Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng:
Drøftet, idet udvalg beder om, at der arbejdes videre med forslaget om en ernæringsindsats ved udskrivelse og, at administrationen laver en ny sag til det relevante udvalg i den kommende valgperiode.
Freja Södergran (O) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandlingen af sagen.
Tina Munks præsentation er vedlagt som bilag.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng har den 21. juni 2021 besluttet, at udvalget skal have et oplæg med efterfølgende drøftelse om mad og ernæring til forebyggelse af sygdom og dermed nedsat risiko for genindlæggelser samt forbedrede patientrelevante effektmål. Baggrunden var en forespørgsel om foretræde for udvalget fra Tina Munk, Ph.D og enhedsleder for Enheden for Diætister og Ernæringsforskning, Herlev-Gentofte Hospital med et kort oplæg om nyeste evidens om mad og ernæring til forebyggelse af sygdom og ernæring inden for ovenstående område.
Mange indlagte ældre og/eller skrøbelige patienter er underernærede eller i risiko for at blive underernærede. Ny viden peger på, at der er et potentiale for at reducere antallet af genindlæggelser ved en ernæringsindsats ved og efter udskrivelsen til patienter, der udskrives til eget hjem. Der lægges derfor op til en drøftelse i udvalget for forebyggelse og sammenhæng om mad og ernæring til forebyggelse af sygdom og dermed reducering af genindlæggelser. Der indledes med et oplæg ved Tina Munk, Ph.d. og enhedsleder for Enheden for Diætister og Ernæringsforskning, Herlev-Gentofte Hospital.
I oplægget vil Tina Munk præsentere et sammendrag af nyere studier, heraf flere danske studier, om betydningen af en ernæringsindsats ved og efter udskrivelse. En ernæringsindsats kan bestå af diætistvejledning ved og efter udskrivelsen samt en "madpakke" til første døgn efter udskrivelsen. "Madpakken" vælges af patienten fra en menu "Herlevs Herligheder" bestående af forskellige protein- og energirige måltider, som let kan anrettes i hjemmet. Samlet tyder det på, at en ernæringsindsats medfører både færre genindlæggelser inden for de efterfølgende 60 dage og færre indlæggelsesdage ved akutte indlæggelser. For patienterne sås desuden en række fordele i form af fx bedre muskelstyrke og mulighed for at gennemføre et genoptræningsforløb.
I oplægget vil Tina Munk desuden komme med forslag til, hvordan en ernæringsindsats ved og efter udskrivelser kan systematiseres i forhold til ældre og/eller skrøbelige patienter, som udskrives til eget hjem.
På baggrund af oplægget kan det drøftes i udvalget for forebyggelse og sammenhæng, om der ønskes yderligere drøftelser af forslaget om en ernæringsindsats ved og efter udskrivelse. Det kunne fx være relevant at inddrage erfaringer fra de eksisterende "følgehjem-teams" (som i dag ikke har en ernæringsindsats) samt regionens Ernæringskomite. Desuden bør snitfladen i forhold den kommunale indsats afklares. Såfremt der ønskes en implementering af forslaget, skal der sikres en særskilt økonomi hertil.
Sagen er en førstedrøftelse, og hvis udvalget ønsker det, kan udvalget få forelagt en sag til yderligere drøftelse, evt. med inddragelse af regionens Ernæringskomité.
Sagen vil blive forelagt udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 27. oktober 2021.
Lise Graae / Jean Hald Jensen
21059827
Bilag 1: Oplæg - Mad og ernæring kan forebygge genindlæggelser
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng:
Taget til efterretning.
Freja Södergran (O) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandlingen af sagen.
Mette-Marie Davidsen og Tina Linder Thomsens præsentation er vedlagt som bilag.
Region Hovedstaden har siden 2017 arbejdet systematisk på at udvikle ny, inddragende og letforståelig patientinformation af høj kvalitet. Arbejdet er fortsat i gang, og der sker løbende videreudvikling af informationen for at sikre dets aktualitet. I sagen beskrives regionens store kommunikationsprojekter. Chefkonsulent Mette-Marie Davidsen og teamleder Tina Linder Thomsen fra Center for Politik og Kommunikation i Region Hovedstaden vil på mødet holde oplæg om "Patientguiden" og arbejdet med at standardisere alt skriftlig information om undersøgelse og behandling.
Formålet med regionens indsats med patientinformation har - og er stadig - at udvikle en fremtidssikret patientinformation af ensartet og høj kvalitet på tværs af regionens hospitaler. Den skal derudover medvirke til, at patienter og pårørende kan tage beslutninger på et oplyst grundlag, så de bedre kan overskue deres situation og forstå fordele og ulemper ved forskellige behandlingsmuligheder. Endeligt er formålet at forenkle arbejdsgangene for de faggrupper, der arbejder med at informere patienter og pårørende.
