Copenhagen EU Office – Region Hovedstadens erhvervspolitiske kontor i Bruxelles blev oprettet i 2014 og har været operationelt fra primo 2015. Kontoret har til formål at engagere region, kommuner og virksomheder fra hovedstadsregionen i EU-projekter og -politikker med henblik på at bidrage til vækst, beskæftigelse, øget konkurrencedygtighed og internationalisering af regionens aktører.
Copenhagen EU Office har i efteråret 2016 gennemført en evaluering, der gør status og vurderer den nuværende indsats i forhold til at opfylde kontorets to konkrete mål om hjemtag af projekttilskud på mindst 50 mio. kr. samt involvering af alle ejere i mindst et EU-relateret tiltag i strategiperioden 2015-2018.
Copenhagen EU Office står desuden over for en sammenlægning med det forskningspolitiske EU-kontor creoDK, som træder i kraft den1. januar 2017. Sammenlægningen af EU-kontorerne blev vedtaget af regionsrådet den 16. august 2016.
Med denne sag forelægges resultater fra evalueringsrapporten samt hovedlinjerne i strategien og handlingsplanen for det nye sammenlagte kontor, hvor medlemskredsen sammen vil styrke EU-arbejdet yderligere. Der lægges med sagen ligeledes op til en drøftelse af regionens fremadrettede arbejde på EU-området. På mødet vil chef for Copenhagen EU Office, Birgitte Wederking, præsentere arbejdet og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.
I forbindelse med etableringen af Copenhagen EU Office blev det besluttet, at kontoret skulle evalueres inden udgangen af 2016. I kommissoriet for evalueringen af kontoret, godkendt af bestyrelsen samt K29 i juni 2016, blev det fastlagt, at evalueringen af EU-kontorets arbejde skulle tage udgangspunkt i de to konkrete mål om hjemtag af EU-midler og involvering af alle ejere:
- Hjemtag på 50 mio. kr. i kontorets strategiperiode
- Involvering af hele ejerkredsen i EU-relaterede aktiviteter
Da evalueringen foretages på et tidligt tidspunkt i strategiperioden, som løber fra 2015-2018 tager analysen udgangspunkt i handlingsplanens aktivitetsområder samt i den aktuelle projektportefølje.
Evalueringen viser, at Copenhagen EU Office på nuværende tidspunkt har sikret et hjemtag på 11,9 mio. kr. Da 2015 var opstartsår, er disse primært indhentet via ansøgninger i løbet af det første halvår af 2016. Det tager ca. 6-8 måneder at forberede og skrive en ansøgning, og EU Kommissionen bruger omkring seks måneder på at evaluere ansøgninger, hvorfor resultaterne af de første halvandet års arbejde endnu ikke aflæses til fulde i form af godkendt EU-støtte. Der er en god pipeline i forhold til indsendte ansøgninger og region, kommuner, og virksomheder fra hovedstadsregionen har pt. ansøgninger på sammenlagt 50 mio. kr. under evaluering i EU Kommissionen.
Hjemtaget har været særligt stort på virksomhedssiden og viser, at den virksomhedsrettede rådgivning gennem CopenVirk allerede har formået at adressere et uudnyttet potentiale for at opnå EU-støtte til virksomheder i hovedstadsregionen.
På trods af det tidlige tidspunkt for evalueringen er Copenhagen EU Office nået langt med involveringsmålet. 24 ud af 29 kommuner samt regionen har været involveret i ét og mange i flere EU-relaterede tiltag. Disse tiltag dækker over projektudvikling i forbindelse med EU-ansøgninger samt en række andre aktiviteter inden for kompetenceudvikling, profilering og interessevaretagelse. Tiltagene udgør en vigtig milepæl i forhold til at forankre kontorets arbejde i kommunerne og regionen, og er også en væsentlig forudsætning for at kunne nå hjemtagsmålet.
