Udvalget for forebyggelse og sammenhæng - mødesag

Punkter på dagsordenen

  1. Beslutning: Rekruttering af læger til Bornholm til Praksisklinikkens kapaciteter
  2. Drøftelse: Budget 2022
  3. Orientering: Evaluering af den fælles rygestopindsats i region og kommuner år 2020
  4. Evt.

Medlemmer

1. Beslutning: Rekruttering af læger til Bornholm til Praksisklinikkens kapaciteter

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at udvalget for forebyggelse og sammenhæng over for forretningsudvalget og regionsrådet anbefaler:

  1. Kapaciteterne slås op på almindelige, overenskomstmæssige vilkår
  2. Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik på Bornholms Hospital
  3. Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik i det kommende sundhedshus på Østre Skole i Rønne
  4. Kapaciteterne slås op med geografisk binding til den by, hvor der er størst behov for lægedækning på Bornholm
  5. Der arbejdes for, at Praksisklinikken fortsætter som en regionsklinik

POLITISK BEHANDLING

Anbefalet, idet udvalget bemærker, at model 1 og 2 anvendes parallelt til rekruttering af læger på den måde, at det i opslaget vil fremgå, at man både kan søge kapaciteterne på almindelige, overenskomstmæssige vilkår og i form af en licensklinik. En eventuel licensklinik skal etableres inden for samme økonomiske ramme som en licensklinik på Bornholms Hospital, men den behøver ikke at være placeret på Bornholms Hospital. Det skal desuden fremgå af opslaget, at kandidater, der søger kapaciteterne på almindelige, overenskomstmæssige vilkår, vil blive foretrukket fremfor kandidater, der søger at etablere en licensklinik.

Torben Kjær (Ø) deltog ikke i behandlingen af sagen.

BAGGRUND

I maj 2016 etablerede Region Hovedstaden en regionsklinik på Bornholms Hospital, der med Sundheds- og Ældreministeriets godkendelse i maj 2017 fik dispensation til at blive drevet som en forsøgsordning i op til seks år. Dispensationen for Praksisklinikken er fastsat til at udløbe pr. 1. maj 2022.

Det skal således besluttes, hvordan Praksisklinikkens to kapaciteter skal slås op for at sikre bedst mulig rekruttering og fastholdelse af almen praktiserende læger til de to kapaciteter. Der skal tages politisk stilling til, hvilken af indstillingens fem modeller 1), 2), 3), 4) eller 5) vedrørende rekruttering og kapacitetsdækning, som skal anvendes for at sikre rekruttering af læger til dækning af Praksisklinikkens to kapaciteter efter projektperiodens ophør den 22. maj 2022.

SAGSFREMSTILLING

På grund af regionens tidligere udfordringer med at få læger til både almen praksisdrift og hospitalet på Bornholm gav Sundheds- og Ældreministeriets i 2017 dispensation til, at Region Hovedstaden kunne få lov til at drive regionsklinik på Bornholms Hospital for en seksårig periode. Godkendelsen af ansøgningen blev givet under forudsætning af, at Praksisklinikken blev etableret som et forsøgsprojekt efter Sundhedslovens § 233, hvor der stilles krav til, at nye tilgange til at drive et almen medicinsk tilbud prøves af. Endvidere blev godkendelsen betinget af, at der blev lavet en midtvejs- og en slutevaluering af forsøgsprojektet. Midtvejsevalueringen blev udarbejdet medio 2019 og godkendt af Regionsrådet 19. november 2019

Til Praksisklinikkens to kapaciteter er der pr. 23. november 2020 tilknyttet 3.204 borgere svarende til 1.602 borgere pr. kapacitet. Der er i alt 39.394 borgere tilmeldt de praktiserende læger på Bornholm fordelt på 28 kapaciteter. Dette svarer til, at der i gennemsnit er 1.406 borgere pr. kapacitet. Regionsgennemsnittet for antal borgere pr. kapacitet er på samme tidspunkt 1.702. 

Lægerne på Bornholm har i Lægedækningsundersøgelsen for 2021 tilkendegivet, at de højest ønsker gennemsnitligt 1.400 borgere pr. kapacitet. Lige nu har tre ud af Bornholms 12 lægepraksis åbent for tilgang. Hvis praksisklinikkens to kapaciteter ikke slås op og de tilknyttede borgere fordeles blandt øens praktiserende læger, forventes gennemsnittet af antal borgere pr. kapacitet at stige til 1.519. Ved alene at slå en af praksisklinikkens to kapaciteter op, forventes det gennemsnitlige antal borgere pr. kapacitet at være på 1.463.

Ved en gennemgang af alderen på de praktiserende læger på Bornholm, fremgår det, at den gennemsnitlige alder er 53 år pr. 23. november 2020. Ifølge Sundhedsstyrelsens lægeprognose for 2018-2040 er den gennemsnitlige pensionsalder for kvindelige læger 68,2 år og for mandlige læger 69,2 år. Trods prognosen har flere læger i fem ud af de 12 praksis på Bornholm tilkendegivet, at de ønsker at stoppe indenfor de kommende fem år fortrinsvis for at gå på pension.

Bornholm har haft et mindre befolkningsfald i perioden 2015-2020 på cirka 192 borgere, og der forventes yderligere befolkningsfald på cirka 176 borgere over de kommende fem år. 25 % af Bornholms befolkning er mellem 65 og 79 år. Bornholm er samtidig det planlægningsområde i Region Hovedstaden, hvor der er det højeste forbrug af sundhedsydelser pr. 1.000 borgere.

