Social- og psykiatriudvalget - mødesag

Punkter på dagsordenen

  1. Aktuel orientering om status for det sociale område og psykiatrien
  2. Orientering: Status for retspsykiatrien i Region Hovedstaden
  3. Beslutning: Afrapportering og regnskab for social- og psykiatriudvalgets studietur til Amsterdam 2020
  4. Beslutning: Ansøgningsfrister for social- og psykiatriudvalgets pulje til tværsektorielle samarbejder i 2021
  5. Beslutning: Årligt møde med medarbejdere i psykiatrien
  6. Eventuelt

Medlemmer

1. Aktuel orientering om status for det sociale område og psykiatrien

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Orienteringen blev taget til efterretning.

BAGGRUND

Administrationen giver en mundtlig orientering om den aktuelle situation med coronapatienter i Region Hovedstaden, herunder status for det sociale område og psykiatrien.

2. Orientering: Status for retspsykiatrien i Region Hovedstaden

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Orienteringen blev taget til efterretning.

BAGGRUND

I 2021 åbner Region Hovedstadens Psykiatri en ny bygning på Psykiatrisk Center Sct. Hans, der skal huse 126 retspsykiatriske patienter. Det er i Hospitalsplan 2025 og i regionens budget for 2020 aftalt at lave en analyse af både de samlede driftsudgifter og sammensætningen af den retspsykiatriske sengekapacitet, når det nye byggeri tages i brug. Social- og psykiatriudvalget vil i løbet af foråret 2020 derfor få forelagt sager om kapacitet og udgiftsbehov i Ny Retspsykiatri Sct. Hans. Denne sag giver et overblik over retspsykiatrien som område og det nye byggeri samt en status på hvor mange retspsykiatriske patienter, der i de seneste år er rømmet fra regionens psykiatriske afdelinger. 

SAGSFREMSTILLING

Målgruppen i psykiatrien er mennesker med psykisk sygdom, der har fået en dom til behandling i stedet for en straf - en såkaldt psykiatrisk foranstaltningsdom. Region Hovedstadens Psykiatri behandler psykiatriske patienter, som i forbindelse med domsafsigelse for kriminalitet er blevet idømt:

Nogle patienter er også indlagte inden domsafsigelsen. Hvis der inden domsafsigelsen fx er mistanke om, at den varetægtsfængslede har en psykisk sygdom, vil vedkommende blive indlagt i varetægtssurrogat, og der vil blive foretaget en mentalundersøgelse. Det er også muligt at underkaste en sigtet mentalundersøgelse, når det er af betydning for sagens afgørelse. Er der foretaget alvorligt kriminalitet som fx drab, drabsforsøg eller voldtægt, bliver der altid foretaget en mentalundersøgelse. De fleste mentalundersøgelser foregår ambulant i eget hjem eller i et arresthus, men ved alvorlig psykisk sygdom foregår det altid under indlæggelse.

 

Retslige patienter kan efter dom både indlægges og modtage behandling på retspsykiatriske afsnit eller på almenpsykiatriske sengeafsnit (både åbne og lukkede) samt i alle ambulante enheder, og mange retspsykiatriske patienter indlægges og modtager således på forsvarlig vis behandling på almene lukkede eller åbne afsnit på lige fod med almenpsykiatriske patienter. Placering på et retspsykiatrisk afsnit afgøres ved visitation af både patientens sygdom og arten af den begåede kriminalitet, der har ført til varetægtsfængsling eller idømt behandlingsdom. Der er derfor en højere grad af sikkerhed på et retspsykiatrisk afsnit, både ift. personalenormering og afsnittenes fysiske indretning.

 

Det er vigtigt at understrege, at dom til tidsubestemt forvaring er en fængselsstraf på grund af farlighed, og forvaringen varetages i Kriminalforsorgens fængsler og således ikke i den regionale retspsykiatri.

 

I bilag 1 om retslige patienter er der i detaljer redegjort for, hvad der forstås ved retslige patienter.