Arbejdet med at udvikle patientinformationen er sket i et tæt samarbejde mellem administrationen i Region Hovedstaden og sundhedsfagligt personale på hospitalerne. Der er taget udgangspunkt i den nyeste faglige viden om patientinformation til sårbare målgrupper, og patienter og pårørende har været inddraget i arbejdet, hvor det har været relevant. Regionens store kommunikationsprojekter er beskrevet nedenfor. Hovedparten af projekterne videreudvikles løbende for at sikre, at de fortsat er aktuelle.
Standardisering af al skriftlig patientinformation om undersøgelser og behandling
Gennemskrivningen af den samlede skriftlige patientinformation om undersøgelse og behandling blev påbegyndt i 2017. Hvert speciale gennemgås på tværs af regionens hospitaler, hvilket foregår i et tværfagligt samarbejde mellem administrationen og sundhedsfagligt personale på hospitalerne. Gennemskrivningen har fokus på mere sammenhæng på tværs af patientinformationen, og at informationen er skrevet i et sprog, der er til at forstå – med patientens perspektiv i centrum. De nye patientinformationer produceres og publiceres i en ny fælles it-løsning med mulighed for at genbruge mere på tværs og for en mere bæredygtig vedligeholdelse af informationen i fremtiden. Gennemskrivningen er indtil nu løbet op i over 1000 nye pjecer fordelt på 18 kliniske afdelinger på tværs af regionens hospitaler. Senest er pjecerne på fødeafdelinger blevet gennemskrevet og er netop nu i gang med at blive taget i brug. Samtidig er der siden udrulningen af Sundhedsplatformen etableret et tværfagligt samarbejde mellem hospitalerne, Center for Politik og Kommunikation og Center for Sundhed om løbende forbedringer af kommunikationen i indkaldelserne i Sundhedsplatformen.
Patientguiden
Mange patienter har et ønske om at blive hørt og vil gerne klædes på til at være mere aktive i deres eget sygdomsforløb. De vil gerne føle sig bedre rustet til at håndtere de følelsesmæssige udfordringer, og bedre informeret til at tage stilling til de behandlingstilbud og patientrettigheder, som vedrører netop dem. Regionen lancerede på den baggrund Patientguiden i september 2019. Patientguiden indeholder generel information og vejledning til patienter og pårørende, og den kan bruges uanset, hvor man er i sit forløb og uanset hvilken sygdom, der er tale om. Den indeholder bl.a. information om, hvilke muligheder og rettigheder man har som patient og pårørende, hvad man kan gøre ved ventetid, særlig hjælp og støtte til pårørende, og hvem der kan hjælpe givne situationer. Den indeholder således ikke information om konkrete undersøgelser og behandlinger. Patientguiden består af mere end 150 unikke sider, animationsfilm, særlige printvenlige versioner og huskelister til at understøtte indholdet. Guiden udvikles og kvalitetssikres løbende af administrationen i et samarbejde med sundhedsfagligt personale, patienter, pårørende og kommunale konsulenter.
Psykiatriguiden
Psykiatriguiden er et samskabelsesprojekt mellem Center for Politik og Kommunikation i administrationen, Region Hovedstadens Psykiatri og repræsentanter fra patienter og pårørende, praktiserende læger, kommunale socialforvaltninger og psykiatriens mange behandlingsområder. Formålet med Psykiatriguiden er at skabe et enkelt og indbydende digitalt oplysnings- og vejledningstilbud, der kan gøre en forskel for de over 45.000 årlige patienter i psykiatrien samt deres pårørende. Rammen til den nye platform forventes udviklet inden udgangen af 2021. Det forventes, at guiden til voksenpsykiatrien er færdig i 2023, hvorefter der tages hul på børne- og ungeområdet.
Fordanskning af latinske afdelingsnavne og ny skiltning
For at gøre det lettere for patienter og pårørende at finde rundt på hospitalerne foregår der løbende en ændring af hospitalsafdelingernes navne fra latin til dansk, samt ny skiltning. Bornholms Hospital og Herlev og Gentofte Hospital var de første hospitaler, der fik fordanskede afdelingsnavne og ny skiltning i 2017-2019. Rigshospitalet (Glostrup-matriklen) og Amager og Hvidovre Hospital (Hvidovre Hospital) er p.t. i gang med navne- og skilteprojektet.
