Godkendt.
Nicolai Kampmann (A) deltog ikke i behandling af punktet.
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Drøftet.
Nicolai Kampmann (A) deltog ikke i behandling af punktet.
Det blev på møde i udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 22. juni 2022 besluttet, at der ved mødet den 31. august 2022 skal være en temadrøftelse om unge og mental sundhed. Baggrunden er, at "Unge og mental sundhed" er et fokusområde i regionens forebyggelsesplan.
Det mentale helbred er afgørende for børn og unges sundhed, livskvalitet og sociale udvikling. Desværre ses i disse år et stigende antal børn og unge, der mistrives, ligesom flere børn og unge udredes og behandles for psykiske sygdomme i børne- og ungdomspsykiatrien. Der mangler viden om årsagerne til denne udvikling i børn og unges mentale helbred.
I Region Hovedstaden er der stort fokus på, i samarbejde med kommuner og praksissektor, at imødekomme det stigende behov for rettidige indsatser af høj kvalitet til børn og unge, der mistrives eller har en psykisk sygdom. Aktuelt er kapaciteten dog voldsomt udfordret som følge af den øgede efterspørgsel, der især ses i de seneste år.
Arbejdet med børn og unges mentale helbred kan overordnet set opdeles på følgende tre niveauer, hvor den/de primært ansvarlige sektorer fremgår i parentes:
Denne sag har fokus på forebyggelse og tidlige indsatser og har baggrund i udvalgets opgaver med regionens forebyggelsesplan. Udvalget er jf. Styrelsesvedtægterne ansvarlig for bl.a. forebyggelsesområdet og det tværsektorielle samarbejde, herunder sundhedsaftalen. I den nuværende sundhedsaftale, er det aftalt at arbejde for, at "Alle børn og unge, der viser tegn på mental mistrivsel, får den rette hjælp i tide". Patientbehandling i psykiatrien hører under social- og psykiatriudvalgets ansvarsområder.
Udvalget har tidligere, sidst ved mødet den 22. juni 2022, drøftet, hvordan der kan arbejdes med unge og mental sundhed. Udvalget var enig om, at det er et svært område, da der mangler viden om både årsagerne til, at mange unge har en dårlig mental trivsel, men også om hvilke indsatser, som kan forebygge mental mistrivsel og/eller, at mental mistrivsel udvikler sig til mere alvorlig psykisk lidelse. Udvalget besluttede derfor at arbejde med området over flere møder. Temadrøftelsen skal hjælpe udvalget til at blive klogere på udfordringerne omkring unges mentale sundhed. Udvalget ønskede, at oplæggene har fokus på de unges perspektiv, fx gennem fagpersoner som arbejder med unge og mental trivsel på et stadie, hvor det ikke har udviklet sig til psykisk sygdom. Udvalget udtrykte blandt andet interesse for erfaringerne fra Gentofte Kommune med ungeudvalg og den islandske model.
På mødet vil der være 4 oplæg af 15 minutters varighed. Oplægsholderne er:
Linn Søndergaard Lindegaard, psykolog, Center for Digital Psykiatri, Psykiatrien i Region Syd. Linn repræsenterer "Mindhelper-projektet", som drives i fællesskab af regionerne. Det er Danmarks største informationshjemmeside for unge om mental sundhed, se: www.mindhelper.dk. På hjemmesiden er der blandt andet generel information til unge om trivselsproblematikker, mulighed for at se hvilke tilbud, der findes med hjælp i egen kommune, online brevkasse med mulighed for at stille spørgsmål til fagpersoner samt online forløb for unge med angst. De foreløbige erfaringer med hjemmesiden er positive. Linn vil i oplægget fortælle om, hvilke problemer unge især henvender sig med, og hvordan de mener at kunne hjælpe.
Rasmus Stage, centerchef hos headspace København & Gentofte. Rasmus repræsenterer HeadSpace, som er et rådgivningstilbud til unge mellem 12 og 25 år i hele landet, enten telefonisk eller ved fysisk fremmøde i et af deres lokale tilbud. Her er mulighed for samtaler efter behov med primært frivillige, som har modtaget relevant uddannelse af HeadSpace om den gode samtale mm. Det er ikke et behandlingstilbud, men et rådgivningstilbud. Erfaringsmæssigt er der i ca. et ud af fem rådgivningsforløb behov for brobygning til andre tilbud, fx andre frivillige organisationer, behandlingstilbud eller mere specialiserede tilbud. Medarbejderne i HeadSpace er uddannede til hjælpe unge med behov videre til relevante tilbud. Region Hovedstadens Psykiatri samarbejder med HeadSpace. Der kan læses mere her: www.headspace.dk. Der vil i oplægget være fokus på HeadSpaces erfaringer med, hvilke problemer som unge især henvender sig med, og hvordan de kan afhjælpes.
Simon Høegmark, Phd, CEO/Founder, VINATUR, www.vinatur.dk. Simon er nu selvstændig, men arbejder forskningsbaseret med udgangspunkt i, at mennesket er genetisk programmet til et liv tæt på naturen, og at dette kan bruges til at hjælpe og unge mennesker til bedre mental trivsel. Simon vil kort fortælle om den eksisterende viden om naturens betydning for menneskers trivsel og herunder også, at den stigende mentale mistrivsel kan være relateret til en livsform med mindre kontakt med naturen. Simon vil desuden fortælle kort om, hvilke indsatser, der kan være relevante i forhold til unge, fx indlæring af teknikker til at finde ro i naturen.
Andreas Weidinger, formand for børneudvalget, kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte. I Gentofte Kommune har der været nedsat et opgaveudvalg om unges trivsel med Andreas Weidinger som formand. Her har unge været med til at drøfte årsagerne til, at mange unge har dårlig mental trivsel, samt hvad der kan afhjælpe dette. Der kan læses mere om opgaveudvalget og dets anbefalinger her: gentofte.dk/det-lokale-demokrati/politiske-udvalg/opgaveudvalg/afsluttede-opgaveudvalg/unges-trivsel-sammen-og-hver-for-sig/
Andreas vil i oplægget fortælle om opgaveudvalgets arbejde, samt hvordan der nu skal arbejdes videre med opgaveudvalgets anbefalinger.
På baggrund af oplæggene fra de fire oplægsholdere og efterfølgende debat lægges der op til, at udvalget drøfter, hvordan udvalget vil arbejde videre med fokusområdet "Unge og mental sundhed". Det kan fx drøftes, om der skal fokuseres på indsatser, hvor regionen selv kan være initiativtager, fx ved et samarbejde med ungdomsuddannelser svarende til samarbejdet om rygning og alkohol, eller der mere skal fokuseres på samarbejdet med kommunerne, fx i regi af klyngerne.