Den fremadrettede lægedækning forudsætter, at der allerede nu tages stilling til en rekrutteringsstrategi. Dette skyldes, at Region Hovedstaden med PLO-Hovedstaden har aftalt, at der for nye læger skal være 9 måneder til etablering, herunder finde lokaler og eventuel kompagnon. Ved beslutning om, at kapaciteterne slås op som til vanlig lægepraksis, skal kapaciteterne være tildelt pr. 1. august 2021 for at sikre lægedækningen for de tilmeldte borgere ved Praksisklinikkens ophør pr. 1. maj 2022.

Med fokus på at sikre bedst mulig rekruttering og fastholdelse af lægedækning til Praksisklinikkens kapaciteter gennemgås herunder indstillingens fem modeller:

  1. Kapaciteterne slås op på almindelig overenskomstmæssige vilkår
  2. Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik på Bornholms Hospital
  3. Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik i det kommende sundhedshus på Østre Skole i Rønne
  4. Kapaciteterne slås op med geografisk binding til den by, hvor der er størst behov for lægedækning på Bornholm
  5. Der arbejdes for, at Praksisklinikken fortsætter som en regionsklinik

Nedenstående er en beskrivelse af de fem modeller, hvortil er en oversigt over konsekvenser, risici og økonomi i bilag 1.

 

1. Kapaciteterne slås op på almindelig overenskomstmæssige vilkår

Ved Praksisklinikkens ophør, kan regionen lade kapaciteterne overgå til praktiserende læger i almindelig PLO-regi og opslå kapaciteterne på almindelige vilkår uden geografisk binding eller binding til licenslokation. Interesserede læger vil herved have mulighed for at nedsætte sig, hvor på øen og under den praksisform de ønsker.

For at fremme rekrutteringen af almen praktiserende læger til praksisklinikkens kapaciteter kan administrationen iværksætte tiltag inspireret af tidligere erfaring med rekruttering af kapaciteter til regionens midlertidige praksisklinikker på Amager og Frederiksberg Hospital. Regionen kan således lade det fremgår af opslaget, at kapaciteterne overdrages med tilknyttede patienter og at lægerne i opslaget gøres bekendt med den subsidiære løsning, hvor kapaciteterne tilbydes som en licensklinik med tilknyttede patienter og lokaler, som regionen stiller til rådighed, jf. beslutning i udvalget for forebyggelse og sammenhæng d. 24. april 2019 om prakisisklinikkerne på Amager og Frederiksberg Hospital.  Endvidere kan indhentes inspiration fra Region Sjællands succes med rekruttering af almenpraktiserende læge til Fejø via virtuelt opslag. Administrationen vil derfor foreslå, at der udarbejdes et virtuelt opslag, der skildrer de muligheder og det miljø øen byder på i samarbejde med Bornholms Hospital, Bornholms Regionskommune, PLO Hovedstaden og borgerne på Bornholm. 

Med en periode på ni måneder til etablering, skal Praksisklinikkens to kapaciteter slås op medio 2021 på almindelige vilkår med opslag på sundhed.dk, Ugeskrift for Læger og regionens hjemmeside.

 

  1. Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik på Bornholms Hospital

Regionen kan ifølge Overenskomst om almen praksis 2018 § 25 tildele et ydernummer (en kapacitet) personligt til en læge. Muligheden betegnes ”Ydernummer på licens”. Kapaciteten slås op som til vanlig lægepraksis på sundhed.dk og regionens hjemmeside. Ydernummer på licens betyder, at regionen stiller en lægeklinik til rådighed for lægen. Lægen driver praksis efter overenskomstens regler og honorering, men betaler månedligt et omkostnings- og administrationsbidrag, som dækker regionens udgifter til drift af praksis. Lægen har ved ydernummer på licens ikke mulighed for at sælge kapaciteten videre.

Praksispersonale, inventar, udstyr og systemer kan enten stilles til rådighed af regionen eller ansættes og indkøbes af lægen. Stilles personale og inventar til rådighed af regionen, vil udgifter til personale og løbende afbetaling af inventar ske via lægens månedlige omkostningsbidrag. Lejen fastsættes, så den svarer en lejeværdi fastsat ud fra markedsvilkår. Afskrivning af inventar sker over en femårig periode.

En licensaftale for de to kapaciteter vil have en løbetid på fem år. Efter aftale med regionen eller senest ved aftalens ophør har lægerne mulighed for at overtage praksis med kapaciteter og patienter efter almindelige overenskomstvilkår.

Bornholms Hospital har tilkendegivet, at Praksisklinikkens lokaler ikke vil være egnet til en ny licensklinik. Dette skyldes, at Praksisklinikkens midlertidige lokaler er placeret centralt på hospitalet, hvormed de ikke anses som egnet til praksisdrift på sigt, da de er beregnet til at være en del af hospitalsdriften. Ved etablering af en licensklinik på Bornholms Hospitals matrikel vil der være mulighed for at renovere en pavillon, der er beliggende som en selvstændig bygning. Prisen for en let renovering og tilpasning af pavillonen til brug for lægepraksis vil ifølge Center for Ejendomme svare en udgift på 1.817.000 kr., da bygningen er i dårlig stand.

Den årlige lejeindtægt fra lægerne, der nedsætter sig i pavillonens lokaler, er beregnet til ca. 226.950 kr. med tilføjelse af en lejeværdi for regionens udgifter til istandsættelse. Pavilionen er 267 m2.