 

Ny retspsykiatri Sct. Hans

I 2021 åbner Region Hovedstadens Psykiatri en ny bygning til 126 retspsykiatriske patienter. Bygningen indeholder en række nye funktioner og faciliteter, som skal øge behandlingskvaliteten for de retspsykiatriske patienter, fx multihal, bassin, musikrum og gårdområder med mulighed for sportsaktiviteter. Region Hovedstaden øger med byggeriet den nuværende intensive sengekapacitet på Psykiatrisk Center Sct. Hans fra 86 intensive sengepladser til 126 intensive sengepladser ved at omlægge 18 nuværende åbne retspsykiatriske sengepladser til intensive sengepladser samt ved at oprette yderligere 22 nye retspsykiatriske sengepladser. Forskellen mellem åbne og intensivt sengeafsnit er bl.a., at personalenormeringen er højere på et intensivt afsnit, ligesom sikkerheden og de fysiske rammer også er anderledes. De nye faciliteter og de flere intensive sengepladser vil give et mere specialiseret behandlingstilbud, hvilket også giver behov for at tilføre flere personaleressourcer til området. Byggeriet er en del af aftalen mellem regeringen og regionerne om finansiering igennem den såkaldte kvalitetsfond, og regionsrådet vedtog i 2012 at starte byggeriet. Bilag 2 beskriver den kommende intensive retspsykiatri på Psykiatrisk Center Sct. Hans, og hvordan denne adskiller sig fra den eksisterende intensive retspsykiatri på centeret.

 

Rømninger med retspsykiatriske patienter

Der har i vinteren 2019/2020 været medieomtale af retspsykiatriske patienter, som rømmer fra både almene psykiatriske afsnit og retspsykiatriske afsnit. Et psykiatrisk hospital er et behandlingssted med en række sikkerhedsforanstaltninger, men det er ikke et egentligt fængsel. Der foretages altid en risikovurdering af patienterne i forhold til hvilke afdelinger, de placeres i og hvilken sikkerhed, der skal iagttages. Der er hertil en generel opmærksomhed omkring aktiviteter for at undgå rømning, fx at de retslige patienter skal være under opsyn ved aktiviteter og ved ophold i have mm.

 

Region Hovedstadens Psykiatri har haft meget få rømninger fra de retspsykiatriske afdelinger på Psykiatrisk Center Glostrup og Psykiatrisk Center Sct. Hans. Der er således ingen registrerede rømninger i 2019, og tilbage til 2015 er der registreret i alt fem rømninger.

 

Region Hovedstadens Psykiatri har i perioden 2018-2019 haft 46 registrerede rømninger med retspsykiatriske patienter fra de almenpsykiatriske afdelinger. For hele landet er tallet ca. 126. I Bilag 3 fremgår det, hvordan patienterne har rømmet fra afdelingerne, hvilket overvejende er sket ved sabotage af vinduer og hegn. Der er på mange afdelinger derfor indsat panserglas i vinduerne.

 

Til mødet vil der være korte oplæg ved Bo Andersen, centerchef for Psykiatrisk Center Sct. Hans og Mette Brandt, overlæge ved Psykiatrisk Center Sct. Hans, Retspsykiatrisk afdeling, som er med virtuelt.

KONSEKVENSER

Region Hovedstadens Psykiatri arbejder videre med tilrettelæggelsen af ny retspsykiatri Sct. Hans.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Social- og psykiatriudvalget vil på senere møder blive forelagt en analyse af, hvordan regionens sengekapacitet til retspsykiatri kan tilrettelægges, herunder også udgiftsbehov.

 

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Jakob Sidenius

JOURNALNUMMER

19052520

Bilag

Bilag 1: Bilag 1. Retslige patienter i psykiatrien

Bilag 2: Bilag 2. Beskrivelse af den kommende intensive retspsykiatri på Psykiatrisk Center Sct. Hans

Bilag 3: Bilag 3. Rømninger fra almenpsykiatriske afsnit i Region H 2018-19

Bilag 4: Oplæg om retspsykiatrien i Region Hovedstaden

3. Beslutning: Afrapportering og regnskab for social- og psykiatriudvalgets studietur til Amsterdam 2020

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget at anbefale overfor forretningsudvalget og regionsrådet:

POLITISK BEHANDLING

Anbefalet.

