Center for Sundhed
Åbent
Det indstilles
Formanden for arbejdsgruppen til styrkelse af arbejdet med de kliniske databaser fremlægger status.
I forlængelse af møde i SUF den 22. november 2021 har arbejdsgruppen inviteret to sundhedsfaglige råd til at deltage i en prøvehandling af ca. 12-18 måneders varighed. Det drejer sig om hhv. SFR Lungesygdomme, med baggrund i resultaterne fra databasen Dansk Register for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (DRKOL), og SFR Ortopædkirurgi med baggrund i resultaterne fra databasen Dansk Tværfagligt Register for Hoftenære Lårbensbrud (DRHOFTEBRUD). Nu går prøvehandlingen i gang.
Første skridt er, at formandskabet for SFR Ortopædkirurgi giver en status for kvaliteten i databasen DRHOFTEBRUD og præsenterer forslag til indikator(er) i den fokuserede indsats. Rådet foreslår to indikatorer i DRHOFTEBRUD:
Formandskabet Thomas Sand Houe og Henrik Palm motiverer dette valg ved SUF-mødet.
Det næste skridt er at igangsætte prøvehandling med SFR Lungesygdomme. Der er aftalt et formøde med SFR formandskab i februar med henblik på at præsentere status og forslag til indikatorer ved SUF-mødet i marts.
Prøvehandlingerne kan få bistand til forbedringsarbejdet fra kvalitetsenheden i Center for Sundhed.
Følgende bilag er vedhæftet:
Sundhedsfagligt direktørforum tog orienteringen om status for arbejdet ved arbejdsgruppen til efterretning, og tog ligeledes prøvehandlingen med udgangspunkt i de to nævnte indikatorer i Dansk Tværfagligt Register for Hoftenære Lårbensbrud (DRHOFTEBRUD) til efterretning.
Der blev lagt op til en hyppig opfølgning i SUF omkring styrkelse af arbejdet med de kliniske kvalitetsdatabaser . Den nedsatte arbejdsgruppe går videre med SFR Lungesygdomme om KOL.
Prøvehandlingen sættes i værk og opfølges ved kommende SUF møder.
Bilag 1: 4662_hofte_lprrapport_2020_til_offentliggoerelse
Bilag 2: Punkt 1. Oplæg fra SFR Ortopædkirurgi
Center for Sundhed
Åbent
Det indstilles
Vælg Klogt er et samarbejde mellem Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og Danske Patienter. Det blev lanceret i 2020 med forbillede i ”Choosing Wisely”, som findes i over 25 lande. Formålet med Vælg Klogt er at pege på områder i det danske sundhedsvæsen, hvor der bliver udført unødvendige undersøgelser, behandlinger eller procedurer, der ikke gavner patienter og som kan være direkte skadelige. Vælg Klogt udvikler anbefalinger til, hvad der bør undgås. Anbefalingerne indskrives i kliniske retningslinjer og effekten af implementering måles i samarbejde med RKKP. Bevillingen til Vælg Klogt blev i efteråret 2021 forlænget til udgangen af 2024.
Vælg Klogt adskiller sig fra Behandlingsrådet ved at have et andet formål, være en væsentlig mindre organisation, være mindre formaliseret og have et andet ophav (LVS og Danske Patienter). Behandlingsrådets formål er at målrette sundhedsvæsenets ressourcer til de teknologier og indsatser, der giver mest sundhed for pengene. Det skal bidrage til højere kvalitet og til at dæmpe udgiftspresset på sundhedsvæsenet. Behandlingsrådet blev nedsat af Danske Regioner i 2021
Herunder ses de eksisterende anbefalinger fra 2020 samt områder der udvikles anbefalinger til i 2022.