Strategi og handlingsplan for det nye sammenlagte kontor - Copenhagen EU Office
Sammenlægningen af Copenhagen EU Office og creoDK - som videreføres under navnet Copenhagen EU Office, træder i kraft 1. januar 2017. creoDK er et forskningspolitisk kontor i Bruxelles ejet af Region Hovedstaden, Københavns Universitet (KU), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Copenhagen Business School (CBS). Kontoret arbejder på at optimere partnernes indflydelse på EU’s forskningsprogrammer og aktiviteter. Forud for sammenlægningen har de to EU-kontorer gennemgået en grundig proces med at udarbejde strategi og handlingsplan for det nye kontor, som alle ejere (dvs. Region Hovedstaden, KKR Hovedstaden samt KU, DTU og CBS) har været involveret og kan se sig selv i. Sammenlægningen vil skabe øget synergi og samarbejde inden for medlemskredsen, som i fælleskab vil bidrage til udvikling, vækst og øget internationalisering.
I strategi 2017-2020 for det nye Copenhagen EU Office er målet, at der arbejdes på at udnytte potentiale for samarbejde på tværs af medlemskredsen for i fællesskab at øge potentialet for projektfinansiering. EU har i stigende grad fokus på projekter, hvor offentlige aktører, virksomheder samt videninstitutioner går sammen om at adressere samfundets udfordringer og med deres komplementære kompetencer udvikler og afprøver nye løsninger. Der er derfor et stort samarbejdspotentiale i det nye sammenlagte kontor, som Copenhagen EU Office vil arbejde målrettet med at udnytte.
De tre universiteter er meget erfarne i at søge EU-midler og har hver i sær etableret EU-støtteenheder lokalt med højt specialiserede medarbejdere, der rådgiver forskere i EU-ansøgningsarbejdet. For kommuner og region udgør dette en væsentlig ressource, som de i større grad vil kunne drage nytte af ved at indgå i fælles projektsamarbejde.
I den nye strategi videreføres hjemtagsmålet på 50 mio. kr. for kommuner og region således, at der fortsat vil være samme fokus på at tiltrække EU-midler. Tilsvarene er der for de tre universiteter tilføjet et mål om, at Copenhagen EU Office skal understøtte universiteternes indsats for at øge deres samlede hjemtag fra Horizon 2020 med 5 %.
Strategiens mål implementeres via toårige handlingsplaner. I handlingsplan 2017-2018 er der lagt op til et tættere samarbejde mellem kommuner/region og universiteterne via bl.a. pilotprojekterne ”På forkant i fællesskab”. Pilotindsatserne vil teste og synligøre, hvordan Copenhagen EU Office bedst får sat den nye medlemskreds styrker i spil for både at skabe mere effektiv interessevaretagelse og igangsætte flere EU-projekter på tværs af medlemskredsen. For yderligere at facilitere samarbejdet har universiteterne fremadrettet mulighed for at søge forprojektordningen, hvis de inddrager mindst en kommune eller region i ansøgningsarbejdet. Med forprojektordningen kan regioner og kommunerne søge økonomisk støtte hos Copenhagen EU Office til at udarbejde en EU-ansøgning. Pengene kan anvendes til at frikøbe en medarbejder, honorar til en ekstern konsulent og til rejseomkostninger.
Mulig sammenlægning med Region Sjællands EU kontor (Zealand Denmark)
Region Sjælland har ytret ønske om, at deres EU-kontor Zealand Denmark slåes sammen det nye Copenhagen EU Office, bl.a. med henblik på at sikre øget sammenhæng i Greater Copenhagens EU-indsatser. Der pågår drøftelser de to kontorer imellem om formål, indhold og mulig tidsplan for en eventuel sammenlægning. Formandskaberne for de to EU-kontorer mødes den 30. november 2016 til videre drøftelser. Der arbejdes for en mulig sammenlægning med opstart i 2018. Afhængig af gensidige forventninger til netop formål, indhold, organisering og budget har en senere opstart været drøftet. De to organisationer arbejder overordnet for samme mål (at tiltrække EU-midler til regionen) og inden for samme temaer, men har fokus på forskellige udfordringer og samarbejdspartnere og har forskellige traditioner for indsatserne. Bl.a. er universiteterne en afgørende samarbejdspartner for Copenhagen EU Office, mens de ikke spiller en stor rolle hos Zealand Denmark.