BAGGRUND FOR SAGENS FREMLÆGGELSE
Regionsrådet skal i henhold til retningslinjerne for kvalitetsfondsbyggerierne indenfor tre måneder efter kvartalsafslutning forelægges en sag med kvartalsrapportering med henblik på efterfølgende fremsendelse til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Regionsrådet behandlede på mødet d. 23. september 2014 kvartalsrapporten for kvalitetsfondsbyggerierne pr. 30. juni 2014.
Denne rapport omhandler status for kvalitetsfondsbyggeriet på Rigshospitalet pr. 30. september 2014. Det Nye Rigshospital har som det hidtil eneste af regionens seks kvalitetsfondsbyggerier modtaget godkendt udbetalingsanmodning af ministeriet. I takt med at regionens resterende fem kvalitetsfondsbyggerier modtager den formelle godkendelse af udbetalingsanmodning, vil status for disse projekter ligeledes indgå i kvartalsrapporteringen.
INDSTILLING
Administrationen indstiller, at foretningsudvalget overfor regionsrådet anbefaler:
at godkende kvartalsrapporten vedrørende det kvalitetsfondsfinansierede byggeri på Det Nye Rigshospital.
POLITISK BEHANDLING
Forretningsudvalgets beslutning den 9. december 2014:
Sagen blev behandlet efter sag nr. 4 på den ordinære dagsorden.
Anbefalet.
Lise Müller (F) deltog ikke i sagens behandling.
SAGSFREMSTILLING
I henhold til Regnskabsinstruksen til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri skal regionen efter at have modtaget godkendelse af udbetalingsanmodning, fremadrettet kvartalsvis rapportere om projektet til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse som en betingelse for, at regionen kan modtage den statslige andel af finansieringen.
Kvartalsrapportens indhold er fastlagt i Regnskabsinstruksen og skal ledsages af en ekstern revisorerklæring inden behandling i regionsrådet. Ved kvartalsrapporteringen skal regionen samtidig erklære, at kvartalsrapporten efter bedste overbevisning giver et retvisende billede af projektet.
Kvartalsrapporten indeholder følgende materiale:
Ledelseserklæring
Revisionserklæring til regionsrådet
Overordnet kortfattet status om projektet
Rapportering på ricisi, økonomi, byggemæssig fremdrift og kvalitet/indhold
Generelle principper for projektet, herunder fordelingsprincipper i forhold til andre byggeprojekter på matriklen og grundlag for opgørelse af planlagt og realiseret færdiggørelsesgrad af byggeriet.
Det er administrationens vurdering, at projektet forløber planmæssigt og, at det fortsat kan gennemføres indenfor den afsatte tilsagnsramme. Det er således vurderingen, at der er tilstrækkeligt med reserver, herunder change requests, til stede i forhold til projektets risikoprofil. Endvidere kan det oplyses, at der ikke er foretaget ændringer i projektet i forhold til kvalitet og indhold siden regionsrådet senest blev forelagt en sag om projektet i september 2014.
Dette understøttes af den uafhængige revisorerklæring. Revisionens hovedkonklusion er, at opgørelsen af projektets økonomiske forbrug for 3. kvartal 2014 giver et retvisende billede af det økonomiske forbrug samt deponeringsgrundlaget. Det fremgår af erklæringen, at revisionen ikke har fundet forhold, som kan give anledning til kritik af kvartalsrapportens beskrivelse af projektets fremdrift, resterende forbrug samt risici knyttet til projektets fremdrift og færdiggørelse. Det er ligeledes revisionens opfattelse, at der er etableret forretningsgange og interne kontroller, der understøtter, at de dispositioner, der er omfattet af opgørelsen af projektets forbrug, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter, indgående aftaler og sædvanlig praksis, samt at der er udvist skyldige økonomiske hensyn.
Revisionen gør dog opmærksom på, at oplysninger om forventet resterende forbrug og risici knyttet til færdiggørelsen af projektet kan afvige væsentligt. De faktiske resultater vil sandsynligvis afvige fra de angivne forventninger, idet forudsatte begivenheder ofte ikke indtræder som forventet.
Revisionen har alene gennemgået dokumentationen vedrørende Det Ny Rigshospital, hvorfor der fremgår et forbehod for oplysningerne i kvartalsrapportens bilag B. Bilaget indeholder en oversigt over samtlige kvalitetsfondsprojekters deponerede midler. Endelig tager revisionen forbehold for den metode, regionen benytter i forbindelse med PL-regulering af budgettet for kvalitetsfondprojekterne. Dette forhold vil efterfølgende blive afklaret med ministeriet.
