UDVALG

FORRETNINGSUDVALGET

MØDE

Meddelelser

STED

H6

STARTTIDSPUNKT

14-08-2012 10:00:00

SLUTTIDSPUNKT

14-08-2012 14:00:00


PUNKTER

1. Standardiseret økonomiopfølgning pr. 30. juni 2012
2. Rigsrevisionens gennemgang af Region Hovedstadens regnskab 2010
3. Rigsrevisors notat til beretning nr. 05/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen
4. Likviditetsopgørelse for 1. halvår 2012 opgjort efter kassekreditreglen
5. Kvartalsrapport fra Nordea vedrørende regionens låneportefølje - juli 2012
6. Trafikaftale af 12. juni 2012 mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten
7. Ny trafikaftale om ny metrolinje og udmøntning af den statslige cykelpulje
8. Virksomhedsoverdragelse i forbindelse med kontraktfornyelse for den siddende patientbefordring
9. Opgradering af risikokortlægning
10. Danske Regioners anbefalinger til ministerudvalget for ungdomsuddannelser
11. OECD-studier af regionale innovationspolitikker – analyser på vej
12. Ansøgning til pulje til styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade
13. Arbejdet i trængselskommissionen
14. Nordsjællands Hospital
15. PLO-Hovedstaden
16. Jordemoderforeningens anbefalinger til svangreomsorgen
17. UDVIKLING I FORBRUG PÅ PRIVATE HOSPITALER
18. INDBERETNING AF INFORMATIONER TIL STATSLIGE MYNDIGHEDER, DANSKE REGIONER M.V.
19. ORIENTERING FRA ØVRIGE FORA
20. Lukket punkt
21. Konferencer mv.:
22. Publikationer:



1. Standardiseret økonomiopfølgning pr. 30. juni 2012

Der skal ultimo hvert kvartal indsendes en økonomiopfølgning til staten. Oversigten skal opstilles efter bestemte formkrav og forelægges for medlemmerne af regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen.

På driftsområdet, sundhed og regional udvikling, tager indberetningen udgangspunkt i regionens oprindelige budget korrigeret for de forventede konsekvenser i 2012 af lov- og cirkulæreprogrammet m.v., som i alt forøger budgettet med 153 mio. kr.

Med hensyn til årsresultat er i denne opfølgning lagt til grund, hvad der er oplyst i 2. økonomirapport 2012 vedrørende standardiseret økonomiopfølgning og status for overholdelse af driftsrammen.

Herudover er forudsat udgifter på 153 mio. kr. svarende til de nævnte konsekvenser af lov- og cirkulæreprogrammet.

På sundhedsområdet er der nu i den standardiserede økonomiopfølgning taget udgangspunkt i regionens oprindelige budget og ikke som tidligere i regionens andel af den oprindelige driftsudgiftsramme for regionerne efter økonomiaftalen for 2012. Baggrunden for denne ændring er, at det ved økonomiforhandlingerne for 2013 i forbindelse med fastlæggelsen af rammerne for 2013 er aftalt at tage udgangspunkt i regionernes oprindelige budgetter for 2012.

Ved opgørelsen af om der foreligger rammeoverholdelse i 2012, vil der også blive taget udgangspunkt i de oprindelige budgetter.

Region Hovedstadens oprindelige budget er 104 mio. kr. lavere end regionens andel af driftsrammen i økonomiaftalen for 2012, hovedsageligt som følge af at en række hospitaler afvikler merforbrug fra tidligere år.

I 2. økonomirapport er det forudsat, at der for at opnå balance i 2012 ud over mindreforbruget på 345 mio. kr. skal realiseres forskydning af budgetbeløb på 75 mio. kr. til 2013. Med det ændrede udgangspunkt skal der realiseres yderligere mindreudgifter og eller forskydninger til 2013 på 104 mio. kr. for at opnå balance.

Dette vurderes på nuværende tidspunkt som realistisk at opnå.

Den standardiserede økonomiopfølgning pr. 30. juni 2012 viser herefter på sundhedsområdet at det er forventningen, at der opnås balance, dvs. rammeoverholdelse. Rammeoverholdelse fremkommer som nævnt under forudsætning af, at der realiseres mindreudgifter og eller indarbejdes budgetreduktioner, der overføres til genbevilling i 2013, på i alt 104 mio. kr. i forhold til det forudsatte i 2 økonomirapport, det vil sige i alt 179 mio. kr.

det sociale område og regional udvikling forventes budgetoverholdelse. Denne fremkommer ved beregningen under forudsætning af, at der senere overføres henholdsvis 19 mio. kr. og 326 mio. kr. til 2013.