Nudging- og vejvisningsprojekter i regionens akutmodtagelser og -klinikker
Der blev i 2017 udviklet et nudging- og vejvisningstilbud til regionens akutmodtagelser og -klinikker. Formålet var at skabe større tryghed og mere tydelighed om bl.a. ventetid og servicemuligheder i venteområderne. Nudging er et forsøg på at guide menneskers adfærd i en bestemt retning – f.eks. ved hjælp af ensartet skiltning, farvevalg, genkendelighed og streger i gulvet, og projekterne skulle gøre det lettere for patienter og pårørende at finde vej.
Såfremt indstillingen tiltrædes, tages orienteringen til efterretning og administrationen tager evt. input med videre.
Der er løbende kommunikation om "Patientguiden" på de sociale medier, og administrationen vil overveje kommunikation på LinkedIn for at udbrede kendskabet blandt regionens sundhedsfaglige personale.
Sagen forelægges parallelt på mødet i udvalget for forebyggelse og sammenhæng og på mødet i sundhedsvalget den 27. oktober 2021.
Marie Kruse / Lisbeth Willemoes Larsen
21062783
Bilag 1: Regionens satsning på bedre patientinformation - oplæg
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng:
Udvalget havde inviteret overlæge Sten Madsbad fra Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital. Sten Madsbad fortalte om den aktuelle udvikling på området for medicinsk behandling af svær overvægt. Udvalget drøftede sagen og var enige om, at de vil følge udviklingen på området for medicinsk behandling af svær overvægt.
Freja Södergran (O) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandlingen af sagen.
Regionsrådet godkendte den 17. august 2021 "Handleplan på overvægtsområdet", som udvalget for forebyggelse og sammenhæng har udarbejdet. Handleplanen omfatter ikke medicinsk behandling af svær overvægt, fedmekirurgi samt plastikkirurgi efter stort vægttab. Regionsrådet besluttede i forbindelse med behandlingen af sagen om "Handleplan på overvægtsområdet", at udvalget for forebyggelse og sammenhæng skulle drøfte områderne medicinsk behandling af svær overvægt, fedmekirurgi og plastikkirurgi efter stort vægttab. Med denne sag lægges op til en drøftelse heraf.
Handleplan på overvægtsområdet
Regionsrådet godkendte den 17. august 2021 "Handleplan på overvægtsområdet", som udvalget for forebyggelse og sammenhæng har udarbejdet. Handleplanen blev udarbejdet på baggrund af beslutning i regionens budgetaftaler for henholdsvis 2020 og 2021, og omfatter 3 fokusområder:
I regionens budgetaftale for 2022 blev der afsat en samlet ramme på 2 mio. kr. i 2022 og derefter 3 mio. årligt til initiativer under Handleplanen. Udvalget for forebyggelse og sammenhæng er ansvarlig for udmøntningen.
Ved regionsrådets drøftelse af Handleplanen var der opmærksomhed på, at der også er en stor udvikling inden for områder af overvægtsområdet, som ikke er omfattet af Handleplanen. Det blev derfor besluttet, at udvalget for forebyggelse og sammenhæng ved et kommende møde skulle drøfte medicinsk behandling af svær overvægt, fedmekirurgi samt plastikkirurgi efter stort vægttab. De tre områder hører som udgangspunkt under sundhedsudvalgets område.
Vækstteam Hovedstaden: Fyrtårnsprojekt på overvægtsområdet
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng tog ved mødet den 21. juni 2021 en status til efterretning om den nationale life scienceklynge, Vækstteam Hovedstaden og regeringens life science strategi. Heraf fremgik, at Vækstteam Hovedstaden har valgt svær overvægt som fokusområde, og har udarbejdet 15 anbefalinger til regeringen inden for overskrifterne ”Forebyggelse”, ”Opsporing” og ”Behandling”. Anbefalingerne kan læses her: www.danskindustri.dk/globalassets/di-life-science/analyser-pdf-osv/samlet-afrapportering-fra-regionale-vakstteams-fortrolig.pdf?v=210601
Region Hovedstadens rolle i indsatsen vil særligt være i forhold til to af anbefalingerne:
Medicinsk behandling af svær overvægt
I dag er der forholdsvis få patienter, som er i medicinsk behandling af svær overvægt. På nationalt niveau (opgørelsen findes ikke regionalt) var der i følge Det Nationale Fedmeregister i 2020 kun 256 patienter i medicinsk behandling mod svær overvægt. Dette er i tråd med, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at behandling af overvægt som udgangspunkt baseres på ikke-medicinske tiltag. Medicinsk behandling kan indgå som supplement til ikke-medicinsk behandling hos udvalgte patienter over 18 år, som ikke har tabt sig tilfredsstillende efter minimum 6 måneders livsstilsintervention og som har bevaret motivation for vægttab ud fra en individuel vurdering af blandt andet graden af overvægt og overvægtsrelaterede følgesygdomme.
