SIKKERHED af 4.sager til FU 28.1.2020 Forretningsudvalg - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Generel orientering fra ledelsen
  2. Eventuelt
  3. Overholdelse af udredningsret og forløbstider i kræftpakker
  4. Gymnasial optagekapacitet 2020/21
  5. Afrapportering og regnskab for udvalget for forebyggelse og sammenhængs studietur
  6. Studietur for trafikudvalget til Manchester

Medlemmer

1. Generel orientering fra ledelsen

INDSTILLING

Administrationen indstiller:

POLITISK BEHANDLING

Intet.

Sagsfremstilling

Koncerndirektionen vil på mødet orientere om aktuelle emner.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.

DIREKTØRPÅTEGNING

Svend Særkjær

Journalnummer

19011109

2. Eventuelt

FORRETNINGSUDVALGET_Eventuelt

Tomt indhold

3. Overholdelse af udredningsret og forløbstider i kræftpakker

INDSTILLING

Administrationen indstiller til forretningsudvalget:

  1. at drøfte status for overholdelse af udredningsretten og forløbstider i kræftpakker med afsæt i sagen,
  2. at drøfte lungekræftområdet med afsæt i oplæg på mødet ved vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Kristian Antonsen, og
  3. at tage administrationens forslag til, hvordan forretningsudvalgets følger udredningsretten og forløbstider i kræftpakker, til efterretning.

BAGGRUND

Forretningsudvalget besluttede på mødet den 12. november 2019 nye delmål for overholdelsen af udredningsretten og forløbstider i kræftpakker. Med denne sag forelægges status for regionens overholdelse af udredningsretten og forløbstiderne i kræftpakkerne. På forretningsudvalget den 10. december 2019 ønskede udvalget desuden forslag til, hvordan udvalget fremadrettet følger området. Endelig bad udvalget om i lighed med Sundhedsudvalget at få et indblik i lungekræftområdet, hvorfor vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Kristian Antonsen på mødet vil give en status.

SAGSFREMSTILLING

Med de nye delmål skal udredningsretten overholdes i 95 % af alle patientforløb, mens 70 % af alle udredningspatienter skal udredes inden for 30 dage ved udgangen af oktober 2020. For kræftområdet skal 85 % af patienterne være behandlet inden for forløbstiderne i kræftpakkerne ved udgangen af oktober 2020.  

 

Der arbejdes målrettet på hospitalerne for at sikre en bedre overholdelse af udredningsretten og forløbstiderne i kræftpakkerne, og udviklingen følges tæt af koncerndirektionen og hospitalsdirektionerne. For begge områder vil der være et særligt fokus på de områder, hvor der med budget 2020 og Kræftplan IV er tildelt midler til at styrke kapaciteten:

Af bilag 1 og 2 fremgår seneste data. Der arbejdes på at få data for de nye fokusområder.

 

Kommende temaer for forretningsudvalgets drøftelser

Forretningsudvalget ønskede på deres møde d. 10. december at få et forslag til, hvordan udvalget kan følge udredningsret og forløbstider i kræftpakker mere konkret på møderne.

 

Det foreslås, at et af hospitalerne på hvert møde holder et tematiseret oplæg, som drøftelsen tager udgangspunkt i. Det kan være et tematiseret oplæg med udgangspunkt i det konkrete hospital eller med udgangspunkt i en udfordring, som går på tværs af hospitalerne. Oplægsholdere kan være klinikere såvel som hospitalsdirektører. Temaerne vil blive planlagt efter fokusområderne i budgettet og aktuelle temaer, som bl.a. også drøftes ugentligt i hospitalsdirektørkredsen. Med baggrund i at forretningsudvalget skal følge de mest aktuelle og relevante temaer forlægges forretningsudvalget ikke en endelig plan for hele året, men forslag til møderne i første kvartal.

 

På dette møde vil der være et oplæg om lungekræft fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i forlængelse af forretningsudvalgets ønske på udvalgets decembermøde.

 

Foreløbige temaer til kommende møder:

- Diagnostik (Rigshospitalet)

- Sygdomme i urinvejene/blærekræft (Herlev og Gentofte Hospital)

 

Udredningsret

Udviklingen i regionens overholdelse af udredningsretten fremgår af nedenstående figur.

image

 

Kilde: Baseret på data fra Sundhedsplatformen med data til og med den 31. december 2019, data udtrukket den 9. januar 2020. 

 

Det kan ses af figuren, at der har været en positiv udvikling i overholdelsen af udredningsretten både for somatikken og psykiatrien, som ligger på et højt niveau. Status for overholdelse af udredningsretten og andel udredte inden for 30 dage inden for somatikken er i december måned henholdsvis 90 % og 69 %. For både voksenpsykiatrien og børne- og unge psykiatrien er der ligeledes en meget høj overholdelse og stort set alle patienter udredes inden for 30 dage. 

 

Kræftpakker

Udviklingen i regionens samlede overholdelse af forløbstiderne i kræftpakkerne fremgår af nedenstående figur.

image

 

Kilde: Baseret på data fra Sundhedsplatformen med data til og med den 31. december 2019, data udtrukket den 9. januar 2020. 

 

Der er de seneste måneder sket en positiv udvikling i regionens overholdelse, og i december var den samlede overholdelse 84 % sammenlignet med 81 % i november.

 

Lungekræft

Forretningsudvalget fik på møde den 17. september 2019 forelagt en handleplan for, hvordan regionens målopfyldelse kan forbedres med fokus på udvalgte kræftformer herunder brystkræft og lungekræft. På udvalgets møde den 10. december 2019 ønskede udvalgsmedlemmerne mere indsigt i særligt lungekræftområdet og i den forbindelse også modtage den plan for konkrete initiativer, som Sundhedsudvalget har anmodet om. Nedenfor gives derfor en status for lungekræft med hensyn til udfordringer og tilhørende initaitiver, som også tilgår Sundhedsudvalget. Dette også i sammenhæng til, at der særligt er en udfordring på lungekræftområdet.

 

Udfordring

Initiativ

Tidshorisont

En væsentlig udfordring har været forlængede svartider på patologiske undersøgelser.

Personalesituationen i Patologisk Afdeling har været udfordret på grund af lederskifte og mangel på specialistkompetencer indenfor lungepatologien. Derudover et stigende krav om præcisionsdiagnostik (mutationsanalyser) for at kunne målrette behandlingen.

Der er rekruttereret nyt personale og ansættes speciallæger med de fornødne kompetencer af 3 omgange (november ’19 samt januar og marts ’20). Det forventes at aflaste personaleudfordringen betydeligt. Desuden er der indkøbt nyt udstyr, som vil kunne sikre diagnostik i front og dermed hurtigere svartider.

Der forventes at blive købt nyt apparatur til genomsekventering, som vil kunne afkorte svartiderne med 2 dage.

Medio 2020

Ibrugtages i april/maj.

Manglende dataoverblik over aktive patientforløb.

Der har primo januar været afholdt en dataworkshop med deltagelse af de lungemedicinske afdelinger samt thoraxkirurgien og relevante datafolk, hvor et fælles dataoverblik og fælles forståelse af data er blevet drøftet. Det nødvendige dataoverblik er nu med mindre justeringer ved at være anvendeligt. I en indkøringsfase (1. kvartal 2020) suppleres dette med ”håndholdte” data, der afrapporteres ugentligt til styregruppen for lungekræft. På baggrund af workshoppen er det desuden besluttet, at der udvikles en fælles standardrapport, som giver et dataoverblik, der skal lægges ind i Sundhedsplatformen.

Primo 2020

Håndtering af fluktuationer og spidsbelastningssituationer i udredningsforløbene.

Selve tilgangen af patienter kan ikke reguleres, men de udredende og behandlende afdelinger forsøger hele tiden at optimere patienternes fremmøde for bedre at kunne imødekomme spidsbelastninger. De to udredende afdelinger er i gang med at lave en samarbejdsaftale for, hvordan hele eller dele af udredningsforløbene kan udveksles mellem afdelinger i tilfælde ekstra mange patientforløb og kapacitetsudfordringer. Dette kræver bl.a tilretning og ensretning af undersøgelses og procedureprotokoller

Primo 2020

MDT-teknologien er uensartet og periodisk dysfunktionel, hvilket påvirker kvaliteten af MDT-konferencerne, der skal afvikles meget præcist for at nå alle patienter.