 

Social- og psykiatriudvalget laver en vidensopsamling på turen, når det er muligt at afholde fysiske møder.

BAGGRUND

Social- og psykiatriudvalget har været på studietur til Amsterdam for bl.a. at se på tværsektorielle samarbejder og recovery. Regionsrådet skal godkende udvalgets regnskab og afrapportering fra turen.

 

SAGSFREMSTILLING

Social- og psykiatriudvalget var fra den 20. - 22. januar på studietur til Amsterdam. Formålet var at hente inspiration og input til udvalgets rolle som politikformulerende og politikkontrollerende og dermed styrke og udvikle regionens opgaveløsning på social- og psykiatriområdet.

 

Det hollandske sundhedsvæsen bygger på et princip om lige adgang til sundhedsydelser for alle, og det er finansieret igennem et solidarisk forsikringssystem, som det er obligatorisk at betale til. Sundhedsydelser bliver primært leveret i et samspil mellem offentlige myndigheder, offentlige og private sundhedsorganisationer og private forsikringsselskaber.

 

Der er en god tradition for at samarbejde om indsatsen på tværs af sektorer. Et eksempel på dette er ACT modellen, som er udviklet i Holland.  ACT står for Assertive Community Treatment, hvilket på dansk kan oversættes til udgående og opsøgende behandling. Et ACT team yder intensiv ambulant psykiatrisk behandling til mennesker med svær psykisk sygdom som fx. skizofreni. En stor del af udvalgets studietur handlede derfor også om ACT og F-ACT (hvor 'F' er tilføjelsen af 'fleksibel' og dermed en større mulighed for at skalere indsatsen til borgerens konkrete og individuelle situation).

 

Social- og psykiatriudvalget besøgte flere steder, som arbejder med ACT metoden, og programmet var bygget således op:

 

Mandag den 20. januar:

Tirsdag den 21. januar:

Onsdag den 22. januar:

Social- og psykiatriudvalget får med sagen mulighed for at drøfte erfaringer og input fra studieturen.

 

Regnskab

Regionsrådet havde inden turen godkendt et budget på 63.000 til at afholde udvalgets udgifter. De endelige udgifter for studieturen er ca. 46.100 kr fordelt på følgende poster:

 

Udgiftspost  Budget  Regnskab 
Hotel 23.000      22.963
Transport til Amsterdam    15.000       12.220
Øvrig transport       8.000          2.288
Forplejning 15.000          7.032
Værtsgaver  2.000        1.592
 I alt                  63.000     46.095

 

Fra social- og psykiatriudvalget deltog:

Fra administrationen deltog Charlotte Hosbond og Jakob Sidenius.

KONSEKVENSER

Social- og psykiatriudvalget kan vælge at lade overvejelser fra studieturen indgå i udvalgets løbende arbejde, fx opfølgning på treårsplanen for psykiatriens udvikling eller de kommende budgetforhandlinger.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Social- og psykiatriudvalget bliver på mødet den 18. marts forelagt et regnskab for studieturen, som skal endeligt godkendes af regionsrådet.

 

Sagen bliver behandlet i forretningsudvalget den 14. april og i regionsrådet den 21. april.

 

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Jakob Sidenius

JOURNALNUMMER

19063647

Bilag

Bilag 1: Program for social- og psykiatriudvalgets studietur til Amsterdam januar 2020

Bilag 2: Mental health in Amsterdam

Bilag 3: Mental health in Amsterdam South

Bilag 4: Public health in Amsterdam and Thrive

Bilag 5: Cooperation with de Regenbooggroep MAKOM

Bilag 6: Cooperation with WPI

Bilag 7: Individual Placement and Support

Bilag 8: Enik Recovery College

4. Beslutning: Ansøgningsfrister for social- og psykiatriudvalgets pulje til tværsektorielle samarbejder i 2021

INDSTILLING

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:

  1. At godkende, at ansøgningsfristen for udvalgets pulje i 2021 er den 23. oktober 2020 med efterfølgende behandling i udvalget den 25. november.
  2. At godkende den 17. december som yderligere ansøgningsfrist med efterfølgende behandling på det første udvalgsmøde i 2021, såfremt udvalget ikke uddeler samtlige midler i puljen til mødet den 25. november. 

