Bent Hansen og Carl Holst, formand hhv. næstformand i Danske Regioner, opfordrer i brevet regeringen til, at man i implementeringen af regeringens 2020-plan benytter sig af regionernes og de regionale vækstforas erfaringer og evne til at samle de regionale parter, herunder arbejdsmarkedets parter, universiteter og øvrige uddannelsesinstitutioner, erhvervsvirksomheder m.fl. om blandt andet EU-Strukturfondsprojekter – og dermed udnytte de regionale styrkepositioner bedst muligt til gavn for vækst og nye, varige arbejdspladser.
Enslydende breve er sendt til økonomi- og indenrigsministeren og erhvervs- og vækstministeren.
Den 9. maj offentliggjorde erhvervs- og vækstminister Ole Sohn og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr regeringens Vækstmarkedsstrategi. Den består af en generel, tværgående strategi samt fire landespecifikke strategier rettet mod hver af BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina). Vækstmarkedsstrategien har målsætninger om at øge vareeksporten til vækstmarkederne med over 50 pct. 2011-2016, og at vækstmarkederne i samme periode mindst fordobler deres investeringer i Danmark.
I detaljerede handlingsplaner forpligter ministerier og styrelser sig til konkrete indsatser, blandt andet indenfor eksportfremme, finansiering, investeringsfremme, markedsføring, samarbejde om forskning og uddannelse, urbanisering og relationsopbygning.
For Kinas vedkommende er der særligt fokus på erhvervsområderne: Fødevarer, Klima og energi, Vand og miljøteknik, Søfart, Lægemidler, Sundhed og velfærdsteknologi.
Den generelle vækstmarkedsstrategi og Kina-strategien er vedlagt.
De 5 regioner har i fællesskab udarbejdet en mindre analyse, der beskriver udvalgte temaer af betydning for den regionale udvikling med udgangspunkt i 3 hovedområder: 1. Bosætning, 2. Arbejdsstyrke, beskæftigelse og ledighed og 3. Erhverv. Samlet giver analysen et udmærket overblik over den hidtidige udvikling samt den forventede udvikling frem til 2020, herunder forskellige og ligheder og dermed forskelle i vækstvilkår i regionerne.
Analysen tegner et billede af de kommende års særlige udfordringer:
Demografisk udvikling
Stigende ledighed frem mod 2020 især i Region Hovedstaden og Region Midtjylland pga. positive befolkningsudvikling
Stigende beskæftigelse i de mere videntunge erhverv og behov for opkvalificering af ufaglærte
Behov for at flere unge tager en erhvervsfaglig eller en videregående uddannelse
Frem til 2020 forventes en erhvervsstruktur, hvor de videntunge erhverv, offentlig og privat service samt bygge og anlæg vurderes at øge beskæftigelsen. Der forventes et fald i antal arbejdspladser inden for landbrug og industri.
Analysen kan findes på regionens hjemmeside.
I Danske Regioners regi blev der i 2011 gennemført en benchmarking af regionernes fællesfunktioner (administration mv.) på baggrund af 2010-data. Der er i maj måned 2012 foretaget en opdatering af rapporten med 2011-data, blandt andet indeholdende udviklingen fra 2010-2011.
For regionerne under ét er antallet af administrative ansatte samlet set faldet med 1,8 procent fra 2010 til 2011, svarende til 134 færre administrative medarbejdere eksklusivt it-personale og ansatte i projektorganisationerne omkring kvalitetsfondsbyggerierne, jf. aftaleteksten om byggeorganisationer i økonomiaftalen for 2012.
Som i 2010 er der også i 2011 stor ensartethed regionerne imellem, når omfanget af det administrative personale opgøres i forhold til det samlede antal ansatte - Region Hovedstaden ligger 0,1 procentpoint over landsgennemsnittet.
Region Hovedstaden har samlet set en vækst i den samlede administration på 19 årsværk fra 2010 til 2011.
Væksten kan i al væsentlighed henføres til oprustningen af byggeorganisationerne i regionen samt en strategisk fokusering på indkøbs- og logistikområdet, hvor der blandt andet er en midlertidig vækst som følge af implementeringen af det nye økonomi-, indkøbs- og logistiksystem samt på etableringen af det fælles regionslager. Det forventes i den sammenhæng, at der sker medarbejderreduktioner på hospitalerne og indhøstning af yderligere besparelser i løbet af de kommende to år
Reduktionen i administrative årsværk - som led i regionens Projekt Administrativ Organisering - er hovedsageligt først implementeret i løbet af 2012, men projektet har haft en mindre afledt besparelseseffekt på HR-området i 2011.
