversigt over støttede projekter per 1. september 2012


8. Årshjul for det politiske arbejde 2013

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Der var omdelt revideret årshjul for det politiske arbejde i 2013.

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.


KOMMUNIKATION

Vurderes ved hvert enkelt arrangement/sag.


SAGSFREMSTILLING

Årshjulet er centreret omkring en række faste elementer:

1. Større årligt tilbagevendende sager (Røde markeringer i hvid omkreds),

2. Årlige Statusrapporteringer (Rosa ring),

3. Større politiske sager (Grå ring),

4. Større arrangementer (Blå markeringer i hvid omkreds).

Af årshjulet fremgår det, på hvilket tidspunkt de enkelte sager og udspil forelægges til regionsrådets endelige behandling og vedtagelse.

I årshjulet for 2013 er blandt andet nedenstående aktiviteter indarbejdet under de enkelte elementer:

1. Større årligt tilbagevendende sager

- Økonomirapporter,

- Regnskab,

- Budget,

2. Årlige Statusrapporteringer

De årlige statusrapporteringer er samlet for at understøtte en politisk arbejdsfacon med dialog på baggrund af sammenhæng og overblik – og for at sikre tid til fordybelse.

2.1. Statusrapportering vedr. de sundhedsfaglige planer

- HOPP2020 (hospitals- og psykiatriplan),

- Præhospital-beredskab,

- Kommende fagplaner,

- Praksisplaner,

- Kvartalsstatus på kvalitetsfondsprojekterne.

2.2. Statusrapportering vedr. de tværsektorielle planer

- Plan for den ældre medicinske patient,

- Strategi for kronisk sygdom,

- Sundhedsaftaler,

- Udviklingsstrategier og –aftaler.

2.3. Statusrapportering på områder, hvor regionen som samlet virksomhed samarbejder og har relationer udadtil, herunder

- Erhvervsstrategi, handlingsplaner mv.,

- Jordforureningsstrategi,

- Klimastrategi,

- Uddannelse,

- Politik for sundhedsforskning.

2.4. Statusrapporteringer med driftsnært fokus.

- IT-strategi,

- Udbudsstrategi- og indkøbspolitik,

- LEAN,

- Personale- og arbejdsmiljøområdet.

3. Større politiske sager

- RUP 2,0 og årlig status for den regionale udviklingsplan (RUP). I 2013 er der endvidere planlagt en større kampagne om RUP’en i perioden januar til marts.

- Børnepolitik. I perioden marts til juni lægges der op, til at regionen sætter fokus på børn og sundhed.

- Forårsevent. Fokus på Region Hovedstaden som en region i verdensklasse.

4. Større arrangementer

- Lancering af innovationspolitik,

- Sundhedsdage,

- Temadage om patientinvolvering,

- Folkemøde,

- Global Excellence,

- Kronikerkonference.

Revideret mødeplan for 2013

I forlængelse af vedtagelse af årshjulet for 2013 foreslås det, at der fastægges afholdelse af et fællesseminar mellem forretningsudvalg og den udvidede direktion den 29. januar 2013, afholdelse af et regionsrådsseminar fra den 9. til den10. april 2013, samt et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde den 16. april 2013. Det indstilles derfor, at mødeplan 2013 revideres i overensstemmelse hermed.


RESUME

I juni 2008 vedtog regionsrådet regionens styringsgrundlag, herunder at arbejde med ”det politiske årshjul” som styringsværktøj for planlægning og opfølgning på regionsrådets beslutninger. Af beslutningsgrundlaget fra mødet fremgår det om anvendelsen af årshjulet:

”Med årshjulet følges konkret op på, om regionens politiske vedtagelser virker efter hensigten. Område for område præsenteres resultater i løbet af året.”

På denne baggrund fremlægges hermed årshjul for det politiske arbejde i 2013.

Endvidere fremlægges forslag til revision af den mødeplan for 2013, som regionsrådet vedtog den 19. juni 2012, idet der er tilføjet forslag til datoer for afholdelse af henholdsvis et fællesseminar for forretningsudvalg og den udvidede direktion samt et regionsrådsseminar.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at årshjul for det politiske arbejde i 2013 godkendes, og

  2. at revideret mødeplan for 2013 godkendes.