Der vil i 3. økonomirapport, som forelægges for forretningsudvalget og regionsrådet i september måned, blive foretaget en fornyet vurdering af økonomien.

Skemaerne, der indberettes til staten samt sendes til kommunalbestyrelserne i regionen, er vedlagt som bilag.


1

Bilag

Skemaerne


2. Rigsrevisionens gennemgang af Region Hovedstadens regnskab 2010

Rigsrevisionen har foretaget en gennemgang af Region Hovedstadens årsregnskab for 2010, Deloittes revisionsberetning for 2010 samt regionens opfølgning på de bemærkninger, som Deloitte kom med i revisionsberetningen. Der har herudover været holdt et møde mellem Rigsrevisionen og revisionen og på den baggrund har Rigsrevisionen udarbejdet en samlet skriftlig afrapportering.

Rigsrevisionen konkluderer i sin afrapportering, at Region Hovedstaden generelt har forbedret sine forretningsgange og kontrolmiljøer og at dette er medvirkende til at øge kvaliteten af regnskabsaflæggelsen.

Rigsrevisionen vurderer, at vi i Region Hovedstaden kan styrke økonomiforvaltningen ved bl.a. at forbedre kvaliteten af regionens projektregnskaber (de midler, hvor der modtages ekstern finansiering, herunder EU-midler), forbedre styringen af investeringsregnskaber samt forbedre kontrolmiljøet i regionens it-anvendelse mv. Disse forhold er alle nævnt i revisionsberetningen for 2010 og administrationen har i besvarelsen til regionsrådet ved godkendelsen af regnskabet tilbage i september 2011 redegjort nærmere for de tiltag, der blev iværksat.

Rigsrevisionen finder det tilfredsstillende, at regionsrådet har taget revisors bemærkninger til efterretning, og at administrationen er opmærksom på de problemstillinger, som revisionsberetningen har givet anledning til.

Rigsrevisionen har desuden foretaget en særlig gennemgang af regionens reviderede finansielle politik, som blev godkendt af forretningsudvalget den 14. juni 2011. Rigsrevisionen vurderer, at regionens finansielle politik og kompetencereglerne for indgåelse af leje- og leasingaftaler er velfungerende retningslinjer. Rigsrevisionen anbefaler dog, at man overvejer at beskrive omfanget og dybden af tilsynet med regionens kapitalforvaltere, således at det bedst muligt sikres, at investeringer placeret hos investeringsforeninger sker i overensstemmelse med regionens politisk vedtagne finansielle politik. Det er administrationens vurdering, at regionens finansielle politik er meget forsigtig, hvad angår placering af likvide midler, idet der kun må investeres i danske stats- og realkreditobligationer.


2

Bilag

Afrapportering


3. Rigsrevisors notat til beretning nr. 05/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Rigsrevisionen har i 2011 gennemført en større undersøgelse af styringen af kræftbehandlingen i Danmark. Regionsrådet er tidligere orienteret om undersøgelsen og dens resultater senest til mødet den 10. april 2012, hvor regionsrådet tog administrationens bemærkninger til ”Beretning til Statsrevisorerne om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen” til efterretning, samt godkendte brev til Ministeriet vedr. beretningen.

Regionerne har den 13. juni modtaget Rigsrevisor Lone Strøms notat til Statsrevisorerne til orientering. Hovedparten af notatets bemærkninger adresserer Ministeriets manglende mål, opfølgning, overvågning og monitorering af kræftområdet. Der redegøres for, at Ministeriets indsats på området vil blive fulgt tæt fremadrettet. Regionerne adresseres i afsnit 14 og 15, hvori der redegøres for, at Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram vurderes at styrke regionernes opfølgning på resultaterne fra de kliniske databaser.

I Region Hovedstaden har det siden efteråret 2010 været et indsatsområde at intensivere og systematisere indsatsen med at udnytte tilgængelige oplysninger om den sundhedsfaglige kvalitet fra alle landsdækkende kliniske databaser. Dvs. at der i regionen følges op på resultaterne i årsrapporterne fra de kliniske databaser, herunder de databaser, der beskriver kvaliteten i kræftbehandlingen i regionen.

Det er vurderingen, at regionens indsats på området, som er i tråd med Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, sikrer, at alle tilgængelige oplysninger om den sundhedsfaglige kvalitet fra de landsdækkende kliniske kræftdatabaser bliver anvendt som et reelt ledelses- og styringsredskab. Som et konkret eksempel herpå kan nævnes, at der i foråret er auditeret på databasen for lungekræft. Resultatet heraf bliver, efter aftale med formanden for Udvalget for Kvalitetsforbedringer, forelagt Udvalget til drøftelse i efteråret 2012.