Det har vist sig ved udarbejdelsen af benchmarkingrapporten i Danske Regioner i 2012 og produktion af det nye datagrundlag, at metoden kan rumme nogle svagheder, særligt i forhold til de mange organisationsændringer, og de dermed forbundne personaleskift, der sker i regionerne. Foreløbig må det dog konkluderes, at metoden som udgangspunkt er det bedste grundlag for sammenligninger af fællesfunktioner på tværs af regioner.
Benchmarkinganalysen blev offentliggjort på Danske Regioners hjemmeside den 11. maj 2012 og kan ses i sin helhed via dette link:
Danske Regioner har sendt rapporten til Rigsrevisionen til orientering.
Den tidligere regering gav i januar 2009 Region Hovedstaden foreløbigt tilsagn om en samlet investeringsramme på 2,25 mia. kr. (09-pl) til Herlev Hospitals kvalitetsfondsbyggeprojekt. Af det foreløbige tilsagn fremgik, at Region Hovedstaden skulle vende tilbage med en mere detaljeret projektbeskrivelse inden for den fastlagte investeringsramme med henblik på at ansøge om endeligt tilsagn til projektet.
Region Hovedstaden indsendte i december 2011 en endelig projektansøgning til ekspertpanelet vedrørende Herlev Hospitals kvalitetsfondsprojekt. Ansøgningen blev godkendt af regionsrådet på mødet den 15. november 2011.
Ekspertpanelet har behandlet ansøgningen på et møde den 13. januar 2012. Panelet har som opfølgning på mødet bedt regionen om supplerende oplysninger. Region Hovedstaden har indsendt det supplerende materiale i marts 2012.
Ekspertpanelet indstiller i brev af 12. april 2012 til regeringen, at der ud fra en samlet vurdering meddeles et endeligt tilsagn om statslig medfinansiering fra kvalitetsfonden til projektet indenfor den fastlagte samlede investeringsramme på 2,25 mia. kr.(09-pl).
Regeringen tilslutter sig ekspertpanelets indstilling og meddeler i brev af 24. maj 2012 endeligt tilsagn til udbygningen af Herlev Hospital. Hermed er det regionsrådets ansvar som bygherre at realisere projektet med de løsninger, der er hensigtsmæssige lokalt, indenfor den fastlagte investeringsramme.
Tilsagnet for kvalitetsfondsbyggeriet Herlev Hospital er meddelt med de forudsætninger og vilkår, der fremgår af ekspertpanelets indstilling og tilsagnsbrevet fra regeringen, herunder:
Bindende tilsagnsramme til det godkendte projekt – Den fastlagte investeringsramme på 2,25 mia. kr. (09-pl) er en totalramme og er bindende i hele projektperioden.
Regionsrådet vedtager på forhånd et prioriteringskatalog over projekttilpasninger.
Inddragelse af uvildige eksterne eksperter med særlig viden om styring af større byggeprojekter og revisionsmæssige kompetencer.
It og apparatur – Regeringen forudsætter, at der inden for investeringsrammen (ekskl. parkering og veje) afsættes en ramme til apparatur og it på mindst 250 mio. kr. (09-pl), svarende til ca. 16 pct. af investeringsrammen til nybyggeri. Tilknyttede parkeringsarealer forudsættes tilsvarende finansieret inden for investeringsrammen.
Effektiviseringskrav – Der fastsættes på baggrund af panelets anbefalinger et effektiviseringskrav svarende til 4 pct. af driftsbudgettet for Herlev Hospital svarende til 112 mio. kr. (11-pl), der skal realiseres i år 1 efter ibrugtagelsen af det nye hospital.
Deponering – De statslige kvalitetsfondsmidler, regionens egenfinansiering og eventuelt provenu fra låneoptagelse vedrørende projekter med kvalitetsfondsstøtte deponeres på særskilte konti i et pengeinstitut.
Tidsprofil – Til det enkelte projekt anmodes regionen om at udarbejde en detaljeret tidsprofil for afholdelsen af investeringsudgifterne og redegøre for grundlaget herfor.
Rapportering til regionsrådene og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse udarbejdes for det enkelte projekt kvartalvis ved revisionspåtegnede redegørelser.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger på akutområdet forventes fulgt.
Tilsagnsbrev samt bilag kan rekvireres ved henvendelse til Politisk Sekretariat.
Regionsrådet godkendte på møderne den 26. oktober 2010 og den 21. juni 2011 investeringsbevilling på i alt 65 mio. kr. til ombygninger og rokader på Hillerød Hospital.
