Anne Ehrenreich (V) har ved mail d. 15. oktober 2017 anmodet om at få en sag på om behandling af turister og udlændinge på regionens hospitaler:
Venstres forslag:
"Baggrund
Det fremgår af svar på Regionsspørgsmål RR-155-17, at det i 2016 har kostet Region Hovedstaden mellem 129 mio. kr. til 194 mio. kr. at behandle udlændinge på midlertidigt ophold i Danmark på hospitalerne i Region Hovedstaden mv. Det fremgår videre af svaret, at akut behandling fx ved ulykke, pludselig opstået sygdom iht Sundhedslovgivningen er gratis for alle udenlandske patienter under midlertidigt ophold i Danmark. Hospitalet kan udover den akutte fase yde sygehusbehandling, mv. når det under de foreliggende omstændigheder ikke skønnes rimeligt at henvise personen til behandling i hjemlandet, eller personen ikke tåler at blive flyttet til sygehus i hjemlandet. Hvis hospitalet således vælger at yde sygehusbehandling ud over den akutte fase, opkræves der betaling for behandlingen, medmindre det under de foreliggende omstændigheder skønnes rimeligt, at meddele helt eller delvis fritagelse for betalingen.
For patienter fra EU-lande gælder der derudover særlige regler. Efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort har EU-borgere, der er syge(for)sikrede i et andet EU-land end Danmark og deres medforsikrede familiemedlemmer ret til behovsbestemt sygehjælp, under ophold i Danmark af midlertidig karakter (højst 1 år, efter dansk praksis på sygehjælpsområde). Behovsbestemt sygehjælp er den sygehjælp, som fra et medicinsk synspunkt bliver nødvendig under hensyntagen til ydelsernes art og opholdets forventede varighed. Ud over akut sygehjælp indebærer dette, at EU-borgere, der har en bestående eller kronisk lidelse, også har ret til ydelser, der relaterer sig til den bestående eller kroniske lidelse, fx en kontrolundersøgelse, fjernelse af en gips e.l., der bliver nødvendig under et ophold i Danmark, således at disse borgere ikke bliver tvunget til at afbryde opholdet og tage til hjemlandet før forventet for at modtage en nødvendig behandling.
Fastsættelse af betalingen fremgår af § 50 i bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling (bkg. 293/2017).
Endelig fremgår det, at ca. 70 % af behandlingerne vurderes at have været akutte og derfor gratis iht lovgivningen. Det forekommer at være et meget højt tal i lyset af Regionens instruks om betaling for patientbehandling.
Af instruksen vedr. betaling for patientbehandling fra Hvidovre hospital (vedlagt som bilag 1) fremgår, at Region Hovedstaden ved behandling af EU borgere (såvel akut som ikke akut) skal indberette prisen for ydelsen til Styrelsen for patientsikkerhed med henblik på refusion. Det fremgår af instruksen, at for personer uden bopælsadresse i Danmark skal betalingsspørgsmålet afklares inden elektiv behandling påbegyndes. I lyset af de ret detaljerede regler om betaling, herunder for EU borgere kan det undre, at Region Hovedstaden er nået frem til, at 70% af de foretagne behandlinger er akutte og vederlagsfrie. Venstre vil gerne vide, om Region Hovedstaden bruger de samme definitioner/standarder af akut, som sygeforsikringsfirmaerne anvender? Eller vi har vores egen definition/standard af begrebet.
Noget tyder på, at vi ikke opkræver den betaling, vi kan og skal for udlændinges behandling på Region Hovedstadens. Dette underbygges af beretningen fra Styrelsen for patientsikkerhed for 2016, som har oplyst, at regionerne kun har anmodet om meget begrænset refusion fra andre EU lande i 2016. Er det korrekt, så koster behandlingen af udlændinge og turister regionen penge, som kan bruges til mere og bedre sundhed til vores egne borgere. Det ønsker vi at rette op på.
Sagsfremstilling
Udlændinge og turister skal have den behandling på regionens hospitaler, som lovgivningen giver dem ret til. Region Hovedstaden skal have procedurer, som sikrer, at vi ved, om en patient har krav på at få gratis behandling, eller der skal opkræves betaling, Vi skal endvidere have procedurer, som sikrer, at vi får betaling/refusion for behandlingen, hvis den pågældende ikke har krav på gratis sundhedsbehandling i Region Hovedstaden/Danmark.
Økonomiske konsekvenser
En tiltrædelse af indstillingen har ikke i sig selv bevillingstekniske konsekvenser, idet Region Hovedstaden har oplyst, at man har administrative mekanismer til at sikre korrekt registrering af patienterne."
Administrationens bemærkninger:
Under henvisning til regionsspørgsmål RR-155-17 (se bilag 2) kan administrationen oplyse, at registreringen af patienter i Danmark sker efter nationalt fastsatte retningslinjer i ”Fællesindholdet for basisregistrering af sygehuspatienter”. Fællesindholdet indeholder bl.a. definitioner af de anvendte begreber, herunder også definition af en ”akut patient”. En ”akut patient” defineres på følgende måde:
"patient, der er modtaget uden iagttagelse af afsnittets normale planlægnings-, indkaldelses- og aftalerutiner.
Bemærkning: Patienter med en akut tilstand, der kræver umiddelbar klinisk handling. Patienten indskrives uden oprettelse af en henvisnings-periode, uanset patientens ”vej” til sygehuset. En akut patient kan også være en oprindeligt planlagt patient, der indskrives akut før det planlagte tidspunkt."
Region Hovedstaden følger denne definition, ligesom det er tilfældet med andre definitioner i Fællesindholdet.
Den regionale afregningsgruppe med repræsentanter fra hospitalerne og administrationen gennemførte i 2013 en omfattende udredning af betalingsreglerne for patienter, der ikke har folkeregisteradresse i Danmark. Dette arbejde har ført til udarbejdelse af retningslinjer på de enkelte hospitaler, således at der tages hensyn til de enkelte hospitalers forretningsgange.
I lyset af etableringen af Koncernregnskab den 1.oktober 2017 er det nødvendigt at se på alle arbejdsgange, herunder opkrævning af betaling for udenlandske patienter. Den regionale arbejdsgruppe skal derfor på ny se på opkrævningen af betalingen for udenlandske patienter i sammenhæng med denne organisationsændring.