Som beskrevet i sagen til mødet i udvalget den 22. juni 2022 er der ca. 2,75 mio. kr., som der ikke er disponeret over ud af i alt 6 mio. kr. afsat til arbejdet med regionens forebyggelsesplan. De fokusområder i handlingsplanen, som ikke er igangsat, og som det derfor er oplagt, at de ca. 2,75 mio. kr. primært anvendes til, er "Overvægt" og "Mental trivsel". Såfremt midlerne ikke anvendes i 2022 kan de overføres til kommende år.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022.
Afhængig af udvalgets drøftelser af den videre proces vil sagen forelægges ved flere møder med henblik på, at udvalget beslutter at igangsætte et eller flere projekter til forebyggelse af mental mistrivsel hos børn og unge.
Charlotte Hosbond/Nina Husfeldt Clasen
22042850
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Nicolai Kampmann (A) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandling af punktet.
Det blev godkendt på mødet den 22. juni 2022 i udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, at der på mødet den 31. august fremlægges en sag om opfølgning og disponering af midler til Handleplan på overvægtsområdet.
Med denne sag præsenteres udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen for et forslag til, hvordan fokusområdet "Behandling til voksne med svær overvægt" under Handleplan på overvægtsområdet kan igangsættes. Der gives desuden en kort status på de to øvrige fokusområder i handleplanen.
Handleplan på overvægtsområdet
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen har ved flere møder, senest den 22. juni 2022, drøftet forebyggelsesområdet. En af rammerne for regionens indsats på forebyggelsesområdet er "Handleplan på overvægtsområdet" (bilag 1), som blev godkendt af regionsrådet i august 2021. Handleplanen omfatter tre fokusområder:
Der er afsat 2 mio. kr. til arbejdet med Handleplanen i 2022 og 3 mio. kr. årligt derefter.
Fokusområdet "Behandling til børn med svær overvægt"
Dette fokusområde er igangsat jf. beslutning på det tidligere udvalg for forebyggelse og sammenhængs møde den 27. oktober 2021. Det blev her besluttet at afsætte 2 mio. kr. i 2022 og derefter 1,5 mio. kr. årligt til et styrket behandlingstilbud til børn og unge med svær overvægt forankret i det eksisterende tilbud i overvægtsambulatoriet i Børne-ungeafdelingen ved Nordsjællands Hospital. Siden 2019 har tilbuddet været til børn og unge i hele regionen.
Det styrkede behandlingstilbud skal omfatte, at overvægtsambulatoriet:
Status for indsatsen er nu, at kapaciteten er øget i det eksisterende behandlingstilbud i overvægtsambulatoriet, og der opleves søgning fra flere kommuner end tidligere. Der arbejdes på at kvalitetsudvikle behandlingstilbuddet med henblik på også at kunne omfatte virtuelle konsultationer samt konsultationer andre steder end på Nordsjællands Hospital. Der planlægges etablering af udefunktioner på Frederikssund Hospital og Sundhedshuset i Helsingør fra 1. januar 2023, og der arbejdes også på at finde en mere sydlig lokalitet for en udefunktion. Henover efteråret vil der blive arbejdet med at styrke samarbejdet med kommunerne og almen praksis, herunder rådgivningsfunktionen og etablering af et tættere samarbejde med interesserede kommuner om vægttabsforløb til børn og unge.
Fokusområdet "Behandling til voksne med svær overvægt"
Som det fremgår af beskrivelsen af fokusområdet "Behandling til voksne med svær overvægt" i Handleplanen, er ansvaret for livsstilsinterventioner målrettet borgere med svær overvægt ikke entydigt placeret i kommune, region eller andre sektorer. Det foreslås derfor i Handleplanen, at der i første omgang arbejdes med tiltag, som kan iværksættes i regionalt regi til patienter, som mødes i klinikken i det regionale sundhedsvæsen. Det vil være nødvendigt med en afgrænsning af målgruppen, da forekomsten af svær overvægt er så høj, at der ikke kan etableres tilbud til alle inden for den afsatte økonomiske ramme. Fra Amager og Hvidovre Hospitals side er der peget på, at der er et stort behov for et behandlingstilbud til den gruppe af patienter, som er henvist til hospitalet med henblik på kirurgisk behandling, men som ikke vurderes egnede hertil, fx på grund af somatiske følgesygdomme eller psykiatriske lidelser. Hospitalet har etableret et nyt behandlingstilbud til denne patientgruppe fra 1. juli 2021 med fokus på at styrke indsatsen både i hospitalsregi og tværsektorielt. Der udestår finansiering til udvikling af det tværsektorielle tilbud samt drift af afsnittet udover projektperioden. Tilbuddet benævnes "Overvægt og Ernæring" og er nærmere beskrevet i bilag 2 samt i kort form herunder.
"Overvægt og Ernæring" omfatter, at svært overvægtige patienter, som ikke kan tilbydes kirurgisk behandling, tilbydes enten 1) Specialiseret medicinsk vægttabsbehandling i hospitalsregi, 2) Tværsektoriel vægttabsbehandling eller 3) Kommunal vægttabsbehandling på baggrund af en individuel risikostratificering, som skal sikre, at patienter med størst behov får det mest intensive behandlingstilbud.
Den specialiserede medicinske vægttabsbehandling omfatter et 2-årigt hospitalsforløb, der kombinerer en lavkalorisk kost (måltidserstatning), diætist rådgivning og farmakologisk behandling. For de patienter, der er inkluderet i projektet indtil nu, ses generelt en positiv effekt, men der er behov for at følge patienterne i længere tid og at inkludere flere patienter for at kunne drage endelige konklusioner. Det tværsektorielle behandlingstilbud skal udvikles i samarbejde med kommunerne og almen praksis og i første omgang i planområde syd. Det skal bestå af en individuel behandlingsplan fra hospitalet og videre forløb hos egen læge og kommune. Tilbuddet skal understøttes af en rådgivningsfunktion, hvor hospitalets specialister yder sparring til professionelle i kommuner og almen praksis.
Der er i "Overvægt og Ernæring" fokus på at indsamle og formidle resultater, da der generelt mangler viden om, hvordan der bedst tilrettelægges vægttabsforløb til svært overvægtige patienter.
"Overvægt og Ernæring" er aktuelt finansieret af Novo Nordisk (2,2 mio. kr. til apparatur og ernæringsprodukter til patienter, som forventes at dække patienter som opstarter forløb i de første to år) samt Amager-Hvidovre Hospitals egne midler.
