Dagsorden blev godkendt, i det meddelelse nr. 2: ”Trafikkonference i november” blev løftet til en orienteringssag.
Sagen blev taget til efterretning, i det udvalget bad om et program frem mod mødet
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning
Region Hovedstaden har på regionsrådsmødet 17. august 2021 ifm. udmøntning af regionale udviklingsmidler af sat 450.000 kr. til at indgå en aftale med STATION frem til udgangen af 2023. STATION er et tværfagligt innovationshus, der er tilgængeligt for studerende i hovedstadsregionen. Regionen i samarbejde med STATION afholdt et såkaldt hackathon med studerende om, hvordan der kan skabes 'Effektiv og Bæredygtig Mobilitet'.
Vinderne af hackathonet vil præsentere deres oplæg på udvalgsmødet. Da vinderholdet består af både dansktalende og engelsktalende studerende holdes oplægget på engelsk og varer 10 min.
Region Hovedstadens regionale udviklingsstrategi for 2020-2023 har fokus på at inddrage den unge generation i den regionale udvikling. Region Hovedstaden har med udgangspunkt heri indgået en aftale med innovationshuset STATION, der skal inspirere regionsrådet og andre regionale aktører i Region Hovedstaden om de regionale udviklingsdagsordener.
Dette understøtter også Region Hovedstadens klimasamarbejdsaftale med Regeringen om grøn kollektiv trafik med særlig fokus på, at flere unge på 16-24 år anvender kollektiv transport, samkørsel, cykler og går.
Hackathon om effektiv og bæredygtig mobilitet
Regionen afholdt i samarbejde med STATION et hackathon over to dage, der skulle producere idéer til, hvordan der kan skabes en ”Effektiv og Bæredygtig Mobilitet”? I et hackaton skal deltagere inden for et specifikt tema udvikle ideer og koncepter sammen.
Tolv studerende med dansk og udenlandsk baggrund fra flere uddannelser blev udvalgt til at deltage i hackaton. Movia, Easypark og Donkey Republic præsenterede en række mobilitets-cases for deltagerne, som de arbejdede videre med i de to dage.
Som præmie har vinderholdet "Team Camels" fået mulighed for at præsentere deres bud på fremtidens mobilitet for Udvalget for trafik og regional udvikling. Vinderholdet har taget udgangspunkt i cyklen, som det, der binder transporten sammen.
Hovedaktiviteter i samarbejdet med STATION
I løbet af 2022-23 vil regionen afholde en række arrangementer i samarbejde med STATION.
Om STATION
STATION er en selvejende fond og fungerer som et innovationshus for studerende på videregående uddannelser. STATION er oprettet med fondsmidler fra Realdania og Frederiksberg Kommune – og har derigennem overtaget den gamle politistation på Frederiksberg, hvor de åbnede dørene for studerende i 2019, som bruger huset til en lang række aktiviteter.
STATIONs fællesskab består af en del internationale studerende, der gennem deres deltagelse i projektet kan deres personlige og kulturelle erfaringer og perspektiver i spil. Hovedsproget på STATION er engelsk. STATION indgår via CBS og andre partnere i internationale netværk. Derfor vil både Region Hovedstaden og STATION kunne dele viden med omverdenen og bl.a. understøtte regionens arbejde med mht. ansøgning af fonde og EU-midler – samt skabe et fundament for konsortiedannelser mv.
Ved tiltrædelse af indstillingen tager udvalget orientering om status for regionens samarbejde med STATION samt hackathon om effektiv og bæredygtig mobilitet til efterretning.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 30. august 2022.
David Meinke/Søren Bom
21077420
Bilag 2: Præsentation som vist på mødet den 30. august 2022 - Team Camels
Administrationen indstiller, at udvalget for trafik og regional udvikling anbefaler overfor forretningsudvalget og regionsrådet:
Anbefalet
Den 20. oktober 2020 besluttede regionsrådet at godkende Movias udkast til ændring af Movias vedtægt samt at administrationen skulle indlede dialog med Movia og Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen med henblik på gennem ændring af standardvedtægten at sikre regionen mindretalsbeskyttelse i forhold til beslutninger i Movias bestyrelse, som har væsentlig indflydelse på regionens økonomi. På baggrund af dialogen og undersøgelser har Trafikstyrelsen udstedt en ny bekendtgørelse om trafikselskabernes vedtægter, hvor mindretalsbeskyttelsen fremgår af standardvedtægtens ufravigelige bestemmelser. Derfor har Movia nu opdateret sin vedtægt, som er godkendt af henholdsvis Movias bestyrelse (25. februar 2022) og repræsentantskab (14. marts 2022). Herefter skal vedtægten nu godkendes af de to regionsråd på Sjælland, Transportministeren og Indenrigsministeren, for at være endeligt gældende. Movia har i brev af 6. april 2022 bedt regionsrådene om at behandle forslaget til ny vedtægt for Movia.
I februar 2020 godkendte Movias bestyrelse en opdateret udgave af Movias vedtægt, som blev tilpasset den seneste standardvedtægt fra Trafikstyrelsen og da mindretalsbskyttelsen af regionerne og den kommune, der betaler mest, ikke fremgik af standardvedtægten, udgik den af Movias vedtægt. Ved Region Hovedstadens senere godkendelse af den opdaterede vedtægt, besluttede regionsrådet samtidig, at administrationen skulle indlede dialog med Movia og Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen med henblik på gennem ændring af standardvedtægten at sikre regionen mindretalsbeskyttelse i forhold til beslutninger i Movias bestyrelse, som har væsentlig indflydelse på regionernes økonomi.
Efter vedholdende samarbejde i Region Hovedstadens administration, og god dialog med Trafikstyrelsen og de øvrige parter udstedte Trafikstyrelsen den 1. december 2021 - efter gennemført høring - en ny bekendtgørelse med ikræfttrædelse 1. januar 2022, hvor mindretalsbeskyttelsen af regionerne og den kommune, der betaler mest, fremgår af de ufravigelige bestemmelser i standardvedtægten for trafikselskabet på Sjælland (Movia). Det har medført, at Movia som konsekvens nu har opdateret vedtægten med mindretalsbeskyttelsen samt med en række konsekvensrettelser vedr. individuel handicapkørsel. hvilket administration er positive overfor, da det bidrager til at beskytte regionens økonomiske interesse i Movia.
Vedtægten blev vedtaget af Movias bestyrelse den 25. februar 2022 og godkendt af repræsentantskabet den 14. marts 2022, hvorefter den nu er til godkendelse i de to regionsråd. Herefter skal vedtægten godkendes af Transportministeren og Indenrigsministeren for at være endeligt gældende. Region Sjælland forventer at Movias vedtægt behandles i Regionsrådet den 27. september samtidig med Region Hovedstaden. Movias henvendelse og forslag til vedtægt, der er tilpasset den nye standardvedtægt er vedlagt som henholdsvis bilag 1 og 2.