3

Bilag

Rigsrevisor Lone Strøms notat til Statsrevisorerne


4. Likviditetsopgørelse for 1. halvår 2012 opgjort efter kassekreditreglen

Der er til orientering vedlagt notat som gennemgår opgørelsen af kassekreditreglen efter 1. halvår 2012.

Kassekreditreglen fremgår af § 8 i lånebekendtgørelsen for regionerne. Region Hovedstaden har med udgangen af 1. halvår 2012 efterlevet statens krav til de kommunale enheders likviditet med hensyn til kassekreditreglen. Reglen foreskriver, at den gennemsnitlige kassebeholdning skal være positiv.

Den gennemsnitlige kassebeholdning blev ultimo juni 2012 på 4.006 mio. kr.

Ultimo kassebeholdningen udgør 2.807 mio. kr. ved udgangen af 1. halvår 2012, dvs. højere end forudsat i det oprindelige budget 2012. Hovedårsagen til den højere gennemsnitlige kassebeholdning er dels det forbedrede driftsresultat i 2011, dels tidsforskydninger på investeringsrammen fra 2011 til 2012 og det fortsat lave investeringsforbrug i første halvår 2012.

Den næste vurdering for 2012 foretages i forbindelse med 3. økonomirapport 2012 samt i forbindelse med afrapportering af kassekreditreglen for 3. kvartal 2012.


4

Bilag

Opgørelser af kassekreditreglen efter 2 kvt 2012


5. Kvartalsrapport fra Nordea vedrørende regionens låneportefølje - juli 2012

Regionen har i forlængelse af bankaftalen indgået en rådgivningsaftale med Nordea. Aftalen skal medvirke til at skabe de bedst mulige forudsætninger for sammensætningen af regionens låneportefølje.

Nordea kommer med kvartalsvise analyser af udviklingen på rente- og valutamarkederne. Desuden vil der i de kvartalsvise rapporter komme forslag til ændringer og omlægninger af regionens låneportefølje.

Sammenfatningen i rapporten er, at regionen nu har en lav varighed på låneporteføljen, og at regionens andel af fast finansiering falder markant i løbet af de kommende år. Regionen kan med fordel overveje at omlægge lån til fast rente.

Regionens gæld er ikke rentefølsom i 2012. Ved en stigning på 1 % vil renteomkostningerne i 2013 ændre sig med ca. 19 mio. kr. ud af en samlet gæld på godt 5 mia. kr.

Administrationen arbejder på at omlægge knap 1,9 mia. kr. til fast rente i årene 2013-2017 til en rente på ca. 1 % p. a. Dette skaber øget budgetsikkerhed for renteudgifterne for gælden.




6. Trafikaftale af 12. juni 2012 mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten

Den 12. juni 2012 blev der indgået en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten om takstnedsættelser og investeringer til forbedring af den kollektive trafik. Med aftalen gennemføres takstnedsættelser for 662 mio. kr. årligt fra 2013, og der investeres i alt 2,615 mia. kr. i en bedre kollektiv trafik. I forhold til hovedstadsregionen indeholder aftalen elementer af stor regional interesse som en ombygning af Hillerød st., et sammenhængende kollektiv trafiknet i hovedstadsregionen og flere metroafgange. Endeligt blev der afsat 189 mio. kr. til etablering af cykelsuperstier i større danske byer. Kommunerne i Region Hovedstaden arbejder allerede på at aflevere et fælles indspil til transportministeriet om et prioriteret net af ruter i cykelsuperstinettet – en delmængde af det planlagte net. Disse ruter kan med fordel anlægges som led i udmøntningen af de 189 mio. kr. og kommunerne er indstillet på at medfinansiere nettet med over halvdelen af udgifterne. Aftalen vedlægges som bilag.