Anbefalinger 2020 | Områder der udvikles anbefalinger til i 2022 |
1. Lænderyg (Undgå billeddiagnostisk udredning med MR-scanning eller røntgenundersøgelse hos patienter med nyopståede lænderygsmerter, når der ikke er mistanke om alvorlig lidelse.)
| 1.Diabeteskontrol (unødvendige kontroller af velregulerede diabetespatienter) Området sendes i høring i primo 2022
|
2. Antibiotika (Undgå at give antibiotika mod bakterier i urinen, hvis ikke der er kliniske symptomer på blærebetændelse, undtagen hos børn og gravide kvinder.)
| 2. Medicinafhentning (nogle patienter skal afhente medicin på hospitalet flere gange årligt, det er tidskrævende og besværligt) Anbefaling udvikles første halvår 2022
|
3. Blodprøvepakker (Undgå standard "blodprøvepakker" før lavrisiko-operation hos patienter uden symptomer.)
| 3. Antibiotika – luftveje (nedbringe brugen af antibiotika til øvre luftvejsinfektioner) Anbefaling udvikles første halvår 2022 og er målrettet almen praksis
|
4. Anæstesitilsyn (Undgå anæstesitilsyn ved fysisk fremmøde før lavrisiko-operationer. Via gode telemedicinske alternativer kan ressourcer ofte frigives, og det kan spare ventetid, transporttid og specialisttid.)
| 4. Laboratorieundersøgelser (Nogle patienter oplever at få gentaget undersøgelser som fx blodprøver eller billeddiagnostik, når de er i kontakt med sundhedsvæsenet) Anbefaling udvikles første halvår 2022
|
| 5. Rutineundersøgelser (I akutmodtagelsen er der en række standardundersøgelser, som ikke altid er fagligt velbegrundede). Vælg Klogt vil undersøge området nærmere før en anbefaling udvikles
|
6. Palliation (Undgå at udsætte vurderingen af en palliativ indsats) Anbefaling udvikles i andet halvår af 2022
|
I forbindelse med de første 4 anbefalinger fra 2020 har Vælg Klogt dels udviklet anbefalingerne og dels engageret sig i implementeringsdelen ved at igangsætte en pilottest i Region Nordjylland på anbefalingen vedr. anæstesitilsyn. Region Hovedstaden har ikke været en del af pilottest, men har løbende været i dialog med og været sparring for Vælg Klogt.
Fremover vil ansvaret for implementering tilfalde dem, som anbefalingerne er rettet imod, fx regioner/hospitaler og almen praksis. Vælg Klogt vil fortsat udvikle anbefalingerne via workshops og vil desuden understøtte implementeringen af de enkelte anbefalinger via 2-3 implementeringsworkshops.
Vælg Klogt vil bruge 2022 på at udvikle de nye anbefalinger og 2023 på at understøtte implementeringen af anbefalingerne fra både 2020 og 2022. Det er dog med undtagelse af anbefaling 1 vedr. lænderyg, hvor der holdes implementeringsworkshop fra foråret til efteråret 2022.
Organisering af Vælg Klogt i Region Hovedstaden
I Region Hovedstaden er der endnu ikke truffet beslutning om, hvordan anbefalinger fra Vælg Klogt skal organiseres, understøttes og implementeres.
Vælg Klogt har lagt op til, at de enkelte regioner prioriterer mellem anbefalingerne og beslutter om det skal være en fuldskala implementering fra start eller om hver anbefaling skal pilottestes før en evt. udrulning til øvrige hospitaler. Center for Sundhed anbefaler, at hver anbefaling pilottestes, så regionen kan bruge erfaringerne til en eventuel videre implementering.
Center for Sundhed foreslår, at Vælg Klogt i Region Hovedstaden refererer til SUF, der træffer beslutning om prioritering af anbefalinger og igangsættelse af pilottest med henblik på implementering på de øvrige hospitaler. SUF følger Vælg Klogt løbende og vil også kunne træffe relevante beslutninger i relation til anbefalingerne. Hospitalerne får ansvaret for pilottest, den daglige understøttelse og øvrige implementering. Center for Sundhed udpeger en regional administrativ projektleder/koordinator, der understøtter og koordinerer Vælg Klogt i Region Hovedstaden og samtidig agerer bindeled mellem hospitalerne, Vælg Klogt-organisationen, SUF og eventuelt øvrige relevante aktører.