Mindretalsbeskyttelsen i Movias vedtægt betyder at 2/3-flertal kun kan opnås i Movias bestyrelse, hvis også 2 ud af de 3 medlemmer, som repræsenterer regionerne og den kommune, som betaler mest, er for. Det betyder bl.a. at der ikke kan opnås 2/3-flertal uden om de to regioner og Københavns Kommune som til sammen betaler 2/3 af fællesomkostningerne i Movia. Der er krav om 2/3-flertal i Movias bestyrelse, når der skal træffes beslutninger vedrørende finansiering, budget og regnskab samt om fordeling af buslinjer på regionale og lokale buslinjer. Dermed bidrager kravet om 2/3-flertal og mindretalsbeskyttelsen til budgetansvarligheden i Movias bestyrelse.
Tilskuddet til Movia udgør en stor andel af det samlede budget for regional udvikling i Region Hovedstaden, hvorfor selv mindre udsving i dette kan have stor betydning for det budgetmæssige råderum på det samlede regionale udviklingsområde.
Tilpasningen af Movias vedtægt til standardvedtægten indeholder også en række konsekvensrettelser vedr. individuel handicapkørsel, der følger af lov om trafikselskaber. Det betyder at formuleringerne i vedtægten stemmer overens med den gældende trafikselskabslov og benytter formuleringen ”individuel handicapkørsel for svært bevægelseshæmmede, blinde og stærkt svagtseende”.
Se yderligere detaljer og om sagens udvikling i link til sag i regionsrådet af 20. oktober 2020, hvor Movias opdaterede vedtægt blev godkendt og administrationen sat i gang med dialog med henblik på genindførelse af mindretalsbeskyttelsen:
www.regionh.dk/politik/Møde i regionsrådet den 20.oktober 2020
og i sag i Trafikudvalget den 26. oktober 2021 med forslag til høringssvar til Trafikstyrelsen på baggrund af forslag til ny bekendtgørelse i høring:
www.regionh.dk/Møde i trafikudvalget den 26.oktober 2021
Ved tiltrædelse af indstillingen meddeler administrationen Movia, at vedtægten er godkendt af Regionsrådet med henvisning til sagen.
Sagen forelægges trafikudvalget den 30. august og efterfølgende forretningsudvalget den 20. september og regionsrådet den 27. september 2020.
David Meinke/Birgite Leolnar
20056100
Bilag 1: Udkast til ny vedtægt for Trafikselskabet Movia
Bilag 2: Ændring af Movias vedtægt-1338650.0.4
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Indstillingspunkt 1:
Anbefalet
Indstillingspunkt 2:
Administrationen havde stillet et teknisk ændringsforslag til indstillingspunkt 2 (bilag 6).
Formanden satte det tekniske ændringsforslag til afstemning.
Anbefalet
Det oprindelige indstillingspunkt 2 bortfaldt dermed.
Udvalget drøftede følgende udpegning så vidt angår ordinære medlemmer:
A – Vest
C – Nord
C – Centrum
V – Nordsjælland
De konkrete navne forelægges senest ved regionsrådsmøde.
Indstillingspunkt 3:
Anbefalet
Udvalget drøftede følgende udpegning så vidt angår suppleanter:
A – Vest
C – Nord
C – Centrum
V – Nordsjælland
De konkrete navne forelægges senest ved regionsrådsmøde.
Den 1. juli 2022 trådte ny lovgivning om kapacitetsfastsættelse og elevfordeling i kraft, som giver regionerne flere opgaver. Regionsrådet skal derfor nedsætte gymnasiesamarbejder på baggrund af inddragelse af de gymnasiale uddannelsesinstitutioner stx, hf, hhx og htx. Ifølge en bekendtgørelse, som forventes at træde i kraft den 1. september 2022, forventes nedsættelsen af gymnasiesamarbejderne at skulle ske senest den 1. oktober 2022. Gymnasiesamarbejderne har en koordinerende funktion og er rådgivende i forhold til regionsrådet og dets beslutninger.
Administrationen har udarbejdet et forslag til vedtægter, der sætter rammen for gymnasiesamarbejderne (herunder geografisk afgrænsning, organisering/repræsentation og indhold). Desuden skal udvalget udpege regionsrådets repræsentanter til gymnasiesamarbejderne, og et koordinationsudvalg, der går på tværs af de fire samarbejder.
Regionsrådet har med den nye lovgivning om Kapacitetsfastsættelse og elevfordeling på de gymnasiale uddannelser ansvar for at nedsætte de nye gymnasiesamarbejder (bilag 1). Udvalget for trafik og regional udvikling drøftede indledningsvis de nye gymnasiesamarbejder den 24. maj 2022.
Gymnasiesamarbejdernes opgave er at understøtte regionsrådets koordinering på det gymnasiale område, herunder sammenhæng i udbuddet af ungdomsuddannelser med det formål at sikre et tilstrækkeligt og varieret uddannelsestilbud i regionen, og et tilstrækkeligt og varieret udbud af studieretninger og valgfag. Herudover fastsætter regionsrådet det nærmere indhold af gymnasiesamarbejderne.
Alle gymnasiale institutioner i Region Hovedstaden samt Greve Gymnasium var indbudt til dialogmøde med regionale repræsentanter om gymnasiesamarbejderne den 15. august 2022. Mødet var en fortsættelse af det gode samarbejde, der har været med uddannelsesinstitutionerne og havde til formål at drøfte 1) geografisk afgrænsning, 2) organisering, 3) mødekadence og 4) indhold som foreslået i vedtægter for de gymnasiale samarbejder. Udover gymnasierne deltog fire medlemmer af udvalget for trafik og regional udvikling.
Geografisk afgrænsning
På baggrund af politiske drøftelser og dialogen med institutionerne foreslår administrationen, at den geografiske afgrænsning af gymnasiesamarbejderne følger de gældende grænser for zoner (bilag 2), således at afstandszonen udgør ét geografisk samarbejde, og de tre fordelingszoner hver udgør ét geografisk samarbejde. Zonerne følger kommunegrænser, og idet der er forskellige regler for fordeling af pladser på skoler i hhv. afstands- og fordelingszoner, vil der forventeligt være forskellige interesser i forhold til gymnasiesamarbejdernes indhold.
Forslag til vedtægter fremgår af bilag 3. I bilag 4 er vedlagt kort over forslag til geografisk inddeling af gymnasiesamarbejderne.
Repræsentation, organisering og indhold
Alle offentlige skoler, som udbyder de treårige gymnasiale uddannelser (stx, hhx, htx) og/eller to-årig hf, skal indgå i et gymnasialt samarbejde. Private institutioner, som udbyder samme uddannelser kan indgå i et gymnasialt samarbejde, hvis regionsrådet vurderer det hensigtsmæssigt. I Region Hovedstaden ønsker en række private gymnasier at deltage, og der har været et politisk ønske om at fortsætte dialog med alle de gymnasiale uddannelsesinstitutioner. Derfor foreslår administrationen, at alle gymnasiale uddannelsesinstitutioner inviteres til at deltage i gymnasiesamarbejderne.
