Siden den industrielle revolution har verdens virksomheder hovedsageligt produceret efter en lineær tankegang: Vi udvinder råstoffer, producerer, forbruger og smider væk. Denne lineære økonomi har skabt en betydelig velstand i verden, men har samtidig resulteret i et stort overtræk på klodens ressourcer. Det ville kræve tre kloder, hvis alle skulle leve, som vi gør i Danmark.
Det er derfor tid til at transformere den nuværende lineære økonomi til en cirkulær økonomi. En økonomi hvor vi bevarer produkter og materialer i kredsløb og udnytter deres værdi så længe som muligt. Det, der tidligere var affald, skal i langt højere grad fungere som værdifulde input i nye produkter.
For dansk erhvervsliv er cirkulær økonomi en gylden mulighed for at være først til at udvikle nye cirkulære teknologier og løsninger, der kan accelerere omstillingen. Til glæde for virksomhederne, samfundet og miljøet. Den britiske tænketank Ellen MacArhtur Foundation udgav i 2015 en rapport, som viser, at en omstilling til cirkulær økonomi i Danmark både vil kunne skabe økonomisk vækst, nye arbejdspladser, øget eksport, samt en reduktion i materialeforbrug og CO2-udledninger. En intelligent omstilling af det danske samfund fra en lineær til en cirkulær økonomi vil ifølge Ellen MacArthur Foundation give en årlig gevinst på op mod 45 mia. kr. i 2035.
På denne baggrund nedsatte regeringen i oktober 2016 et Advisory Board for cirkulær økonomi, bestående af 12 erhvervsledere med Flemming Besenbacher fra Carlsberg som formand. Den 7. juni 2017 afleverede Advisory Boardet 27 anbefalinger til Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Erhvervsminister Brian Mikkelsen.
27 anbefalinger der spænder bredt
Advisory Boardets anbefalinger dækker hele den cirkulære værdikæde - fra design og produktion over forbrug til genanvendelse. Blandt andet kan fremhæves følgende anbefalinger:
- #3 Etablere cirkulære kommuner
- #6 Indarbejde cirkulær økonomi i hele uddannelsessystemet
- #9 Udnytte den danske styrkeposition inden for digitalisering og ny teknologi til at understøtte den cirkulære omstilling
- #17 Bygge og købe ind i det offentlige på baggrund af totaløkonomi og livscyklusberegninger
- #18 Fremme cirkulær økonomi gennem virksomheders og det offentliges indkøb
- #20 Fremme udnyttelse af overskudskapacitet, f.eks. gennem deleøkonomiske forretningsmodeller
- #23 Ensrette den kommunale indsamling af husholdningsaffald for at fremme genanvendelse
Yderligere info om advisory boardet og de 27 anbefalinger kan findes her: www.mfvm.dk/miljoe/anbefalinger-om-cirkulaer-oekonomi
Region Hovedstadens fyrtårnsprojekt om cirkulær økonomi
Region Hovedstaden er netop nu i gang med at udvikle indsatser, der kan fremme omstillingen til cirkulær økonomi i hovedstadsregionen og Greater Copenhagen. I dette arbejde fokuseres på, hvordan regionen kan understøtte erhvervslivet i at udvikle cirkulære løsninger og forretningsmodeller, og understøtte kommunerne i at integrere cirkulær økonomi i løsningen af kommunale kerneopgaver såsom affaldshåndtering, erhvervsrådgivning, indkøb, miljøtilsyn og byplanlægning.