9
10
11

Bilag

Årshjul 2013
Mødeplan 2013 godkendt af RR 19.06.12 suppleret med seminarer
Revideret Årshjul for det politiske arbejde i 2013


9. Energibesparende foranstaltninger efterår 2012

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


RESUME

I investeringsbudgettet for 2012 er der afsat 27 mio. kr. til energibesparende foranstaltninger, der kan lånefinansieres. Der kan dog igangsættes yderligere projekter, hvis de kan lånefinansieres.

Der resterer 24,1 mio. kr. Nærværende sag indeholder projekter for 26 mio. kr., der alle kan lånefinansieres.

Projekterne vil give en årlig besparelse på 2,95 mio. kr. når de alle er gennemført.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

1. at regionsrådet godkender, at der meddeles tre rammebevillinger på i alt 26 mio. kr. til gennemførelse af seks energibesparende projekter på henholdsvis Bispebjerg Hospital, Gentofte Hospital, og Herlev Hospital, og

2. at udgifterne til de tre rammebevillinger finansieres ved optagelse af lån i henhold til lånebekendtgørelsen.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

I investeringsbudgettet for 2012 er der afsat 27 mio. kr. til energibesparende projekter, som forudsættes lånefinansieret. Der kan dog igangsættes yderligere energibesparende projekter, hvis de kan lånefinansieres.

På regionsrådets møde i maj 2012 blev to sager godkendt (sag nr. 13 og nr. 16), som tilsammen brugte 2,9 mio. kr. af de 27 mio. kr. i 2012. Der er derfor en rest på 24,1 mio. kr., som dog gerne må udvides. Nærværende sag indebærer igangsætning af forslag for 26 mio. kr.

Projekterne forventes gennemført i 2012.

Udgifterne kan lånefinansieres efter lånebekendtgørelsens bestemmelser om energibesparende tiltag.

Bevillingerne gives som tre rammebevillinger:

Figur kommer senere.

Hospitalernes driftsbudgetter reduceres med den kalkulerede besparelse på i alt 2,95 mio. kr. pr. år. fra og med 2014.

Låneoptagelserne vil blive effektueret, når investeringerne er gennemført.


KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.


SAGSFREMSTILLING

Til udmøntning af de i budgettet afsatte midler til energibesparende foranstaltninger, der kan lånefinansieres, har administrationen i september indhentet forslag fra hospitalerne.

Der er fra en række hospitaler fremsendt i alt 19 projekter, hvoraf administrationen har udvalgt 12 projekter, som vurderes som hensigtsmæssige at gennemføre, og som opfylder kriterierne i Lånebekendtgørelsen og kan finansieres i henhold til reglerne om energibesparende foranstaltninger.


De tolv delprojekter er samlet i følgende seks projekter:

Figur kommer senere.

Bispebjerg Hospital

Der er her tale om opsætning af forsatsvinduer i syv bygninger, som vil forbedre klimaskærmen, spare energi samt gavne indeklimaet for patienter og personale. Herudover er der et projekt med udskiftning af el-forbrugende pumper til mere energiøkonomisk udstyr. Projekterne vil give en samlet besparelse på 1.830 MWH varme og 38 MWh el pr. år..

Gentofte Hospital

Der er her tale om et projekt med opsætning af solceller på de flade tage på to bygninger på hospitalet. Solcellerne producerer vedvarende energi i form af el, der kan bruges på hospitalet, hvorved der spares indkøb af strøm fra elselskabet. Projektet følger intentionerne i regionens klimastrategi om at øge andelen af vedvarende energi i regionen. Solcellerne vil producere 240 MWh el pr. år.

Herlev Hospital

Der er her tale om to ventilationsprojekter med udskiftning af el-forbrugende ventilatorer til mere energiøkonomisk udstyr, udskifte den tilhørende automatik og optimere driften af anlæggene. Herudover er der et projekt med udskiftning af el-forbrugende pumper til mere energiøkonomisk udstyr. Projekterne vil give en samlet besparelse på 690 MWh varme og 1.040 MWh el pr. år.

Sagen har været i skriftlig høring i Miljø- og grønvækstudvalget, som anbefaler indstillingen.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Der var omdelt notat af 4. oktober 2012 vedr. Energibesparende foranstaltninger efterår 2012, CO2-effekten.