Jf. loven om kapacitetsfastsættelse og elevfordeling, som trådte i kraft 1. juli 2022, er gymnasiesamarbejdernes deltagere 1-2 repræsentanter for regionsrådet samt 1 repræsentant for hver institution eller afdeling i det geografiske område. Administrationen foreslår med vedtægterne (bilag 3) følgende:
Jf. udkast til bekendtgørelse, som forventes at træde i kraft 1. september 2022, forventes nedsættelsen af gymnasiesamarbejderne at skulle ske senest den 1. oktober 2022.
Dialogmøde med gymnasierne den 15. august 2022
På dialogmødet med gymnasierne blev vedtægterne præsenteret, og der var derefter mulighed for drøftelser af indholdet heraf. Generelt var der opbakning til den foreslåede geografiske afgrænsning, dog med bemærkning om, at gymnasiesamarbejdet for Centrum er stort, fordi der i området er mange gymnasier inden for kort afstand af hinanden. Der var desuden gensidig interesse for at fortsætte samarbejdet mellem private og offentlige gymnasier, ligesom der var opbakning til at invitere elevorganisationerne til at udpege repræsentanter til gymnasiesamarbejderne. Forslaget til vedtægter er tilrettet som følge af diskussioner på dialogmødet. Opsamling fra dialogmødet fremgår af bilag 5.
Fordelingszonen for Vestegnen/Greve går på tværs af grænsen mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland, og derfor var både Greve Gymnasium og administrationen i Region Sjælland inviteret til at deltage. Rektor for Greve Gymnasium var desværre forhindret, hvorfor der er søgt dialog om den geografiske afgrænsning af gymnasiesamarbejderne ad andre veje.
Dialog om gymnasiesamarbejderne sikres direkte med de berørte institutioner og politisk udpegede medlemmer. Information rettet mod borgerne gøres tilgængelig på www.regionh.dk/elevfordeling
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 30. august 2022, forretningsudvalget den 20. september 2022 og regionsrådet den 27. september 2022.
David Meinke/Per Egedal Iskov
22033723
Bilag 1: Bilag 1 Faktaark - gymnasiesamarbejder
Bilag 2: Bilag 2 Faktaark - geografisk inddeling af gymnasiesamarbejder
Bilag 3: Bilag 3 - Udkast til vedtægter for gymnasiesamarbejderne i Region Hovedstaden
Bilag 4: Bilag 4 Kort over zoner m. Bornholm + Greve
Bilag 5: Bilag 5 Opsamling på dialogmøde om gymnasiale samarbejder
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale overfor forretningsudvalget og regionsrådet:
Indstillingspunkt 1, 2 og 3 blev anbefalet
Indstillingspunkt 4 blev taget til efterretning
I juni 2021 indgik et bredt flertal i Folketinget aftale om Infrastrukturplan 2035. I planen indgår statslig medfinansiering af indtil halvdelen af etablering af BRT på buslinjerne 200S og 400S svarende til i alt 1.475 mio. kr. Desuden vil staten udføre og finansiere de nødvendige VVM-undersøgelser forud for anlægget af de to BRT-linjer. I det forudgående arbejde er der arbejdet med en fordeling, hvor kommunerne skal tilvejebringe den anden halvdel af finansieringen, mens regionen står for driften af BRT.
Regionen har i flere år arbejdet for en opgradering af de regionale buslinjer til BRT, som led i regionens målsætning om en mere attraktiv kollektiv trafik. Bl.a. støttede regionsrådet de kommunale ansøgninger til forsøgsordning med stationsnærhed ved BRT-stationer på netop 200S og 400S jf. regionrådsmøde den 15. december 2020.
Den stigende trængsel på vejene i hovedstadsområdet påvirker også de regionale busser. De kommer langsommere frem, hvilket fordyrer driften og gør dem mindre attraktive for passagerne. For at gøre kollektiv trafik til et førstevalg for flere, er der behov for et styrket, højklasset transportsystem i hovedstadsområdet, som er attraktivt for passagerne både ift. transporttid og komfort. BRT er en del af dette.
BRT er bussystemer med højt serviceniveau og hyppige afgange. BRT kører som udgangspunkt i egne vognbaner med signalprioritering i lyskryds og dermed høj rejsehastighed og pålidelighed. Stoppestederne på BRT-linjer har karakter af stationer med niveaufri ind- og udstigning, og BRT-busserne vil være eldrevne ledbusser med høj passagerkomfort. BRT er dermed et højklasset kollektivt transportsystem, der kan tiltrække – og transportere – væsentligt flere passagerer end ordinære buslinjer. BRT er udbredt mange steder i både Europa og resten af verden. Den første danske BRT (Plusbus) åbner i Aalborg i 2023.
De foreslåede BRT-linjer forbinder hovedstadens byfingre på tværs med mulighed for gode skiftemuligheder til S-tog, regionaltog og letbane (se bilag 5). Det samlede løft i den kollektive transport vil flytte rejsende fra biler til kollektiv transport. Dette vil mindske stigningen i trængslen, og sammen med emissionsfri drift reducere CO2-udledning, støj og lokal luftforurening. BRT i egne vognbaner tager plads i byrummet. Det kræver derfor omhyggelig planlægning at sikre, at BRT ikke fører til en uhensigtsmæssig reduktion i mobiliteten for øvrige trafikanter. BRT-stationer skal planlægges, så der sikres gode forhold for gående, cyklister og lette adgangsveje mellem BRT og øvrig kollektiv transport.
BRT-linjerne styrker den kollektive trafikbetjening af en række store erhvervs- og beboelsesområder, der ikke i dag har højklasset kollektiv transport. Hermed understøttes de lokale byudviklingsmulighederne og virksomhedernes mulighed for at tiltrække arbejdskraft. BRT vil også styrke mobiliteten for den store gruppe af borgere, der ikke har adgang til bil, ligesom det sammen med den kommunale byudvikling kan styrke lokalmiljøerne og trygheden på og omkring de kommende BRT-stationer.
BRT 400S
BRT-linjen i Ring 4 planlægges fra Ishøj St. til Høje Taastrup Station og ad Ring 4 til Lautrup Industripark og videre til Bagsværd St. med mulighed for forlængelse til Lyngby St. Vejdirektoratet og Movia har udarbejdet en forberedende analyse til brug for den kommende VVM-analyse af BRT i Ring 4-korridoren. Analysen er udarbejdet for og finansieret af de involverede kommuner, Region Hovedstaden, Movia og Transportministeriet. I analysen gennemgås fem mulige linjeføringer.
