Godkendt
Benedikte Kiær (C), Sadek Al-Amood (F) og Christine Dal (V) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller overfor udvalget for flere unge på erhvervsuddannelserne
Taget til efterretning.
Benedikte Kiær (C), Sadek Al-Amood (F) og Christine Dal (V) deltog ikke i sagens behandling.
Udvalget for erhvervsuddannelserne blev på det fælles møde med Fremtidens Kompetenceråd i maj præsenteret for analysen "Uddannelse i tal 2024". Analysen giver et årligt overblik over de vigtigste data for uddannelsesområdet i Region Hovedstaden, med et særtema om erhvervsuddannelser i 2024. Rapporten er vedlagt som bilag 1.
I denne sag vil udvalget blive præsenteret for de vigtigste pointer for erhvervsskoleområdet, herunder de særlige udfordringer for at sikre flere faglærte i Region Hovedstaden.
I Region Hovedstaden vil der allerede i 2027 mangle op mod 38.000 faglærte, særligt inden for brancherne Bygge- og anlægsvirksomhed, Engroshandel og detailhandel mv., samt Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger. Det kan blive en stor udfordring for regionens udvikling og vækst, særligt i forhold til den grønne omstilling, hvor der mangler hænder til at producere de løsninger, som skal bringe os i mål med omstillingen. Derudover vil det være svært at finde tilstrækkeligt med velfærdspersonale til at pleje, behandle og drage omsorg for dem, som har behovet, herunder de flere ældre og kronisk syge.
Nedenstående pointer fra analysen giver en retning for regionens indsatser for at sikre flere faglærte i Region Hovedstaden de kommende år:
Der er i forbindelse med udarbejdelsen af rapportens særtema om erhvervsuddannelser lavet fokusgruppeinterviews med vejledere fra TEC og SOSU H, hvor der er dykket yderligere ned i temaet om årsager til frafald på erhvervsuddannelserne. Det viser bl.a. at:
Sagen forelægges udvalget for flere unge på erhvervsuddannelserne den 13. august 2024.
David Meinke / Lise Lotte Toft
24002658
Bilag 1: Uddannelsesanalyse Region Hovedstaden 2024
Administrationen indstiller overfor udvalget for erhvervsuddannelser at anbefale over for udvalget for trafik og regional udvikling:
Anbefalet, i det at udvalget bemærker, at Hotel- og Restaurantskolen bør sætte et konkret mål for succes for projektet, inden ansøgningen behandles i udvalget for trafik og regional udvikling.
Benedikte Kiær (C), Sadek Al-Amood (F) og Christine Dal (V) deltog ikke i sagens behandling.
Udvalget for trafik og regional udvikling besluttede på deres møde d. 5. februar 2024, at de 3 mio. kr., som er afsat til at understøtte målene for uddannelse i den regionale udviklingsstrategi, skal bruges til at sikre flere faglærte i regionen. Desuden blev det besluttet, at udvalget for erhvervsuddannelser skal anbefale et projekt til godkendelse i udvalget for trafik og regional udvikling.
Herudover er der mulighed for at anvende restmidler fra puljen til Fremtidens Faglærte 2024 til to yderligere projekter.
Udvalget præsenteres med denne sag for tre projektforslag til indstilling til godkendelse af udvalget for trafik og regional udvikling.
Regionsrådet afsatte i budgetaftalen for 2024 en pulje for uddannelse på i alt 3 mio. kr. som en del af udviklingsmidlerne, der skal understøtte og drive realiseringen af Region Hovedstadens regionale udviklingsstrategi. Midlerne skal ifølge budgetaftalen for 2024 bl.a. sikre gode uddannelsesmuligheder og stærke faglærte kompetencer til fremtidens arbejdsmarked. Indsatserne skal ske i samarbejde med uddannelsesinstitutioner, kommuner og andre relevante aktører.
Analysen "Uddannelse i tal 2024" viser, at der særligt er to udfordringer for at sikre flere faglærte i Region Hovedstaden: en øget tilgang til uddannelserne og et mindsket frafald. Tilgangen til erhvervsuddannelserne direkte fra grundskolen i Region Hovedstaden har de seneste år stagneret omkring 13-14%. Regionsrådet bevilligede i 2022 midler gennem socialfonden til en fortsættelse af Copenhagen Skills, som har fokus på både overgangen fra grundskolen til erhvervsuddannelserne, men som noget nyt også på overgangen fra FGU og fra de gymnasiale uddannelser til erhvervsuddannelserne. Administrationen vurderer, at regionen på nuværende tidspunkt skal fokusere sine rekrutteringsindsatser i Copenhagen Skills.