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


12

Bilag

Notat af 4. oktober 2012 vedr. Energibesparende foranstaltninger efterår 2012, CO2-effekten


10. Anskaffelse af hyperpolarisator til Rigshospitalet

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Der søges i denne sag om en investeringsbevilling på i alt 14 mio. kr. til anskaffelse af en Hyperpolarisator til Rigshospitalet, fordelt med 6 mio. kr. i 2012 og 8 mio. kr. i 2013. I alt 14 mio. kr.

Omkostninger til installation af Hyperpolarisatoren afholdes af Rigshospitalet.


KOMMUNIKATION

Der planlægges en pressemeddelelse.


SAGSFREMSTILLING

Som led i budgetaftalen for 2013 er der afsat i alt 14 mio. kr. i 2012 og 2013 til anskaffelse af en hyperpolarisator til Rigshospitalet.

Hyperpolarisation er en meget avanceret teknologi, der først for nylig er blevet tilgængelig på markedet, og apparaturet er i øjeblikket under anskaffelse seks steder i verden. Et apparatur af den art på Rigshospitalet vil muliggøre nyttiggørelse af de allerseneste teknologiske fremskridt på området inden for behandling af kræftpatienter.

Teknologien er også relevant som diagnostisk udstyr ved et kommende partikelterapianlæg.

Hyperpolarisation er en teknologi, som anvendes i forbindelse med dannelsen af avancerede kontraststoffer, og som mærker specifikke biologiske stoffer til brug for særlig kræftdiagnostik på hospitalets PET/MR-scanner for at afsløre cancercellernes udvikling.

De særlige hyperpolariserede kontraststoffer muliggør, at scannerens signaler bliver mere end 50.000 gange forstærket, hvilket giver en meget mere detaljeret billede, og det bliver med metoden muligt at se cancercellens reaktion på selve kræftbehandlingen med det samme. En hyperpolarisator muliggør dermed, at scannerbillederne langt tidligere kan vise effekten af kræftbehandlingen, hvor man i dag er nødt til at vente indtil resultaterne viser sig som symptomændringer.

Med godkendelse af en investeringsbevilling på 14 mio. kr., vil Rigshospitalet kunne anskaffe og installere hyperpolarisatoren og samtidig foretage en nødvendig opgradering af PET/MR-scanneren, hvilket er en forudsætning for, at teknologien i hyperpolariseringen kan anvendes i forbindelse med scanningen.

Hyperpolarisatoren kan anskaffes for 13,5 mio. kr., og placeres i tilknytning Rigshospitalets PET/MR scanner. Opgraderingen af spoler i eksisterende PET/MR scanner udgør 0,5 mio. kr. I alt en investeringsbevilling på 14 mio. kr.

Omkostninger på ca. 1,5 mio. kr. til installation af Hyperpolarisatoren afholdes særskilt over Rigshospitalets lokale investeringsramme.

Hyperpolarisatoren forventes anskaffet ultimo 2012 og forventes endelig ibrugtaget i 2. kvartal 2013.


RESUME

Som led i budgevedtagelsen for 2013 er der afsat i alt 14 mio. kr. i 2012 og 2013 til anskaffelse af en hyperpolarisator til Rigshospitalet. Disse midler søges nu frigivet.

Hyperpolarisation er en ny teknologi, der mærker specifikke biologiske stoffer i forbindelse med dannelse af avancerede kontraststoffer. Kontraststofferne bruges til særlig kræftdiagnostik på hospitalets PET/MR scanner for at afsløre cancercellernes udvikling. Med hyperpolariserede kontraststoffer kan scannerens signaler forstærkes mere end hidtil, hvilket medvirker til en markant bedre diagnostik og behandling af kræftpatienter.

Totaludgiften på 14 mio. kr. til anskaffelse af en hyperpolarisator til Rigshospitalet er fordelt med 6 mio. kr. i 2012 og 8 mio. kr. i 2013. Udgifter til installationen afholdes særskilt over hospitalets lokale investeringsramme.