ØKONOMISKE KONSEKVENSER
En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
KOMMUNIKATION
Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.
TIDSPLAN OG VIDERE PROCES
Sagen forelægges forretningsudvalget den 9. december 2014 og regionsrådet den 16. december 2014.
Regionsrådet forventes forelagt sag med kvartalsrapport pr. 31. december 2014 på mødet 14. april 2015.
DIREKTØRPÅTEGNING
Morten Rand Jensen / Torben Hedegaard Jensen
Journalnummer
14012087
BAGGRUND FOR SAGENS FREMLÆGGELSE
For at videreudvikle dialogmulighederne mellem de politiske udvalg og repræsentanter for patienter og pårørende foreslås de nuværende dialogfora erstattet med dialogmøder samt mulighed for feedback-møder med borgere.
INDSTILLING
Sundhedsudvalget, Psykiatriudvalget, Kræftudvalget og Udvalget vedr. tværsektoriel samarbejde anbefaler overfor forretningsudvalget og regionsrådet:
at de regionale dialogfora for handicap, psykiatri og sundhed nedlægges,
at der i stedet afholdes 1 – 2 dialogmøder mellem de respektive udvalg og repræsentanter for relevante patient- og interesseorganisationer, og
at udvalget kan beslutte at afholde et årligt feedback møde med grupper af relevante patienter, pårørende eller brugere.
POLITISK BEHANDLING
Sundhedsudvalgets beslutning den. 7. oktober 2014:
Udvalget anbefalede administrationens indstilling med følgende bemærkning:
Udvalget vil bestræbe sig på at afholde to eller flere møder med brugerorganisationer.
Leila Lindén (A) og Niels Høiby (I) deltog ikke i sagens behandling.
Psykiatriudvalgets beslutning den 7. oktober 2014:
Udvalget anbefalede administrationens indstilling.
Susanne Langer (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Kræftudvalgets beslutning den 7. oktober 2014:
Udvalget anbefalede administrationens indstilling.
Flemming Pless (A) og Niels Høiby (I) deltog ikke i sagens behandling.
Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejdes beslutning den 7. oktober 2014:
Udvalget anbefalede administrationens indstilling med følgende bemærkninger:
IT- og afbureaukratiseringsudvalget, Miljø- og trafikudvalget og Erhvervs- og vækstudvalget bør have sagen om regional brugerinddragelse på deres udvalgsmøder også, da brugerinddragelse ikke kun vedrører sundhedsområdet.
Regionshandicaprådet er et eksempel på en brugergruppe, der er tiltænkt en bredere kontaktflade end de sundhedsrelaterede udvalg, idet de også bør have kontakt til udvalg under regional udvikling.
Der ses en tidsmæssig udfordring i at nå at presse flere sager ind på de allerede afsatte møder.
Torben Kjær (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Forretningsudvalgets beslutning den 21. oktober 2014:
Udvalget besluttede at sende sagen til høring i Erhvervs- og Vækstudvalget, IT- og afbureaukratiseringsudvalget og Miljø- og trafikudvalget med frist 1. december 2014.
Leila Lindén (A) og Henrik Thorup (O) deltog ikke i sagens behandling.
Erhvervs- og vækstudvalgets beslutning den 5. november 2014: Godkendt. Udvalget vurderer ikke behov for at etablere nye dialogfora med faste årlige mødekadencer mellem brugergrupper og udvalget. Udvalget er positiv overfor, at det i forbindelse med behandling af konkrete sager kan være relevant, at man åbner op for at en brugergruppe får mulighed for et foretræde for udvalget i tilknytning til at en konkret sag behandles af udvalget. Administrationen udarbejder et høringssvar, som sendes til hurtig kommentering i udvalget. (bilag 1) Kenneth Kristensen Berth (O) deltog ikke i sagens behandling.