Der indkøbes nyt MDT-udstyr, og dette standardiseres på de tre involverede afdelinger i løbet af de kommende måneder.

Marts 2020

Unødig ventetid i forbindelse med MDT-konferencer

Direkte onkologisk visitation af patienterne på MDT-konferencer samt direkte henvisning af patienter med småcellet lungekræft til onkologisk afdeling. Reducerer forløbene med 1-2 dage.

Oktober 2019

For få ugentlige MDT-konferencer skaber ventetid

Antallet af MDT-konferencer er blevet øget med daglige MDT-konferencer mellem Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og 3 gange ugentligt på Herlev og Gentofte Hospital. Dette afkorter ventetiden med 1-2 dage i nogle forløb.

September 2019

 Tæt dataopfølgning

Den nedsatte styregruppe vil til de månedlige styregruppemøde følge op på data og vurdere, om der er behov for at iværksætte yderligere initiativer.  

Løbende

KONSEKVENSER

Administrationen og hospitalerne fortsætter med at arbejde hen imod de fastsatte delmål og et løft på de fokuserede områder samt giver månedlig status om dette til forretningsudvalget.

ØKONOMI

Med budgetaftalen for 2020 har regionsrådet afsat 50 mio. kr. i 2020 og 40 mio. kr.fra 2021 og frem til en udvidelse af kapaciteten til udredning og behandling på områder, hvor der særligt mangler kapacitet og er ventetid. Ligeledes er der med budgetaftalen 2020 og udmøntningen af kræftplan IV afsat 39,1 mio. kr. til at styrke kræftområdet.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 28. januar 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Svend Særkjær / Anne Skriver

JOURNALNUMMER

19015394 / 19020740

Bilag

Bilag 1: Udredningsret per 9. januar 2020

Bilag 2: Kræftpakker per 9. januar 2020

4. Gymnasial optagekapacitet 2020/21

INDSTILLING

Udvalget for forskning, innovation og uddannelse anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet:

  1. at regionsrådet anmoder Børne- og Undervisningsministeriet om at lægge loft over kapaciteten på følgende gymnasier i Region Hovedstadens fordelingsområde Nord:
    1. på Borupgaard Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver 14 klasser
    2. på Nærum Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver 13 klasser
    3. på Gladsaxe Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver 12 klasser
  2. at regionsrådet anmoder Børne- og Undervisningsministeriet om at lægge loft over kapaciteten på følgende gymnasier i Region Hovedstadens fordelingsområde Nordsjælland:
    1. på Helsingør Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver otte klasser
    2. på Frederikssund Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver fem klasser
  3. at regionsrådet anmoder Børne- og Undervisningsministeriet om at lægge loft over kapaciteten på følgende gymnasier i Region Hovedstadens fordelingsområde Vest:
    1. på Høje-Taastrup Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver fem klasser
    2. på Hvidovre Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver fem klasser
    3. på Sydkysten Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver fem klasser
  4. at regionsrådet ikke anmoder Børne- og Undervisningsministeriet om at lægge loft over kapaciteten på følgende gymnasier i Region Sjællands fordelingsområde Roskilde:
    1. på Greve Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver ni klasser
    2. på Himmelev Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver ni klasser
    3. på Roskilde Gymnasium, således at optagekapaciteten i 2020 bliver 11 klasser
    4. på Roskilde Katedralskole, således at optagekapaciteten i 2020 bliver 16 klasser
  5. at regionsrådet ikke anmoder Børne- og Undervisningsministeriet om at lægge loft over kapaciteten på Rødovre Gymnasium i fordelingsområde Vest som ønsket af Hvidovre Gymnasium
  6. at regionsrådet ikke anmoder Børne- og Undervisningsministeriet om at lægge loft over kapaciteten på gymnasier, der frivilligt har nedskrevet kapaciteten:
    1. Birkerød Gymnasium
    2. Christianshavns Gymnasium
    3. Københavns Åbne Gymnasium
    4. Ørestad Gymnasium
    5. Lyngby Gymnasium
    6. Herlev Gymnasium
    7. Falkonergårdens Gymnasium
  7. at den gymnasiale optagekapacitet på øvrige gymnasier tages til efterretning

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for forskning, innovation og uddannelses beslutning den 14. januar 2020:

 

Formanden satte det samlede indstillingspunkt 1 til afstemning.

For stemte: Lars Gaardhøj (A), Martin Baden (A), Erik Rostell Gregersen (A), Maria Gudme (A) og Annie Hagel (Ø), i alt 5

Imod stemte: Karsten Skawbo-Jensen (C) og Per Roswall (V), i alt 2

 

Det samlede indstillingspunkt 1 blev dermed anbefalet, idet partierne bag anbefalingen bemærker, at der er en for høj kapacitet på STX med næsten 1.000 pladser for mange, og samtidigt kan vi se en udvikling, hvor flere gymnasier i regionen har vanskeligt ved at rekruttere tilstrækkeligt med elever til at opretholde et gymnasietilbud med høj kvalitet fagligt og socialt. I de kommende år forventes et faldende elevgrundlag i nogle dele af regionen og vi ser det som rettidig omhu at tilpasse kapacitet og optag nu for at bevare grundlaget for et godt gymnasietilbud i hele regionen. Vi peger derfor på en bred nedjustering af kapaciteten, som følger med indstillingen. Vi er klar over at det ikke løser det hele, og vi mener, der skal mere til. Vi vil derfor i den kommende tid indgå i dialog med alle relevante parter for at se hvordan vi får skabt et stærkere elevgrundlag på Københavns Vestegn samt hvordan vi får løftet integrationsopgaven. Der er i denne sammenhæng behov for at se på strukturerne. Det kunne være fordelingsområder og at samle STX, HF, HTX, HHX samt de private gymnasier under et fælles regelsæt, så det ikke er som i dag, at regionen nok kan regulere på STX og HF, men intet har at sige i forhold til HHX, HTX og de private tilbud.

 

Formanden satte det samlede indstillingspunkt 2 til afstemning.

For stemte: Lars Gaardhøj (A), Martin Baden (A), Erik Rostell Gregersen (A), Maria Gudme (A) og Annie Hagel (Ø), i alt 5.

Imod stemte: Karsten Skawbo-Jensen (C) og Per Roswall (V), i alt 2.

 

Det samlede indstillingspunkt 2 blev dermed anbefalet, (jf. ovenstående udtalelse).

 

Formanden satte det samlede indstillingspunkt 3 til afstemning.

For stemte: Lars Gaardhøj (A), Martin Baden (A), Erik Rostell Gregersen (A), Maria Gudme (A) og Annie Hagel (Ø), i alt 5.

Imod stemte: Karsten Skawbo-Jensen (C) og Per Roswall (V), i alt 2.

 

Det samlede indstillingspunkt 3 blev dermed anbefalet, (jf. ovenstående udtalelse).

 

Formanden satte det samlede indstillingspunkt 4 til afstemning.

For stemte: 0.

Imod stemte: Lars Gaardhøj (A), Martin Baden (A), Erik Rostell Gregersen (A), Maria Gudme (A) og Annie Hagel (Ø), Karsten Skawbo-Jensen (C) og Per Roswall (V), i alt 7.

 

Det samlede indstillingspunkt 4 blev dermed ikke anbefalet, idet at Region Hovedstaden og Region Sjælland i stedet er i dialog om en fælles aftale vedr. gymnasiekapacitet og -elevfordeling med henblik på at findes fælles løsninger i samarbejde på tværs af regionerne.

 

Formanden satte indstillingspunkt 5 til afstemning.