 

  1. Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik i det kommende sundhedshus på Østre Skole i Rønne

Praktiserende læge Kathri B. Marcussen har på vegne af Rønne Center for Sundhed og Trivsel Selskabet henvendt sig til regionen vedrørende etablering af licensklinik i et kommende sundhedshus på Østre Skole i Rønne.

Selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel består af en række sundhedsprofessionelle; tandlæger, fysioterapeuter, praktiserende læger og speciallæger, optiker og osteopat, som har udarbejdet en vision for at fremme det bornholmske sundhedsvæsen. Visionen har udmøntet sig i et nyt bæredygtigt byggeri med pensionsselskabet PKA som investor. Bornholms Regionskommune har hertil udpeget skolegrunden Østre Skole i Rønne til en mulig beliggenhed for et fremtidigt sundhedshus.

Selskabets intention er, ud over at etablere nye lokaler til at samle sundhedsprofessionelle, at skabe faciliteter til fælles konferencer og undervisningsseancer for at højne de sundhedsprofessionelles viden. Formålet med fællesskabet vil her være at fremme den bornholmske folkesundhed og at skabe mulighed for at kunne tilbyde en samarbejdskultur, der kan virke inspirerende og rekrutterende, jf. beskrivelse i bilag 2 Vision for nyt sundhedscenter for autoriserede sundhedsprofessionelle i Rønne.

Selskabet finder en langt større sandsynlighed for projektets realisering, hvis det kan gennemføres i et privat-offentligt samarbejde.  Interessen er således, at regionen støtter projektet ved tilsagn om dækning af husleje til en licensklinik i min. 5 år.

Kliniklokaler forventes at få en størrelse af 18 m2. pr. lokale. Den endelige m2 pris foreligger endnu ikke, dog er der fra selskabets side en forventning om, at den årlige lejeudgift vil være ca. 1500 kr./m2 ud fra et skøn baseret på erfaringer fra andre sundhedscentre. Såfremt Praksisklinikkens to kapaciteter dækkes af to læger med behov for hver et kliniklokale, et lokale til reception og et til en kliniksygeplejerske, vil den årlige lejeudgift til lokaler svare til ca. 108.000 kr. med tilføjelse af udgifter til fællesarealer. Hertil vil være omkostninger forbundet med indkøb af inventar og administration, som lægerne skal dække via den månedlige betaling.

Pensionsselskabet PKA har som investor fremsat en bindingsperiode på 20 år for de lejemål, der etableres i sundhedshuset. Regionen vil hermed som ansvarlig for lejemålet blive forpligtet for en 20-årig periode til at betale lejeværdien, hvis ikke licensklinikken overtages af de læger, som dækker licensklinikkens kapaciteter.

Bornholms Regionskommune har tilkendegivet interesse for sundhedshus-projektet og igangsætter en politisk orienteringsproces i slutningen af februar 2021. Den politiske orientering indeholder imidlertid ingen bindinger eller økonomiske forpligtelser forbundet til projektet på Østre skole. Fra opstart af den politiske beslutningsproces må det forventes, at den tidsmæssige horisont vil være ca. 2 -3 år for etableringen af et sundhedshus på Østre Skole, såfremt denne løsning besluttes politisk. Projekt må hermed forventes at stå færdigt medio 2023 - 2024. Færdiggørelsen af sundhedshuset vil således ikke være sammenfaldende med projektperiodens ophør for Praksisklinikken den 1. maj 2022. For borgerne tilknyttet Praksisklinikken og de nye læger, der ønsker at nedsætte sig i licensklinikken i sundhedshuset, vil der derfor være behov for en overgangsordning. Det vil her være muligt at etablere en midlertidig løsning i lægehuset i Rønne, hvor der i løbet af 2021 bliver et kliniklokale ledigt. Alternativt kan regionen overveje, at de eksisterende lokaler på hospitalet kan benyttes frem til at sundhedshuset står klar.

Kapaciteterne, der tilknyttes sundhedshuset som ydernummer på licens, slås op som til vanlig lægepraksis på sundhed.dk, regionens hjemmeside og Ugeskrift for Læger.

 

  1. Kapaciteterne slås op med geografisk binding til den by, hvor der er størst behov for lægedækning på Bornholm

For at opgøre lægedækningen mellem områder på Bornholm må der tages udgangspunkt i øens postdistrikter. Da befolkningstal og alder ikke er offentligt tilgængeligt fordelt på postdistrikter, er tallene opgjort ud fra Danmarks Statistiks inddeling af områder i by- og landdistrikter. Tallene angiver således antallet af borgere i nedenstående bydistrikter per 7. december 2020. Ved inddelingen af antallet af borgere ud fra postdistrikter ekskluderes således ca. 9.000 borgere, som bor i øens landdistrikter.

Det fremgår af nedenstående tabel, at der ikke er nogen almen praksis i Gudhjem og Østermarie. Lægedækningsudfordringerne her betyder, at det ikke er muligt for borgerne at vælge mellem to lægeklinikker inden for 15 km fra borgerens bopæl. Hertil er Gudhjem det område, der ifølge Danmarks Statistik har den højeste andel af ældre borgere. Samtidig er der flest borgere pr. kapacitet i Hasle og Svaneke med henholdsvis 1.676 og 1.621 borgere pr. kapacitet. Der er således et større område på den nordlige og østlige del af Bornholm, hvor der dels ikke ligger almen praksis, og hvor der gennemsnitligt er mange borgere pr. kapacitet. En geografisk binding af en af Praksisklinikkens kapaciteter til den østlige del af Bornholm vil hermed medvirke til en mere ligelig fordeling af de almen praktiserende læger på øen.