Med bevillingen gennemføres en række ombygninger, hvorved det bliver muligt for Hillerød Hospital at rumme en forøgelse af aktiviteten ved den besluttede samling af funktioner på hospitalet. Blandt forskellige delprojekter har i projektet været forudsat etablering af tre yderligere operationsstuer.
De tre operationsstuer har været planlagt som to stationære fuldt udstyrede operationsstuer og en semi-udstyret operationsstue. Etableringen af de to operationsstuer pågår, mens hospitalet har indstillet, at det fravælges at opførele af den semi-udstyrede operationsstue, som der i planlægningen har været afsat 800.000 kr. til. Hospitalet har revurderet behovet og vurderer nu, at der er en tilstrækkelig kapacitet uden denne stue.
De frigjorte midler disponeres til andre dele af byggeprojektet, hvor der er merudgifter.
Beløbet anvendes dermed til:
Imødegåelse af forureningsproblemer ved store mængder asbest og blyholdig maling
Installation af ventilation, hvis kompleksitet var undervurderet i budgetteringen
Efterlevelse af skærpede sikkerhedsforskrifter ved brand i det nye bygningsreglement.
Folketingets § 71-tilsyn har varslet besøg på Psykiatrisk Center København den 29. maj 2012 fra kl. 9.00 til ca.11.00.
Folketingets § 71-tilsyn er nedsat i henhold til grundloven til at føre tilsyn med behandlingen af administrativt frihedsberøvede personer, hvorunder bl.a. tvangsindlagte og tvangstilbageholdte psykiatriske patienter hører. Tilsynet kan ikke træffe afgørelser, men kan alene give udtryk for sin vurdering af forholdene for administrativt frihedsberøvede. Vurderingen kan have form af kritiske bemærkninger, anbefalinger og henstillinger.
§ -71-tilsynet har for tiden fokus på spiseforstyrrelser og vil derfor gerne besøge afsnit 6402 på Psykiatrisk Center København. Det primære formål med tilsynsbesøget er at se afsnittet, tale med personale og eventuelt patienter/pårørende. Tilsynet ønsker en rundgang på afsnit for spiseforstyrrelser samt et møde med centerets ledelse/repræsentanter fra regionen.
Psykiatri- og socialudvalgets formand Arly Eskildsen og koncerndirektør Katja Kayser deltager i tilsynet. Desuden deltager en repræsentant for direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri.
Ifølge Hospitalsplanerne 2007 og 2020 skal Glostrup Hospital varetage regionens videncenter for tværfaglig rygbehandling, samt reumatologi for hele planlægningsområde Syd.
Videncenter for Rygsydomme er organiseret med en afdelingsledelse bestående af 1 ledende oversygeplejerske og 2 ledende overlæger hvoraf den ene også er ledende overlæge i Reumatologisk afdeling. Denne konstruktion har vist sig at være uhensigtsmæssig. Med henblik på at udrede ovenstående har Direktionen på Glostrup Hospital i samråd med Koncerndirektionen evalueret Videncentrets organisering.
Det er aftalt, at Reumatologisk Afdeling på Glostrup Hospital og Videncenter for Rygsygdomme slås sammen til ”Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme”.
Den 7. december 2010 vedtog forretningsudvalget, at der skulle igangsættes en procedure til gennemførelse af udbud vedrørende fedme-kirurgi. Det forventedes på daværende tidspunkt, at der skulle udbydes ca. 75 operationer pr måned.
Imidlertid blev der pr. 1. januar 2011 indført nationale visitationsretningslinjer for fedme-kirurgi. Visitationsretningslinjerne medførte en opstramning i kriterierne, for hvem der kan henvises til fedmekirurgisk operation. Det var derfor forventningen, at disse retningslinjer ville medføre en kraftig reduktion i antallet af henviste til såvel private klinikker/hospitaler samt til Hvidovre Hospital.
Da retningslinjerne derved gav Hvidovre Hospital en mulighed for at nedbringe ventetiden, blev det besluttet at afvente, hvorvidt dette ville være tilfældet. Imens blev udbuds-processen sat i bero.
Ved udgangen af første kvartal 2012 oplyser Hvidovre Hospital, at man nu over en periode har haft ventetider på under 4 uger for henviste til fedmekirurgi.
Indtil årsskiftet 2010/2011 blev der henvist typisk 80-100 patienter pr. måned til private klinikker/hospitaler. Siden er dette tal faldet, og der henvises nu i snit under 20 om måneden til private. Et tal der må forventes at falde yderligere, i og med at Hvidovre Hospital har nedbragt sin ventetid.
Det skal bemærkes, at de knap 20 patienter/måned omfatter henviste til såvel kirurgisk som medicinsk behandling hos private. Antallet af henviste specifikt til kirurgi må derfor antages at ligge lavere.
