Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Carsten Scheibye (V) og Lartey Lawson (B) deltog ikke i sagens behandling.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget behandlede handleplanen for 'det handler om arbejdsliv’ på mødet den 22. november 2022. I forbindelse med behandlingen af punktet, ønskede udvalget indsigt i gode erfaringer med teamsamarbejder, der skaber god trivsel og godt arbejdsmiljø. Til behandlingen af punktet deltager ledere fra regionens hospitaler, som har erfaringer med initiativer, der understøtter gode teamsamarbejder i den kliniske praksis.
’Det handler om arbejdsliv’ skal sikre, at Region Hovedstaden er en arbejdsplads, der anerkender, motiverer og skaber udviklingsmuligheder for alle regionens ansatte. En arbejdsplads med høj trivsel og et godt arbejdsmiljø, hvor ansatte tiltrækkes, tilbydes god introduktion og har et godt arbejdsliv.
På Region Hovedstadens ledelseskonference i efteråret 2022 uddeltes tre priser, og der blev gennem forskellige emnespor sat fokus på udvalgte temaer. For at bidrage til fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets fortsatte arbejde med implementering af ’Det handler om arbejdsliv’ vil udvalget blive præsenteret for inspirationsoplæg fra to ledelsesteams, der på konferencen bidrog til emnesporet ’Fælles om ledelse’; henholdsvis vinderne af prisen ’Fælles om ledelse’, der kommer fra Nordsjællands Hospital og ledelsesteam fra Rigshospitalet, der var inviteret ind som oplægsholdere på sporet.
Initiativerne er valgt med henblik på at give udvalget indblik i nogle af de konkrete tiltag, der er iværksat på regionens arbejdspladser. Initiativer der har afsæt i de konkrete forhold og praksis på den enkelte afdeling, og som er med til at skabe gode muligheder for, at ledere og medarbejdere sammen kan skabe attraktive arbejdspladser med høj trivsel.
På mødet deltager:
Godkendes indstillingen tages orienteringen om teamsamarbejde til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget 6. februar 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen/Anne-Mette Bang Termansen
22069600
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Som et led i arbejdet med en fælles uddannelsesstrategi for Region Hovedstaden bad fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 5. oktober 2022 administrationen om at give et samlet overblik over simulationsaktiviteter i Region Hovedstaden (bilag 1).
Simulationsbaseret træning sundhedsprofessionelle øger kvaliteten og sikkerheden i patientbehandlingen. Simulationstræning af sundhedsprofessionelle giver mulighed for at øve komplicerede situationer, der ligner virkeligheden, men uden at udsætte patienter for nogen risiko.
Forskning viser, at simulationsbaseret træning og undervisning øger patientsikkerheden, giver mere kvalitet i patientoplevelsen, øger medarbejdertilfredsheden og skaber et bedre arbejdsmiljø.
På mødet deltager Sanne Møller Knudsen, enhedschef for CAMES og E-læring i Center for HR og Uddannelse, med et oplæg om simulationsaktiviteter i regionen.
Mere end 30.000 kursister fra ind- og udland deltager hvert år i uddannelses- og kursusaktiviteter inden for simulation på CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation).
I bilaget udfoldes definitionen på simulationsbaseret undervisning/træning. Simulationstræning er med til at understøtte og forberede sundhedsprofessionelle og studerende på deres opgaver i den kliniske praksis. Det er med til at sikre en ensartet kvalitet i oplæring og kompetenceudvikling, som matcher fremtidens behov.
På tværs af regionen er der enheder og afdelinger, der arbejder professionelt med simulationsbaseret træning. Enhederne mødes i et tværfagligt netværk. I et tæt samarbejde mellem de kliniske funktioner, uddannelsesinstitutioner og faglige selskaber udvikles simulationsaktiviteter, som er med til at sikre en ensartet regional model for kompetenceudvikling. Kurser, forskning og udviklingsprojekter tager udgangspunkt i afdelingernes behov og undervisningen varetages primært af klinikere.
På CAMES følges simulationsaktiviteter af forskning, både egen og international forskning. Forskningen bliver brugt til at udvikle uddannelses- og træningsaktiviteter på regionalt, nationalt og internationalt niveau. Der er primært fokus på at forske i, hvordan man mest effektivt kan bruge simulation i uddannelsessammenhænge, og hvordan kompetencevurdering kan foregå under behandling af patienter.