Tabel 1. Praksis, kapaciteter og sikrede fordelt på postdistrikter pr. 7. december 2020.

Postdistrikt

Antal

praksis

Antal

kapaciteter

Antal

sikrede

Gennemsnitlig antal Sikrede pr.

kapacitet

Antal

borgere*

3700 Rønne51217.3551.44615.220
3720 Aakirkeby 144.3701.0932.909
3730 Nexø245.4331.3584.501
3740 Svaneke123.2421.6211.476
3751 Østermarie    490
3760 Gudhjem    979
3770 Allinge134.5811.5272.339
3782 Klemensker122.8721.436626
3790 Hasle111.6761.6761.603
Bornholm total122839.5291.41230.143

Kilde: NOTUS Regional pr. 7. december 2020 og Danmarks Statistik pr. 1 januar 2020. *Befolkningsdata er opgjort ud fra folketal inddelt i by- og landdistrikter. Bydistrikter er konverteret til postdistrikter. Tabellen er derfor eksklusiv 76 borgere uden fast bopæl og 9.280 borgere bosat i landdistrikter.

 

5. Der arbejdes for, at Praksisklinikken fortsætter som en regionsklinik

Af Sundhedslovens § 227 fremgår det, at hvis Regionsrådet ønsker at fortsætte driften af regionsklinikken efter udløbet af 6-årsperioden, kan dette kun ske, såfremt det ikke er muligt først og fremmest at sælge ydernummeret til en alment praktiserende læge eller sekundært at afsætte driften via udbud. Sundhedsloven lægger herved op til, at der først og fremmest skal tages stilling til rekrutteringen af alment praktiserende læger til dækning af Praksisklinikkens kapaciteter. 

Da fortsættelsen af Praksisklinikken forudsætter opslag og udbud af de to kapaciteter, skal kapaciteterne slås op som til vanlig lægepraksis per 1. april 2021. Såfremt regionsadministrationen ikke modtager ansøgninger fra interesserede speciallæger i almen medicin indenfor en given frist, skal kapaciteterne i udbud. Forekommer der ingen leverandører indenfor en for udbudsrunden given frist, kan driften af Praksisklinikken fortsættes efter 1. maj 2022.

Ifølge Bornholms Hospital vil en fortsættelse af driften af Praksisklinikken forudsætte en flytning af Praksisklinikken til en anden del af Bornholms Hospital samt en istandsættelse af lokaler. Den nuværende Praksisklinik blev etableret som en midlertidig løsning, hvorfor en anden placering samt istandsættelse af kliniklokaler vil være nødvendig for at kunne tilbyde nye praktiserende læger et mere attraktivt arbejdsmiljø. Istandsættelsen må ifølge regionens Center for Ejendomme forventes at svare en udgift på cirka 300.000 kr.

I 2019 blev der foretaget en midtvejsevaluering af Praksisklinikken, som blev forelagt udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 30. oktober 2019. Her blev der blandt andet set på, om der med Praksisklinikken blev skabt basis for en udnyttelse af hospitalets ressourcer og kompetencer samt skabt mulighed for at kunne tilbyde attraktive vilkår og et fagligt fællesskab for nye læger. Midtvejsevalueringen viser, at Praksisklinikken er en fuldt udviklet og akkrediteret almen medicinsk klinik med fast tilknyttet personale, der oplever Praksisklinikken som en attraktiv arbejdsplads. Endvidere konkluderer evalueringen, at kvalitet, tilgængelighed og læge-patient kontinuiteten i Praksisklinikken er sammenlignelig med almen lægepraksis i PLO-regi. Praksisklinikken fremstår dog som et omkostningstungt tilbud sammenlignet med de øvrige PLO-klinikker på Bornholm. Ligeledes viser evalueringen, at der er flere ambulante forløb og indlæggelser blandt borgerne tilknyttet Praksisklinikken end blandt borgerne tilknyttet de øvrige PLO-klinikker på Bornholm. Opfølgningen på midtvejsevalueringens konklusioner og anbefalinger fremgår af bilag 3.

Det bemærkes fra Bornholms Hospital, at man med driften af Praksisklinikken har oplevet følgende udfordringer, som ikke uddybes i midtvejsevalueringen:

I 2020 blev der udarbejdet en selvstændig økonomi for Praksisklinikken, som følge af midtvejsevalueringens anbefaling, jf. bilag 4. Regionen har i 2020 betalt 1.916 kr. pr. tilknyttede borger svarende til 6.287.000 kr. Sammenlignet med et gennemsnitligt honorar på 1.677 kr. pr. borger for de øvrige almen praktiserende læger på Bornholm, er Praksisklinikken 14 % dyrere pr. borger.

Af regionens udgifter til Praksisklinikken udgør honoraret til de to lægekapaciteter lidt over 50 % svarende til 3.408.000 kr. (142.000 kr. / mdr. pr. kapacitet). Sammenlignet med den gennemsnitlige bruttoløn for de ansatte læger i regionsklinikker i Region Nordjylland (98.312 kr. / mdr. pr. kapacitet) og Syddanmark (89.400 kr. / mdr. pr. kapacitet) er honoraret til Praksisklinikkens læger ca. 40 – 60 % højere.