Da Hvidovre Hospital kan overholde ventetids-garantien, og der henvises relativt få patienter til fedmekirurgisk behandling på private klinikker/hospitaler, er det administrationens opfattelse, at udbuddet bør stilles i bero.
Såfremt der på et senere tidspunkt skulle komme større – permanente – ændringer i ventetider og/eller henvisningsmønstre, vil udbudsprocessen kunne genaktiveres.
I budget 2012 er der afsat 0,5 mio. kr. til etablering af modtagelse af voldsramte. Dette stiger med 1. mio. kr. i de følgende år.
Formålet med oprettelse af et Center for voldsramte er, at give voksne personer, der udsættes for vold i nære relationer et tilbud om differentieret og professionel sundheds- og socialfaglig hjælp. Det er desuden hensigten, at man på baggrund af erfaringerne kan kvalificere sundhedspersonalet på hospitaler, i almen praksis og i det kommunale sundhedsvæsen samt sikre en evidensbaseret forebyggelse.
Centret placeres i tilslutning til den Socialmedicinske Enhed under Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital. Det vil have den fordel, at de voldsramte også har mulighed for at få hjælp til arbejdsfastholdelse.
Inden for den økonomiske ramme kan der finansieres lønudgifter svarende til en socialrådgiver samt på deltid en speciallæge, en psykiater og en sekretær.
Rigsrevisionen har fremsendt beretning vedrørende indkøb af sygehusmedicin. Undersøgelsen blev sat i gang af Statsrevisorerne på baggrund af oplysninger om, at sygehusmedicin kunne indkøbes billigere i andre lande, bl.a. i Norge og England. Oplysningerne fremkom i rapporten ”Analyse af sygehusmedicin” fra maj 2009, som blev udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af regeringen og Danske Regioner. I rapporten blev anbefalet indførelse af et referenceprissystem som i Norge og England.
Statsrevisorerne kritiserer for det første, at Sundhedsministeriet i stedet indgik en prisaftale med Lægemiddelindustriforeningen uden at inddrage Danske Regioner. For det andet kritiseres, at Sundhedsministeriet ikke har taget initiativ til at genforhandle prisaftalen, selv om den samlede rabat blev lavere end de forventede 5 pct.
Vedrørende regionernes arbejde på området konstaterer Statsrevisorerne, at regionerne har centraliseret indkøb af sygehusmedicin via Amgros, hvilket giver et godt grundlag for at opnå yderligere besparelser, såfremt der etableres mere ensartet brug af sygehusmedicin på tværs af regionerne.
Lægeforeningen er kommet med anbefalinger for det præhospitale område i en præhospital politik, også kaldt Rette hjælp til rette tid.
Politikken omhandler anbefalinger for præhospital speciallægeindsats, herunder bl.a. sammenhængende indsats med almen praksis, lægelige interhospitale overførsler af kritisk syge patienter, lægelig indsatsledelse ved store ulykker og lignende, anbefalinger for sundhedsfaglige vagtcentraler og anbefalinger for præhospital forskning.
Region Hovedstadens præhospitale akutberedskab bygger på regionens politiske anbefalinger fra 2008 der er implementeret på alle ovenstående områder.
Regionen har fem akutlægebiler som dækker hele regionen, hvoraf tre er døgndækkende som primært yder avanceret lægelig behandling som supplement til ambulancernes præhospitale indsats og havde godt 16.000 opgaver i 2011 ud af 124.000 akutte ambulancekørsler. Lægerne er speciallæger i anæstesiologi og har siden 2011 også varetaget overførslerne mellem hospitalerne, når patienterne er kritisk syge og har brug for ledsagelse af en læge. Dette betyder, at transporten sker hurtigt og med personale som er vant til det, samtidig med, at hospitalerne aflastes. Derudover har regionen en akutlægehelikopter, i samarbejde med Region Sjælland, som supplerende ressource til de kørende enheder.
Akutlægerne fungerer også som regionens indsatsleder ved større ulykker og i beredskabssituationer og en særlig gruppe er indsatslederuddannet. Der er således altid en akutlæge på arbejde, som har gennemgået denne uddannelse, for at kunne varetage opgaven og samarbejdet med politiet og redningsberedskabet på vegne af regionen.
Regionens sundhedsfaglige AMK-Vagtcentral har siden maj 2011 visiteret de sundhedsfaglige 112-opkald. Rådgivning af borgerne starter derfor allerede i telefonen, samtidig med, at ambulancen eller akutlægebilen er på vej. Visitationen foretages af sygeplejersker og paramedicinere og med lægelig supervision.