For at kunne videreudvikle og opskalere "Overvægt og Ernæring" er der brug for flere midler. En årlig bevilling på 1,5 mio. kr. vil kunne anvendes til:
Med de midler, der kan afsættes i regi af Handleplan på overvægtsområdet til behandling af svært overvægtige voksne, er det administrationens vurdering, at midlerne anvendes mest hensigtsmæssigt ved at bygge videre på eksisterende indsatser. Det foreslås derfor, at der afsættes 1,5 mio. kr. årligt fra 2023 i varige midler til en videreudvikling og opskalering af "Overvægt og Ernæring" på Amager og Hvidovre Hospital.
Fokusområdet "Forebyggelse af overvægt med fokus på børn og unge"
Dette fokusområde er ikke igangsat. En udfordring er, at der ifølge Vidensråd for Forebyggelse mangler viden om, hvilke indsatser som kan forebygge udvikling af overvægt hos børn og unge. Desuden vil der være behov for at samarbejde med andre parter, særligt kommunerne. Der vil derfor være behov for bredere drøftelse i udvalget af, hvordan der kan arbejdes med fokusområdet, inden der kan peges på konkrete initiativer.
Økonomi
Som tidligere nævnt, er der afsat 2 mio. kr. til arbejdet med Handleplanen i 2022 og 3 mio. kr. årligt derefter. Heraf er der disponeret midler til "Behandling til børn og unge med svær overvægt" (2 mio. kr. i 2022 og 1,5 mio. kr. årligt herefter). I denne sag foreslås, at der afsættes 1,5 mio. kr. årligt til "Behandling til voksne med svær overvægt"/"Overvægt og Ernæring", hvilket vil betyde, at der ikke er midler til det sidste fokusområde i Handleplanen: "Forebyggelse af overvægt med fokus på børn og unge". Det vil sige, at der enten skal søges yderligere regionale budgetmidler ved kommende årsbudgetforhandlinger, eller der skal disponeres midler fra de midler, som er afsat til "Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet i Region Hovedstaden" for kunne igangsætte indsatser under fokusområdet "Forebyggelse af svær overvægt med fokus på børn og unge".
Som beskrevet i sagen om forebyggelsesområdet på mødet i udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 22. juni er der i alt afsat 6 mio. kr. til "Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet", og der er aktuelt ca. 2,75 mio. kr., som ikke er disponeret. Disse midler skal primært anvendes til fokusområderne "Unge og mental sundhed" og "Overvægt", da disse fokusområder ikke er igangsat. Da fokusområdet "Overvægt" ikke er konkretiseret, kan det være en mulighed, at det samtænkes med fokusområdet "Forebyggelse med fokus på børn og unge" i Handleplan på overvægtsområdet.
Som nævnt i afsnittet om økonomi, vil det have den konsekvens at godkende forslaget om anvendelse af 1,5 mio. kr. årligt til "Overvægt og Ernæring", at der ikke er yderligere midler under Handleplan på overvægtsområdet til fokusområdet "Forebyggelse af overvægt med fokus på børn og unge".
Såfremt der bevilges midler til en styrkelse af tilbuddet "Overvægt og Ernæring", vil der blive udarbejdet en pressemeddelelse herom. Desuden vil der blive udarbejdet en pressemeddelelse om behandlingstilbuddet til svært overvægtige børn og unge, når planerne for en udefunktion er på plads.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022.
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen vil mindst en gang årligt blive præsenteret for en status på arbejdet med fokusområderne i Handleplan på overvægtsområdet, og der vil blive lagt op til en drøftelse af, hvordan der skal arbejdes med fokusområdet "Forebyggelse af overvægt med fokus på børn og unge".
Charlotte Hosbond/Nina Husfeldt Clasen
20063575
Bilag 1: Handleplan på Overvægtsområdet 2021 - final (1)
Bilag 2: Overvægt og Ernæring ved Amager og Hvidovre Hospital
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Nicolai Kampmann (A) deltog ikke i behandling af punktet.
Der er udfordringer med at rekruttere ydere (behandlere i praksissektoren) til en række områder i praksissektoren på Bornholm og dermed sikre den nødvendige kapacitet. En af udfordringerne har bl.a. været, at det er svært at finde egnede lokaler til praksisdrift. Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen (og tidligere udvalget for forebyggelse og sammenhæng) har før truffet beslutninger vedrørende sikring af kapacitet på Bornholm - herunder sikring af lokaler til praksisdrift af almen praksis i Praksisklinikken. Administrationen planlægger inden efterårsferien at opslå kapaciteten fra Praksisklinikken samt en ledig lægekapacitet i almen praksis fra tidligere ophørt læge.
I det følgende orienteres om status på kapaciteten i praksissektoren på Bornholm og de aktuelle kapacitetsudfordringer samt arbejdet med at rekruttere behandlere (ydere) til Bornholm inden for praksissektoren. En gennemgående udfordring er øens beliggenhed, der betyder, at læger typisk er nødt til at bosætte sig på øen, hvis de driver en praksis der. Derudover er bornholmerne udfordrede på at søge behandling i nabokommunerne på grund af øens isolerede geografi.
Dernæst foreslås en justeret økonomisk ramme for istandsættelsen af Praksisklinikkens lokaler på Bornholms Hospital mhp. at understøtte rekrutteringen af læger til øen.
Ad1 Status på kapacitet i praksissektoren på Bornholm
Status på kapaciteter på almen praksisområdet på Bornholm er:
Status på kapaciteter på øvrige yderområder på Bornholm er, at der er:
Af bilag 1 fremgår en oversigt over antal besatte samt henholdsvis ubesatte og ledige kapaciteter i planlægningsområde Bornholm Regionskommune for yderområderne almen praksis, speciallæger, kiropraktik, fysioterapi, fodterapi og psykologhjælp.
Etablering på Bornholm
Da Bornholms Regionskommune udgør ét samlet planlægningsområde betyder det, at når en kapacitet tildeles, er det med krav om etablering på Bornholm. Som udgangspunkt kan yderne selv bestemme hvor på øen, de nedsætter sig inden for overenskomstens og praksisplanes rammer.
Når yderne selv har ansvar for at finde lokaler til at drive praksis fra, kan mangel på egnede lokaler i planlægningsområdet blive en barriere i rekrutteringsprocessen. Regionen kan i nogle tilfælde være behjælpelig med lokaler, som det fx har været tilfældet med Praksisklinikken på Bornholm, men regionen har få muligheder for dette grundet begrænsede matrikler lokalt. Regionen kan også være behjælpelig med vejledning i at finde lokaler, men er begrænset af, at kompetence til lokalplanlægning ligger hos kommunen. Kommunens medvirken til at finde egnede lokaler via lokalplanlægning kan derfor bl.a. være central for at sikre rekruttering og kapacitetsdækning.