Aktuelt anvendes den medicinske behandling blandt andet i forbindelse med overvægtige diabetespatienter. På Hvidovre Hospital kan medicinsk behandling desuden bruges i forbindelse med behandlingsforløbet forud for fedmekirurgisk operation.
Den nuværende medicinske behandling har ikke varig virkning, hvorfor patienterne typisk vil opleve vægtøgning efter stop med behandlingen. Dette billede kan ændre sig, da der aktuelt er stor opmærksomhed på en nyt præparat fra Novo Nordisk, som er godkendt til fedmebehandling i USA, men som afventer vurdering fra Det Europæiske Lægemiddelagentur. Det nye præparat har i afprøvninger vist større vægttab end de nuværende godkendte præparater.
Som nævnt indgår det i planerne for projekterne under "Fyrtårnsprojektet på overvægtsområdet", at der skal udvikles behandlingstilbud til svært overvægtige personer, som også kan omfatte medicinsk behandling.
Fedmekirurgi
Fedmekirurgi i Region Hovedstaden foregår på Hvidovre Hospital i Gastroenheden (mave/tarm-enheden). Forudsætningerne for henvisning til fedmekirurgi, som Sundhedsstyrelsen har fastsat, er et BMI på > 35 samt en fedmerelateret sygdom, fx svært regulerbar diabetes.
Patienten indkaldes til et forløb hos endokrinologer i Gastroenheden. Her fokuseres på et behandlingsprogram over mindst 3 måneder, hvorunder patienten bør tabe mindst 8 % vægt, før der indstilles til fedmekirurgi. Når patienten er indstillet til fedmekirurgi, foretages denne af kirurgerne i Gastroenheden. Ventetiden, der har været præget af Covid-19 situationen og sygeplejerskestrejken, ligger på +9 måneder.
Antallet af patienter, der fedmeopereres på Hvidovre Hospital, ligger omkring 150 pr. år, dog kun på knap 100 patienter i 2020.
Der opereres på landsplan stort set lige mange patienter på offentlige hospitaler og på privathospitaler (med egenbetaling)
Plastikkirurgi efter større vægttab
Der kan være behov for plastikkirurgi efter et stort vægttab, hvor overflødig hud fjernes. Efter en operation bør der gå op mod 2 år, før kroppen er klar til plastikkirurgisk operation. Der opereres ca. 50 patienter med stort vægttab om året. Dog har tallet i 2020 været nede på 23, og i 2021 til dato er kun 7 patienter blevet opereret.
Ventetiden har varieret, men ligger typisk på 3-6 måneder. Ofte har patienterne selv et ønske om en forlænget ventetid før plastikkirurgisk operation. I det omfang det er fagligt muligt, kan patienterne henvises til operation i privat regi. Dette er sket i øget omfang i 2020 og 2021 grundet kapacitetsproblemer i forbindelse med Covid-19 og sygeplejerskestrejken.
Drøftelse i udvalget for forebyggelse og sammenhæng
Drøftelsen i udvalget for forebyggelse og sammenhæng kan tage udgangspunkt i, om der ønskes en nærmere belysning af ét eller flere af områderne: medicinsk behandling af svær overvægt, fedmekirurgi eller plastikkirurgi efter større vægttab.
Når Handleplanens fokusområde 3 "Behandling af svær overvægt hos voksne" skal udfoldes, kan der ses nærmere på mulighederne for en kobling til det forventede fyrtårnsprojekt om etablering af et multidisciplinært behandlingstilbud til svært overvægtige patienter. Medicinsk behandling forventes at kunne indgå som en del af dette behandlingstilbud. Derudover ses der ikke umiddelbart et overlap mellem Handleplan på overvægtsområdet og områderne medicinsk behandling, fedmekirurgi og plastikkirurgi efter større vægttab. Hvis udvalget for forebyggelse og sammenhæng ønsker, at der skal arbejdes videre med områderne medicinsk behandling, fedmekirurgi og plastikkirurgi efter større vægttab, bør sundhedsudvalget inddrages i drøftelse af den videre proces.
Der er ikke konsekvenser, da sagen er en drøftelse.
Såfremt udvalget ønsker en fortsat drøftelse af sagen, inddrages sundhedsudvalget, da sagens områder (medicinsk behandling af svær overvægt, fedmekirurgi samt plastikkirurgi efter større vægttab) hører under sundhedsudvalget.
Sagen forelægges udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 27. oktober 2021.
Lise Graae / Jean Hald Jensen
20063575
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng:
Godkendt.
Freja Södergran (O) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandlingen af sagen.
