Sundhedskoordinationsudvalget for 2014 -2017 havde over tre møder i 2017 en række drøftelser om deres erfaringer og udfordringer i arbejdet med Sundhedsaftalen.
Drøftelserne resulterede i en række anbefalinger til det nuværende Sundhedskoordinationsudvalg i forhold til arbejdet med den kommende Sundhedsaftale.
Anbefalingerne er struktureret i fire temaer:
Mennesket i centrum.
Der har gennem de seneste år været meget fokus på, at borgere og sundhedsprofessionelle skal indgå i et aktivt og ligeværdigt samarbejde. Det skyldes blandt andet et voksende antal undersøgelser, som peger på, at kvaliteten i behandlingen/patientforløbet stiger, når borgerne inddrages og i højere grad er medbestemmende i eget forløb.
I Sundhedsaftalen for 2015 - 2018 udgør "Aktivt samarbejde med borgere og pårørende" et af fire politiske visionsområder. Det har bl.a. resulteret i pilotprojekter, hvor brugerrepræsentanter indgår i forskellige tværsektorielle administrative fora. I overleveringsnotatet foreslås blandt andet, at et mål for den kommende sundhedsaftale kan være, at brugerrepræsentanter inddrages allerede i tilblivelsen af sundhedsaftalen
Samarbejdskultur og sammenhængskraft:
Sektoropdelingen på sundhedsområdet betyder, at der er en række økonomiske, organisatoriske og kulturelle forskelle, som skaber barrierer for sammenhængskraften og samarbejdskulturen mellem parterne. Udtryk som "værdi for borgeren" og "patientens situation styrer forløbet" bliver ofte anvendt, men i praksis bliver der også styret meget efter økonomi, ressourcer og organisatoriske hensyn. I overleveringsnotatet fremhæves, at det foregående Sundhedskoordinationsudvalg har erfaret, at der godt kan arbejdes med at styrke det indbyrdes kendskab mellem politikere såvel som medarbejdere og ledere fra henholdsvis region og kommuner. Det anbefales derfor, at der i den kommende sundhedsaftale arbejdes systematisk med at styrke samarbejdskulturen og sammenhængskraften og derigennem sikre, at helhedssyn, fælles mål og fælles løsninger med udgangspunkt i borgernes behov bliver overliggeren for det tværsektorielle samarbejde.
Aftalens form og indhold:
Sundhedsaftalen for 2015 -2018 består af fire politiske visioner og 73 administrative indsatser, der rummer gode og relevante intentioner om at styrke samarbejdet og kvaliteten i forløbene. Men meget af indholdet har også været bestemt af nationale krav til indhold og indsatser. Det har medført, at sundhedsaftalen blev meget administrativ, detaljeret og fastlåst i den fireårige aftaleperiode, og dermed har mulighederne for løbende at aftale nye indsatser været begrænsede.
En afledt konsekvens har været, at Sundhedskoordinationsudvalget ikke har oplevet at have tilstrækkeligt med indhold til politiske drøftelser i løbet af aftaleperioden, og som politiker har det været svært at bevare overblikket og have et ejerskab til sundhedsaftalen. Det anbefales derfor, at den næste sundhedsaftale bygges op over få og klare mål, som aftaleparterne i forvejen skal arbejde med, og som kan fungere som en overordnet ramme, hvorunder der er plads til løbende politisk udvikling.
Organisering:
Organiseringen af den nuværende sundhedsaftale er på mange måder en konsekvens af aftalens form og indhold med fire politiske visioner og mange administrative indsatser.
Anbefaling til den kommende sundhedsaftale er, at organiseringen og aftalens indhold understøtter et bredere politisk ejerskab og at aftalen bliver et forpligtende politisk aftaleinstrument. Samtidig anbefales det også, at organiseringen understøtter en løbende politikudvikling. Der er i overleveringsnotatet udarbejdet et forslag til en ændret organisering, som kan understøtte anbefalingen om en anden organisering.