Regionen har etableret et samarbejde med Bornholms tilflytterkonsulent, der kan rådgive praksisydere ift. de aktuelt ledige lokaler i kommunen. Tilflytterkonsulenten er også opdateret med relevante informationer om kapaciteterne på Bornholm og vil fremtidigt holdes orienteret om ledige kapaciteter.
Udfordringer og rekrutteringsindsatser inden for udvalgte praksisområder
Almen praksis
I maj 2016 etablerede Region Hovedstaden en regionsklinik på Bornholms Hospital, der med Sundheds- og Ældreministeriets godkendelse i maj 2017 fik dispensation til at blive drevet som en forsøgsordning frem til 1. maj 2022, hvor Praksisklinikken ifølge denne dispensation skulle afvikles. Praksisklinikken drives dermed aktuelt som et midlertidigt lægetilbud grundet lægemangel på Bornholm.
I foråret 2021 blev tre bornholmske kapaciteter derfor sat i opslag. To af disse kapaciteter stammede fra Praksisklinikken og var opslået med henblik på afvikling af Praksisklinikken for i stedet at kunne tildele kapaciteterne til læger efter overenskomsten. Den sidste kapacitet stammede fra en ophørt læge. Den ene kapacitet fra Praksisklinikken blev medio 2021 tildelt en læge, som allerede havde praksis i Allinge. I den forbindelse blev halvdelen af patienterne flyttet til lægen i Allinge. De øvrige to kapaciteter blev tildelt en læge, som senere valgte at levere kapaciteterne tilbage. Den ene ledige kapacitet (uden patienter) har i mellemtiden været slået op igen, uden ansøgere.
Region Hovedstaden har ansøgt Sundhedsministeriet om dispensation til, at Praksisklinikken forsat kan drives i op til to år. Sundhedsministeriet har dog givet afslag herpå med reference til, at der i stedet er tale om et tilfælde af akut opstået lægemangel. Det betyder, at det for en kortere periode er muligt at etablere et midlertidigt almen medicinsk lægetilbud (Sundhedsloven §227 stk. 6). Administrationen planlægger derfor opslag af to kapaciteter (én kapacitet fra praksisklinikken og én ledig kapacitet uden patienter) inden efterårsferien. Kapaciteterne skal – jf. beslutning ved møde i regionsrådet d. 14. december 2021 – etableres i Rønne snarest, evt. som satellitpraksis.
Der pågår aktuelt et stort rekrutteringsarbejde i samarbejde med Bornholms Regionskommune, tilflytterkonsulent og Bornholms Hospital med henblik på en fælles indsats for at sikre læger til de kommende opslag af to kapaciteter.
Psykologer
Region Hovedstaden oplever et vedvarende rekrutteringsproblem på psykologområdet. På Bornholm oplevede regionen første gang i januar 2022 at have to ledige kapaciteter, der ikke blev besat. Da der samtidig på Bornholm findes de højeste ventetider i regionen, blev der tildelt en ekstra kapacitet som følge af den beregning, der laves halvårligt i regionens kapacitetsplanlægningsarbejde. Ved seneste tildeling af kapaciteter i juli 2022 er der fortsat tre ledige kapaciteter. Regionsadministrationen vil, som følge af denne seneste udvikling, påbegynde et afdækningsarbejde for at forstå hvilke rekrutteringsproblematikker, der gør sig gældende samt hvilke konkrete indsatser, der kan iværksættes for at gøre det attraktivt at være ydernummerpsykolog på Bornholm såvel som resten af regionen.
I den nuværende rekrutteringsindsats bliver alle ledige kapaciteter synliggjort på Dansk Psykologforenings hjemmeside og i nyhedsbreve. Hvert halve år tildeles ledige kapaciteter til psykologer i ydernummerordningen.
Fodterapeuter
På fodterapiområdet oplever regionen flere steder udfordringer med at rekruttere fodterapeuter til at sikre tilstrækkelig behandlingskapacitet. For Bornholm er situationen konkret, at flere opsigelser af ydernumre har betydet, at de resterende ydernummerindehavere på øen oplever et pres grundet stor patientvolumen og patienttyngde samt oplevelse af udfordringer med administration i forbindelse med praksisdrift. Der er syv ledige kapaciteter på Bornholm.
I den generelle, regionale rekrutteringsindsats på fodterapi planlægger regionen at fortsætte med annonceringen af ledige fodterapikapaciteter og holde oplæg på Fodterapiskolen med henblik på at fastholde synligheden på de ledige kapaciteter. Desuden har regionen et stående opslag med ledige kapaciteter, som kan søges og tildeles administrativt, såfremt klinikken lever op til krav om tilgængelighed. Regionen har særligt fokus på at sikre god dialog med og understøtte de nuværende fodterapeuter på Bornholm, som er særligt udfordret på kapaciteten. Der arbejdes konkret med at afdække rekrutteringsudfordringerne på øen for at udvikle og igangsætte nye fastholdelses- og rekrutteringsindsatser målrettet Bornholm.
Regionen undersøger mulige løsninger på de udfordringer fodterapeuterne har givet udtryk for, med henblik på at igangsætte pilotprojekter inden for midler afsat til implementering af praksisplan, der kan styrke rekruttering og fastholdelse af fodterapeuter på øen.
Kiropraktik
Regionen oplever generelt ikke udfordringer med at sikre kapacitet på kiropraktorområdet, men oplever dog en konkret udfordring på Bornholm. Der har tidligere været to kiropraktorer på Bornholm, men i september 2020 fraflyttede den ene af to kapaciteter på øen. Da det ikke lykkedes den tilbageværende kiropraktor at ansætte en ekstra behandler i egen klinik, blev det besluttet af Regionsrådet maj 2021 at oprette en ny kapacitet bunden til Bornholm for at sikre den rette kapacitet.
Kapaciteten blev tildelt i november 2021 med frist for etablering 1. juli. Fristen for etablering blev administrativt rykket til 1. oktober. Kiropraktoren har meddelt regionen at vedkommende ikke agter at etablere sig og kapaciteten er derfor leveret tilbage til regionen. En del af kiropraktorens udfordring ved at få kapaciteten etableret var at finde egnede lokaler til praksisdrift. Regionsadministrationen er ved at planlægge en indsats for at sikre den rette kiropraktiske kapacitet på øen enten ved at styrke behandlingskapaciteten hos den eksisterende kiropraktor eller sende kapaciteten i opslag på ny. Hvis kapaciteten sendes i opslag, påtænkes en indsats på at understøtte processen med at finde egnede lokaler.
Der har været opmærksomhed lokalt på Bornholm på området henover sommeren samt fra presse. Der pågår generelt drøftelser kommunalt om etablering og placering af et privat sundhedshus på øen, som kan få betydning for mulighederne for at tiltrække behandlere i praksissektoren.