5

Bilag

Trafikaftale 12. juni 2012


7. Ny trafikaftale om ny metrolinje og udmøntning af den statslige cykelpulje

Den 20. juni blev der indgået en politisk aftale mellem partierne i forligskredsen bag aftalerne om ”En grøn transportpolitik” (regeringen, V, DF, LA og K). Aftalens hovedpunkter er anlæg af en helt ny metrolinje til Københavns Nordhavn og udmøntning af cykelpuljen til cykelprojekter i hele landet. Aftalen omfatter forbedringer af infrastrukturen for i alt ca. 0,5 mia. kr. Der er med aftalen blevet udmeldt, hvilke projektansøgninger til den statslige cykelpulje, der har fået tilsagn i år. Der er udmøntet for i alt 143,8 mio. kr. Blandt ansøgerne til den statslige cykelpulje i år var kommunerne bag 5 strækninger i nettet af cykelsuperstier i hovedstadsregionen. Heraf har kommunerne i Frederikssund, Egedal og Ballerup fået tilsagn om medfinansiering på 5,9 mio. kr til dele af den planlagte cykelsupersti langs banen i Frederikssundfingeren. Derudover har Gladsaxe Kommune fået bevilget 1,1 mio. kr. i medfinansiering til deres del af cykelsuperstien ’Vandledningsruten’. Bevillingerne fra statens cykelpulje tilfalder og supplerer dermed to projekter, som Region Hovedstaden har støttet siden 2009. Det drejer sig om hhv. projektet om Cykelsuperstier (2009-2013) og projektet om Fremtidens cykeltrafik i Frederikssundfingeren (2010-2012). Det er rimeligt at antage, at regionens støtte til disse to projekter har haft betydning for, at der overhovedet blev indsendt fælles ansøgninger til statens cykelpulje. Kommunerne i Frederikssundfingeren har siden 2011 alle været med i projektet om cykelsuperstier. Udover midlerne til cykelsuperstier har flere kommuner i hovedstadsregionen fået penge til andre typer cykelprojekter som led i udmøntningen af den statslige cykelpulje. Aftalen vedlægges som bilag.


6

Bilag

Trafikaftalen af 20. juni 2012


8. Virksomhedsoverdragelse i forbindelse med kontraktfornyelse for den siddende patientbefordring

Ved forretningsudvalgets behandling af sagen om kontraktfornyelse for den siddende patientbefordring på mødet den 12. juni 2012 blev der efterlyst en redegørelse vedrørende kontraktfornyelsens stilling i forhold til reglerne om virksomhedsoverdragelse.

De eksisterende kontrakter for den siddende patientbefordring i Region Hovedstaden udløber den 30. september 2012 og er i proces med at blive fornyet, jf. regionsrådets beslutning herom den 25. oktober 2011 og 19. juni 2012.

Kørslen og kørslens planlægning og tilrettelæggelse er under de hidtidige kontrakter blevet udført af to private firmaer: Falck på Bornholm og af VBT i resten af regionen.

Med kontraktfornyelsen planlægges det, at disse opgaver fra den 1. oktober 2012, som resultat af det afholdte udbud, videreføres med Falck som leverandør for så vidt angår planlægningsområderne Nord, Midt og Byen samt på Bornholm. I planlægningsområde Syd vil kørslens planlægning og tilrettelæggelse blive varetaget af trafikselskabet Movia, mens selve kørslen vil blive udført af private vognmænd, der har kontrakt med Movia.

For så vidt angår virksomhedsoverdragelse har administrationen vurderet, at Lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse ikke pålægger regionen forpligtelser i forbindelse med denne kontraktfornyelse, idet der i forbindelse med udbuddet ikke forudsættes overdraget materiel til den leverandør, der får tildelt kontrakten.

Det bemærkes at virksomhedsoverdragelse heller ikke fandt anvendelse i forbindelse med udbuddet af ambulancekørsel og liggende befordring.




9. Opgradering af risikokortlægning

Regionsrådet tiltrådte på sit møde den 19. juni 2012 et forslag til opgradering af Region Hovedstadens nuværende risikokortlægning ved ekstrem regn. Udgiften var skønnet til kr. 130.000, som kunne afholdes indenfor budgettet for øvrig regional udvikling.

Godkendelse af forslaget var betinget af Miljøministeriets accept af Danske Regioners tilbud om indgåelse af en partnerskabsaftale mellem Danske Regioner og Miljøministeriet.

Danske Regioner har den 3. juli modtaget brev fra Miljøministeriet, hvor ministeriet afslår Danske Regioners tilbud om en samarbejdsaftale, hvor regionerne udvikler en risikokortlægning i forbindelse med kommunal klimatilpasning.

Begrundelsen er, at det inden for den givne tidsramme kan være vanskeligt at nå at få belyst alle forhold og få forhandlet alt på plads.

Derudover mener ministeriet ikke, at det er tiden at indgå en samarbejdsaftale inden for rammerne af de regionale udviklingsplaner, samtidigt med at der gennemføres en evaluering af kommunalreformen, hvor den regionale udviklingsplan også indgår.