Hvis borgerne har spørgsmål til sygdom eller skade, og det ikke er akut eller livstruende, har borgerne siden 30. januar 2012 kunnet ringe til akuttelefonen 1813. Akuttelefonen hjælper med information om henvendelse det rette sted og rette tid i regionens sundhedsvæsen. Det kan være til egen læge eller vagtlæge, eller akutmodtagelse/akutklinik eller anden relevant hjælp, herunder oplyses om ventetider. Akuttelefonen rådgiver også om egen omsorg.
Lægeforeningen anbefaler desuden et samarbejde mellem egen læge/vagtlæge og AMK-Vagtcentralen. Det anbefales, at i tilfælde af kritisk, akut sygdom, at omstille patienten fra egen læge/vagtlæge til AMK-Vagtcentral, ligesom det bør være muligt for AMK-Vagtcentralen, i tilfælde af stabil akut sygdom, at omstille patienten til egen læge eller lægevagtens visitation. Lægeforeningen skriver endvidere, disponeringen af lægevagtens biler og konsultationer skal foregå fra lægevagtsvisitator.
Det kan anføres, at Region Hovedstaden har taget initiativ til samarbejde mellem det præhospitale område og lægevagten/almen praksis, specielt vedrørende akuttelefonen 1813. Regionen finder, at et tættere samarbejde er vigtigt og skal udvikles yderligere, så der skabes sammenhæng i den telefonisk visiterende og rådgivende præhospitale service og samlede akutberedskab til gavn for borgernes akutte præhospitale patientforløb.
Forskning er prioriteret i Region Hovedstaden, ikke mindst på det præhospitale område, hvor der i 2012 er oprettet et professorat i akut medicin på Københavns Universitet. Den præhospitale virksomhed samarbejder med en række kliniske afdelinger og to ph.d.-grader er opnået i 2012 og yderligere en ventes færdiggjort mens tre nye er i gang.
Lægemiddelindustriforeningen (Lif) har udarbejdet et indspil til Danmarks kommende innovationsstrategi med overskriften”Intelligent offentlig efterspørgsel på sundhedsområdet”. Indspillet er udarbejdet bl.a. på baggrund af en workshop, som Lif afholdt i marts måned. På workshoppen var der omkring 60 deltagere fra offentlige og private organisationer, herunder fra regionerne. Hovedbudskabet i indspillet er formuleret som fire overordnede forslag:
at udarbejde nationale målsætninger på sundhedsområdet som driver for innovation,
understøtte intelligente partnerskaber om innovation,
sætte fokus på innovative offentlige udbud og indkøb, samt
en organisering af innovation og erhvervssamarbejde på sundhedsinstitutioner.
Indspillet er afleveret til de tre ansvarlige ministre for arbejdet med regeringens innovationsstrategi: Uddannelsesminister Morten Østergaard, Sundheds- og Forebyggelsesminister Astrid Krag samt Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn. Derudover vil administrationen inddrage relevante elementer fra indspillet i arbejdet med udvikling af Region Hovedstadens egen innovationsstrategi, som skal forelægges regionsrådet til politisk behandling inden udgangen af 2012.
EU Kommissionen udarbejder for øjeblikket et nyt Rammeprogram for Innovation og Forskning for perioden 2014-20, kaldet Horizon 2020. Region Hovedstaden bistår aktivt med input via samarbejdet med Københavns Universitet og DTU og vores fælles EU-kontor, creoDK. De tre parter sponsorerede i januar 2012 ”Copenhagen Research Forum”, hvor 600 forskere via et virtuelt forum og en konference på DTU med 6 forskerpaneler udformede en rapport som det europæiske forskersamfunds indspil til det kommende rammeprogram. Rapporten er blevet meget vel modtaget, både i Kommissionen og i det danske Uddannelsesministerium. Samtidig er det vurderingen, at processen har bidraget til at skabe stor goodwill for de tre parter og creoDK. Konkret har Kommissionen opfordret Copenhagen Research Forum til at komme med yderligere indspil særligt med fokus på virkemidlerne i det nye rammeprogram. Region Hovedstaden og de to universiteter planlægger på den baggrund at gennemføre et mindre arrangement, hvor panelformændene i Copenhagen Research Forum inddrages formulering af forslag til virkemidler. Denne proces forankres i creoDK og gennemføres indenfor budgetramme for den fælles EU-repræsentation. Udover Copenhagen Research Forum har parterne via creoDK bidraget med input og ændringsforslag til Horizon 2020 i form af et fælles indspil, som er formidlet via Europaparlamentets rapporteur og et parlamentsmedlem, Britta Thomsen.
