AHH og BOH
Åbent
Sagen blev drøftet på HD mødet den 10. juni, hvor der var enighed om, at der er behov for fælles ambitioner på området på tværs af regionen. Det blev understreget, at kompenteceudvikling indenfor digital mødeledelse og digitale løsninger fra CIMT er vigtige i forhold til den fortsatte anvendelse og understøttelse af virtuelle møder. Pga tidsmangel på HD-mødet den 10. juni sættes en opfølgende drøftelse af sagen på HD mødet på torsdag den 17. juni.
Det indstilles, at HD beslutter
Region Hovedstaden har en lang række faste tværgående mødefora fx P-chefkreds, økonomichefkreds, kvalitetschefkreds, risikomanagernetværk. SFR, mødefora inden for SP, diverse styregrupper. Hertil kommer ad hoc møder for arbejdsgrupper mv.
Region Hovedstaden har under COVID 19 pandemien omlagt næsten al mødeaktivitet i ovenstående til virtuelle møder. De virtuelle møder har sparet betydelig transport tid og CO2. Den reducerede transporttid giver plads til andre opgaver og CO2 besparelsen fremmer regionens arbejde med grøn omstilling. Samtidig giver de virtuelle møder mulighed for øget fleksibilitet i arbejdslivet for den enkelte og understøtter virtuelt hjemmearbejde, når muligt.
Det vurderes at der er en betydelig risiko for at organisationen vender tilbage til overvejende fysiske møder, hvis ikke der tages en aktiv beslutning om at fastholde virtuelle møder som første valg.
Der er medarbejdere, der har arbejdet hjemme i et år, og der er forventning om at der kan være en mere fleksibel tilgang til fremmøde på arbejde fremover. Dette skal aftales lokalt og med involvering af de lokale MED-udvalg. Virtuelle møder vil bidrage til at kunne imødekomme ønske om fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen lokalt afhængigt af opgaveporteføljen.
Overvejelser i forhold til fysiske møder
Indstillingen bør drøftes i RMU, idet det vil være hensigtsmæssigt at få MED-organisationen til at bakke op om initiativet.
Derefter skal der være en tydelig kommunikationsplan for formidling af hensigt og indstilling.
Det vil være hensigtsmæssigt, hvis det kan meldes ud inden sommerferien mhp fortsættelse af indsatsen fra 1.8.2021, hvor det forventes at kunne møde 100 % fysisk på arbejde.
CØK.
Åben.
Det indstilles til hospitalsdirektørkredsen:
Koncerndirektionen får hvert kvartal forelagt et Dataoverblik, der viser en række udvalgte indikatorer. Ligeledes får forretningsudvalget forelagt en formandsmeddelelse med Dataoverblikket. Dataoverblikket kan tilgås i FLIS, hvor det løbende opdateres.
Hospitalsdirektørkredsen har tidligere fået vist Dataoverblikket i FLIS, og har derudover kvartalsvist fået fremsendt den pdf-version af Dataoverblikket, der også tilgår forretningsudvalget. Med denne sag foreslås det, at hospitalsdirektørkredsen drøfter indikatorerne i Dataoverblikket, og at kredsen også fremadrettet drøfter indikatorerne kvartalsvist.
Dataoverblik for 1. kvartal 2021
Dataoverblikket er løbende udviklet og har fået tilføjet flere indikatorer siden første forelæggelse primo 2020. Dataoverblikket for 1. kvartal 2021 indeholder 15 indikatorer.
Dataoverblikket i FLIS opdateres løbende. Der vil derfor løbende være ændringer i indikatorerne for det enkelte hospital, ligesom det kan ske, at nye data giver anledning til at data for den foregående måned reguleres. Det er derfor altid relevant at følge Dataoverblikket direkte i FLIS (se link ovenfor). Den pdf-fil, der forelægges KD og forretningsudvalget, viser et øjebliksbillede af indikatorerne. Den pdf-fil, der blev forelagt KD og FU er vedlagt som bilag 1. Derudover er som bilag 2 vedlagt dashboard/forsiden af Dataoverblikket for 4. kvartal 2020, således at det er muligt at se udviklingen.
Akutte genindlæggelser
Indikatoren for ’Akutte genindlæggelser’ er opgjort på baggrund af data fra SP, da vi afventer nationale data over antal genindlæggelser. Det er valgt - så vidt muligt - at benytte den nationale definition, men der er enkelte afvigelser. Det forventes derfor, at antallet af akutte genindlæggelser vil ændre sig, når vi modtager de nationale data.