Til sammenligning er der i relation til Behandlingsrådet nedsat et Tværregionalt Forum for Koordination af Behandlingsrådets Anbefalinger, der skal understøtte en ensartet implementering på tværs af regionerne. Derudover har Region Hovedstaden nedsat en baggrundsgruppe med repræsentation fra relevante koncerncentre, som skal understøtte implementeringen regionalt. I relation til behandlingsrådet kan SUF, Ved behov, træffe regionale beslutninger af mere sundhedsfaglig karakter.
Udvælgelse af pilottest og prioritering af anbefalinger
Der er store kapacitetsudfordringer indenfor det billediagnostiske område i regionen og prioritering af undersøgelser kan være en del af løsningen. Kapacitetsudfordringer sammenholdt med, at Vælg Klogt afholder implementeringsworkshop på anbefaling 1 vedr. lænderyg i 2022, gør det relevant, at Region Hovedstaden vælger denne anbefaling til pilottest og første afprøvning. Anbefalingen vedrører desuden almen praksis og der skal derfor etableres et samarbejde omkring anbefalingen.
Center for Sundhed vil undersøge nærmere, hvordan en pilottest af anbefalingen kan organiseres. Forslag til dette vil lægges op i SUF på et senere tidspunkt.
Implementering af de øvrige anbefalinger understøttes først fra Vælg Klogt i 2023. Yderligere prioritering af anbefalinger og udpegning af hospitaler til pilottest, kan derfor vente til ultimo 2022. Når næste pilottest skal udvælges, vil Center for Sundhed se på, dels hvor lighed i sundhed kan understøttes og dels hvor regionen har brug for at sikre bedre kapacitet/prioritering.
Sundhedsfagligt direktørforum godkendte, at Vælg Klogt har ophæng til SUF, der træffer beslutning om videre organisering samt hvilke anbefalinger regionen skal pilotteste og implementere.
SUF godkendte, at regionen pilottester anbefalingen vedr. lænderyg. Der gøres opmærksom på, at anbefalingen primært bør inkludere akutmodtagelse og almen praksis. En model for pilottest udestår.
Center for Sundhed vil på næstkommende møde i SUF komme med et bud på relevant organisering/model for pilottest og øvrige implementering. SUF ønsker, at SFR får en fremtrædende rolle i organiseringen af Vælg Klogt i Region Hovedstaden.
Derudover ønsker SUF på et kommende møde at drøfte om Region Hovedstaden skal iværksætte pilottest på flere Vælg Klogt anbefalinger.
Afhænger af drøftelsen.
Bilag 1: Anbefaling 1_lænderyg
Bilag 2: Anbefaling 2_antibiotika
Bilag 3: Anbefaling 3_Blodprøvepakker
Bilag 4: Anbefaling 4_Anæstesitilsyn
Center for HR og Uddannelse
Åbent
Det indstilles
Landssygehuset på Færøerne har i efteråret 2021 rettet henvendelse til både Region Hovedstaden og Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse ØST med ønske om, at der oprettes flere faste uddannelsesforløb med deltagelse af Færøerne. Henvendelsen til Region Hovedstaden blev behandlet på KD møde den 10. november 2021. Det blev besluttet at SUF skulle orienteres.