Region Sjælland og KKR Sjælland har udarbejdet et supplement om kollektiv trafik til et tidligere fælles trafikudspil fra slutningen af 2011. I det nye udspil peges der på de alvorlige trængselsproblemer i korridorerne fra Sjælland mod København. Region Sjælland og KKR Sjælland mener, at disse problemer skal løses nu og her med mere materiel med større kapacitet og en højere frekvens. På lidt længere sigt skal der hurtigere og mere komfortabelt materiel til, der kan udnytte de igangværende baneinvesteringer. Udspillet vedlægges som bilag.
EU Interreg programmet har på Overvågningsudvalgets møde den 16. maj godkendt bevilling på 14,3 mio. kr. til interreg projektet ”ReproHigh” (total budget: 28,6 mio. kr.).
Bevillingen skal anvendes til at etablere et højkompetencecenter for reproduktions-medicin i Øresundsregionen.
Danske partnere i projektet er Rigshospitalet, Bispebjerg hospital og Herlev hospital. Svenske partnere er Skånes Universitetshospital og Lunds Universitets afdelinger for
arbejds- og miljømedicin og molekylær genetisk reproduktion.
Projektet forventes at starte i efteråret 2012. Inden da vil der ske en afklaring af takster og fordelinger internt mellem hospitalerne i regionen. Der forventes forelagt mødesag herom i sensommeren 2012.
Regionsrådet besluttede i december 2011, at Regionaludvalget og Miljø- og grøn vækstudvalget i samarbejde skal udvikle en grøn vækstvision for regionen.
Administrationen nedsatte herefter en arbejdsgruppe for klima og infrastruktur med ekstern ekspertbistand for at inspirere den politiske debat og i samspil med den tværgående arbejdsgruppe mellem de to udvalg at udarbejde et oplæg til den grønne vækstvision.
Den udpegede formand for ekspertgruppen blev imidlertid sygemeldt før arbejdet kom rigtigt i gang. Da regionsrådet samtidig har søgt om dispensation til, at Miljø- og grøn vækstudvalget kan omdannes til et udviklingsudvalg med driftsopfølgning er det administrationens opfattelse, at det videre arbejde på dette område bør forankres i Miljø- og grøn vækstudvalget. Kommissorierne for de to udvalg tilpasses i fornødent omfang, jf. herved anden sag på dagsordenen. Ekspertgruppen er herefter nedlagt.
Set i lyset af etableringen af den faste forbindelse over Femern Bælt søger STRING – samarbejdet at være drivkraften bag en grøn vækstkorridor i Nordeuropa. STRING stod oprindeligt for South Western Baltic Sea Trans Regional Area Implementing New Geography, men i dag anvendes STRING-navnet blot som en betegnelse for den streng (String), som Femern-korridoren udgør. Korridoren skal være en stærk strategisk akse, som bidrager til viden, vækst, velfærd og bæredygtighed i Nordeuropa, herunder Østersøregionen.
Etablering af sekretariat og nye projekter:
Siden sidste Politiske Forum på Lolland i september 2011 er der blevet etableret et egentligt sekretariat for samarbejdet med base i Sorø. En række projekter og analyser er igangsat. Interreg-projektet Grøn STRING-korridor om udvikling af grønne transport- og vækstkorridorer i forbindelse med Femern-forbindelse er etableret. Endvidere er der etableret et STRING-turisme netværk bl.a. med Wonderful Copenhagens deltagelse.
Infrastrukturanalyser:
Som en del af udmøntningen af fokusområdet infrastruktur, er der i STRING – regi blevet udarbejdet to analyser: Status for højhastighedsnet i Nordeuropa; Infrastrukturelle flaskehalse mellem Norden og Centraleuropa. Analyserne viser bl.a.: At hele korridoren i dag ikke behandles samlet af den danske og den tyske stat, men derimod er delt op i 8 separate projekter mellem Øresundsregionen og Hamborg, at det er muligt og realistisk at etablere et såkaldt effektivt semihøjshastigheds-forbindelse mellem Sydsverige og Hamborg, og at enkeltspor på både Femern Sund-broen og Storstrømsbroen udgør flaskehalse, der skal fjernes for at sikre en større hele samlet kapacitet.
Strukturfondsfinansiering 2014-2020:
For at styrke mulighederne for EU-finansiering af STRING-projekter har parterne udarbejdet et fælles indspil og igangsat en lobbyindsats for at kunne gennemføre vækst- og integrationsprojekter i STRING-samarbejdet med interreg-medfinansiering. Det har hidtil været besværligt. Der arbejdes bl.a. for at der i Østersø-interregprogrammet bør gives mulighed for, at såkaldte meta-regioner, som STRING-regionen, får en særlig status. Det kan bl.a. betyde, at prioritering af STRING-samarbejdets mærkesager og indsatser nævnes særskilt i programmet.