Manglen på faglærte forværres af, at knap 40% af eleverne, som starter på en erhvervsskole, dropper ud af deres uddannelse. Ca. 20% af dem starter ikke på en ny erhvervsuddannelse, og således ender hver femte af dem, som starter på en erhvervsuddannelse, ikke som faglærte.
Der er derfor et akut behov for at arbejde med gennemførslen på erhvervsskolerne. "Uddannelse i tal" viser, at frafaldet særligt sker i overgangene mellem forløbene. De mange skift i uddannelsen gør det svært at skabe relationer og gode sociale miljøer. Desuden har unge elever med risikofaktorer som diagnoser og social udsathed større risiko for at droppe ud.
Administrationen har været i dialog med alle erhvervsskoler i regionen om muligheden for at indsende et forslag til et projekt om mindsket frafald på erhvervsskolerne. Administrationen har modtaget tre projektforslag.
Indkomne projektforslag
NEXT Uddannelse København, Januar 2025 - december 2027, budget 3,75 mio. kr., heraf 0,75 mio. kr. i egenfinansiering og 3 mio. kr. fra regionen (bilag 1).
Projektets formål er at støtte særligt de yngre elevers tilknytning til uddannelsen på grundforløb 2 (gf2) og højne deres faglige og sociale trivsel. Projektet tager udgangspunkt i forskningsprojektet "Os i Branchen", hvor der blev skabt viden om, hvad der skal til for at flere elever gennemfører gf2. Fokus vil særligt være på opstarten på gf2 samt på overgangen til hoveduddannelse.
Hotel- og Restaurantskolen, Januar 2025 - april 2027, budget 715.000 kr., heraf 180.000 kr. i egenfinansiering og 0,535 mio. kr. fra regionen (bilag 2).
Projektets formål er at sikre bedre gennemførsel på erhvervsuddannelserne med et særligt fokus på at hindre frafald mellem forløbene, særligt blandt den yngre målgruppe. Dette vil de gøre ved bl.a. at arbejde med trivsel og fastholdelse på uddannelserne og ved at give eleverne et bedre kendskab til de brancher, de kommer ud i.
Niels Brock, Januar 2025 - december 2026, budget 880.000 kr., heraf 220.000 kr. i egenfinansiering og 660.000 kr. fra regionen (bilag 3).
Projektets formål er at sikre både øget rekruttering og bedre fastholdelse på erhvervsuddannelserne gennem oprettelse af en ny EUX-profil med fokus på grøn omstilling og cirkulær økonomi. Niels Brock har de seneste år haft stor succes med at oprette nye studieretninger på deres uddannelser, som både har styrket rekrutteringen til skolen og samtidig øget gennemførslen. Den nye studieretning vil have et grønt fokus på den merkantile EUX, hvor koblingen til en grøn omstilling hidtil har været mangelfuld ifølge en ny analyse fra DEA.
Administrationens indstilling
Administrationen vurderer, at alle tre projekter ligger inden for formålet med annonceringen, og at de alle er relevante for at sikre bedre gennemførsel på erhvervsuddannelserne og dermed på sigt flere faglærte. Administrationen anbefaler derfor, at alle projekter indstilles til støtte.
Ved tiltrædelse af indstillingen indstilles et NEXT Uddannelse København-projekt til 3 mio. kr. for midler afsat til puljen til uddannelse under den regionale udviklingsstrategi, og et Hotel- og Restaurantskolen-projekt til 0,535 mio. kr. samt et Niels Brock-projekt til 0,660 mio. kr. for midler afsat til rammeprogrammet for Fremtidens Faglærte til godkendelse i udvalget for trafik og regional udvikling.
Ved tiltrædelse af indstillingen udmøntes 3 mio. kr. til et projekt med NEXT Uddannelse København fra puljen til uddannelse under den regionale udviklingsstrategi, og der udmøntes 0,535 mio. kr. til et projekt med Hotel- og Restaurantskolen samt at der udmøntes 0,660 mio. kr. til et projekt med Niels Brock fra midler afsat til rammeprogrammet for Fremtidens Faglærte.