I regionens budgetaftale for 2022 blev der afsat midler ( 2 mio. kr. i 2022 og 3 mio. kr. årligt herefter) til initiativer under Handleplan på overvægtsområdet, som regionsrådet godkendte i august 2021. Med denne sag præsenteres udvalget for forebyggelse og sammenhæng for et forslag til anvendelse af midlerne i 2022 (2 mio. kr.) og en del af midlerne herefter (1,5 mio. kr. årligt).
Handleplan på overvægtsområdet og budgetmidler hertil
Regionsrådet godkendte i august 2021 Handleplan på overvægtsområdet, som indeholder 3 overordnede fokusområder:
Det blev desuden godkendt af udvalget for forebyggelse og sammenhæng i juni 2021, at det første fokusområde, som skal igangsættes, er "Behandling af svær overvægt hos børn og unge". Begrundelsen herfor var, at det var vurderingen, at det var det fokusområde, hvor der var de bedste forudsætninger for at kunne igangsætte indsatser - med betydning for borgerne - hurtigt. Dette skyldes, at vi har viden og erfaringer fra Nordsjællands Hospitals overvægtsambulatorium at trække på. Hertil kommer, at fokusområdet rummer indsatser både inden for regionens ansvarsområde og inden for det tværsektorielle samarbejde og formentlig vil være et godt afsæt for et styrket samarbejde med kommunerne på overvægtsområdet. Desuden vil det være muligt at inddrage anbefalinger fra opgaveudvalget om forebyggelse og sundhedsfremme i fokusområdet "Behandling af svær overvægt hos børn og unge".
I regionens budgetaftale for 2022 blev der afsat 2 mio. kr. i 2022 og herefter 3 mio. kr. årligt til initiativer under handleplanen. Udvalget for forebyggelse og sammenhæng er ansvarlig herfor.
Fokusområde om "Behandling af svær overvægt hos børn og unge"
Som før nævnt er det første fokusområde, som skal igangsættes, "Behandling af svær overvægt hos børn og unge". Regionen har i dag et tilbud om et vægttabsforløb til svært overvægtige børn og unge i hele regionen på Nordsjællands Hospital. Der er desuden gode erfaringer fra tidligere projekter med en "shared-care" model, hvor vægttabsforløb for børn og unge opstartes i hospitalsregi, men herefter overgår til opfølgning i kommunalt regi. Den kommunale indsats var tilrettelagt som en fortsættelse af opstarten i regionalt regi gennem blandt andet uddannelse af sundhedsplejersker og løbende mulighed for supervision fra ambulatoriet.
Det indgik som opdrag til Handleplanen, jf. regionens budgetaftaler fra både 2019 og 2020, at regionen skal tage initiativ til en samarbejdsaftale på tværs af sektorerne om børn og unge med svær overvægt. Samarbejdsaftalen skal være grundlag for et tættere samarbejde mellem sektorerne om børn og unge med svær overvægt. Herudover fremgår følgende forslag til indsatser i beskrivelsen af fokusområdet i handleplanen:
Med de midler, der er afsat til alle tre fokusområder, (2 mio. kr. i 2022 og 3 mio. kr. årligt herefter), er det nødvendigt at prioritere hvilke indsatser, der skal igangsættes.
Forslag til indsats om behandling af overvægt hos børn og unge
Administrationen foreslår, at der i første omgang igangsættes indsatser, som falder inden for den regionale ansvarsområde, og som derfor vil kunne igangsættes med det samme. Efter administrationens drøftelse med Nordsjællands Hospital er der følgende forslag til, hvordan budgetmidlerne kan anvendes:
Det foreslås, at der afsættes 2 mio. kr. hertil i 2022, som fordeles på 1,1 mio. kr. til en satellit-enhed, 0,4 mio. kr. til en styrket rådgivningsfunktion og 0,5 mio. kr. til kvalitetsudvikling af behandlingstilbuddet.
Det foreslås, at der årligt fra og med 2023 afsættes 1,5 mio. kr., som er fordelt på 1,1 mio. kr. til fortsat drift af satellit-enheden og 0,4 mio. kr. til en fortsættelse af rådgivningsfunktionen.
Baggrunden for de tre foreslåede indsatser er, at den fysiske afstand i dag er en stor barriere for mange familier, i forhold til at deltage i et forløb på Nordsjællands Hospital, hvis familien er bosiddende langt derfra. Forekomsten af svær overvægt blandt børn og unge er særlig høj i kommuner på Vestegnen. Det vurderes, at flere familier vil være interesserede i et vægttabsforløb, hvis det kan tilbydes tættere på deres bopæl. Det planlægges derfor at etablere en satellit-enhed på et hospital, der ligger mere sydligt i regionen, som fx er bemandet 1-2 dage om ugen. Etablering af et satellit-tilbud vil også kunne give erfaringer, som kan bruges, hvis det på sigt bliver relevant med lignende tilbud i de kommende sundhedsklynger.