Fysioterapi
Der er aktuelt ingen kapacitetsudfordringer inden for fysioterapi på Bornholm.
Speciallæger
Der er speciallægepraksis på Bornholm inden for følgende seks af 15 praksisspecialer: Øjenlægehjælp, ørelægehjælp, dermato-venerologi, psykiatri, pædiatri og anæstesiologi. For de specialer, der er på øen, er speciallægedækningen ift. borgere pr. kapacitet lige så god (dermato-venerologi) eller bedre (anæstesiologi, øjenlægehjælp, ørelægehjælp og pædiatri) end gennemsnittet for hele regionen. Kun for psykiatri er der væsentligt flere borgere pr. kapacitet på Bornholm end for de øvrige planområder. Regionsrådet drøfter 23. august 2022 prioritering af midler til kapacitetsudvidelse i speciallægepraksis afsat i overenskomsten om speciallægehjælp, herunder også på Bornholm.
Tandlæger
Tandlæger med autorisation kan søge og få tildelt et ydernummer af regionen, men på tandlægeområdet er der fri nedsættelsesret. Antallet af tandlægeklinikker på Bornholm er derfor et udtryk for, hvor mange tandlæger, der ønsker at nedsætte sig på Bornholm. Regionen er således ikke forpligtet til at sikre kapaciteten, men har en interesse i et godt tandlægetilbud til regionens borgere.
Regionen har haft et konstruktivt samarbejde med Tandlægeforeningen om udvidelse af tandlægevagtordningen på Bornholm i tre uger i sommerferien, hvor tandlæger fra Region Hovedstadens Tandlægeforening har bistået tandlægerne på Bornholm med at sikre tandpinebehandling til feriegæsterne på øen. Der har været en høj aktivitet og samtidig en positiv modtagelse blandt tandlægerne på Bornholm.
Tandlægerne på Bornholm oplever dog generelt problemer med rekruttering af tandlæger, og Region Hovedstadens Tandlægeforening efterspørger et fortsat regionalt engagement i at imødegå udfordringerne. Regionen fastholder dialogen med Region Hovedstadens Tandlægeforening om, hvordan en styrkelse af tandlægevagtordningen kan understøtte vilkårene for de praktiserende tandlæger på Bornholm.
Ad 2. Omfordeling af midler
Som beskrevet sættes to kapaciteter i almen praksis i opslag inden efterårsferie. Med udgangspunkt i tidligere beslutning i regionsrådet d. 20. april og 14. december 2021 vedr. opslag af kapaciteterne på Bornholm, opslås kapaciteterne ud fra følgende aktuelle muligheder og bindinger:
I forbindelse med at kapaciteterne opslås, vedlægges et dispositionsforslag på istandsættelsen og markedslejepris før og efter evt. istandsættelse af praksisklinikkens lokaler. Med dispositionsforslaget vil de læger, der får tildelt kapaciteterne få mulighed for at til- eller fravælge konkrete istandsættelsesforslag. En istandsættelse vil dog medføre en øget udlejningspris, da markedslejeprisen vil stige i forbindelse med, at regionen dermed udlejer istandsatte lokaler.
I foråret 2021 godkendte regionsrådet udgifter til to scenarier for etablering af en licensklinik ved Bornholms Hospital. Den ene mulighed indebar en istandsættelsesudgift på 1.817.000 kr. til renovation af en pavillon beliggende ved Bornholms Hospital med henblik på at etablere licensklinik i denne bygning. Denne placering er ikke længere en mulighed på grund af øgede renoveringspriser. Den anden mulighed var en flytning af nuværende Praksisklinik til andre lokaler på hospitalet og en samtidig renovering af disse lokaler - vurderet til en udgift på cirka 300.000 kr. I dialog med hospitalet er det sidenhen besluttet, at fremtidig praksisdrift vil være på nuværende lokation på hospitalet.
Den nuværende praksisklinik blev etableret som en midlertidig løsning, hvorfor istandsættelse af kliniklokaler, gangareal, etablering af reception til klinikken, evt. akustikoptimering mv. vil være nødvendig for at kunne tilbyde nye praktiserende læger et mere attraktivt arbejdsmiljø samt tilbyde patienterne de fysiske rammer, der er forenelige med en etableret almen praksis. Det er estimeret, at en sådan istandsættelse i dag vil svare til en udgift på op til 1.870.000 kr.
For at kunne tilbyde istandsættelsen er der behov for, at udvalget tager stilling til, om de ønsker en omfordeling af de aktuelt bevilligede midler; henholdsvis kr. 1.817.000 til renovering af pavillonbygninger og kr. 300.000, så der i stedet disponeres over op til 1.817.000 kr. til denne istandsættelse efter vurdering fra Center for Ejendomme. Årsagen til behov for justering af økonomien er markant øgede priser på renovering og materialer det seneste år samt en vurdering af behov på den aktuelle lokation for Praksisklinikken, såfremt der skal etableres et permanent almen lægetilbud.
Ad 1: Ingen konsekvenser
Ad 2: Hvis udvalget godkender indstillingen, udarbejdes et dispositionsforslag til istandsættelse og markedslejepris før og efter evt. istandsættelse af praksisklinikkens lokaler til de læger, der får tildelt kapaciteterne.
For at kunne tilbyde en istandsættelse i forbindelse med opslaget af ledige kapaciteter, er der behov for en omfordeling af de aktuelt bevilligede midler til renovation mhp. etablering af licensklinik. Da sagen omhandler en omfordeling af bevilligede midler, er der ikke behov for ny bevilling af midler.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022.
Charlotte Hosbond / Tine Eja Bonke
22039380
Bilag 1: Kort over kapaciteter på Bornholm juni 2022
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Godkendt.
Nicolai Kampmann (A) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandling af punktet.
Hvert af de stående udvalg skal godkende en mødeplan med dato og tidspunkt for møder i deres respektive udvalg. I nærværende sag fremgår administrationens forslag til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens mødeplan for 2023.
Stående udvalg skal selv vedtage sin mødeplan, jf. styrelsesloven. Det er dog hensigtsmæssigt, at udvalgets mødeplan tager hensyn til regionsrådets øvrige mødeplanlægning.
Administrationen har derfor med baggrund i den mødeplan, som er vedtaget for regionsrådets og forretningsudvalgets møder, udarbejdet et forslag til mødeplan for udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Administrationen har i sit forslag til mødeplan desuden taget højde for de medlemmer, der sidder i mere end ét udvalg samt at en sag normalt skal kunne behandles færdigt i udvalg, forretningsudvalg og regionsråd i løbet af en måned eller halvanden.