Det videre arbejde i 2012 og fremefter:
I forbindelse med Femern Days den 26. til den 28. september 2012 afholdes der Politisk Forum i Hamborg. Herefter overtager Region Hovedstaden formandskabet for det næste år. På mødet skal der bl.a. vedtages et fælles politisk statement om infrastruktur-flaskehalse i STRING-korridoren. Derudover skal der vedtages en Strategi 2030 for STRING, som viser vejen frem inden for samarbejdets 5 topprioriterede områder: Infrastruktur; Forskning og udvikling, Grøn bæredygtig vækst; Turisme og Kultur; Barrierer for integration. Bl.a. er der inden for forskning og udvikling store potentialer for øget samarbejde mellem det kommende ESS-anlæg og det mangeårige partikelfysikanlæg i Hamborg – DESY (Deutsches Elektronen Synchrotron).
Danske Regioner holder den 22. juni 2012 kl. 10-15 politikerseminar med titlen ”Den regionale dagsorden for vækst og velfærd i de nye RUP’er”.
Til seminaret inviteres regionale politikere til at drøfte visioner i RUP’en, RUP’ens potentiale og den regionale dagsorden inden for fx klima, infrastruktur og uddannelse.
Seminaret har til formål at udveksle erfaring om, hvordan regionerne griber opgaven an med at virkeliggøre visionerne i udviklingsplanen. Desuden vil man på seminaret give deltagerne mulighed for at bidrage med indspil til den i gangværende evaluering af den regionale udviklingsplan.
Program for seminaret er vedlagt. Invitation og program er udsendt til regionsrådet sammen med information om tilmelding.
Den 27. august 2012 afholdes der igen DHL-stafetløb i Fælledparken. Det forventes, at regionen vil være repræsenteret ved mere end 6000 løbere. Hver løber skal løbe 5 kilometer.
Alle løbere fra Region Hovedstaden vil være placeret i samme område i én stor teltby. Der vil være fællesspisning i teltet. Regionsrådets medlemmer har mulighed for at deltage i arrangementet. Der er 5 løbere på hvert hold.
Tilmelding til DHL-stafetten kan ske ved henvendelse til Politisk sekretariat senest den 12. juni 2012.
I Region Hovedstaden markeres alle ansattes 25, 40 og 50 års jubilæum med dels et jubilæumsgratiale, dels en fælles jubilarfest, som holdes i Falconer Centret en gang om året. I år afholdes jubilarfesten den 9. november 2012.
Fra regionsrådet deltager en fjerdedel af medlemmerne efter intern fordeling. Information herom udsendes pr. mail. Der udsendes personlige invitationer ca. 1 måned før festen.
Regionen følger løbende udviklingen i omvisiteringer af patienter til private udbydere, som følge af lovgivningen vedr. udvidet frit sygehusvalg.
I vedlagte notat opgøres udviklingen i antallet af omvisiteringer pr. måned, og fordelingen på forskellige ydelsesgrupper. Desuden findes en opgørelse af, fra hvilke hospitaler patienterne er omvisiteret og en opgørelse over, hvilke private hospitaler, der er de oftest anvendte. Opgørelserne er på antal og viser ikke den økonomiske fordeling.
I 2011 anvendte Region Hovedstaden 179 mio. kr. på udvidet frit sygehusvalg.
I april måned 2012 har der været 1.547 omvisiteringer til private hospitaler, 53 % er omvisiteret efter reglerne om udvidet frit valg og 47 % er omvisiteret inden for rammerne af de udbudsaftaler, regionen har med en række private udbydere.
88 % af omvisiteringerne finder sted inden for områderne radiologiske procedurer (MR-skanninger), øjenoperationer (grå stær), operationer på nervesystemet, ”uden kode” og operationer på fordøjelsesorganer og milt.
På baggrund af beslutning i regionsrådet den 14. december 2010 vil regionsrådet løbende blive orienteret om administrative indberetninger af informationer til statslige myndigheder, Danske Regioner mv. og besvarelser af henvendelser fra andre politikere."
Dette sker via mail umiddelbart efter, at de er indsendt til henholdsvis den rekvirerende myndighed, Danske Regioner eller politikere, og de indsendte informationer lægges herefter på Politikerportalen i kronologisk rækkefølge.