På Færøerne arbejdes der målrettet på rekruttering af læger. I forbindelse med den igangværende revision af den lægelige videreuddannelse, er det et ønske fra Landssygehuset på Færøerne, at det bliver muligt at oprette hoveduddannelser på Færøerne i andre specialer end almen medicin. Færøerne vurderer, at det vil øge mulighederne for rekruttering af læger til Færøerne. Ønsket har af Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse ØST i foråret 2021 været forelagt Prognose- & Dimensioneringsudvalget under Sundhedsstyrelsen. Et ønske om en særlig pulje under Dimensioneringsplanen af faste uddannelsesforløb med inddragelse af Færøerne blev afvist. Udvalget henviste til mulighed for at indgå i de særlige flexforløb (h-forløb, der kan oprettes, hvis der er ubesatte forløb i andre specialer) eller indgå i forløb, hvor en ansættelse i Region Hovedstaden eller i Region Sjælland i et konkret forløb ændres til ansættelse på Færøerne
På Færøerne er det udover almen medicin efter konkret aftale muligt at tage del i andre specialers hoveduddannelser. Der har f.eks. været aftalt indledende del af h-forløb i Intern Medicin: Kardiologi, ligesom der aktuelt er aftalt den indledende del f h-forløb i Ortopædisk Kirurgi. Herudover har der været oprettet introduktionsstillinger i psykiatri, Børne- og Unge Psykiatri, Gynækologi & Obstetrik samt Kirurgi.
Sekretariatet for Lægelig VIdereuddannelse har haft en drøftelse med Landssygehuset, og der er enighed om, at det endnu er for tidligt med fast årligt opslag af hoveduddannelsesforløb i andre specialer end Almen Medicin. Det er derfor aftalt, at Landssygehuset i god tid meddeler Sekretariatet i hvilke(t) speciale(r), der ønskes forløb i det kommende halve til hele år. Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Øst inddrager herefter Færøernes ønsker i de flexforløb, der kan etableres i Videreuddannelsesregion ØST. Aktuelt er der etableret et h-forløb i Intern Medicin: Endokrinologi, og det vil formentlig være muligt at etablere yderligere forløb i andre specialer i 2. Halvår af 2022 eller i 2023. Det er desuden aftalt, at finansiering sker, der hvor ansættelsen er placeret.
Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse ØST har desuden givet tilsagn om endnu engang at rejse spørgsmålet om en særlig pulje af uddannelsesforløb med deltagelse af Færøerne og/eller Grønland i Prognose- & Dimensioneringsudvalget under Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsfagligt direktørforum tog orienteringen til efterretning.
Samarbejde med Landssygehuset Færøerne om inddragelse i konkrete hoveduddannelsesforløb i andre specialer end Almen Medicin.
Fornyet henvendelse til Prognose- & Dimensioneringsudvalget under Sundhedsstyrelsen vedr. særlig pulje til hoveduddannelsesforløb med delansættelse på Færøerne og/eller i Grønland.
Center for Ejendomme
Åbent
Det indstilles
Baggrund
Grundet talrige utilsigtede hændelser på prøveområdet, er der i regi af KIS blevet foretaget en regional analyse der går ”i prøvens fodspor”. Den viste at der især ses utilsigtede hændelser ved transport af prøver til hhv. patologi, mikrobiologi og biokemi. Prøvetransport er et meget komplekst system, hvor alle Region Hovedstadens virksomheder, privatpraktiserende speciallæger og almen praksis, eksterne transportfirmaer og Center for Ejendomme (CEJ) er direkte involverede. Problemstillingerne kan både være bortkomne prøver, forkert opbevarede prøver og prøver, der bliver sendt det forkerte sted hen – fx mikrobiologiske prøver fra almen praksis, der ved en fejl ender hos patologerne. I perioden 2019-2021 blev der alene på HGH rapporteret 176 UTH omhandlende prøvetransport. En bortkommen prøve kan i værste fald ikke rekonstrueres, idet det kan være væv, som er blevet fjernet fra patienten og kasseret. Ligeledes kan en forkert opbevaret prøve medføre fejlanalyse. Dette har konsekvenser for patientsikkerheden.
På baggrund af analysen og afdækning gennem samarbejde med CEJ Logistik, er der fundet to områder, hvor der er potentiale for forbedring:
Disse områder har været drøftet med kvalitetschefkredsen, CEJ og repræsentanter fra hospitalerne og på den baggrund indstilles det at igangsætte to projekter for at afdække potentialet for at ensrette prøvetransporten i Region Hovedstaden.