Mødeplanen indeholder møder frem til udgangen af 2023, og udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens møder vil som udgangspunkt blive afholdt på Regionsgården i Hillerød. Administrationen foreslår, at udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen frem til december 2023 holder udvalgsmøder på følgende dage:
Såfremt udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen tiltræder indstillingen, er forslaget til udvalgets mødeplan for 2023 vedtaget.
Såfremt udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen tiltræder indstillingen, vil udvalgets mødeplan for 2023 blive offentligt tilgængeligt på regionens hjemmeside.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022.
Charlotte Hosbond / Helene Buch Jürs
22007925
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Drøftet.
Nicolai Kampmann (A) deltog ikke i behandling af punktet.
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen fremsatte på mødet den 25. maj 2022 et ønske om, at administrationen frem mod budgetforhandlingerne i august tilvejebringer et beslutningsgrundlag til, hvordan et ønske om en øget digital adgang til sundhedsvæsenet kan realiseres. Administrationen har på den baggrund udarbejdet et oplæg til, hvordan der kan arbejdes med at give patienterne mulighed for virtuelle konsultationer frem for fysiske, når det er fagligt relevant.
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen ønskede på deres møde den 25. maj 2022, at administrationen frem mod mødet i august udarbejder et beslutningsoplæg om, hvordan øget digital adgang til sundhedsvæsenet kan realiseres. Oplægget er vedlagt som bilag. Ønsket var bl.a. foranlediget af, at sundhedsreformen "Et sammenhængende, nært og stærkt sundhedsvæsen" beskriver en vision om at øge tilbuddet om digitale konsultationer i sundhedsvæsenet:
”Visionen er et sundhedsvæsen, hvor patienterne har mulighed for digitale sundhedsydelser, hvor det giver fagligt mening. Aftalepartierne ønsker at fremme denne udvikling. Derfor er aftalepartierne enige om ambitionen om at etablere en ret til digital konsultation, hvor det giver faglig mening, når der er sket en afklaring af de tekniske, juridiske og økonomiske forudsætninger.”
I juni 2021 godkendte regionsrådet visionsoplægget ”Alle skal med – Region Hovedstadens arbejde med det nære og sammenhængende sundhedsvæsen”, som bl.a. sætter en strategisk retning for, hvordan regionen vil skabe øget digital adgang til sundhedsvæsenet. Det kan være ved, at fysiske konsultationer erstattes af virtuelle konsultationer, eller når dele af behandlingen sker i hjemmet, fx via hjemmemonitoreringsløsninger. Hermed har Region Hovedstaden allerede beskrevet en ambition om, at behandling i højere grad skal planlægges med udgangspunkt i patientens behov, ønske og livssituation ved brug af ny teknologi og digitale løsninger. Ambitionen skal realiseres ved, at hospitalerne og regionens koncerncentre arbejder målrettet med at omstille den måde, hospitalsbehandling traditionelt planlægges og tilbydes patienterne. Det er en stor forandring, når behandling i stigende omfang skal kunne foregå uden for hospitalsmatriklerne. Hospitalerne er allerede i gang med denne omstilling. Bl.a. er der siden COVID-19 pandemien i foråret 2020 sket en stigning i antallet af virtuelle konsultationer, men der er et potentiale for, at endnu flere patienter kan få gavn af dette tilbud, hvis de ønsker det.
I oplægget om øget digital adgang til sundhedsvæsenet er der skitseret en retning for omstillingen mod, at mere behandling kan ske tættere på patienternes liv og hverdag. Oplægget fokuserer på, at patienter skal kunne vælge virtuelle konsultationer frem for fysiske, når de ønsker det, og når det giver fagligt mening. Dette indebærer, at hospitalerne arbejder dedikeret med at implementere nye arbejdsgange, nye måder at planlægge patientforløb på, tilegnelse af nye kompetencer og viden om tekniske løsninger, nye måder at kommunikere med patienter på samt information og support til patienter osv. Derfor er det afgørende, at hospitalerne prioriterer de nødvendige ressourcer og implementeringsstøtte og samtidig, at det prioriteres, at de tekniske løsninger er brugervenlige, ligesom der skal være adgang til support.
Det videre arbejde med at øge den digitale adgang til sundhedsvæsenet skal drøftes med hospitalerne, som skal komme med konkrete bud på, hvordan der kan prioriteres de nødvendige ressourcer samt hvordan arbejdet kan følges med henblik på at sikre fremdrift.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022.
Charlotte Hosbond/ Nina Husfeldt Clasen
22046069
Bilag 1: Oplæg om øget digital adgang til sundhedsvæsenet 15082022 til NÆRSAM
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Carsten Scheibye (V) og Nicolai Kampmann (A) deltog ikke i behandling af punktet.
På regionsrådets møde den 21. september 2021 godkendte rådet en sag om de regionale funktioner i de kommende sundhedshuse i Helsingør og Frederikssund. Herunder blev det aftalt, at de relevante stående politiske udvalg på sundhedsområdet i sommeren 2022 skal se en status på Nordsjællands Hospitals arbejde med at undersøge muligheden for yderligere varetagelse af ambulante besøg af børn i sundhedshusene, udover varetagelse af børneovervægtsambulatoriet.
I denne sag gives en status på arbejdet med at afsøge, hvilke yderligere ambulante besøg af børn, der kan placeres på henholdsvis Frederikssunds Hospital (i perioden frem mod det nye sundhedshus er etableret) og det nye sundhedshus i Helsingør.
Nordsjællands Hospital ønsker at honorere nærhedsprincippet og skabe mulighed for, at flere børn kan tilbydes ambulante besøg i Helsingør og Frederikssund. Derfor har Børne- og Ungeafdelingen arbejdet på en plan for at udflytte en række ambulante funktioner til både Frederikssund Hospital og det kommende sundhedshus i Helsingør. Udflytning til de to nye matrikler har krævet et større forberedende arbejde, hvor første skridt bliver udflytning til Frederikssunds Hospital og dernæst til det nye sundhedshus i Helsingør. Ibrugtagning af det nye ambulatorium på Frederikssund Hospital planlægges til d. 1/11 2022. Derefter sker der en udflytning til det nye sundhedshuset i Helsingør med ibrugtagning i februar 2023.
Der planlægges med ca. 1000 ambulante besøg årligt på hver af matriklerne i Frederikssund og Helsingør, hvor forløbene som udgangspunkt vil være de samme på begge matrikler, og på Hillerød-matriklen. Der planlægges aktuelt med bred ambulant aktivitet inden for:
Derudover udflytter Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) en mindre diabetesfunktion målrettet børn til Helsingør Sundhedshus, som pt. er i drift i det nuværende sundhedshus, samt Frederikssund Hospital med opstart i september 2022.