Hyperpolarisatoren forventes ibrugtaget i 2. kvartal 2013.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet godkender, at der meddeles en investeringsbevilling på i alt 14 mio. kr. til anskaffelse af en hyperpolarisator til Rigshospitalet, fordelt med 6 mio. kr. i 2012 og 8 mio. kr. i 2013,

  2. at de 6 mio. kr. i 2012 afholdes af det afsatte beløb til sagen i 3. økonomirapport 2012, og

  3. at udgiften på 8 mio. kr. i 2013 afholdes af det afsatte beløb til sagen i investeringsbudget 2013.




11. Etablering af pavillon ved akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet godkender en investeringsbevilling på 15 mio. kr. til etablering af en pavillon ved akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital, og

  2. at udgiften på 15 mio. kr. i 2012 finansieres af det i 3. økonomirapport afsatte beløb til formålet.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Projektets samlede udgifter udgør 15 mio. kr., der forventes afholdt i 2012.

 

Udgifterne finansieres af det i 3. økonomirapport afsatte beløb til formålet.


KOMMUNIKATION

Der planlægges en presseindsats.


SAGSFREMSTILLING

Det foreslås, at regionsrådet godkender en investeringsbevilling på 15 mio. kr. til etablering af en pavillon ved akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Det foreslåede projekt indgår som en del af budgettet for 2013.

 

Nybyggeriet til Nyt Hospital Bispebjerg vil i begyndelsen af 2020’erne medføre, at akutmodtagelsen samles i nye faciliteter. Der er dog allerede nu et meget presserende behov for, at kunne udvide akutmodtagelsen i tæt sammenhæng med de patientnære områder.

 

Der har i de senere år været stor stigning i antallet af patienter på det akutte medicinske område. Akutmodtagelsens nuværende fysiske rammer rummer ikke mulighed for en hensigtsmæssig udvidelse.

 

Der lægges derfor op til at flytte en del af de administrative funktioner fra akutmodtagelsen, hvilket giver mulighed for, at der i akutmodtagelsen kan indrettes flere patientrettede funktioner.

 

Til at rumme de administrative funktioner vil der blive etableret en let bygning på i alt ca. 1.300 m2 baseret på et pavillonprincip, der indrettes med kontorfaciliteter. Pavillonen placeres i nærheden af akutmodtagelsens eksisterende lokaler.

 

Der vil i den nye pavillonbygning også kunne indplaceres en række administrative funktioner for kardiologien, der i dag er placeret i en ældre, nedslidt pavillon med store fugtproblemer og trækgener fra utætte vinduer. Da pavillonen i forbindelse med nybyggeriet til Nyt Hospital Bispebjerg skal fjernes, er det ikke økonomisk rentabelt at istandsætte eller levetidsforlænge bygningen.

 

Udgiften til etablering af pavillonen forventes at udgøre 15 mio. kr., herunder anskaffelsesudgifter på 13 mio. kr. og forarbejder og opførelse på 2 mio. kr.

 

Projektet forventes gennemført inden udgangen af 2012.

 

Eventuelle udgifter til indretning af pavillonen til kontorformål og udgifter til indretning af yderligere patientrettede funktioner i akutmodtagelsen afholdes inden for Bispebjerg Hospitals budget.


RESUME

Det foreslås, at regionsrådet godkender en investeringsbevilling på 15 mio. kr. til etablering af en pavillon ved akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Det foreslåede projekt indgår som en del af budgettet for 2013.

 

Der er på Bispebjerg Hospital et presserende behov for, at kunne udvide akutmodtagelsen i tæt sammenhæng med de patientnære områder.

 

En række administrative funktioner foreslås således flyttet fra akutmodtagelsen, og der etableres kontorfaciliteter som en let bygning på i alt ca. 1.300 m2 baseret på et pavillonprincip. Pavillonen placeres mellem bygning 7 og Lersø komplekset.

 

Projektets samlede udgifter udgør 15 mio. kr., der forventes afholdt i 2012.

 

Udgifterne kan finansieres af det i 3. økonomirapport afsatte beløb til formålet.