Den forberedende analyse bekræfter, at BRT kan styrke den kollektive trafik i Ring 4-korridoren inden for en anlægsøkonomisk ramme på 1,9 til 2,2 mia. kr., afhængigt af den valgte linjeføring. Rejsetiden reduceres betragteligt, og passagertallet på strækningen vil stige med 20-30 pct., hvoraf halvdelen sker ved overflytning fra biltrafikken. Movia vurderer, at der vil være en årlig driftsbesparelse på ca. 5-15 mio. kr. ift. de nuværende driftsudgifter (bilag 4). Uden anlæg af BRT og med en stigende trængsel forventes udgifterne derimod at stige med ca. 12 mio. kr. årligt. Der er en række betydelige usikkerheder forbundet med disse vurderinger, herunder at de baseres på en forudsætning om etablering af fuld BRT, dvs. at der i BRT-anlægget ikke gås på kompromis med standarden. Driftsbesparelsen vil først indtræffe, når BRT-anlægget står færdigt i ca. 2030.
Næste skridt i arbejdet er udarbejdelse af en VVM for BRT i Ring 4. Staten, regionen og beliggenhedskommunerne har udarbejdet udkast til kommissorium (bilag 1). Formålet med VVM'en er at tilvejebringe et beslutningsgrundlag om BRT i Ring 4, til brug for kommuner og stat til at træffe beslutning om at igangsætte anlæggelse af BRT i Ring 4, og for regionen til at forpligte sig til den fremtidige drift.
BRT 200S
Linje 200S betjener den tværkorridor, som binder hovedstadsområdets byfingre sammen i området mellem Ring 2 og Ring 3. Hermed forbindes tre S-togsgrene (Ballerup, Høje Taastrup og Køge-linjerne), letbanen samt en række større bolig- og erhvervsområder, bl.a. Avedøre Holme, Hvidovre Hospital, Rødovre C., Husum og Gladsaxe Erhvervskvarter.
Der er indgået en administrativ aftale mellem staten, regionen og beliggenhedskommunerne om i fællesskab at finansiere en forberedende undersøgelse af BRT på 200S, der bliver sammenlignelig med den, der er gennemført for 400S. Den regionale medfinansiering er 625.000 kr. og udmøntes fra budget 2022.
Forslag til kommissorium til undersøgelsen er vedlagt som bilag 2. I undersøgelsen skal vurderes alternative linjeføringer, ligesom der skal være særlig opmærksomhed på at skabe optimale skifteforhold til S-togstationerne i Friheden, Rødovre og Husum. Denne undersøgelse skal koordineres med en forventet sideløbende udredning om letbane eller BRT fra Gladsaxe Trafikplads ad Frederikssundsvej til Nørrebro St., da der her er et potentielt sammenfald mellem linjeføringerne på den sidste delstrækning mod Gladsaxe Trafikplads.
Administrationen vil på samme vis som ved den forberedende analyse på 400S bede Movia vurderere en fremtidig BRT-driftsøkonomi på 200S.
Rammebetingelser, finansiering og organisering
BRT-kommunerne og Region Hovedstaden har indgået i en tæt dialog med Transportministeriet om, hvilke rammebetingelser, der skal være til stede, for at kommunerne og regionen kan deltage i BRT-projekterne. Borgmestre og regionsrådsformand har afholdt møde med transportministeren om sagen 9. marts, og på baggrund heraf er parterne blevet enige om et forståelsespapir (bilag 3), der fastlægger, at der arbejdes for en afklaring om:
Der arbejdes for en endelig afklaring af disse forhold inden årets udgang. Derudover arbejdes der på forslag til en organisering omkring BRT mellem parterne.
Videre proces
Den videre proces er i tre spor.
Godkendes indstillingspunkt 2 meddeler administrationen transportministeriet og de øvrige parter, at regionen godkender kommissorie for VVM-undersøgelse for BRT på 400S og indgår i arbejdet fremadrettet.
Godkendes udmøntning til medfinansiering af forberedende analyse på 200S indgår administrationen i arbejdet med de relevante parter. Udvalget for trafik og regional udvikling inddrages, når det er relevant.
Da flere af de involverede parter behandler kommissorier og forståelsespapir parrallet med regionen er der en risiko for sammenhængskraften, hvis en eller flere pater ikke vil indgå i arbejdet.
Midler til medfinansiering af den forberedende analyse på 200S udmøntes fra budget 2022 fra midler afsat til udpegning og kortlægning af muligheder for forbedring af busfremkommelighed.
Kommunikation sker i forbindelse med opstart af VVM-undersøgelse.
Sagen behandles i udvalget for trafik og regional udvikling den 30. august 2022, forretningsudvalget den 20. september 2022 og regionsrådet den 27. september 2022.
David Meinke/Birgitte Leolnar
21060428
Bilag 1: Bilag 1 - Kommissorium for en VVM-undersøgelse af en BRT i Ring 4 korridoren (400S)
Bilag 2: Bilag 2 - Kommissorium for forberedende analyse af BRT linje 200S
Bilag 3: Bilag 3 - Forståelsespapir for BRT på linje 200S og linje 400S
Bilag 5: Bilag 5 - Kort over BRT-linjer og letbane
Bilag 6: Præsentation som vist på mødet den 30. august 2022 - Oplæg BRT
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:
Godkendt.
Udvalget bad dog administrationen om at se på muligheden for at flytte mødedatoen i februar, og tilrette en mødedato til den 4. oktober. Der vil på næste mødet i udvalget den 3. oktober blive forelagt en meddelelse med de endelige mødedatoer for 2023.
De stående udvalg fastsætter selv deres mødeplan. På den baggrund har administrationen udarbejdet et forslag til mødeplan for 2023 for udvalget for trafik og regional udvikling.
Ifølge den kommunale styrelseslovs bestemmelser om stående udvalg, som ifølge regionsloven også gælder for stående udvalg i regioner, vedtager udvalget selv sin mødeplan. Det er dog hensigtsmæssigt, at udvalgets mødeplan tager hensyn til regionsrådets øvrige mødeplanlægning, hvorfor det fremgår af forretningsordenen, at udvalget vedtager sin mødeplan inden for regionsrådets fastlagte rammer.
Administrationen har derfor med baggrund i den mødeplan, som er vedtaget for regionsrådets og forretningsudvalgets møder udarbejdet et forslag til mødeplan for udvalget for trafik og regional udvikling i 2023. Udkast til mødeplan 2023 for alle stående udvalg er vedlagt som bilag 1.
Det foreslås, at udvalget for trafik og regional udvikling i 2023 holder udvalgsmøder på følgende dage:
Udvalgets mødeplan vedtages af et flertal. Såfremt der efterfølgende er behov for at ændre i mødeplanen, kan mødeplanen kun ændres ved enstemmighed.
Administrationen orienterer løbende udvalget om årsplan med indhold for udvalgsmøderne.
