Ved Storbritanniens udtræden af EU forventes EU-institutioner placeret i Storbritannien at skulle omplaceres, herunder Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA. EMA varetager godkendelse og overvågning af lægemidler i EU.
Flytningen af EMA vil ske, inden Storbritannien formelt forlader EU-samarbejdet, hvilket højest sandsynligt først sker i foråret 2019.
Ud over de næsten 900 faste internationale arbejdspladser og de mange løbende ekspertmøder i EMAs ca. 30 udvalg og arbejdsgrupper, vil institutionen kunne virke som en magnet for talenter, topforskere og entreprenører inden for biotek og anden life science. Omkring 4.500 eksperter er tilknyttet myndigheden og ca. 40.000 personer flyver årligt ind til møder i regi af EMA.
Den samfundsmæssige gevinst ved en placering af EMA i Danmark/København er betydelig. Øgede investeringer og øget beskæftigelse vil følge af såvel EMAs direkte virke samt af den økonomiske vækst, der følger af at henved 900 familier skal installeres i Danmark.
Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, vil efter Storbritanniens afstemning om udmeldelse af EU den 23. juni 2016, også kaldet Brexit, blive nødsaget til at flytte til en anden lokalisation end London. En række lande har meldt deres hovedstæder som kandidater og endnu flere venter i kulissen, deriblandt Danmark/København.
Den danske regering meldte sig officielt som kandidat til agenturet med en placering i København den 8. februar 2017. I den anledning blev tidligere administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, udpeget som regeringens særlige udsending.
Tiltrækningen af EMA er formelt set en diplomatisk opgave for Statsministeriet med brug af sektorministerierne, men sammen med diverse industri og faglige organisationer som Lægemiddelindustriforeningen, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Lægemiddelstyrelsen, Lægeforeningen, Dyrlægeforeningen, KKR, Københavns Kommune, Greater Copenhagen og CopCap står Region Hovedstaden klar til at hjælpe med oplysninger, der kan fremme valget af København.
Status for Brexit
Startskuddet for Brexit er aktiveringen af artikel 50 fra Storbritanniens side, hvilket forventes at ske omkring marts 2017 såfremt godkendelse opnås fra det britiske parlament. En aftale mellem EU og Storbritannien vil i givet fald komme på plads i oktober/november 2018 og dermed kan en fuld udtrædelse eksekveres i foråret 2019.
Dog har diplomatiet vurderet, at man muligvis allerede kan forvente en afgørelse om placering i juni 2017 eller oktober 2017, hvor EU-Kommissionen mødes.
Finland, Irland, Sverige og Holland har aktivt meldt sig på banen som aftagere af EMA. Dog forlyder det, at 15-16 andre lande (Polen, Ungarn og stort set hele Nord- og Vest Europa har meldt sig på banen uofficielt). Dette vurderes af Udenrigsministeriet til at være et diplomatisk spil for senere at kunne trække sit kandidatur mod at få noget andet til gengæld.
Diplomatiet i arbejde på flere niveauer
Et materiale fra Sundhedsministeriet og Udenrigsministeriet om at tiltrække og flytte EMA til København er udført af CopCap. Brochuren hedder: ”Relocation of The European Medicines Agency - Copenhagen offers the optimal conditions”.
Dertil er der tilknyttet en officiel hjemmeside: www.emacph.eu
Tidligere Sundhedsminister, Sophie Løhde, har startet dialogen med de andre EU-landes sundhedsministre og Danmarks ambassadør i Storbritannien har talt med ledelsen i EMA. Direktøren for EMA, Guido Rasi, har i al fortrolighed været på besøg i København den 9. februar 2017, hvor Region Hovedstadens onkologiske Fase 1-enhed var en del af det repræsentative program.
Administrationen deltager i Sundhedsministeriets interessentgruppe for EMA til København, sammen med andre interesseorganisationer. CreoDK bistår med europæisk støtte til Sundhedsministeriet og Udenrigsministeriet.
Administrationen er ligeledes i dialog med Region Skånes regionale udvikling om fælles indsatser for Greater Copenhagen, hvor EMA vil fylde mere fremadrettet.
Det er fra regeringens side blevet påpeget, at det er af højeste vigtighed for den videre strategi, at dette projekt betragtes som en samlet dansk indsats.