Der har i alt været 6 læger til at dække lægearbejdet i Praksisklinikken gennem årene efter det første år, hvor klinikkens opstart var præget af flere kortvarige ansættelser. Der er lige nu tilknyttet fem læger til at dække de to kapaciteter, der alle har været der de sidste to år. Nogle af de nuværende læger har været fast tilknyttet gennem hele perioden. Ifølge hospitalets direktion opleves Praksisklinikkens læger som en stabil arbejdskraft med en betydelig erfaring inden for almen medicin og alle med erfaringsbaggrund fra tidligere egen praksis.

 

Administrationens bemærkninger
I forhold til rekruttering af alment praktiserende læger på Bornholm, er der endnu ikke dokumentation for, hvad der virker. Flere faktorer kan spille ind såsom tidspunkt, området, tilbud mv. For borgerne på Bornholm ar det vigtigst, at lægedækningen sikres på sigt, hvorfor mulighederne for fastholdelse af lægerne er et vigtigt fokus, når der vælges rekrutteringsstrategi. Ved at slå Praksisklinikkens to kapaciteter med tilknyttede patienter op på vanlige overenskomstmæssige vilkår, får lægerne mulighed for at kunne nedsætte sig, hvor på Bornholm de ønsker. Endvidere har administrationen modtaget varsel om ophør fra almen praktiserende læge i Rønne pr. 31. juli 2021, hvilket bliver endeligt, når lægen indgiver tilsagn om ophøret den 1. april 2021. Regionen står hermed med en ekstra ledig kapacitet i Rønne, der vil  medvirke til et øget antal borgere pr. læge i Rønne. Administrationen finder det derfor relevant, at der ved at slå Praksisklinikkens kapaciteter op på vanlige overenskomstmæssige vilkår vil skabes de mest fleksible forudsætninger for etablering af samarbejdspraksis, hvor flere læger kan nedsætte sig i et arbejdsfællesskab. Herved ser administrationen også, at der skabes et godt udgangspunkt for fastholdelse af lægerne.

Ligeledes finder administrationen det relevant, at det gøres lettere for nye læger at nedsætte sig på Bornholm ved muligheden for at etablere sig i licensklinik med tilknyttede patienter. Ved muligheden for at etablere licensklinik på Bornholms Hospital vil Praksisklinikkens patienter opleve, at de ikke skal flytte til en ny læge i et andet område, men at de kan forblive på samme matrikel og starte op i licensklinikken, når Praksisklinikken stopper pr. 1. maj 2022. Endvidere finder administrationen det relevant, at regionen ikke forpligter sig til at indgå i et byggeprojekt med en bindingsperiode på 20 år, som fremgår af model 3, idet regionen har mulighed for at stille kliniklokaler til rådighed.     

Endeligt finder administrationen gode rekrutteringsmuligheder i at hente inspiration i Regions Sjællands virtuelle opslag. Administrationen kan herved udarbejde et virtuelt opslag og hertil fremstille muligheden for, at lægerne kan nedsætte sig i en licensklinik som en subsidiær løsning, hvor regionen stiller kliniklokaler til rådighed på Bornholms Hospital. Center for Ejendomme bekræfter, at det vil være muligt at istandsætte pavillonen på Bornholms Hospital i løbet af et halvt år, såfremt dette bliver nødvendigt i rekrutteringsprocessen.

KONSEKVENSER

Hvis indstillingen tiltrædes vil Praksisklinikkens kapaciteter blive opslået med størst mulige fleksibilitet. Lægerne vil frit kunne vælge, hvor på Bornholm og i hvilken praksisform de ønsker at nedsætte sig. Ligeledes vil det bidrage til forbedrede rekrutteringsmuligheder, at kapaciteterne tilbydes med tilknyttede patienter samt med muligheden for, at regionen kan stille lokaler og eventuelt inventar / praksispersonale til rådighed.

RISIKOVURDERING

Hvis indstillingen tiltrædes kan dækningen af Praksisklinikkens lægekapaciteter bidrage til, at lægerne nedsætter sig i områder, hvor der ikke er udfordringer med lægedækningen til øens borgere. Endvidere kan der være risiko for, at der ikke forekommer ansøgere til de opslåede lægekapaciteter, hvormed der må tages stilling til, om kapaciteterne skal i udbud, eller Praksisklinikkens ønskes at fortsætte.

ØKONOMI

Der vil ikke forekomme økonomiske konsekvenser, hvis kapaciteterne tildeles læger, der selv finder praksisklinik. 

Såfremt der fra lægernes side er et ønske om at regionen stiller lokaler til rådighed må der påregnes bevilling til udgifter for cirka 1.817.000 kr. til istandsættelse af pavillon på Bornholms Hospital. Endvidere skal der ved aftale om licensklinik påregnes udgift til inventar. Inventar og istandsættelsesomkostninger afskrives vil indgå i den årlige lejeindtægt.

KOMMUNIKATION

Der vil være behov for planlægning af branding- og pressestrategi, når regionsrådet har besluttet rekrutteringsmodel.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen behandles i udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 22. marts, i forretningsudvalget den 13. april og i regionsrådet den 20. april 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver / Line Sønderby Christensen

JOURNALNUMMER

17022700 / 20084990

Bilag

Bilag 1: Oversigt over konsekvenser og risici ved de fem rekrutteringsmodeller

Bilag 2: Vision for nyt sundhedscenter for autoriserede sundhedsprofessionelle i Rønne

Bilag 3: Handleplan for indsatser i Praksisklinikken

Bilag 4: Praksisklinikkens økonomi for 2020

2. Drøftelse: Budget 2022

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng:

  1. At drøfte idéer og områder, som kan indgå i budgetprocessen,
  2. At tage orienteringen om budgetprocessen i udvalget til efterretning.

