Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Drøftelse: Analyse af antal diagnosticerede inden for børne- og ungdomspsykiatrien (Årsagsanalysen)
  3. Lukket punkt.
  4. Lukket punkt.
  5. Lukket punkt.
  6. Orientering: Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens kompetencer relateret til lægedækning 1. halvår af 2025
  7. Orientering: Budgetopfølgning på digitalt behandlingstilbud til unge med angst (CoolMinds)
  8. Orientering: Introduktion til budgetprocessen i udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen
  9. Aktuel orientering
  10. Eventuelt
  11. Beslutning: Regional plan for nedbringelse af opioider
  12. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

INDSTILLING

Administrationen indstiller overfor udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen: 

POLITISK BEHANDLING

Godkendt. 

Maria Gudme (A) og Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling.

JOURNALNUMMER

24077452

2. Drøftelse: Analyse af antal diagnosticerede inden for børne- og ungdomspsykiatrien (Årsagsanalysen)

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:

  1. at udvalget tager orienteringen om delafrapporteringen af Årsagsanalysen til efterretning.
  2. at udvalget drøfter ønsker og muligheder for de kommende analyser i Årsagsanalysen.

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning og drøftet.

Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen besluttede d. 26. april 2023 at afsætte midler (2,3 mio. kr.) til en analyse af årsagerne til den stigende forekomst af børn og unge, som henvises til børne- og ungdomspsykiatrien, samt mulige forebyggelsesindsatser. Midlerne stammer fra de midler, som er afsat til arbejdet med regionens forebyggelsesplan, som udvalget er ansvarligt for at udmønte. 

Ved mødet præsenteres den første delafrapportering fra Årsagsanalysen af Søren Dalsgaard, klinisk professor, overlæge, ph.d., Børne-og Ungdomspsykiatrisk Center, som er en af forskerne bag analysen. Desuden vil Søren Dalsgaard præsentere forslag til, hvordan de foreløbige resultater kan danne grundlag for videre analyser, som har et forebyggelsesperspektiv.

Sagen behandles parallelt i social- og psykiatriudvalget den 17. marts 2025 til orientering.

SAGSFREMSTILLING

Baggrund for Årsagsanalysen

I regionens forebyggelsesplan er der et fokusområde om ”unge og mental mistrivsel”. På grund af manglende viden om årsagerne til den stigende mentale mistrivsel blandt unge og mulighederne for forebyggelse heraf valgte udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen at afsætte midler fra forebyggelsesplanen til en Årsagsanalyse. Med beslutningen blev også den foreslåede analyseplan (vedlagt som bilag 1) fra børne- og ungdomspsykiatriens forskningsenhed godkendt. Analysen indgår desuden som et af initiativerne i Region Hovedstadens rapport ”Fremtidssikring af børne-og ungdomspsykiatrien”, som blev udarbejdet for at pege på muligheder for at robustgøre børne- og ungepsykiatrien i forhold til det stigende antal henvisninger.

Analyseplanen omfatter, fordelt på 4 faser, en registeranalyse af stigningerne i antallet af børn og unge, som henvises til psykiatrien, samt mulige årsager og forebyggelsesmuligheder. I den sidste fase er der fokus på, hvordan viden fra fase 1-3 kan anvendes i et forebyggelsesperspektiv. Der vil være fokus på indsatser, som regionens psykiatri potentielt selv kan være initiativtagere til, men der vil også blive set på, om tværsektorielle forløb kan optimeres.

Resultater fra delafrapportering fra Årsagsanalysen

Vedlagt (bilag 2, som er lukket) er den første delafrapportering med titlen ”1. rapport om det stigende antal diagnosticerede indenfor Børne- og Ungdomspsykiatrien”. Rapporten viser blandt andet:

Kommende analyser fra Årsagsanalysen

De kommende analyser fra Årsagsanalysen skal bidrage til at identificere mulige indsatsområder for at vende udviklingen og forebygge, at stigningen i antal henvisninger til børne-og ungepsykiatrien fortsætter.