12. Ændret disponering af tidligere bevillinger til standardiseret udskiftning af medicoteknisk apparatur

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet godkender, at 7,9 mio. kr. af mindreudgifter på 13,5 mio. kr. anvendes til nyt formål vedrørende standardiseret anskaffelse af dialyseudstyr i 2012,

  2. at regionsrådet godkender ændringer i forhold til tidligere givne rammebevillinger til hospitalerne til standardiseret udskiftning, hvor der oprettes en ny rammebevilling til Amager Hospital og foretages en række justeringer i øvrige tidligere givne bevillinger i sagen, og

  3. at et restbeløb på 4,3 mio. kr. i 2012 senere søges disponeret til fremrykning fra 2013 til 2012.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Sagen medfører en ændret disponering af tidligere bevilling til anskaffelse af standardiseret medicoteknisk apparatur.

Der søges om ændret disponering svarende til en nedsættelse fra de tidligere 94,5 mio. kr. på 5,5 mio. kr. til i alt 89 mio. kr. og en omfordeling mellem de tidligere givne rammebevillinger samt oprettelse af en ny rammebevilling til Amager Hospital. Samtidig anvendes 7,9 mio. kr. af de 89 mio. kr. til anskaffelse af dialyseapparatur, der ikke var forudsat i tidligere sag.

Et resterende mindreforbrug på 4,3 mio. kr. i 2012 søges senere disponeret til fremrykning af tidligere rammebevilling til øvrige apparaturanskaffelser fra 2013 til 2012.


KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.


SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet godkendte ved sit møde den 19. juni 2012 i sag nr. 29 en investeringsbevilling til igangsættelsen af en standardiseret udskiftning af medicoteknisk apparatur indenfor områderne anæstesiudstyr, respirationsudstyr, infusionspumper og monitorer inklusiv telemetri. Der blev i alt bevilget 94,5 mio. kr., der blev givet som 11 rammebevillinger til hospitalerne fordelt med 84,5 mio. kr. i 2012 og 10 mio. kr. i 2013.

Formålet med at afsætte midler til en standardiseringspulje er at sikre standardisering i anskaffelsen af apparatur på tværs af virksomhederne for at sikre en højere patientsikkerhed i forbindelse med indkøb af apparatur indenfor de nævnte områder.

Det muliggøres dermed, at der udfases udtjent udstyr og at patientsikkerheden dermed højnes på grund af anvendelsen af standardiseret udstyr indenfor de pågældende områder.

En fornyet gennemgang af apparaturbehovet i forbindelse med implementeringen af anskaffelserne har vist at det på flere områder ikke er nødvendigt at udskifte apparaturet i det forudsatte omfang. Den fornyede gennemgang har vist, at der forventes et samlet mindreforbrug på 13,5 mio. kr. i forhold til tidligere bevilling. 12,3 mio. kr. heraf vedrører det afsatte beløb 2012, mens 1,2 mio. kr. af mindreforbruget vedrører det afsatte rådighedsbeløb i 2013.

Det skyldes, at en del afdelinger i stedet bør bibeholde nuværende udstyr af hensyn til organisatoriske og tekniske integrationshensyn, og at der for andre afdelinger forud for standardiseringen allerede er foretaget en teknologisk opgradering af udstyret, hvorfor det vil være fornuftigt at beholde udstyret frem for at udskifte.

Det vil i stedet være hensigtsmæssigt at anskaffe dialyseapparatur, da regionen derved vil kunne overgå til kun at have udstyr fra én leverandør, hvorved risikoen for utilsigtede hændelser minimeres. Der vil kunne disponeres i alt 7,9 mio. kr. til standardisering vedrørende dialyseapparatur, der for hele beløbets vedkommende kan anskaffes i 2012.

Tabel 1 opsummerer den reviderede årsfordeling og anskaffelsen af dialyseapparatur.


Tabel 1 Fordeling af udgifter på år og bevillinger

Fordeling af udgifter pr. år og bevillinger (mio. kr.)

2012

2013

i alt

Standardiseret apparatur, sag i juni 2012

84,5

10,0

94,5

Forslag til ændret disponering af standardiseret apparatur

72,2

8,8

81,1

Frigjorte midler ved ændret omdisponering

12,3

1,2

13,5

Forslag til anskaffelse af dialyseapparatur

7,9

-

7,9

Mindreforbrug fordelt på år

4,4

1,2

5,5

De resterende midler på 4,4 mio. kr. i 2012 vil senere blive søgt disponeret til fremrykning af tidligere givne rammebevillinger til øvrige apparaturanskaffelser fra 2013 til 2012. Der lægges ikke op til ny disponering vedrørende mindreforbruget på 1,2 mio. kr. i 2013 på nuværende tidspunkt.