Ved tiltrædelse af indstillingen godkendes det forelagte forslag til mødeplan for 2023.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 30. august 2022.
David Meinke / Josephine Sandal
22035826
Bilag 1: Forslag til mødeplan for udvalgene 2023
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:
Formanden satte indstillingen til afstemning:
For stemte: A (2), B (1), F (1), V (1), O (1), Ø (2), i alt 8
Imod stemte: C (3), i alt 3
Undlod at stemme: 0
I alt 11
Godkendt.
Protokolbemærkning:
”C stemmer imod, idet C mener, at drøftelserne bør tages på de ordinære møder indenfor den normale dagsorden.”
Det er politisk besluttet at arbejde for, at den kollektive trafik skal udvikles, så den bliver førstevalg for flere. Desuden er processen omkring den kommende regionale udvikling gået i gang.
Derfor foreslås det, at udvalget for trafik og regional udvikling bruger 2 timer efter udvalgsmødet d. 2. november 2022 på en drøftelse af pejlemærkerne for den kollektive trafik i Region Hovedstaden.
Den kollektive trafik er den største budgetpost i det regionale udviklingsbudget og er afgørende for såvel borgernes mobilitet som for den grønne omstilling. Derfor er kollektiv trafik også en væsentlig politisk dagsorden – også for kommunerne og på Christiansborg.
Regionsrådet besluttede med Den Regionale udviklingsstrategi 2020-2023 en vision om, at kollektiv trafik skal være førstevalg for flere – og med starten på en ny strategiproces er det vigtigt, at udvalget sætter en klar retning for arbejdet med at udvikle den kollektive trafik.
De samlede udgifter på trafikområdet er stigende, og skal den kollektive trafik udvikle sig, vil det være nødvendigt med en omprioritering af ressourcerne.
Derfor foreslås det, at der afholdes et trafikpolitisk seminar for udvalget d. 2. november i forlængelse af det ordinære møde. På mødet kan udvalget med input fra administrationen og evt. fra eksterne parter starte en drøftelse af behovet for udvikling den kollektive trafik og dermed en prioritering af den kørsel, der finder sted i dag. Det foreslås, at følgende temaer drøftes:
Såfremt udvalget ønsker at gennemføre seminaret, vil administrationen sammensætte et program på baggrund af udvalgets kommentarer. Programmet forelægges udvalget på mødet i oktober.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil administrationen fortsætte planlægningen af en trafikworkshop for udvalget for trafik og regional udvikling den 2. november 2022.
Sagen forelægges udvalget den 30. august 2022.
David Meinke/Birgitte Leolnar
22047455
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale over for regionsrådet:
Udvalget for trafik og regional udvikling den 30. august 2022:
Anbefalet
Udvalget for trafik og regional udvikling den 20. juni 2022:
Udvalget for trafik og regional udvikling besluttede at udsætte sagen.
Regionsrådet skal udpege et bestyrelsesmedlem til den lokale aktionsgruppe (LAG) Frederikssund-Lejres bestyrelse efter henvendelse fra LAG Frederikssund-Lejre.
Region Hovedstaden har modtaget en henvendelse fra den lokale aktionsgruppe (LAG) Frederikssund-Lejre med henblik på at få udpeget et bestyrelsesmedlem fra regionsrådet.
En lokal aktionsgruppe er en forening, som består af et partnerskab mellem borgere, foreninger, virksomheder og lokale myndigheder. Lokale aktionsgrupper udpeges med udgangspunkt i blandt andet andel af befolkningen, der bor i småbyer eller landdistrikter, samt tilbagegang i antallet af beskæftigede. Der findes på nuværende tidspunkt to LAG’er i Region Hovedstaden LAG Halsnæs-Gribskov og LAG Bornholm.
LAG Frederikssund-Lejre er en forening, der arbejder med udvikling og innovation gennem projektstøtte under Landdistriktsprogrammet med henblik på at skabe lokal udvikling i området. Foreningen er finansieret af Bolig- og Planstyrelsen og EU gennem Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.
Levetiden for en lokal aktionsgruppe følger EU's programperioder. Programperioden 2014-2020 blev i 2020 forlænget af EU-Kommissionen til 2022. LAG Frederikssund-Lejre forbereder derfor den kommende programperiode fra 2023-2027.
I henhold til LAG Frederikssund-Lejres vedtægter, har Region Hovedstaden mulighed for forud for nedsættelse af bestyrelsen, at udpege et bestyrelsesmedlem fra regionsrådet. I den sag, der var på dagsordenen den 20. juni 2022, var det administrationens indstilling i sagen, at der skulle udpeges blandt medlemmerne af udvalget for trafik og regional udvikling, da den type udvikling hører under udvalgets resort. Imidlertid indstiller administrationen nu, at udpegningen ikke nødvendigvis skal være et medlem af udvalget for trafik og regional udvikling, men at det fortsat er udvalget for trafik og regional udvikling, der indstiller, da udvalget netop har kompetence til at vurdere, at det er den rigtige person, der indstilles til bestyrelsen.
Valget foretages som flertalsvalg efter reglerne i kommunestyrelseslovens § 24, stk. 1, medmindre der er enighed mellem regionsrådets medlemmer om en anden valgmetode.
Der er blandt partierne i konstitueringsaftalen blevet aftalt, at SF - Socialistiske Folkeparti udpeger et medlem til LAG Frederikssund-Lejre.
SF - Socialistisk Folkeparti indstiller Anja Rosengreen (F), som bl.a. sidder i i miljø- og klimaudvalget, og som er meget interesseret i lokalsamfundet i landdistrikter - også på miljøsiden - og desuden kender nærområdet.
Ved tiltrædelsen af indstillingen udpeges et medlem af regionsrådet til LAG Frederikssund-Lejre bestyrelse.
Sagen blev udsat på mødet den 20. juni 2022 udvalget for trafik og regional udvikling.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 30. august 2022, forretningsudvalget den 20. september 2022 og regionsrådet den 27. september 2022.
David Meinke/Per Egedal Iskov
22034819
Bilag 1: Indkaldelse til stiftende generalforsamling for LAG Fjordlandet
Bilag 2: Referat af Informationsmøde om oprettelse af ny lokal aktionsgruppe Lejre-Frederikssund
Administrationen indstiller over for udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning
Frem til sommeren 2022 har regionsrådet fastsat kapaciteten på de gymnasiale uddannelser og stillet sekretariat til rådighed for fordelingsudvalgene. Fordelingsudvalgene har haft ansvar for at fordele ansøgere, som har søgt stx eller toårigt hf på skoler, der ikke har plads til at optage alle ansøgere. For en nærmere beskrivelse af regionsrådets opgaver se bilag 1.
