UDVALG

FORRETNINGSUDVALGET

MØDE

TILLÆGSDAGORDEN

STED

H6

STARTTIDSPUNKT

12-06-2012 10:00:00

SLUTTIDSPUNKT

12-06-2012 14:00:00


PUNKTER

1. SUNDHEDSPLANLÆGNING I PLANOMRÅDE NORD I OVERGANGS-PERIODEN TIL FULD GENNEMFØRSEL AF HOPP 2020.



1. SUNDHEDSPLANLÆGNING I PLANOMRÅDE NORD I OVERGANGS-PERIODEN TIL FULD GENNEMFØRSEL AF HOPP 2020.

PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE


ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

at gennemførelsen af HOPP2020 i planområde Nord iværksættes som beskrevet i mødesagen i overensstemmelse med den mellem partierne Social-demokraterne, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Det Radikale Venstre indgåede aftale.


REGIONSRÅDETS BESLUTNING


FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Sagen behandledes som første sag på dagsordenen.

Forretningsudvalget godkendte, at sagen, der erstatter den udsatte sag nr. 2 på forretningsudvalgets dagsorden den 27. marts 2012, optages på dagsordenen.

Anbefales, idet C (2) og O (2) tilkendegav at ville stemme imod indstillingen på regionsrådets møde den 19. juni 2012.

Julie Herdal Molbech (F) deltog ikke i sagens behandling.


SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.


ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En iværksættelse af lukning af Helsingør Hospital og etablering af et sundhedshus i Helsingør vil have økonomiske konsekvenser i 2013 og følgende år, hvis hospitalet lukker 1. februar 2013, og hvis sundhedshuset kan etableres umiddelbart forud herfor.

Den samlede effekt udgør mindreudgifter på netto 31 mio. kr. på årsbasis, hvoraf 17 mio. kr. kan realiseres i 2013, jf. følgende specifikation:

Der udløses besparelser på i alt 50 mio. kr. ved hospitalets lukning. Beløbet kan realiseres med 35 mio. kr. i 2013 ved en lukning pr. 1. februar 2013.

I opgørelsen afsættes 7 mio. kr. til en ekstraordinær oprustning vedrørende vagt- og speciallæger i Frederikssund og Hillerød, der sammen med telemedicinsk adgang sikrer fagligheden. Beløbet vil være nødvendigt på helårsniveau allerede fra 2013.

Sundhedshuset i Helsingør vil udløse ekstraudgifter på i alt 7 mio. kr. Det har tidligere været vurderingen, at der ville være udgifter på 4,5 mio. kr. Dette beløb var alene til en akutklinikfunktion. De øvrige ambulatoriefunktioner som bliver en del af sundhedshuset koster 2,5 mio. kr. til personale, ekstra husleje m.m.

Endelig vil der skulle disponeres 5 mio. kr. pr. år til ejendomsskatter og vågeblusdrift, indtil hospitalskomplekset i Helsingør kan afhændes. Beløbet udgør 4 mio. kr. i 2013.


KOMMUNIKATION


SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet vurderer en gang årligt, om der er sket ændringer i forudsætningerne for Hospitals- og Psykiatriplan 2020 (HOPP2020), og hvorvidt det er nødvendigt at tilpasse planerne. Udgangspunktet er, at regionsrådet prioriterer tilpasninger, som kan sikre faglige krav og kvalitet i diagnostik og behandling.

Baggrund for beslutning om tilpasninger indtil endelig gennemførelse af HOPP 2020:

I planområde Nord arbejdes på byggeriet af et nyt stort akut hospital, hvor al hospitalsbehandling samles for at sikre den nødvendige viden og erfaring omkring patienten. Samtidig er det planen at etablere sundhedshuse i Frederiksssund og Helsingør.

Det tager imidlertid mange år før det nye hospital står færdigbygget. Regionsrådet har truffet en lang række beslutninger for at styrke det nuværende Hillerød Hospital, så det allerede nu er et fuldgyldigt akuthospital i nord på linje med de andre akuthospitaler: Herlev, Bispebjerg og Hvidovre.

Da der ikke er plads til alle patienter på akuthospitalet i Hillerød, før de nye bygninger står klar, er Frederikssund og Helsingør indrettet med mindre medicinske afdelinger.

Et fald i patientantallet på disse hospitaler forstærker problemerne med at løse opgaven godt nok. På Hillerød er der ved spidsbelastninger i perioder mere og mere kritiske forhold. De fysiske rammer rækker ikke. Denne situation forventes yderligere forværret i årene fremover, og det må konstateres, at den valgte model ikke er holdbar længere.

Der skabes et hospital i Nordsjælland på matriklerne i Frederikssund og i Hillerød. Samtidig lukkes Hospitalet i Helsingør, inden da etableres et sundhedshus i Helsingør.

Patientbehandlingen på Frederikssund udvides, som en del af Hillerød Hospital, så

der skabes mulighed for at behandle flere fra lokalområdet og modtage flere patienter fra Hillerød, der f.eks. kan overføres for at drage nytte af genoptrænings-funktionen, og hvor en udvidelse med speciallæger og telemedicinsk adgang til specialafdelinger på Hillerød Hospital sikrer fagligheden. Hillerød Hospital har det overordnede ledelsesmæssige ansvar og sikrer dermed et smidigt samarbejde mellem de forskellige funktioner.

