Resumé
Ministeriet har med virkning fra 1. januar 2019 udsendt en ny vejledning, med en gennemgang af "følg eller forklar"-princippet og anvendelsen af sociale klausuler i offentlige kontrakter. Denne udgave er opdateret med nye bagatelgrænser for kontraktværdien og suppleret med et krav om kontraktopfølgning.
Administrationen vil sørge for, at fremtidige kontrakter udbydes med henblik på den sænkede bagatelgrænse på 5 mio. kr. mod regionens tidligere grænse på 10 mio. kr. Vejledningen giver herudover ikke anledning til yderligere ændringer i regionens nuværende kontraktvilkår, da vejledningskravet om kontraktopfølgning allerede er fast praksis i regionens kontrakter.
Baggrund
Regionsrådet besluttede i februar 2011, at der fremover ved udbud af større anlægsopgaver skulle stilles krav til leverandørerne om praktikpladser, og at disse krav udformes således, at der er en rimelig sammenhæng mellem opgavens art og karakter og kravene til leverandørerne.
I lighed med Københavns og Århus Kommune samt Region Syddanmark blev det besluttet, at dette tiltag tages i anvendelse i Region Hovedstadens kontrakter, når følgende forhold ved udbuddet er opfyldt:
• Opgaven skal have en varighed, som er på mindst 6 måneder,
• Lønudgiften skønnes at være på mindst 4 mio. kr. og/eller den samlede opgave overstiger 10 mio. kr.,
• Opgaven har et fagligt indhold, som giver mulighed for at beskæftige praktikanter.
Vurderinger af ovenstående forhold sammenholdes med en konkret vurdering i hvert enkelt udbud, herunder markedsmæssige forhold, evt. mangel på praktikanter etc.
Med finanslovsaftale 2013 og aftalerne om kommunerne og regionernes økonomi for 2014 blev der indført en forpligtelse for offentlige ordregivere (herunder også regionerne) til at overveje sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i offentlige udbud efter et ”følg eller forklar”-princip. Klausulerne indebærer, at leverandøren, der vinder udbuddet, forpligtes til at anvende elever eller forklare hvorfor, der ikke anvendes elever i forbindelse med udførelsen af den udbudte opgave. Den 29. november 2018 har erhvervsministeren, med opbakning fra regeringen, besluttet at sænke tærskelværdierne for ”følg eller forklar”-princippet og indføre et aftalebaseret krav om kontraktopfølgning ift. om en social klausul er opfyldt.
Ministeriet har med virkning fra 1. januar 2019 udsendt en ny vejledning, med en gennemgang af "følg eller forklar"-princippet og anvendelsen af sociale klausuler i offentlige kontrakter. Denne udgave er opdateret med nye bagatelgrænser for kontraktværdien og suppleret med et krav om kontraktopfølgning.
Der er tale om en opdatering af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens Vejledning om sociale klausuler i udbud fra 2016. Konkret beskriver vejledningen, hvad ”følg eller forklar”-princippet indebærer, og hvordan en social klausul om uddannelses- og praktikaftaler kan formuleres og indgå i et udbud. Desuden gennemgår vejledningen de retlige rammer for brugen af klausulerne i offentlige kontrakter.
Indholdsmæssigt er bagatelgrænserne for kontraktværdien af relevante udbud omfattet af ”følg eller forklar”-princippet ændret, så grænserne nu ser således ud:
Bygge- og anlægskontrakter, hvor kontrakten udføres i Danmark og har en varighed på minimum 6 måneder og en kontraktværdi på mindst 5 mio. kr. ekskl. moms og/eller en lønsum på 4 mio. kr.
Tjenesteydelseskontrakter, hvor kontrakten udføres i Danmark og har et driftselement (fx rengøring eller kantinedrift), en varighed på minimum 6 måneder og en kontraktværdi på mindst 5 mio. kr. ekskl. moms og/eller en lønsum på 4. mio. kr.
Som ordregiver skal man bl.a. overveje, hvorvidt leverandøren kan overføre allerede ansatte elever til opgaven, når kontraktvilkåret om elever formuleres. Derudover skal det nu anføres i kontrakten, hvordan ordregiveren vil følge op på vilkåret, og hvilke sanktionsmuligheder der vil være, hvis leverandøren ikke overholder forpligtelsen.
Hvis en ordregiver i et relevant udbud undlader at anvende en social klausul, skal det fortsat fremgå hvorfor på ordregiverens hjemmeside.