Indstilling | Modtager | Beløb (mio.kr.) | Varighed | Finansiering |
---|---|---|---|---|
Indstilles til støtte | NEXT Uddannelse København | 3 mio. kr. | 3 år | Midler afsat til den regionale Udviklingsstrategi 2024 |
Indstilles til støtte | Hotel- og Restaurantskolen | 0,535 mio. kr. | 2 år og 3 måneder | Midler afsat til rammeprogrammet Fremtidens Faglærte 2024 |
Indstilles til støtte | Niels Brock | 0,660 mio. kr. | 2 år | Midler afsat til rammeprogrammet Fremtidens Faglærte 2024 |
Sagen forelægges udvalget for erhvervsuddannelser den 13. august 2024. En beslutningssag vedr. godkendelse af projekt forelægges udvalget for trafik og regional udvikling d. 23. oktober 2024.
David Meinke / Lise Lotte Toft
24051446
Bilag 1: Bilag 1 NEXT Uddannelse København
Bilag 2: Bilag 2 Hotel og Restaurantskolen
Administrationen indstiller til udvalget for erhvervsuddannelser:
Godkendt.
Benedikte Kiær (C), Sadek Al-Amood (F) og Christine Dal (V) deltog ikke i sagens behandling.
De stående udvalg fastsætter selv deres mødeplan. På den baggrund har administrationen udarbejdet et forslag til mødeplan for 2025 for udvalget for erhvervsuddannelser.
Ifølge den kommunale styrelseslovs bestemmelser om stående udvalg, som ifølge regionsloven også gælder for stående udvalg i regioner, vedtager udvalget selv sin mødeplan. Det er dog hensigtsmæssigt, at udvalgets mødeplan tager hensyn til regionsrådets øvrige mødeplanlægning, hvorfor det fremgår af forretningsordenen, at udvalget vedtager sin mødeplan inden for regionsrådets fastlagte rammer.
Administrationen har derfor med baggrund i den mødeplan, som er vedtaget for regionsrådets og forretningsudvalgets møder, udarbejdet et forslag til mødeplan for udvalget for erhvervsuddannelser i 2025. Udkast til mødeplan 2025 for alle stående udvalg er vedlagt som bilag 1.
Det foreslås, at udvalget for erhvervsuddannelser i 2025 holder udvalgsmøder på følgende dage og tidspunkter:
Udvalgets mødeplan vedtages af et flertal. Såfremt der efterfølgende er behov for at ændre i mødeplanen, kan mødeplanen kun ændres ved enstemmighed.
Administrationen orienterer løbende udvalget om årsplanen med indhold for udvalgsmøderne.
Ved tiltrædelse af indstillingen godkendes det forelagte forslag til mødeplan for udvalget for erhvervsuddannelser 2025.
Sagen forelægges udvalget for erhvervsuddanelser den 13. august 2024.
David Meinke/Iben Fibiger
24029374
Bilag 1: Mødeplan for udvalgene 2025
Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har henvendt sig med ønske om at holde et oplæg for udvalget, hvor de præsenterer deres perspektiver på udfordringerne med at tiltrække flere unge og voksne til erhvervsuddannelser, og hvad de ser af mulige løsninger.
De tre organisationer, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Arbejdsgiverforening (DA), og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG), arbejder alle for at skabe flere faglærte med kompetencer, som der vil være brug for i fremtiden.
Tænketanken DEA har netop offentliggjort en rapport om sammenhængen mellem unges dårlige trivsel og deres valg af og frafald fra ungdomsuddannelserne. Rapporten slår fast, at flere elever med et lavt afgangssnit fra grundskolen også trives dårligt, særligt gældende for pigerne. Således er der sammenhæng mellem faglighed og trivsel.
Flere elever med dårlig trivsel i 9. klasse vælger en forberedende uddannelse (fx FGU), eller ender med ikke at komme videre i uddannelse efter 9. klasse. Dårlig trivsel påvirker ikke valg af ungdomsuddannelse markant. Dog vælger de unge med dårlig trivsel i 9. klasse i lidt mindre grad en gymnasial uddannelse, hvor imod lidt flere elever med dårlig faglig trivsel starter på en erhvervsuddannelse.
Elever med lav trivsel i 9. klasse falder oftere fra deres første påbegyndte ungdomsuddannelse. På erhvervsuddannelserne falder 29,5 procent af eleverne med dårlig trivsel i 9. klasse fra deres uddannelse i løbet af det første år.
Der er således flere elever med dårlig faglig trivsel, som starter på en erhvervsuddannelse, og det er også denne gruppe, som i højere grad falder fra uddannelsen igen. Der er derfor et potentiale for at have et særligt fokus på de elever, som har haft en dårlig trivsel i 9. klasse, når de starter på erhvervsuddannelserne, hvis man vil mindske frafaldet. Det kan bl.a. løses med ekstra støtte og hjælp fra uddannelsen til den gruppe af elever.
Rapporten er vedhæftet i bilag 1.
Tomt indhold