Miljø- og trafikudvalgets beslutning den 5. november 2014: Godkendt. Udvalget bemærker, at der er et ønske om brugerinddragelse og peger på to former for brugerinddragelse; foretræde for udvalget i konkrete sager og borgermøder. Administrationen udarbejder høringssvar, der godkendes via formanden og herefter sendes til udvalget. (bilag 2)
It- og afbureaukratiseringsudvalgets beslutning den 5. november 2014: Godkendt. Udvalget er positiv overfor, at det i forbindelse med behandling af konkrete sager kan være relevant, at man åbner op for at en brugergruppe får mulighed for foretræde for udvalget i tilknytning til at en konkret sag behandles af udvalget. Udvalget vurderede ikke, at der var behov for at etablere nye dialogfora med faste årlige mødekadencer mellem brugergrupper og udvalget, men stiller gerne op til Sundhedsudvalgets-, psykiatriudvalgets-, tværsektorielt udvalgs- og kræftudvalgets dialogfora møder med brugergrupper i de konkrete tilfælde, hvor disse udvalg vurdere, at der er en særlig kobling mellem deres udvalgsområder og it eller afbureaukratisering i relation til den inviterede brugergruppe – det kunne fx være i forhold til sundhedsydelser til ældre og/eller handikappede og it-brugervenligheden.
Forretningsudvalgets beslutning den 9. december 2014:
Sagen blev behandlet efter sag nr. 15 på den ordinære dagsorden.
Administrationen stillede følgende ændringsforslag (omdelt):
”At indstillingspunkterne 2 og 3 affattes således: 2. at der i stedet afholdes 1-2 dialogmøder mellem henholdsvis Sundhedsudvalget, Psykiatriudvalget, Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde og Kræftudvalget og repræsentanter for relevante patient- og interesseorganisationer,
3. at de respektive udvalg kan beslutte at afholde et årligt feedback møde med grupper af relevante patienter, pårørende eller brugere
At der tilføjes et nyt 4. indstillingspunkt: 4. at Erhvervs- og Vækstudvalget, Miljø- og Trafikudvalget og IT- og Afbureaukratiseringsudvalget opfordres til at være særligt opmærksom på at inddrage brugergrupper ved konkrete sager, hvor det er relevant.”
Indstillingen med det stillede ændringsforslag blev anbefalet
Lise Müller (F) deltog ikke i sagens behandling.
SAGSFREMSTILLING
Baggrund: De regionale dialogfora
De regionale dialogfora for handicap, psykiatri og sundhed har i ca. 8 år fungeret som forum for dialog mellem regionsrådet og patientrepræsentanter, jf. deres kommissorier, om at være rådgivende og debatskabende, samt medvirke til, at regionsrådets vision om inddragelse af brugere, patienter og pårørende realiseres.
Der har hidtil været følgende dialogfora med politisk deltagelse fra regionsrådet:
Dialogforum for sundhed
Dialogforum for psykiatri
Dialogforum for handicap
Dialogforaenes 13-20 medlemmer er udpegede medlemmer af regionsrådet samt medlemmer indstillet af patientforeninger, bruger- pårørendeforeninger, Danske Handicaporganisationer og ældrerådene i regionen. Mødeaktiviteten er en til tre møder årligt. Der har ikke i indeværende valgperiode været udpeget repræsentanter fra regionsrådet til dialogfora og er ej heller afholdt møder heri. Foraene sekretariatsbetjenes af Center for Sundhed (CSU).
Sundhedsloven indeholder et krav om at skabe dialog med brugerne i forbindelse med kvalitetsudvikling og ressourceudnyttelse (§4).
Det foreslås derfor i tråd med de ændringer, der er besluttet i udvalgsstruktur og styrelsesvedtægt, at styrke og videreudvikle dialogen mellem regionsrådet og patientrepræsentanter og borgere, ved at forankre dialogen direkte i udvalgene. Det vil både understøtte beslutningen om aktiv inddragelse af de politiske udvalg, og understøtte styrelsesvedtægten, for Region Hovedstaden § 10 stk. 2., hvor de stående udvalg forpligtes til ”at inddrage borgere, patienter, pårørende, fagfolk, organisationer og andre relevante aktører, hvor det er relevant og muligt”. Herved vil man opnå en forbedring af dialogmulighederne, ved at dialogen med brugere og pårørenderepræsentanter m.fl. foregår direkte med de politiske udvalg, som efter styrelsesvedtægten har ansvar for politikformulering og politikopfølgning på det pågældende område.
Dialogmøder med de politiske udvalg
Det foreslås, at de nuværende dialogfora, hvor repræsentanter for regionsrådet har været i dialog med repræsentanter for patientforeninger afløses af dialogmøder. På dialogmøderne foreslås det, at de politiske udvalg i Region Hovedstaden mødes med repræsentanter fra patientforeninger, bruger- og pårørendeorganisationer, handicaporganisationer, regionsældrerådet og Ældresagen. Hvilke patientorganisationer der er relevante for de enkelte udvalg er forskelligt.