Med sagen lægges op til en ny disponering af midlerne fra tidligere bevilling til standardiseret anskaffelse af medicoteknisk apparatur, svarende til en ændring, som gengivet i tabel 2 nedenfor, hvor forslag til ny disponering af midler er angivet.

Tabel 2 Tidligere disponering og forslag til ændret disponering

Hospital

Juni sag 19.06.2012

Forslag til disponering

Ændring

Amager Hospital

-

4,5

4,5

Bispebjerg Hospital

11,7

5,5

-6,2

Bornholms Hospital

2,3

5,7

3,4

Frederiksberg Hospital

3,8

5,3

1,5

Frederikssund Hospital

0,1

0,1

-

Gentofte Hospital

5,4

4,3

-1,1

Glostrup Hospital

4,5

4,1

-0,4

Herlev Hospital

17,6

13,9

-3,7

Hillerød Hospital

8,9

10,6

1,7

Hvidovre Hospital

16,9

15,9

-1,0

Rigshospitalet

18,1

17,0

-1,1

IMT

5,2

2,2

-3,1

I alt

94,5

89,0

-5,5

Anm.: (-) indikerer en nedsættelse af tidligere bevilling. (+) en forhøjelse af bevilling.

I bilag til sagen er anskaffelserne af apparatur indenfor de fem typer fordelt på virksomhederne, hvor tidligere fordeling af rammebevilling på type område er angivet og hvor forslag til ny disponering er angivet.

Øvrigt

Ved anskaffelse af det nævnte medicotekniske apparatur i 2012 og 2013 og idriftsættelse af apparaturet vil der for enkelte anskaffelser kunne være øgede udgifter til personale og driftsudgifter afledt af anskaffelserne.

Eventuelle afledte driftsudgifter for øvrigt udstyr forudsættes afholdt inden for hospitalernes og psykiatriens nuværende rammer eller eventuelt i forbindelse med beslutninger om meraktivitet.

Det forudsættes, at anskaffelser af apparatur koordineres i hensigtsmæssigt omfang i regionen, således at der opnås de mest optimale konkurrencevilkår. Eventuelle mindreudgifter som følge af prisfordele i forhold til administrationens overslag udnyttes til anskaffelse af yderligere apparatur inden for rammebevillingen.


RESUME

Regionsrådet godkendte ved sit møde den 19. juni 2012 i sag nr. 29 en investeringsbevilling til igangsættelse af standardiseret udskiftning af medicoteknisk apparatur inden for områderne anæstesiudstyr, respirationsudstyr, infusionspumper og monitorer inklusiv telemetri. Til standardiseringsformål blev bevilget i alt 94,5 mio. kr., der blev givet som 11 rammebevillinger til hospitalerne fordelt med 84,5 mio. kr. i 2012 og 10 mio. kr. i 2013.

En fornyet gennemgang af apparaturbehovet i forbindelse med implementeringen af anskaffelserne har vist. at det på flere områder ikke er nødvendigt at udskifte apparatur i det forudsatte omfang, da der for de pågældende funktioner for nylig er gennemført en række forbedringer og fordi eksisterende udstyr bør bevares af andre hensyn. Den fornyede gennemgang har vist, at der kan forventes et samlet mindreforbrug på 13,5 mio. kr. i forhold til tidligere bevilling, heraf 12,3 mio. kr. i 2012 og 1,2 mio. kr. i 2013.

Med sagen lægges op til en ændret disponering af dele af de ledige midler.

I alt 7,9 mio. kr. af de ledige midler søges anvendt til anskaffelse med henblik på standardisering af dialyseapparatur. Hele beløbet kan anvendes i 2012. De resterende midler på 4,3 mio. kr. i 2012 søges disponeret til hurtigere anvendelse af tidligere bevilling til øvrige apparaturanskaffelser. Der lægges ikke op til ny disponering vedrørende mindreforbruget på 1,2 mio. kr. i 2013 på nuværende tidspunkt.