For at skabe kontinuitet for patienterne planlægges der med både forundersøgelser og kontrolbesøg på de to nye matrikler. Specialiseret udredning og opfølgning inden for ovenstående forløb vil som i dag blive varetaget på Hillerød Hospital grundet behov for adgang til specialiseret viden og teknologi.
Løbende erfaringsopsamling
Pædiatri er samlet set et stort og bredt speciale med mange subspecialer, hvor hvert subspeciale dækkes af 2-4 specialister. Dette har betydning for, hvilke og hvor mange funktioner der kan flyttes ud. Derudover er det nyt for afdelingen at opdele specialet og drifte på flere matrikler samtidig, hvilket kan have betydning for den samlede drift. Med afsæt i dette vil der løbende blive fulgt op på erfaringer inden for effektiv drift, herunder afdelingens nærhed til øvrige specialer.
Derudover vil befolkningsgrundlag, patienttilfredsheden og synergier med øvrige aktører løbende blive fulgt og evalueret med henblik på at sikre udflytning af relevante forløb. Her vil der bl.a. være fokus på kommunale funktioner, som evt. kan danne grundlag for samarbejde og tværsektorielle forløb. Dette afhænger af kommunernes planer om placering af kommunale børne- og ungefunktioner.
Med afsæt i den løbende erfaringsopsamling kan der tilkomme ændringer og justeringer til de ovennævnte forløb.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022. Sagen forelægges også i sundhedsudvalget den 29. august 2022.
Charlotte Hosbond/ Maria Altschuler
21021855
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Nicolai Kampmann (A) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandling af punktet.
Med denne sag gives en orientering på lægedækningssituationen – herunder indsatser for rekruttering og fastholdelse - i almen praksis i Region Hovedstaden pr. 7. august 2022. Dette med formålet om et kontinuerligt overblik over eventuelle fremtidige udfordringer/opmærksomheder ift. regionens lægedækning, og hvordan disse imødekommes.
Status på aktivering af kapaciteter og tildelte kapaciteter
Pr. 7. august er det aktive antal kapaciteter i regionen på 1.098. Den samlede kapacitet, inkl. ikke-aktive kapaciteter, er 1.128 kapaciteter. Det gennemsnitlige antal sikrede patienter pr. kapacitet er aktuelt pr. 7. august 2022 i gennemsnit 1.714 sikrede pr. kapacitet. Bilag 1 viser udviklingen i antal aktive kapaciteter samt udviklingen i det gennemsnitlige antal sikrede pr. kapacitet siden 2016.
Der er udover de 1.098 aktive kapaciteter samlet set 30 inaktive kapaciteter pr. 7. august 2022
De inaktive kapaciteter er udgjort af:
a. 17 inaktive kapaciteter tildelt læger med aktiveringsfrist i 2022/2023 (se tabel 1)
b. 10 inaktive kapaciteter der afventer proces vedr. eventuel omfordeling
c. ingen inaktive kapaciteter er aktuelt i opslag
d. 3 inaktive kapaciteter (samt 1 aktiv kapacitet på Bornholm) er på vej i opslag
i alt 20 inaktive kapaciteter
Den samlede kapacitet af inaktive og aktive kapaciteter i regionen er derfor i alt 1.128 kapaciteter.
Fordeling af aktive kapaciteter og åbne-lukkestatus i regionen fremgår af bilag 2.
a. Status på tildelte kapaciteter (17 kapaciteter)
Tabel 1 viser en oversigt over de tildelte kapaciteter, som afventer etablering, deres
fordeling på planlægningsområder samt etableringsfrister.
Planlægningsområde | Kapaciteter | Etableringsfrist |
Amager | 4 | 01.04.2023 |
Vesterbro | 3 | 01.04.2023 |
Vanløse | 1 | 01.04.2023 |
Indre by (København) | 1 | 01.04.2023 |
Gladsaxe | 1 | 01.03.2023 |
Nørrebro | 2 | 01.01.2023 |
Nørrebro | 1 | 01.10.2022 |
Vallensbæk | 1 | 01.08.2022 (har søgt fristforlængelse) |
Rødovre | 1 | 01.08.2022 |
Bispebjerg | 2 | 01.07.2022 (har søgt fristforlængelse) |
I alt | 17 |
|
Tabel 1: Oversigt over de tildelte kapaciteter og frist for etablering
B. Status på kapaciteter der afventer proces vedr. eventuel omfordeling (10 kapaciteter)
Regionsrådet godkendte på møde d. 17. august 2021 regionens forslag til metode til vurdering af behovet for evt. omfordeling af tilbageleverede kapaciteter i almen praksis.
Der er aktuelt 10 inaktive tilbageleverede kapaciteter. Kapaciteterne er enten afventende screening og/eller beslutning om omfordeling af kapaciteterne.
Typisk forekommer tilbageleveringer på grund af rekrutterings- eller lokaleudfordringer. Af de 10 tilbageleverede kapaciteter er følgende registreret:
De sidstnævnte 8 kapaciteter blev ikke aktiverede før tilbagelevering. Regionen vil fremover systematisk registrere årsager til tilbageleveringer hos de enkelte læger.
C. Ingen inaktive kapaciteter er aktuelt i opslag
Den 28. februar 2022 godkendte udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen områderne, der tildeles 10 nye kapaciteter som følge af den årlige kapacitetsvurdering for at være på forkant og for at dække kapacitetsbehovet i 2023. Alle disse har nu været i opslag. Det drejer sig om opslag i én kapacitet i Albertslund, én kapacitet i Gladsaxe og otte kapaciteter i Københavns Kommune. Kapaciteten i Albertslund Kommune er aktiveret. Øvrige kapaciteter afventer aktivering.
d. Kapaciteter, der er på vej i opslag (2 kapaciteter)
I efteråret opslås to kapaciteter i Københavns Kommune (én på Amager og én i Valby) derudover opslås to kapaciteter på Bornholm (se særskilt afsnit om disse).
Kapaciteterne bliver opslåede online og trykt i Ugeskrift for læger. Ligesom de fremgår med yderligere information på regionens hjemmeside. Rekrutteringsfunktionen orienterer desuden om opslag i På-vej-praksis-nyhedsbrev.
Kommuner og PLO-H orienterer om opslag via deres kanaler til lægerne.
Puljekapaciteter
Udover de oven for nævnte kapaciteter har regionen besluttet d. 27.11.2019 at etablere 10 ekstra puljekapaciteter. Disse puljekapaciteter kan anvendes ved uforudsete lægedækningsudfordringer i geografiske områder. To af disse kapaciteter er udmøntet i områder, der på opgørelsestidspunktet havde haft mere end 85% lukket for patienttilgang i seks måneder, og ikke havde kapaciteter på vej til området med aktiveringsfrist inden for tre måneder. Der resterer altså 8 pulje kapaciteter, der kun aktiveres ved særlige og akutte lægedækningsudfordringer. Disse kapaciteter indgår derfor ikke i oversigten over inaktive kapaciteter.