For stemte: Lars Gaardhøj (A), Martin Baden (A), Erik Rostell Gregersen (A), Maria Gudme (A), Annie Hagel (Ø), Karsten Skawbo-Jensen (C) og Per Roswall (V), i alt 7.

Imod stemte: 0.

 

Indstillingspunkt 5 blev dermed anbefalet.

 

Formanden satte det samlede indstillingspunkt 6 til afstemning.

For stemte: Lars Gaardhøj (A), Martin Baden (A), Erik Rostell Gregersen (A), Maria Gudme (A), Annie Hagel (Ø), Karsten Skawbo-Jensen (C) og Per Roswall (V), i alt 7.

Imod stemte: 0.

 

Det samlede indstillingspunkt 6 blev dermed anbefalet.

 

Indstillingspunkt 7 blev taget til efterretning.

 

Stinus Lindgreen (B) og Erik Sejersten (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Regionsrådet har en koordinerende rolle, når det gælder optagekapaciteten på de fire gymnasiale uddannelser. Som led i denne rolle kan regionsrådet indstille til Børne- og Undervisningsministeriet, at der lægges loft over kapaciteten på offentlige almengymnasiale institutioner, ligesom regionsrådet skal høres, når offentlige institutioner ønsker at udbyde en gymnasial uddannelse på et nyt uddannelsessted.

 

Region Hovedstaden skal senest den 1. februar hvert år indberette kapaciteten på samtlige fire gymnasiale uddannelser (stx, hf, hhx og htx) til Børne- og Undervisningsministeriet, jf. lovgivningen. Børne- og Undervisningsministeriet har givet udsættelse af fristen for indberetning til den 5. februar 2020 for at sikre, at regionsrådet i Region Hovedstaden kan drøfte optagekapaciteten.

SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet skal som led i sin kapacitetskoordinerende rolle orienteres om optagekapaciteten for det kommende skoleår på de gymnasiale uddannelser stx, hf, hhx og htx. Regionsrådet indberetter optagekapaciteten til Børne- og Undervisningsministeren og kan som led heri anmode ministeren om at lægge loft over kapaciteten på stx og hf (bilag 1 viser regionsrådets opgaver på det gymnasiale uddannelsesområde).

 

På baggrund af oplysningerne om optagekapaciteten for stx i det kommende skoleår, anbefaler administrationen, at regionsrådet anmoder Børne- og Undervisningsministeren om at lægge loft over kapaciteten på en række stx-gymnasier.

 

De oplysninger om hvert gymnasiums optagekapacitet, som administrationen har modtaget med henblik på indberetning til Børne- og Undervisningsministeriet umiddelbart efter regionsrådets møde den 4. februar 2020, fremgår af bilag 2. Særlige bemærkninger pr. uddannelse fremgår nedenfor:

 

1. Treårig almen studentereksamen (stx)

Når det gælder stx-kapaciteten på de offentlige gymnasier, er der samlet set indberettet ti klasser mindre end sidste år, svarende til 292 færre pladser, når den tekniske klassekvotient er indregnet. Følgende offentlige gymnasier har indberettet én stx-klasse mindre: Birkerød, Christianshavn, Københavns Åbne, Ørestad og Lyngby (U/Nord), mens følgende offentlige gymnasier har indberettet to stx-klasser mindre: Herlev og Falkonergården (heraf var den ene klasse reserveret til Team Danmark-ansøgere). Desuden har det private gymnasium Niels Steensen indberettet én klasse mindre end i 2019. Den samlede optagekapacitet for stx fremgår af nedenstående tabel 1, mens optagekapaciteten opgjort pr. skole fremgår af bilag 2.

 

Tabel 1: samlet stx-optagekapacitet pr. fordelingsområde

Optagekapacitet stx
20202019            (endelig fordeling)
antal klasserantal pladserantal klasserantal pladser
Nordsjællandoffentlig942753952774
privat92579257
i alt10330101043031
Centrumoffentlig872681902713
privat1851319536
i alt10531941093249
Nord offentlig10330931063203
privat4100488
i alt10731931103291
Vestoffentlig571676591788
privat1130811314
i alt681984702102
Samlet optagekapacitet3831138139311673

 

I 2018 henvendte formanden for Region Hovedstadens udvalg for forskning, innovation og uddannelse sig til en række gymnasiers bestyrelser med en henstilling til, at bestyrelserne sænkede optagekapaciteten. Formanden rettede henvendelse til både Borupgaard og Ørestad gymnasier (Region Hovedstaden) og til gymnasierne Roskilde, Roskilde Katedral og Greve (Region Sjælland). Ingen af gymnasierne sænkede optagekapaciteten for 2019, men i 2020 har Ørestad sænket sin kapacitet med én stx-klasse. Borupgaard fastholder sin kapacitetsindmelding også i 2020, og Roskilde Katedralskole samt Roskilde, Himmelev og Greve gymnasier indberetter samlet set samme stx-klassetal som sidste år, dog med en relativt høj klassekvotient på 31, der betyder, at deres samlede, indberettede stx-kapacitet er 154 pladser højere end sidste år.

 

Søgning til gymnasier i Region Hovedstaden

I 2018 udarbejdede Epinion en analyse for Region Hovedstaden, som indeholdt fremskrivninger af den forventede søgning til hver af de fire gymnasiale uddannelser. For stx blev søgningen opgjort pr. fordelingsudvalg, og analysen pegede på, at søgningen i Centrum og Vest ville være stabil i 2019 og 2020, mens den i Nord ville være svagt faldende og i Nordsjælland lidt mere faldende.

 

Søgningen i 2019 viste sig dog at være større end i 2018, fordi der i mellemtiden var sket en ændring i reglerne for optagelse på de gymnasiale uddannelser. Således kommer de ansøgere, der skal til optagelsesprøve først til denne prøve, efter de har fået plads på et gymnasium, mens ansøgere til stx i 2018 først blev talt med, efter de havde bestået en eventuel optagelsesprøve. Idet disse regler for optagelse blev kendt, var det ikke overraskende, at der var flere ansøgere, der skulle fordeles, og fremadrettet forventes tendensen i udviklingen af søgetallene at svare til Epinions fremskrivninger, om end der i alt er flere ansøgere til fordeling end rapportens fremskrivninger pegede på.

 

I Region Hovedstaden var der i 2019 i alt 968 ledige stx-pladser på offentlige gymnasier efter alle ansøgere var fordelt. I 2020 forventes – på baggrund af fremskrivningerne – et fald i ansøgertallet.

 

Søgning til gymnasier i Region Sjælland fra Region Hovedstaden

Fordelingsudvalgene i Region Hovedstaden har de senere år fulgt udviklingen i antallet af ansøgere til gymnasier i Region Sjælland, som bor i Region Hovedstaden. Børne- og Undervisningsministeriet offentliggør søgetal i en database, som ligger offentligt tilgængeligt. Region Hovedstaden har opgjort disse søgetal, og har desuden videregivet opgørelsen til Region Sjælland som led i den igangværende dialog om søgning, elevfordeling og kapacitetstilpasning henover regionsgrænsen.

 

I 2019 søgte i alt 123 stx-elever til Greve Gymnasium, 40 stx-elever til Himmelev Gymnasium, 36 stx-elever til Roskilde Gymnasium og 76 stx-elever til Roskilde Katedralskole på trods af, at de boede i Region Hovedstaden. De pågældende ansøgere udgør således i alt 275 unge, som især bor i Høje-Taastrup, Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Frederikssund og Egedal kommuner. Langt de fleste af disse elever er optaget på gymnasier i Region Sjælland, fordi disse har kapacitet til at optage dem.

 

Der er ikke en tilsvarende søgning fra Region Sjælland til stx på offentlige gymnasier i Region Hovedstaden – fra de nærmest beliggende kommuner Greve, Holbæk, Køge, Lejre og Roskilde søgte fire borgere Christianshavns Gymnasium, otte søgte Høje-Taastrup Gymnasium, 19 søgte Sankt Annæ Gymnasium (som har særlig profil), og otte søgte Ørestad Gymnasium.