POLITISK BEHANDLING

  1. Drøftet
  2. Taget til efterretning

Torben Kjær (Ø) deltog ikke i behandlingen af sagen.
 

BAGGRUND

Med denne sag starter udvalget den første af i alt tre drøftelser om budget 2022. Formålet med sagen er at drøfte hvilke budgetforslag, udvalget ønsker at viderebringe til budgetforhandlingerne.
Det er aftalt mellem udvalgsformandskaberne, at udvalget kan indstille op til fem budgetforslag.

SAGSFREMSTILLING

De politiske udvalg skal bidrage til budgetprocessen for 2021 for deres respektive områder og kan videregive op til fem konkrete budgetforslag til de videre budgetforhandlinger. Dermed har udvalget mulighed for at bidrage til at udvikle og prioritere sundhedsvæsenets retning. Udvalgenes tekstmæssige forslag til en budgetaftale udover de fem budgetforslag bør begrænses, jf. forretningsudvalgets sag fra mødet den 9. marts 2021 om budgetprocessen i de stående udvalg (bilag 1).

Der er planlagt budgetseminar for regionsrådet den 13. og 14. april, og de økonomiske rammer for regionens budgetlægning 2022-25 afhænger af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner. Økonomiaftalen forventes at blive indgået i juni måned. Det vil herefter være muligt, at vurdere det økonomiske råderum og dermed rammerne for budgetforhandlingerne i august måned. 

Udvalgets rolle i budgetprocessen
Udvalgenes rolle i budgetprocessen er at indstille budgetforslag inden for udvalgets område til budgetforhandlingerne i august/september. Der vedlægges en kopi af sagen til forretningsudvalget den 26. januar 2021, hvor budgetprocessen blev gennemgået (bilag 2) samt en kopi af sagen til forretningsudvalget den 9. marts 2021, hvor processen for de stående udvalgs bidrag til budgetprocessen blev gennemgået (bilag 1). 

Udvalgsmedlemmerne har mulighed for at komme med forslag til budgettet. Forslagene skal være konkrete, så det fremgår tydeligt, hvad forslagene omhandler. Udvalgsmedlemmerne har mulighed for at tage kontakt til udvalgssekretæren, hvis der er spørgsmål eller behov for information vedrørende et budgetforslag. Administrationen kan kvalificere forslag i forhold til økonomi og lovgrundlag. Der er vedlagt en skabelon for medlemsforslagene som bilag (bilag 3).

Proces for udvalgets budgetdrøftelser
Processen for udvalgets budgetdrøftelser vil være, at der med denne sag orienteres om budgetprocessen og udvalgets rolle. Derudover har udvalget ved dette møde mulighed for at tage en indledende drøftelse af eventuelle områder, som udvalget kunne tænke sig at stille budgetforslag inden for. Samtidig kan udvalget gøre opmærksom på temaer og områder, som ønskes afdækket nærmere med henblik på at kunne indgå i budgetprocessen. Det kan være såvel konkrete forslag til nye initiativer eller forslag til mindre analyser af et område. Udvalgsformanden skal fremlægge udvalgets budgetforslag på budgetseminaret for regionsrådet den 10.-11. august 2021.

Budgetforslag
Budgetforslag på udvalgenes område kan med fordel tage udgangspunkt i de overordnede politiske linjer, ligesom det vil være oplagt at tænke i et flerårigt perspektiv. Budgetforslagene kan dermed understøtte udvalgenes rolle som politikudviklende udvalg og bidrage til modningen af nye tiltag. Administrationen har også mulighed for at pege på områder, hvor der er et stort udgiftspres eller gøre opmærksom på tilbud, som regionen har støttet, men hvor midlerne udløber.

KONSEKVENSER

Udvalgsmedlemmerne har mulighed for at sende budgetforslag til administrationen forud for udvalgets anden og tredje drøftelse af budgetforslag:

Forud for udvalgets anden drøftelse (den 28. april) har udvalgsmedlemmerne mulighed for at sende budgetforslag til administrationen senest den 29. marts. Disse forslag vil blive kvalificeret af administrationen inden anden budgetdrøftelse. Udvalgsmedlemmerne kan også vente til efter budgetseminaret i april med at indsende budgetforslag til administrationen. Der er således mulighed for at sende budgetforslag til administrationen senest den 16. april. De forslag, der kommer senere end den 29. marts, vil først blive kvalificeret af administrationen i forbindelse med udvalgets tredje behandling (den 25. maj). Derudover har udvalgsmedlemmerne mulighed for at sende budgetforslag til tredje behandling senest den 6. maj.

Der er vedlagt en skabelon, som udvalgsmedlemmerne skal anvende til deres formulering af budgetforslag (bilag 3). Administrationen kan kvalificere forslag i forhold til økonomi og lovgrundlag. Ud over udvalgsmedlemmernes budgetforslag vil administrationen ligeledes udarbejde budgetforslag, der kan indgå i udvalgets drøftelser.