Projekternes primære formål er at øge patientsikkerheden og kvaliteten i håndtering af prøver ved at undersøge mulighederne for at lave en fælles regional løsning som sikrer ensartet transport, sporbarhed og temperaturkontrol af prøvemateriale.
Projektledelsen vil ligge i CEJ Logistik, i tæt samarbejde med henholdsvis BFH, NHN og CSU.
1. Pilotprojekt på BFH om Prøvetransport
I dag udfører regionens transportafdeling under CEJ en væsentlig del af prøvetransporterne. Udover CEJ anvendes en lang række eksterne firmaer til prøvetransport – det kan fx være taxachauffører til akutte prøver. Det er indtrykket, at der anvendes en del ressourcer på prøvetransport fra eksterne firmaer som sandsynligvis vil kunne bruges til at dække udgifterne ved at samle prøvetransporten hos CEJ. Desuden kan der være patientsikkerhedsmæssige risici i, at prøvetransport udføres af flere forskellige aktører, som ikke for alles vedkommende er uddannet til at håndtere biologisk materiale. For at komme dette nærmere/ afdække yderligere foreslås at hele prøvetransport området på BFH analyseres. BFH foreslås, idet de er afhængige af prøvetransport når det gælder patologi, mikrobiologi, blodbank og akutte blødningsprøver.
Det vurderes, at der er patientsikkerhedsmæssige fordele ved at centralisere prøvetransporter, idet én aktør på området vil kunne etablere et kvalitetssikringssystem til en fælles måde at håndtere prøvemateriale på. Derudover er det muligt, at de økonomiske midler, der frigives i forbindelse med fx at undlade taxakørsel ved akutte prøver, kan finansiere de ekstra ressourcer, der er brug for i en centralisering.
Det foreslås at afdække, hvor mange aktører, der udfører prøvetransporter og hvilke udfordringer, der er ved dette. Dernæst afdække, hvilke områder der evt. med fordel kan centraliseres og konsolideres hos CEJ.
Økonomi: Pilotprojektet vil kunne udføres i den nuværende organisering i CEJ. CEJ stiller projektledelse og projektressourcer til rådighed.
Se bilag for yderligere information om projektet.
2. Forundersøgelse om fællesregional transportkasse
I øjeblikket anvendes forskellige transportkasser til prøver i Region Hovedstaden. Blandt andet anvendes forskellige farvekoder i forhold til, hvilke prøver, der er tale om. Planområde Nord bruger andre kasser og farvekoder end Planområderne Syd, Midt og Byen. Hvis sundhedspersonale bevæger sig rundt i regionen, fx i forbindelse med turnus eller nyt job, kan dette skabe forvirring og skabe patientsikkerhedsmæssige problemer. Desuden ses andre løsninger anvendt end de tiltænkte, så som plastikposer, arla-kasser, spande m.m.
Planområde Nord skal, i forbindelse med Nyt Hospital Nordsjælland, finde en ny løsning i forhold til den robot, der anvendes til at sortere prøver ved ankomst (inklusiv kasser).
Det foreslås at afdække muligheder for at gøre klar til, at samme transportkasse kan anvendes i hele Region Hovedstaden. Der vil være flere fordele ved en fælles løsning:
CEJ har mulighed for at lave en forundersøgelse af dette område og byde ind med 30 timer til at lave en projektbeskrivelse, der afdækker opgavens omfang, herunder tid, ressourcer og estimeret potentiel investering for regionen, hvis det besluttes at udskifte eksisterende kasser. SUF bedes tage stilling til om de ønsker denne forundersøgelse. Se bilag for yderligere info om projektet.