Etablering af en styrket rådgivningsfunktion er relevant, fordi de fleste kommuner i dag har tilbud til børn og unge med lettere overvægtsproblematikker. Det er indtrykket, at det for mange kommuner er en udfordrende opgave, og at der anvendes mange forskellige koncepter. Der kunne derfor være grundlag for en styrket regional rådgivningsfunktion, som bygger på videndeling af erfaringerne fra Nordsjællands Hospital, kommunernes erfaringer og på generel ny viden på området. Rådgivningsfunktionen skal tilrettelægges med input fra kommunerne om deres ønsker og vil fx omhandle forskellige faglige arrangementer, men også undervisningsforløb på fx klyngeniveau samt en mere direkte mulighed for sparring om konkrete forløb med Nordsjællands Hospital, fx via en telefonrådgivning. På sigt kan rådgivningsfunktionen forhåbentlig bidrage til en mere ensartet indsats på tværs af region og kommuner, som løbende tilpasses den nyeste viden på området. En udgående rådgivende funktion vil også være i tråd med regionens ønsker om at styrke det nære sundhedsvæsen.
Det er også foreslået, at der afsættes midler til kvalitetsudvikling af det eksisterende behandlingstilbud. Selvom der er mange års erfaring med vægttabsforløb til børn og unge på Nordsjælland Hospital, er det fortsat et svært område. Det er blandt andet fordi, at der ofte også er store sociale problemer i familierne, og der er desuden en betydelig gruppe af børnene/de unge i vægttabsforløb, som samtidig har psykiske problemer eller en diagnosticeret psykisk sygdom. Der er derfor brug for at arbejde med fortsat kvalitetsudvikling af behandlingstilbuddet for at forbedre resultaterne, men også som grundlag for en fortsat udvikling af rådgivningsfunktionen over for kommunerne. Der foreslås afsat 0,5 mio. kr. hertil i 2022, men med mulighed for, at nogle af midlerne først anvendes i de efterfølgende år, så der bliver mulighed for en løbende kvalitetsudvikling af behandlingstilbuddet.
Der vil indledningsvist skulle etableres en samarbejdsstruktur med kommunerne omkring overvægtsbehandling til børn og unge. Der vil blive planlagt forskellige kick-off arrangementer, for at få fælles indblik i udfordringerne på området, og i hvordan regionen bedst muligt kan understøtte en styrket behandlingsindsats gennem ovennævnte indsatser. Ligeledes vil der være fokus på at synliggøre de forskellige tilbud over for kommunerne.
Samarbejdsaftale med kommunerne
Det foreslås, at der tages initiativ til en samarbejdsaftale på tværs af kommunerne om børn og unge med svær overvægt, når de foreslåede indsatser er godt i gang. Processen omkring en samarbejdsaftale vil formentlig tage noget tid, da sigtet som udgangspunkt vil være en fælles samarbejdsmodel med alle kommunerne. Det kan måske være en fordel at vente til de nye sundhedsklynger er etableret, så der eventuelt kan arbejdes med en samarbejdsmodel inden for hver klynge.
Fra regional side er det umiddelbart ønsket, at en samarbejdsmodel er inspireret af de gode erfaringer med shared-care modellen. En udfordring ved den model er dog, at kommunerne stiller spørgsmål ved, om de også har et ansvar for tilbud til svært overvægtige børn og unge eller om kommunernes ansvar kun omfatter børn og unge med overvægt. Der vil ikke umiddelbart være behov for at afsætte midler til udarbejdelse af en samarbejdsaftale. Men hvis det viser sig, at regionen vil skulle påtage sig nye opgaver, vil dette blive forelagt til godkendelse i udvalget for forebyggelse og sammenhæng.
Videre proces
Såfremt det besluttes at afsætte de foreslåede midler, vil planerne blive yderligere konkretiseret med henblik på løbende opstart i 2022. Det vil, som tidligere nævnt, indgå, at der skal indhentes input fra kommunerne i forhold til deres ønsker. Indsatserne vil løbende blive tilpasset kommunernes/klyngernes behov inden for de økonomiske rammer. Desuden vil der være opmærksomhed på, at der kan være behov for tilpasninger i takt med, at den kommende struktur for sundhedsklynger er på plads.