KOMMUNIKATION

Der er ikke planlagt kommunikation vedr. drøftelserne af budget 2022 i udvalget.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Udvalget skal behandle budgettet tre gange. Processen fremgår herunder:

1. drøftelse den 22. marts 2021
På mødet bliver udvalget introduceret til budgetprocessen og udvalget har mulighed for at drøfte idéer og områder, som ønskes afdækket nærmere med henblik på at kunne indgå i budgetprocessen.

2. drøftelse den 28. april 2021
Mellem udvalgsmøderne i marts og april kan medlemmer af udvalget stille forslag til budgettet. Medlemsforslag skal sendes til udvalgssekretæren senest den 29. marts 2020 kl. 12.00, hvis forslagene skal nå at blive kvalificerede inden udvalgsmødet. Der er også mulighed for at sende budgetforslag til administrationen senest den 16. april. De forslag, der kommer senere end den 29. marts, vil dog først blive kvalificeret af administrationen i forbindelse med udvalgets tredje behandling (den 25. maj).

Hvis flere af de indsendte forslag minder om hinanden, vil udvalgssekretæren gå i dialog med de pågældende forslagsstillere for at undersøge, om de pågældende forslag kan samles med henblik på at indsnævre feltet af forslag forud for drøftelsen i udvalget den 28. april. På mødet den 28. april skal udvalget drøfte forslag til emner fra medlemmerne og administrationen og beslutte hvilke, der skal behandles til den tredje og sidste budgetdrøftelse den 25. maj.
Administrationen kan mellem det andet og tredje møde kvalificere de forslag, som udvalget på mødet den 28. april vælger at gå videre med.

3. drøftelse den 25. maj 2021
Udvalgsmedlemmerne har mulighed for at sende nye budgetforslag til tredje behandling i udvalget senest den 6. maj. På dette møde skal udvalget prioritere op til fem budgetforslag, der skal sendes videre til budgetforhandlingerne i august/september.

Videre proces og tidsplan
Efter udvalgets behandling af budgetforslagene vil der være følgende proces og tidsplan:
Den 9. juni 2021 - frist for at levere budgetforslag fra de stående udvalg
Den 10. august 2021 - førstebehandling af budgetforslaget i forretningsudvalget
Den 10-11. august 2021 - budgetseminar for regionsrådet, hvor udvalgsformændene præsenterer op til fem budgetforslag fra hvert udvalg
Den 17. august 2021 - førstebehandling af budgetforslaget i regionsrådet
Den 26. august 2021 - frist for at fremsætte budgetspørgsmål

Ultimo august, primo september - politiske forhandlinger
Den 14. september 2021 - andenbehandling i forretningsudvalget
Den 16. september 2021 - frist for fremsættelse af ændringsforslag
Den 21. september 2021 - andenbehandling i regionsrådet

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver / Sofie Egmose

JOURNALNUMMER

21016706

Bilag

Bilag 1: FU 09.03.2021 - Sag nr. 10 - Budgetproces i de stående udvalg 2022-2025

Bilag 2: FU 26.01.2021 - Sag nr. 8 - Tidsplan for budget 2022-25

Bilag 3: Skabelon til brug for udvalgets 2. og 3. budgetdrøftelse - Budget 2022-2025

3. Orientering: Evaluering af den fælles rygestopindsats i region og kommuner år 2020

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng

  1. At tage evalueringen om fælles rygestopindsats til efterretning
  2. At tage orientering om drøftelser med kommunerne, om kommunal rygestopindsats ved udgangen af test- og vaccinationscentre, til efterretning

POLITISK BEHANDLING

  1. Taget til efterretning
  2. Taget til efterretning

Torben Kjær (Ø) deltog ikke i behandlingen af sagen. 

BAGGRUND

På baggrund af Regionsrådets mål i forebyggelsesplanen, omkring systematisk at opspore og tilbyde alle patienter, der ryger, en henvisning til et kommunalt rygestoptilbud, indgik Region Hovedstaden i år 2020 en samarbejdsaftale med kommunerne om en systematisk indsats for at mindske tobaksforbruget blandt regionens borgere. Med denne sag gives der, på baggrund af målsætningerne i samarbejdsaftalen, den første årsevaluering af indsatsen. I sagen gives derudover en orientering om administrative drøftelser med kommunerne om at give kommunerne mulighed for at rekruttere borgere til kommunale rygestoptilbud ved udgangen af regionens test- og vaccinationscentre. 

SAGSFREMSTILLING

Region Hovedstaden indgik i år 2020 en samarbejdsaftale med kommunerne om en systematisk indsats for at mindske tobaksforbruget blandt regionens borgere. Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre, at alle borgere oplever en ensartet henvisningsprocedure, samt at kommunerne og regionen gensidigt forpligter sig til at arbejde målrettet for at nå opnå de fastsatte målsætninger.

Til at understøtte hospitalernes indsats, er der blevet lavet et dokumentationsmodul i Sundhedsplatformen. Dertil er der udarbejdet plakater til venteværelserne, en interaktiv monitoreringsrapport, et e-læringssystem, lommekort og undervisningsmaterialer, som alt sammen er samlet på regionens hjemmeside: https://intranet.regionh.dk/regi/It/it-systemer/liste-over-it-systemer/Sider/Rygestop-Opsporing-og-henvisning.aspx. Der er fra hvert hospital blevet udpeget kontaktpersoner, som er ansvarlige for indsatsen.