STX og HF-institutionernes indmeldte deres optagekapacitet hen over vinteren. Da ingen institutioner havde indsigelser omkring andre institutioners indmeldte kapacitet, samt at kapaciteten blev anset som tilstrækkelig i forhold til søgningen fra 2021, tog regionsrådet kapacitetsindmeldelserne til efterretning, uden at anmode børne- og undervisningsministeren om loft over kapaciteten på stx eller hf.
Nærværende sag er til orientering om fordelingen af ansøgere til stx-uddannelsen, men ikke til hf-uddannelsen, idet der ikke er fordelingsproblematikker her.
Regionsrådet godkender optagekapaciteten for de gymnasiale uddannelser (stx og hf) i Region Hovedstaden for skoleåret 2022/2023. Kapaciteten indmeldes efterfølgende til Børne- og Undervisningsministeriet.
Kapacitet på stx og hf
I februar 2022 indberettede Region Hovedstaden kapaciteten på de gymnasiale uddannelser til Børne- og Undervisningsministeriet. Indberetningen af kapacitet for 2022 på stx bar præg af, at der var optagestop på Hvidovre Gymnaisum og HF (stx), Høje-Taastrup Gymnasium og HF (stx), NEXT Sydkysten Gymnasium (stx) samt Herlev Gymnasium (stx og hf). Optagestoppet på disse gymnasier betød, at der var i alt 604 færre ledige pladser sammenlignet med i 2021. For at imødekomme optagestoppet i fordelingsudvalg Vest, blev kapaciteten på baggrund af gymnasiernes egne indmeldinger derfor sat op hos både NEXT Vestskoven Gymnasium samt Rødovre Gymnasium med i alt 48 pladser.
På hf var der en nedjustering af kapacitet på i alt 222 pladser. Heraf skyldes de 148 af dem optagestoppet på Herlev Gymnasium.
Den indberettede kapacitet var derfor udtryk for en stram kapacitetsstyring, men tilstrækkelig i forhold til sidste års søgetal. Regionsrådet anmodede derfor ikke børne- og undervisningsministeriet om at lægge loft over kapaciteten på nogen skoler.
Elevfordeling 2022 til stx
Efter ansøgningsfristen til ungdomsuddannelserne udløb 1. marts 2022, var der 607 flere ansøgere end i 2021. Stigningen modsvarer faldet i 2020, som forventes at hænge sammen med flere søgte 10. klasse. For uddybende forklaring på søgemønstre henvises til svar på politikerspørgsmål udsendt 28. april 2022 omkring elevfordeling og søgemønstre 2022.
Kombinationen af en stram kapacitetsstyring på stx samt antallet af flere ansøgere medførte, at de offentlige institutioner, efter søgetallene blev kendt, opjusterede deres kapacitet med 341 pladser. Dermed kunne flere ansøgere få opfyldt deres 1. prioritet. Et overblik over kapacitetsændringer på de enkelte afdelinger kan ses i bilag 2.
I tabel 1 og 2 nedenfor fremgår fakta om årets elevfordeling. I bilag 3 findes et faktaark, der viser sammenhængen mellem kapacitet og søgetal siden 2020.
Ansøgere | 2022 | 2021 | forskel |
- til offentlige og private stx-gymnasier i Region Hovedstaden | 10.928 | 10.321 | +607 |
- til offentlige stx-gymnasier i Region Hovedstaden | 10.046 | 9.564 | +482 |
Stx | 2022 | 2021 | 2020 |
Antal, der har fået deres 1. prioritet | 9.802 | 9.475 | 9.754 |
Andel, der har fået 1. prioritet | 89,7% | 91,8% | 88,7% |
Antal ledige pladser på offentlige stx | 95 | 686 | 130 |
Andel ansøgere fordelt af fordelingsudvalg | 54,8% | 44,2% | 61,3% |
-Ansøgere, der fik opfyldt 2.-5. prioritet | 5,7% | 5,2% | 6% |
-Ansøgere, der blev henvist | 3,2% | 1,9% | 4,3% |
Antal overansøgte gymnasier | 16 | 12 | 17 |
Administrationens bemærkninger om årets elevfordeling
Administrationen bemærker, at fremgangen i antallet af ansøgere til stx i forhold til året før har medført et pres på kapaciteten på skolerne i store dele af Region Hovedstaden. Fordelingsudvalgene har haft god dialog og fokus på at sikre gode løsninger for ansøgerne, men på trods af dette har en større andel ansøgere i 2022 fået reserveret plads på et stx-gymnasium, de ikke selv havde søgt. Samtidig har en række gymnasier i fordelingsudvalg Nordsjælland haft ledige pladser.
Administrationens bemærkninger i forhold til kapacitet for 2023
Som følge af den nye elevfordelingsmodel, som trådte i kraft 1. juli 2022, er det de første tre år ikke længere regionsrådet, der skal indberette kapaciteten til børne- og undervisningsministeriet. Det er i stedet børne- og undervisningsministeriet, som fastsætter og tildeler kapacitet til de enkelte institutioner, dog med inddragelse af institutioner og regionen på et administrativt niveau. Regionsrådet overtager opgaven fra 2026.
Ved tiltrædelse af indstillingen tages orienteringen til efterretning.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 30. august 2022.
David Meinke / Per Egedal Iskov
22033037
Bilag 1: Faktaark om regionsrådets opgaver på det gymnasiale område
Bilag 2: Overblik over kapacitetsændringer for elevfordelingen 2022
Bilag 3: Faktaark - sammenhæng mellem kapacitet og søgetal siden 2020
Tomt indhold
Årsplanen for emner til trafikudvalget kommende møder er vedlagt som bilag. Årsplanen er foreløbig, og der kan opstå behov for udskydelser af emner eller supplering med ekstra punkter, hvilket vurderes løbende af administrationen
22000577
Det blev aftalt med konstituteringsaftalen, at regionen skal afholdes en trafikkonference hvor det overordnede temaer er, hvordan vi får flere passagerer i den kollektive trafik. Den kollektive trafik er under pres, da flere fravælger den kollektive trafik. Flere vælger bilen, hvilket betyder, at trængslen på vejene er stigende, og forventes forsat at stige. Trængslen udfordrer desuden bustrafikken, da bussen sidder fast i de samme køer, som bilerne, hvilket giver en mindre attraktiv kollektiv trafik og fordyrer driften. Under og efter Covid19-pandemien og de tilhørede restriktioner og nedlukninger, er manges vaner blevet ændret. Flere arbejder hjemmefra og manges transportvaner er blevet ændret, hvor bilejerskabet stiger støt.
For at understøtte dialogen med relevante trafikaktører i hovedstadsområdet om at få flere passagerer i den kollektive transport, så afholder Region Hovedstaden en konference torsdag den 17. november, kl. 15.00-18.00. Administrationen har reserveret tidspunktet i kalenderen. Konferencen er målrettet udvalgsformænd i kommuner i Region Hovedstaden med henblik på at skabe samarbejder på tværs fx i forbindelse med udmøntning af statslige puljer.