Indikatorer til særlig drøftelse i hospitalsdirektørkredsen
Det er anbefalingen, at hospitalerne løbende følger udviklingen i indikatorerne i Dataoverblikket. Center for Sundhed og Center for Økonomi har gennemgået Dataoverblikket med fokus på hvilke indikatorer, det særligt kan være relevant for hospitalsdirektørkredsen at drøfte.
Epikriser
Indikatoren for epikriser udvikler sig generelt positivt med et stigende antal epikriser afsendt inden for én hverdag efter udskrivelse. I 1. kvartal stiger andelen fra 85% til ca. 87%. Rettidigheden i fremsendelse af epikriser har stor bevågenhed i kommunerne, idet kommunerne kan have behov for, kort tid efter udskrivelse, at kontakte borgerens praktiserende læge mhp. en sundhedsfaglig overlevering. Der er overordnet set et stort spænd (19 procentpoint) mellem hospitalet med hhv. den højeste og laveste andel af afsendte epikriser inden for én dag i hele perioden. Det kan bemærkes, at Nordsjællands Hospital og Region Hovedstadens Psykiatri i 1. kvartal har gennemgået en markant stigning i antallet af afsendte epikriser svarende til hhv. ca. 86-92% (NOH) og ca. 81-85% (RHP).
Virtuelle sygehusforløb
Der ses en stærk sammenhæng mellem COVID-19-pandemien og andelen af virtuelle sygehusforløb. Hospitalerne har omlagt flere ambulante besøg til virtuelle kontakter under COVID-19- pandemien, hvilket har bidraget til at opretholde aktivitet i denne periode. I forbindelse med 1. bølge af COVID-19 i marts 2020 ses en markant stigning i andelen af virtuelle sygehusforløb. Der ses også en stigning i andelen af virtuelle sygehusforløb under 2. bølge af COVID-19 i december 2020. På baggrund af tal fra datapakken om omstilling til øget aktivitet har vi adgang til mere opdaterede oplysninger om udviklingen i andelen af virtuelle kontakter. I datapakken er opgørelsesmetoden baseret på virtuelle kontakter og ikke virtuelle sygehusforløb. Tallene fra datapakken viser, at der siden årsskiftet har været et fald i andelen af virtuelle kontakter, men niveauet er fortsat højere end tidligere år.
Akutte Genindlæggelser
Indikatoren for akutte genindlæggelser ligger generelt stabilt omkring 11%. I perioden under Covid-19 pandemien fluktuerer genindlæggelsesraten mere fra måned til måned, dette er især udtalt, når man ser på de enkelte hospitalers genindlæggelsesrate. Den samlede genindlæggelsesrate undergår i 1. kvartal en positiv udvikling fra 12.6% til 11%, og udviklingen ser ud til at fortsætte godt ind i 2. kvartal. På hospitalsniveau varierer genindlæggelsesraten i hele perioden mellem ca. 10-15%. En stor del af variationen kan skyldes forskellige opgørelsesmetoder blandt hospitalerne. Udviklingen i genindlæggelser bør følges tæt med henblik på at sikre, at genindlæggelsesraten fortsat stabiliseres efter situationen med Covid-19.
Fremadrettede forelæggelser af Dataoverblikket
Center for Sundhed og Center for Økonomi har gennemgået Dataoverblikket forud for forelæggelsen og indsat bemærkninger til de indikatorer, som det vurderes hospitalsdirektørkredsen særligt bør have fokus på at drøfte. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at Dataoverblikket ikke indeholder mål for indikatorerne, men alene giver et overblik over udviklingen for de enkelte indikatorer.
Det ønskes, at hospitalsdirektørkredsen drøfter om kredsen fremadrettet ønsker Dataoverblikket forelagt hvert kvartal på tilsvarende vis.
Hvis HD-kredsen tiltræder indstillingen, forelægges der kvartalsvist en sag om dataoverblikket for kredsen i forbindelse med at forretningsudvalget får forelagt en formandsmeddelelse.
Bilag 1: Dataoverblik 1. kvartal 2021
Bilag 2: Dashboard_Dataoverblik 4. kvartal 2020
Center for Økonomi
åben
Det indstilles til HD, at tage orienteringen vedr. økonomiaftalen til efterretning.
Der gives en orientering vedr. den nye økonomiaftale for 2022.