Indhold i samarbejdsaftalen
Samarbejdsaftalen beskriver målsætninger for indsatsen samt fordeling af opgaver imellem regionen og kommunerne (se bilag 1).

Indsatsen har to kerneelementer:

  1. Alle psykiatriske- og somatiske hospitaler opsporer og henviser systematisk patienter til kommunale rygestopforløb.
  2. Kommunerne kontakter borgeren inden for én uge efter henvisningen er modtaget, med henblik på en plan for rygestoptilbud.

Målsætningen for samarbejdet er fastsat ud fra de resultater, der blev opnået i Vestklyngen i Region Midtjylland i storrygerprojektet fra 2014-2017, samt fra Sundhedsstyrelsens evaluering af det landsdækkende projekt ”Hjælp til rygestop til særlige grupper”:

Der vil årligt blive fulgt op på ovenstående parametre i relevante fora.

Evaluering af indsatsen i år 2020

OPSUMMERING:
I år 2020 har regionens hospitaler samlet set kun henvist en tredjedel af det antal borgere, der var beskrevet i målsætningen i samarbejdsaftalen. Kommunerne har til gengæld samlet set stort set opfyldt deres målsætninger. Den fælles rygestopindsats har i år 2020 haft svære vilkår p.g.a. COVID-19, hvilket utvivlsomt har haft indflydelse på resultaterne. Dog ses der også store forskelle på resultaterne på de enkelte hospitaler og i de enkelte kommuner, hvilket også må indikere, at der har været stor forskel på, hvor dedikeret der har været arbejdet med indsatsen. 

HOSPITALERNE:
På hospitalerne er der i år 2020 samlet blevet sendt 1284 antal henvisninger til kommunale rygestoptilbud, svarende til 31% af målet.

Henvisningerne fordeler sig således imellem hospitalerne (se detaljer i bilag 2):

KOMMUNERNE:
Rygestopbasen har opgjort resultaterne for rygestopforløbene i Region Hovedstaden, fordelt på de enkelte kommuner (se detaljer i bilag 3).

Resultaterne viser, at der samlet i kommunerne har været 1770 borgere tilknyttet et rygestoptilbud, hvoraf 61% har gennemført forløbet. Målet var 66%.

Ud af de 1079 borgere, der har gennemført et rygestopforløb, er 72,2% røgfri efter endt forløb. Dette er over målet, som var 70%.

6 måneder efter endt rygestopforløb er 48% af deltagerne stadig røgfri.  Dette er over målet, som var 46%.

Supplerende indsats for at rekruttere flere borgere til kommunale rygestoptilbud

Flere kommuner har henvendt sig til regionen, fordi de ønsker at styrke indsatsen for at rekruttere flere borgere til de kommunale rygestoptilbud. I henvendelserne peges specifikt på muligheden for at nå borgere, som normalt ikke er i kontakt med sundhedsvæsenet, med et tilbud om hjælp til rygestop, i forbindelse med at borgerne netop har afsluttet besøg i et af regionens test- eller vaccinationscentre. På den baggrund vil ønsker og muligheder for en supplerende rygetsopindsats blive drøftet i den tværsektorielle strategiske styregruppe (TSS) på møde den 26. marts 2021, hvor TSS også får forelagt evalueringen af den fælles rygestopindsats 2020.

KONSEKVENSER

Administrationen arbejder videre med at understøtte hospitalerne i arbejdet med at komme igang og vedligeholde rygestopindsatsen. 

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med de i sagen fremlagte orienteringer.

 

 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Evalueringen forelægges Tværsektoriel Strategisk Styregruppe (TSS) den 26. marts 2021, der også drøfter evt. behov for at justere samarbejdsaftalen.

Primo 2022 forelægges FORSA og TSS en evaluering af indsatsen fra år 2021. 

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver / Jean Hald Jensen

JOURNALNUMMER

[Sagsummer i Workzone]

Bilag

Bilag 1: Samarbejdsaftale vedrørende rygestop (tilgængelig pdf)

Bilag 2: Henvisninger_-_Rygestop_(Region)_Evaluering 2020

Bilag 3: Rygestopbasens datatræk for Region Hovedstaden på aktiviteter i 2020 Endelig

4. Evt.

Administrationen orienterede om, at der er behov for at udvide kiropraktorkapaciteten på Bornholm og udvalget vil derfor få en sag om dette på det kommende møde. Derudover fortalte administrationen, at høringen vedrørende de regionale hospitalsfunktioner i sundhedshusene nu er sendt til kommunerne, Patientinddragelsesudvalget og PLO-Hovedstaden. Materialet og de indkomne bemærkninger vil danne grundlag for en sag, som vil blive forelagt for udvalget og for sundhedsudvalget til mødet i maj.

Torben Kjær (Ø) deltog ikke i under ”Eventuelt”. 

Journalnummer

21016706

Udvalget for forebyggelse og sammenhæng - meddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Meddelelse: Arbejdsplan for Udvalget for forebyggelse og sammenhæng i 2021

Medlemmer

1. Meddelelse: Arbejdsplan for Udvalget for forebyggelse og sammenhæng i 2021

Meddelelse

Ved udvalgsmødet den 13. januar 2021 blev det besluttet, at planen for udvalgets arbejde i 2021 til hvert møde i 2021 vil blive opdateret og vedlagt i en meddelelse. Den opdaterede arbejdsplan for 2021 er derfor vedlagt denne meddelelse som bilag.

Journalnummer

20075513

Bilag

Bilag 1: Arbejdsplan FORSA 2021