Regionen har ansvaret for at sikre lægedækningen i almen praksis. De seneste år har det vist sig tiltagende vanskeligt at rekruttere og fastholde alment praktiserende læger i regionen, og aktuelt er udfordringerne særligt store i Københavns og Frederiksberg kommuner.
Af styrelsesvedtægten for Region Hovedstaden §12 afsnit om udvalget for forebyggelse og sammenhæng fremgår det, at udvalget har ansvar for politikopfølgning for praksissektoren. Regionsrådet har desuden på møde d. 8. marts 2016 besluttet at uddelegere kompetencen til at opslå kapaciteter i almen praksis inden for den eksisterende kapacitetsmæssige ramme. På den baggrund traf udvalget vedr. forebyggelse og sammenhæng en række beslutninger på møde den 29. august 2018 for at sikre lægedækningen i regionen på kort såvel som på længere sigt.
Oprettelse af midlertidigt tilbud på baggrund af akut lægemangel i københavnsområdet
Udvalget har besluttet, at der oprettes to regionale midlertidige almen medicinske klinikker på henholdsvis Amager Hospital og Bispebjerg/Frederiksberg Hospital, da det efter en række tiltag i samarbejde med PLO-Hovedstaden og Københavns og Frederiksberg kommuner ikke har været muligt at sikre lægedækningen på anden vis. De planlagte klinikker oprettes efter sundhedsloven §227, stk. 6, som giver regionsrådet mulighed for, i tilfælde af akut opstået lægemangel, i en kort periode at etablere et midlertidigt almen medicinsk lægetilbud. Klinikkerne forventes etableret for et år og skal midlertidigt løse de akut opståede lægedækningsproblemer. Problemerne er opstået til trods for at regionen har øget kapaciteten i almen praksis med 20 læger i alt, heraf ni i københavnsområdet i løbet af de sidste to år.
De aktuelle problemer er opstået, fordi flere læger har valgt at stoppe med at praktisere, uden at det er lykkedes for lægerne selv eller regionen at få andre læger til at overtage de ledige kapaciteter. Sideløbende har to læger, som skulle have åbnet praksis i juli måned, tilbageleveret kapaciteterne til regionen. Udover de modtagne beskeder om lægers ophør frem mod 1. oktober, har regionen modtaget varsel om yderligere fem lægers forventede ophør inden årsskiftet. Samtidig er de fleste praksis lukket for tilgang i både Københavns og Frederiksberg kommuner.
Den aktuelle situation bevirker, at kun ca. 1.500 af i alt ca. 5.000 borgere, som mister deres læge 1. oktober, kan tilmeldes en læge i lokalområdet. Samtidig forventes en befolkningstilvækst på ca. 6-7.000 borgere pga. studiestart. Regionen står derfor for første gang overfor ca. 10.000 lægeløse patienter pr. 1. oktober 2018. Regionen er forpligtet til at orientere de berørte borgere om deres lægevalgsmuligheder primo september 2018. Derfor kunne beslutning om løsning på lægedækningsproblemerne ikke udskydes.
Ved etablering af de midlertidige tilbud sikres lægedækningen for de berørte borgere. Sideløbende afsøges fortsat muligheder for mere langsigtede løsninger i samarbejde med praktiserende læger og kommunerne. Ved et eventuelt udbud af driften af de ledige kapaciteter, ville det tage ca. 6-12 måneder før klinikkerne ville kunne åbne. En sådan løsning ville derfor ikke leve op til regionens behov for at sikre forsyningsforpligtelsen pr. 1. oktober.
Etablering af bufferkapacitet i almen praksis
Udvalget besluttede også at etablere en bufferkapacitet på 10 lægekapaciteter, som løbende og fleksibelt kan anvendes for at imødekomme udviklingen i behovet for praktiserende læger i regionen. Etablering af bufferkapaciteten svarer til den gennemsnitlige befolkningsudvikling og kan derfor holdes inden for praksisbudgettet, der tilføres midler svarende til denne vækst.
Etablering af en bufferkapacitet skal ses i lyset af, at der er tiltagende behov for at være på forkant med kapacitetsbehovet. En vurdering en gang årligt, som det sker med lægedækningsundersøgelsen i oktober måned hvert år er for sårbar.
Bufferkapaciteterne vil kunne benyttes, hvis læger ønsker at udvide deres klinik i et område, hvor der forventes en befolkningstilvækst. Anvendelsen af bufferkapaciteten vil blive forelagt til politisk godkendelse i udvalget vedr. forebyggelse og sammenhæng og efterfølgende indgå i den årlige lægedækningsundersøgelse.
Der arbejdes desuden på en mere langsigtet prognose for udviklingen. Denne forventes forelagt første gang i efteråret 2018.
Etablering af almen praksis på regionens matrikler
Endelig blev det besluttet at undersøge mulighederne for at etablere lokaler til praktiserende læger på regionens matrikler. Baggrunden for beslutningen er henvendelser fra praktiserende læger om muligheden for at leje sig ind og drive praksis på Gentofte og Amager Hospital. Hospitalsdirektionerne, Center for Ejendomme og Center for Sundhed samarbejder om at afdække mulighederne herfor, forudsat at det kan indpasses i helhedsplanlægningen for de berørte matrikler. Regionens fokus på god tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelser, understøttelse af det nære sundhedsvæsen og samarbejde på tværs af sektorer indgår i arbejdet.
Ved at være åbne overfor sådanne tanker, imødekommes dels de praktiserende lægers udfordringer med at finde egnede lokaler, dels understøtter indsatsen, at lægedækningsproblemer løses i samarbejde med de praktiserende læger inden for overenskomstens rammer.