[Hvad iværksættes som følge af indstillingens tiltrædelse]
Center for Sundhed
Åbent
Det indstilles:
Med denne sag drøfter hospitalsdirektørkredsen opmærksomhedspunkter i seneste data for planlagt aktivitet, forløbstider i kræftpakker og overholdelse af udredningsret, herunder:
Seneste data fremgår af bilag. Vedlagt er:
Aktivitet
Data for hospitalernes aktivitetsniveau til og med uge 22 fremgår af bilag 1.
De foreløbige data for juni viser, at antallet af planlagte operationer og planlagte ambulante kontakter er steget i uge 22 (graf 1.2 og graf 3.2). Der ses en mindre stigning i antallet af planlagte indlæggelser (graf 15.2) og antallet af udredningsforløb (graf 8) i uge 22.
Antallet af eksterne henvisninger i somatikken modtaget fra andre regioner, speciallægepraksis og praktiserende læger har ligget højt i foråret. Der har dog været udsving i forbindelse med ferier og helligdage. Der ses en stigning i antallet af eksterne henvisninger i både somatikken og psykiatrien i uge 22 (graf 17-19).
De foreløbige data for juni viser, at andelen af virtuelle kontakter er faldet til 17,5 % i somatikken og 14,2 % i psykiatrien (graf 5-7). I uge 22 ses en mindre stigning i belægningsprocenten (graf 20-21).
Status for afvikling af udskudt aktivitet
I bilag 2 ses hospitalernes indmeldinger ift. status for udskudt aktivitet pr. 7. juni 2021. Graferne illustrerer, hvordan ventelisterne har udviklet sig siden seneste status pr. 24. maj 2021.
Herudover er der en opsummering af, om hospitalerne følger planen for afvikling af udskudt aktivitet samt eventuelle bemærkninger vedrørende systematisk aflysning af planlagt aktivitet.
Status for overholdelse af udredningsret og målopfyldelse af forløbstider i kræftpakker
Bemærkninger angående forløbstider i kræftpakker
Der ses generelt en høj samlet opfyldelse af regionens mål om, at 85 pct. af kræftpakkeforløbene sker indenfor de anbefalede forløbstider. Det er især udfordringerne på brystkræftområdet samt enkelte andre kræftpakker, som påvirker den samlede målopfyldelse. De anbefalede forløbstider gælder for standardforløb, og der vil derfor altid være forløb, hvor det ikke er muligt eller forventeligt, at forløbstiden holder sig indenfor standardtiden. Der gøres imidlertid ikke undtagelser for, hvilke forløb, som skal tælle med. Forløb der strækker sig længere end de anbefalede forløbstider skyldes ofte patientrelaterede årsager såsom flere samtidige sygdomme (komoriditet) i patientgruppen, som kræver yderligere udredning og behandling, samt patientens eget ønske om betænkningstid.
Der indgår få forløb i kræftpakkerne for kræft i bugspytkirtlen, blærekræft og prostatakræft, hvilket betyder, at få forløb kan bevirke stor variation i målopfyldelsen fra måned til måned.
Forventet ventetid til udredning og behandling
I bilag 6 ses forventede ventetider til udvalgte udredninger og behandlinger med data fra Mitsygehusvalg.dk. Tallene viser, at det særligt er ortopædkirurgien og gastroområdet, der har lange ventetider på udredning og behandling.
Det bemærkes, at de forventede ventetider i opgørelsen muligvis ikke er retvisende for det somatiske område.
Aktivitet i akutberedskabet
I de seneste uger har niveauet for antallet af opkald til 1813 været stabilt, dog ses et mindre fald i antallet af opkald i uge 22. Der ses også et mindre fald i antallet af viderehenvisninger til CVI'er og hospitaler i uge 22.
-
Bilag 1: Datapakke_HD_omstilling_til_øget_aktivitet_data_tom_060621_opdateret_090621
Bilag 3: Bilag_Grafer_Udredningsretten_HD_tom_060621_opdat_090621
Bilag 4: Bilag til HD_kræftpakker_data_tom_060621_opdat_090621
Bilag 5: Tabel_Somatik_Psykiatri_mdr_tom_060621_pr_090621
Bilag 6: Data vedr. forventede ventetider
Bilag 7: Data til HD vedr. akutberedskabet
Alle.
Det indstilles, at aktuelle sager drøftes.
Afhænger af drøftelsen.