Udviklingen i antallet af færdigbehandlede patienter på de psykiatriske centre
I 1. halvår 2016 var der i alt 8.337 indlæggelser på Region Hovedstadens Psykiatriske Centre. I forbindelse med 143 indlæggelser er der registreret færdigbehandlingsdage, svarende til, at der i 1,7 % af indlæggelserne ikke kunne ske en udskrivelse ved tidspunktet for færdigbehandlingen.
Antallet af færdigbehandlingsdage udgjorde i 1. halvår 2016 i alt 4.946. Heraf vedrørte 4.043 dage i alt 51 patienter, der ved udskrivelsen havde været registreret færdigbehandlet i mere end én måned.
I 1. halvår af 2015 blev der registreret 3.558 færdigbehandlingsdage, mens det tilsvarende antal i 1. halvår 2014 udgjorde 4.376 færdigbehandlingsdage.
Efter et fald i antallet af færdigbehandlingsdage fra 1. halvår 2014 til 1. halvår 2015, er der således sket en stigning fra 1. halvår 2015 til 1. halvår 2016. Baggrundsdata viser, at stigningen især kan tilskrives udviklingen i 2. kvartal 2016.
Administrationen kan ikke give nogen entydig forklaring på årsagerne til denne stigning. Men, det kan ikke udelukkes, at der en sammenhæng til den tragiske hændelse på det socialpsykiatriske botilbud Lindegården, hvor en medarbejder den 25. marts 2016 blev dræbt af en psykisk syg beboer.
Status på igangværende indsatser vedr. koordinering af kapacitet og kommunikation i forbindelse med indlæggelser og udskrivning
I Regions Hovedstadens Psykiatri og i kommunerne er der stort fokus på at arbejde med de udfordringer, der gør sig gældende i forhold til hurtig hjemtagning af færdigbehandlede psykiatriske patienter. Herunder er der blandt andet arbejdet med følgende områder:
- Samarbejdsaftaler og kommunikationsaftale
I regi af Sundhedsaftalen blev der i 2015 iværksat et arbejde med revision af de gældende samarbejdsaftaler mellem kommunerne og Region Hovedstadens Psykiatri om voksne henholdsvis børn og unge med psykisk sygdom. Aftalerne beskriver samarbejdet og opgavefordelingen i forbindelse med a) henvisning til udredning og behandling, b) under ambulant behandling og C) under indlæggelse og udskrivning.
Under Sundhedsaftalen er det ligeledes aftalt, at der skal indgås en Kommunikationsaftale mellem Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne om den elektroniske kommunikation i forbindelse med indlæggelse og udskrivning fra de Psykiatriske Centre. Kommunikationsaftalen kan ses som en underaftale til samarbejdsaftalerne, idet kommunikationsaftalen konkret skal beskriver hvilke oplysninger, der skal udveksles. Arbejdet med kommunikationsaftalen er startet i oktober 2016.
Det vurderes, at de reviderede samarbejdsaftaler og den kommende kommunikationsaftale mellem kommunerne og Region Hovedstadens Psykiatri vil understøtte den direkte dialog mellem kommunerne og de psykiatriske centre, og dermed kunne bidrage til en håndtering af de udfordringer, der kan opstå bl.a. på grund af mangelfuld dialog i forbindelse med planlægning af en udskrivelse.
- Region Hovedstadens treårsplan for udvikling af psykiatrien
Region Hovedstaden har som led i Budgetaftalen for 2016 udarbejdet en treårsplan for udviklingen af psykiatrien. Treårsplanen
bygger på fem overordnede principper, som udfoldes i en række anbefalinger til, hvad der konkret kan sættes iværk for at indfri intentionerne i de enkelte principper.
En del af anbefalingerne har til formål at understøtte udviklingen af et samlet sundhedsvæsen, og implementeringen af disse anbefalinger involverer derfor både kommuner og almen praksis.
Der har ikke været en egentlig høring af Treårsplanen, da planen er Region Hovedstadens politiske udspil til udvikling af psykiatrien. Men, de anbefalinger, som går på tværs af sektorerne, skal drøftes nærmere med de berørte parter og vil blive konkretiseret med afsæt i, hvad der i praksis er muligheder for, og ønsker om at iværksætte.
Der blev givet en kort orientering om Treårsplanen på Sundhedskoordinationsudvalgets møde den 27. maj 2016. Planen er vedlagt som bilag.
Som oplyst på Sundhedskoordinationsudvalgets møde den 30. september 2016 fremlagde Regeringen den 1. september 2016 udspil om nye botilbudsformer for en mindre gruppe borgere med svær psykisk sygdom, udadreagerende adfærd og særligt komplekse problemstillinger (herunder misbrug).
Der pågår aktuelt et arbejde med at konkretisere forslaget - herunder afklaring af spørgsmål vedr. finansiering og lovgivningsgrundlag. Der foreligger derfor endnu ikke et klart billede af rammerne for den nye botilbudsform.
Det forventes, at den nye botilbudsform også vil kunne bidrage til en reduktion i antallet af færdigbehandlede patienter, når de er klar til ibrugtagning.
Bilag:
Bemærkninger fra Region Hovedstadens Psykiatri /distriktpsykiatrien til de cases, der blev præsenteret på mødet 2. oktober 2015 er vedlagt som bilag.