Andre tiltag
Følgende bilag er vedhæftet:
Sundhedsfagligt direktørforum godkendte at igangsætte pilotprojekter om henholdsvis kørselsstrukturen for prøver og en forundersøgelse af mulighed for ensretning af transportkasser med prøver i hele Region Hovedstaden. Både Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (BFH) og Nordsjællands Hospital (NOH) tilbød at stille sig til rådighed i pilotprojekterne.
NOH forudsatte, i forhold til transportkasserne, at de ønsker at finde en kasse som kan bruges af deres nye fordelingsrobot. Bornholms Hospital (BOH) gjorde opmærksom på en række øvrige relevante forudsætninger fx transport med fly og med skib. Der var endvidere opbakning blandt SUFs medlemmer til, at foranalysen af en fællesregional transportkasse også skal se på muligheden for sporing/logning af prøverne.
Hvis indstillingen tiltrædes, vil CEJ Logistik kunne udføre de to tiltag, i tæt samarbejde med henholdvis BFH, NHN og CSU.
1. I forhold til pilotprojekt om prøvetransport, vil projektet kunne udføres i den nuværende organisering i CEJ, som stiller projektledelse og projektressourcer til rådighed.
2. Forundersøgelse om fællesregional transportkasse vil kunne laves i CEJ Logistikrådgivning, som kan byde ind med 30 timer til at lave en projektbeskrivelse, der afdækker omfang, tid, ressourcer og potentiel investering for regionen. Projektbeskrivelsen vil herefter blive bragt i SUF eller HD til videre godkendelse.
Bilag 1: 14.1.2022_Notat prøvens vej kørsel
Bilag 2: 14.1.2022_Notat fremtidens transportkasse
Center for Sundhed
Åbent
Det indstilles
Der er møde i Sundhedsstyrelsens Task Force for Patientforløb på Kræft- og Hjerteområdet den 27. januar 2022.
På indeværende møde drøftes bemærkninger til dagsordenen. Dagsorden er vedlagt som bilag 1.
Dagsordenen fremsendes desuden til relevante indmeldte modtagere.
Det blev til dagsordenens punkt 2b. vedr. serviceeftersyn af pakkeforløb for kræft, herunder til revisionen af pakkeforløbet for tyk- og endetarmskræft, bemærket at der i de faglige miljøer er en bekymring for om revisionen har taget hensyn til præhabilitering i pakkeforløbet.
Der var yderligere en bemærkning vedr. udfordringer med at holde sig inden for standardforløbstiden i kræftpakkerne, når det er væsentligt at kende data for molekylærpatologiske markører, forinden der træffes beslutning om den rette behandling. Det blev aftalt at Marie-Helene Olsen ville fremsende en mere detaljeret beskrivelse af problemstillingen til Dorthe Crüger inden mødet.
Det blev drøftet hvorvidt sundhedsfagligt direktørforum bakkede op om en kortvarig og supplerende registrering på udvalgte pakkeforløb med henblik på opfølgning af årsager på tilbagehenvisninger jf. dagsordenens punkt 2a. vedr. proces for opfølgning af henvisninger. Der var enighed i sundhedsfagligt direktørforum, om at yderligere registrering på pakkeforløb ikke er den rigtige metode til at finde årsagerne til tilbagehenvisninger af pakkeforløb, men at kvalitativ auditering med en større volumen vil sikre den bedst mulige afdækning af årsager. Det blev bemærket at hospitalerne allerede og fremadrettet vil benytte auditering for ledelsesmæssigt at forbedre området.
CSU anvender drøftelsen som forberedelse til mødet i Task Force for Patientforløb på Kræft- og Hjerteområdet den 27. januar 2022.
Center for Sundhed
Åbent
Det indstilles
Der vil på mødet være mulighed for kort gensidig orientering og drøftelse af aktuelle sager.
Dorthe Crüger orienterede om at Charlotte Trampedach fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital med opbakning fra koncerndirektionen bliver den nye næstformand i SFR Radiologi.
Afhænger af drøftelsen.