11

Bilag

Udmøntning af anskaffelse af medicoteknisk apparatur


13. Delegationsrejse for politikere til Jiangsu-provinsen i Kina april 2013 i forbindelse med indgåelse af samarbejdsaftale

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Sagen blev taget af dagsordenen, idet der fra kinesisk side er meldt fra i forhold til det foreslåede tidspunkt for delegationsrejsen.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

I budget 2013 er afsat midler til etablering af Jiangsu-samarbejdet.


KOMMUNIKATION

Der vil blive samarbejdet med Jiangsu- provinsmyndigheden om pressedækning i såvel danske som kinesiske nyhedsmedier.


SAGSFREMSTILLING

Baggrund

Regionsrådet vedtog på sit junimøde at opprioritere en bredt funderet Kina-indsats med hovedstadsregionale aktører med afsæt i et samarbejde med Jiangsu-provinsen.

Baggrunden er, at det er vigtigt at bygge fjerne markeder op ved at etablere samarbejdsstrukturer/tilstedeværelse af mere ’permanent’ karakter. Kulturelle forskelle og generelt manglende kendskab til hinanden kræver tillidsopbygning. Det er et langt, sejt træk, som Region Hovedstaden kan påtage sig en central rolle i. Deltagelse af offentlige myndigheder er vigtigt i Kina, hvor politisk bevågenhed tillægges stor betydning.

Her kan Region Hovedstaden sammen med f.eks. Copenhagen Capacity, Wonderful Copenhagen, Væksthus Hovedstadsregionen, kommuner, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, IT Universitetet, CBS og erhvervsorganisationer tage initiativet til en udvidet og mere koordineret Kina-indsats. Dels i forhold til aktiviteter i Kina, dels modtagelse og tiltrækning af kinesiske delegationer/turister til hovedstaden.

Etablering af formaliseret samarbejde med Jiangsu-provinsen i Kina ved indgåelse af samarbejdsaftale på politikerdelegationsbesøg 29. april – 5. maj 2013

Administrationen er i tæt kontakt med Jiangsu- provinsmyndigheden om planlægning af det kommende samarbejde. En delegation fra provinsens Foreign Affairs Office besøger København den 31. oktober 2012, hvor administrationen på deres forespørgsel afholder et seminar om udvikling af regionale internationaliseringsstrategier.

En embedsmandsdelegation fra Region Hovedstaden rejser primo november 2012 til Jiangsu for på møder med provinsmyndigheden dels at drøfte forslag til indhold i samarbejdsaftale, dels drøfte program for regionsrådets foreslåede delegationsrejse til Jiangsu.

Programmet for politikerdelegationens 4 - 5 arbejdsdage i Kina kunne i korte træk bestå i følgende aktiviteter:

Da ambitionen med Jiangsu-samarbejdet favner både myndighedssamarbejde, forskning, og erhvervsudvikling foreslås en bredt sammensat delegation fra hovedstadsregionen med deltagelse fra f.eks. Vækstforum, Wonderful Copenhagen, Copenhagen Capacity og kommuner der er interesseret i Kina-samarbejde, f.eks. har Bycirkelsamarbejdet (Ballerup, Egedal, Frederikssund) et samarbejde med byen Wuxi i Jiangsu-provinsen. Den endelige sammensætning af delegationen må også bero på de samarbejdsflader, der tegner sig efter embedsmandsturen i november.

Delegationen skal indgå den formelle samarbejdsaftale med Jiangsu, løfte konkrete projektidéer tættere på faste aftaler, knytte kontakter til provinsmyndigheden og blandt eksterne aktører, øge sin indsigt i provinsen og via egne oplæg og informationsmateriale sprede viden om/markedsføre hovedstadsregionen.


RESUME

Regionsrådet vedtog den 19. juni 2012 politik og strategi for udvikling af Region Hovedstadens internationale relationer, herunder at der søges indgået samarbejde med Jiangsu-provinsen ifm en politisk delegation til Nanjing, hovedstaden i Jiangsu. Det er ambitionen, at Jiangsu-samarbejdet skal være afsæt for en bredere Kina-indsats.