POLITISK BEHANDLING

Godkendt.

BAGGRUND

Regionsrådet har afsat tre mio. kr. til en pulje til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund på psykiatriområdet. Puljen skal udmøntes af social- og psykiatriudvalget, der skal beslutte ansøgningsfrister for projekter, der skal søge om støtte i 2021.

SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet har i budgettet for 2021 og de følgende år afsat en pulje på tre mio. kr. til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund indenfor psykiatriområdet. Regionsrådet har ud af puljen reserveret 0,5 mio. kr. årligt til et samarbejdsprojekt med det anonyme rådgivningstilbud Headspace, der henvender sig til unge mellem 12 og 25 år. Herefter er der 2,5 mio. kr. i puljen at uddele hvert år.

 

Det er social- og psykiatriudvalget, der efter delegation fra regionsrådet, behandler ansøgningerne og udmønter puljen, og alle bevillinger er etårige. Puljen skal sikre en mere sammenhængende psykiatri og nedbryde barrierer på tværs af sektorovergange, så der skabes netværk og dialog mellem Region Hovedstadens Psykiatri, kommuner og civilsamfund. Projekterne skal udover at fremme samarbejder på tværs, udvikle nye løsningsforslag i relation til konkrete problemstillinger, som kan forebygge og fremme (livs-) kvaliteten og sammenhængen i patientforløbet.

 

Social- og psykiatriudvalget har ikke fastsat frister for ansøgninger til puljen i 2021. Til projekter i 2020 var der to ansøgningsfrister, og social- og psykiatriudvalget havde allerede ved den første behandling uddelt samtlige midler i puljen for 2020. Administrationen vurderer derfor, at det også i år er tilstrækkeligt med to ansøgningsfrister til puljen i 2021; nemlig den 23. oktober med efterfølgende behandling i udvalget den 25. november. Hvis udvalget ikke uddeler alle midler i puljen til mødet den 25. november, vil administrationen umiddelbart efter dette møde annoncere en ny ansøgningsfrist med behandling på det førstkommende møde i social- og psykiatriudvalget i 2021 (datoen for mødet er endnu ikke godkendt i regionsrådet).

KONSEKVENSER

Det giver potentielle ansøgere til udvalgets pulje gode muligheder for at planlægge deres projekter i 2021, hvis social- og psykiatriudvalget allerede kan behandle de første ansøgninger i efteråret 2020.

KOMMUNIKATION

Administrationen vil tage direkte kontakt til relevante organisationer og foreninger samt skabe opmærksomhed om puljen på regionens hjemmeside og på sociale medier.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Hvis social- og psykiatriudvalget godkender de to ansøgningsfrister, vil første behandling af ansøgninger til udvalgets pulje være den 25. november 2020 med en eventuel yderligere behandling på det første møde i 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond / Jakob Sidenius

JOURNALNUMMER

20013196

5. Beslutning: Årligt møde med medarbejdere i psykiatrien

BAGGRUND FOR SAGENS FREMLÆGGELSE

Social- og psykiatriudvalget holder en gang om året et temamøde mellem politikere, medarbejdere og ledere i psykiatrien. I 2019 var temaet "Sammen om psykiatriens udvikling". Temamødet tog udgangspunkt i tre temaer fra psykiatriens treårsplan om recovery, børne- og ungdomspsykiatri og psykisk sygdom og misbrug. Det er aftalt, at det årlige temamøde i 2020 holdes tirsdag den 3. november 2020 kl. 16.00 - 20.00. Med denne sag påbegyndes planlægningen af temamødet.