 

Kapacitetsstyring

Med henblik på at sikre uddannelsesdækningen vurderer administrationen, at der er behov for at understøtte elevgrundlaget på en række uddannelsessteder. Ifølge Danske Regioner og Danske Gymnasier skal der være tre klasser på hver årgang for at sikre bæredygtige stx-gymnasier. I Region Hovedstaden var der i 2019 tre stx-gymnasier, som ved elevfordelingen fik et elevantal, der svarer til to klasser. I august havde de tre gymnasier et elevtal på mellem 44 og 54 elever. Antallet af elever er dermed under de anbefalede tre klasser, hvilket allerede har givet anledning til øget politisk opmærksomhed fra udvalget for forskning, innovation og uddannelse i forhold til at sikre uddannelsesdækningen.

 

Derfor vurderer administrationen, at der er behov for at at bruge regionsrådets hjemmel (bilag 3) til at indstille til Børne- og Undervisningsministeren, at der lægges loft over stx-kapaciteten på en række gymnasier i både Region Hovedstaden og Region Sjælland, således at klassetallet i 2020/21 i højere grad svarer til den forventede søgning. Nogle af de pågældende gymnasier havde ledige pladser ved endelig fordeling i april 2019, mens andre blev fyldt op med 2.-5. prioriteter og/eller henviste.

 

På baggrund af følgende kriterier:

vurderer administrationen, at en bred nedregulering, der kan bidrage til at sikre uddannelsesdækningen i 2020 nødvendiggør, at kapaciteten på følgende gymnasier bliver som følger:

 

Tabel 2: Forslag om kapacitetslofter

I Region Hovedstaden

Klassetal efter loft

Indmeldt klassetal

Indmeldt teknisk klassekvotient

Indmeldt antal pladser

Borupgaard

14

15

29

29

Nærum

13

14

30.5

30.5

Gladsaxe

12

13

29.5

29.5

Helsingør

8

9

30

30

Frederikssund

5

6

29

29

Høje-Taastrup

5

7

28

56

Hvidovre

5

6

29.5

29.5

Sydkysten

5

6

28

28

   samlet antal i Region Hovedstaden

9

 

261.5

I Region Sjælland

Greve

9

13

31

124

Himmelev

9

10

31

31

Roskilde

11

12

31

31

Roskilde Katedralskole

16

18

31

62

   samlet antal pladser i Region Sjælland

8

 

 

248

Antal pladser i alt

17

 

 

509.5

 

Nedskrivningen svarer i alt til 261 offentlige pladser i Region Hovedstaden og 248 offentlige pladser i Region Sjælland. Derudover skal medregnes den frivillige nedskrivning på 266 offentlige og 26 private pladser, som gymnasierne i Region Hovedstaden selv har indmeldt. Nedskrivningen svarer dermed til i alt 553 pladser i Region Hovedstaden og 248 pladser i Region Sjælland.

 

Hensigten med en bred nedskrivning af kapaciteten er, at stx-kapaciteten på underansøgte offentlige gymnasier i højere grad kommer til at passe til søgetallet, mens der på de gymnasier, der havde flere ansøgere i 2019 end det klassetal, der søges nedskrevet til, vil være ansøgere, som omfordeles til blandt andet de gymnasier, der oplever en udfordrende mangel på ansøgere. Kapacitetslofter på overansøgte gymnasier vil øge antallet af henviste, selvom en del af ansøgerne vil kunne fordeles til en plads på deres 2.-5. prioritetsønske, men kan til gengæld understøtte uddannelsesdækningen (bilag 4).

 

Gymnasiers indsigelse mod optagekapaciteten på andre gymnasier

Administrationen har modtaget følgende indsigelser samt svar herpå, som fremgår af bilag 5 samt i oversigt i tabel 3:

 

Tabel 3: indsigelser mod optagekapaciteten 2020

Indsigelse framod kapaciteten på/isvar
U/NORD (Lyngby Gymnasium)Nærum Gymnasiumx
Ordrup Gymnasiumx
Virum Gymnasiumx
Herlev GymnasiumBorupgaard Gymnasiumx
Hvidovre GymnasiumKøbenhavns Åbne Gymnasiumx
Ørestad Gymnasium 
Rødovre Gymnasiumx
 Samt svar fra rektorerne i Centrum og rektor på Nørre Gymnasium
Høje-Taastrup GymnasiumGymnasier i "det gamle Roskilde Amt" genereltSe resultatet af høring vedrørende kapacitetslofter (bilag 6 og 7)

 

Administrationens bemærkninger til kapaciteten på stx

Sammenhængen mellem søgning og kapacitet er meget kompleks, især i Region Hovedstaden, fordi mange unge bor inden for en realistisk transportafstand af flere uddannelsessteder. Derfor er det ikke muligt præcist at forudse konsekvensen af et kapacitetsloft på det enkelte stx-gymnasium, ligesom det heller ikke er muligt at sikre elevgrundlaget på et enkelt uddannelsessted ved at begrænse kapaciteten på et enkelt andet uddannelsessted. Derfor vurderer administrationen, at der skal en bred nedregulering til, hvor relativt mange gymnasier får sænket deres optagekapacitet lidt, således at den samlede optagekapacitet bliver mindre, og elevgrundlaget kan styrkes, der hvor der er for få ansøgere til at sikre et bæredygtigt tilbud.

 

De forpligtende samarbejder, der består af de offentlige stx- og hf-gymnasier og er inddelt i samme geografiske områder som fordelingsudvalgene, har til opgave at sikre, at den samlede optagekapacitet svarer til den forventede søgning i området. De forpligtende samarbejder har ikke i forbindelse med optagekapaciteten i 2020 reguleret kapaciteten således, at lukningstruede uddannelsessteder hjælpes til et nødvendigt elevgrundlag. De forpligtende samarbejder udfordres i praksis af de enkelte institutioners selveje, og det er derfor administrationens vurdering, at der skal en aktiv regional styring for at sikre, at optagekapaciteten i højere grad svarer til den forventede søgning i 2020, end den gjorde i 2019.

 

På baggrund af regionsrådets indstilling har Børne- og Undervisningsministeren mulighed for at lægge loft over kapaciteten på stx med det formål at sikre et tilstrækkeligt og varieret uddannelsestilbud til unge såvel som en hensigtsmæssig udnyttelse af den samlede kapacitet i det kommende såvel som efterfølgende skoleår.

 

Høring af både berørte gymnasier samt bemærkninger fra øvrige gymnasier samt Region Sjælland

Ovenstående forslag til kapacitetslofter har været udsendt i høring til bestyrelser og rektorer på de gymnasier, der foreslås kapacitetsloft på. Desuden er alle andre stx- og hf-skoler i Region Hovedstaden samt administrationen i Region Sjælland orienteret. Høringssvarene er opsummeret i bilag 6 og er desuden vedlagt i bilag 7. Hvidovre Gymnasiums ønske om kapacitetsloft på Rødovre Gymnasium har ikke været i høring, idet det blev fremsat i forbindelse med Hvidovre Gymnasiums eget høringssvar, som administrationen modtog den 8. januar 2020. Dog har Rødovre Gymnasium svaret på Hvidovre Gymnasiums indsigelse mod kapaciteten på Rødovre Gymnasium. Dette svar fremgår af bilag 5.

 

2. Toårig højere forberedelseseksamen (hf)

Den samlede optagekapacitet på hf opgjort pr. fordelingsområde fremgår af tabel 4:

 

Tabel 4: Samlet optagekapacitet på hf

Optagekapacitet hf
20202019            (endelig fordeling)
antal klasserantal pladserantal klasserantal pladser
Nordsjællandoffentlig2984429858
privat4116384
i alt3396032942
Centrumoffentlig461467471470
privat61765146
i alt521643521616
Nord offentlig1955019578
privat257283
i alt21

607

21661
Vestoffentlig2374025794
privat51404112
i alt2888029906
Samlet optagekapacitet13440891344125

Note: Oplysninger fra den private Vidarskole samt det offentlige Campus Bornholm mangler.