Den udgående, rådgivende funktion vil også kunne udvikles til at have et større fokus på rådgivning omkring forebyggelse af overvægt hos børn og unge, dvs. handleplanens 1. fokusområde, som skal konkretiseres senere.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng vil i foråret 2022 få en status på arbejdet med indsatserne, herunder overvejelserne omkring en tværsektoriel samarbejdsaftale.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng vil desuden medio 2022 blive præsenteret for et forslag til, hvordan de resterende midler til handleplanens fokusområder "Forebyggelse af overvægt med fokus på børn og unge" og "Behandling af overvægt hos voksne" kan anvendes fra 2023.
Der er ikke økonomiske konsekvenser af sagen, da det drejer sig om fordeling af midler afsat i budgettet.
Den foreslåede indsats 1 om etablering af en satellit-enhed med behandlingstilbud til børn og unge med svær overvægt forudsætter, at der kan findes lokaler hertil. Såfremt det ikke kan lykkes, vil udvalget for forebyggelse og sammenhæng blive forelagt dette.
Såfremt indstillingen godkendes, vil der i 2022 bliver overført 2 mio. kr. til Nordsjællands Hospital og herefter 1,5 mio. kr. årligt til de aftalte indsatser.
Der planlægges ikke kommunikation i forbindelse med en beslutning i sagen. Når indsatserne, som der afsættes midler til, er konkretiseret, vil der blive planlagt kommunikation herom.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng vil løbende blive orienteret om status på de tre foreslåede indsatser samt arbejdet med Handleplan på overvægtsområdet. Medio 2022 forventes udvalget præsenteret for en beslutningssag angående fordelingen af de resterende midler til Handleplanen.
Lise Graae / Jean Hald Jensen
20063575
Administrationen gav en status vedr. aktuelle kontrolsager i praksissektoren.
Freja Södergran (O) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke under punktet ”Evt.”
Tomt indhold
Regionsrådet besluttede den 16. marts 2021 at udvide kapaciteten på psykologområdet med yderligere 30 psykologer. Beslutningen er bl.a. begrundet i, at der både på nationalt plan og i Region Hovedstaden er fokus på behovet for behandlingstilbud til unge, der kæmper med angst og psykisk mistrivsel. Dernæst er der I Region Hovedstaden op til tre måneders ventetid til behandling hos praktiserende psykolog, hvilket har affødt et politisk ønske om at nedbringe ventetiden.
Finansloven for 2021 har omfattet en bevilling til regionerne gældende fra 2. halvår 2021 til at permanentgøre og udvide den eksisterende forsøgsordning med gratis psykologbehandling for unge mellem 18-21 år, der lider af let til moderat depression eller angst således, at ordningen fremover omfatter personer i aldersgruppen 18-24 år.
Regionsrådet har - som nævnt - besluttet, at finanslovsbevillingen skal anvendes til at øge borgernes mulighed for psykologbehandling ved at udvide kapaciteten af praktiserende psykologer med 17 nye kapaciteter. Kapaciteten af psykologer er dermed blevet øget til 273.
Regionsrådet har - udover forslaget om kapacitetsudvidelsen, som er udløst af finanslovsbevillingen - besluttet at styrke serviceniveauet på psykologområdet. Ventetiden kombineret med et mindre forbrug på psykologområdet gennem de seneste fire år, har betydet en forringelse af serviceniveauet for det borgere, som har behov for psykologbehandling.
Region Hovedstaden har derfor udvidet med yderligere 13 psykologkapaciteter. Kapaciteten af psykologer er dermed øget til 286, hvoraf størstedelen er tiltrådt den 1. september 2021, fire psykologer er tiltrådt den 1. oktober 2021 og to tiltræder den 1. november 2021. Årsagen til, at ikke alle psykologer er tiltrådt den 1. september 2021, er, at det fx har været svært at finde et praksislokale, som lever op til overenskomstens krav om handicaptilgængelighed.
Der er udover udvidelsen med 30 kapaciteter 17 psykologer, som er ophørt i perioden fra januar 2021 - maj 2021. 15 af disse psykologkapaciteter er ligeledes blevet besat med nye psykologer, og de er tiltrådt den 1. september 2021 bortset fra 2 kapaciteter, som fortsat er ledige. De ledige kapaciteter er beliggende i henholdsvis Ishøj og Frederikssund, og de vil blive genopslået i foråret 2022 med tiltrædelse pr. 1. juli 2022.
Udvidelse med 30 kapaciteter samt besættelse af 15 ledige ydernummer betyder dermed, at der i løbet af efteråret 2021 vil tiltræde 45 nye psykologer i Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden har med denne kapacitetsudvidelse har taget et seriøst stort skridt for at imødekomme det store behov for psykologbehandling, som borgere, der kæmper med angst og mistrivsel, har. Region Hovedstaden har valgt at lytte til Dansk Psykolog Forening, som længe har opfordret regionerne til at udvide kapaciteten af psykologområdet. Region Hovedstaden er - udover Region Midt - den eneste region, som har foretaget en kapacitetsudvidelse med henblik på at forbedre serviceniveauet på psykologområdet og dermed nedbringe ventetiden.