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at social- og psykiatriudvalget overfor forretningsudvalg og regionsrådet anbefaler:

  1. At frigive 83.000 kr. til at afholde et temamøde om treårsplanen for psykiatriens udvikling 2020-2022 med deltagelse af social- og psykiatriudvalget, regionsrådet og medarbejdere og ledere fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:

  1. At beslutte temaet for mødet den 3. november 2020.

 

POLITISK BEHANDLING

Social- og psykiatriudvalget anbefalede at frigive 83.000 kr. til at afholde det årlige temamøde.

 

Herefter vedtog udvalget, at temaet for årets møde skulle være rekruttering, fastholdelse og arbejdsmiljø.

SAGSFREMSTILLING

Der har i 2017, 2018 og 2019 været afholdt temamøder mellem social- og psykiatriudvalget, regionsrådet og medarbejdere og ledere fra Region Hovedstadens Psykiatri. Formålet er at styrke dialogen mellem regionens politikere og medarbejderne på de psykiatriske centre, særligt om de emner og områder, som indeholder dilemmaer og er svære at arbejde med.

 

De foregående års temamøder er planlagt i samarbejde med de faglige organisationer og ledelsesrepræsentanter fra Region Hovedstadens Psykiatri. Der skal nu udpeges et tema for mødet den 3. november 2020, og udvalget skal drøfte:

Administrationen er opmærksom på, at temaet ikke må række ind over forretningsudvalgets resort som personaleansvarligt udvalg. Det vil være vinkler, som hører under social- og psykiatriudvalgets resort som fx:

Som de tidligere år foreslår psykiatriens VMU og administrationen, at temamødet planlægges i samarbejde med de faglige organisationer og ledelsesrepræsentanter fra Region Hovedstadens Psykiatri. Social- og psykiatriudvalget forelægges senere forslag til program.

 

Temamødet holdes den 3. november 2020 kl. 16.00 - 20.00, og der er sket forhåndsreservation på Pharmakon konferencecenter, hvor der kan være 140 deltagere. Den anslåede udgift til konferencesalen og forplejning (som niveauet i 2019 med kaffe, kage, vand og let anretning med sodavand) er 73.000,00 kr.

 

Administrationen foreslår, at der til temamødet bruges egen facilitator fra Center HR, hvilket er gratis. Der vil være mindre udgifter til planlægningsmøder og diverse materialer (max. 10.000,00 kr.) som skal lægges til ovennævnte udgifter. De samlede udgifter til temamødet på anslået 83.000 kr. afholdes af midler afsat til politiske arrangementer.  

KONSEKVENSER

På baggrund af udvalgets beslutning går administrationen igang med den videre planlægning af dagen.

RISIKOVURDERING

Situationen med corona virus kan medføre, at temamødet må aflyses.

BEVILLINGSTEKNISKE KONSEKVENSER

IndstillingModtagerBeløbVarighedFinansiering
Temamøde om treårsplan - konferencesal og forplejningSocial- og Psykiatriudvalget, Regionsrådet og Region Hovedstadens Psykiatri73.000Engangs i 2020Midler allerede afsat til politiske arrangementer
Temamøde om treårsplan - Planlægningsmøder og materialerSocial- og Psykiatriudvalget, Regionsrådet og Region Hovedstadens Psykiatri10.000Engangs i 2020Midler allerede afsat til politiske arrangementer

TIDSPLAN OG VIDERE PROCES

Sagen behandles i social- og psykiatriudvalget den 29. april, i forretningsudvalget den 12. maj og endeligt i regionsrådet den 19. maj 2020.

Temamødets program forelægges til godkendelse i social- og psykiatriudvalget forventeligt til august/september 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING

Anne Skriver / Hanne Rasmussen

JOURNALNUMMER

19087759

6. Eventuelt

Susanne Due Kristensen orienterede om, at formandskaberne for udvalget for forebyggelse og sammenhæng, sundhedsudvalget, social- og psykiatriudvalget samt formændene fra  sundhedskoordinationsudvalget og opgaveudvalget for unge med psykisk sygdom og misbrug holder et koordinerende budgetmøde inden de stående udvalgs møder i maj.

 

Herefter orienterede Karsten Skawbo om Danske Regioners kommende indspil til behandlingen af borgere med dobbeltdiagnoser.