 

Som noget nyt udbyder det private gymnasium Marie Kruse i Nordsjælland hf-uddannelsen fra 2020.

 

Ingen hf-institution har gjort indsigelse mod andre institutioners hf-kapacitet.

 

Det er administrationens vurdering, at indberetningen af optagekapaciteten på hf ligger over det forventede behov, når der alene ses på søgningen i marts måned. Hf-uddannelsen søges i markant omfang helt op til skoleårets start i august, og ledig kapacitet vil give disse sene ansøgere mulighed for at få plads på en ønsket uddannelse.

 

3. Treårig merkantil studentereksamen (hhx) og treårig teknisk studentereksamen (htx)

Den indberettede optagekapacitet på htx er på 80 klasser ligesom i 2019. Gymnasiernes oplysninger om elevtallet i august peger på, at der til nogle htx-gymnasier er en meget lille søgning. Fem ud af 13 htx-gymnasier har oplyst, at der i august 2019 var 30 elever eller derunder på 1. årgang. 

 

På hhx er der indberettet 91 klasser, hvilket er fire klasser mere end sidste år. Årsagen er, at Niels Brock, der i alt har fire hhx-gymnasier, udvider kapaciteten, således at der i 2020 udbydes ti hhx-klasser mere end i 2018. Det fremgår af søgetal fra Børne- og Undervisningsministeriets database, at søgningen sker fra stort set alle kommuner i Region Hovedstaden. Kun fra Halsnæs og Hillerød kommuner var der ingen ansøgere til Niels Brock i 2019 (bilag 8).

 

Administrationen bemærker, at den markante kapacitetsudvidelse på Niels Brocks hhx-gymnasier vil udfordre uddannelsesdækningen i Region Hovedstaden. Regionen har ikke værktøjer til kapacitetsstyring på hhx og htx. Formanden for Region Hovedstadens udvalg for forskning, uddannelse og kapacitet har rettet henvendelse til Niels Brock (bilag 9) med henblik på at appellere til, at kapaciteten nedskrives af hensyn til den samlede uddannelsesdækning på hhx, men uden at dette resulterede i en ændring af kapaciteten. Både hhx i Helsingør og på Sydkysten gymnasium havde et elevtal på hhx, der svarede til én klasse, mens der på Albertslund og Baltorp gymnasier var et elevtal på 51-52 elever i august 2019. Kapacitetsudvidelsen sammenholdt med søgemønsteret kan derfor betyde, at uddannelsesdækningen på hhx bliver udfordret, ligesom det kan få betydning for stx-uddannelserne.

KONSEKVENSER

Såfremt indstillingen følges, vil administrationen indberette optagekapaciteten og anmode om kapacitetslofter som anført til Børne- og Undervisningsministeriet.

RISIKOVURDERING

Såfremt indstillingen følges, kan der forventes en negativ reaktion fra gymnasier såvel som Region Sjælland. Omvendt vil regionsrådet vise regional handling i forhold til sin opgave med at sikre uddannelsesdækningen i regionen, herunder i forhold til de politiske drøftelser omkring en ny optagelsesbekendtgørelse frem mod 2021.

ØKONOMI

Der følger ikke økonomiske konsekvenser for Region Hovedstaden.

KOMMUNIKATION

Der vil blive kommunikeret målrettet til borgerne om optagekapaciteten for 2020, herunder ved hjælp af regionh.dk.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forskning, innovation og uddannelse den 14. januar 2020, forretningsudvalget den 28. januar 2020 og regionsrådet den 4. februar 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic Nielsen/Kåre Albrechtsen

JOURNALNUMMER

19064665

Bilag

Bilag 1: Faktaark: Regionsrådets opgaver på det gymnasiale uddannelsesområde

Bilag 2: Indberetning af optagekapacitet for 2020 til Børne- og Undervisningsministeriet - opdateret d. 14. januar 2020

Bilag 3: Notat om hjemmel for kapacitetslofter i egen og andre regioner

Bilag 4: Notat om konsekvenser af kapacitetslofter

Bilag 5: Indsigelser mod optagekapacitet samt svar

Bilag 6: Høringsnotat: Opsummering af høringssvar vedr kapacitetslofter

Bilag 7: Samlede høringssvar

Bilag 8: Faktaark Kapacitet og søgning til hhx i Region Hovedstaden

Bilag 9: Henvendelse fra Lars Gaardhøj til Niels Brock samt svar på henvendelsen

Bilag 10: Præsentation vist på mødet - pkt. 1 Temadrøftelse om gymnasieområdet

5. Afrapportering og regnskab for udvalget for forebyggelse og sammenhængs studietur

INDSTILLING

Udvalget for forebyggelse og sammenhæng anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet:

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for forebyggelse og sammenhængs beslutning den 15. januar 2020:

Anbefalet.

BAGGRUND

Regionsrådet godkendte den 24. september 2019, at udvalget tog på studietur for at få et indblik i, hvordan man i praksis kan drive et sammenhængende sundhedsvæsen med hospitaler og sundhedshuse. Udvalget for forebyggelse og sammenhæng var den 13. - 15. november 2019 på studietur til Spanien. Nærværende sag er en afrapportering samt regnskab for udvalgets afholdelse af studieturen.

SAGSFREMSTILLING

Udvalget for forebyggelse og sammenhæng, var på studietur den 13.-15. november 2019. Det endelige program samt praktiske oplysninger om rejsen og rejsemålet er vedlagt som bilag 1.


Formålet med studieturen var at indhente inspiration til udvalgets eget arbejde med at understøtte et mere sammenhængende sundhedsvæsen og styrke forebyggelsesarbejdet i regionen.


Det spanske sundhedsvæsen er et offentligt sundhedssystem, som er decentralt styret af 17 regioner. I regionen Valencia er der tre provinser, hvoraf udvalget besøgte Alicante-provinsen. Udvalget besøgte Ribera Salud Grupo, som er en privat sundhedsorganisation, der arbejder med en offentlig-privat partnerskabsmodel. Ribera Salud driver to hospitaler og dertil hørende sunhedshuse i Alicanteprovinsen med et populationsansvar for ca. 300.000 borgere. Ribera Salud arbejder ud fra en integreret sundhedsmodel og driver to hospitaler i Alicante, tilhørende sundhedshuse og skolesundhedsplejen. Derudover er der tilknyttet socialrådgivere og hjemmepleje til organisationen. 

 

Ribera Salud har opbygget en populationsorienteret model for at drive et integreret sundhedsvæsen. Det overordnede mål for organisation er at skabe mest mulig sundhed i hele deres tilknyttede population.

 

Primærsektoren spiller en central rolle hos Ribera Salud. De beskrev det selv sådan, at de ser det på den måde, at primærsektoren (sundhedshusene) er i centrum, mens hospitalerne og resten af sundhedsvæsenet er bygget op omkring sundhedshusene. I spansk kontekst er det en utraditionel måde at anskue sundhedsvæsenet på, idet der er tradition for, at man som borger foretrækker at gå direkte til hospitalet fremfor at konsultere egen læge ved sygdom. Hos Ribera Salud arbejder hospitaler og primærsektor sammen i et integreret system, hvor personalet er ansat på tværs af hospital og sundhedshuse og de anvender fælles IT-systemer.

 

Ved hjælp af deres IT-systemer indsamler Ribera Salud en stor mængde data om deres population. De bruger data om deres population til at inddele populationen i grupper baseret på deres risikoprofil for sygdom. Ud fra risikoprofilen målrettes forebyggelsesindsatser og behandling til den enkelte borger.

 

Sundhedsportalen YoSalud er den primære kanal til sundhedsvæsenet. På YoSalud bliver borgerne bedt om at indtaste egne sundhedsdata i et spørgeskema. Baseret på de indsastede data, udarbejder klinikerne behandlingsplaner for den enkelte borger. Disse behandlingsplaner er tilgængelige for både borger og klinikere. Derudover bliver data brugt til at målrette forebyggelseskampagner og indkalde til forebyggende samtaler i sundhedshuset. Hvis borgerne ikke selv indtaster data i YoSalud, får deres egen læge og sygeplejerske besked om det, hvorefter de kontakter borgeren per telefon for at hjælpe med at udfylde spørgeskemaet.