I spidsbelastningssituationer må det vurderes hvilke patienter, der skal behandles på Frederikssund og hvilke på Hillerød matriklen. Udgangspunktet er patientens behov og sikkerhed for kvalitet og sammenhæng i behandlingen.

Til brug i overgangsfasen indtil Nyt Hospital i Nordsjælland står klart, udarbejdes der velbeskrevne patientforløb, med klar ansvarsfordeling og inddragelse af overlæger med særligt ansvar indenfor lunge- og infektionsmedicin, kardiologi, neurologi og neurorehabilitering, og onkologi og palliation som to-delte patientforløb mellem Frederikssund og Hillerød.

Det skal så vidt muligt sikres i udarbejdelsen og implementeringen af de to-delte patientforløb, at patienternes geografiske tilhørsforhold tilgodeses i forhold til hvor de modtager behandling, således at borgere i Helsingørs hidtidige optageområde, behandles på Hillerød, medmindre de henvises til Frederikssunds særlige specialer, herunder rehabilitering og genoptræning.

Samtidig lukkes Helsingør Hospital og der oprettes et sundhedshus, hvor så mange opgaver som muligt løses lokalt, og hvor der udvikles nye samarbejdsformer, der kan give patientbehandlingen et løft.

I sundhedshuset har regionen en akutklinik og en række ambulatoriefunktioner, der hører under Hillerød Hospital:

Ønsket er at få videreudviklet en model med lægevagt, fast tilknyttet praktiserende læger og ambulatorielæger, som kan medvirke til vurdering og behandling af de patienter, der henvender sig i akutklinikken, når det skønnes nødvendigt.

Regionens nære akutte sundhedstilbud i sundhedshuset skal således omfatte akutklinikken, røntgen, blodprøvetagning, jordemoderkonsultation, ambulatorium for kroniske patienter som f.eks. diabetikere, alment praktiserende læger og vagtlægeklinik. Der vil således altid være læger til stede. Kommuner og andre aktører tilbydes at medvirke i udviklingen.

Sammen med kommunen søges udviklet nye sammenhængende måder at hjælpe patienterne på. Det kan være samarbejde mellem jordemoderkonsultationen og sundhedsplejersken. Endvidere samarbejde med genoptræning, fysioterapi, hjælpemidler, rygeafvænning, alkoholafvænning, kostvejledning og sukkerkontrol for diabetespatienter, fodterapi, behandling af KOL patienter, gigtpatienter, hjertepatienter, og ikke mindst en koordinering med hjemmesygeplejen omkring patienter med fast tilknytning til ambulatoriefunktionerne.

Regionen ønsker at udvikle en ny spændende samarbejdsmodel, hvor patienterne kan hjælpes så tæt på som muligt, hvor kvaliteten er sikret og hvor samarbejdet mellem region, kommune og alment praktiserende læger er i højsædet. Regionen er indstillet på at medvirke til, at sundhedshuset udvikler nye samarbejder til glæde for patienterne.

Sundhedshuset skal etableres hurtigst muligt og være i funktion forud for Helsingør Hospitals lukning, forventeligt primo 2013. Sundhedshuset lokaliseres centralt og hensigtsmæssigt for områdets kollektive transport.

Den foreslåede overgangsmodel mod fuld implementering af HOPP 2020 er ikke en ændring af HOPP 2020, men en gennemførelse så langt det er muligt med de nuværende fysiske forhold.


RESUME

I planområde Nord arbejdes på byggeriet af et nyt stort akut hospital, hvor behandlingen samles for at sikre den nødvendige viden og erfaring omkring patienten. Det tager imidlertid mange år før det nye hospital står færdigbygget. Udviklingen i patientstrømmene i planområde Nord viser allerede nu, at det indenfor en kort tidshorisont vil være vanskeligt at opretholde kvaliteten for patienterne på tre matrikler.

Der er indgået forlig mellem Socialdemokraterne, SF, Venstre og Det Radikale Venstre om løsning af udfordringerne indtil et nyt hospital står færdigt.

I overgangstiden skabes der et samlet Hospital i Nordsjælland på matriklerne i Hillerød og i Frederikssund. Der udarbejdes patientforløbsbeskrivelser inden for en række medicinske områder mellem de to matrikler.

Samtidig med dette etableres et sundhedshus i Helsingør hvor så mange opgaver som muligt løses lokalt, og hvor der udvikles nye samarbejdsformer, der kan give patientbehandlingen et løft mellem involverede parter. I sundhedshuset har regionen en akutklinik, en række ambulatoriefunktioner og andre tilbud. Når sundhedshuset er i funktion lukkes Helsingør Hospital.

Omlægningerne gennemføres så hurtigt som muligt.


1

Bilag

Aftale af 8. juni 2012 mellem partierne Socialdemokraterne, SF, Venstre og Det Radikale Venstre om gennemførelsen af HOPP2020 i planområde Nord