Dagsordener til dialogmøderne skal give mulighed for deltagelse, debat og erfaringsudveksling mellem politikere, patient- og interesseorganisationer. Mødereferater vil være offentligt tilgængelige på regionens hjemmeside.
Det enkelte udvalg tager selv stilling til den relevante deltagerkreds og skal herunder sikre, at også mindre patientorganisationer får mulighed for at deltage.
Dialogmøderne skal skabe en platform for samarbejde og udveksling af synspunkter mellem politikere og interesseorganisationer, hvor patient- og interesseorganisationerne kan bidrage med viden fra deres organisatoriske arbejde. Samtidigt kan de bringe spørgsmål, erfaringer og nyheder fra regionen til deres egne organisationer.
Mødeaktivitet: Der forventes behov for 1-2 årlige møder i hvert af de fire politiske udvalg.
Direkte dialog med patienter og pårørende - feedback-møder med de politiske udvalg
Som et supplement til de faste dialogmøder med patientforeninger foreslås det, at det enkelte udvalg kan benytte muligheden for feedback-møder med patienter for herigennem at få indblik i aktuelle patientoplevelser og den praksis, som patienterne og de pårørende møder. På møderne kan patienterne blive interviewet om deres oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet, mens politikerne lytter på. Det præcise fokus på møderne og hvilke patienter, der inviteres, vil afhænge af, hvilket udvalg der er tale om. Møderne kan i lighed med tilsvarende møder i sidste valgperiode afholdes på et hospital.
Mødeaktivitet: Der kan tilrettelægges et eller flere feedbackmøder årligt efter beslutning i det enkelte udvalg.
Mulighed for foretræde for udvalgene
I Folketinget og i Københavns Kommune er indført regler om foretræde for udvalgene. Foretræde giver mulighed for at borgere og organisationer kan få mulighed for kort at redegøre for deres synspunkter i forhold til de konkrete sager, der er på dagsordenen for det pågældende møde. Der vil senere blive forelagt et forslag til indførelse af tilsvarende mulighed for foretræde for regionens udvalg.
Øvrig organisatorisk brugerinddragelse i Region Hovedstaden
Region Hovedstaden arbejder på flere områder med organisatorisk brugerinddragelse, hvor repræsentanter for (grupper af) patienter og pårørende, deltager i projekter, råd eller udvalg, der er med til at kvalificere, udvikle, vurdere og evaluere kulturen, faglighed, praksis, indsatser og løsninger. Som eksempler kan nævnes, at Onkologisk Klinik på Rigshospitalet og Nefrologisk afdeling på Herlev Hospital har nedsat et brugerråd til at sikre udvikling af afdelingens tilbud og service til patienter og pårørende. På Herlev Hospital er der i forbindelse med nybyggeriet nedsat et patientpanel, der giver input til, hvordan hospitalet kan indrettes, så patienten og pårørende er i centrum. Som et led i implementeringen af børne- og unge politikken etableres der desuden ungepaneler på alle regionens børneafdelinger, også i psykiatrien.
Øget brugerinddragelse ift. det tværsektorielle samarbejde med kommunerne, og almen praksis indgår også som et centralt indsatsområde i den sundhedsaftale som aktuelt er under udarbejdelse.
Der er dog potentiale for at styrke brugerinddragelsen på organisatorisk niveau i regionen, hvilket en ny organisering af dialogen mellem de politiske udvalg og patientrepræsentanter vil kunne bidrage til.
ØKONOMISKE KONSEKVENSER
En tiltrædelse af indstillingen medfører ikke i sig selv økonomiske konsekvenser
KOMMUNIKATION
Ingen særskilt kommunikationsindsats er planlagt
TIDSPLAN OG VIDERE PROCES
Den 21. oktober 2014 sendte forretningsudvalget sagen i høring i erhvervs- og vækstudvalget, Miljø- og trafikudvalget samt i it- og afbureaukratiseringsudvalget. Sagen forelægges forretningsudvalget den 9. december 2014 og regionsrådet den 16. december 2014.
DIREKTØRPÅTEGNING
Hjalte Aaberg/Svend Hartling
Journalnummer
14002638