Lægedækning på Bornholm
I maj 2016 etablerede Region Hovedstaden en regionsklinik på Bornholms Hospital, der med Sundheds- og Ældreministeriets godkendelse i maj 2017 fik dispensation til at blive drevet som en forsøgsordning frem til 1. maj 2022, hvor Praksisklinikken ifølge dispensationen skal afvikles.
Siden foråret 2022 har tre bornholmske kapaciteter været i opslag. To af disse kapaciteter stammede fra praksisklinikken og var opslået med henblik på afvikling af praksisklinikken og i stedet at kunne tildele kapaciteterne til læger efter overenskomsten. Den sidste kapacitet stammede fra en ophørt læge.
Aktuel status på de tre bornholmske kapaciteter er, at:
o 1 kapacitet er tildelt en eksisterende lægepraksis i Allinge
o 1 kapacitet tilhører fortsat den midlertidige praksisklinik (regionen har ansøgt Sundhedsministeriet om forlængelse af praksisklinikken)
o 1 kapacitet (fra ophørt læge) har været i opslag to gange – og er forsat ubesat.
Sammen med Bornholms Hospital arbejdes, der aktuelt på en strategi for opslag af kapaciteten fra praksisklinikken og derudover kapaciteten fra ophørt læge. Kapaciteterne er – jf. beslutning ved RR-møde d. 14. december 2021 – bundet til etablering i Rønne evt. som satellitpraksis.
Sundhedsministeriet er ansøgt dispensation om, at praksisklinikken forsat kan drives i op til to år. Der er dog givet afslag herpå med reference til, at vi i stedet taler om et tilfælde af akut opstået lægemangel. Det betyder, at det for en kortere periode er muligt at etablere et midlertidigt almen medicinsk lægetilbud (Sundhedsloven §227 stk. 6).
Status på borgernes lægevalgsmuligheder
27 pct. af lægepraksis i regionen er aktuelt åbne for tilgang af patienter, svarende til 162 ud af i alt 598 praksis (se bilag 2; Åbne-lukkestatus pr. 7. august 2022). Hertil kommer et mindre antal praksis, som har selektivt åbent for tilgang af patienter.
Når de tildelte kapaciteter (tabel 1) aktiveres vil det have betydning for flere områder, der er aktuelt har en høj andel praksis med lukket for tilgang af patienter fx på Amager, i Gladsaxe og Vanløse (bilag 2; Åbne-lukkestatus pr. 7. august 2022). Det er dog værd at bemærke, at flere forhold har betydning for, hvorvidt en lægepraksis vælger at lukke for tilgang af patienter evt. for kortere tidsperioder. Den angivne lukningsgrad i Åbne-lukkestatus kan således variere over kortere tid. Det er derfor vigtigt at bemærke lukningsgraden for planlægningsområdet ved forrige datatræk.
Overordnet opleves forsat en udfordring i antallet af inaktive kapaciteter. I dialogen med lægerne med tildelt – men ikke-aktiveret kapacitet – italesætter lægerne især en udfordring med at finde og ansætte kompagnoner i deres ledige kapaciteter, men også med at finde egnede praksislokaler i kommunerne.
Aktuelle indsatser for rekruttering og fastholdelse af læger i almen praksis
I samarbejde med PLO-Hovedstaden, kommunerne i regionen og Kap-H (regionen og PLO-Hovedstadens fælles kvalitetsorganisation) arbejder regionen på at understøtte, at praktiserende læger bliver længere i praksis.
På baggrund af lægedækningsundersøgelserne 2019-2022 har regionens rekrutteringsfunktion været i kontakt med læger, der ønsker at forlade praksis inden for de næste 5 år. Alt efter lægernes begrundelse for at forlade deres praksis, tilbydes de praksisbesøg med henblik på aflastning, kommunal kontakt med henblik på bedre faciliteter eller kontakt til yngre læger, der ønsker at indgå i deres praksis som ansat eller grundet generationsskifteaftale.
Rekruttering af læger
Regionen understøtter læger, der netop har fået tildelt en kapacitet. Indsatsen sker både generelt ved kontakt til interesserede læger og gennem afvikling af velkomstmøder til alle nye læger, og omfatter generel rådgivning vedr. etablering i almen praksis, bl.a. hjælp vedr. lokaler. Indsatsen har til formål at understøtte, at lægerne hurtigst muligt etablerer kapaciteten og at forebygge, at lægerne tilbageleverer kapaciteterne til regionen.
Derudover arbejder regionens rekrutteringsfunktion målrettet på at øge overblikket for lægerne om ledige kapaciteter i regionen og på at udvikle synligheden og kommunikationsplatformen for rekruttering. Regionen har oplevet stor interesse blandt lægerne ift. nyhedsbrevet 'På vej i praksis' med opslag af nye kapaciteter samt god information til nynedsatte læger samt matching af læger, der søger praksis med læger, der søger en kompagnon eller ønsker at sælge. Ligesom regionen har lanceret et nyt website "Min almen praksis" med etableringsinformation målrettet læger på vej i praksis – i praksis - og på vej fra praksis.
Regionsrådet godkendte d. 21. juni 2022, at den regionale rekrutteringsfunktion for almen praksis udvides med to årsværk i en treårig pilotperiode. Disse stillinger er på vej i opslag med ansøgningsfrist d. 22. august 2022. Med disse ekstra årsværk er det forventningen, at regionen kan realisere et uudnyttet potentiale for yderligere initiativer til at understøtte rekruttering og fastholdelse.
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen orienteres kvartalsmæssigt om status på lægedækningen i regionen.
Sagen har ingen bevillingstekniske konsekvenser, da beskrevne initiativer ligger inden for de økonomiske og driftsmæssige ramme.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022.
Charlotte Hosbond / Tine Eja Bonke
22039855
Bilag 1: Udviklingen i antal aktive kapaciteter og gennemsnitlige antal sikrede pr_august 2022
Bilag 2: Åbne-lukkestatus pr. 7. august 2022
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Nicolai Kampmann (A) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandling af punktet.
Der er på udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens møder et fast punkt, hvor administrationen orienterer om aktuelle sager.
Administrationen orienterer om aktuelle sager, der vedrører udvalgets opgaveområde.
Såfremt udvalget ønsker behandling af en sag, vil administrationen gå videre med sagen.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 31. august 2022.
Charlotte Hosbond/Helene Buch Jürs
22007925
Intet at bemærke.
Nicolai Kampmann (A) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i behandling af punktet.
Tomt indhold
Tomt indhold