Det vil blive gennemført systematiske litteraturgennemgange af national og international litteratur om ændringer over tid i forekomsten af psykiatriske tilstande samt mulige årsager til og forebyggende indsatser. Ved at inddrage den eksisterende viden sikres, at analyserne tager afsæt i den viden, som man allerede har. Litteraturgennemgangene har blandt andet betydning i forhold til mulige årsager, fordi de måske vil kunne pege på, om det stigende antal børn og unge, som diagnosticeres med psykiatriske diagnoser fx delvis skyldes ændringer i diagnostiske kriterier og/eller en større opsporende indsats. Det vil have betydning for en evt. forebyggende indsats at have en bedre forståelse af, hvad det stigende antal diagnoser dækker over.

Forskergruppen er nu gået i gang at undersøge nærmere den markante stigning, som den allerede gennemførte analyse har påvist, i andelen af piger i alderen 12-18 år, som får diagnosticeret angst i de senere år. Det kan fx gøres ved at se på denne gruppes forløb i psykiatrien og hvorvidt de starter behandling med angstdæmpende medicin, i forhold til at vurdere, om nogle patienter i denne gruppe i sammenligning med andre patientgrupper måske med fordel kunne have afprøvet en tidligere indsats.

Herudover er det ikke afklaret, hvilke analyser som skal prioriteres, og udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen har derfor mulighed for at drøfte dette med Søren Dalsgaard. Det har tidligere været drøftet at forsøge at inddrages data fra trivselsundersøgelser for at på gruppeniveau se på, om den stigende psykiske mistrivsel følger udviklingen i psykiatriske diagnoser. Det har været drøftet i forskergruppen og den nedsatte følgegruppe, om der vil kunne ses på betydningen af fx forskellige kommunale indsatser, men det er umiddelbart vurderingen, at det ikke er muligt at indhente data af en tilstrækkelig høj kvalitet på dette område.

KONSEKVENSER

Hvis indstillingen tiltrædes tages orienteringen om delafrapporteringen af Årsagsanalysen til efterretning, samt ønsker og muligheder for de kommende analyser i Årsagsanalysen, er drøftet

KOMMUNIKATION

Der gøres opmærksom på, at afrapporteringen er fortrolig, da der sideløbende arbejdes på en videnskabelig publicering af resultaterne.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen d. 18. marts 2025 og social-og psykiatriudvalget den 17. marts 2025. Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og social- og psykiatriudvalget præsenteres for den endelige afrapportering af Årsagsanalysen i starten af 2026.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Sidsel Kjær Scheibel 

JOURNALNUMMER

23050333

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 Projektbeskrivelse Årsagsanalysen (D13873598)

3. Lukket punkt.

4. Lukket punkt.

5. Lukket punkt.

6. Orientering: Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens kompetencer relateret til lægedækning 1. halvår af 2025

INDSTILLING

Administrationen indstiller overfor udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Den 12. december 2024 blev der indgået en politisk aftale mellem regeringen og Danske Regioner, der medfører et stop for udmøntning af ny kapacitet i almen praksis i hele Region Hovedstaden. Aftalen trådte i kraft den 1. januar 2025 og gælder til 1. juli 2025 (se den fulde aftale i bilag 1).

Fra den 1. juli 2025 etableres en ny national model for fordeling af ydernumre og lægekapaciteter. En nærmere beskrivelse af denne fordelingsmodel forventes fremlagt i løbet af foråret 2025.

På mødet den 14. januar 2025 blev Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen forelagt en orientering om en vurdering af kapaciteten i almen praksis for 2025.

Med denne sag forelægges udvalget de ændringer, der vedrører udvalgets kompetencer relateret til lægedækning og fastsættelse af kapacitet.

SAGSFREMSTILLING

Som konsekvens af aftalen vedrørende kapacitet i almen praksis har udvalget ikke længere delegeret kompetence fra Regionsrådet til at opslå nye kapaciteter i almen praksis. Dette har ellers hidtil været muligt gennem den årlige fastsættelse af kapacitet. Aftalen mellem regeringen og Danske Regioner betyder samtidig, at det ikke er muligt at udmønte de resterende tre puljekapaciteter.

Muligheder for kapacitetsjustering frem til 1. juli 2025

Administrationen vurderer, at Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen fortsat har mulighed for kapacitetsplanlægning inden for den eksisterende kapacitetsramme i regionen. Nedenfor beskrives de nærmere muligheder.

Omfordeling af tilbageleverede kapaciteter

Det fremgår af aftalen, at hvis en læge i et område med god lægedækning fx går på pension i løbet af 1. halvår af 2025 og overdrager sit ydernummer til regionen, har regionen fortsat mulighed for at genbesætte den ledige kapacitet.

Dette betyder, at administrationen i 1. halvår af 2025 stadig har mulighed for løbende at vurdere, hvorvidt tilbageleverede kapaciteter skal omfordeles til andre områder eller genopslås i samme område. Dette kan eksempelvis ske, hvis en læge ikke kan sælge kapaciteten ved ophør.

Omfordeling i forbindelse med flytning

Udvalget har som hidtil mulighed for at justere kapaciteten gennem behandling af lægers flytteansøgninger mellem to planlægningsområder. Ved behandlingen af disse ansøgninger indgår en kapacitetsvurdering som en del af den samlede vurdering.

I afgørelser vedrørende flytteansøgninger vil udvalget stadig have kompetence til at beslutte, hvorvidt en kapacitet skal flyttes mellem to områder.

Omfordeling i forbindelse med ubesatte kapaciteter

Endelig har udvalget som hidtil mulighed for at justere kapaciteten ved behandling af sager om fristforlængelser. Udvalget har mulighed for at basere afgørelsen på, om kapaciteten ligger i et område, hvor der fortsat vurderes at være behov for den, eller om kapaciteten bør hjemtages, hvis det vurderes, at der ikke længere er behov i det pågældende område. Der er pr. 10. marts 2025 54 ubestatte kapaciteter i regionen.

Fremtidig orientering om lægedækning og kapacitet

Udvalget orienteres som vanligt halvårligt om status for lægedækningen. Sagen indeholder sædvanligvis både en status på kapaciteterne i regionen samt en status på rekruttering med fokus på områder med særlige udfordringer.

På baggrund af de ændrede kompetencer vil orienteringen i foråret 2025 indeholde en overordnet status på lægedækningen og i højere grad fokusere på status for rekruttering, da rekruttering fortsat er regionens kompetence ifølge ”Aftale om sundhedsreform 2024”.

KONSEKVENSER

Hvis indstillingen tiltrædes har udvalget taget, orienteringen om udvalgets kompetencer og aktiviteter relateret til lægedækning i 1. halvår af 2025, til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen d. 18. marts 2025. 

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Tine Eja Bonke

JOURNALNUMMER

25011707

Bilag

Bilag 1: Aftale om initiativer til styrkelse af lægedækningen i yderomra°der

7. Orientering: Budgetopfølgning på digitalt behandlingstilbud til unge med angst (CoolMinds)

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Anja Rosengreen (F) og Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

I Region Hovedstadens budgetaftale for 2024 blev der afsat midler til flere internetbaserede psykologbehandlinger til børn, unge og forældre via internetpsykiatrien. Formålet var at kunne tilbyde et behandlingstilbud til familier med børn og unger under 18 år, som lider af let til moderat angst. I overenskomst om psykologbehandling er der kun mulighed for behandling af let til moderat angst hos borgere, der er fyldt 18, ligesom der også er digitale behandlingstilbud til denne gruppe af borgere. Der blev derfor afsat midler til CoolMinds, som er et digitalt behandlingstilbud til unge med angst.

Sagen behandles sideløbende i social- og psykiatriudvalget d. 17. marts 2025.

SAGSFREMSTILLING

Baggrund om CoolMinds

Målet med det digitale behandlingstilbud CoolMinds til unge er, at en tidlig indsats kan forebygge, at problemer med angst udvikler sig til mere alvorlige og dermed mere behandlingskrævende forløb. Samtidig peger mere viden i retning af, at digitale behandlingsforløb har god effekt i forhold til flere mentale problematikker.

CoolMinds drives af Center for Digital Psykiatri i Region Syddanmark i samarbejde med Center for Psykologisk Behandling til Børn og Unge (CEBU) ved Aarhus Universitet. Formålet er at tilbyde et digitalt behandlingstilbud til unge i alderen 12-17 år med forskellige former for angst. Behandlingstilbuddet består af 2 separate programmer, et til den unge og et til forældrene. Programmerne leveres gennem en fælles digital platform og gennemføres over en periode på 14 uger.

Programmet til den unge er udviklet med fokus på at skabe et trygt og genkendeligt univers, hvor der arbejdes med forskellige teknikker til at mindske angst. Indholdet er baseret på kognitiv adfærdsterapi, som er en velafprøvet og anerkendt terapiform til behandling af angst. Programmet til forældre indeholder viden om angst, kognitiv adfærdsterapi samt gode råd til forældreadfærd og har til formål at klæde forældrene godt på til at støtte deres barn gennem behandlingen. Det er under hele behandlingsforløbet muligt at kontakte en psykolog via den digitale behandlingsform. Psykologerne vil samtidig være opmærksomme på eventuelle tegn på symptomforværring. Har behandlingen ikke den ønskede effekt, vil psykologen desuden række ud til de enkelte deltagere, hvis det vurderes, at den unge har behov for en anden behandling.

Forældre/unge kan selv søge om deltagelse på www.coolminds.dk/coolminds-for-region-h/. Her udfyldes et spørgeskema, som derefter vurderes af en psykolog med henblik på, om CoolMinds kan være et relevant tilbud. På CoolMinds hjemmeside står også mere om målgruppen for tilbuddet. CoolMinds retter sig fx ikke mod unge, som modtager anden psykoterapeutisk behandling, har en autisme- eller opmærksomhedsforstyrrelse, har psykotiske symptomer, er selvmordstruet eller selvskadende eller har et aktivt alkohol- eller stofmisbrug. Effekten af CoolMinds følges i et forskningsprojekt, hvor de første resultater forventes klar i sommeren 2025.

CoolMinds forløb til unge fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden har på baggrund af budgetmidler i 2024 købt 50 forløb i CoolMinds (til en pris af 225.000 kr.) og fra og med 2025 og til og med 2027 købes der 200 årlige forløb (til en pris af 900.000 kr. årligt).

For at unge og deres forældre i Region Hovedstaden har kunnet få kendskab til CoolMinds, har der løbende i 2024 været annonceret herfor på regionens sociale medier. Det har betydet, at der har været gennemført/igangsat 21 forløb for unge fra Region Hovedstaden.

For at få anvendt de 200 CoolMinds forløb, som er tilkøbt fra 2025 og frem planlægges derfor en større informationsindsats. Som led heri er kommunerne i regionen orienteret om tilbuddet på møde i Tværsektoriel Strategisk Styregruppe den 24. januar 2025. Her tog kommunerne til efterretning, at regionen vil sende materiale direkte til kommunerne, som, hvis kommunerne ønsker det, kan deles af skoler på fx aula. Der forventes udsendt materiale til kommunerne i marts 2025. Der har været gode erfaringer med at udbrede kendskabet til CoolMinds via skoler i Region Syd.

Almen praksis kan også møde familier/unge i målgruppen for CoolMinds og vil derfor også blive orienteret herom. I første omgang via PraksisNyt. Regionen vil desuden fortsætter med information om tilbuddet via sociale medier.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen vil udvalget have taget orienteringen om CoolMinds til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 17. marts 2025 og udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 18. marts 2025. Social- og psykiatriudvalget og udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen forelægges desuden en opfølgende status på CoolMinds i starten af 2026.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Sidsel Kjær Scheibel

JOURNALNUMMER

24044373

8. Orientering: Introduktion til budgetprocessen i udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning.

Anja Rosengreen (F) og Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Forretningsudvalget godkendte den 4. marts 2025, at de stående udvalg drøfter bidrag til budgetprocessen på deres udvalgsmøder i maj og juni. Forud for drøftelserne bliver de stående udvalg forelagt denne sag, som skitserer tidsplanen for drøftelserne i det enkelte udvalg, samt giver et overblik over eventuelle puljer inden for udvalgets områder, hvor finansieringen udløber (bilag 1).

SAGSFREMSTILLING

Forud for budgetforhandlingerne i september skal de stående udvalg drøfte og prioritere forslag til nye budgetinitiativer, som de enkelte udvalg ønsker skal indgå i de efterfølgende reelle budgetforhandlinger (skabelon vedhæftet som bilag 2). Udvalgene må maksimalt indstille fem forslag til budgetinitiativer, som videregives til budgetforhandlingerne. Initiativer, som er besparende, tæller dog ikke med i de fem forslag, og kan således indstilles herudover. Udvalget har derudover mulighed for at fremsætte tekststykker, som ikke har budgetmæssige konsekvenser.

De initiativer, som bliver videregivet fra udvalget, kan ikke anses som være vedtagne i det kommende budget alene fordi udvalget har prioriteret dem. Initiativerne vil kun indgå i de efterfølgende budgetforhandlinger. 

På dette indledende møde kan udvalget drøfte de overordnede tanker og forslag til budgetinitiativer, som udvalget ønsker at indstille til budgetdrøftelserne i august. Udvalgets medlemmer kan efterfølgende frem til 28. april 2025 fremsende forslag til budgetinitiativer, der skal indgå i udvalgets første drøftelse i maj.

Administrationen opfordrer til, at det i forbindelse med drøftelsen af forslag til budgetinitiativer overvejes, om et initiativ vedrører et område, der evt. bortfalder i regionen som f.eks. på området for Regional Udvikling, hvor opgaver og økonomi pt. er uafklarede for 2026.

Overordnet tidsplan for udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

1. drøftelse af budgetinitiativer

Den 20. maj 2025 skal udvalget drøfte de indkomne forslag til budgetinitiativer. Alle forslag skal være stillet inden mødet senest 28. april 2025. Udvalget skal på mødet prioritere op til 10 forslag til budgetinitiativer, som udvalget ønsker at få beskrevet med henblik på, at udvalget kan prioritere 5 endelige budgetinitiativer på et kvalificeret grundlag. Initiativerne skal være beskrevet i den vedlagte skabelon (bilag 2).

I tiden frem mod udvalgenes 2. drøftelse vil administrationen i dialog med for-slagsstillerne bidrage til en overordnet kvalificering af initiativerne med fokus på, om forslaget umiddelbart forekommer lovligt samt økonomiske konsekvenser og beskrivelse af, hvis initiativet bidrager til at indfri regionens klimamål-sætning om 50 pct. CO2-reduktion i 2030.

Fristen for at stille forslag til budgetinitiativer til 1. drøftelse er den 28. april 2025.

Forslagene skal sendes til udvalgssekretær Kamilla Burskov på mail: kamilla.burskov.kjaergaard@regionh.dk

2. drøftelse af budgetinitiativer

Den 24. juni 2025 skal udvalget drøfte og vælge maks. 5 forslag til budgetinitiativer (+ eventuelt besparende initiativer), som udvalget vil fremsende til budgetforhandlingerne efter sommerferien. 

Udvalget skal senest 26. juni 2025 have fremsendt deres prioriterede budgetinitiativer og eventuelle besparelsesinitiativer.

Udvalgsformanden præsenterer udvalgets prioriterede initiativer på budgetseminaret for regionsrådet i august måned, således at alle partier har en god indsigt i dem. De samlede politiske forhandlinger om en budgetaftale for 2026-29 finder sted på møder efter 1. behandlingen af budgetforslaget i august 2025.  

Oversigt over skrænter på udvalgets område 

Processen i lyset af Sundhedsreformen og fusion til Region Østdanmark

Allerede nu pågår der en tværgående koordinering på det administrative niveau mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland i forhold til Sundhedsreform og forestående fusion, ligesom der også har været første fælles møder mellem regionsrådsformændene.

Budgetprocessen i de stående udvalg er en oplagt anledning til at have fokus på initiativer, der er relevante for den kommende Region Østdanmark, og at der tænkes i eventuelle fælles indsatser og initiativer.

KONSEKVENSER

Hvis udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen tiltræder indstillingen tages, orienteringen om den kommende budgetproces i udvalget, til efterretning.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 18. marts 2025. Udvalget vil have første drøftelse af budgetinitiativ den 20. maj 2025 og anden og sidste drøftelse af budgetinitiativer den 24. juni 2025. 

De indstillede budgetinitiativer vil indgå i et samlet katalog, som der kan tages udgangspunkt i ved budgetforhandlingerne om budget 2025, som foregår efter sommerferien.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Kamilla Burskov Kjærgaard

JOURNALNUMMER

25011707

Bilag

Bilag 1: Ophør af finansiering 2026

Bilag 2: Skabelon til kvalificering af budgetinitiativer_budget 2026

9. Aktuel orientering

INDSTILLING

Administrationen indstiller overfor udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:

POLITISK BEHANDLING

Taget til efterretning, idet der blev orienteret om et nationalt økonomisk løft på psykologområdet.

Anja Rosengreen (F) og Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling.

SAGSFREMSTILLING

Der er på udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens møder et fast punkt, hvor administrationen orienterer om aktuelle sager.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 18. marts 2025.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Kamilla Burskov Kjærgaard

JOURNALNUMMER

24077452

10. Eventuelt

Eventuelt

Tomt indhold

11. Beslutning: Regional plan for nedbringelse af opioider

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og for sundhedsudvalget:

Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og for sundhedsudvalget at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:

POLITISK BEHANDLING

Sagen blev gennemgået, men den politiske drøftelse og beslutningen af sagen forventes behandlet på udvalgsmøde d. 29. april 2025

Kristine Kryger (B), Anja Rosengreen (F) og Sadek Al-Amood (F) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

I Region Hovedstaden blev det i maj 2024 besluttet, at Den Regionale Lægemiddelkomité skulle udarbejde en handleplan for, hvordan det lægeordinerede forbrug af opioider kan reduceres. Handleplanen blev siden omtalt i budgetaftalen for 2025, og den blev godkendt i Den Regionale Lægemiddelkomité den 28. januar 2025.

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen besluttede den 25. februar 2025 at igangsætte en forebyggende indsats over for unges brug af euforiserende stoffer på gymnasier i Region Hovedstaden. I budgetaftalen for 2025 blev der afsat 0,5 mio. kr.  til et samarbejde med ungdomsuddannelserne i regionen om unges brug af euforiserende stoffer.

For at binde indsatserne under Lægemiddelkomitéens handleplan sammen med indsatsen om brug af euforiserende stoffer på gymnasier sammen, foreslås en fælles regional handleplan. Det foreslås desuden, at handleplanen omfatter en indsats, der skal understøtte hospitalerne og almen praksis i mødet med unge borgere med misbrug og/eller en akut forgiftning af opioider. Med sagen præsenteres udvalgene for et forslag til en fælles regional handleplan for nedbringelse af opioider.  

For at kvalificere drøftelserne af handleplanen vil der være oplæg ved vicedirektør, Pernille Claudius Welinder, fra Nordsjællands Hospital, som vil præsentere Den Regionale Lægemiddelkomités handleplans målsætninger og foreslåede indsatser.

Marianne Sjølin Frederiksen, cheflæge på Børne- og Ungemodtagelsen på Herlev Hospital deltager med et oplæg vedrørende netværkets organisation og virke. Hun har særligt fokus på det tværsektorielle arbejde omkring unge.

På baggrund af oplæggene lægges der op til en fælles drøftelse i udvalgene af forslaget til en regional plan for nedbringelse af opioider. 

SAGSFREMSTILLING

Forslag om regional handleplan for nedbringelse af opioider

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og sundhedsudvalget præsenteres for et forslag til en regional plan for nedbringelsen af opioider i Region Hovedstaden med tre fokusområder:

  1. Det lægeordinerede forbrug af opioider
  2. Unges brug af euforiserende stoffer på gymnasier
  3. De unges møde med det regionale sundhedsvæsen

De tre fokusområder beskrives i nedenstående. Det bemærkes, at de to første fokusområder er godkendt i hhv. Lægemiddelkomiteen og Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, mens det sidste fokusområde kræver yderligere udfoldelse og konkretisering.

Fokusområde 1 - Det lægeordinerede forbrug af opioider

Offentlige hospitaler og almen praksis står for 93 % af opioider, som indløses på recept på apotekerne. Herudover står hospitalerne for et forbrug, som anvendes til indlagte patienter eller udleveres til patienterne ved udskrivelse. Forbruget of opioider i Danmark har været nedadgående siden 2016, men der er fortsat behov for en mere restriktiv tilgang til anvendelse af opioider, valg af opioid samt øget opmærksomhed på kort anvendelse af lægemidlerne og mængder.

Fokusområdet består af en række indsatser, som dels skal fastholde fokus på reduktion af opioider generelt, samt sikre omlægning af forbrug af lægemidler som oxycodon, tramadol og kodein til morfin.

Indsatserne dækker over indsatser rettet mod regionens hospitaler, almen praksis, privathospitaler og borgere:

Regionens hospitaler

Almen praksis

Privathospitaler

Borgere

Fokusområde 2 - Unges brug af euforiserende stoffer på gymnasier

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen besluttede på udvalgsmødet den 25. februar 2025 at implementere en forebyggende indsats over for unges brug af euforiserende stoffer på gymnasier. Indsatsen er udviklet i tæt samarbejde med rektorer fra Gymnasiefællesskabet og er centreret om faglige netværksmøder. På de faglige netværksmøder understøtter Region Hovedstaden udbredelsen af den nyeste viden vedr. unge og euforiserende stoffer bl.a. via faglige oplæg med relevante eksperter på området. Netværksmøderne skal også understøtte vidensdeling og inspiration på tværs af regionens gymnasier. De faglige netværksmøder bliver tilbudt udpegede ressourcepersoner fra de gymnasier i regionen, der ønsker at deltage. Der er omkring 50 gymnasiale ungdomsuddannelser i Region Hovedstaden. De enkelte ressourcepersoners ansvar og opgaver på gymnasierne vedrørende unge og euforiserende stoffer besluttes lokalt. Hvis netværksmøderne viser sig at blive en succes, kan det overvejes at tilbyde samme indsats til regionens øvrige ungdomsuddannelser.

En udvidelse af indsatsen til ungdomsuddannelserne i nuværende Region Sjælland vil også være en mulighed i forbindelse med etableringen af den samlede Region Østdanmark fra 2027. De faglige netværksmøder afholdes over en toårig periode. De første netværksmøder afholdes i 2025. 

Fokusområde 3 - De unges møde med det regionale sundhedsvæsen

Formålet med dette fokusområde er at understøtte hospitalerne og almen praksis i mødet med unge borgere, som søger hjælp til at komme ud af et misbrug af opioider, eller som behandles for en opioidforgiftning på en af regionens akutmodtagelser.

Fokusområdet består af tre indsatser:

Misbrugsbehandling er et kommunalt ansvarsområde. For unge, der søger hjælp til komme ud af et misbrug af opioider eller som indlægges akut på grund af fx opioidforgiftning, skal der tilbydes henvisning til relevant kommunalt tilbud. Det kræver, at der er større kendskab til de kommunale tilbud, herunder henvisningsvejen. Det foreslås, at regionen rejser en tværsektoriel drøftelse af, hvordan samarbejdet kan styrkes, så unge med misbrug sikres opfølgende hjælp. Det er også relevant i lyset af, at der i regeringens opioidindsats er afsat midler til at styrke kommunernes sociale- og sundhedsfaglige misbrugsbehandling målrettet børn og unge.

Regionen har én regional vejledning, der vedrører behandling af ”akutte abstinenstilstande og forgiftninger hos stofafhængige, herunder GHB”. Vejledningen er udarbejdet i et samarbejde mellem Giftlinjen, Klinisk Farmakologisk Afdeling i samarbejde med SFR for Anæstesi og Intensiv, Akut og præhospital samt Psykiatri. Vejledningen er aktuelt under revision. Det foreslås, at hospitalernes behov for en regional vejledning målrettet børn og unge afdækkes. Dette med henblik på at sikre de rette arbejdsgange på regionens akutmodtagelser i mødet med unge borgere, der ønsker hjælp til at komme ud af et misbrug af opioider eller søger akut hjælp til behandling af en opioidforgiftning. Dertil også for at sikre sufficient opfølgende hjælp i kommunen og hos almen praksis.

Indgangen til kommunernes sociale- og sundhedsfaglige misbrugsbehandling målrettet unge kan foregå via almen praksis. Aktuelt findes der ikke en forløbsbeskrivelse for almen praksis, som kan understøtte håndteringen af unge opioidmisbrugere herunder henvisning til relevant hjælp i kommunalt regi. Det foreslås, at behovet hos almen praksis afdækkes med henblik på en fremadrettet ensretning og koordination på tværs af sektorer.

Forslaget til den regionale plan for nedbringelsen af opioider fremgår af bilag 1.

KONSEKVENSER

Hvis indstillingerne tiltrædes vil administrationen, på baggrund af udvalgenes drøftelser tilrette den regionale handleplan inden den forelægges forretningsudvalget og regionsrådet til godkendelse.

ØKONOMI

Handleplanens indsatser relateret til det lægeordinerede forbrug af opioider giver i alt udgifter på cirka 4,3 mio. kr. i 2025-2026. Indsatserne finansieres inden for de nuværende rammer.

Indsatsen til unge og euforiserende stoffer på gymnasier vil blive tilpasset de midler (0,5 mio. kr.), som er afsat hertil i Budgetaftale 2025. Midlerne forventes anvendt i 2025-2027.

Det er vurderingen, at der ikke er behov for yderligere midler til udvikling og implementering af indsatsen for de unges møde med det regionale sundhedsvæsen.

KOMMUNIKATION

Arbejdet med den regionale plan vil løbende blive formidlet på regionens relevante formidlingsplatforme i samarbejde med Center for Politik og Kommunikation.  

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og sundhedsudvalget d. 18. marts 2025. Forslaget til den regionale plan for nedbringelse af opioider forelægges forretningsudvalget den 1. april 2025, hvorefter sagen forelægges regionsrådet den 8. april 2025.

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og sundhedsudvalget vil efterfølgende mindst en gang årligt blive præsenteret for en status på arbejdet med den regionale plan for nedbringelse af opioider.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond / Sidsel Kjær Scheibel

JOURNALNUMMER

25014079

Bilag

Bilag 1: Regional plan for nedbringelse af opioider (D13889459)

12. Underskriftsark