 

Udvalget besøgte et hospital, to sundhedshuse og IT-udviklingsenheden hos Ribera Salud Grupo. Programmet så således ud:


Onsdag den 13. november: Udvalget besøgte universitetshospitalet Vinalopó i byen Elche, som ligger i provinsen Alicante. Her blev udvalget introduceret til organiseringen af det spanske sundhedsvæsen. Desuden hørte udvalget om opbygningen og organiseringen af Ribera Salud Grupo og om organisationens værdier, erfaringer og resultater (bilag 2).

 

Herefter blev udvalget vist rundt på hospitalet, hvor de blandt andet besøgte akutmodtagelsen, det integrerede sundhedshus og en buffer-hospitalsafdeling, som kun tages i brug ved behov, fx ved store influenzaudbrud. Udvalget blev desuden introduceret til det telefonbaserede tolkesystem med 50 tilgængelige sprog.

 

Udvalget kvitterede med et kort oplæg om organiseringen af det danske sundhedsvæsen og gav samtidig en introduktion til udvalget for forebyggelse og sammenhæng (Bilag 3).


Torsdag den 14. november: Udvaget startede dagen på hospitalet Vinalopó, hvor de blev introdueret til Ribera Saluds populationsorienterede tilgang. De fik et indblik i hvordan Ribera Salud anvender IT-platformene YOsalud, TruCare og Florence til at målrette forebyggelseskampagner til den enkelte borger og iværksætte relevant behandling (bilag 4). Derudover blev udvalget præsenteret for Ribera Saluds arbejde med at rekruttere og fastholde personalet. (bilag 5).

 

Om eftermiddagen besøgte udvalget sundhedshuset Sapena Integrated Primary Care Center i Elche. Her fik udvalget et indblik i hvordan IT-platformene virker set fra den praktiserende læges bord. Kommunikationen og datadelingen på tværs af hospital, sundhedshus og hjemmepleje blev fremhævet som afgørende elementer for at kunne tilbyde sammenhængende behandlingsforløb hjemme hos borgeren eller tæt på borgerens hjem. Derefter fik udvalget en rundvisning i sundhedshuset, som ud over almen læge og sygeplejersker blandt andet indeholder børnelæge, blodprøvetagningsambulatorium, akutfunktion, gynækolog, psykolog og socialrådgiver.


Fredag den 15. november: Studieturens sidste besøg var hos FutuRS, som er Ribera Saluds IT-udviklingsenhed. Her blev udvalget præsenteret for systemudviklingen af IT-platformene (bilag 6). Turen blev sluttet af med en rundvisning hos IT-udviklerne og i det tilknyttede call center.


Udvalget for forebyggelse og sammenhæng har givet udtryk for stor tilfredshed med turens faglige indhold og har valgt at drøfte nogle af de input og den inspiration, som de fik med hjem fra Spanien ved mødet den 15. januar 2020. Det kan overvejes at lade noget af inspirationen indgå i udvalgets kommende budgetdrøftelser.


Deltagere på turen

Udvalget for forebyggelse og sammenhæng:
Qasam Nazir Ahmad (Å)

Karsten Skawbo-Jensen (C)

Flemming Pless (A)

Annette Randløv (B)

Jacob Rosenberg (C)

Administrationen:
Jean Hald Jensen

Sofie Egmose

Afbud:

Jesper Clausson (A)

Freja Södergran (O) - afbud på dagen af familiemæssige årsager

Carsten Scheibye (V)

Torben Kjær (Ø)


De deltagende embedsmænd var ansvarlige for koordinering, praktisk afholdelse samt opfølgning i forbindelse med studieturen. Desuden havde administrationen ansvar for planlægning af studieturen.

 

Regnskab
Den samlede udgift til studieturen for udvalget for forebyggelse og sammenhæng beløber sig på ca. 32.000 kr.


Budget og regnskab for udvalget for forebyggelse og sammenhængs studietur 2019:

 

UdgiftspostBudgetFaktisk forbrug
Fly (otte returbilletter)17.000 kr.14.002,50 kr.
Hotel (to overnatninger, otte personer, inkl. morgenmad)25.000 kr.11.228,00 kr.
Forplejning (2*frokost og 2*aftensmad)10.000 kr.5.315,42 kr.
Taxi i Elche, Alicante15.000 kr.1.016,80 kr
Værtsgaver2.000 kr.727,00 kr.
I alt69.000 kr.32.289,72 kr.

KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen betyder, at afrapportering og regnskab er godkendt.

ØKONOMI

Udgifterne til studieturen afholdes indenfor de vedtagne rammer for studieture for regionsrådet og udvalgene for valgperioden 2018-2021. Rammerne for studieture og studierejser i valgperioden 2018-2021 blev vedtaget på regionsrådsmødet den 23. oktober 2018.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 15. januar 2020, forretningsudvalget den 28. januar 2020 og regionsrådet den 4. februar 2020.

 

Udvalget for forebyggelse og sammenhæng følger op på, hvorvidt de ønsker at gå videre med nogle af de input og den inspiration, som de har taget med hjem fra studieturen.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver / Jean Hald Jensen

JOURNALNUMMER

19050909

Bilag

Bilag 1: Praktisk info og program - studietur - FORSA

Bilag 2: Presentation - Danish Health Care

Bilag 3: Organisation og værdier i Ribera salud

Bilag 4: HR - rekruttering og fastholdelse

Bilag 5: Populationsbaseret tilgang

Bilag 6: IT-udvikling i Ribera Salud

6. Studietur for trafikudvalget til Manchester

INDSTILLING

Trafikudvalget anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet:

POLITISK BEHANDLING

Trafikudvalgets behandling den 14. januar 2020:

Anbefalet.

Susanne Due Kristensen (A) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Trafikudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 1. oktober 2019 at tage på studietur til Manchester den 4. marts 2020 til den 6. marts 2020.

 

Såfremt et udvalg ønsker at gennemføre en studietur eller en studierejse, skal dette forelægges regionsrådet til beslutning. En forelæggelse skal indeholde forslag til program for turen, et specificeret budgetforslag, forslag til embedsmandsdeltagelse og en angivelse af, på hvilken måde studieturen findes at kunne bidrage væsentligt til udviklingen af Region Hovedstaden, hvilket trafikudvalget præsenteres for d. 14. januar med denne sag.

SAGSFREMSTILLING

Formålet med studieturen er at få inspiration til, hvordan man organisatorisk og strategisk søger at løse udfordringer om at imødegå den stigende trængsel på vejene, gøre den kollektive trafik mere attraktiv og få flere til at vælge cyklen til arbejde. Studieturen til Greater Manchester vil give indsigt i, hvordan deres organisering af en række opgaver inden for persontransport herunder kolletiv transport og cykelinfratruktur og innovation kan være med til at udvikle ikke bare Manchester som by, men hele storbyregionen.

 

Administrationen har anbefalet at turen går til Manchester, da størrelsen af metropol-området Greater Manchester er sammenlignelig med Region Hovedstaden og står over for udfordringer på mobilitetsområdet, som vi kender fra vores egen geografi.

 

Administrationen har undersøgt mulighederne for at rejse med tog fra København til Manchester, som har en rute via Hamborg, Bruxelles, Køln og London – hvor det er nødvendig med 6 skift undervejs. Turen vil tage ca. 20 timer hver vej. Administrationen anbefaler på baggrund af den samlede varighed af studieturen at rejse med fly til denne Manchester t/r.

 

Greater Manchester

Manchesters byregion går under navnet Greater Manchester og har i 2011 organiseret sig sammen i 10 kommuner i den såkaldte ”Greater Manchester Combined Authority”, som består af Bolton, Bury, Manchester, Oldham, Rochdale, Salford, Stockport, Tameside, Trafford og Wigan. Sammen sætter de en fælles politisk retning, strategi og samler økonomi om en lang række opgaver, som skal skabe det gode liv i regionen.