Administrationen vil derfor ikke foretage en opgradering af regionens nuværende kortmateriale, men vil afvente det nationale kortgrundlag. Der kan derefter tages stilling til om en forholdsvis lille opgradering af det regionale kortmateriale vil imødekomme kommunernes behov yderligere.


7

Bilag

Risikokortlægning


10. Danske Regioners anbefalinger til ministerudvalget for ungdomsuddannelser

Regeringen nedsatte i januar 2012 et tværministerielt udvalg med syv ministre. Ministerudvalget skal ultimo 2012 komme med forslag til, hvordan vi kan sikre, at 95 procent gennemfører en ungdomsuddannelse. I dag er der – ifølge fremskrivninger fra UNI*C – i Region Midtjylland og Region Nordjylland 90,8 % af en årgang, der opnår mindst en ungdomsuddannelse. I Region Syddanmark er det 90,2 %, mens det i Region Hovedstaden og Region Sjælland er hhv. 88 % og 89 %.

Danske Regioner har i den forbindelse taget initiativ til, at regionerne kommenterer udvalgets kommissorium. Der er udarbejdet et oplæg ”Bedre ungdomsuddannelser – en forudsætning for regional vækst og udvikling”, som præsenterer en række konkrete anbefalinger til ministerudvalget.

Oplægget er blevet til på baggrund af en workshop, hvor repræsentanter fra alle regionernes administration gav input til at formulere et samlet indspil.

Danske Regioners oplæg vil blive indsendt til Ministeriet for Børn og Undervisning, og budskaberne vil blive båret videre i relevante fora i den kommende tid.


8

Bilag

Danske Regioners oplæg


11. OECD-studier af regionale innovationspolitikker – analyser på vej

Som led i OECD’s arbejde med regionale innovationsstudier er der offentliggjort et uddrag af analysen: ”OECD Reviews of Regional Innovation, Central and Southern Denmark”. Endvidere har Region Skåne i forsommeren 2012 fået udført et OECD Territorial Review. Endelig går Region Hovedstaden og Region Skåne sammen med fire andre grænseregioner i gang med en fælles OECD-analyse: ”OECD-Cross Border Regional Innovation Policies”.

OECD Reviews of Regional Innovation Central and Southern Denmark

OECD har udarbejdet en analyse af regionale innovationspolitikker i Region Syddanmark og Region Midtjylland. Analysen ”OECD Reviews of Regional Innovation Central and Southern Denmark” er bestilt af de to regioner. Der er offentliggjort et uddrag af rapporten på de to regioners hjemmeside. Den samlede rapport med OECD’s vurderinger og anbefalinger præsenteres på en konference i Billund den 5. september 2012.

Ifølge rapporten er regionerne særligt gode til at etablere offentlige-private samarbejder, der kan skabe innovation og skabe nye løsninger og vækst inden for sundhed, velfærd og miljø. Derfor anbefaler OECD, at de nationale politikker støtter op om regionernes arbejde, eksempelvis i partnerskabsaftalerne mellem regeringen og de regionale vækstfora og i regeringens kommende innovationsstrategi.

OECD rapporten konkluderer, at regionerne og de regionale vækstfora har øje for regionale forskelle og styrkepositioner. Derfor spiller de en nøglerolle i forhold til at skabe vækst og innovation.

Rapporten peger endvidere på, at mange af de regioner. som har stor betydning for et lands vækst, er regioner uden for storbyområder. Fx bidrog Region Midt og Syd tilsammen mere til Danmarks økonomiske vækst i perioden 1998-2008 end Region Hovedstaden.

Link til uddrag af OECD-rapporten:

http://www.rm.dk/files/Regional%20udvikling/Nyheder/2012/Juni/OECDreview%20.pdf

OECD Territorial Reviews – Skåne, Sverige

Region Skåne har fået gennemført et OECD Territorial Review, som er afsluttet i forsommeren 2012. Analysen svarer til det Territorial Review som OECD lavede for Region Hovedstaden i 2009.

Rapporten fra OECD fremhæver, at Skåne udmærker sig som en af OECD´s mest innovative regioner. Det skyldes bl.a. en veluddannet befolkning, og at regionen er blevet stærkere i flere videnintensive sektorer.

Den stærke udvikling på innovationsområdet komplementeres dog ikke af en tilsvarende positiv jobskabelse og vækst. Ligeledes har Skåne få iværksættere. Hvis dette billede skal forandres, så er der behov for, at den private sektor involveres mere i innovationssystemet. Hvis det private erhvervsliv sættes i centrum kan det bidrage til et større fokus på værdiskabende innovation og forstærke koblingen mellem innovation og iværksætteri/entrepreneurskab.