Der har siden sidste møde i forretningsudvalget været følgende underretninger:
10. maj 2012: Region Hovedstadens bidrag til besvarelse af spørgsmål (460-462), der er stillet af Folketingets Sundhedsudvalg vedr. sikkerheden på Rigshospitalet,
14. maj 2012: Region Hovedstadens svar til Rigsrevisionen vedr. kommentarer til notat om voksnes adgang til psykiatrisk behandling,
22. maj 2012: Region Hovedstadens svar på henvendelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, som anmoder om en række oplysninger til brug for det videre arbejde med implementeringen af patientmobilitetsdirektivet,
22. maj 2012: Region Hovedstadens bidrag til brug for besvarelse af Folketingsspørgsmål vedr. behandling af personer uden lovligt ophold,
23. maj 2012: Region Hovedstadens afrapportering i forhold til overholdelse af de maksimale ventetider for april 2012 på kræft- og hjerteområdet,
23. maj 2012: Region Hovedstadens bidrag til besvarelse af folketingsspørgsmål vedr. administrative procedurer i regionens psykiatri,
23. maj 2012: Region Hovedstadens høringssvar til Danske Regioner vedr. Sundhedsstyrelsens ”Vejledning om uddannelse af ambulancebehandler og ambulancebehandler med særlig kompetence”.
58.24.01 Vækstforum Hovedstaden
Vækstforum Hovedstaden afholder sit næste møde den 21. juni 2012. På mødet præsenteres anbefalingerne fra Task forcen for erhvervsuddannelser og det videre arbejde med anbefalingerne drøftes. Endvidere er opfølgning fra forhandlingerne om vækstpartnerskaber med regeringen på dagsordenen med fokus på Hovedstadsstrategien, udpegning af nye medlemmer til Vækstforums formandskab, opfølgning på de projekter, som Vækstforum har sat i gang, samt en række ansøgninger om støtte fra de regionale erhvervsudviklingsmidler samt EU Socialfond og EU Regionalfond.
Dagsordenen til mødet kan findes på Vækstforums hjemmeside: www.vaekstforumhovedstaden.dk
Sagsnr.: 12001057
58.24.02 Sundhedskoordinationsudvalget
Sundhedskoordinationsudvalget holdt møde den 20. marts 2012. Udvalgets næste møde holdes den 11. juni 2012.
Sagsnr. 12000105
58.24.03 Kommunekontaktudvalget
Der har ikke været afholdt møde i Kommunekontaktudvalget siden sidste møde i forretningsudvalget. Næste planlagte møde i Kommunekontaktudvalget er fredag den 17. august 2012.
Sagsnr.: 12000106
58.24.04 Øresundskomiteen
Der blev afholdt møde i Øresundskomiteens forretningsudvalg d. 21. maj 2012. Her blev det besluttet, at Øresundskomiteen igen kan indgå som partner i Interreg-projekter. Der er allerede indsendt tre projektansøgninger til Interreg-sekretariatet med Øresundskomiteen som lead partner. Yderligere blev der på mødet godkendt en række foreslåede prioriteringer og aktiviteter for det fortsatte arbejde med at nedbringe grænsehindringer i Øresundsregionen. Til orientering var bl.a. et punkt om Øresundskomiteens deltagelse ved Folkemødet 2012 på Bornholm.
Herudover har Øresundskomiteen den 21. marts 2012 besluttet at nedsætte et politisk udvalg for miljø og grøn vækst. Region Hovedstaden skal udpege to medlemmer til udvalget (se relevant sagspunkt på dagsordenen).
Næste møde i Øresundskomiteens forretningsudvalg finder sted d. 27. september 2012.
Sagsnr.: 12001055
58.24.05 Møder i bestyrelsen for Trafikselskabet Movia
Movias bestyrelse afholdt ordinært møde den 10. maj 2012.
Bestyrelsesprotokollen for mødets åbne punkter er udsendt til orientering.
Sagsnr.: 12001435
FORRETNINGSUDVALGET_Publikationer
Sundhedsvæsen, 88. årgang / Nr. 3 / April 2012
”Det lille skub” af Landsforeningen for ansatte i SUndhedsfremmende FOrebyggende hjemmebesøg
FORRETNINGSUDVALGET_Konferencer_1
Den 26. – 28. september 2012. Fehmarnbelt Days, konference.
Den 22. juni 2012, kl. 10.00 – 15.00. Politisk seminar hos Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling, Regionernes hus.
Den 17. – 19. juni 2012. Baltic Development Forum holder topmøde i København i Det Kgl. Kunstakademis lokaler på Holmen.
Den 15. juni 2012. Seminar Development of Drug Formulations & QA, Medicon Village, Scheelevägen 2, Lund, Sverige.
Den 14. – 17. juni 2012. Folkemøde på Bornholm.
Den 14. og 15. juni 2012. Copenhagen Conference 2012 ”Gender and Health through Life”, Rigshospitalet København.