Det er bl.a. en hastigt voksende og aldrende befolkning, klimaændringer og behovet for at øge produktiviteten og mindske den sociale ulighed i byregionen, som er vigtige emner, de ønsker at løse fælles.

 

På trafikområdet har de i strategien en helhedsorienteret tilgang til mobilitet og integration af forskellige transportformer, og den opstiller principper og politikker for, hvordan et samlet transportsystem kan blive mere sikkert, pålideligt og inkluderende, så mobilitet er for alle.

Strategien har også en geografisk tilgang til mobilitetsløsninger, der understøtter regionens globale opkobling og forbindelser til/fra bycentrum, mellem byer og på tværs af regionen. Med et tidsperspektiv på mere end 20 år er strategien meget langsigtet, men Greater Manchester arbejder med investeringsplaner, der rækker fem år frem i tiden. Organiseringen af den offentlige transport ligner meget den, som er i London, hvor den lokale og regionale trafik er samlet i Transport for Greater Manchester. Men Transport for Greater Manchester er også ansvarlig for at forbedre udbuddet af og udvikle den kollektive trafik, fx med billetsystemer og mobility as a service. Derudover arbejder de med at mindske trængslen på vejene og gøre cykling og gang mere attraktivt.

 

Det faglige program

 

Onsdag

 

Torsdag

 

Fredag

 

Der er ikke lavet endelige aftaler med de forskellige organisationer eller personer endnu, så programmets detaljer vil ændre sig.

 

Budget

 

Det anslås, at udgifterne til studieturen vil beløbe sig til ca. 97.000 kr. Der er afsat en økonomisk ramme for studieture på 15.000 kr. pr. udvalgsmedlem, og beløbet skal også dække udgifter til deltagelse af embedsmænd.

 

Den samlede økonomiske ramme for studieturen udgør 135.000 kr. Budgetforslaget for studieturen balancerer således i forhold til den økonomiske ramme.

 

Flybillet

18.000 kr.

Hotel inkl. morgenmad

36.000 kr.

Forplejning

24.000 kr.

Øvrige transportudgifter

15.000 kr.

Værtsgaver

4000 kr.

I alt

97.000 kr.

 

En afrapportering og regnskab foreligges forretningsudvalget og regionsrådet, når turen er afholdt.

KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen vil medføre, at studieturen kan gennemføres og udvalget kan hente inspiration

til udviklingen af Region Hovedstaden.

ØKONOMI

Den samlede udgift til gennemførelse af studieturen afholdes inden for den af regionsrådet fastsatte økonomiske ramme til studieture.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges trafikudvalget den 14. januar 2020, forretningsudvalget den 28. januar 2020 og regionsrådet den 4. februar 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic Nielsen / Søren Bom

JOURNALNUMMER

19054173

Bilag

Bilag 1: Program for trafikudvalgets studietur - udkast

Forretningsudvalg - formandsmeddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Publikationer:
  2. Konferencer mv.:
  3. Aktuelle Orienteringer:

Medlemmer

1. Publikationer:

FORRETNINGSUDVALGET_Publikationer

Tomt indhold

2. Konferencer mv.:

FORRETNINGSUDVALGET_Konferencer_1

Tomt indhold

3. Aktuelle Orienteringer:

Aktuelle Orienteringer:

Regionsrådet har efter seneste udsendelse af dagsorden til forretningsudvalget modtaget følgende orienteringer:

 

JOURNALNUMMER

18065694

test af bevillingsskema Forretningsudvalg - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Generel orientering fra ledelsen
  2. Eventuelt
  3. [UDKAST] - Skriv titel her
  4. [UDKAST] -test af udfyldt bevillingsskema
  5. [UDKAST] - Sagsskabelon 2020 - pr. 21.4.2020
  6. [UDKAST] - TEST til evt. brug på netværksmøde i juni

Medlemmer

1. Generel orientering fra ledelsen

INDSTILLING

Administrationen indstiller:

POLITISK BEHANDLING

Intet.

Sagsfremstilling

Koncerndirektionen vil på mødet orientere om aktuelle emner.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.

DIREKTØRPÅTEGNING

Svend Særkjær

Journalnummer

20001050

2. Eventuelt

FORRETNINGSUDVALGET_Eventuelt

Tomt indhold

3. [UDKAST] - Skriv titel her

Indstilling

[Her skrives korrekt manchet INDEN selve indstillingspunkterne og derefter en udførlig indstilling. Ved et enkelt indstillingspunkt brug "dot" - HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

  1. at x....
  2. at x....

Baggrund

[Meget kort og kun indeholde begrundelse for, hvorfor sagen skal behandles (anledning, aktualiet) og uden for mange detaljer. Der henvises til den præcise dato for den tidligere politiske behandling. 

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Sagsfremstilling

 

Dette er en titel
fddgdhghgfdghd
fhgdhhfhgfhf
ghhhggfdghgd

 

Konsekvenser

[Der skal være en klar sammenhæng mellem indstillingen og konsekvensafsnittet. Hvis mødesagen er en bevillingssag, så skal sagen i dette afsnit vurderes i forhold til FN’s verdensmål. Yderlig hjælp kan findes i vejledningen til udfyldelse af udvalgsskabelon. HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Risikovurdering

[Administrationen bruger dette felt for at fremhæve risici i forhold til økonomiske og faglige aspekter ved sagen.

Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Økonomi

[Kan indeholde et afsnit, der er målrettet politikerne og offentligheden og et bevillingsteknisk, som er mere målrettet administrationen (så beslutningens ophæng til finansiering er præcist angivet)
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.

Bevillingssager: I skemaet konkretiseres de bevillingstekniske konsekvenser af sagens indstilling(er). Skemaet kan – efter behov – udfyldes i samarbejde med Center for Økonomi. Skemaet fjernes ved sager, der ikke vedrører bevillinger. Skemaet kan ikke stå alene og skal altid følges af prosatekst.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Bevillingstekniske konsekvenser:

Indstilling Modtager Beløb (mio.kr.) Varighed Finansiering
         

Kommunikation

[Hvis det i forbindelse med den politiske behandling giver mening at have planlagt en kommunikationsindsats i forhold til selve beslutningen af sagen, skal det fremgå her.
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Politisk beslutningsproces

[Her skal det fremgå om udvalget skal drøfte sagen igen og i så fald hvornår. Der skal også stå, om sagen går videre til forretningsudvalget og regionsrådet og hvornår. Det skal være muligt at se hvornår sagen kommer på igen og hvornår den endelige beslutning skal træffes.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Sagen forelægges [udvalget] den xx. måned år.

Direktørpåtegning og kontaktperson

[Der skal af dette felt fremgå, hvilken direktør, der har ansvaret for sagen - og derudover hvem , der er kontaktperson (dvs. centerdirektør, enhedschef eller sagsbehandler.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

[Direktørnavn/kontaktpersonnavn]

Journalnummer

[Sagsummer i Workzone]

4. [UDKAST] -test af udfyldt bevillingsskema

Indstilling

[Her skrives korrekt manchet INDEN selve indstillingspunkterne og derefter en udførlig indstilling. Ved et enkelt indstillingspunkt brug "dot" - HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

  1. at x....
  2. at x....

Baggrund

[Meget kort og kun indeholde begrundelse for, hvorfor sagen skal behandles (anledning, aktualiet) og uden for mange detaljer. Der henvises til den præcise dato for den tidligere politiske behandling. 

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Sagsfremstilling

[Sagsfremstillingen skal komme med konklusionen først - og herefter uddyber begrundelse og proces, evt. dilemmaer og scenarier skal også fremgå tidligt i sagen. Yderlig hjælp kan findes i vejledningen til udfyldelse af udvalgsskabelon.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Konsekvenser

[Der skal være en klar sammenhæng mellem indstillingen og konsekvensafsnittet. Hvis mødesagen er en bevillingssag, så skal sagen i dette afsnit vurderes i forhold til FN’s verdensmål. Yderlig hjælp kan findes i vejledningen til udfyldelse af udvalgsskabelon. HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Risikovurdering

[Administrationen bruger dette felt for at fremhæve risici i forhold til økonomiske og faglige aspekter ved sagen.

Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Økonomi

[Kan indeholde et afsnit, der er målrettet politikerne og offentligheden og et bevillingsteknisk, som er mere målrettet administrationen (så beslutningens ophæng til finansiering er præcist angivet)
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.

Bevillingssager: I skemaet konkretiseres de bevillingstekniske konsekvenser af sagens indstilling(er). Skemaet kan – efter behov – udfyldes i samarbejde med Center for Økonomi. Skemaet fjernes ved sager, der ikke vedrører bevillinger. Skemaet kan ikke stå alene og skal altid følges af prosatekst.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Bevillingstekniske konsekvenser:

IndstillingModtagerBeløb (mio.kr.)VarighedFinansiering
jajkajds lkfjdlkj fkajlkd sjjdskljjsjjjakfddkjadjfdjfdjkfajdsjakjf dsajdf kjal kdjkdjssaf dsjakd fjkajdlkjl kjf dskajf kjkjkjkjkjkafdsjafkjakfdj akfjajsdfks jfksjkfjkjksajajdsfjaf djakjksjkfdj akfdjkdjd

Kommunikation

[Hvis det i forbindelse med den politiske behandling giver mening at have planlagt en kommunikationsindsats i forhold til selve beslutningen af sagen, skal det fremgå her.
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Politisk beslutningsproces

[Her skal det fremgå om udvalget skal drøfte sagen igen og i så fald hvornår. Der skal også stå, om sagen går videre til forretningsudvalget og regionsrådet og hvornår. Det skal være muligt at se hvornår sagen kommer på igen og hvornår den endelige beslutning skal træffes.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Sagen forelægges [udvalget] den xx. måned år.

Direktørpåtegning og kontaktperson

[Der skal af dette felt fremgå, hvilken direktør, der har ansvaret for sagen - og derudover hvem , der er kontaktperson (dvs. centerdirektør, enhedschef eller sagsbehandler.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

[Direktørnavn/kontaktpersonnavn]

Journalnummer

[Sagsummer i Workzone]

5. [UDKAST] - Sagsskabelon 2020 - pr. 21.4.2020

Indstilling

[Her skrives korrekt manchet INDEN selve indstillingspunkterne og derefter en udførlig indstilling. Ved et enkelt indstillingspunkt brug "dot" - HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

  1. at x....
  2. at x....

Baggrund

[Meget kort og kun indeholde begrundelse for, hvorfor sagen skal behandles (anledning, aktualiet) og uden for mange detaljer. Der henvises til den præcise dato for den tidligere politiske behandling. 

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Sagsfremstilling

[Sagsfremstillingen skal komme med konklusionen først - og herefter uddyber begrundelse og proces, evt. dilemmaer og scenarier skal også fremgå tidligt i sagen. Yderlig hjælp kan findes i vejledningen til udfyldelse af udvalgsskabelon.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Konsekvenser

[Der skal være en klar sammenhæng mellem indstillingen og konsekvensafsnittet. Hvis mødesagen er en bevillingssag, så skal sagen i dette afsnit vurderes i forhold til FN’s verdensmål. Yderlig hjælp kan findes i vejledningen til udfyldelse af udvalgsskabelon. HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Risikovurdering

[Administrationen bruger dette felt for at fremhæve risici i forhold til økonomiske og faglige aspekter ved sagen.

Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Økonomi

[Kan indeholde et afsnit, der er målrettet politikerne og offentligheden og et bevillingsteknisk, som er mere målrettet administrationen (så beslutningens ophæng til finansiering er præcist angivet)
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.

Bevillingssager: I skemaet konkretiseres de bevillingstekniske konsekvenser af sagens indstilling(er). Skemaet kan – efter behov – udfyldes i samarbejde med Center for Økonomi. Skemaet fjernes ved sager, der ikke vedrører bevillinger. Skemaet kan ikke stå alene og skal altid følges af prosatekst.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Bevillingstekniske konsekvenser:

Indstilling Modtager Beløb (mio.kr.) Varighed Finansiering
         

Kommunikation

[Hvis det i forbindelse med den politiske behandling giver mening at have planlagt en kommunikationsindsats i forhold til selve beslutningen af sagen, skal det fremgå her.
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Politisk beslutningsproces

[Her skal det fremgå om udvalget skal drøfte sagen igen og i så fald hvornår. Der skal også stå, om sagen går videre til forretningsudvalget og regionsrådet og hvornår. Det skal være muligt at se hvornår sagen kommer på igen og hvornår den endelige beslutning skal træffes.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Sagen forelægges [udvalget] den xx. måned år.

Direktørpåtegning og kontaktperson

[Der skal af dette felt fremgå, hvilken direktør, der har ansvaret for sagen - og derudover hvem , der er kontaktperson (dvs. centerdirektør, enhedschef eller sagsbehandler.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

[Direktørnavn/kontaktpersonnavn]

Journalnummer

[Sagsummer i Workzone]

6. [UDKAST] - TEST til evt. brug på netværksmøde i juni

Indstilling

[Her skrives korrekt manchet INDEN selve indstillingspunkterne og derefter en udførlig indstilling. Ved et enkelt indstillingspunkt brug "dot" - HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

  1. at x....
  2. at x....

Baggrund

[Meget kort og kun indeholde begrundelse for, hvorfor sagen skal behandles (anledning, aktualiet) og uden for mange detaljer. Der henvises til den præcise dato for den tidligere politiske behandling. 

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Sagsfremstilling

[Sagsfremstillingen skal komme med konklusionen først - og herefter uddyber begrundelse og proces, evt. dilemmaer og scenarier skal også fremgå tidligt i sagen. Yderlig hjælp kan findes i vejledningen til udfyldelse af udvalgsskabelon.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Konsekvenser

[Der skal være en klar sammenhæng mellem indstillingen og konsekvensafsnittet. Hvis mødesagen er en bevillingssag, så skal sagen i dette afsnit vurderes i forhold til FN’s verdensmål. Yderlig hjælp kan findes i vejledningen til udfyldelse af udvalgsskabelon. HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Risikovurdering

[Administrationen bruger dette felt for at fremhæve risici i forhold til økonomiske og faglige aspekter ved sagen.

Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Økonomi

[Kan indeholde et afsnit, der er målrettet politikerne og offentligheden og et bevillingsteknisk, som er mere målrettet administrationen (så beslutningens ophæng til finansiering er præcist angivet)
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.

Bevillingssager: I skemaet konkretiseres de bevillingstekniske konsekvenser af sagens indstilling(er). Skemaet kan – efter behov – udfyldes i samarbejde med Center for Økonomi. Skemaet fjernes ved sager, der ikke vedrører bevillinger. Skemaet kan ikke stå alene og skal altid følges af prosatekst.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Bevillingstekniske konsekvenser:

IndstillingModtagerBeløb (mio.kr.)VarighedFinansiering
     

Kommunikation

[Hvis det i forbindelse med den politiske behandling giver mening at have planlagt en kommunikationsindsats i forhold til selve beslutningen af sagen, skal det fremgå her.
Hvis udfyldelse af feltet ikke er relevant, skal titlen på dette felt slettes.
HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

Politisk beslutningsproces

[Her skal det fremgå om udvalget skal drøfte sagen igen og i så fald hvornår. Der skal også stå, om sagen går videre til forretningsudvalget og regionsrådet og hvornår. Det skal være muligt at se hvornår sagen kommer på igen og hvornår den endelige beslutning skal træffes.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

Sagen forelægges [udvalget] den xx. måned år.

Direktørpåtegning og kontaktperson

[Der skal af dette felt fremgå, hvilken direktør, der har ansvaret for sagen - og derudover hvem , der er kontaktperson (dvs. centerdirektør, enhedschef eller sagsbehandler.

HUSK denne hjælpetekst skal slettes]

 

[Direktørnavn/kontaktpersonnavn]

Journalnummer

[Sagsummer i Workzone]