Den ringe jobskabelse har resulteret i, at særligt den yngre del af arbejdskraften har svært ved at finde jobs, der modsvarer deres kvalifikationer. Regionen risikerer derfor, at man ikke kan drage fuld nytte af de kommende års storskala investeringer, som ESS og MAX IV anlæggene.

Overordnet set vurderer OECD, at regionen er opmærksom på svaghederne og har udarbejdet strategier for at overkomme dem. Der er dog plads til forbedringer når det kommer til implementeringen af strategierne.

Analysen konkluderer, at Skåne har potentiale til at blive en af OECD’s mest konkurrencedygtige regioner. Særligt Skånes styrke på innovationsområdet gør, at regionen har et godt udgangspunkt i den globale konkurrence. Men mange af OECD’s regioner satser dog også på dette. Hvis Skåne skal bevare sin position som en stærk og konkurrencedygtig region, er der således behov for, at regionen bygger videre på sine styrker. Dette kræver koordination mellem sektorer og samarbejde med den danske side af Øresundsregionen.

Svensk resumé af rapporten inkl. figur over Skånes styrker og svagheder:

http://www.skane.se/Upload/Webbplatser/RU/OECD/oecd-korversion-web.pdf

OECD-Cross Border Regional Innovation Policies

Region Hovedstaden og Region Skåne igangsætter sammen med fire andre grænseregioner en OECD-analyse af innovationspolitikker i grænseregioner. Analysen skal afdække, hvordan innovationspolitiske indsatser bedst udformes i regioner, der geografisk hænger sammen. OECD vurderer, at der især på det innovationspolitiske område er afsmittende effekter mellem grænseregioner. Derfor kan en sammenhængende politik bidrage til at stordriftsfordele og synergieffekter i højere grad udnyttes til gavn for regionernes konkurrenceevne og globale attraktionskraft.

Formålet med analysen er at afdække særlige muligheder og udfordringer for grænseregioners samarbejde om innovationspolitik og på den baggrund komme med anbefalinger til nye regionale og nationale innovationsinitiativer.

Analysen gennemføres over de næste to år med opstart i september 2012. Udover Øresundsregionen deltager følgende grænseregioner i samarbejdet: Helsinki-Tallin (Finland-Estland), Top Technology ELAt Region (Holland-Belgien-Tyskland), Bothnian Arc (Sverige-Finland), Hedmark-Dalarna (Norge, Sverige).




12. Ansøgning til pulje til styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har afsat en pulje på 25 mio. kr. årligt i perioden 2012 – 2015 til en styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade. Region Hovedstaden kan maksimalt ansøge om 7,85 mio. kr. årligt.

Der er i ansøgningskriterierne lagt vægt på, at puljen anvendes til at styrke den tværfaglige udredning og opfølgning på unge, der har været indlagt med erhvervet hjerneskade. Herudover skal puljen anvendes til rådgivning af almen praksis og kommunerne i forhold til deres indsats overfor unge med erhvervet hjerneskade.

Der er med udgangspunkt i de ovennævnte kriterier udarbejdet en ansøgning fra Region Hovedstaden. Ansøgningen indeholder 3 delprojekter. Et delprojekt omkring opsporing af unge med erhvervet hjerneskade, et delprojekt omkring interdisciplinær udredning og endeligt et delprojekt omkring rådgivning og opkvalificering såvel på hospitaler som i kommunal og praksis sektor. Der er i ansøgningen lagt vægt på at puljemidlerne skal supplere de tiltag, der allerede er igangsat i forbindelse med forløbsprogrammerne for rehabilitering af hjerneskadede.

Ansøgningen kan fås ved henvendelse til regionsadministrationen.




13. Arbejdet i trængselskommissionen

Regionsrådsformanden blev den 12. juni 2012 efter indstilling fra regionsrådet udpeget som medlem af trængselskommissionen. Kommissionen består af 28 medlemmer med adm. direktør Leo Larsen, Sund & Bælt som formand. Medlemmerne er udpeget efter indstilling fra forskningsinstitutioner, erhvervsliv, kommuner og regioner samt trafik- og miljøorganisationer. Herudover er medlem af regionsrådet Charlotte Fischer udpeget til kommissionen af Det Radikale Venstre. Kommissionen holdt den 27. juni sit første møde, hvor der blev aftalt en møderække med månedlige møder frem til sommeren 2013. Transportministeriet har foreslået, at der etableres 5-7 forskellige arbejdsgrupper indenfor følgende temaer:

Transportministeriet har efterfølgende oplyst, at der vil blive oprettet en gruppe, der har fokus på samarbejdet og organiseringen af den kollektive trafik. Det er hensigten, at 3-4 medlemmer af trængselskommissionen skal deltage i de enkelte grupper. Herudover kan arbejdsgrupperne bestå af eksterne specialister, eksperter eller hvem gruppen måtte ønske at inddrage. Kommissionen skal til januar 2013 aflevere et katalog med fordele og ulemper ved forskellige forslag til reduktion af trængsel, støj og luftforurening i hovedstadsområdet. I august 2013 skal kommissionen aflevere et forslag til en samlet strategi. Der vil løbende blive orienteret om arbejdet, og som bilag vedlægges mødekalender og forslaget til temaer og arbejdsgrupper.


9
10

Bilag

Trængselskommissionen. Mødeplan 2012-2013
Trængselskommissionen. Notat om arbejdsgrupper og temaer


14. Nordsjællands Hospital

Koncerndirektionen har godkendt, at fusionen af hhv. Hillerød Hospital og Frederikssund Hospital benævnes Nordsjællands Hospital.

Hvor der, fx af geografiske hensyn, er behov for en specifik betegnelse afhængig af den matrikulære beliggenhed, benyttes betegnelserne hhv. Nordsjællands Hospital – Hillerød og Nordsjællands Hospital – Frederikssund.

Ændring af skilte vil blive iværksat efter den 1. september 2012.




15. PLO-Hovedstaden

PLO-Hovedstaden har anmodet om et møde med formanden som opfølgning på de undersøgelser, der blev udarbejdet vedr. tilgængeligheden i praksis. Mødet blev afholdt torsdag den 2. august. Der var på mødet enighed om, at både den fysiske og den telefoniske tilgængelighed kunne være betydeligt bedre. For så vidt angår den fysiske tilgængelighed henviste PLO til, at dette spørgsmål efter deres opfattelse skal løses vis overenskomsterne. Der var dog enighed om, at det ville være en god idé at få kortlagt den fysiske tilgængelighed yderligere. For så videt angår den telefoniske tilgængelighed har PLO-Hovedstaden taget flere initiativer, herunder skrevet ud til samtlige praktiserende læger. Der var enighed om, at det kunne være en god idé at få foretaget en ny undersøgelse af den telefoniske tilgængelighed. En sådan vil blive forberedt i efteråret med henblik på gennemførelse primo 2013.




16. Jordemoderforeningens anbefalinger til svangreomsorgen

Jordemoderforeningen har i juni måned sendt et notat indeholdende foreningens anbefalinger vedrørende svangreomsorgen til alle regionerne. Anbefalingerne er endvidere sendt til partiernes sundhedsordførere.

Jordemoderforeningen har i notatet særligt fokus på barselsomsorgen, fordi der har været meldinger om en stigning i antallet af genindlæggelser af nyfødte børn. Og foreningen giver i notatet anbefalinger til, ”hvorledes barselsomsorgen som en naturlig del af svangreomsorgen kan styrkes både sundhedsfremmende, forebyggende og behandlende.”

Jordemoderforeningens notat vedlægges som bilag.


11

Bilag

Jordemoderforeningens notat


17. UDVIKLING I FORBRUG PÅ PRIVATE HOSPITALER

Regionen følger løbende udviklingen i omvisiteringer af patienter til private udbydere, som følge af lovgivningen vedr. udvidet frit sygehusvalg.

I vedlagte notat opgøres udviklingen i antallet af omvisiteringer pr. måned og fordelingen på forskellige ydelsesgrupper. Desuden findes en opgørelse af fra hvilke hospitaler patienterne er omvisiteret og en opgørelse over, hvilke private hospitaler der er de oftest anvendte. Opgørelserne er på antal og viser ikke den økonomiske fordeling.

I 2011 anvendte Region Hovedstaden 179 mio. kr. på udvidet frit sygehusvalg.

I juli måned 2012 har der været 1.794 omvisiteringer til private hospitaler, 55 % er omvisiteret efter reglerne om udvidet frit valg og 45 % er omvisiteret inden for rammerne af de udbudsaftaler, regionen har med en række private udbydere.

87 % af omvisiteringerne finder sted inden for områderne radiologiske procedurer (MR-skanninger), øjenoperationer (grå stær), operationer på nervesystemet, ”uden kode” og operationer på fordøjelsesorganer og milt.


12

Bilag

Omvisitering


18. INDBERETNING AF INFORMATIONER TIL STATSLIGE MYNDIGHEDER, DANSKE REGIONER M.V.

På baggrund af beslutning i regionsrådet den 14. december 2010 vil regionsrådet løbende blive orienteret om administrative indberetninger af informationer til statslige myndigheder, Danske Regioner mv. og besvarelser af henvendelser fra andre politikere."