Regionsadministrationen bemærker, at der på nuværende tidspunkt er mange psykologer i Region Hovedstaden, som ophører grundet generationsskifte. Det betyder, at der i efteråret 2021 er opslået 21 ledige kapaciteter med tiltrædelse pr. 1. januar 2022. Det samme gør sig gældende for foråret 2022, hvor der også er opslået 21 ledige kapaciteter med tiltrædelse pr. 1. juli 2022. Konsekvensen af de mange ledige kapaciteter er, at det tager et stykke tid, førend regionen har den ønskede kapacitet. Dernæst tager det generelt et stykke tid, førend de tiltrådte psykologer kommer i gang med at praktisere, idet de skal finde en handicaptilgængelig praksisadresse etc. Det vil derfor først være muligt i efteråret 2022 at få et retvisende billede af, hvilken betydning udvidelsen af kapaciteten vil få i forhold til at nedbringe ventetiden på psykologområdet.
20048913
Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) indgik i juni 2021 Aftale om sammenhæng og nærhed (Sundhedsklynger) med forventet ikrafttrædelse den 1. juli 2022.
Med aftalen lægges op til en ny struktur for det tværsektorielle samarbejde om sundhed, der skal bidrage til at skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb.
Aftalen skal understøtte fælles populationsansvar i nye sundhedsklynger og bidrage til en fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen, så flere patienter kan behandles i nærmiljøet, hvis en indlæggelse ikke er nødvendig.
Hovedelementer i aftalen:
Der afventes yderligere konkretisering af en række elementer i aftalen. Lovgivningen forventes at være på plads primo 2022.
Tomt indhold
Det blev i forbindelse med vedtagelsen af Region Hovedstadens Budget 2021 besluttet at bevilge 1 million kr. årligt til fortsat finansiering af Brugernes Akademis mobile klinik, som opsporer Hepatitis C mv. blandt regionens mest udsatte borgere. Brugernes Akademi har fået midler af Oak Foundation Denmark og Augustinus Fonden til at købe en ny mobil klinik. Med den nye klinik kan Brugernes Akademi teste endnu flere mennesker. Det bliver samtidigt lettere at køre rundt i regionen, da det ikke længere vil kræve et stort kørekort. Brugernes Akademi købte den nye mobile testenhed i juni 2021, men pga. den igangværende COVID-19 situation er der en forsinkelse på leveringen af bilen.
Efter planen skulle bilen leveres i efteråret 2021, men forventes nu først leveret ved årsskiftet. Brugernes Akademi har imidlertid solgt deres nuværende bil fra midten af november 2021, og har derfor ikke en bil fra midten af november og frem til årsskiftet.
I denne periode er der derfor planlagt følgende aktiviteter, som gennemføres uden bil:
Brugernes Akademi forventes ikke at teste færre personer eller afholde færre arrangementer. Den mobile testenheds indsatser vil blot finde sted under andre rammer.
Meddelelsen forelægges både social- og psykiatriudvalget og udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 27. oktober 2021.
21004583
Udvalget behandlede på sit seneste møde d. 29. september 2021 en ansøgning fra en tandlæge, der ansøgte om tilladelse til at drive tandlægepraksis fra en 3. klinikadresse.
Ved drøftelsen blev der efterspurgt en afklaring fra administration af, om regionen kan stille krav til tilgængelighed i tandlægepraksis ved ansøgninger om tilladelse til ekstra klinikadresse.
Administrationen kan oplyse, at der som udgangspunkt ikke er fastsat krav til tilgængeligheden til tandlægepraksis i sundhedsloven. Sundhedsloven indeholder dog heller ikke nogle konkrete kriterier til brug for vurdering af ansøgninger om tilladelse til en ekstra klinikadresse. Regionen kan derfor vælge at fastsatte nogle kriterier som eksempelvis tilgængelighed som grundlag for behandling af ansøgninger fremadrettet.
Administrationen vil ved behandling af den næstkommende ansøgning forelægge udvalget et forslag til kriterier for godkendelse af fremtidige ansøgninger om ekstra klinikadresse for tandlæger.
Tomt indhold
Ved udvalgsmødet den 13. januar 2021 blev det besluttet, at planen for udvalgets arbejde i 2021 til hvert møde i 2021 vil blive opdateret og vedlagt i en meddelelse. Den opdaterede arbejdsplan for de kommend møder i udvalget i 2021 er derfor vedlagt denne meddelelse som bilag.
21062523