Konferencen er rammesat af to dele. Indledningsvis udgøres det første del af tre ekspertoplæg, der skal sætte rammen for den andel dels drøftelser blandt konferencens deltagere.
Dem andet del konferencen udgøres af drøftelser blandt konferencens deltagere i mindre grupper. Drøftelserne giver mulighed for at idéudvikle og skabe mulige samarbejdsprojekter på tværs af kommunerne og Region Hovedstaden. Drøftelserne indgår i tre temaer:
Administrationen arbejder på det færdige program og lokationen for konferencen, som derfor vil følge.
Regionsrådet har i budget 2022 afsat 2 mio. kr. under overskriften ”Cykeltiltag - at flere kan medtage cykel med bussen og kortlægning af cykelinfrastruktur”. Udvalget for trafik og regional udvikling har den 20. juni 2022 anbefalet at godkende udmøntningen af 1,2 mio. kr. af disse midler til forbedring af cykelmedtagning.
De resterende 0,8 mio. kr. er dedikeret til kortlægning af cykelinfrastruktur med fokus på steder, som kan være farlige for cyklister. Af budgetforslagene fra budget 2022 fremgår det, at fokus bør være på ”Kortlægning af sorte pletter, hvor det især er farligt at cykle eller hvor infrastrukturen er dårlig eller ikke eksisterende. En begrænsning kunne for eksempel være med fokus på ungdomsuddannelserne i regionen (hvis den store undersøgelse er for dyr).”
Administrationen har været i dialog en lang række kommuner, universiteter og organisationer for at undersøge behov og muligheder. Vi har bl.a. talt med Københavns, Gentofte, Hillerød kommuner, Sekretariat for Supercykelstier, Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet og Region Nordjylland.
En næsten enstemmig melding fra aktørerne er, at den bedste måde at få kortlagt sorte pletter er ved at gøre trafikuheldsdata fra hospitalerne tilgængelige for kommuner og andre, som arbejder med at forbedre sikkerheden omkring cykelinfrastruktur. Som det er i dag, så bliver trafiksikkerhedsforbedringer baseret på politiets uheldsdata, som kun omfatter de mest alvorlige ulykker. Det estimeres, at hvis man får adgang til data fra hospitalerne, så vil man få omtrent 10 gange flere data end politiets uheldsdata.
Administrationen i CRU er i dialog med Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse (CKFF), som har viden og kompetencer til at få bragt trafikuheldsdata fra bl.a. Akutmodtagelser og Akutberedskabet i spil. CKFF vil stå for at udvikle en løsning, og stille uheldsdata til rådighed for bl.a. kommunerne. CFKK’s udgifter til udvikling dækkes af de 0,8 mio. kr. fra budget 2022, samt evt. medfinansiering fra kommunerne, og kommunerne vil stå for at finansiere den efterfølgende drift.
22005920
Den 25. maj 2022 afholdte Passagerpulsen en regional konference om tryghed i den kollektive trafik. Konferencens formål var, at konferencens deltagere i aktivt fællesskab skulle komme frem til en række anbefalinger til politikere og trafikaktører til, hvordan trygheden kan øges i og omkring den kollektive transport. Konferencedeltagerne var en blanding af passagerer, trafikaktører og andre fagpersoner, politikere og embedsmænd, der gik i dialog med hinanden i workshops.
Her var formanden for udvalget for trafik og regional udvikling inviteret ind som en del af et opsamlende refleksions- og handlingspanel, der kommenterede på, hvad de hver især havde fundet særligt interessant og ville tage med sig i det videre arbejde.
Output af viden, input og anbefalinger fra konferencen er vedhæftet i bilag 1.
Administrationen arbejder videre med anbefalingerne ifm. regionens arbejde med tryghed i og omkring den kollektive trafik. Regionsrådet afsatte 2 mio. kr til arbejdet med tryghed i budgetaftalen 2022. Heraf er 600.000 kr afsat til et samarbejde med en række kommuner langs den kommende letbane, der skal understøtte udviklingen af attraktive og trygge stationsmiljøer, der kan tiltrække og imødekomme passagerer. Samarbejdet blev igangsat i foråret 2022, jvf. meddelelse på udvalget for trafik og regionals mødet den 26. april 2022. Samarbejdet består dels i at udvikle en plan for konkrete tryghedsskabende tiltag i den lokale kontekst, dels i opkvalificering af medarbejdere på tværs af kommunens egne forvaltninger, der bl.a. kan give redskaber til dialog om tryghed ved og omkring stationsmiljøer med borgere og politikere. Der tages udgangspunkt i 4 stationsmiljøer, hvorefter erfaringer og principper deles med øvrige interessenter på faciliterede temadage.
22044760
Bilag 1: Afrapportering__Tryghedkonference
Udvalget for trafik og regional udvikling vedtog på udvalgsmødet d. 2. marts 2022 at fremsende et brev til Transportministeren, Transportordførerne og medlemmerne af Transportudvalget, der støtter op om anbefalingerne fra Movias ungeudvalg til en ny ungerabat. Brevet (bilag 1) skulle sendes i slipstrømmen på en kommende analyse fra Danske Regioner og regeringen om unges transportvaner, for at sikre aktualitet til brevet. Desværre er analysen løbende blevet forsinket, hvorfor brevet endnu ikke er sendt af sted.
Sidenhen er Trafikvirksomhederne i Danmark blevet enige om at støtte op om anbefalingerne og har fremsendt anbefalingerne til Transportministeren, Børne- og Undervisningsministeren samt Uddannelse- og Forskningsministeren. Der er ikke ændret overordnet ved anbefalingerne, men tilføjet to nye markeret med gult:
• At der kan udvikles en enkel løsning for de unge og deres forældre, til erstatning for den nuværende komplicerede ansøgnings- og bestillingsproces med login på flere hjemmesider,
• At det vil være meget nemmere for de unge, hvis ungdomsrabatten gives på de kanaler, de unge allerede kender i forvejen: rejsekort og trafikvirksomhedernes billetapps,
• At ungdomsrabatten kan udvides, så alle unge får 25 pct. rabat på rejsekort på alle rejser i hele landet, i stedet for at rabatten som i dag er forbeholdt togrejsende vest for Storebælt samt det mindretal, der har ungdomskort, som jo er knyttet til de for længst nedlagte amtsgrænser
• At der kan indføres en overgangsordning, så de nuværende brugere af ungdomskortet kan vælge at fortsætte på den nuværende ordning, indtil de har færdiggjort deres uddannelse
• At der kan indføres et fleksibelt ungdomskort, så de unge ikke behøver forudse deres rejsebehov en måned ud i fremtiden, men blot kan rejse på deres rejsekort og altid være sikker på at få den billigste pris (capping)
• At der kan gennemføres ændringer, så lærlinge og andre unge, der i dag ikke kan få ungdomskort, ligestilles med unge på gymnasiale uddannelser
Regionens støttebrev til anbefalingerne kan sendes i slipstrømmen af brevet fra trafikselskaberne. Her vil aktualiteten være noget højere end i slipstrømmen på analysen fra Danske Regioner og regeringen. Derfor fremsender administrationen brevet med følgemail (bilag 2).
20084490
Bilag 1: Brev til TRM - Anbefalinger til nye ungerabatter i den kollektive trafik
Region Hovedstaden arbejder med at omstille egen virksomhed gennem klima- og miljøprogram Grøn2030. Programmet omfatter indsatser og projekter i regionen som virksomhed, det vil sige på hospitaler, virksomheder og centre. Grøn2030-programmet indeholder langsigtede klima- og miljømål for seks indsatsområder, og med klimaregnskabet gives hvert år en status på målopnåelse, og hvordan det går med de enkelte indsatsområder.
Miljø- og klimaudvalget har Grøn2030 som ressort, og blev på udvalget den 20. juni præsenteret for den årlige målopgørelse. En af delindsatser i Grøn2030 vedrører udviklingen på indsatsområdet for transport/infrastruktur, 'På vej mod fossilfri drifts- og medarbejdertransport'.
I bilag 1 kan der læses en kort redegørelse for udviklingen af indsatsen 'På vej mod fossilfri drifts- og medarbejdertransport'.
20056873
Bilag 1: Status for fossilfri drifts- og medarbejdertransport i 2021 - TRU den 30. august 2022
Bilag 2: Bilag til TRU-sag om klimaregnskab og status på transport i Grøn 2030 - vers. 17-6-2022
Region Hovedstaden udmøntede på regionsrådsmødet 17. august 2021 bevilget midler til Bedre og brugervenlige kollektive rejser i Greater Copenhagen på 350.000 kr. Midlerne er brugt til medfinansiering af to indsatser: Kortlægning af grænseoverskridende trafikinformation i Greater Copenhagen og Digitalisering og harmonisering af rejsetjenester for Øresundsrejsende. Indsatserne understøtter det politiske ønske om at forbedre turen, for de, der rejser med kollektiv trafik over Øresund.
Region Hovedstaden har de seneste to år haft talsperson-rollen for Greater Copenhagens arbejde med mobilitet med mandat fra det vedtagne Trafikcharter. Der har i regi af Greater Copenhagen-samarbejdet været fokus på mulighederne for at skabe bedre rammer og forståelse for de behov som kollektiv rejsende har på tværs af Øresund – og dermed få flere til at rejse over Øresund til gavn for væksten og udviklingen i regionen.
Potentialet i at få mere arbejdskraft fra den svenske side er meget stort, hvor der er akut mangel på arbejdskraft i hovedstadsområdet samtidig med, at der er en høj ledighed i Sydsverige. Særligt service, hotel og restaurant, lager og logistikfagene og ikke mindst hospitalerne på den danske side mangler arbejdskraft, mens der i august sidste år var cirka 65.000 ledige inden for disse fag på den anden side af Øresund.
Region Hovedstaden gennemført to Interreg ØKS forprojekter: Kortlægning af grænseoverskridende trafikinformation i Greater Copenhagen og Digitalisering og harmonisering af rejsetjenester for Øresundsrejsende, hvor formålet er at afsøge mulighederne for at forbedre turen for dem der rejser med kollektiv transport over Øresund. Projekterne har fokus på hhv. en mere sammenhængende trafikinformation til de rejsende og på digitalisering af billetter baseret på en forståelse af kundernes bevægelsesmønstre og behov.
Problemstillingen i forprojekterne
I projektet Kortlægning af grænseoverskridende trafikinformation i Greater Copenhagen viser afdækningen, at det primært er IT-systermerne bag og samkøring af data fra hhv. Danmark og Sverige, som ikke fungerer optimalt. Det betyder bl.a. at de rejsende fra hver sin side af Øresund kan opleve modstridende oplysninger om tog-aflysninger eller manglende information om forsinkelser, numre på togvogne eller om ændringer ift. skift på stationer.
Projektet Digitalisering og harmonisering af rejsetjenester for Øresundsrejsende har afdækket, at det svært fra dansk side at søge rejsedestinationer og finde billetter til Sydsverige, da rejsende fra Danmark ikke kan bruge DSBs app til at få billet til rejsen eller må begrænse sig til en tur til Hyllie, Triangel eller Malmø C, da der kun findes udtjekning til Rejsekort her. Omvendt er det fra svensk side - hvor stort set alle billetkøb foregår via Skånetrafikens app - og her bruger de mange pendlere typisk et digitalt månedskort. Men hvis turen skal udvides med en ekstra bustur eller togtur - så kan de rejsende her ikke benytte sig af Skånetrafikens App, da DSB ikke har givet dem adgang til at sælge billetter digitalt til deres kunder.
I de to projekter er det lykkedes Region Hovedstaden, Region Skåne og Greater Copenhagen sammen med de ansvarlige trafikaktører at få afdækket nogle specifikke udfordringer og muligheder for, hvordan billetkøb, trafikinformation og søgning af rejse kan blive bedre for de øresundsrejsende. Projekterne har bragt Skånetrafiken og Øresundstog tættere sammen med DSB og Banedanmark gennem møder, studieture, analyser og fælles videndeling.
Næste skridt for forprojektet Kortlægning af grænseoverskridende trafikinformation i Greater Copenhagen vil være et interregional operativt samarbejde og fælles udvikling for datadeling mellem de ansvarlige trafikaktører, som sikrer strømlining i dataflows, som kan forbedre trafikinformationen for rejsende på tværs af Øresund.
DSB, Banedanmark, Skånetrafiken og Øresundstog har i forbindelse med projektafrundingen af Digitalisering og harmonisering af rejsetjenester for Øresundsrejsende aftalt, at de vil forsætte dialogen om, hvordan de kan forbedre trafikinformationen og arbejde sammen om bedre at opfylde fælles kunders behov især mht. billetter, så det bliver nemmere at bruge sin mobiltelefon til at sikre rejsehjemmel til hele Sjælland og Sydsverige både for danskere og svenskere.
Det er afgørende, at der arbejdes for at fremme udvikling af trafikinformations- og billetservice på tværs af Øresund gennem grænseoverskridende projekter. Tilgængelige informations- og billetsystemer for den rejsende på den anden side af grænsen for rejsedestinationen er en central brik i at gøre turen over Øresund mere pålidelig, attraktiv og sammenhængende, og dermed til en bedre oplevelse for de rejsende. Det betyder, at den kollektive trafik i mindre grad risikerer at blive fravalgt til fordel for privatbilen eller at turen helt opgives.
21040270 og 21040276
Bilag 1: Opsummering af Interreg ØKS forprojekter om rejser med kollektiv trafik over Øresund
Bilag 2: Rejseundersøgelse af Øresundsrejsende_220713_Accessibility