Forskning har fx vist, at der er evidens for, at simulationstræning skaber en højere psykologisk tryghed blandt personalet. Der er dermed potentiale for at styrke studerende og medarbejdere i deres håndtering af opgaveløsningen generelt og i svære situationer både tværfagligt og på tværs af sektorere.
Godkendes indstillingen tages orienteringen om simulationsaktiviteter i Region Hovedstaden til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 6. februar 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen/Sanne Møller Knudsen
22069340
Bilag 1: Simulationsaktiviteter i Region Hovedstaden
Punkter til eventuelt
Den 14. december 2022 offentliggjorde regeringen et fælles grundlag, som blandt andet rummer to spor
for det politiske arbejde med sundhedsvæsenet. I det første spor lægger regeringen op til en 2-årig akutplan. I det andet spor lægger regeringen op til et mere langsigtet arbejde med at sikre fremtidens sundhedsvæsen set i lyset af forventningen om, at der i fremtiden bliver større efterspørgsel på sundhedsydelser samtidig med at der er færre i den arbejdsdygtige alder. Regeringen lægger i det andet spor op til en strukturkommission, der frem mod foråret 2024 skal udarbejde et beslutningsgrundlag til fremtidens sundhedsvæsen.
23000637
Bilag 1: Uddrag af regeringsgrundlag med relevans for regionerne
Autorisation af sundhedspersonale varetages af Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Region Hovedstaden har ikke indflydelse på sagsbehandlingstiden, men både Robusthedskommissionen, Danske Regioner og de faglige organisationer arbejder for at fremme autorisationsprocessen yderligere.
STPS udgiver kvartalsrapporter vedrørende sagsmængden og afviklingen af ansøgninger. Den seneste rapport er fra 1. januar 2023 (bilag 1). Af denne rapport fremgår det, at sagspuklen er reduceret med knap 60% i perioden 1. december 2021 til udgangen af 2022. Pr. 1. januar 2023 er der 1.660 ansøgninger, hvor behandling endnu ikke er påbegyndt – heraf er 740 læger og 630 sygeplejersker. Disse ansøgninger forventes alle at påbegynde sagsbehandling inden udgangen af 2023. Af de 2.350 ansøgninger, hvor behandling er påbegyndt efter 1. december 2021, er 970 ansøgere fundet egnet til afprøvning gennem ansættelse, og 930 ansøgere er stadig i proces. 450 ansøgere har enten fået autorisation, afslag eller har trukket deres ansøgning.
Ved udgangen af 2022 havde STPS nået at behandle ansøgninger fra læger modtaget i februar 2020 og ansøgninger fra sygeplejersker modtaget i marts 2021. I begge tilfælde går behandlingen mærkbart hurtigere end før december 2021.
Aktuelt behandles for 3. lands lægeansøgninger modtaget maj 2020 og 3. lands sygeplejerskeansøgninger modtaget marts 2021.
Derudover har STPS ændret praksis pr. 1. marts 2022, så de påbegyndte sagsbehandling med det samme for alle EU/EØS ansøgere med dansk CPR-nr. og bopæl i Danmark.
Der har siden 2016 uændret været mellem 200 og 250 ansøgninger fra EU/EØS læger. Antallet af ansøgninger fra sygeplejersker fra EU/EØS har indtil 2022 ligget på ca. 100 årligt, men i 2022 er der modtaget ca. 160 ansøgninger.
Der var næsten 1.000 ansøgninger fra 3. lands sygeplejersker i 2020 og 2021. I 2022 faldt antallet til knap 700 sygeplejersker. Der må derfor forventes et stort pres på evalueringsansættelser for denne gruppe i 2023 og 2024.
For 3. lands læger er ansøgningsantallet faldende fra ca. 600 i 2019 til ca. 300 i 2022.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har haft en indledende dialog med Danske Regioner om muligheden for at etablere et fælles rekrutteringsinitiativ målrettet udenlandsk arbejdskraft i sundhedsvæsenet. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget vil løbende blive orienteret. I bilag 2 fremgår den seneste sag om autorisation af sundhedspersonale. Sagen blev bragt i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 28. april 2022.
22061790
Bilag 1: Kvartalsrapport pr. 1. januar 2023
Bilag 2: Punkt 4 - sag i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget d. 28. april 2022