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet godkender, at delegationsrejse for politikere til Jiangsu-provinsen i Kina finder sted i perioden mandag den 29. april til søndag den 5. maj 2013,

  2. at regionsrådet godkender, at delegationen sammensættes således:

    1. fire regionsrådsmedlemmer efter indstilling fra valggruppen ABFØ,

    2. tre regionsrådsmedlemmer efter indstilling fra valggruppen VCO,

    3. Vækstforums formandskab,

    4. evt. yderligere repræsentanter fra kommuner med Kina-samarbejde,

    5. repræsentanter fra Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen (direktør/bestyrelsesformand), samt

    6. ledsagende embedsmænd.

I alt 15-17 deltagere.




14. Nyt medlem til overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

  1. at regionsrådet tager stilling til anmodningen fra Marianne Stendell (A) om fritagelse for varetagelse af posten som medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet, og

  2. at regionsrådet i givet fald efter indstilling fra valggruppen ABFØ udpeger Maja Holt Højgaard (A) som nyt medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet.


RESUME

På regionsrådets konstituerende møde den 14. december 2009 blev Marianne Stendell udpeget som medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet.

Marianne Stendell har nu anmodet om at blive fritaget for varetagelse af posten.

Maja Holt Højgaard ønskes udpeget som nyt medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.

Charlotte Fischer (B) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

De med hvervene forbundne omkostninger kan afholdes af det administrative budget.


KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.


SAGSFREMSTILLING

På regionsrådets konstituerende møde den 14. december 2009 blev Marianne Stendell udpeget som medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet.

Marianne Stendell har nu anmodet om at blive fritaget for varetagelse af posten.

Maja Holt Højgaard ønskes udpeget som nyt medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet.

Marianne Stendell har som begrundelse for sin anmodning om fritagelse henvist til et forøget tidspres i sit private arbejdsliv.

Det følger af regionslovens § 13, stk. 7, at medlemmer af regionsrådet har pligt til at modtage valg til udvalg, hverv m.v., som de udpeges til af regionsrådet.

Det følger af praksis, jf. den kommenterede styrelseslov, at regionsrådet kan fritage et medlem, hvis rådet finder, at der er rimelig grund dertil. Der tilkommer i denne forbindelse rådet et betydeligt skøn, men som mulige rimelige grunde kan bl.a. henvises til hensyn til medlemmets helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende.

Efter den kommenterede styrelseslovs § 28, stk. 1, der i henhold til regionslovens § 15, stk. 3, også gælder for regionerne, kan den valggruppe, som har valgt et medlem til et hverv, besætte den ledige post, når det pågældende medlem er blevet fritaget for hvervet.

Det tilkommer således i givet fald valggruppen ABFØ at udpege et nyt medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet.

Valggruppen har oplyst, at den ønsker udpeget Maja Holt Højgaard som nyt medlem af Overvågningsudvalget for Øresund-Kattegat-Skagerrak-Programmet.




15. Generel orientering fra ledelsen

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Svend Hartling orienterede om Inspektorrapporter og om uddannelsesforhold for læger på ortopædkirurgisk afdeling T på Herlev Hospital.

Morten Rand Jensen orienterede om status vedrørende økonomiske forhold i regionerne for 2012 og 2013, herunder de vedtagne budgetter.

Morten Rand Jensen orienterede om tilgængelighed på de nye sygehuse.

Morten Rand Jensen gav en kort orientering omkring salg af regionens ejendomme. Varslede sag på et kommende forretningsudvalgsmøde.

Katja Kayser gav en status vedrørende Psykiatrisk Center Glostrup.

Tiltrådt.

Charlotte Fischer (B) og Hans Toft (C) deltog ikke i sagens behandling.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


SAGEN AFGØRES AF

Forretningsudvalget.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.


KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.


SAGSFREMSTILLING

Koncerndirektionen vil på mødet orientere om aktuelle emner.


RESUME


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

at forretningsudvalget tager orienteringen til efterretning.


14
15
16

Bilag

Notat af 3. oktober 2012. Status i regionerne vedrørende diverse økonomiske forhold
Notat af 8. oktober 2012. Orientering generelt om inspektorrapporter og om uddannelsesforhold for læger på ortopædikirurgisk afdeling T på Herlev Hospital
Notat af 8. oktober 2012. Tilgængelighed til kvalitetsfondsbyggerierne


16. Lukket punkt



17. Lukket punkt



18. Lukket punkt



19. Lukket punkt



20. Lukket punkt



21. 22. Eventuelt