Dette sker via mail umiddelbart efter, at de er indsendt til henholdsvis den rekvirerende myndighed, Danske Regioner eller politikere, og de indsendte informationer lægges herefter på Politikerportalen i kronologisk rækkefølge.

Der har siden sidste møde i forretningsudvalget været følgende underretninger:




19. ORIENTERING FRA ØVRIGE FORA

22.19.01 Vækstforum Hovedstaden

Vækstforum Hovedstaden holdt sit seneste møde den 21. juni 2012. På dagsordenen var blandt andet anbefalinger fra task force for erhvervsuddannelser, etablering af en regional platform for forskning som udviklingsdynamo samt en række ansøgninger om støtte fra regionale erhvervsudviklingsmidler samt EU Socialfond og EU Regionalfond. Vækstforum besluttede herunder, at Region Hovedstadens Udvalg for fremtidens uddannelse og forskning kan arbejde videre med anbefalingerne fra task forcen for erhvervsuddannelser som led i den regionale uddannelsesstrategi. Vækstforum besluttede endvidere at igangsætte arbejdet med etablering af en regional platform for forskning som udviklingsdynamo og at anbefale støtte til udviklingsprojekterne Copenhagen Communities og Kvinder for fremtiden. Referatet kan findes på Vækstforums hjemmeside: www.vaekstforumhovedstaden.dk

Sagsnr.: 12001057

22.19.02 Sundhedskoordinationsudvalget

Sundhedskoordinationsudvalget holdt møde den 11. juni 2012. Konklusionerne fra mødet vedlægges. Udvalgets næste møde holdes den 21. september 2012.

Sagsnr. 12000105

22.19.03 Kommunekontaktudvalget

Der har ikke været afholdt møde i Kommunekontaktudvalget siden sidste møde i forretningsudvalget. Næste planlagte møde i Kommunekontaktudvalget er fredag den 17. august 2012.

Sagsnr.: 12000106

22.19.04 Øresundskomiteen

Den 21. maj var der møde i Øresundskomiteens forretningsudvalg. På mødet blev der orienteret om, at Interregs Overvågningskomite har godkendt projektet Øresund Smart City Hub. I forlængelse heraf godkendte forretningsudvalget Øresundskomiteens deltagelse i projektet. Derudover blev det kommende Interreg-program diskuteret og der blev drøftet og godkendt breve stilet til erhvervsministrene i henholdsvis Danmark og Sverige med Øresundskomiteens ønsker til programmet. Det næste møde i Øresundskomiteens Forretningsudvalg er den 27. september.

Sagsnr.: 12001055

22.19.05 Møder i bestyrelsen for Trafikselskabet Movia

Movias bestyrelse afholdt ordinært møde den 21. juni 2012.

Bestyrelsesprotokollen for mødets åbne punkter er udsendt til orientering.

Sagsnr.: 12001435

22.19.06 STRING - samarbejdet

Den 26. til den 28. september 2012 afholdes Femern Days i Hamborg og i Lübeck. Regionsrådet er blevet inviteret til at deltage i dagene. I forbindelse med Femern Days afholdes Politisk Forum for STRING i Hamborg. Her overtager Region Hovedstaden formandskabet for det næste år. På mødet skal der bl.a. vedtages et fælles politisk statement om infrastruktur-flaskehalse i STRING-korridoren og en Strategi 2030 for STRING.

Sagsnr.: 10003621

22.19.07 Den Skandinaviske Arena (DSA)

Det sidste møde i DSA blev afholdt den 26. april 2012 i København. På mødet blev der blandt andet drøftet et forslag til policy-dokument og forskellige kommunikationsaktiviteter som oprettelsen af en ny hjemmeside. Endvidere blev det besluttet, at de DSA-organisationer, der deltager i interregprojektet COINCO om den skandinaviske 8- millioners by, også skal være politisk styregruppe. Region Hovedstaden deltager i projektet som dansk koordinerende part. Næste møde i DSA er aftalt til den 22. november i Varberg. På dette møde vil regionsordförande Pia Kinhult overtage formandsposten efter regionsrådsformanden.

Sagsnr.: 10005200


13
14

Bilag

22.19.02 - Konklusioner Sundhedskoordinationsudvalget
22.19.05 - Movia Beslutningsprotokol åben dagsorden


20. Lukket punkt



21. Konferencer mv.:




22. Publikationer: