Regionsrådet og forretningsudvalget er i foråret og sommeren 2016 løbende blevet orienteret om driftsforstyrrelser i forbindelse med udrulningen af regionens røntgensystem, RIS/PACS fra AGFA Healthcare, og de tiltag, der er igangsat for at sikre en mere stabil drift af systemet.
Dette skete på baggrund af de driftsproblemer, som opstod i forbindelse med udrulningen af RIS/PACS systemet på Herlev og Gentofte Hospital. Forretningsudvalget blev den 7. juni 2016 orienteret om, at RIS/PACS ikke ville blive udrullet på Rigshospitalet inden lanceringen af Sundhedsplatformen den 5. november 2016 fordi man ikke kunne have vished for, at problemerne var løst forud for Go-live.
På grund af projektets kritikalitet for regionens hospitaler, har CIMT internt prioriteret fremdrift og løsning af udfordringerne højt og der er derfor igangsat en række tiltag for at forbedre systemets stabilitet.
Tiltag til at stabilisere driften af AGFA RIS/PACS
I løbet af foråret og sommeren 2016, er der blevet lavet en fintuning af systemet, ryddet op i data, og man er påbegyndt justeringen af kapaciteten af det eksisterende hardware, hvilket har givet mindre løbende forbedringer på ventetider i systemet, særligt på RIS-delen af systemet.
Der arbejdes fortsat videre i det spor med henblik på hele tiden at optimere systemet, og der er derfor også planlagt yderligere forbedringer og optimeringer af den software, der driver systemet.
Derudover er systemets opbygning og infrastruktur nu blevet kortlagt således, at administrationen kan hjemtage driften af systemet fra AGFA, hvilket vurderes at give det bedste udgangspunkt for den videre drift.
På den baggrund flyttede administrationen derfor første del af RIS databasens server til egen drift og installerede bedre hardware, hvilket gav gode resultater på stabiliteten. Der er derfor arbejdet intenst videre med den plan, og inden udgangen af november 2016 hjemtager man den resterende del af driften. Dette forventes at give positive resultater, og systemet vil overgå til en mere stabil drift.
Fremadrettet udrulning af RIS/PACS
For at kunne sikre et minimum af integration til SP har administrationen valgt at bruge ressourcer på at opgradere og konsolidere Rigshospitalet Blegdamsvej og Rigshospitalet Glostrups eksisterende RIS system, Carestream. Der er tale om en midlertidig nødløsning, som på kort sigt sikrer, at Rigshospitalets røntgensystem kan udveksle de helt basale patientoplysninger med Sundhedsplatformen, hvilket er vigtigt for bl.a. patientsikkerheden.
I forhold til de eksisterende røntgensystemer på Bornholms Hospital og særligt Nordsjællands Hospital, så er der tale om forældede systemer, som i høj grad er udskiftningsparate og ikke kan integreres til Sundhedsplatformen. Det er derfor vigtigt, at de hurtigst muligt kommer over på det nye røntgensystem, og at det sker inden implementeringen af Sundhedsplatformen på de to hospitaler, hvilket forventeligt sker den 18. marts 2017.
Udrulningen forventes at forløbe således, at systemet bliver implementeret på Bornholms Hospital og Nordsjællands Hospital i første kvartal af 2017, hvorefter der planlægges udrulning til Rigshospitalet. Projektet vil være endeligt afsluttet med udgangen af 2017, hvorefter AGFA RIS/PACS vil være udrullet på alle regionens hospitaler, og dermed vil der være adgang til billeddiagnostiske undersøgelser på tværs af regionen, og også til andre regioners undersøgelser gennem integrationen til det interregionale billedindeks.
Driftsforstyrrelserne, de nødvendige stabiliserende tiltag, tilvejebringelsen af nye integrationer på grund af øget digitalisering på hospitalerne samt nødløsninger på de eksisterende systemer har forsinket projektet med mere end et år, således det nu afsluttes med udgangen af 2017 i stedet for i 2016.
For at sikre projektet gennemførelse, er der derudover sket en udskiftning blandt det ledende personale i projektet og foretaget en betydelig opmanding af kvalifikationer og ressourcer.
Der vil undervejs i udrulningen være en skarp monitorering af systemets ydeevne og administrationen vil derudover ved behov forelægges løbende status på implementeringen til IT- og Afbureaukratiseringsudvalget.
Organisationens læring
Det er administrationens vurdering, at organisationen ud fra erfaringer fra dette projekt og andre projekter skal drage en læring omkring vigtigheden af:
- Fastholde fokus på tidsplan og projektets scope og sikre stærk styring af krav og ønsker
- Så vidt muligt at vælge standardsystemer og at afvigelser fra standard skal styres stramt
- At sikre den ledelsesmæssige og fagprofessionelle opbakning og stille klare krav til modtagerorganisationernes parathed og uddannelse i systemets anvendelse
- Ikke at spare unødigt meget på projektressourcer i store kritiske projekter
Dele af disse erfaringer er allerede håndteret i det løbende arbejde med styrkelse af regionens it-projektmodel og projektporteføljestyring, mens andre vil indgå i de kommende, løbende ændringer af disse.