Udviklingen i antallet af færdigbehandlede patienter på de psykiatriske centre
I 2015 var der i alt 17.070 indlæggelser på Region Hovedstadens Psykiatriske Centre. I forbindelse med 223 indlæggelser er der registreret færdigbehandlingsdage - svarende til, at der i 1,3 % af indlæggelserne ikke kunne ske en udskrivelse ved tidspunktet for færdigbehandlingen.
Antallet af færdigbehandlingsdage udgjorde i 2015 i alt 8.808 dage. Heraf vedrørte 7.287 dage i alt 85 borgere, der ved udskrivelsen havde været registreret færdigbehandlet i mere end én måned.
I 2014 blev der registreret 11.557 færdigbehandlingsdage. Heraf vedrørte 9.901 dage i alt 110 borgere, som ved udskrivelsen havde været registreret færdigbehandlet i mere end én måned. Samlet set er der dermed sket en reduktion i antallet af færdigbehandlingsdage fra 2014 til 2015 på knap 24 procent.
I både 2014 og 2015 vedrørte hovedparten af færdighandlingsdagene borgere, der ved udskrivelsen havde været registreret færdigbehandlet i mere end én måned.
Bemærkninger fra Region Hovedstadens Psykiatri /Distriktpsykiatrien til de fremlagte cases
Sundhedskoordinationsudvalget blev på mødet den 2. oktober 2015 præsenteret for fem case-beskrivelser, der illustrerer nogle af væsentligste udfordringer, der gør sig gældende i forhold til hurtig hjemtagning af færdigbehandlede psykiatriske patienter og det blev aftalt, at Region Hovedstadens Psykiatri/distriktspsykiatrien skulle give bemærkninger til disses cases.
Case 1 og 2 havde fokus på den direkte dialog mellem kommunerne og de psykiatriske centre. Casene beskrev en række af de væsentlige udfordringer, som både kommuner og de psykiatriske centre kan opleve i samarbejdet omkring udskrivelserne.
Case 3 - 4 handlede om kommunernes muligheder for at anvise egnede tilbud og casene beskrev en række af de forskellige og komplekse udfordringer, som kommunerne kan stå overfor, når der skal findes egnede tilbud til særligt sårbare borgere efter udskrivning fra psykiatriske sengeafdelinger.
Endelig beskrev case 5 problematikker i forhold til borgere, der ikke kan klare sig i eget hjem, men som ikke ønsker at fraflytte egen bolig. Det blev fremhævet, at der er tale om få og enkeltstående tilfælde. Men håndteringen af sådanne sager kan være langvarig, ikke mindst hvis det af hensyn til borgerens sikkerhed er nødvendigt at indlede sag om værgemål.
I bemærkninger fra Region Hovedstadens Psykiatri fremhæves blandt andet, at der som en del af udmøntningen af nuværende Sundhedsaftale i 2015 blev iværksat et arbejde med revision af de gældende samarbejdsaftaler om voksne henholdsvis børn og unge med psykisk sygdom. Der foreligger nu udkast til reviderede samarbejdsaftaler, der har været i høring i april og maj måned 2016. Det vurderes, at de reviderede samarbejdsaftaler vil understøtte den direkte dialog mellem kommunerne og de psykiatriske Centre, og dermed kunne bidrage til en håndtering af de udfordringer, der er beskrevet særligt under case 1 og 2.
Herudover bemærkes, at Region Hovedstadens Psykiatri igennem en årrække har omlagt behandlingen, således at der så vidt muligt arbejdes med korte intensive indlæggelsesforløb, der følges op af intensiv ambulant behandling, herunder også opsøgende behandling. Denne udvikling sker bl.a. på baggrund af, at erfaringer viser, at patienterne taber en lang række nødvendige kompetencer ved meget lange indlæggelsesforløb.
I forhold til gruppen af meget sårbare patienter, som udskrives til eget hjem, er der i alle distriktspsykiatrier etableret OP-teams (opsøgende psykiatrisk team), hvor der er tilknyttet sundhedsfaglige kontaktpersoner samt psykiater. Personalet fra OP-teams har -afhængigt af patientens behov- mulighed for at tage ud i patienternes eget hjem.
Der er ligeledes fokus på behovet for at udvikle det løbende og tætte samarbejde om den psykiatriske behandling i forhold til borgere, der bor på botilbud. Herunder har Psykiatrisk Center København for denne gruppe af patienter etableret et akut opsøgende psykiatrisk team, hvor psykiatriske sygeplejersker og psykiater følger tæt op på den psykiatriske behandling. Dette sker blandt andet ved at besøge patienterne på botilbuddet.
De specifikke bemærkninger fra Region Hovedstadens Psykiatri/distriktpsykiatrien fremgår af det vedlagte bilag.
Drøftelser om nye botilbudsformer
Det skal endvidere bemærkes, at der - foranlediget af den tragiske hændelse på det socialpsykiatriske botilbud Lindegården, hvor en medarbejder den 25. marts 2016 blev dræbt af en psykisk syg beboer - er fremkommet forslag til etablering af nye botilbud målrettet svært psykisk syge udadreagerende borgere, ofte med misbrug og dom til behandling.
Herunder har Danske Regioner forslået, at der etableres en ny institutionstype til borgere, der har overstået deres behandling, men som endnu ikke vurderes klar til at flytte ind på et bosted eller eget hjem. Det er et tilbud, der skal bruges til en lille gruppe af patienter (150-200 på landsplan), der ofte har flere psykiatriske diagnoser, er misbrugere, har dom til behandling, og som ofte er indlagt. Danske Regioner foreslår ligeledes en ændring af straffeloven, så det fremover bliver muligt at idømme ambulante patienter tvungen misbrugsbehandling, da der er behov for mere fokus på at fastholde patienten/beboeren i deres behandling og rehabilitering.
Både en ny institutionsform og mulighederne for at idømme ambulant misbrugsbehandling kræver lovændringer og hjemmel i serviceloven til den særlige institutionsform, hvor der er den nødvendige sundhedsfaglige behandling og socialfaglige rehabilitering.
Der er blevet taget godt imod forslaget fra politisk og organisatorisk hold, og Danske Regioner er sammen med KL blevet inviteret til drøftelser hos indenrigs- og socialministeren og sundheds- og ældreministeren om, hvordan problemet med vold på bosteder bedst løses.