Ambulancerne i Region Hovedstaden er organiseret efter den såkaldte beredskabsmodel, hvor leverandører i henhold til kontrakten er forpligtet til at stille et bestemt antal ambulancer til rådighed med en given driftstid, og det er herefter regionens opgave at disponere disse mest hensigtsmæssigt, så det giver den kortest mulige responstid. Rigsrevisionen har anbefalet, at regionerne bør arbejde for at fremme konkurrencen på området.
Hermed en orientering om, at Region Hovedstaden deltager i et fælles regionalt ambulanceudbud, hvor Akutberedskabet indkøber tre køretøjer.
Akutberedskabet indkøber to ambulancer til særlige større begivenheder ud fra en betragtning om at højne kvaliteten og øge konkurrencen på ambulanceområdet. I dag drifter Akutberedskabet allerede specialkøretøjer og akutlægebiler med egne paramedicinere ansat. Som en naturlige forlængelse af dette, og som følge af, at det i flere tilfælde har været vanskeligt for leverandørerne af ambulanceberedskabet at stille med de ønskede antal beredskaber, ønsker Akutberedskabet at have mulighed for at stille med egne ambulancer og mandskab, både til særlige større begivenheder og som støtte i spidsbelastningsperioder for at nedbringe responstiden til gavn for patienterne.
Akutberedskabet skal desuden indkøbe én sociolance, idet der er behov for at udskifte det nuværende køretøj. Det gamle køretøj vil fortsat fungere som reservekøretøj, i tilfælde af service mv. på det nye køretøj.
Baggrund:
Konkurrence på ambulancemarkedet
Danske Regioner nedsatte i 2016 en arbejdsgruppe, som har udarbejdet en rapport om konkurrence på det danske ambulancemarked. Baggrunden for arbejdet er, at konkurrencen på ambulanceområdet i dag ikke er velfungerende, og Rigsrevisionen har anbefalet, at regionerne bør arbejde for at fremme konkurrencen på det præhospitale område. Regionerne bruger årligt ca. 2 mia. kr. på ambulancedrift.
Konkurrencerapporten indeholder en række anbefalinger til, hvordan regionerne kan arbejde for at stimulere konkurrencen frem mod næste udbudsrunde af ambulanceberedskab og liggende sygetransport.
Rapporten har været drøftet i Danske Regioners bestyrelse, og offentliggøres den 5. oktober 2018.
Fælles regionalt ambulanceudbud
Region Syddanmark har i dag egen drift af 3 af 4 delaftaler på ambulanceberedskabet, og har i den forbindelse behov for indkøb af et større antal ambulancer over de næste år. Region Midtjylland traf i maj 2018 beslutning om egen drift af 2-4 ambulanceberedskaber omkring sommeren 2019, med henblik på at styrke konkurrencen på området, og skal derfor også indkøbe ambulancer. Akutberedskabet skal indkøbe en ny sociolance og 2 event-ambulancer.
I forlængelse af arbejdet med konkurrencefremmende initiativer, og da tre regioner har behov for at indkøbe ambulancer, har de præhospitale direktioner i de 5 regioner valgt at gå i ét fælles udbud af ambulancer, med en rammeaftale som skal løbe over 3 år med mulighed for forlængelse på ét år. De regioner, som ikke indkøber ambulancer pt., er med på en option, og kan således vælge at bruge aftalen, om de får behov herfor. Dette betyder, at regionerne fremover forventes at købe samme type køretøjer, hvis der købes ambulancer til egen drift. Borgerne er derved sikret samme høje standard på tværs af landet, og de præhospitale virksomheder/organisationer får mulighed for at samarbejde om fleksibilitet i køretøjsflåden.
Det fællesregionale udbud af ambulancer iværksættes i slutningen af første uge af oktober, og udbudsmaterialet er udarbejdet med fokus på høj kørselssikkerhed.
Deltagelsen i det fælles regionale udbud forventes at medføre lavere indkøbspris pr køretøj i forhold til, hvis Region Hovedstadens Akutberedskab selv indkøbte køretøjerne. Udgiften til indkøbet af de 3 ambulancer afholdes indenfor Akutberedskabets budget.